餐厅: 八月花 (朗豪坊)
资讯:

2019-01-03 603 浏览
其實呢間中菜嘅水準真係唔錯,再加埋AE半價真係好抵食。一直覺得美心中菜啲蝦特別好食,所以去咁多次每一次都一定會起碼點一味餸係有蝦嘅。另外,個嫲嫲朱古力我每一次都叫,個曲奇好脆好好食,加埋凍冰冰嘅雪糕好正。
2018-12-31 515 浏览
好心美心集團就賣佐佢啦,留住炒地產?叫佐四個菜,每一個都從材料到烹飪都可以咁失敗 十分少見酥香鴨成陣鴨味 可見材料普通 肉干唔帶油 可見廚師功力有限蛋白桶仔飯淡而無味 只有少量豆味 昆布雙耳蝦滑 竟然只有昆布食得 豆腐又粗又難食 蝦滑差過一般火鍋料 肉粗味少 原汁原味蒸豆腐 只可遠觀不可食用(勉強少少 腐皮還可以)第一次遇到一間餐廳 每一個菜都難以下咽 唔食又會餓 食佐又只有飽 懷疑世界欺騙了我 好啦,唔寫了,肚餓,要食第二round嚕。
好心美心集團就賣佐佢啦,留住炒地產?
叫佐四個菜,每一個都

從材料到烹飪都可以咁失敗 十分少見
酥香鴨成陣鴨味 可見材料普通 肉干唔帶油 可見廚師功力有限
蛋白桶仔飯淡而無味 只有少量豆味
原汁原味蒸豆腐 只可遠觀不可食用
(勉強少少 腐皮還可以)
好啦,唔寫了,肚餓,要食第二round嚕。
2018-12-16 545 浏览
今日去了朗豪坊八月軒飲茶,由於星期天,我們等了差不多1小時才有位。我們點了車仔豬腸粉、菠蘿叉燒餐包、煎蘿蔔糕、酥脆鮮蝦腸粉、鮑汁炆鳳爪、叉燒包、鳳爪排骨煲仔飯、皮蛋瘦肉粥、蛋撻仔、甫魚滑燒賣、鵪鶉蛋燒賣、娥姐素粉果及潮洲粉果、甜品點了薑汁雙皮奶及蛋白杏仁茶。車仔豬腸粉:正菠蘿叉燒餐包:普通煎蘿蔔糕:香脆酥脆鮮蝦腸粉:香脆鮑汁炆鳳爪:好味叉燒包:普通鳳爪排骨煲仔飯:飯上灑上豉油,很美味皮蛋瘦肉粥:正常蛋撻仔:香脆甫魚滑燒賣:普通鵪鶉蛋燒賣:普通娥姐素粉果:普通潮洲粉果:正常甜品點了薑汁雙皮奶及蛋白杏仁茶,甜度適中。

車仔豬腸粉:正

菠蘿叉燒餐包:普通

煎蘿蔔糕:香脆

酥脆鮮蝦腸粉:香脆

鮑汁炆鳳爪:好味

叉燒包:普通

鳳爪排骨煲仔飯:飯上灑上豉油,很美味

皮蛋瘦肉粥:正常

蛋撻仔:香脆

甫魚滑燒賣:普通

鵪鶉蛋燒賣:普通

娥姐素粉果:普通

潮洲粉果:正常

甜品點了薑汁雙皮奶及蛋白杏仁茶,甜度適中。
2018-12-07 464 浏览
喺旺角如果想揀間靚少少嘅茶樓飲茶 ,其實選擇並唔多🤔🤔🤔 今次上咗嚟朗豪坊入面呢間八月軒。其實佢下午茶都幾抵食, 裝修又幾靚,不過服務就麻麻😂😂😂菠蘿叉燒包 -- 好鬆軟,啲叉燒很好夠味, 可惜只係微暖,唔夠熱😓😓😓 如果係新鮮出爐一定好好食🙈🙈🙈 紫薯煎堆仔 -- 芝麻味好香,食落好煙韌。推介!!👍👍👍其實我哋幾個仲食多咗好多嘢,不過啲燈光影出嚟真係好醜 ☻☻☻所以放棄咗影相 💀 繼續食算數😂四個人埋單 total $581, 圍起每人百五蚊都唔使。重要其實飽到到食唔落😂😂😂,多到要打包返屋企可以夠當晚餐同埋聽日早餐食都夠。

