呢間嚟自台中逢甲夜市嘅八時神仙草最近終於系中環開左第一間海外分店😍我梗系要試嚇啦~整體評分:7/10味道:7/10服務:6.9/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:八時神仙草 (中環)中環歌賦街19號地鋪佢哋主打嫩仙草雪花冰同芋圓系列~所以我就試左嫩仙草都堅持用上8小時熬制 味道純天然 這就是「八時」店名的由來~抺茶燕世雪花盛盤($95 )(另加紅豆同燕麥):頂部系抹茶雪糕🍦好啱打卡😍入面仲有燕麥片添~而且個刨冰系混合燒仙草製成~好特別!純萃紅豆紫米粥($38)(另加珍珠同芋圓):好有冬日嘅感覺~用料都算足~芋圓好有口感💖甜甜地暖心又暖胃

整體評分:7/10
味道:7/10
服務:6.9/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
地址:八時神仙草 (中環)
中環歌賦街19號地鋪

佢哋主打嫩仙草雪花冰同芋圓系列~所以我就試左

2022-11-15 40 浏览
甜品真係無論食到幾飽都會想食🤷🏻‍♀️來自台中既過江龍就更加要試下喇好食又岩晒鍾意打卡既你地🤓✨芋泥燕世雪花盛盤$95有芋泥既野都真係必叫的(純粹本人很愛芋泥野🤣)黎到係超級超級大兜!燕世感覺上都係健康野(自我安慰)啲冰係會食到一條條絲咁軟棉棉既冰食到最底仲有巧多仙草🤍不過唔好既芋圓少左啲 得6粒🤣🤣🤣✨抹茶嫩仙草盛盤$56呢個係勁岩鍾意食抹茶既人😆因為個抹茶雪糕勁勁勁濃味好好食 重點仙草都好滑不過同樣不足既都係唔夠芋圓同朋友些牙都接近係爭住食呀🤭個人覺得經開又唔駛排隊encore茅問題的不過位置就唔太方便喇
甜品真係無論食到幾飽都會想食🤷🏻‍♀️
來自台中既過江龍就更加要試下喇
好食又岩晒鍾意打卡既你地🤓

