2020-04-08 204 浏览
大埔終於都開八月堂啦~ 準備做肥婆啦~🥐日日都同媽媽講八月堂好好食, 有一日佢真係買左成盒番屋企成家share食, 連老豆都話掂👍🏻大埔店限定唔係幾期待, 好似冇其他分店既限定咁特別😉呀媽picks既都幾啱我地心水(我真係好愛我媽媽😂♥️)👇🏻逐隻味講下👇🏻<奶油海鹽可頌>奶油就唔係好食到, 海鹽味分佈均勻, 正常發揮!<黃金流沙>係茶樓奶黃包既流沙餡, 多左少少鹹香味🤏🏻<焦糖杏仁卡士達>本次mvp🏆可能因為6個入面佢最特別💁🏻‍♀️杏仁加砂糖炒過, 有少少焦香味, 杏仁脆口, 仲好甜🤤之前食卡士達已經好愛, 焦糖杏仁係錦上添花, 不過一個人食哂應該會甜到起痰😂<牛奶糖可頌>有森永牛奶糖既顏色同甜度, 但餡唔算多所以唔會太膩, 配牛角包好掂掂🙆🏻‍♀️<焦糖布丁>布丁唔太甜, 係平時台式飲品入面搵到既布丁, 焦糖唔係好覺眼😉整體唔膩, 值得take 2🥈<朱古力可頌>上次食唔係好覺入面有朱古力醬, 以為只係原味包轉左做朱古力味, 真係失覺哂😂雙重朱古力真係好邪惡好好味👻

大埔店限定唔係幾期待, 好似冇其他分店既限定咁特別😉

呀媽picks既都幾啱我地心水
(我真係好愛我媽媽😂♥️)

👇🏻逐隻味講下👇🏻
<奶油海鹽可頌>
奶油就唔係好食到, 海鹽味分佈均勻, 正常發揮!

<黃金流沙>
係茶樓奶黃包既流沙餡, 多左少少鹹香味🤏🏻
黃金流沙

焦糖布丁
朱古力可頌
  • 焦糖杏仁卡士達
2020-04-05 1491 浏览
這間台灣人氣可頌專門店我最近終於有機會試到啦😍!全部牛角包現場即焗即製,款式花多撩亂,賣相相當精美,好在店舖正在做優惠,買5送1🌟,可一次過選6款不同口味與家人分享,減少選擇困難症發作機會😂 ▫️金沙芋泥 ($20)▫️焦糖杏仁卡士達 ($22)▫️好事花生 ($22)▫️焦糖布丁 ($23)▫️粉紅戀人 ($18)▫️奶油海鹽可頌 ($17)牛角包有甜有咸,味道以「金沙芋泥🍠」、「焦糖杏仁custard🍮」和「好事花生🥜」味道最出色!「金沙芋泥」賣相很美,外層鋪滿了金箔,芋泥加上流沙咸蛋黃餡料,有樣有味道😍「焦糖杏仁custard」吉士醬不過甜,灑上大量焦糖杏仁脆脆,增加口感💖「好事花生」味道像skippy花生醬加牛角包的邪惡味道😈,想不到味道如此匹配,何等美味🤩👍🏻雖然要排長龍,但餡料出色值得一試,但建議於2-3小時內食用最佳,否則會變得未夠酥脆🤭本來想試分店限定的「榛果巧克力🌰」,整個牛角鋪滿厚厚朱古力醬,可惜排到我,剛出爐的一盤已賣光😭另外,抗疫期間,店家會為每位客人送上口罩😷,是P2級別呢,這舉動真窩心唷❣️
這間台灣人氣可頌專門店我最近終於有機會試到啦😍!