紫薯煎堆仔 -- 芝麻味好香,食落好煙韌。推介!!👍👍👍

2018-12-06
下午茶
2018-10-28 1449 浏览
朋友話就嚟踏入八月就要搵間八月名字嘅食店,所以八月一號晚就去八月軒。等朋友到來嘅時間,就直接叫了菊花花茶,芬香撲鼻。雀籠點心:係八月軒招牌菜式,個雀籠非常精美上層係蒸嘅,有魚滑燒賣上大大大隻鮮蝦。蝦餃也是內包大隻鮮蝦。下層係比較香口嘅點心。一口鮑魚撻,鮑魚唔會太硬,放在撻底剛剛好,鮑魚與撻份量配合得宜,真係一口就可以放曬入個咀,好美味!下層食物熱番少少應該更好。蛋白岩米桶仔飯雖然味道淡淡,但唔太油膩,加了粟米粒都幾健康。燒味拼盤基本嘢,一次過食晒三樣燒味, 個叉燒更加係熱架

等朋友到來嘅時間,就直接叫了菊花花茶,芬香撲鼻。
雀籠點心

雀籠點心:係八月軒招牌菜式,
個雀籠非常精美

雀籠點心

下層係比較香口嘅點心。

蛋白岩米桶仔飯
雖然味道淡淡,但唔太油膩,加了粟米粒都幾健康。

燒味拼盤
基本嘢,一次過食晒三樣燒味, 個叉燒更加係熱架

2018-08-01
2018-10-07 1045 浏览
今天同親朋戚友聚會,選擇了呢間坐落旺角朗豪坊的八月軒。我們一行6人去飲茶,可能正值10月黃金周好多人去旅行,所以很快便有位,但限時90分鐘,酒樓枱都算多。我們叫了點心蛋撻、鳳爪、腸粉、粥、炒麵、煎堆、菠蘿叉燒飽、雙皮奶及燉蛋等等,味道都唔錯。
今天同親朋戚友聚會,選擇了呢間坐落旺角朗豪坊的八月軒。

2018-10-07
2018-09-24 853 浏览
特飲賣相好正去了旺角的八月軒吃晚餐。整體覺得不錯。每一碟菜的外貌都幾好。所以令我忍不住每當一碟菜式上台的時候,就先拿出手機來拍照。哈哈。因為無論菜式的顏色,擺設,外觀,都很吸睛。要其中最令我覺得特別的是,八月軒的特飲。我和朋友每人叫了一杯八月軒的特飲。當特飲送到我們面前是,特飲的賣相真是不得了。其中一杯的特飲是,他的名稱叫做青翠時光 。綠色的,很大杯的,有青瓜,有青檸,有青桔,還有薄荷,梳打。飲下去,微酸的,很醒胃。而另一杯特飲是,他的名稱叫做法國奇緣,你面有西瓜,蘋果,青蘋果,熱情果,西柚,青桔,士多啤梨,藍莓,金柚,香橙,還有薄荷,茉莉花茶。一整杯,橙橙的,又紅又黄的水果,賣相很吸引,飲下去,甜甜酸酸,很好飲。最後賣單,吃得我和朋友都很滿意。最難忘的是他的特飲。
特飲賣相好正

