2022-01-24 17 浏览
八〇 (旺角) @Aftereightys 依家冇咗晚市堂食,都可以試下佢地疫情期間推出兩款新既外賣套餐,價錢唔貴,其中一款係招牌黑糖麻薯窩夫,非常特別值得一試🌟 經典美國和牛芝士漢堡配薯條套餐 $68成個套餐有漢堡、薯條同嘢飲,大大份好抵食。漢堡有和牛、芝士、生菜。漢堡扒夠厚,又多肉汁。加埋大量芝士真係好正。薯條炸得酥脆,份量都幾多。🌟 韓國Pizza 黑糖麻薯窩夫套餐( 熔岩泡菜炸雞)$68揀咗熔岩泡菜炸雞口味,窩夫外面脆脆地,裏面加咗黑糖麻薯,食落煙韌。表面有大量芝士、泡菜同炸雞。味道又幾夾。🌟 薯條 +$10、🌟 黑松露醬 +$12、🌟 芝麻雞翼兩隻 +$18如果覺得套餐唔夠食,仲可以優惠價加配小食🌟 曲奇芝士蛋糕 HK$28芝士味都幾濃,面層有oreo,味道唔錯,價錢唔貴📍八〇 (旺角)旺角豉油街27號地舖#八〇 #Aftereightys #hkcafe #旺角cafe #旺角美食 #香港運動員 #黑糖麻糬窩夫 #疫情外賣套餐 #外賣套餐 #cafe #cafehk #hkcafe #咖啡廳 #西式 #咖啡 #coffee #cake #foodiehk #hkfood
八〇 (旺角) @Aftereightys

🌟 經典美國和牛芝士漢堡配薯條套餐 $68

如果覺得套餐唔夠食,仲可以優惠價加配小食

🌟 曲奇芝士蛋糕 HK$28
芝士味都幾濃,面層有oreo,味道唔錯,價錢唔貴

📍八〇 (旺角)
旺角豉油街27號地舖

#八〇 #Aftereightys #hkcafe #旺角cafe #旺角美食 #香港運動員 #黑糖麻糬窩夫 #疫情外賣套餐 #外賣套餐 #cafe #cafehk #hkcafe #咖啡廳 #西式 #咖啡 #coffee #cake #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #打卡 #香港好去處
唔想講粗口.. 但真心好正❤️知道有Edan生日應援 特登黎打卡 >v<”順便買外賣 .. 完全無諗過 外賣都咁高質😭仲要有 抗疫外賣優惠.. 抵到🥞肉醬辣肉腸黑糖麻糬窩夫 $68 (包可樂/柚子蜜)對於咸+甜嘅配搭 我係超怕會伏… 但呢個竟然好食到癲❣️面頭餡料有:: 肉醬 + 蘑菇片 + 芝士 + 辣肉腸 + 香草食材 完美地融為一體 ! 互相襯托..將整體味道提升, 無一款係會搶味窩夫外脆內軟! 中心有黑糖麻糬, 甜度剛好, 幾煙韌 🤤 但略嫌邊位少少燶面頭D餡料 加埋呢份甜窩夫.. 竟然好夾一句講晒 唔試後悔 😋🍔和牛芝士漢堡配薯條 $68 (包可樂/柚子蜜)Burger賣相幾好 ~ 和牛唔算大件, 但幾厚身, 真係食得到好juicy ~欣賞個醬汁 惹味得黎唔重口味, 配埋生菜同蕃茄片, 都幾fresh啊薯條口感綿密 ~🍵宇治抹茶鮮奶 $45係我杯茶!! 鮮奶味突出, 抹茶味甘而不苦, 口感幼滑🍓士多啤梨乳酪奶昔沙冰 $48 (外賣第二杯半價 -> $24)呢杯又係不得了 !! 勁有驚喜, 好多果肉微微天然士多啤梨甜味 + 好重乳酪味 ~有勁多勁多cerea
肉醬辣肉腸黑糖麻糬窩夫&和牛芝士漢堡配薯條&宇治抹茶鮮奶&士多啤梨乳酪奶昔沙冰
唔想講粗口.. 但真心好正❤️
知道有Edan生日應援 特登黎打卡 >v<”
順便買外賣 .. 完全無諗過 外賣都咁高質😭
仲要有 抗疫外賣優惠.. 抵到
肉醬辣肉腸黑糖麻糬窩夫
🥞肉醬辣肉腸黑糖麻糬窩夫 $68 (包可樂/柚子蜜)
對於咸+甜嘅配搭 我係超怕會伏… 但呢個竟然好食到癲❣️
面頭D餡料 加埋呢份甜窩夫.. 竟然好夾
一句講晒 唔試後悔 😋
和牛芝士漢堡配薯條
🍔和牛芝士漢堡配薯條 $68 (包可樂/柚子蜜)
和牛芝士漢堡配薯條
薯條口感綿密 ~
宇治抹茶鮮奶&士多啤梨乳酪奶昔沙冰
🍵宇治抹茶鮮奶 $45
係我杯茶!! 鮮奶味突出, 抹茶味甘而不苦, 口感幼滑
士多啤梨乳酪奶昔沙冰
呢杯又係不得了 !! 勁有驚喜, 好多果肉
微微天然士多啤梨甜味 + 好重乳酪味 ~
有勁多勁多cereal !! 好好飲 !!
宇治抹茶鮮奶
p.s. 爵安誕活動日期:: 20~23/1
p.p.s. 餐廳食物 即叫即製, 要預返時間等~
2022-01-20
外卖自取
宇治抹茶鮮奶&士多啤梨乳酪奶昔沙冰
士多啤梨乳酪奶昔沙冰
宇治抹茶鮮奶
2022-01-19 27 浏览
疫情關係少咗出去食,多咗叫外賣,最近After Eightys推出咗個外賣套餐,$68就可以有漢堡/Pizza黑糖麻糬窩夫加飲品,都幾抵食1️⃣經典美國和牛芝士漢堡配薯條包皮有烘過幾脆身,牛肉好厚肉,醬料好足,幾好食2️⃣肉醬辣肉腸Pizza黑糖麻糬窩夫‼️推介‼️第一次試Pizza黑糖麻糬窩夫估唔到都幾驚喜😳 平時食窩夫都係拎黎做甜品多,但估唔到配咸食味道一樣好夾,拎到返office都仍然好脆,窩夫入面既黑糖麻糬更加令成個口感更加豐富,如果黎呢間食一定要試下👍🏻3️⃣咖啡另外佢地呢度既咖啡都係由咖啡師沖既,質素有保證,小編叫咗海鹽奶蓋咖啡同焦糖鮮奶咖啡,都唔錯不過要留意返因為呢間舖頭既食物都係新鮮即製,所以大家要預留多少少時間等候🤏🏻