▫️金沙芋泥 ($20)
▫️焦糖杏仁卡士達 ($22)
▫️好事花生 ($22)
▫️焦糖布丁 ($23)
▫️粉紅戀人 ($18)
▫️奶油海鹽可頌 ($17)

等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2020-04-03 146 浏览
Yeah! 再次恭喜八月堂又再開分店啦!!今次開到嚟我常常都會去既大埔大埔分店亦都一樣設有立食區仲有開放式既廚房俾你睇住可頌新鮮出爐同大家開心share一下個人喜歡既新口味.-大埔店限定口味.榛子巧克力  HKD$22同其他分店一樣,新店開幕都有限定口味!可頌表面被滿滿既榛果朱古力包裹住,朱古力用上個人喜愛既黑朱古力,微微苦澀且不覺甜膩,混入榛子碎令口感多一重層次。.-金沙芋泥  HKD$20完全被佢金光閃閃既賣相吸引住,流心起沙既鹹蛋黃餡醬香氣四溢,搭配新鮮唧製而成既芋泥餡,濃郁既鹹香滋味與幼滑清甜既芋泥,一鹹一甜一撞,的確令人回味無窮。.-焦糖布丁  HKD$23一款感覺好生動趣怪既牛角包包,硬係覺得唧喺中間既布丁會識郁咁,布丁條同平時食列既布丁有少少唔同,口感係較為實在。而內餡係吉士醬,再淋一層焦糖醬喺表面,甜味未算好突出,不失為不太嗜甜人士既選擇。

Yeah! 再次恭喜八月堂又再開分店啦!!
今次開到嚟我常常都會去既大埔

-金沙芋泥  HKD$20

-焦糖布丁  HKD$23

2020-03-28
  • 金莎芋泥
台灣八月堂進駐香港之後生意有增無減 分店開完一間又一間👏🏻 上星期先新開張嘅大埔分店仲日日排長龍!我本身對甜品同咸點就無特別偏好 但係八月堂嘅牛角包口味選擇多 本身個麵包夠多層仲好鬆軟 而且牛油味好香🧈 甜點我特別喜歡custard味 餡料軟滑之餘 奶味香又唔會過甜 而咸點我會推薦炙燒明太子 淡淡明太子嘅味道帶微微咸香 比較容易接受😉 如果你自問係咸蛋黃fans就絕對要試金沙芋頭嘅配搭 咸蛋黃蓉有流沙效果 加上天然嘅芋泥 中和咗蛋黃嘅咸味亦好滋味😋拎翻屋企用焗爐加熱2分鐘再放5分鐘就食到外脆內軟嘅感覺喇😝
台灣八月堂進駐香港之後生意有增無減
分店開完一間又一間👏🏻
上星期先新開張嘅大埔分店仲日日排長龍!

我本身對甜品同咸點就無特別偏好

咸蛋黃蓉有流沙效果 加上天然嘅芋泥
中和咗蛋黃嘅咸味亦好滋味😋

拎翻屋企用焗爐加熱2分鐘再放5分鐘就食到外脆內軟嘅感覺喇😝

2020-04-02 82 浏览
台灣過江龍八月堂又係香港開分店啦🤗今次離到大埔既分店 🏡繼續都係大排長龍 👯‍♂️👯‍♂️大家想食的話可能要預早少少離排隊🙋🏻‍♀️.一段時間無食 依然都係保持應有既水準👍🏻今次試佐好幾款甜點😋🥐奶油海鹽可頌🥐迷戀卡士達🥐好事花生🥐榛果巧克力可頌.榛子朱古力配上花生碎 多佐一重口感🍫另外花生醬口味好Creamy 同牛肉包好match 🥜.温馨提示 大家買完盡量快d食⌚️就最能食到佢既水準😋
台灣過江龍八月堂又係香港開分店啦🤗
榛子朱古力配上花生碎 多佐一重口感🍫
另外花生醬口味好Creamy 同牛肉包好match 🥜

