2011-06-08 17 浏览
八王子拉麵是我和兩位朋友的約會老地方。我們都習慣在下午去,所以沒有去等位的問題。可能不太忙的關係,老闆沒有瘋狂般罵服務員。或者,是我們沒有聽得見。雖然不是第一次來吃,但這次的用膳是最深刻的。以前都一直知道這裡的服務很好,很周到,可是這次一位女服務生真的讓我覺得她用心對待客人。我不知道她的名字。但如果大家最近有去吃的話,大概都知道我說的是誰。那天兩位朋友都遲到,只有我一個先進店。我是在一時四十分進店的,是她帶的。到二時正,朋友還沒有到。悶透的時候,突然有一本日本雜誌放在桌上,是那女服務生。她輕聲的說:「等到悶可以看看雜誌。」放完都還不夠,她還替我收拾好面前的餐牌放在對面。這種服務態度,多久沒在香港見過啊!此刻已經對她非常有好感。然後,吃到最後的時候,她突然走過來介紹他們的HAND MADE ICE-CREAM,有十二種味道。我同行的C小姐好像有選擇困難症般,不斷的問她問題:「我想吃綠茶,但會太普通嗎?」「櫻花味道會不會很怪?」「有果肉的會比沒果肉的好?」「你吃過最好吃的是什麼口味?」類似的問題,大概問了二十分鐘。C小姐幾乎逼她要把十二種口味的雪糕弄個排行榜。連我們兩個都被她煩到要發脾氣,
八王子拉麵是我和兩位朋友的約會老地方。
我們都習慣在下午去,所以沒有去等位的問題。
雖然不是第一次來吃,但這次的用膳是最深刻的。
這種服務態度,多久沒在香港見過啊!此刻已經對她非常有好感。
我同行的C小姐好像有選擇困難症般,不斷的問她問題:
連我們兩個都被她煩到要發脾氣,出奇地,那位小姐依然很有耐性的回答她。
$26。就是這杯雪糕。
我吃的是櫻花,口味算特別。雖然不知道櫻花是什麼味,不過這帶濃郁的VANILA味,甜而不會膩。
而且牛奶香很重,果然是用了3.6北海道牛乳。
也不會很快就融掉,吃了十分鐘,還是很冰硬的。

就完了服務,就說一下食物。
這裡聽說最有名的是八王子拉麵和牛骨湯拉麵。
可惜的是,我去那麼多次,都沒有吃過。
不過聽說不很特別,就是沒有特別偏好可以不試。
即磨芝麻。不過個人覺得,完全沒有芝麻的香味。
$48。粟米濃湯烏冬。
濃稠的程度就是跟你吃金寶粟米湯一樣!外加半罐粟米粒。
而叉燒肉質過於鬆散,一夾便散開一絲絲,算令人失望。
烏冬麵尚算不錯,彈牙而不會過硬。
不過,這碗烏冬連我這個大食王都吃不完。女生絕對不可能一個人吃得完,最好兩人一碗。
$26。章魚燒。不錯之選。
外面帶微脆的口感,而內裡是軟軟的麵粉糊,一脆一軟。
最好的地方是過了多久吃,那脆的口感仍在。
我是過了四十分鐘吃,除了涼了外,什麼都依然很好。
蛋黃醬有淡淡的蛋香味。由於個人對沙律醬非常敏感,有些店舖,會拿蛋黃醬混合卡夫奇妙醬。但這裡沒有。
章魚大小適中,不會小到吃不到。
總括來說,二十六元,我覺得超值。
不知道價錢。玉子拉麵。
這是C小姐品嚐的。她說超好吃!不過我想她餓了,因為只要她餓了,除屎外,基本上什麼都好吃。
個人覺得沒什麼特別的,又是叉燒和溏心蛋,只是蛋的數量輕微增多了一隻。
加上正如上文所說,叉燒的評價不好,能有多好吃?
依我所見,豬骨湯略油,油脂圍著碗邊,但不厚,我覺得豬骨湯底難免會有點油,所以也算了。
$26。牛奶布甸。
牛奶香味濃厚。布甸雖然滑但略有死實的感覺。
作為飯後甜品,份量不會過大。
而且瓶子可以拜託他們洗乾淨再帶回家,不錯。