✨芋泥燕世雪花盛盤$95
有芋泥既野都真係必叫的
(純粹本人很愛芋泥野🤣)
黎到係超級超級大兜!
燕世感覺上都係健康野(自我安慰)
啲冰係會食到一條條絲咁

不過位置就唔太方便喇
2022-11-10
  • 芋泥燕世雪花盛盤
2022-11-15 414 浏览
一向好中意食仙草的我,早前知道中環開了間來自台灣的仙草刨冰店,已經bookmark定,今個週末難得來中環,當然要去試試!他們的仙草聽說為了減少外來添加物凝固,靠仙草本身釋放的膠質和熬煮8小時凝結成凍,所以口感跟出面食到的唔同!餐牌上有多款刨冰、仙草、紫米粥、飲品可以選擇!抹茶嫩仙草雪花盛盤,現在天氣還是那麼熱,當然要食個冰降下溫!這裡的刨冰入面有一絲絲的仙草,令人十分驚喜,而冰是綿綿冰,所以食落好綿,加上有絲絲的仙草,口感十足,食的時候再加入少許煉奶,味道即時提升!抹茶雪糕在刨冰的頂部位置,原來跟仙草食味道也不錯!冰的底部有仙草,這裡的仙草比平時出面吃到的滑,十分正!刨冰亦配有紫米、薯圓、芋圓和珍珠,一份大大個兩個人食最岩!純萃紅豆紫米粥,我們亦試了冬季限定的暖笠笠紅豆紫米粥,紅豆綿綿,味道較突出,而紫米口感煙煙韌韌,口感十足!我們還加了芋圓,佢們的芋圓都幾大粒,煙煙韌韌,而且好有芋頭的香味,口感十足!
餐牌上有多款刨冰、仙草、紫米粥、飲品可以選擇!
2022-11-12
歌賦街又有新餐廳,今次喺甜品店「八時神仙草」最啱食完碗拉麵過嚟食😍😍🍃萃草一分,凝神八時🕰️甜品店主打食仙草,以無鹼天然的方式製作,保留仙草的膠質和口味🥰店家堅持長時熬煮陳年仙草乾8小時因此命名為「八時」🕰️用仙草打出來的沙冰,係不一樣的沙冰‼️超特別,用匙羹筆起來的時候會食到仙草一絲絲的膠質感😳😱第一次食沙冰有呢個感覺😱慢慢食的時候都唔怕會好快溶!係可以外賣的沙冰😱😱原來要先花時間用整塊嫩仙草製成冰磚,再刨成入口即化的雪花冰,沒有添加額外的糖水,保留仙草的清甜,有需要先落附加的練奶🥛就咁聽朋友講你真係唔知feel到幾特別,真係去食左先知😆😆沙冰底下面仲有一層仙草凍🥰加上煉奶,味道十分好❗️另外這個沙冰有附上盛盤,即係小木碟內的芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米,配上沙冰食超級豐富😍呢間的芋圓薯圓好大粒,味道、口感都好好,好正😋除左沙冰之外🍧我哋就揀左冬季限定既燒仙草,痴線😍我自己更加鍾意呢個‼️一上枱時係熱到出晒煙,仙草係液體的狀態,第一啖食個陣有啲似飲湯咁。稍微放涼後則會慢慢凝結成凍,不過依然係好柔軟好嫩嘅感覺。咁係因為八時堅持唔落鹼,以天然的方式製作,所以同出面舖頭唔同😗熱食同凍食的感覺差好遠❗️

🍃萃草一分,凝神八時🕰️

稍微放涼後則會慢慢凝結成凍,不過依然係好柔軟好嫩嘅感覺。咁係因為八時堅持唔落鹼,以天然的方式製作,所以同出面舖頭唔同😗熱食同凍食的感覺差好遠❗️呢排天氣涼涼地,或者食完沙冰成個人勁凍嘅時候,可以食呢個燒仙草,暖一暖胃🥰🥰🥰仲有好多唔同配搭既飲品,下次行過都可以買來飲👍🏻

🔸抹茶燕世雪花盛盤$95
🔸燒仙草盛盤$48

📍#八時神仙草 (#中環)

➡️Follow左我未呀😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 燒仙草
✿過江龍台中逢甲嫩仙草冰✿近期係中環新開張來自台中逢甲仙草冰,仙草用8小時熬製,故此叫八時神仙草,仙草茶係由台灣總店運過黎再整成仙草雪花冰,加上粒粒芋丸,鐘意食台式甜品朋友都唔好錯過呀🤤😍—————————享用食品總結:🍵🍧抹茶燕世雪花盛盆-雪花仙草冰係用嫩仙草雪成冰再刨出黎,食個陣會有一絲絲仙草係冰入面,夠曬特別,而冰底會有熬製咗8小時嘅仙草,超超滑捋捋,甜度唔會太甜,偏茶味重,啱香港人口味,食完都唔會覺得好流🥹果然係仙草專門店面上鮮忌廉汁夠濃厚,唔夠可以再係面上淋一層淡花奶,而芋丸都超煙韌,粒粒都超大粒,食完好滿足😳—————————評分:💰性價比: 8/10👅味道: 8/10📷賣相: 8/10👩🏻‍🍳服務: 7/10💯總分: 31/40人均消費:$50—————————八時神仙草 (中環)📍 @pashih.hk 地址:中環歌賦街19號地舖營業時間:星期一至四,日:1230-2230星期五至六:1230-2300🐱#為食貓_中環🐱#為食貓_甜品
✿過江龍台中逢甲嫩仙草冰✿

