2021-07-11 29 浏览
假日冇嘢做 同男朋友去咗元朗行街 無意之中黎到呢間泰國菜度食下午茶 冇諗到除咗抵食之外 質素都真係幾唔錯下午茶餐每個都50蚊樓下連埋嘢飲 而且份量唔算少 我哋叫咗三個set泰式乾炒雞河 河粉係用咗一片片嗰啲河粉 所以口感比一條條嘅河粉更加好 加上炒得乾身 雞絲亦重嫩口 加埋洋蔥青椒芥蘭等伴炒 幾香幾惹味炭燒豬頸肉撈檬 燒豬頸肉保留到肉汁之餘 口感彈牙爽脆 真係好好食 另外檬粉伴上酸酸甜甜嘅魚露 係咁熱嘅天氣下食 有種開胃而唔膩嘅感覺串燒(豬加雞) 水準亦係好好 平時出去街外食串燒好多時都會燒到好乾柴 但呢度嘅串燒不論雞肉定豬肉都係仍然保留到肉汁 加上伴上好多嘅沙爹醬 啱曬我口味嘢飲就跟餐叫咗青檸冰(+$2) 香茅冰(+$2) 青檸梳打 (+$8) 青檸梳打係跟原枝泰國版玻璃樽梳打水 都幾抵飲蒜爆鮮海蝦 蝦球裹上炸漿炸到香脆後 加埋蒜蓉粒拌炒好香口 蝦球亦爽口彈牙馬拉盞炒椰菜苗 馬拉盞不嬲係濃味之選 我就最鍾意食馬拉盞炒嘅不同菜類 所以喺呢度都叫咗馬拉盞炒菜最後埋單$333 食咗咁多嘢 真係超級抵食又好食 有機會再嚟元朗一定會再嚟

2021-07-10 22 浏览
天氣炎熱,無得去泰國玩,只好去食泰國菜式填補下。元朗剛好開咗間食泰國菜式的,適合喜歡試新嘢的我。於是乎約埋好朋友一齊去食。餐廳冷氣好足,座位都好大,方便泊車起旁邊食下飯。今次因為約朋友傾談,所以叫左幾個小食,泰國餐廳必叫的泰式生蝦,上碟好特別,用竹整的盤上菜。除咗生蝦,當然要叫個小食拼盤,可以試不同的食物,有蝦餅,魚餅,雞肉串,意想不到的係個蝦片,好味,香口。再黎一個生菜包,點綴下。朋友想食泰式香茅雞翼,我哋每人叫咗一隻,熱辣辣,個醬汁好味。泰啤同雞翼絕配!
天氣炎熱,無得去泰國玩,只好去食泰國菜式填補下。
2021-07-08 22 浏览
今日係元朗搵食,見到西菁街新開左間泰國菜,出面又可以泊位,於是就入去試吓!有多款二人到四人套餐,價錢不貴,入面有晒平時去泰國必食嘅菜式!泰式海南雞飯啖啖肉嘅黃油雞,加上炸洋蔥,花生等等,配上又甜又酸又辣嘅泰式海南雞汁,彷彿回到泰國一樣!香葉肉碎煎蛋飯肉碎加上荷蘭豆九層塔辣椒,配上一隻炸,用來送飯一流,味道正宗!泰式大蝦沙律,啖啖蝦肉,酸酸辣辣非常開胃!必點沙嗲串燒,份量十足,燒得焦香,外脆內嫩,沙嗲汁非常香濃,仲有粒粒花生香!青檸冰用上整過青檸,夏日炎炎非常解渴。餐廳環境闊落,日日都有特價菜色,人均消費只是百多元,很不錯呢!

泰式海南雞飯

香葉肉碎煎蛋飯
肉碎加上荷蘭豆九層塔辣椒,配上一隻炸[蛋],用來送飯一流,味道正宗!

泰式大蝦沙律,啖啖蝦肉,酸酸辣辣非常開胃!

