2020-03-27 59 浏览
的確香港好多地方都可以買到牛角包,但做到令我難忘,暫時都係八月堂。咬既第一啖就聽到清脆的「 咯咯 」聲,外皮酥脆鬆軟,酥皮層次分明,橫切面呈蜂巢狀,挺身,有酥香與空氣感。我覺得隻隻味都差唔多,最重要係每舊都有牛油味,但食落唔會過於油膩,感覺輕盈👍🏻 買果日師傅即叫即做,睇佢整既過程,原來會量牛角包既重量,確保牛角包重量岩岩好先去焗,咁樣先可以焗得挺身。順帶一提,八月堂出既牛角包有咸有甜,岩晒心大心細,想食咸又想食甜既人😂

2020-03-26 832 浏览
想試八月堂嘅牛角包好耐可惜佢哋分店對我來講太遠🥺最近佢哋終於開咗黎大埔超級城😍即刻去買咗半打!-榛果巧克力 $22大埔限定口味 整個牛角包面鋪滿濃濃榛果醬 加上一粒榛果仁作為點綴 一咬落去滿滿嘅榛果巧克力味 鍾意榛果醬嘅朋友一定會鍾意-金沙芋泥 $20我係比呢個特別嘅配搭吸引到 因為出面好少見到 發現淡淡嘅蛋黃味同芋泥拼埋一齊食係會有驚喜 出乎意料的夾 個黃金流沙餡又唔會話太漏 甜度適中-朱古力可頌 $18呢隻係最原始嘅朱古力口味 佢入面會有一條朱古力餡 不過同樣分量唔算多 就算你鍾意食朱古力都唔怕太肥-焦糖布丁 $23牛角包面頭有一條焦糖布丁 同平時食甜品嘅味道差唔多 甜度適中 鍾意食焦糖布丁嘅人可以試下 (我唔記得咗入面係咪有吉士餡)-迷戀卡士達 $20呢個係最普通嘅吉士味 雖然唔係特別嘅味道 但我反而幾鍾意食 食得出牛角包本身嘅香味 同埋我覺得牛角包配上香滑嘅吉士係最佳拍檔-紅粉戀人 $18因為佢本身入面係冇餡 出面只有少於一半嘅士多啤梨朱古力面 我個人認為得太少味 不過士多啤梨味都幾出
想試八月堂嘅牛角包好耐
可惜佢哋分店對我來講太遠🥺
最近佢哋終於開咗黎大埔超級城😍
即刻去買咗半打!

榛果巧克力 $22

金沙芋泥 $20
朱古力可頌 $18
焦糖布丁 $23

迷戀卡士達 $20
紅粉戀人 $18

• 焦糖布丁
  • 榛果巧克力
小肥週三在大埔😆🙇🏻‍♂️🐷要多得我個朋友仔🙉😂都唔知幾耐無入過黎大埔啦😂😂適逢是日放假假去大埔搵朋友拎啲野🙈緊係難得趁未同朋友見面之前🤪黎一早Bookmark定既人氣可頌牛角包小店掃下貨🤤🥐以新鮮焗起外酥內軟牛角包遠距離已經聞到陣陣香氣😋一黎到依舊見到預想定既人龍🙈大家掃包包之餘都要預啲時間排隊啦🙇🏻‍♂️🥐小肥一口氣揀左六款唔同口味可頌外帶慢慢嘆🥐😋🐷一樣的外酥內軟絕佳可頌口感 不一樣的可頌味覺🥐😋先有淡淡海鹽鹹香中帶出微微奶香既奶油海鹽可頌😋以甜香不膩吉士醬增添Creamy奶香口感既迷戀卡士達🥐賣相一流帶出啖啖流沙芋香絕佳口感既金沙芋泥🤤🥐🍠濃濃芝士散發著邪惡又叫好既香濃起司🧀️🥐帶出濃厚絕佳流沙甜面不膩Creamy奶香既黃金流沙🥐以及經慢火灸燒散發明太子微微鹹香既灸燒明太子😋🥐雖然香港好多唔同地方都買到既可頌感覺已不新鮮🙈但呢間多款鹹甜選擇既味道口感卻印象深刻😋🥐約$10-$20既價錢買到高質素可頌包包已值回票價🥐😋小肥可頌牛角包之推薦🥐😋
小肥週三在大埔😆🙇🏻‍♂️🐷