👩🏻‍🍳服務: 7/10
💯總分: 31/40
人均消費:$50
—————————
八時神仙草 (中環)
📍 @pashih.hk
地址:
營業時間:
星期一至四,日:1230-2230
星期五至六:1230-2300
🐱#為食貓_中環
🐱#為食貓_甜品

2022-11-08 85 浏览
食完晚餐仲未飽就去左搵甜品食,經過見到呢間甜品店keep住有幾個人排隊,menu 既雪花冰好吸睛,就叫左兩個甜品,一熱一凍🫶🏻排隊時選擇好食咩就可以落左單先,店員再安排坐位~🌿雪萃系列-抹茶燕世雪花盛盤$95盛盤:芋圓,薯圓,珍珠,紅豆,紫米飲野飲開微糖既我就覺得甜度岩岩好,最頂有球綠茶,冰面仲有燕麥奶蓋同燕麥碎增加左小小口感,另外仲有兜奶仔一路食一路落,個冰份量可以2-3人share,盛盤配料無一樣係伏,最特別係,每筆一啖冰就會索絲,好特別好得意!♨️燒仙草盛盤$48🍠芋圓&薯圓Q彈得黎好香芋頭同番薯味,都算係大粒Size珍珠唔係黑珍珠係透明珍珠,煙煙靭靭紅豆質感都算綿,紫米好香但份量較少‼️美中不足係店員既態度唔係咁友善長期皺眉頭,同食到尾聲先講用餐時間係45mins,仲係要你即刻走個種,如果店員可以係落單個陣提早提醒會好D…

排隊時選擇好食咩就可以落左單先,店員再安排坐位~

🌿雪萃系列-抹茶燕世雪花盛盤$95
雪萃系列-抹茶燕世雪花盛盤

盛盤:芋圓,薯圓,珍珠,紅豆,紫米

♨️燒仙草盛盤$48
燒仙草盛盤

🍠芋圓&薯圓Q彈得黎好香芋頭同番薯味,都算係大粒Size
珍珠唔係黑珍珠係透明珍珠,煙煙靭靭
紅豆質感都算綿,紫米好香但份量較少

‼️美中不足係店員既態度唔係咁友善長期皺眉頭
雪萃系列-抹茶燕世雪花盛盤
燒仙草盛盤
睇開我食評可能會知 我真係好中意食刨冰春夏秋冬都咁中意食 最重視幼滑感絕不能吃到顆粒 香港只有少數店舖做到入口即化今次!中環!找到更高層次!唔止幼滑 仲有一絲絲拉絲纏綿.《芋泥燕世雪花盛盤🍧》一座奶茶色小雪山 蓋上燕麥奶蓋🗻雪花冰入邊並唔係加咗黑糖/糖水所以奶茶色而係製作冰磚嘅時候加入整塊純天然嫩仙草刨出黎既冰唔單止保留左仙草既原汁原味最最最驚喜既 係入口即融既刨冰當中夾雜着仙草微微牽絲既膠質感平時出邊食嘅刨冰好快就溶到變水呢度嘅仙草刨冰有自身膠質連住 慢慢食都仲keep到最低層有仙草本尊 天然既清清甜配埋香濃綿密既芋泥 煙煙韌韌既芋圓、薯圓、珍珠、紅豆、紫米🍡🫘簡直是滿足和快樂 入坑吧🖤🕳️.《燒仙草盛盤》凍冰冰想食熱野的 可以試下冬季限定「燒仙草」真有燒到我🤎高溫加熱既仙草會變成液體狀 望落似涼茶☕️稍為攤凍之後會有少少凝固 質感介乎於熱湯同布丁之間非常嫩滑細膩 比坊間一般好似涼粉/龜苓膏既仙草好食得多「八時」之所以叫「八時」係因為熬煮陳年仙草乾足足8小時堅決唔同坊間好多加入鹼粉/魚膠粉黎加快凝結而係選擇以無鹼既方式製作 等仙草釋放本身既膠質口感黎得更嫩滑 味道更多一份回甘盛盤同樣有芋

