2024-03-06 291 浏览
旺角呢間cafe 位置好易揾,環境裝修都很有特色,推荐✨明太子雞翼全日早餐:經典全日早餐大家都試過,這家的是創新的微辣的明太子雞翼+焦糖香蕉及黑糖麻薯窩夫組合,鹹甜組合新穎好吃!✨俄羅斯烤牛柳酸忌廉扁意粉:牛柳烤得剛剛半成熟,嫩滑多汁配上甜甜酸酸的意粉很開胃!✨烤雞黑松露雜菌意大利飯:烤雞嫩滑配搭濃郁黑松露意大利飯,小朋友都話好吃😋😋注意星期一至五,午市套餐還包指定飲品,性價比很不錯‼️咖啡控的一定要試這試試髒髒咖啡及越式咖啡椰奶沙冰(椰奶沙冰這個必點好好飲👍)

2024-02-27 277 浏览
超級喜歡這裏的「Tiramisu黑糖麻薯waffle」。黑糖麻薯是在waffle 裏面的,一口食落去不但有waffle 的軟熟,還有麻薯的煙韌口感, 加上黑糖的香味和Tiramisu 的味道,多層次和豐富的味道,衝擊著我的味蕾!這道「Tiramisu黑糖麻薯waffle」在餐牌上是沒有的。大廚阿Don很好人,知道我喜歡這道dessert 特別為我們做的。我們還叫了「喇沙大蝦蟹肉意粉」,喇沙醬汁很香,濃稠度剛好掛上意粉,好味!Matcha Latte 抹茶味夠濃,也很高分!我們叫了少甜,和waffle 一起吃,剛好!

Tiramisu黑糖麻薯waffle
喇沙大蝦蟹肉意粉
  • MatchaLatte
  • 提拉米蘇黑糖麻糬窩夫
2024-02-14 1598 浏览
第一次等緊甜品已經開始寫今年係第二十個情人節睇完戲行過呢間成日都想試既餐廳見佢成日有唔同應援係情人節咁多人既情況下會擺張凳比人放花或放袋係一個好貼心既舉動話明情人節梗係食情人節套餐凱撒沙律正常~火腿比較薄意大利雲吞3粒~3粒代表我愛你?最有趣既事嚟啦~一碗餐湯係打算叫我你一啖我一啖?搵個妹妹問下比埋佢睇係寫湯x2佢答我一個餐係跟碗湯但得係叫情人節餐喎……認真咩?好啦佢去問問完完全無人覆我老公話唔飲由佢到第二枱同樣發現呢個問題出菜既哥哥們即刻叫果位妹妹比番碗湯隔離枱先有位睇落經驗耐d既女士問個妹妹,頭先係咪問過佢相同問題,我已經係咁望住佢,佢仍然係一舊雲咁,情人節壓住想鬧人既衝動士多啤梨沙冰係唔錯北海道帶子明太子忌廉手工扭繩粉帶子煎得唔錯,但食唔到明太子,連橙橙地色都見唔到,好彩個汁未唔錯,手工扭繩粉都意外有咬口跟住等左好一段時間,呢個菜上前我已經係壓制住一肚火……到見到呢個西班牙豬肉眼配薯菜,上面兩條好似芥蘭既菜心諗想點估唔到唔柴幾juicy,意外地幾好食薯餅亦唔會太熱氣,係有d位比較咸打緊既期間連甜品都到個樣都唔錯既窩芺幾脆口唔會太厚粉右邊果個酸酸甜甜中間個奶凍有d薑味個底係朱古力脆
第一次等緊甜品已經開始寫
今年係第二十個情人節
睇完戲行過呢間成日都想試既餐廳
見佢成日有唔同應援

話明情人節梗係食情人節套餐

凱撒沙律正常~火腿比較薄

意大利雲吞3粒~3粒代表我愛你?

最有趣既事嚟啦~一碗餐湯
係打算叫我你一啖我一啖?