最後賣單,吃得我和朋友都很滿意。最難忘的是他的特飲。
2018-09-04
由於喺媽咪正日生日嗰日Oppa要返工,所以我們一家四口就提早同媽咪慶祝,而我們就揀咗以前食過覺得出品相當唔錯喺旺角朗豪坊嘅「八月軒」食晚飯!我們叫咗海鮮炒鮮奶一上碟嗰陣我們見到出晒水已經覺得有啲怪怪,點知食第一啖就已經感覺到有一股臭味,而且啲鮮奶亦炒到過咗火,所以係比較老唔係好滑溜!洛神花黑豚骨嘅賣相表面睇落覺得無咩問題,但食落就知道同上次食嗰碟簡直係天淵之別,因上次係有經過「走油」,所以食落嘅質感係外脆內軟,但今日呢碟係炸到「無啲鑊氣」咁,所以食落非常肥膩,好似食緊一「嚿」沾滿酸酸甜甜洛神花醬嘅肥豬肉咁!松露醬香煎比目魚伴岩米嘅比目魚煎得都幾香口脆身,肉質亦都幾彈牙,但岩米就唔係好煙韌彈牙,質感相當腍身!極品醬油炒飯初頭睇到餐牌寫個名話係極品以為會係好好嘢,點知一上碟睇到個賣相已經覺得係一碟相當普普通通嘅醬油炒飯,因他們完全無加添任何嘅色彩去點綴一吓,而且食落亦都無咩特別嘅驚喜!金沙脆炸蕃薯表面睇落以為都幾大粒,但外層嘅炸粉係非常厚身,而蕃薯就係相當細件,感覺好似係有啲鹹蛋黃香味嘅炸粉先係主角咁!黑醋珠伴豚肉係將豚肉整成一個個豚肉丸,再加啲黑醋珠喺面,雖然黑醋珠有都算幾香濃嘅黑醋味,
點知食第一啖就已經感覺到有一股臭味,
而且啲鮮奶亦炒到過咗火,所以係比較老唔係好滑溜!
但岩米就唔係好煙韌彈牙,質感相當腍身!
因他們完全無加添任何嘅色彩去點綴一吓,
而且食落亦都無咩特別嘅驚喜!
金沙脆炸蕃薯表面睇落以為都幾大粒,但外層嘅炸粉係非常厚身,
而蕃薯就係相當細件,
感覺好似係有啲鹹蛋黃香味嘅炸粉先係主角咁!
但豚肉丸就非常嚇人,
因肉質係相當鬆散同一啲都唔爽滑彈牙,
而且最衰仲要係霉嘅,
真係⋯⋯唉⋯⋯
之後我們諗著叫啲甜品,以為會比較好,點知情況都唔係好得幾多,
蛋白杏仁茶個名係叫蛋白杏仁茶故名思義當然係要有蛋白啦,但我們「撈」極都見唔到有蛋白或蛋白絲,
真係祇得杏仁茶,而且味道係極之淡同濃稠度係超級稀!
至於101鮮果拿破崙就係全晚咁多樣出品之中,唯一可以叫做保持到水準!

總括:今晚嘅食物出品比以前差咗好多,我們已經超級唔滿意,
而且海鮮炒鮮奶有問題壞咗同臭咗,
正常嘅人都會攞去換或退啦,但店員嘅態度係超級不滿我們要取消咁,
仲要即刻對著我們黑口黑面咁,
難度變壞咗我們都應該要照食嗎?
真係荒天下之大謬呀!
海鮮炒鮮奶
101鮮果拿破崙
2018-09-10
101鮮果拿破崙
2018-09-06 995 浏览
兩點幾先lunch,又想飲茶,但原來唔少中菜廳都三點左右就休息,好彩呢度仲有得食 ,三點三先last order,可以坐到4pm,三點都仲有人等位。點心款式唔算好多,有常見嘅蝦餃燒賣叉燒包等,亦有啲少見嘅鵪鶉蛋燒賣同鮑魚酥等。但例如鯪魚球、蒸魚雲等就冇喇。雖然係美心集團,但啲餐具都有啲心思,加碟咸酸菜雲耳花生。可能人星期六都比較多人,點心都要等一陣子,送嚟嘅都冇咩次序,比如甜品會早過其他點心,睇得出唔係好夠人手。招牌酥脆鮮蝦腸粉 : 睇個名都實物都似炸兩,食落就比炸兩更好味,腸粉包著啖啖蝦肉,感覺比平時蒸鮮蝦腸粉更多蝦,炸過嘅蝦肉食落更香口同惹味。鵪鶉蛋燒賣 : 呢啲傳統點心唔係間間酒樓有,難得呢度有,當然叫一籠回味下。充滿著童年回憶,唯一唔同係反而冇兒時食嘅咁油膩,,好味!!芝麻卷 : 原來呢度嘅芝麻卷都好傳統同足料,唔係只夠黑,仲啖啖黑芝麻香味。雀籠點心 : 可以話係招牌菜式,啱哂鐘意食靚靚點心嘅我,上層係蒸嘅,下層係比較香口嘅點心,最正係上層嘅甫魚滑燒賣,魚滑外仲有大大隻鮮蝦,正 ! 下層嘅一口鮑魚撻亦比預期中好味,鮑魚唔會好硬,大細仲fit哂撻底,食落唔會覺得鮑魚或者係個撻太

1939 浏览

雖然係美心集團,但啲餐具都有啲心思,加碟咸酸菜雲耳花生。

雀籠點心 : 可以話係招牌菜式,啱哂鐘意食靚靚點心嘅我,上層係蒸嘅,下層係比較香口嘅點心,最正係上層嘅甫魚滑燒賣,魚滑外仲有大大隻鮮蝦,正 ! 下層嘅一口鮑魚撻亦比預期中好味,鮑魚唔會好硬,大細仲fit哂撻底,食落唔會覺得鮑魚或者係個撻太多,好味 !