睇開我食評可能會知 我真係好中意食刨冰
春夏秋冬都咁中意食 最重視幼滑感
絕不能吃到顆粒 香港只有少數店舖做到入口即化
今次!中環!找到更高層次!
唔止幼滑 仲有一絲絲拉絲纏綿

「八時」之所以叫「八時」係因為熬煮陳年仙草乾足足8小時
堅決唔同坊間好多加入鹼粉/魚膠粉黎加快凝結
而係選擇以無鹼既方式製作 等仙草釋放本身既膠質
口感黎得更嫩滑 味道更多一份回甘
盛盤同樣有芋圓、薯圓、紫米、紅豆、白玉珍珠
我額外仲加左球抹茶雪糕 意外地濃郁🍵🍨
入面都係有嫩滑仙草的 清甜唔覺漏
免費加白玉珍珠 唔係到到都有 q彈多層次
大推呢間裝修文青既台灣甜品
快點bookmark定🔖係中環食完飯又多個下場選擇
今日出開中環,上網見新開左間仙草冰店,我同朋友就捉緊夏天的尾巴,去食番碗刨冰。一入去店員安排左個長枱位置比我地,點 知 係 惡 夢 嘅 開 始。我地叫左仙草凍奶茶同抹茶燕世雪花盛盤,食物等左10分鐘左右先上枱,影左一陣相就開始食。食食下一位中性打扮嘅店員就走過黎,問我介唔介意向右移一個位,但隨手已經移開埋個分隔版,OK fine你都唔比我介意,不過人多我地就一就移一移。10分鐘過後,中性店員又走過,今次進展到命令我向左移一個位,我同朋友開始表示不滿,不過店員表示 “人多呀就一就!”到食左三份二碗冰,店員無喇喇走過黎同我地講仲有5分鐘要交枱,我真係打左個凸😳到底呢間鋪頭係想考驗我有無敏感牙齒,定睇下我係5分鐘食晒成碗冰會唔會頭痛,做乜無喇喇同我講仲有5分鐘要交枱。我再環顧四週同睇番餐牌,根 本 無 一 個 位 寫 明 有 限 時 🤬我嬲嬲地問果位中性店員,到底邊度寫明有用餐限時,佢支吾以對後話繁忙時間有不過無寫。我再問係幾耐,佢先話係45分鐘,咁我入黎嘅時候都人多你又唔講清楚?!唔怪之得呢間餐廳要賣刨冰同仙草喇,因為食到一肚氣要下下火呀🥵仙草凍奶茶 ($38)抹茶燕世雪花盛盤 ($95)
今日出開中環,
上網見新開左間仙草冰店,
我同朋友就捉緊夏天的尾巴,
去食番碗刨冰。
一入去店員安排左個長枱位置比我地,
點 知 係 惡 夢 嘅 開 始。

我地叫左仙草凍奶茶同抹茶燕世雪花盛盤,
食物等左10分鐘左右先上枱,
影左一陣相就開始食。
食食下一位中性打扮嘅店員就走過黎,
問我介唔介意向右移一個位,
但隨手已經移開埋個分隔版,
OK fine你都唔比我介意,
不過人多我地就一就移一移。
10分鐘過後,
中性店員又走過,
今次進展到命令我向左移一個位,
我同朋友開始表示不滿,
不過店員表示 “人多呀就一就!”

到食左三份二碗冰,
店員無喇喇走過黎同我地講仲有5分鐘要交枱,
我真係打左個凸😳
到底呢間鋪頭係想考驗我有無敏感牙齒,
定睇下我係5分鐘食晒成碗冰會唔會頭痛,
做乜無喇喇同我講仲有5分鐘要交枱。
我再環顧四週同睇番餐牌,
根 本 無 一 個 位 寫 明 有 限 時 🤬

我嬲嬲地問果位中性店員,
到底邊度寫明有用餐限時,
佢支吾以對後話繁忙時間有不過無寫。
我再問係幾耐,
佢先話係45分鐘,
咁我入黎嘅時候都人多你又唔講清楚?!