搵個妹妹問下比埋佢睇係寫湯x2
佢答我一個餐係跟碗湯
但得係叫情人節餐喎……認真咩?
好啦佢去問問完完全無人覆我
老公話唔飲由佢
到第二枱同樣發現呢個問題
出菜既哥哥們即刻叫果位妹妹比番碗湯隔離枱先

士多啤梨沙冰係唔錯

北海道帶子明太子忌廉手工扭繩粉

估唔到唔柴幾juicy,意外地幾好食
薯餅亦唔會太熱氣,係有d位比較咸

打緊既期間連甜品都到
個樣都唔錯既
窩芺幾脆口唔會太厚粉
右邊果個酸酸甜甜
中間個奶凍有d薑味
個底係朱古力脆脆咁
整體野食係唔錯

但服務真係……特別果位妹妹超唔掂
問佢野一舊雲,又完全唔覆番人
側邊隔離都係食到一肚火
一樣係因為情人節抑制住想鬧人既衝動
2024-02-14
每次經過呢間 Cafe 都係見到佢會同啲 Fans Club 合作整晒應援以為佢得個 gimmick ? 其實嘢食質素都唔錯裝修都偏向灰色工業風,而且地方夠大幾個Frd 一齊食開Sem 飯係幾唔錯㗎有時仲會有出新嘅Menu 係For 支持返個明星 追開星嘅大家留意自己粒星有無出現啦( 𓏸˙ ᴗ˙𓏸)‧˚₊ ៸៸𓏸 Set Dinner for two | $488一個 Set 有晒 starters, mains, drinks 無話偏貴 食物質素對得上價錢而且餐廳人流唔算話太多 都可以坐好耐唔洗係街到同人逼!—— Starter ✧ 凱撒沙律✧ 意大利雲吞✧ 是日餐湯個人更加中意意大利雲吞! 個紅醬調得好好食! 非常開胃凱撒沙律面頭都有 Parma Ham 同好多芝士碎連沙律都唔會 Hea—— Mains✧ 北海道帶子明太子忌廉手工扭繩粉✧ 威靈頓挪威三文魚配薯菜第一次試扭繩粉,口感超特別!而且明太子忌廉汁調得好好,芝士味夠濃一啖接一啖停唔到口 (〃・ω・)ノ好少有會係餐廳見到有威靈頓三文魚見到個擺盤真係唔似只會係Cafe見到嘅嘢啱啱焗好嘅 酥皮切落去 超 酥 脆 ~中意食塊皮多
以為佢得個 gimmick ? 其實嘢食質素都唔錯
裝修都偏向灰色工業風,而且地方夠大
幾個Frd 一齊食開Sem 飯係幾唔錯㗎
有時仲會有出新嘅Menu 係For 支持返個明星
追開星嘅大家留意自己粒星有無出現啦( 𓏸˙ ᴗ˙𓏸)

‧˚₊ ៸៸

𓏸 Set Dinner for two | $488
無話偏貴 食物質素對得上價錢
而且餐廳人流唔算話太多 都可以坐好耐唔洗係街到同人逼!

—— Starter
✧ 凱撒沙律
✧ 意大利雲吞
✧ 是日餐湯
個人更加中意意大利雲吞!
個紅醬調得好好食! 非常開胃
凱撒沙律面頭都有 Parma Ham 同好多芝士碎
連沙律都唔會 Hea

—— Mains
✧ 北海道帶子明太子忌廉手工扭繩粉
✧ 威靈頓挪威三文魚配薯菜
第一次試扭繩粉,口感超特別!
而且明太子忌廉汁調得好好,芝士味夠濃
一啖接一啖停唔到口 (〃・ω・)ノ
好少有會係餐廳見到有威靈頓三文魚
見到個擺盤真係唔似只會係Cafe見到嘅嘢
啱啱焗好嘅 酥皮切落去 超 酥 脆 ~
中意食塊皮多過舊魚 (講笑)
而且酥皮同三文魚之間都有醬汁、蘑菇交疊
口感就多啲!

