2021-07-11
假日冇嘢做 同男朋友去咗元朗行街 無意之中黎到呢間泰國菜度食下午茶 冇諗到除咗抵食之外 質素都真係幾唔錯下午茶餐每個都50蚊樓下連埋嘢飲 而且份量唔算少 我哋叫咗三個set泰式乾炒雞河 河粉係用咗一片片嗰啲河粉 所以口感比一條條嘅河粉更加好 加上炒得乾身 雞絲亦重嫩口 加埋洋蔥青椒芥蘭等伴炒 幾香幾惹味炭燒豬頸肉撈檬 燒豬頸肉保留到肉汁之餘 口感彈牙爽脆 真係好好食 另外檬粉伴上酸酸甜甜嘅魚露 係咁熱嘅天氣下食 有種開胃而唔膩嘅感覺串燒(豬加雞) 水準亦係好好 平時出去街外食串燒好多時都會燒到好乾柴 但呢度嘅串燒不論雞肉定豬肉都係仍然保留到肉汁 加上伴上好多嘅沙爹醬 啱曬我口味嘢飲就跟餐叫咗青檸冰(+$2) 香茅冰(+$2) 青檸梳打 (+$8) 青檸梳打係跟原枝泰國版玻璃樽梳打水 都幾抵飲蒜爆鮮海蝦 蝦球裹上炸漿炸到香脆後 加埋蒜蓉粒拌炒好香口 蝦球亦爽口彈牙馬拉盞炒椰菜苗 馬拉盞不嬲係濃味之選 我就最鍾意食馬拉盞炒嘅不同菜類 所以喺呢度都叫咗馬拉盞炒菜最後埋單$333 食咗咁多嘢 真係超級抵食又好食 有機會再嚟元朗一定會再嚟