唔怪之得呢間餐廳要賣刨冰同仙草喇,
因為食到一肚氣要下下火呀🥵
抹茶燕世雪花盛盤

仙草凍奶茶 ($38)
抹茶燕世雪花盛盤 ($95)
~天天一八時 快樂似神仙~台灣嘅「八時神仙草」最近喺中上環開咗分店,主打各款仙草雪花冰、芋圓甜品等‼️✨芋泥燕世雪花盛盤 💰95 💫評分: 7.4/10📝兩個人 share都好多🤣上枱都有啲shocked,雪花冰入面好特別有一絲絲嘅仙草絲,少少碎冰粒喺裏面,底下有熬製咗8小時嘅仙草,超滑溜,刨冰頂嘅芋泥球好香芋泥味,食個冰會食到淡淡嘅燕麥香,配埋燕麥奶蓋食到有燕麥粒粒。側面芋圓大大粒,入口煙韌,仲有薯圓、紅豆泥、珍珠、紫米,鍾意佢無加糖水,食到原汁原味!跟埋煉奶,鍾意食甜嘅朋友都可以自己加,按自己口味調節份量✨抹茶嫩仙草盛盤💰56 💫評分: 8.3/10📝滿滿嘅仙草,食落超滑又Q好似可以sir落喉嚨咁,果然係店鋪嘅主打,濃郁嘅抹茶雪糕成功surprise到抹茶控,側面同樣有芋圓、薯圓、紫米、紅豆、白珍珠,好豐富,可以倒埋落仙草一齊食‼️✨白玉燕世仙奶茶 💰42💫評分: 7.6/10📝每一啖都有煙煙韌韌嘅白玉,好有口感又飽肚。搭配埋燕麥粒同仙草嘅味道,飲落比起普通嘅手搖奶茶更有記憶點,口味更香濃,微甜啱啱好✨仙草奶茶💰35 💫評分: 7/10📝呢個可以免費加白珍珠,食咁多凍嘢想飲番啲熱飲,呢

芋泥燕世雪花盛盤

✨白玉燕世仙奶茶 💰42
💫評分: 7.6/10

✨仙草奶茶💰35
💫評分: 7/10
📝呢個可以免費加白珍珠,食咁多凍嘢想飲番啲熱飲,呢個建議叫微甜,可以中和番仙草甘甘地嘅苦澀味,小店仲可以叫仙草凍奶茶

八時神仙草 ℙ𝕒 𝕊𝕙𝕚𝕙
@ 八時神仙草
📍中環歌賦街19號地舖
(中環🚇D2 出口行9分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬小店唔算好多位,適合2-4人嚟,仲可以外賣手搖飲品其中仲有沙冰,小店最近新開,朋友覺得呢度嘅仙草係香港最好食😋

🏃🏻‍♀️再訪?🅈🄴🅂 for仙草🫶🏻

#中環 #香港美食 #中環美食 #八時神仙草#followforfollow #foodieblog #instadaily #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #foodinstagrammers #825food #上環 #上環美食 #台式 #甜品 #必食 #小店 #芋圓 #芋泥 #珍珠奶茶 #珍奶 #仙草 #芋圓控 #甜品控 #甜品店 #刨冰 #雪花冰
2022-11-02 64 浏览
食完飯經過食下冰,其實佢啱啱開果陣已經有經過過,果陣佢地播緊台灣歌,幾有情懷🙈 但係去食果日已經無左,可能因為版權問題,但係又真係無左個感覺🤣講返個冰,個冰既質感都幾特別既,不過真無冇咩味😂😂😂 個set包左一碗配料:有芋圓、紅豆、愛玉,另外個冰頂有一球芋泥,但係都係好清無咩味,0甜😂 同埋奶蓋,有少少甜。仲有配多個類似花奶既奶奶,都有啲啲味。成個冰最底係嫩仙草,不得不讚佢,個仙草真心嫩同滑既👍🏼 不過因為個冰都無咩味,仙草再好都只係救到少少🙈都可能會有第次機會,不過唔會食冰,可能都只係會叫佢啲仙草野飲👌🏼