總括來說,我覺得八王子拉麵算是不錯。
可能是因為我的目的不在於吃東西,而是找個地方坐坐而且。
不過,看到很多食評說老闆對員工大呼小叫,很影響進食的心情。
我去那麼多次,其實也只見過一次。
老闆態度的確不好,但對食客他是給予百分百的尊重。
像有一次我叫一個關東煮鍋麵,服務生下錯單子,只下了一個關東煮。
關東煮來了,我以為麵後上,結果吃完整鍋還未見到麵。
一問之下,老闆才知道員工做錯,罵了他幾句(包括粗口),把我嚇壞了。
但他一轉身,不停的問我道歉,足足十分鐘。又再替我煮了個拉麵說要補償。
誰都知道關東煮一鍋的份量比關東煮拉麵的多很多,可是他沒有收多我錢,只是說請我吃。
吃完以後,他還一直問好吃嗎?而且還是一直道歉,直到我離開。
那次以後我覺得老闆他人雖然兇,但對客人他還是很好。
加上我覺得那裡的服務態度那麼好,或多或少,也來自老闆的兇惡。
作為一個食客,當然不希望在進餐的時候聽到粗口橫飛。
可是,我都希望大家體諒一下。不要只一味指責老闆,其實他人真的不差。

2011-06-06
  • 溏心蛋,雪糕,牛奶布甸,章魚燒
2011-05-30 5 浏览
鐘意去d 唔係好常去既地方食嘢,今次就去咗佐敦既八王子食拉麵食嘢。 由於入面比較人多,我地安排入坐近師傅既位置。睇餐牌,原本想叫個鍋麵,見到季節限定就冇叫la,點知後來我見隔離叫咗……後悔!! 我叫咗個豚角拉麵,湯底係牛骨湯底,冇豬骨油膩,豚角細粒,但口感普通,大大碗,抵食。男友叫咗天婦羅魷魚烏冬,湯底係麵豉湯底,湯底劣,難食,天婦羅魷魚大大件,偏淡。京蔥牛肉鍋,牛肉軟身(唔識打0個個字),好味。值得讚既係服務冇得彈,由入去食到食完走,佢地不停加水,撞到又講對唔住(其實我地唔介意),10個good~~
2011-05-27
因為要來油麻地買野..所以就上openrice 睇睇有咩好介紹!!見到lee間八王子comments都幾高..所以就入左黎試啦!!係出邊見到入邊d 裝修都幾企理..d waitress 亦好好禮貌呢! 同埋不斷幫我地加水...加分~~~叫左:1.日本牛骨湯拉麵 - 個湯底太油,同埋有d似忌廉湯味..怪怪地!2. 仙台牛舌鍋麵 - 個牛舌真係幾好味! 不過放耐左...d 拉麵漿住左~3. 蕃茄沙律 - 切開一片片..個醬又好味..好fresh...i like!本來想叫尤魚,布甸...2樣都冇貨,想退而求其之叫雞軟骨..點知又漏單...so最後咩都冇食到!同埋想講...d waitress 係過份地熱心...例1: 叫蕃茄沙律..佢力sell 我地要叫其他沙律..話蕃茄這個太細個..but我地係想食蕃茄丫麻例2: 太飽想休息一陣先食埋個拉麵...仲有4份1碗..佢就話不如幫我地收左先啦?? 下...我未食完wor例3: 想叫布甸..佢又sell 話食雪糕有11種味..but 張leaflet 係冇寫有咩味的..死未?但總體來講...相信係油麻地食到咁既質素既拉麵..都不錯呢!!

係出邊見到入邊d 裝修都幾企理..
叫左:

同埋想講...d waitress 係過份地熱心...