青檸冰用上整過青檸,夏日炎炎非常解渴。

2021-07-06 33 浏览
在千色廣場附近的一家泰菜館,環境開場座位頗多,適合一家大細的餐廳,餐牌選擇挺多,店員有推介菜式參考!👍🏻泰式燒豬頸肉切好薄片,豬頸肉外脆肉軟,夠爽口肉汁夠,加上秘製醬汁,酸酸甜甜的開胃。😊蒜爆鮮海蝦海蝦新鮮大隻,肉質厚實彈牙,調味惹味,有洋蔥蒜辣椒把海蝦的鮮味帶出,蝦殼炒得乾脆,醬汁味道配搭得宜,推介。😍泰式咖喱炒雞雞件大塊不多骨,用蛋炒香咖喱,香料味道不嗆不辣,香味居多,配上烤得脆身的薄餅,飽肚又美味。☺️青檸冰青檸足料夠酸又夠甜,十分解渴又解膩,配搭鹹辣的泰菜一流!😋座位舒適闊落,菜式選擇多,性價比高,一大班朋友食飯好地方。🌸🌸🥰

泰式燒豬頸肉

蒜爆鮮海蝦

泰式咖喱炒雞

青檸冰
青檸足料夠酸又夠甜,十分解渴又解膩,配搭鹹辣的泰菜一流!😋

2021-07-06 21 浏览
元朗有一間新開泰國餐廳,之前一直很想試,但次次沒機會試到。今日同朋友行過,有位,馬上入去吃個晚飯。餐廳有大量卡位,坐得很舒適的,加上看落衛生企理,加分。燒雞串先來個小食,燒雞串燒得焦香的,雞肉鮮嫩,保留大量肉汁,大讚。肉碎生菜包這是我最愛的泰菜之一,必食!肉碎帶微微泰國酸辣,陣陣九層塔香味,味道很正宗,生菜也十分新鮮爽口。泰式炒金邊粉泰式炒金邊粉是泰國著名的泰式料理,不論在泰國的餐廳或街頭小店都很常見。味道和泰國吃到的有九分似,正呀,當去了趟泰國旅遊。金邊粉很有鑊氣又足料,有雞蛋,紅蔥頭, 豆腐乾, 芽菜, 花生碎等等,還有大隻又彈牙的鮮蝦。 馬拉盞炒通菜馬拉盞味濃,吃到陣陣蝦米、豆瓣醬和辣椒味,通菜也很青翠鮮嫩。三百多元吃到多元化又美味的泰國菜,性價比高,下次一定要再來!

餐廳有大量卡位,坐得很舒適的,加上看落衛生企理,加分。

燒雞串

肉碎生菜包

泰式炒金邊粉

馬拉盞炒通菜

2021-07-04 26 浏览
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽酸辣鳳爪沙律$88海南雞飯 $58燒和牛串、豬肉串 $92芒果糯米飯 $68跟餐青檸梳打 $8星霞啤酒 $28🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽✔️set lunch 抵食呀,包杯野飲平均都係四十至六十蚊,我今次叫咗佢地招牌海南雞飯,大兜啵,雞件軟腍唔太肥,油飯帶油光飯粒分明,配菜有我鐘意食嘅雜菜絲,酸酸甜甜好開胃✔酸辣鳳爪沙律涷冰冰解暑,鐘意佢去晒骨啖啖肉✔️ 燒和牛串同豬肉串唔辣小朋友都食得,豬肉串沾上沙嗲醬有甜香,和牛串油脂豐富,肉與肉之間串起小青椒有助解膩✔️芒果糯米飯椰漿味濃郁,芒果當造好香甜,配埋軟糯煙銀糯米飯,為呢餐飯寫上完美句號✔ 青檸梳打有2個青檸架,仲意飲幾酸都得;平時飲象啤多啲,星霞啤酒就第一次飲,入口比較light,女士啱似✔️又叫小食又叫串燒又叫酒,埋單價合理
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
酸辣鳳爪沙律$88
海南雞飯 $58
燒和牛串、豬肉串 $92
芒果糯米飯 $68
跟餐青檸梳打 $8
星霞啤酒 $28
🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