2022-10-31 58 浏览
有日行去歌賦街食晏發現有人排隊等位,本身以為係某牛腩店,望真啲原來係新開咗間台式甜品「 八時神仙草 」,Google一下先知佢嚟自台中逢甲夜市,主打口感極滑嘅嫩仙草,因為仙草都熬煮八小時,充分釋出仙草本身嘅膠質。Q彈滑順吃起來帶點清草味 健康清爽回甘 ! 《 芋泥燕泥雪花盛盤 💲95 》以嫩仙草打成冰,可見一絲絲嘅仙草,無添加糖水,甜度主要來自on top嘅忌廉同芋泥球,微甜又唔會太凍,冷天都應該岩食。另外一碗有紫米、白珍珠、芋頭圓及地瓜圓。芋頭圓同地瓜圓都香糯煙韌,芋頭圓個味特別出,仲食到芋頭肉。《 仙草紫米牛奶沙冰 $42 》奶味加仙草滑嫩甘甜加上紫米嘅香糯,小甜好飲。《 抹茶嫩仙草盛盤 $56 》香滑甘甜嘅仙草上放有紅豆溶同抹茶雪糕;另外同樣伴有芋圓、薯圓、紫米、白珍珠,可以倒埋落仙草一齊食。會再去食~

Q彈滑順吃起來帶點清草味 健康清爽回甘 !

《 芋泥燕泥雪花盛盤 💲95 》

另外一碗有紫米、白珍珠、芋頭圓及地瓜圓。
芋頭圓同地瓜圓都香糯煙韌,芋頭圓個味特別出,仲食到芋頭肉。

《 仙草紫米牛奶沙冰 $42 》
奶味加仙草滑嫩甘甜加上紫米嘅香糯,小甜好飲。

《 抹茶嫩仙草盛盤 $56 》
香滑甘甜嘅仙草上放有紅豆溶同抹茶雪糕;

會再去食~
2022-10-30
下午茶
2022-10-30 45 浏览
台中逢甲夜市過江龍位置都幾方便呀 就係X記牛腩隔離 上班族收工可以過去甜一甜店鋪都好打卡able 勁有文青feel 佢係開放式廚房 可以睇到甜品師整野食.🍧芋泥燕世雪花盛盤 $95睇住甜品師用整塊嫩仙草製成既冰磚刨冰刨出黎既雪花冰有微微拉絲甜度可以自己落 我地就覺得唔需要加甜芋泥都夠綿密🍧芋薯圓嫩仙草 $45🍧抹茶嫩仙草盛盤 $56呢間店主打既仙草 一定要叫🤗而且佢係用長時熬煮陳年仙草乾8小時 所以店名叫八時仙草有回甘既青草味 好有彈性濃郁既抹茶雪糕好有驚喜芋圓 薯圓 紫米 紅豆 白玉珍珠 全部加埋一齊食大滿足🧋黑糖奶凍 $35外賣一杯黑糖奶凍比屋企人😍.📍八時神仙草📌中環歌賦街19號地舖
台中逢甲夜市過江龍
🧋黑糖奶凍 $35
外賣一杯黑糖奶凍比屋企人😍
📍八時神仙草
📌中環歌賦街19號地舖
這家台中人氣仙草店在香港開業不久喜歡仙草的我當然要去試試!!!這家的嫩仙草是熬煮了𝟖小時的 令仙草膠質滿滿 —————————꡴抹茶燕世雪花盛盤 $𝟗𝟓𖧐盛盤包含: 芋圓 薯圓 珍珠 紅豆 紫米雪花冰口感幼滑 微微牽絲 因為店家使用了嫩仙草冰磚刨成冰~ 冰本身是沒什麼甜味 能吃到仙草的原汁原味店員也有問需不需要煉奶 喜歡甜些的便可以拿!雪花冰的最底部有份量十足 嫩滑的仙草凍抹茶雪糕口感細滑 帶點回甘 不會死甜~燕麥奶蓋和帶點嚼感的燕麥粒令層次感up!芋圓和薯圓都很大一顆 煙韌度十足 而且芋頭/蕃薯味都很天然香甜 很喜歡(๑˃ᴗ˂)ﻭ—————————八時神仙草 (中環)中環歌賦街19號地舖