2011-05-15
2011-03-26 8 浏览
師傅都有好一陣子冇黎過呢間食店, 加上早一陣子好想食日式拉麵, 師傅就試下約埋師妹, 齊齊黎呢間食店食晚飯; 由於師妹對呢間食店都十分之有好感, 所以就決定齊齊晚飯, 齊齊開心, 食番餐勁! 由於對食店真的太熟悉, 所以師傅知道係唔需要訂位, 於是大約八點同師妹雙雙到達, 就等候侍應安排入座!坐底後就齊齊商量下食咩好, 拉麵師傅始終鍾愛元祖激辣拉麵, 所以是次亦不例外; 由於師傅冇咩唔食, 所以小食就等師妹發板; 最後揀左溏心蛋, 燒雞肉串, 泡菜餃子鍋同埋吞拿魚沙律; 至於師妹揀左咩拉麵, 師傅已經唔記得了, 淨係記得個名叫紫菜甚麼拉麵!落完單唔使等好耐就已經有得食, 師傅就先講下啲小食先; 溏心蛋一如以往的高水準, 蛋身軟熟, 蛋黃半溶半漏, 入口鬆軟滑漏, 真的無敵, 冇黎一排水準依舊, 真係唔野少; 燒雞肉串一碟有三條, 入口冇咩特別, 係肉身夠鬆, 加上味道有少少似美珍香嘅燒雞肉乾咁, 感覺得意!至於泡菜餃子鍋算係比較有新意, 用鍋湯上餃子, 再配上酸酸辣辣的泡菜, 餃子味道不錯, 皮軟肉香, 水準不賴, 可惜係泡菜味道較酸, 酸到令師傅打冷震, 以食泡菜嘅角度黎講真係唔合格

溏心蛋
燒雞肉串
至於泡菜餃子鍋算係比較有新意, 用鍋湯上餃子, 再配上酸酸辣辣的泡菜, 餃子味道不錯, 皮軟肉香, 水準不賴, 可惜係泡菜味道較酸, 酸到令師傅打冷震, 以食泡菜嘅角度黎講真係唔合格, 始終泡菜唔係日本菜嘅主打, 師傅亦不能強求, 但比師傅揀多次, 師傅寧願吃炸餃子! 吞拿魚沙律個份量真係大到嚇死人, 直頭有成個拉麵咁嘅份量, 到底有冇加大左比師傅呢? 師傅真係唔知, 不過吞拿魚沙律嘅料真的好足, 有蕃茄, 粟米, 吞拿魚, 蟹籽同菜絲等, 入口新鮮, 清甜, 爽口, 唯一係比較乾身, 如果能加多少少沙律醬相信更加吸引!
泡菜餃子鍋
吞拿魚沙律
最後講下碗元祖激辣拉麵, 呢碗元祖激辣拉麵師傅係揀左加辣版, 皆因之前嘅辣度根本令師傅到喉唔到肺; 既然係加辣版當然要先試下個湯底, 湯底香香辣辣, 非常惹味, 同之前相比真係加左辣, 重手左, 但呢個味道先係師傅至愛; 至於碗內嘅叉燒, 半肥瘦啱啱好, 肉質鬆身, 加上都幾大塊, 正呀; 仲有半隻糖心蛋, 糖心蛋和另加的一樣水準, 配菜粟米十分甜美, 師傅最快食晒的就係粟米; 而拉麵煮得煙煙韌韌, 十分彈牙, 成個拉麵都真係好好味!
元祖激辣拉麵