温馨提示 大家買完盡量快d食⌚️
就最能食到佢既水準😋
有冇人知道台灣人口中的「可頌」是什麼?其實就是牛角包 是法文Croissant的譯音說到可頌 八月堂可謂紅透台灣🇹🇼切開牛角包會見到蜂巢狀橫切面🐝 睇見都知鬆化難怪係台灣都係要排長龍先買到.冇得飛✈️唔洗愁喎 八月堂已經黎左香港大展拳腳一開開左8間分店: 太古、荃灣、葵芳、將軍澳、屯門、馬鞍山今次黎到最新新張的大埔分店 遲啲連元朗都有啊.款式眾多 有成十幾款 ($15-23) 選擇困難症患者點揀好唔怕啦 有買5送1丫嗎 一次過哂左半打返屋企.🥐金沙香芋💜真係沾滿金黃色的沙粒中間有少女必愛的芋泥 岩岩好份量 太多就好漏.🥐榛果巧克力🍫成個牛角包coat左朱古力 上面有金箔 勁吸睛朱古力永遠都夾香濃榛果 呢個淨係得大埔店有 限定喔!.🥐好事花生🥜我係花生醬控 所以一黎就睇中了唔同一般Skippy花生醬 冇咁杰無咁漏.🥐黃金流沙🍯岩岩出爐 咬開入面堅流沙好香咸蛋黃味 勁邪惡囉.🥐焦糖布丁🍮粗條扭紋的不是牛油 是焦糖布丁啊口感同脆身的蜂巢牛角包好夾.🥐焦糖杏仁卡士達💛外表就同平時d杏仁牛角包無咩分別但其實入面注滿了custard 好濃厚.雖然疫症盛行 但門口仍然有大批吃貨排隊店員好好 安排排隊的