✔酸辣鳳爪沙律涷冰冰解暑,鐘意佢去晒骨啖啖肉

✔️又叫小食又叫串燒又叫酒,埋單價合理
2021-07-01 36 浏览
今日下午在家清潔廚房,老公話太辛苦今晚要出街食飯。於是選擇屋企附近,元朗西菁街「公車泰國餐廳」,品嚐泰國菜😍。進入餐廳內,侍應安排我們座窗邊位置,座位寬敞舒適,可以看外面街景,感覺很休閑舒服😌。餐牌有相介紹食物,分類非常清晰,還有泰文👍。《小食拼盤(小)》$128有蝦片、春卷、魚餅、蝦餅、串燒,拼盤份量十足,啱晒我可以吃到多款選擇😋。魚餅咬落香料味道濃郁😋。《肉碎生菜包》$88生菜很新鮮配上香濃惹味的肉碎,加上泰式香料,口感豐富又刺激,非常開胃😋。《泰式炒粉絲》$78食材豐富,秀珍菇、青椒、紅椒、椰菜、紅蘿蔔、芹菜、芽菜、肉碎,紅蒜頭、粉絲。粉絲炒得很乾身,啱晒我口味😋。《香茅冰》$18清涼香茅味道十分重,很解渴🍹。今晚很開心,食到飽飽,豐富的一餐泰國菜😍。

餐牌有相介紹食物,分類非常清晰,還有泰文👍。

《小食拼盤(小)》$128

魚餅咬落香料味道濃郁😋。

《肉碎生菜包》$88

《泰式炒粉絲》$78

《香茅冰》$18
清涼香茅味道十分重,很解渴🍹。

今晚很開心,食到飽飽,豐富的一餐泰國菜😍。
2021-06-27
2021-06-29 24 浏览
收工後,黎到元朗西菁街附近揼骨鬆一鬆,嘆完個泰式按摩後。遠見有間泰菜館(公車泰國餐廳) ,就一條龍式食埋個晚飯先番屋企喇。餐廳以公車作背景,以墨綠色為卡位格調,並排於落地玻璃旁,遠望就如一排排火車車卡內食飯。燒雞肉串泰式沙嗲醬確實惹味,而雞肉鮮嫩多汁。炸蝦餅大大個蝦餅好有彈性,香脆又有彈性,配上泰式辣醬既蝦餅十分好食!泰式金邊粉炒得夠乾身也夠鑊氣,配上大量的細蝦,雞肉及花生碎粒,帶有泰國風味的甜甜酸酸,配合起來可是相當美味。泰式香茅豬扒湯河香煎豬扒同河粉份量多,豬扒肉質外脆內軟。有香茅芫茜香味,非常配合。價錢亦屬合理,下次再黎幫襯!!!

燒雞肉串
泰式沙嗲醬確實惹味,而雞肉鮮嫩多汁。

炸蝦餅

泰式金邊粉

泰式香茅豬扒湯河

價錢亦屬合理,下次再黎幫襯!!!
2021-06-29 21 浏览
在家附近發現一間新開的泰國餐廳,在門口看餐牌感覺價錢合理,菜式種類也很豐富。泰式海蜇有驚喜,酸中帶微辣,配搭新穎。海蜇難得是厚切的,爽脆得來不失口感。冬蔭大頭蝦湯用明火加熱,除了蝦外還有秀珍菇和蕃茄等配料,酸酸甜甜很醒胃。大頭蝦吸睛非常,香氣四溢。蝦頭非常多膏,濃郁鮮味,蝦肉爽口彈牙。馬拉盞炒椰菜苗鮮嫩沒有渣,以濃味的馬拉盞炒過惹味非常。青咖喱雞一大盤賣相吸引,不算太辣,加上椰奶令咖喱口感更細滑。吃咖喱當然要配印度薄餅或白飯,印度薄餅一份8件,每件都煎得外脆內軟。印度薄餅沾上咖喱和鮮嫩幼滑的雞肉,加上沾滿醬汁的蔬菜類配料,一口接一口停不了。泰式肉碎生菜包是吃泰菜必點的菜式,魚露和香料的香氣令肉碎味道昇華。生菜新鮮爽脆,豬肉充滿香料香氣之餘又夠入味。