總括黎講食物質素依然維持高水準, 服務態度不錯, 環境清潔乾淨, 價錢唔貴, 兩個拉麵加上四款小食, 埋單兩舊水, 真係非常抵食; 最後師傅同師妹都食到好飽, 但感覺十分滿足; 師傅相當欣賞元祖激辣拉麵加辣版, 真的令師傅回味無窮, 食過加辣版同正常版後, 師傅還是覺得加辣好, 呢一刻又心思思去食多次了, 笑臉係絕對要比!
燒雞肉串
溏心蛋
元祖激辣拉麵
吞拿魚沙律
已經不是第一次去八王子食野, 之前感覺唔錯係佢地既侍應好好禮貌, 食物也不錯..但今日我既感覺好差, 今日我坐O係較近廚房既位置, 一坐低就聽到有一個男廚師的聲音高聲鬧人..不說內容, 但未幾就聽到好多"門字經"飛過黎, 我進餐既心情大打節扣, 急匆匆食完就離開佢唔係鬧兩句就算, 係我到達到離開既整個過程佢都未停過口鬧人.雖然, 我唔知道發生咩事, 但我覺得佢係可以用好D既方法解決, 不至於令客人聽住佢D門字黎食飯....

2011-03-19
12月24日, 平安夜, 喺elements睇完戲就行咗出佐敦~ 因為我地冇book枱所以都唔諗住去食d咩大餐廳, 諗下有乜唔駛book枱嘅日式餐廳好食之際就諗起呢度~ 似乎都幾出名咁, 都有好多雜誌評論介紹, 嚟到都要等下位, 等位中有一對book咗枱嘅男女嚟到, 但係竟然都要同我地一樣要等, 之後有張單邊少窄嘅枱, 佢地梗係唔要啦, book咗枱d位都咁差… 我地冇選擇下唯有坐呢張啦~ 見有咁多人食, 價錢都幾公道, 我地都抱有期望~::: 八王子拉麵 ::: $46賣相看上去係不錯嘅… 不過就絕對唔似係日本風~ 飲一口湯, 味道係十分之淡! 唔可以話係清甜嗰種味, 係完完全全只有色水而冇味嘅清湯, 湯底作為拉麵其中一個重心已經唔合格… 有三塊叉燒都算有良心, 味道方面都ok, 雖然肉地比較韌… 但係都起碼可以吊番起少少味~ 半隻溏心蛋不倫不類, 太細隻而感覺似滷水蛋多d… 配菜用上大量洋蔥粒都唔啱我口味, 令到個湯底更腥更哽… 麵條方面都可以接受, 韌度有嘅, 不過配上淡而無味嘅湯底真係食得唔過癮囉…::: 仙台牛舌鍋麵 ::: $53呢個期間限定嚟架~ 好鐘意食牛舌嘅呀菲超期待

::: 八王子拉麵 ::: $46

::: 仙台牛舌鍋麵 ::: $53
呢個期間限定嚟架~ 好鐘意食牛舌嘅呀菲超期待! 嚟到賣相都好認真呃得下人架! 個鍋望落真係好大個, 淨係風味都殺晒啦~ 不過原來鍋野好淺架咋~ 仲係唔熱架囉!! 都算… 湯底稍微比呀比個麵濃dd, 濃在佢落咗d黑椒落去囉… 成碗麵d配料都幾足架, 又紫菜又蔥絲芽菜咁, 不過都唔係好新鮮咁囉… 嚟到個拉麵主打, 仙台牛舌, 都算有些少牛味, 但肉質韌咗d 喎… 拉麵有彈性, 但無乜味… 整體係唔ok!

::: 餃子釀雞翼 ::: $28
天大嘅笑話, 誇張點講真係要用放大鏡先見到隻雞翼! 係咪營養不良? 雞中翼連尖再釀埋d肉入去都只係有3寸長! 駛唔駛咁細隻呀! 當然, 肉就冇乜啦, 照燒汁喺雞翼上味道都唔太豐富, 都只係似蜜糖雞翼咁, 得個甜字, 雞皮亦唔脆… 另一可笑嘅係裏面釀住嘅肉, 十足十係叮叮牛肉球, 又實又冇味, 都唔知係咪叮完先塞入去… 完全覺得受騙!