—— Desserts
✧ 提拉米蘇牛角窩夫配雪糕
將 Croffle 切開
大家留意條片!
熱辣辣出晒煙㗎!
而且隔離有士多啤梨Cream同芝士Cream
表示芝士Cream 食落係海鹽奶蓋味!
勁好食!

—— Drinks
✧ 芒果乳酪沙冰
✧ 海鹽奶蓋綠茶
飲品份量都好大
乳酪沙冰係多到好似就瀉咁!
味道都幾好唔會太死甜!
海鹽奶蓋真係整得幾好飲!!

‧˚₊ ៸៸

𖠿
旺角 —— 八〇
旺角豉油街27號地舖
2024-01-16 337 浏览
一入去啱啱好逮到場地嘅一幅悠閒嘅氛圍,啱晒打機個陣嗌點東西來充飢。啱啱嚟到見到個menu嘅時候,心都諗住食個 #明太子雞翼全日早餐。🍗 雞翼炸到啱啱好,皮酥肉嫩嘅,明太子味又岩岩好。再配條焦糖香蕉,香甜得來又唔膩口。轉頭又試咗份 #烤牛柳闊條麵。呢個盤菜真係睇落抵食到爆,牛柳再咁🥩入口軟熟,煙韌得來又滑,真係夠晒口感。話說,點完甜品,我挑咗 #八〇黑糖麻糬窩夫。食上嚟啱啱好嘅甜,窩夫鬆脆,外加上黑糖珍珠煙韌嘅口感,再來啖雪糕,整個人都開心晒!最後沖咗一杯 #牛油果乳酪沙冰,味道清新,喺口入面暢快,起嘅作用唔止清岩胃,仲提返精神嚟!總結一下,😋 我食得幾滿意,下次黎旺角又有得搞啦!

總結一下,😋 我食得幾滿意,下次黎旺角又有得搞啦!
2024-01-15 334 浏览
旺角多野食多唔同餐廳揀, 今次係旺角行再搵個tea食下, 見到呢間幾特別又未食過就去食下啦。入邊環境都算還可以不過坐正中間而且都比較貼隔離台,所以有時都幾嘈下,埋邊就有d位可能坐得比較分開少少既。叫左個全日早餐,整體就不過不失正正常常吧炒蛋算正常不過都有唔少白菌,香蕉同腸,菇口感ok食落唔會太生,腸同茄汁豆正常吧。窩夫就不過不失,雖然唔係林既但又唔算特別話吸引。整體黎講,味道正常吧,未食過就試下食一次就夠了。環境就左右太貼所以咁岩隔離講得開心就會嘈少少

叫左個全日早餐,整體就不過不失正正常常吧

窩夫就不過不失,雖然唔係林既但又唔算特別話吸引。

下午茶
這間是朋友易拎推介我來吃的。🥰她說她很喜歡吃這間的明太子雞翼全日早餐。😋所以我這次就和食神男友一起來吃,點了明太子雞翼全日早餐、黑松露雜菌忌廉扁意粉配溫泉蛋和焦糖奶蓋薄脆咖啡。😙這裡的全日早餐好豐富,有炒蛋、蘑菇、焦糖香蕉、黑糖麻糬窩夫、小薯餅和沙律,當然還有主角明太子雞翼啦!😍這個全日早餐裡全部的食物都好好食,本身喜歡吃麻糬的我💕,最喜歡吃黑糖麻糬窩夫🧇,煙煙韌韌甜度剛好!😘這裡的全日早餐有明太子雞翼吃在外面餐廳真的很少見,滿滿明太子包裹在煎得香脆的雞翼裡,很好吃!🥰黑松露雜菌忌廉扁意粉好多汁,配溫泉蛋好吸引,溫泉蛋一刺即破,多汁意粉拌著蛋汁真的很滋味呀!😝焦糖奶蓋薄脆咖啡很特別,濃滑的咖啡加上焦糖脆脆,口感很好!👍🏻朋友介紹的真的很棒!❤️Info店名:八〇 營業時間:星期一至日 12:00-22:00地址:旺角豉油街27號地舖
這間是朋友易拎推介我來吃的。🥰
她說她很喜歡吃這間的明太子雞翼全日早餐。😋