有冇人知道台灣人口中的「可頌」是什麼?
其實就是牛角包 是法文Croissant的譯音

真係沾滿金黃色的沙粒
中間有少女必愛的芋泥 岩岩好份量 太多就好漏

🥐榛果巧克力🍫
成個牛角包coat左朱古力 上面有金箔 勁吸睛
朱古力永遠都夾香濃榛果 呢個淨係得大埔店有 限定喔!
🥐好事花生🥜

雖然疫症盛行 但門口仍然有大批吃貨排隊
店員好好 安排排隊的人量體溫同分隔安全距離排隊
大家可以放心外帶回家慢慢品嚐
2020-04-01 74 浏览
台灣過江龍八月堂大埔店新開張🎊見到有限定既榛果巧克力可頌🤩勁想試!可惜可遇不可求😢撞唔岩出爐時間新張期間有買5送1優惠超抵❗️買番屋企慢慢嘆😙每日新鮮製作,超級多口味!今次試左6款唔同既口味,全部都好好味啊!口感酥脆,焗番熱都好好食🤤.🥐金沙芋泥 $20🥐焦糖杏仁卡士達 $22🥐黃金流沙 $20🥐好事花生 $22🥐朱古力可頌 $18🥐香濃起司 $19.大埔店開幕大優惠🎉1️⃣即日起至4月3日,首30名買一盒6件可頌可享半價優惠2️⃣即日起至5月20日,買5送1優惠*優惠不得同時使用
🥐金沙芋泥 $20
1️⃣即日起至4月3日,首30名買一盒6件可頌可享半價優惠
2️⃣即日起至5月20日,買5送1優惠
*優惠不得同時使用
外卖自取
【八月堂】.來自台灣嘅八月堂上星期係大埔開左分店啦👏🏻👏🏻雖然大排長龍,但都忍唔住要試下🤤好可惜我最想試嘅大埔分店限定口味「榛果巧克力」岩岩賣完,唯有下次再試❤️.▪️金沙芋泥💰價錢:HKD$20💯評分:8/10.▪️黃金流沙💰價錢:HKD$20💯評分:8/10.▪️香濃起司💰價錢:HKD$19💯評分:7/10.▪️蜂巢可頌💰價錢:HKD$15💯評分:7/10.▪️焦糖布丁💰價錢:HKD$23💯評分:6/10.▪️奶油海鹽可頌💰價錢:HKD$17💯評分:6/10.📍大埔安邦路3號大埔超級城Zone C二樓582號鋪
【八月堂】
💯評分:6/10
📍大埔安邦路3號大埔超級城Zone C二樓582號鋪
2020-03-29
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
下午茶
話咁快台灣過江龍嘅八月堂🥐🥐已經開到第7間分店啦,今次選址係大埔超級城,而我... 竟然而家先第一次食 🙈 而家仲做緊買五送一,等我買去同屋企人一齊食,一次過食哂咁多種味先(值得提提嘅係而家買完嘢仲會送口罩架 😌 同心抗疫). - 榛果巧克力📍$22大埔分店限定! 所以黎之前已經mark 低咗一定要試! 榛子味好濃郁,仲係用黑朱古力整,令到成件事唔會太甜,但又好好味.- 焦糖杏仁卡士達 📍$22呢個有少少偏甜,如果你鍾意食甜點就要試吓啦... 又有焦糖,又有杏仁,🥐入面仲有custard, 好足料架.- 炙燒明太子 📍$18我地唯一選擇咗嘅咸 🥐 明太子本身味道就咸,加埋沙律醬落可頌到,可以增加多層口感.- 蜂巢可頌 📍$15試一試佢個原味可頌先,奶油味好濃郁 👍🏻 不過攞返屋企食嘅話,建議都係焗一焗會再脆身啲.- 焦糖布丁 📍$23呢個有驚喜喎 🤗 估唔到布丁同可頌又幾夾架喎... 布丁好滑身,帶少少甜同蛋味. - 迷戀卡士達 📍$20custard 好香口,仲夾雜咗一啲水果嘅香氣
(值得提提嘅係而家買完嘢仲會送口罩架 😌 同心抗疫)
- 榛果巧克力📍$22
- 焦糖杏仁卡士達 📍$22
- 炙燒明太子 📍$18
- 蜂巢可頌 📍$15
- 焦糖布丁 📍$23
- 迷戀卡士達 📍$20
custard 好香口,仲夾雜咗一啲水果嘅香氣
  • 焦糖布丁
  • 榛果巧克力
2020-03-31 75 浏览
📍八月堂(大埔店)八月堂終於大埔開,作為麵包控嘅我當然要試一試😋今次我試一盒六個。❣️俾錢嗰刻先發現榛子朱古力味出爐,勁想食囉!.🥐焦糖杏仁卡士達 $22最有驚喜嘅一個,有杏仁粒係表面,加上焦糖同吉士絕配呀.🥐奶油海鹽可頌 $17粗粒嘅海鹽係表面,口感鬆脆鹹鹹甜甜,味道好夾.🥐紅粉戀人 $18脆皮朱古力味嘅士多啤梨醬,有口感得黎又香.🥐迷戀卡士達 $20厚身嘅吉士醬,絕對係外脆內軟.🥐好事花生 $22內裏嘅花生醬味道濃郁,而且質感厚實鍾意食花生醬嘅人不能抗 🥐焦糖布丁 $23布丁有好濃雞蛋味.味道 : 9/10平均消費 :$20
📍八月堂(大埔店)

🥐焦糖杏仁卡士達 $22
最有驚喜嘅一個,有杏仁粒係表面,加上焦糖同吉士絕配呀
🥐奶油海鹽可頌 $17
粗粒嘅海鹽係表面,口感鬆脆
鹹鹹甜甜,味道好夾
🥐紅粉戀人 $18
脆皮朱古力味嘅士多啤梨醬,有口感得黎又香
🥐迷戀卡士達 $20
厚身嘅吉士醬,絕對係外脆內軟
🥐好事花生 $22
內裏嘅花生醬味道濃郁,而且質感厚實
鍾意食花生醬嘅人不能抗 🥐焦糖布丁 $23
布丁有好濃雞蛋味