馬拉盞炒椰菜苗鮮嫩沒有渣,以濃味的馬拉盞炒過惹味非常。

生菜新鮮爽脆,豬肉充滿香料香氣之餘又夠入味。
2021-06-28
2021-06-27 313 浏览
下午茶,一般俾人感覺份量吾多,今日呢個下午茶打破傳統觀念,好大份,食到好飽。附近有錶位方便泊車。餐廳面積很大,以卡位為主,剛好在轉角處,透過玻璃窗可以見到出面街景。泰式墨丸湯河$38估唔到好大碗河粉,有四粒墨丸,界開左更容易煮熟煮熱,湯清新吾算好咸,感覺比較健康。香茅豬扒撈檬$45份量足夠,豬扒已經處理成一件件,唔係一大塊果種,所以都方便咬嚼。串燒豬+雞(跟餐+$35)味道很濃郁,好多泰國醬汁搽満整串肉粒。蒜蓉包4件(跟餐+35)蒜蓉包好厚又大件,搽咗好大量嘅蒜茸,令本身無味嘅蒜蓉包增加味道。如果熱啲就更好。菠蘿冰/龍眼冰(特飲跟餐+8)菠蘿冰味道好清新,有菠蘿粒,時令而解渴。龍眼冰真係有成半杯係龍眼肉,好甜有龍眼香味,好啱女仕飲,滋潤補血。酸辣鳯爪沙律$88酸辣味好開胃,鳯爪爽口,配菜有紅蘿蔔絲和洋蔥絲。甚是健康嘅菜式。雖然說係Q版下午茶。其實份量一點也吾少,而且可以跟餐加小食和飲品,無加一又真係好抵食。
附近有錶位方便泊車。

泰式墨丸河

泰式墨丸湯河$38
香矛豬扒撈檬

香茅豬扒撈檬$45
串燒雞+豬(跟餐小食)

串燒豬+雞(跟餐+$35)
味道很濃郁,好多泰國醬汁搽満整串肉粒。
蒜蓉包(跟餐小食)

蒜蓉包4件(跟餐+35)
龍眼冰(菠蘿冰)

菠蘿冰/龍眼冰(特飲跟餐+8)
酸辣鳯爪

酸辣鳯爪沙律$88

泰式墨丸河
香矛豬扒撈檬
串燒雞+豬(跟餐小食)
蒜蓉包(跟餐小食)
龍眼冰(菠蘿冰)
酸辣鳯爪
2021-06-25 32 浏览
元朗真係好多好野食今日黎到呢間新開既「公車泰國餐廳」,店員亦態度好好,係我地睇餐牌既時候都會過黎推薦菜色天氣咁炎熱,坐低等食期間緊係啖返杯凍冰冰既飲品叫左泰式奶荼同椰汁冰,奶荼味道適中唔會太甜椰汁冰好足料,濃滑,唔會好稀炸蝦餅,炸得好靚,完美既金黃色,大大舊,而且蝦肉彈牙,食到停唔到口青咖哩海鮮炒飯,好香口,每啖都有濃郁既青咖哩味,炒到粒粒分明雞肉濕炒冬蔭河,輕盈既酸辣好惹味唔會太重口味同膩,炒河既鹹香混合酸辣味,令人不知不覺就成碟食晒古法烤焗槽魚,原條槽魚好吸引一打開就出晒煙,好香!冇咩骨啖啖肉,魚肉細滑,配上酸辣生蝦汁,仲提高左魚鮮味
元朗真係好多好野食

天氣咁炎熱,坐低等食期間緊係啖返杯凍冰冰既飲品
叫左泰式奶荼同椰汁冰,奶荼味道適中唔會太甜
椰汁冰好足料,濃滑,唔會好稀

雞肉濕炒冬蔭河,輕盈既酸辣好惹味

古法烤焗槽魚,原條槽魚好吸引
2021-06-23
2021-06-23 22 浏览
當日落住滂沱大雨,為既就係同個friend去食餐好既泰國菜門口仲放左兩個泰國人像,夠晒風味元朗夜少少就冇乜人,可能因為落雨?所以好快就有位,唔駛等好耐泰式小食拼盤(細)食泰式嘢又點少得泰式小食拼盤?話就話小,款式都真係幾多羅羅:有泰式春卷、串燒、泰式蝦餅、泰式魚餅,每樣食少少點到即止,感覺剛剛好。黃咖喱海鮮咖喱汁非常濃郁惹味,大大碗飯送到黎都實食得哂,就係驚你冇飯俾我撈汁望見都真係想食多次馬拉盞通菜香口惹味,仲有少少鑊氣添仲有少少辣椒,好過癮呀!薄餅因為個咖喱汁太開胃嘅關係,食完碗飯再添食咗呢個薄餅。口感同味道都幾似台灣手抓餅,好鬆化脆口,不過就油左少少,唔適宜食太多
當日落住滂沱大雨,為既就係同個friend去食餐好既泰國菜