這家台中人氣仙草店在香港開業不久
喜歡仙草的我當然要去試試!!!
這家的嫩仙草是熬煮了𝟖小時的
令仙草膠質滿滿

꡴抹茶燕世雪花盛盤 $𝟗𝟓
𖧐盛盤包含: 芋圓 薯圓 珍珠 紅豆 紫米

雪花冰口感幼滑 微微牽絲 因為店家使用了嫩仙草冰磚刨成冰~
冰本身是沒什麼甜味 能吃到仙草的原汁原味
店員也有問需不需要煉奶 喜歡甜些的便可以拿!
雪花冰的最底部有份量十足 嫩滑的仙草凍
抹茶雪糕口感細滑 帶點回甘 不會死甜~
燕麥奶蓋和帶點嚼感的燕麥粒令層次感up!
芋圓和薯圓都很大一顆 煙韌度十足
而且芋頭/蕃薯味都很天然香甜 很喜歡(๑˃ᴗ˂)ﻭ

—————————
八時神仙草 (中環)
2022-10-30 47 浏览
由西營盤行到嚟上環,又熱又有啲攰,朋友想食啲涼野+休息下,終於見倒有得坐嘅甜品店就入咗嚟.你問我,我係後悔嘅。.我地叫左「芋泥嫩仙草盛盤」+「抹茶嫩仙草盛盤」.雖然都有值得一讚嘅地方:(1)地方舒服,店舖裝潢雅緻(2)啲芋圓食倒原材料嘅味道同質感,係真係似手造做芋圓,有少少surprise(3)芋泥整得好軟棉幼滑.不過⋯(1)仙草就⋯普通到普通 🔸如果你叫「芋泥嫩仙草盛盤」,咁食到接近尾應該會覺得dry dry地😃成件事好寡(2)朋友話珍珠冇珍珠嘅香味,空有韌勁(3)紫米黏稠又唔凍,仙草嗰邊又唔夠糖水比你浸住食,成件事⋯我都唔識講🤦🏾‍♀️ 🔸再加上紫米同仙草無論係質感定味道都唔夾,配芋圓食成件事又好乾口,係配芋泥/抹茶雪糕最match但偏偏又分開兩邊擺(4)堂食人均消費最低$45,即係焗你食貴野,想叫杯野飲會啱啱好差幾蚊(講緊佢啲野飲有比市價高一截嘅標價但又唔係特別大杯)(5)食完好膩但唔飽肚(6)仙草盛裝器皿好似,仙草本身已經難”butt”,容器咁淺再加上佢又勺到啱啱好,其實真係要好小心翼翼咁食….In general- 💸唔值依個價- 將啲嘢分開晒食落好冇癮-
你問我,我係後悔嘅。
我地叫左「芋泥嫩仙草盛盤」+「抹茶嫩仙草盛盤」
雖然都有值得一讚嘅地方:
(5)食完好膩但唔飽肚
In general
- 💸唔值依個價
- 將啲嘢分開晒食落好冇癮
- 比我感覺係係甜品美觀同食客感覺上失平衡,只為客人打卡影靚相/睇上去好有質感,而係食材配搭同擺放上欠缺足夠嘅考慮
- 可一不可再
CP值:
🌕🌑🌑🌑🌑