講野食佢未去到最最最低點嘅, 但係加埋服務就完全頂唔順… 同其他食評一樣, 有位好似係老闆嘅煮麵師傅成日大聲喝d員工, 做野勤力係好, 但係咁大壓力下難免出錯, 同埋會影響食客… 食完我地都快快腳走人喇..
八王子拉麵
仙台牛舌鍋麵
餃子釀雞翼
塞咗粒叮叮牛肉球入去...
2010-12-24
庆祝纪念
平安夜
2011-01-25 14 浏览
午飯時間 1:00 到,不用等位。午餐有幾款拉麵選擇,選了元祖拉麵及胡椒拉麵。麵質:口感一般。湯底:元祖拉麵湯底淡而無味,完全不覺得是牛骨餚製。胡椒拉麵湯底如胡椒加水。配料:都算多(紫菜及雜菜),糖沁蛋合格但可有更好的,叉燒不錯。招呼:好,勤快有禮。總括來說:淡而無味。一次便算。
午飯時間 1:00 到,不用等位。

午餐有幾款拉麵選擇,選了元祖拉麵及胡椒拉麵。
麵質:口感一般。

招呼:好,勤快有禮。

總括來說:淡而無味。一次便算。
2011-01-24
2011-01-24 5 浏览
講起拉麵,係佐敦有兩間比較出名,一間叫橫綱,另一間就係今次講既八王子拉麵館。香港大部份既拉麵店都主打豬骨濃湯,但係呢到就主打牛骨湯底,牛骨湯底唔會好似豬骨濃湯咁油膩,屬於比較清的一種,顏色有別於豬骨湯底既白色,佢係一碗清澈既濃湯。依印象記得,初初開舖時,野食真係少得可憐,只得兩款麵同一兩個小食,就係叉燒同糖沁蛋,現在已發展到有一個比較多款式既MENU。今次到來,本來想試牛骨白湯,可是已經賣哂,唯有退而求其次,牛骨湯拉麵湯底清澈,麵條煙靱,配料都算多,最欣賞始終係個半隻糖沁蛋,呈半熟狀態,一咬下去,蛋白不會太實。另一個拉麵係豬骨濃湯,湯底濃郁,味道鮮甜,豚角煮細細粒,如果可以大粒D就好,可以增加番D口感。小食就叫左餃子雞翼同清酒煮蜆,餃子雞翼賣相不錯,燒得色澤均勻,皮脆肉嫩,可是餡料味道一般,浪費了一隻燒得咁好既雞翼。而那個清酒煮蜆,第一次食到咁重既清酒味,真係好少有,而且每隻蜆既SIZE都算大隻,又唔會煮到D蜆肉同殼分離哂,所以呢味蜆煮得真係幾好,值得一試再試。總括黎講,一試無妨,不過專登去食,就不用了,好食既拉麵香港都不少。更多資料:http://hk.myblog.yahoo.co

叉燒牛骨
豚角煮
餃子雞翼
清酒煮蜆

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=931
豚角煮
叉燒牛骨
清酒煮蜆
  • 八王子拉麵
  • 溏心蛋
2011-01-20 6 浏览
豬骨湯底聽得多,牛骨熬製未試過。首訪在港開業兩年的八王子,當然不能錯過這裏的招牌拉麵。食物熱辣辣送到,先呷一口湯底。咦!不及想像般濃稠,但感覺清甜鮮味。麵質略嫌粗硬,需要細細咀嚼。叉燒則肥瘦均勻,甘香豐腴。溏心蛋屬上佳之作,一啜,蛋黃充滿整個口腔。蔥絲份量極多,由於重手過頭,令人嗆喉,有點弄巧反拙。服務相當周到,侍應姐姐會主動介紹食物,亦會不時添茶,讚
豬骨湯底聽得多,牛骨熬製未試過。
首訪在港開業兩年的八王子,當然不能錯過這裏的招牌拉麵。
食物熱辣辣送到,先呷一口湯底。
咦!不及想像般濃稠,但感覺清甜鮮味。
麵質略嫌粗硬,需要細細咀嚼。