約$10-$20既價錢買到高質素可頌包包已值回票價🥐😋
小肥可頌牛角包之推薦🥐😋
2020-03-25
等候时间
20 分钟 (堂食)
$100 (其他)
今次佢開喺大埔去到見到一排又一排嘅牛角包都已經覺得好吸引我個人最鍾意金沙芋泥,焦糖杏仁吉士同埋花生醬味!雖然佢地好似會好甜好滯,但係一啲都唔會!同埋佢每一件牛角包嘅size都啱啱好👌🏼大埔超級城開咗新店,有限定榛果朱古力味,我都好鍾意食❤️買咗六舊番屋企食😍焗番熱之後勁正
今次佢開喺大埔
去到見到一排又一排嘅牛角包都已經覺得好吸引

金沙芋泥

花生醬

大埔超級城開咗新店,有限定榛果朱古力味,我都好鍾意食❤️

買咗六舊番屋企食😍
焗番熱之後勁正
外卖自取
$120 (其他)
金沙芋泥
花生醬
2020-03-23 82 浏览
八月堂大埔超級城店新登場身為為食貓當然要去試下新開幕做緊買五送一優惠foodamin買左6個款式試試包括明太子﹑香濃起司﹑金莎芋泥﹑焦糖杏仁卡士達﹑好事花生﹐還有大埔店限定的榛果巧克力可頌做得層層酥鬆又完全不油膩滿滿的牛油酥香非常好吃明太子口味是將一層明太子塗在可頌中間﹐略帶微辣味道﹐咸香好吃﹐完全滿足到我這個明太子控﹔香濃起司芝味濃郁﹐芝士和可頌就是簡單又好味的配搭﹐又是另一不能抵擋的邪惡誘惑﹔金莎芋泥其實是鹹蛋黃加芋泥﹐流沙鹹蛋黃在可頌中﹐芋泥則是topping﹐一切開可頌,﹐流沙鹹蛋立即湧出﹐配合芋泥﹐味道咸咸甜甜的﹐感覺特別﹔焦糖杏仁卡士達是foodamin至愛﹐焦糖杏仁經過烤烘﹐脆薄可口﹐卡士達甜度適中﹐不甜不膩而且滿口都是堅果香﹐非常滋味﹔好事花生這個名字十分有趣﹐其實就是花生醬口味﹐花生醬加上花生幼粒﹐整體香溢濃郁﹐吃罷餘韻久久不散﹔大埔店限定的榛果巧克力也是絕對推介﹐巧克力和榛果的配搭實在令人無法抗拒﹐甜度適中的巧克力味道濃郁﹐可頌上還有原粒榛子﹐增強口感之餘又為味道提高了層次。高質的可頌難怪有殿堂級的美譽下次會再買其他口味試試啊。
八月堂大埔超級城店新登場

滿滿的牛油酥香
非常好吃

高質的可頌
難怪有殿堂級的美譽
下次會再買其他口味試試啊。

• 焦糖杏仁卡士達可頌
2020-03-23 56 浏览
🥐八月堂可頌六件裝 ~$20/件(詳細商品名稱請參閲本文圖三🤟🤟).[大埔超級城.八月堂新分店🥳]大埔店嘅限定口味係榛果巧克力可頌🍫.🍫榛果巧克力($22)濃郁嘅朱古力醬混入咗榛果碎 甜度低配合原味可頌 保留到本身嘅酥脆感覺相比起基本版嘅朱古力可頌更加好食👍.🥜好事花生($22) & 金沙芋泥 ($20)我會覺得金沙芋泥餡比較有特色🤟佢個流心鹹蛋黃醬 食到沙沙地嘅質感芋頭嘅份量偏少 但係兩者加埋就好夾花生口味反而可以再濃郁少少會更好.🎣炙燒明太子($18)最有驚喜嘅竟然係呢個鹹味嘅可頌😍中間夾住嘅明太子醬係清爽 唔會死鹹表層亦帶鹹香 不過就冇其他款咁爆餡.🍮焦糖杏仁卡士達($22)杏仁薄片好脆身 食落真係成份甜品咁呢款同焦糖布丁($23)嘅味道相約🤟香草味布丁配合卡士達醬都幾有特色😚.
🥐八月堂可頌六件裝 ~$20/件
(詳細商品名稱請參閲本文圖三🤟🤟)