味道 : 9/10
平均消費 :$20
台灣有名的 croissant 八月堂登陸香港那麼久,我竟然從來沒有吃過... (。 ́︿ ̀。)這一次大埔開了新分店,正好去探望獨居的婆婆的時候順便買一盒上樓~ 現在他們買五送一,還送一個口罩呢!😇全部都好適合婆婆!這次買了這六個口味:(其實也很 depends 排隊的時候有什麼口味提供.. 有一點點靠運氣(?))⎔ 蜂巢可頌 🍯原味是必點吧~奶油味十分香濃,但不會太膩~ 裡面的 cross section 真的是蜂巢呢!甜度剛好,老人家吃也很 ok 👌⎔ 焦糖杏仁卡士達 🍯這個有一點甜,但是因為有杏仁碎,所以口感十足!⎔ 紅粉戀人 🍓草莓的地方不會太甜,有一點草莓乾的味道~但是沒有草莓巧克力的地方就是原味,之後吃下來有一點「欸,變成原味了?」的感覺 🤣⎔ 焦糖布丁 🍮被那一條布丁吸引了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 覺得布丁有點膩,但係布丁的味道和 criossant 的奶油香很配合!可能兩個人 share 一塊會好一點吧 XD⎔ 奶油海鹽 🥛覺得和原味差不多,因為海鹽的味道不是很出呢 (´・_・`)⎔ 黃金流沙 🌕很驚喜呢!是奶皇包和 criossant 的混合體,裡面真的有流沙呢!! 😍

蜂巢可頌,焦糖杏仁卡士達,紅粉戀人,焦糖布丁,奶油海鹽,黃金流沙

⎔ 蜂巢可頌 🍯
⎔ 焦糖杏仁卡士達 🍯
這個有一點甜,但是因為有杏仁碎,所以口感十足!
⎔ 紅粉戀人 🍓
⎔ 焦糖布丁 🍮
⎔ 奶油海鹽 🥛
覺得和原味差不多,因為海鹽的味道不是很出呢 (´・_・`)
⎔ 黃金流沙 🌕
题外话/补充资料: 外賣自取的話需要預留 15-25 分鐘排隊~ 因為疫情的關係,排隊的空間需要間距更多~
2020-03-29
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
  • 蜂巢可頌
  • 黃金流沙
2020-03-30 61 浏览
今次放工個時經過大埔超級城,發現新開張嘅八月堂,仲有買五送一優惠,就忍唔住買左番屋企食🥐首先要讚一讚嘅係佢地的可頌經烤焗後,外層都非常鬆化,咬落去脆卜卜食起來有空氣感之餘又有牛油香味😚炙燒明太子嘅味道適中,內裏有一層粒粒明太子之餘,牛油香味又好突出而焦糖杏仁卡士達的杏仁波波十分脆口,配合埋香濃嘅焦糖,真係幾夾😋.焦糖布丁面頭嘅布丁軟滑,口感唔錯粉紅戀人嘅外層鋪了一層士多啤梨朱古力,而內層如果做到流心效果,相信會更好味🍓朱古力可頌嘅朱古力味表現正常,唔會太甜.若大家鍾情傳統牛角包的話,明太子味便是你不二之選在眾多款式之中,作為唯一的咸可頌,咸咸的明太子最能突顯其牛油香,兩者十分搭配👍
食起來有空氣感之餘又有牛油香味😚