芋圓嫩仙草盛盤+ 抹茶嫩仙草盛盤
最近喺ig成日見到呢間新開嘅台灣過江龍甜品店上次同朋友喺中環食飯經過見到夜晚排晒長龍😱今次特登同妹妹5點去,食完甜品先食晚飯🤘🏻店名取自佢哋以8小時熬煮陳年仙草乾而命名除咗超吸睛嘅雪花冰之外🍧,另外主打嫩滑仙草.📍抹茶燕世雪花盛盤 ($95)雪花冰以嫩仙草冰磚製成,口感細膩仲有微微牽絲😆頂層嘅抹茶雪糕🍨同燕麥奶蓋🌾都有奶香唔會過甜尤其係抹茶雪糕creamy得嚟有茶香🍵刨冰冇加糖水食到仙草原味,唔夠甜可以另外落煉奶食到最底有仙草,另外配有芋圓、地瓜圓、白玉珍珠同紅豆🫘份量超大絕對夠兩個人分享.📍芋泥嫩仙草盛盤 ($56)仙草比平日食到嘅更滑捋捋同軟身,可以用飲管直接吞落肚嘅程度加咗球香滑綿密嘅芋泥💜,另外配有芋圓、地瓜圓、紫米、紅豆同白玉珍珠芋圓、地瓜圓同白玉珍珠都好煙韌,但整體唔算好特別.📍白玉燕世仙奶茶($42)招牌仙草茶搭上燕麥粒同牛奶,易入口唔甜膩🥛仲有白玉珍珠增加咬口,唔錯!.📍黑糖奶凍($35)同樣係好溫和嘅味道,黑糖唔會好甜,奶凍應該就係佢地嘅仙草,大半杯都係仙草😂,個人prefer少番啲. 佢哋所有出品都係微甜, 唔甜膩,食完負擔唔大刨冰比仙草出色🍧,味道豐富啲,仙草就有

最近喺ig成日見到呢間新開嘅台灣過江龍甜品
上次同朋友喺中環食飯經過見到夜晚排晒長龍😱
今次特登同妹妹5點去,食完甜品先食晚飯🤘🏻
店名取自佢哋以8小時熬煮陳年仙草乾而命名
除咗超吸睛嘅雪花冰之外🍧,另外主打嫩滑仙草
📍抹茶燕世雪花盛盤 ($95)
雪花冰以嫩仙草冰磚製成,口感細膩仲有微微牽絲😆
頂層嘅抹茶雪糕🍨同燕麥奶蓋🌾都有奶香唔會過甜
尤其係抹茶雪糕creamy得嚟有茶香🍵
刨冰冇加糖水食到仙草原味,唔夠甜可以另外落煉奶
食到最底有仙草,另外配有芋圓、地瓜圓、白玉珍珠同紅豆🫘
份量超大絕對夠兩個人分享

📍芋泥嫩仙草盛盤 ($56)
仙草比平日食到嘅更滑捋捋同軟身,可以用飲管直接吞落肚嘅程度
芋圓、地瓜圓同白玉珍珠都好煙韌,但整體唔算好特別

📍白玉燕世仙奶茶($42)
招牌仙草茶搭上燕麥粒同牛奶,易入口唔甜膩🥛
仲有白玉珍珠增加咬口,唔錯!
📍黑糖奶凍($35)

佢哋所有出品都係微甜, 唔甜膩,食完負擔唔大
刨冰比仙草出色🍧,味道豐富啲,仙草就有啲平淡
款式唔多又未到好驚艷,試過呢次未必會翻啅😌
座位好少,真係要避開peak hr先好嚟試🙈