[大埔超級城.八月堂新分店🥳]
大埔店嘅限定口味係榛果巧克力可頌🍫

🍫榛果巧克力($22)
濃郁嘅朱古力醬混入咗榛果碎 甜度低
配合原味可頌 保留到本身嘅酥脆感覺
相比起基本版嘅朱古力可頌更加好食👍
🥜好事花生($22) & 金沙芋泥 ($20)
我會覺得金沙芋泥餡比較有特色🤟
佢個流心鹹蛋黃醬 食到沙沙地嘅質感
芋頭嘅份量偏少 但係兩者加埋就好夾
花生口味反而可以再濃郁少少會更好
🎣炙燒明太子($18)
最有驚喜嘅竟然係呢個鹹味嘅可頌😍
中間夾住嘅明太子醬係清爽 唔會死鹹
表層亦帶鹹香 不過就冇其他款咁爆餡
🍮焦糖杏仁卡士達($22)
杏仁薄片好脆身 食落真係成份甜品
呢款同焦糖布丁($23)嘅味道相約🤟
香草味布丁配合卡士達醬都幾有特色😚
2020-03-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
2020-03-23 38 浏览
#八月堂估唔到 #牛角包 🥐都可以有咁多花款。每一款都好靚,真係令人有衝動每一款都試哂。💰平民價錢,$1x~$2x都有。分店越開越多,係大埔超級廣場都開左分店。每間分店都有唔同限定口味。希望佢遲啲開埋係我樓下。大埔限定口味係😍榛果朱古力味,入口好香榛子味,榛果醬口感細滑,雖然外面掃左層朱古力🍫但甜而不膩。我買左💁🏻‍♀️ 榛果朱古力、金沙芋泥、焦糖杏仁卡士達、好事花生🥜、焦糖布丁🍮、牛奶糖🍬可頌、黃金甘粟🌰、迷戀卡士達、黃金流沙。牛角包🥐烘得外脆內軟,牛角包裏面既洞洞完整,空氣感十足。味道感覺試都好創新特別。加咗餡料嘅牛角包🥐似係食緊牛角包版嘅泡芙金沙芋泥:面頭灑左鹹蛋黃粉抹,吱左芋泥cream,cream同樣細滑,係台灣既芋頭味道。黃金流沙: 面頭同樣灑左鹹蛋黃粉抹,吱左蛋黃cream,入面係輕輕既鹹蛋黃味。鹹蛋黃味唔出,主要都係甜味為主。好事花生🥜:鐘意花生味既朋友仔可以試下。焦糖布丁🍮:好有驚喜。無預計到布丁同牛角包咁夾。牛奶糖🍬可頌:有一陣陣牛奶味道。焦糖杏仁卡士達:由於有粒粒杏仁碎所以杏仁味好香,加埋焦糖係甜滋滋。迷戀卡士達:🤩反而最唔花巧既custard 係最得我心。 cus
#八月堂