黑松露雜菌忌廉扁意粉好多汁,配溫泉蛋好吸引,

溫泉蛋一刺即破,多汁意粉拌著蛋汁真的很滋味呀!😝

朋友介紹的真的很棒!❤️

Info
店名:八〇
營業時間:星期一至日 12:00-22:00
地址:旺角豉油街27號地舖

過多幾日就到聖誕喇!唔想到時等位同人逼,今年我都預早食咗個聖誕大餐呀💁🏻‍♀️🎅🏻!旺角有間隱世西餐After Eightys,平日都已經好旺場,有唔少捧場客。佢哋今年推出嘅聖誕二人餐💁🏻‍♀️,一共有3個Starters、1個Main、1個Pasta、2杯嘢飲,仲有酒店級顏值嘅蛋糕畀你打卡,$398/位又唔貴喎👌🏻!香辣泰式三文魚北海道帶子巴馬火腿開心果醬凱撒沙律白松露磨菇湯呢3個前菜都好豐富!首先泰式三文魚嘅份量真係唔惹少,我諗大概都食左有十零嚿三文魚粒。味道酸酸甜甜,唔辣,都幾開胃。Caesar Salad勁大碟,用咗開心果醬,口感同味道都更加Rich,不過不失嘅。而Starter入面最滿意就係個磨菇湯!整到好似酒店級質素咁精緻,伴碟嘅烤餅,烘得勁脆,點埋個湯一齊食係幾好味!MAIN COURSES (3選1)A. 香烤春雞B. 西班牙黑毛豬胺架C. 特選美國封門柳 8oz3款Main都好重量級!要揀一款,我會比較鍾意牛扒。好貼心係切好晒咁上碟,更加方便女士們進食。就算嗌咗7成熟,牛肉都保持到有肉汁,唔會太韌。食落微微有種鹽味滲出嘅咸香,都幾香口。松葉蟹肉龍蝦汁意粉🍝係跟餐嘅指定意粉

香辣泰式三文魚北海道帶子
巴馬火腿開心果醬凱撒沙律
白松露磨菇湯

呢3個前菜都好豐富!

MAIN COURSES (3選1)
A. 香烤春雞
B. 西班牙黑毛豬胺架
C. 特選美國封門柳 8oz

3款Main都好重量級!

松葉蟹肉龍蝦汁意粉🍝
係跟餐嘅指定意粉,係成個Set入面我覺得最好味嘅!扁意粉嘅質感煮得剛剛好,啲龍蝦汁好掛麵,仲有幾條長蟹棒,口感同味道都好唔錯!

DESSERTS🍰
Christmas Cake w Berries Sauce
見到有窩夫就開心喇🧇!份量都好Friendly嘅,大概係Regular Size嘅四分一。食到咁飽,甜品淺嚐吓就夠喇!

窩夫整得幾脆口,入面仲有麻糬夾心,配埋個雲尼拿雪糕,都幾好味!而另一個紅色糖皮嘅薑味蛋糕,睇落好有酒店大師級嗰隻格調,幾啱打卡。

DRINKS x 2 (可選咖啡/茶/朱古力/梳打)

整體呢個Set餐都幾抵食,
都好推介大家聖誕節可以試試!
2023-12-04 292 浏览
行左陣通菜街睇下食乜,都未諗到,一出到分叉路口見到呢間差唔多坐滿嘅餐廳,肚子又餓,就去呢間!咁啱去到就有位,唔使等✌🏼♥️煙鴨胸菠菜義大利飯 $128煙鴨胸肉質細嫩,飯係粒粒分明,而質感係軟稔中帶點煙韌,唔太鹹,整體而言,呢個係好唔錯嘅意大利飯👍🏼😎———————————————————————♥️巴馬火腿x卡邦尼扁意粉 $138呢個意粉一睇就知好花工夫,應該製作程序都複雜,首先講下外觀先,賣相唔差。味道同口感方面,個汁嘅稀稠度OK,我地都鍾意少少杰嘅,黏住意粉,與意粉融合為一,火腿夠味,味道同扁意粉好夾😆