叉燒則肥瘦均勻,甘香豐腴。
溏心蛋屬上佳之作,一啜,蛋黃充滿整個口腔。
蔥絲份量極多,由於重手過頭,令人嗆喉,有點弄巧反拙。

服務相當周到,侍應姐姐會主動介紹食物,亦會不時添茶,讚

2K
2011-01-10 9 浏览
6-1-2011是日 dinner 要自己搞掂, 天寒地凍下只求一碗熱騰騰的拉麵, 不過無理由 8:00pm 仲專程走去蘭桂芳排長龍排埋一份吧, 結果嚟了佐敦 / 油麻地呢間試試. 原來平日都幾旺場, 約 8:00pm 嚟到都係啱啱好「攝」到位. 叫了八王子拉麵 ($46), 另加一隻溏心蛋 ($10).溏心蛋: 果真「溏心」, 蛋黃食落濕潤黏糯, 醬油味香, 味道濃甜, 正 諗起好耐無去嗰間八千代 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1866291) 的無敵溏心蛋, 唔知嗰邊而家水準如何?八王子拉麵: 連店名都放埋落去, 相信係招牌吧, 當然要試試. 湯底據聞係牛骨湯, 飲落 as expected 比豬骨清得多, 不過好似唔多夠厚, 我亦覺得有點過鹹, 仲有點幾刺喉的黑胡椒味, 總之唔喜歡啦; 麵條煙韌, 不過都幾鹼水, 喺香港食拉麵就要係咁? 叉燒偏瘦, 雖然幾入味, 但食落硬硬實實的, 幾唔掂; 最好食就當然係半邊溏心蛋, 同散叫的一樣好 其他配料仲有大量芽菜, 昆
平日約 8:00pm 好旺場, 好在一條友唔使等位
食拉麵仲俾杯滾熱成咁的水...
很不錯的味玉
但鎮店牛骨湯就係咁?
6-1-2011

叫了八王子拉麵 ($46), 另加一隻溏心蛋 ($10).

其他配料仲有大量芽菜, 昆布及蔥絲, 令湯底多一份辛香, 不過其實我唔係特別喜歡...

小店地方唔大, 平日約 8:00pm 嚟到仲人多擠迫, 食完快閃好了.

埋單 $56, 路過可以一試, 不過試過就算了.
2011-01-06
平日約 8:00pm 好旺場, 好在一條友唔使等位
很不錯的味玉
  • 溏心蛋
2011-01-03 10 浏览
一個寒冷的晚上,來到油麻地佐敦一帶,想吃碗熱騰騰的日本拉麵,首選自不然是從小吃到大,對它特別有親切感和情意結,但很久一段時間沒有去過,在油麻地屹立多年,仍然生意滔滔的「橫綱」啦!可是一去到,竟看見在它的店門外,竟有不下二十個以上的人客,在或站或坐的等位。假如自己排隊尾的話,肯定不等超過半小時以上都沒有得吃了。沒法啦!不想吃西北風,唯有退而求其次想想有哪一間日本拉麵店在附近可以充當副選,終於想到白加士街的這間「八王子」。這間以獨家牛骨湯底為賣點的「八王子拉麵館」,雖然都有不少客人幫襯,幸好我們去到的時候,仍有少量空座位,所以即時可以坐下吃麵。我叫了以店名為名的「八王子拉麵」。見這裡有冬季限定的「鐵鍋拉麵」火熱登場,老婆仔就要了一個「鐵鍋仙台牛舌鍋麵」做晚餐。我的「八王子拉麵」當然是牛骨湯底啦!其實這裡的牛骨湯底以前都試過一次,自己其實不太喜歡牛骨湯底的味道,總覺得無論豬骨湯底、醬油湯底還是麵豉湯底,味道都比牛骨湯底勝一籌,可是既然一場來到,總沒理由不叫它的首本名麵吧!?這麵的湯底自己雖然不是那麼喜歡,而且麵條和日式叉燒也未夠出色,不過這裡的溏心鹵蛋水準可是相當不俗。老婆仔叫的「鐵鍋仙台牛