焦糖布丁面頭嘅布丁軟滑,口感唔錯
朱古力可頌嘅朱古力味表現正常,唔會太甜
若大家鍾情傳統牛角包的話,明太子味便是你不二之選
2020-03-30 82 浏览
台灣過江龍人氣牛角麵包🥐新進駐大埔,係逆巿下仍有新店開業絕對需要支持下,源源不絕人流最少都有十幾人排隊等候,每款牛角包🥐都會輪流交替出現,保證食到唔同口味嘅牛角包🥐••••••••••••••••••••••••••••••🥐榛果巧克力(大埔店限定販売)💬超濃郁嘅朱古力味道,雪一陣稍微變埋脆皮仲過癮,限定過然有料到喎🤤.🥐金沙芋泥💬鹹蛋黃醬加埋香芋味道,真係好特別,鹹甜搭配又好夾😋.🥐焦糖杏仁卡士達💬甜得嚟唔會好膩,有杏仁脆脆增加口感😌.🥐紅粉戀人💬士多啤梨朱古力感覺好清新,咁多款嚟講唯一生果口味🍓.🥐焦糖布丁💬焦糖布丁🍮係半凝固狀態,好有趣😋.🥐牛奶糖可頌💬一粒粒嘅牛奶焦糖滿佈,中間仲有焦糖醬,雙重享受🤤
🥐榛果巧克力(大埔店限定販売)
🥐金沙芋泥
💬鹹蛋黃醬加埋香芋味道,真係好特別,鹹甜搭配又好夾😋
🥐焦糖杏仁卡士達
💬甜得嚟唔會好膩,有杏仁脆脆增加口感😌
🥐紅粉戀人
💬士多啤梨朱古力感覺好清新,咁多款嚟講唯一生果口味🍓
🥐焦糖布丁
💬焦糖布丁🍮係半凝固狀態,好有趣😋
🥐牛奶糖可頌
💬一粒粒嘅牛奶焦糖滿佈,中間仲有焦糖醬,雙重享受🤤
2020-03-29 56 浏览
台灣過江龍人氣牛角包「八月堂」最近都係大埔超級城開咗分店,新店開張仲做緊買五送一優惠,大埔店仲有限定發售的榛果朱古力口味牛角包選擇有10多款不同口味,每款賣相都好吸引!價錢都係10幾蚊起,好抵食呢,作為下午茶或早餐就最好不過朱古力牛角包口感酥脆,內層係鬆軟細緻的蜂巢,係多層次的完美口感!採用歐洲頂級天然牛油,所以牛油味特別濃郁芳香,同朱古力味好夾呢焦糖杏仁卡士達鬆脆焦糖杏仁香甜可口焦糖布丁🍮加左布甸嘅牛角包口味獨特,帶有雞蛋布甸香榛果巧克力🍫外層沾滿朱古力醬,甜度適中,帶有濃郁可可香,好好食呀!可惜每人限購一個咋香濃起司🧀️面上有一小片芝士,充滿芝香的牛角包🥐迷戀卡士達🥐吉士醬內餡份量適中,甜美軟滑

朱古力

焦糖杏仁卡士達

鬆脆焦糖杏仁香甜可口

焦糖布丁🍮

加左布甸嘅牛角包口味獨特,帶有雞蛋布甸香

榛果巧克力🍫

香濃起司🧀️

面上有一小片芝士,充滿芝香的牛角包🥐

迷戀卡士達🥐

吉士醬內餡份量適中,甜美軟滑
2020-03-28 58 浏览
🐱🐶八月堂.呢期生意算得上逆市奇蹟既真係非「八月堂」莫屬,各區大規模開設分店👍🏻今日黎到📍大埔超級城C區582號舖幫襯下先🤗.榛子巧克力$22-厚厚一層榛子朱古力醬鋪滿牛角包,朱古力好味但覺得有少少漏😅.焦糖杏仁卡士達$22- 沾滿了焦糖+杏仁顆粒既牛角包🥐份外香甜脆口,絕對適合焦糖控既你😍.黃金流沙$20-蛋黃醬隱藏牛角包🥐內,份量唔算太多反而令到甜味恰到好處👍🏻.焦糖布丁🍮$23- 成條布丁🍮夾在牛角包🥐中間,震騰騰好生鬼🤣甜味慢慢滲入,配合牛角包🥐既鬆軟,perfect match!.香濃起司🧀️$19- 香濃芝士鋪在牛角包🥐上,鹹甜交錯,味蕾被中和得啱啱好,LoveIt💕.每間八月堂都有佢地唔同既「期間限定」,中意玩Challenge既朋友可以去勻咁多間試下啦😂.總結評分:8/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🐱🐶八月堂
總結