♥️煙鴨胸菠菜義大利飯 $128

煙鴨胸菠菜義大利飯

———————————————————————

♥️巴馬火腿x卡邦尼扁意粉 $138

巴馬火腿x卡邦尼扁意粉

煙鴨胸菠菜義大利飯
巴馬火腿x卡邦尼扁意粉
2023-11-28 215 浏览
走進呢一間老字號既小店,首先嘅感覺就係懷舊。枱椅擺設簡潔得嚟,似曾相識嘅味道圍繞係空氣中。點咗一份招牌燒鵝飯,𡃁落眼前啖啖肉,鵝皮燒得金黃閃閃,撲噴噴嘅油光亮晌我眼瞳。咬落去,皮脆肉嫩真係得滋得味,燉湯足料到不得了,一啖湯落肚,暖笠笠真係正🍲!旁邊嘅小菜涼拌海帶,清新解膩,係喺肉類嘅好搭擋。黎到甜品時,我揀咗個豆沙煎堆,外皮煎得金黃香脆,豆沙內餡香甜不膩,咁簡單嘅傳統小吃,竟然可以撩撥到我心底嘅感動。茶水係傳統普洱,啖啖茶香喺喉嚨留韻,完美收官。喺呢度食,唔單止係填飽肚子噃,更加係一種感官上同情感上嘅滿足。真心推薦比大家,黎呢度,你一定會有另一重發現😋👍🥢!咁香口嘅燒鵝,令到我行過千家酒樓,都仲想掂下呢度嘅門把嘢!

2023-10-31 512 浏览
今日約左姐妹們去旺角shopping, 係op 見倒哩間餐廳說諗住試下佢。 門面設計簡約,如果唔留心睇真係會行過左都唔覺嫁~烤美國肉眼扒10安士-配薯菜/意粉牛扒我地叫左3成熟,切開仲見倒粉嫩粉嫩既肉 。 因為係美國牛扒, 唔係果種入中既溶既感覺, 相反佢係有𡁻口既牛扒,肉質juicy.焦糖脆脆奶蓋咖啡咖啡上面係一層厚厚既奶蓋,各位奶蓋FANS咖好錯過喇咖啡同奶蓋接近3:1 奶蓋上面係焦糖脆脆, 飲一口濃厚既咖啡, 再咬一口甜甜既焦糖脆脆,心都溶化了烤雞黑松露雜菌意大利飯哩個烤雞意大利飯真係好出色,一上菜已經聞倒陣陣烤過既香味,雞肉結實得黎係嫩口, 食到停唔倒口薄脆焦糖咖啡香濃既咖啡上面有一層薄脆既焦糖,簡單得黎有D特色。烤雞胸凱撒沙律雞胸烤到好香,沙律都好清脆, fresh fresh俄羅斯矮牛柳酸忌廉扁意粉牛柳好滑彈牙, 意粉掛晒忌廉汁,好yummy曲奇黑糖麻糬窩夫窩夫外脆內軟,中間仲夾住軟糯既麻薯,大滿足呀