好事花生🥜:鐘意花生味既朋友仔可以試下。

焦糖布丁🍮:好有驚喜。無預計到布丁同牛角包咁夾。

牛奶糖🍬可頌:有一陣陣牛奶味道。

迷戀卡士達:🤩反而最唔花巧既custard 係最得我心。 custard加左雲呢拿籽,😚香甜又唔膩。

食完一個😛會仲想食多一個。

Btw💸大埔新開張嘅關係21/3 - 20/5期間,買五🤚🏻送👆🏻一。
\ ‼️ 八 月 堂 登 陸 大 埔 啦 🥐 ‼️\由2月見到佢圍板裝修,已經期待住新界東呢邊又有好野食降臨😋,終於等到佢開幕啦‼️··🆕新店亦有大優惠👻👻🆕—於21/3-24/3期間,每日頭500名購買6️⃣件可頌可獲贈NORTH N-9250口罩乙個,齊心抗疫💪🏻—於21/3-20/5期間,購買5️⃣件可頌可免費獲贈1️⃣件可頌🆓—於21/3-27/3期間,每日頭60名購買6️⃣件可頌可享半價優惠🤑————新店開張期間,每人限購6️⃣件————詳情🔎可問店員·♡大埔限定口味—榛果巧克力🍫 $22推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆在眾多口味中,身為朱古力控嘅我要宣布將呢款口味列在眾可頌中嘅榜首🥇,可頌保持水準,焗得酥脆甘香,口感鬆軟,朱古力醬濃郁,再混入榛果碎,唔會好甜,拎到返屋企用焗爐焗熱2-3分鐘,可頌變得更加脆口,令面層朱古力🍫少少熔,與可頌一起食味道超夾😋,雖然帶點邪惡,但真係好滿足♡··📍八月堂(大埔店)地址:大埔超級城C區2樓582號時間:1100-2200🚇大埔墟站,轉乘🚌K12
\ ‼️ 八 月 堂 登 陸 大 埔 啦 🥐 ‼️
\
🆕新店亦有大優惠👻👻🆕
————新店開張期間,每人限購6️⃣件————
詳情🔎可問店員

大埔限定口味—榛果巧克力🍫 $22
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆

📍八月堂(大埔店)
地址:大埔超級城C區2樓582號
時間:1100-2200
🚇大埔墟站,轉乘🚌K12
  • 炙燒明太子
  • 好事花生
2020-03-23 37 浏览
今日去大埔行超級城,唔行唔知原來大埔咁大,行行吓先發現原來開左 八月堂佢係台灣過嚟嘅過江龍,望落牛角包🥐外貌面層酥脆一口氣我就揀咗六個,因為做緊半價優惠☺️就算我返到屋企食,外層嘅酥皮依然夠酥脆,果然名不虛傳咬開內面看到層次分明,好似蜂巢咁樣有好多層,嗅落仲有陣陣牛油香每間店舖也有分店限定,而大埔依間就推出了榛果巧克力$22酥脆嘅外貌,加咗薄薄一層的榛果朱古力🍫令到牛角包🥐更有多種層次。迷戀吉士達 $20依款係夾着傳統的吉士醬,很香滑又濃郁,如果吉士醬再多啲就更好。焦糖布丁 🍮 $23布丁散發陣陣香味,而且布丁很軟滑,香而不膩。牛奶糖可頌🥛 $22相對上我覺得吉士醬會好味啲,但牛奶糖相奶味重好多。焦糖杏仁卡士達 $22這個相對上有驚喜,有杏仁粒粒令到口感更加豐富,加埋焦糖食完真係好大罪惡感。粉紅戀人 $18又香甜嘅士多啤梨味🍓免層重鋪左薄薄一層嘅士多啤梨朱古力。