門口仲放左兩個泰國人像,夠晒風味
元朗夜少少就冇乜人,可能因為落雨?
所以好快就有位,唔駛等好耐

泰式小食拼盤(細)

黃咖喱海鮮

望見都真係想食多次

馬拉盞通菜
香口惹味,仲有少少鑊氣添

仲有少少辣椒,好過癮呀!

薄餅
  • 泰式小食拼盤
  • 泰式咖喱海鮮
  • 馬拉盞炒通菜
2021-06-22 21 浏览
假日同老公行吓街,因為太熱所以唔想周圍行,食泰菜開下胃都好,依間新開泰菜餐廳都唔錯,星期一至日都要唔同午餐選擇泰式海蜇-平時依個汁我係點生蝦,今次撈海蜇都唔錯,好爽酸酸地開胃,但如果細舊啲會較易入口冬陰公大頭蝦湯-好抵飲,真係最大鍋,夠4至6人飲,冬陰公湯唔太辣,料十足,有好多秀珍菇青檸冰青檸梳打-成支梳打水上,夠哂汽海南雞飯-用竹盤放增添泰式風味,油飯乾身,海南雞係無骨加上泰式汁, 惹味又可以送飯食下晝食lunch仲唔駛加一添

青檸冰

青檸梳打-成支梳打水上,夠哂汽

下晝食lunch仲唔駛加一添
2021-06-21 45 浏览
泰掛住家鄉了,今日就同個friend 去西菁街食個泰平民泰菜先😝😝店舖都幾大間,坐位都多,午餐時間不用等位👍🏻👍🏻香滑奶茶冰凍檸檬茶望落去嚇親自己以為叫錯餸🤣🤣食落就very good 泰式海浙,用泰式海鮮汁撈海浙,塊海浙大大片,好爽口,個汁好得,好有泰feel 泰式生蝦,如果挑埋蝦腸就100分好濃既泰式汁👍🏻👍🏻配生蝦一流至愛,泰式香葉肉碎辣椒炒飯👍🏻👍🏻肉碎炒完都好多汁,撈飯一流,辣度剛好海南雞飯,配咗油式飯,好香口,雞肉夠滑

店舖都幾大間,坐位都多,午餐時間不用等位👍🏻👍🏻

香滑奶茶

冰凍檸檬茶

望落去嚇親自己以為叫錯餸🤣🤣食落就very good

泰式生蝦,如果挑埋蝦腸就100分

好濃既泰式汁👍🏻👍🏻配生蝦一流

海南雞飯,配咗油式飯,好香口,雞肉夠滑
2021-06-20 29 浏览
最近發現元朗新開左間泰國菜館,餐牌好多選擇我地叫咗個小食拼盤(小)($128),拼盤好豐富有蝦片,有春卷,有豬同雞串燒,有魚餅,好香口好脆,串燒肉質好鮮嫩,加埋沙嗲醬一齊食,一流。泰式金邊粉($88)金邊粉炒得幾爽,材料豐富,有雞肉,有蝦,甜甜地嘅味道,好開胃。食泰國菜,當然唔少得甜品,甜品叫咗芒果糯米飯($68),芒果同個飯都夠哂甜,正飲品就叫咗鹹檸七($32)夠哂檸檬,加埋七喜,酸酸地,夠哂開胃
最近發現元朗新開左間泰國菜館,餐牌好多選擇

泰式金邊粉($88)

食泰國菜,當然唔少得甜品甜品叫咗芒果糯米飯($68),芒果同個飯都夠哂甜,正

飲品就叫咗鹹檸七($32)
夠哂檸檬,加埋七喜,酸酸地,夠哂開胃