烤美國肉眼扒10安士-配薯菜/意粉

焦糖脆脆奶蓋咖啡
咖啡上面係一層厚厚既奶蓋,各位奶蓋FANS咖好錯過喇
咖啡同奶蓋接近3:1

薄脆焦糖咖啡
香濃既咖啡上面有一層薄脆既焦糖,簡單得黎有D特色。

烤雞胸凱撒沙律
雞胸烤到好香,沙律都好清脆, fresh fresh

俄羅斯矮牛柳酸忌廉扁意粉
牛柳好滑彈牙, 意粉掛晒忌廉汁,好yummy

曲奇黑糖麻糬窩夫
窩夫外脆內軟,中間仲夾住軟糯既麻薯,大滿足呀
2023-10-26 333 浏览
昨天和朋友叫了 tiramisu麻薯窩夫和latte。 這道甜品期待已久,昨日終於可以品嚐。 賣相有驚喜,味道也非常滿意,非常滿足的一餐。Latte 咖啡也合口味。 靚女waitress服務很貼心, 咖啡師係靚仔一名,好似韓星。
tiramisu麻薯窩夫
tiramisu麻薯窩夫
2023-10-20 297 浏览
May豬平時想喺鬧市搵到一間安靜舒服嘅Cafe都唔容易,呢間位於旺角鬧市中嘅Cafe,裝修係大自然叢林風設計,環境清靜好適合同朋友食下午茶傾偈享受半日假期,食物以西餐為主,最鍾意佢嘅tiramisu黑糖麻糬窩夫配雪糕,啱晒tiramisu&甜品控嘅我😆仲有特色飲品,用嚟打卡一流!👍🏻整體嘅感覺都唔錯!服務員態度都好好,有機會都會想再去😊✨一口芝士波✨俄羅斯烤牛柳闊條麵✨tiramisu黑糖麻糬窩夫配雪糕 (半份)
仲有特色飲品,用嚟打卡一流!👍🏻
整體嘅感覺都唔錯!服務員態度都好好,有機會都會想再去😊

✨一口芝士波

✨俄羅斯烤牛柳闊條麵

✨tiramisu黑糖麻糬窩夫配雪糕 (半份)
2023-10-19 644 浏览
1.明太子雞翼全日早餐 💰$148+💰$30 追加拉絲芝士薯條😍成個all day breakfast 都好豐富,waffle 內有黑糖麻糬😍, 炒蛋夠滑,加咗d 黑椒仲正,薯寶夠脆好食,主角明太子雞翼都好食,味道岩岩好,唔會好咸,另外仲有半條有焦糖响面既香蕉,好特別👍🏻👍🏻芝士薯條熱辣辣好食,無諗過+$30 會咁大dou,正😋😋飲品: 海鹽奶蓋薄脆咖啡 走冰,走冰,轉Oat milk +💰5 only Above +10% service chg奶蓋有caramel 對我黎講偏甜, 店員好好無晒oatmiilk 特登出去買, 雖然等耐咗一陣,但睇得出好有誠意去滿足顧客💯🫶🏻🫶🏻整體環境舒適,食物也不錯,飲品有好多選擇,價錢都好相宜,會推介再去👍🏻
1.明太子雞翼全日早餐 💰$148

明太子雞翼全日早餐
拉絲芝士薯條
海鹽焦糖脆脆奶蓋咖啡
  • 日本明太子手羽全日早餐
平時冇寫開食評,但見呢間冇乜人講佢嘅份量偏少,所以想寫返個中和下啲食評。-兩個人食tea,叫左一個俄羅斯燒牛肉酸忌廉扁意粉,$128,以細食女仔黎講算係啱啱好,個意粉汁係幾好嘅,啲肉味有入到個汁到,但個牛肉勁韌,3/5分。-提拉米蘇咖啡沙冰,$55,好細杯,同平時一杯dirty差唔多size。比左支熱飲飲筒黎,跟本飲唔到🙈 仲要啲冰打唔爛,一舊舊喺杯野入面,飲完都仲有成粒冰喺度,味道可以,唔係太甜,2.5/5分。-本身落單嘅時候已經叫左甜品一齊上,最後等左一個鐘先黎到嘅曲奇黑糖麻糬窩夫,$88,中規中矩,算大份,擺盤賣相都ok,但個雪糕好細粒,佢話係gelato但食落唔覺得佢有gelato嘅質感,3/5分。-餐廳職員嘅態度良好,只係食物質素同價錢方面有改進空間。
餐廳職員嘅態度良好,只係食物質素同價錢方面有改進空間。
俄羅斯燒牛肉酸忌廉扁意粉
提拉米蘇咖啡沙冰