佢係台灣過嚟嘅過江龍,望落牛角包🥐外貌面層酥脆

一口氣我就揀咗六個,因為做緊半價優惠☺️
就算我返到屋企食,外層嘅酥皮依然夠酥脆,果然名不虛傳

每間店舖也有分店限定,而大埔依間就推出了

榛果巧克力$22

迷戀吉士達 $20

焦糖布丁 🍮 $23
布丁散發陣陣香味,而且布丁很軟滑,香而不膩。

牛奶糖可頌🥛 $22
相對上我覺得吉士醬會好味啲,但牛奶糖相奶味重好多。

焦糖杏仁卡士達 $22

粉紅戀人 $18
又香甜嘅士多啤梨味🍓免層重鋪左薄薄一層嘅士多啤梨朱古力。
2020-03-23 32 浏览
八月堂的大埔分店終於開幕啦!這家來自台灣的可頒店,一向以口味特別、賣相精緻的可頒馳名,很受歡迎。初來港開幕時,小編已經千里迢迢長征港島朝聖,排了很久才買到呢!.榛果巧克力 ($22)來到新分店,當然要試這款大埔限定🤫酥脆的可頒上有榛果巧克力淋面,如此經典的口味,難怪人見人愛😍.焦糖杏仁卡士達($22)身為螞蟻人,小編最喜歡這款😈!雖然聽落好邪惡,但其實不算太膩,而脆脆的杏仁令口感層次更為昇華!.焦糖布丁($23)如果你和小編一樣,一向喜歡布丁奶茶,那就不可以錯過這款🍮!布丁的口感很Q彈,與可頒的酥脆相映成趣,而且不會死甜,挺有蛋香的!.金沙芋泥($20)喜歡流沙奶黃包的朋友,可以試試這款,雖然沒有很澎湃的流心,但也不乏奶黃的咸香,而且不會蓋過可頒的牛油香💛🧡.黃金流沙 ($20)這款是家人至愛,味道像奶皇月餅,其實內餡和金沙芋泥一樣,有著同樣的流沙風味,如果不是芋泥控的話可以吃這款instead of金沙芋泥😝.好事花生($22)花生友必試!花生醬都算是濃郁,而且有一些花生碎提升口感🥜.ps: 真的真的要盡快食用,這次跟足指引即日吃,可頒口感果然比上次提升左好多,而內裡都夠鬆軟,家人都

榛果巧克力 ($22)
焦糖杏仁卡士達($22)
焦糖布丁($23)
金沙芋泥($20)
黃金流沙 ($20)
好事花生($22)
花生友必試!花生醬都算是濃郁,而且有一些花生碎提升口感🥜
ps: 真的真的要盡快食用,這次跟足指引即日吃,可頒口感果然比上次提升左好多,而內裡都夠鬆軟,家人都一致推薦!
2020-03-23 37 浏览
呢間包舖主打蜂巢狀牛角包,選用優質材料,當中包括歐洲頂級牛油、日本麵粉及ISO認證的雞蛋,而且為保持食材質素,麵團全由台灣直送,然後再運送到香港發酵、加工及烘烤等步驟🥐每日現場烘烤、限量出爐。唔同嘅分店仲有限定嘅味道,悲傷小姐真係要食多幾次先試得哂😝💗香濃起司 ($19)面頭放上澳洲芝士片,少少一片已經芝香撲鼻不過以整個牛角包嚟講就唔夠香濃,如果有埋芝士醬流心嘅話應該會更加特出🧀💗榛果巧克力 ($22)面頭鋪上一層濃郁嘅黑朱古力醬,濃度70%以上味帶微苦,甜而不膩。混入榛子碎增加咗口感,不過份量再多d就有更多果仁香。面頭有少量金箔同原粒榛子做裝飾品🍫💗金沙芋泥($20)咸蛋黃流心甘香濃郁,口感沙沙地,有奶皇月餅嘅影子🐣面頭唧有綿滑香甜唧芋泥,一鹹一甜咁又幾夾🍠最後灑上蛋黃碎做到金光閃閃。💗焦糖杏仁卡士達 ($22)吉士醬採用天然香草籽同法國天然鮮奶油,係非常classic嘅味道,食落綿密細膩🍨仲有份量唔少嘅烤焗糖杏仁片,香脆嘅口感令整體加分,另外用適量嘅焦糖醬吊起整體甜味。💗好事花生($22)用上自製花生起司醬,比起現成嘅花生醬更濃滑細膩,份量多到滿瀉好creamy,再灑上少量花生粉。

💗香濃起司 ($19)
香濃起司

💗榛果巧克力 ($22)
💗金沙芋泥($20)
💗焦糖杏仁卡士達 ($22)
💗好事花生($22)
用上自製花生起司醬,比起現成嘅花生醬更濃滑細膩,份量多到滿瀉好creamy,再灑上少量花生粉。悲傷小姐覺得加多d大粒花生碎會增加更多口感,令整體更豐富🥜
💗牛奶糖可頌($22)
順滑香醇嘅忌廉帶拖肥糖味,焦糖同牛奶嘅比例係1:2,食落有d似森永牛奶糖,但唔會過甜之餘味道突出🥛
💗焦糖布丁($23)
以吉士醬可頌做基本,重點係面頭上滑嘟嘟嘅布丁條,捲起嚟好似螺絲粉咁,帶淡淡甜味,可惜冇蛋同奶香好失色,焦糖醬係另外淋上面,而唔係同布甸結合,冇咗獨特性🍮
焦糖布丁
2020-03-20