幸好去到的時候剛好有位,不然便要等位了

晚飯時間,到來吃麵的客人都有不少

店裡牆多的是以這笑臉人像造型為題的畫

站在在街口轉角的仙台牛舌鍋麵的宣傳易拉架

我的「八王子拉麵」當然是牛骨湯底啦
!?
八王子拉麵

老婆仔叫的「鐵鍋仙台牛舌鍋麵」,雖說是期間限定的產品,但其實它除了用鐵鍋作盛器外,我覺得與我的「八王子拉麵」根本分別不大
。當然,這麵的主角不是日式叉燒而是牛舌。這裡的牛舌雖然未算非常好味,不過切得尚算厚身,吃來口感不差,味道也還可以。
鐵鍋仙台牛舌鍋麵

因為沒叫小食和飲品的關係,這頓晚麵只是花費了$100不到,都算價錢相宜。不過這裡始終只是這晚的次選,要是下次再來這區的話,可一定要重尋首選,重溫舊夢,追朔那往日的回憶呢

$49.5 (晚餐)
幸好去到的時候剛好有位,不然便要等位了
晚飯時間,到來吃麵的客人都有不少
店裡牆多的是以這笑臉人像造型為題的畫
站在在街口轉角的仙台牛舌鍋麵的宣傳易拉架
  • 糖心鹵蛋
2011-01-01 17 浏览
由尖沙咀行行行行到太子,真係都幾遠下,接近用左一個鐘。當然黎到中間油麻地站就要俾對腳仔休息,順便醫下個打O西鼓既肚啦!!$26一個荼餐包熱飲(凍飲+$3),真係幾抵,仲要有成差唔多十款選擇,又可配小食,實在讚好D野上未黎到,已經能夠一陣陣既香味,係隔離「木台」個小姐既粟米牛油拉面既牛油味,超香,好似平時一放牛油落矱個陣味!!我叫左個元祖辛辣拉面配凍檸水!哈哈,一放在我面前,見到個湯係紅色,有D辣油浮O西面,仲要有D辣椒粒....朋友已經O o西嘴,一副替我擔憂既樣子,而我身為愛辣之人反而因此而好興奮,好想試下有幾辣!!!都幾辣,不過唔係官鼻,死到你咳個隻辣,佢係慢慢滲出黎,食食下先開始覺得個嘴唇熱熱地,跟住最後變到烈焰紅唇**有很多配菜:芽菜,大蔥,紫菜!配料則有數片日式叉燒加一片日式魚蛋。整體來說,都尚算豐富。個湯底唔多覺有佢標旁既牛骨味,可能辣椒味太搶!拉面既面岩岩好個軟雯度,有少少咬口,唔錯既掌握)))但個幾片叉燒值得一讚呀,一d都唔鞋,仲要好滑,唔洗點咬都輕易食到,仲有食落口有陣陣既燒烤香味,好叉燒呀!配菜香蔥就最突出,吸o西d湯既甜味....朋友要左八王子拉面!我只係試左啖湯
由尖沙咀行行行行到太子,真係都幾遠下,接近用左一個鐘。

餐牌

我叫左個元祖辛辣拉面配凍檸水!
元祖辛辣拉面

個湯底唔多覺有佢標旁既牛骨味,可能辣椒味太搶!
拉面既面岩岩好個軟雯度,有少少咬口,唔錯既掌握)))
!
配菜香蔥就最突出,吸o西d湯既甜味....

八王子拉面

朋友要左八王子拉面!
我只係試左啖湯,無mug味波真係,牛骨湯雖然無豬骨湯咁濃,但未至於無味化?!