花膠瑤柱灌湯餃 : 個名好吸引,味道ok,但個樣就有點失望。

蓮蓉西米焗布甸 : 又一傳統點心,焗得好靚,仲啖啖西米,最底就有蓮蓉餡。
2018-09-01
2018-08-29 7850 浏览
老友隨興約埋一眾食個晚餐...尼到最旺o既旺角...周五晚商場人流當真多到不行!!!!...慶幸能夠訂到個靚座…全場滿熱鬧非常…服務生都忙到氹氹轉…研究一輪餐牌…快快趣…落單去!!...脆脆BB豬沙律 …1客4件, 要2客先夠分!!...一如其名…脆脆嫩口…沙律菜沾上醋汁…減去油膩感…昆布雙耳燴蝦滑… …雙耳為雪耳木耳…有D 磨菇...豆腐…蝦滑…味道配搭屬平平凡…可以話冇乜留什麽印象…吾算欣賞…避風塘黃金脆蕃薯…吾算好”避風塘”…就係炸蕃薯…再外層撈上咸蛋漿…咸咸甜算幾好味!蔥油菠蘿海蜇球…所謂菠蘿就係將海蜇界花…撈大量沾白切雞用o既蔥油… No! No! 完全就只食到一口蔥油味…!!香茅炆原條海斑…超香芫茜...大量薑塊...魚炆得好入味...汁送白飯好美味!!...唯獨係見兩條香茅似乎冇先拍拍…就咁放落去…吾會點出味o既! 做樣o既啫!! 哈!櫻花蝦炒粉絲…炒得乾身, 吾會”痴”埋一箸…有D鑊氣!...除左大量櫻花蝦, 仲有蛋同芽菜…加添水份同爽爽o既口感!...吾錯呢! 白灼豬蹄筋…筋實在少…成碟似豬腳肉多…一般般…甜品叫左……杏仁露 + 芝麻湯圓……滿意!

老友隨興約埋一眾食個晚餐

研究一輪餐牌…快快趣…落單去!!...

脆脆BB豬沙律
昆布雙耳燴蝦滑
避風塘黃金脆蕃薯
蔥油菠蘿海蜇球

櫻花蝦炒粉絲

白灼豬蹄筋
…筋實在少…成碟似豬腳肉多…一般般…

甜品叫左……杏仁露 + 芝麻湯圓……滿意!
2018-08-10
用餐优惠
信用卡優惠
  • 香茅炆原條海斑
  • 櫻花蝦炒粉絲
2018-08-15 876 浏览
八月軒不嬲都係FIF同朋友既飯堂,坐得幾舒服,野食都唔錯,今次同一位朋友都再去朗豪坊既八月軒! 雖然大家放左工到左朗豪坊都係食飯既繁忙時間,好彩有book台,唔係就要係門口排長隊啦! 首先,我地就叫左最出名既安格斯小牛排沙律。薄切既牛肉非常嫩滑,肉邊脆香,而肉質鮮嫩又有牛味!而放係牛小排下面既沙律非常清新。FIF建議大家可以食一啖牛小排,一啖沙律,再將牛小排同沙律夾住一齊食,一碟主菜有3重享受!另外叫左一碟薑汁雞肉,薑汁味非常濃同惹味,一食非常提神!如果當前菜食都非常適合! 另外FIF都叫左一碟菜苗,未有影相,但非常鮮嫩香甜,食完牛排有小菜苗清一清新口腔,中和返牛排既油膩感~ 八月軒作為朋友聚會既食堂非常適合~下次有聚會會再揀八月軒!

2018-08-11 630 浏览
當日星期六我飲中午茶,以食物黎講係唔錯,但如果想預期有服務,就勸大家唔好考慮。可能太忙,老闆又唔願請人,令員工個個都黑口黑面。另外環境十算係幾劑迫,真係食得好唔開胃。以哩個收費,服務加食物質素比較下,唔會再有下一次。

2018-08-10 646 浏览
食得多日本韓國菜,有時候都會想食返中菜,加上朋友一家大細,食中菜會坐得舒服D~~鐘意前菜Gei我叫左個三拼~青瓜好脆好鮮~不過我自己鐘意呢個疑似海蜇gei食材,好入味好好咬~小朋友要食飯,我地叫左個醬油炒飯比佢地食,見到咁黑以為會好鹹,又唔會wor反而入口好香口,有鹹香更加開胃配豆腐食簡直係完美配搭~~不過呢碟菜式最好食其實係D黃豆~~超有咬口!雖然無啦啦食燒味有D奇怪,但呢度D燒味又真係唔錯!特別係叉燒真係蜜味滿滿,D肉又唔肥!如果人多的話記得叫片皮鴨!皮脆肉嫩就係exactly呢個情況~用個包食係有D怪,但個包又甜又滑,真係幾正,去到最後我地反而食曬個包剩左D肉,如果包可以Refill就好啦~不過D醬汁我地唔係點左好多,我自己都係喜歡甜醬多D

鐘意前菜Gei我叫左個三拼~青瓜好脆好鮮~

不過我自己鐘意呢個疑似海蜇gei食材,好入味好好咬~

反而入口好香口,有鹹香更加開胃

雖然無啦啦食燒味有D奇怪,但呢度D燒味又真係唔錯!

特別係叉燒真係蜜味滿滿,D肉又唔肥!

不過D醬汁我地唔係點左好多,我自己都係喜歡甜醬多D

2018-08-03 539 浏览
朗豪坊食肆多但太多人,見到八月軒便想飲茶,下午一點半不需等位也有位,我哋兩個人叫做咗义燒包,蝦餃,芝麻卷,車仔腸粉,可樂!义燒包算係最好味,但都比較咸,其他點心好差!蝦餃啲蝦好咸,蝦又唔新鮮,芝麻卷太甜,車仔腸粉好難食,醬落咗超多十分咸,腸粉就似一舊粉粘了好多花生醬同甜醬,因為所有醬上枱前都已落定先,唔係客人自己落,但又落得太多,所以咸到入唔到口,令人口渴, 叫咗罐可樂,要$28!雖然天氣好熱,都唔駛比一杯冰,之前因忘記叫不要冰,待應放下一杯冰,我話不需要,但佢好忙咁話擺係到先啦,之後好耐先拎走!酒樓內好熱,冷氣唔夠,熱到流晒汗😓!總括嚟講,太重口味,食完飲咗好多水都口渴,以前晩飯已去過一次,印象中不錯,可惜越做越差,唔會再幫襯!
2018-08-03
2018-07-31 4403 浏览
我和屋企人去飲茶,一聚家庭天倫之樂, 去到旺角朗豪坊八月軒飲茶兼食午飯。今日等位都等咗好耐,坐低叫咗一壺洋甘菊花茶,壺下有微火熱著,好清香,但忘記拍照。另一壺是老人家較喜歡的普洱茶。我哋一行六人,自己各點選一樣自己喜歡嘅食物。第一款係鑊仔煎釀三寶,咁啱有六件三寶,紅青辣椒、饟豆腐同埋矮瓜,我哋六個人啱啱好夠分。望落去呢個鑊仔同埋呢六件衫寶好似好大碟、熱騰騰好新鮮嘅感覺,其實係一個視覺效果。煎釀三寶我吃到是饟矮瓜,味道都ok嘅。蝦子蟹肉炆伊麵,伊麵份量比較細咗啲,蟹肉都有啲啲嘅,蝦子可能都係太少,我就唔係好覺,咁味道都唔錯。有少少肥的蜜汁叉燒,好腍滑,好好食,不過加咗叉燒汁,我就覺得比較鹹咗一啲。紫菜上湯雲吞,有六粒雲吞,又啱啱好一人一粒,雲吞都唔錯,中規中矩啦!手刴牛肉陳皮腸粉,牛肉餡料都幾充足。鹽燒九肚魚,炸得好香脆亦唔係太油膩,好好食!上齊食物唔夠飽,再叫第二輪。醬油雜菜炒稻庭烏冬,偏鹹咗少少。最後一個是甜品,桂花龍鬚蛋散,我很喜歡桂花龍鬚,做得美觀又好食,蛋散就一般。其實都唔係好夠飽,食住咁多先埋單!放假大把節目,晏啲又再食過囉!

手刴牛肉陳皮腸粉,牛肉餡料都幾充足。

鹽燒九肚魚,炸得好香脆亦唔係太油膩,好好食!

2018-07-21