朋務員很有禮亦勤力,會細心幫你收起食完既碗,
下次一定要試牛油粟米拉面,即我會再光臨!!
P.S.學生幫親午餐/茶餐仲有得減$3,認真超值****
2010-12-30
庆祝纪念
纪念日
餐牌
元祖辛辣拉面
  • 拉面裡既日式叉燒
2010-12-22 10 浏览
放大假,落油麻地永安shopping,在openrice搜尋到這間日本麵,見好評都唔少,便試試。午餐1人唔駛等,叫左個午餐,有前菜,一碗麵及熱飲。前菜及熱飲無特別,但係個麵是牛湯底就第一次試,不過味道唔夠strong,麵彈性唔錯。埋單$35
2010-12-21
2010-12-17 5 浏览
計食物都幾好味..好明顯得一個老闆做野...不過上拉麵都幾快...(都係要睇下你食咩. 如果叫天富羅拉麵係會慢到嘔)不過我地叫左2個拉麵, 一個牛舌同一個SALAD , 一枝酒UM....SALAD係頭盤竟然最遲黎到支酒可能要出去買所以又勁慢先上到.......UM...其他都OK快既...講下D野食拉麵都幾好食, 湯又幾好....牛舌要推介...支酒都OK推飲/.....不過最IMPRESSIVE係老闆對員工的態度....差到呢.....人地都係人, 做野者....洗唔洗咁...@@客人催WAITRESS叫佢快D.....WAITRESS催下煮個個都好正常....點知....你估個老闆講咩.....佢話: 催催催無得催食食下又見佢話人..@@人又多...WAITRESS都係得2個...如果我係個2個女仔...真係會唔撈囉...點頂...不過都會再去.....因為點都好多油麻地個間拉麵
計食物都幾好味..
UM....SALAD係頭盤竟然最遲黎到

講下D野食:
D拉麵都幾好食, 湯又幾好....
牛舌要推介...
支酒都OK推飲/.....

人地都係人, 做野者....洗唔洗咁...@@
點知....你估個老闆講咩.....佢話: 催催催無得催
食食下又見佢話人..@@
人又多...WAITRESS都係得2個...
如果我係個2個女仔...真係會唔撈囉...點頂...
不過都會再去.....因為點都好多油麻地個間拉麵
  • 牛舌
2010-12-02 6 浏览
今日去佐敦跌打覆診, 點知唔知訂咁遇著跌打師父lunch time中, 咁我唯有都lunch完先再去啦. 本來是去一間名牌茶餐廳, 不過d員工實在太有名牌茶餐廳的風範, 即係服務超差, 我同阿妹就借意出番去, 在街上行下搵下, 就黎到八王子拉麵館啦. 一入到黎, 侍應小姐就好好招呼, 這服務生的語氣都當我係客人, 跟頭先在名牌茶餐廳是天壤之別. 先加分望一望個餐牌, 有午市套餐及下午茶, 下午茶三點鐘才開始, 落單時才兩點半, 反正相差十元, 都係叫番午市套餐算啦.二人叫了一個八王子拉麵, 粟米牛油拉麵, 跟餐小食叫左炸雞及章魚燒.八王子拉麵: 湯不會過咸, 同埋沒有嗆喉的味精味, 最出色是上面的豬肉片, 不會死實, 好似石頭咁, 好味道. 粟米牛油拉麵: 好香牛油味, 先食了一淡牛油粟米加湯, 湯較八王子拉麵濃. 不過兩者拉麵的麵質就一般, 沒有驚喜, 不過也合格有餘了.炸雞嘛嘛地, 下次不用叫. 章魚燒就很香口, 入面是有章魚粒, 沒有得一舊粉咁在呃人 沒有過多的燒汁及沙律醬, 不錯不錯.成set野仲有埋餐飲才三十五大元, 很抵食, 服務也很好. 今日偶遇了這位八王子真的不

沒有過多的燒汁及沙律醬, 不錯不錯.

成set野仲有埋餐飲才三十五大元, 很抵食, 服務也很好. 今日偶遇了這位八王子真的不錯!!!
希望下次有機會但不是睇跌打而再黎搵這位八王子.
2010-12-02
  • 八王子拉麵