1️⃣經典美國和牛芝士漢堡配薯條
包皮有烘過幾脆身,牛肉好厚肉,醬料好足,幾好食
經典美國和牛芝士漢堡配薯條

2️⃣肉醬辣肉腸Pizza黑糖麻糬窩夫‼️推介‼️
肉醬辣肉腸Pizza黑糖麻糬窩夫

3️⃣咖啡

午餐
經典美國和牛芝士漢堡配薯條
肉醬辣肉腸Pizza黑糖麻糬窩夫
⭐️八〇⭐️📍:旺角豉油街27號地舖⏰:11:30am-10:00pm⭕️:現金、Alipay鑒於最近晚市禁堂食😔起旺角行完街 發現呢間工業風cafe做緊外賣優惠 價錢仲要十分之吸引👍🏻所以決定支持下🤣佢哋嘅外賣盒都好有心思 每一個盒都有一句支持鼓勵嘅歌詞🙈餐廳名係代表左兩位80後既店主😂夠晒特別!不過大家都可以試吓佢哋嘅lunch 餐廳嘅裝修風格行工業風 泥水牆啱晒大家打卡影相📸️🍔經典美國和牛芝士漢堡配薯條🍔好抵食!外賣都只係$68 漢堡有和牛、芝士、生菜、煙肉、洋蔥 漢堡好大個 和牛肉汁豐富 有肉味 亦都非常之厚 再搭配埋煙肉 口感非常豐富 食完一個會好飽🤭 薯條好酥脆 係我好鍾意嘅幼身薯條🍟 🧇煙三文魚蘑菇黑糖窩夫🧇呢間Cafe主打黑糖窩夫 所以外賣都要試吓佢先!窩夫外脆內軟 拎到返屋企仲有微溫 煙三文魚好新鮮 好大片足料!同窩夫非常之夾!再加埋蘑菇醬汁 令到窩夫唔會太乾 裏面仲加咗黑糖麻薯 口感煙韌 有咬口 味道豐富!☕️ 海鹽奶蓋+薄脆咖啡☕️咖啡甘醇香濃 比較苦 配搭埋鹹鹹地嘅奶蓋 加上我超級愛既焦糖脆脆 飲落口層次分明 都幾夾😍🧉越式咖啡椰奶沙冰🧉佢哋嘅咖啡都比較出色 喺Menu
⭐️八〇⭐️

📍:旺角豉油街27號地舖
⏰:11:30am-10:00pm
⭕️:現金、Alipay

🍔經典美國和牛芝士漢堡配薯條🍔

🧇煙三文魚蘑菇黑糖窩夫🧇

☕️ 海鹽奶蓋+薄脆咖啡☕️

🧉越式咖啡椰奶沙冰🧉
佢哋嘅咖啡都比較出色 喺Menu見到非常之吸引 椰子沙冰+ Espresso 椰子沙冰好香甜 椰香味十足 可以倒入Espresso 椰子沙冰令到個咖啡唔會太苦 會有微甜嘅味道 我平時無飲開咖啡既都接受到🙈

📍八〇 Aftereightys @aftereightyscafe

#香港美食 #平民美食 #旺角 #旺角美食 #香港 #美食 #高質 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #美食推介 #八〇 #aftereightys #aftereightyscafe
2022-01-12
10 分钟 (外卖自取)
  • 八十後黑糖麻糬窩夫
2022-01-14 35 浏览
繁忙區裡只想尋找一片寧靜既空間,食舊餅,飲啖茶,享受下人生☺️餐廳店鋪坐位好闊落,用植物為題🌵.日本明太子手羽全日早餐 $128細細碟但包左好多野食☺️中間有沙律🥗沙律有埋ham, 撈埋一齊食,鹹味得到平衡‼️窩夫🧇超吸引,中間有黑糖麻糬😋窩夫整到帶有少少脆口感👍🏽明太子雞翼好肥美🤤一啖咬落去好滿足🤗.🍝 巴馬火腿卡邦尼扁意粉 $148忌廉味偏重但芝士好足😋岩晒芝士控,配埋ham 令到成碟意粉感覺高級左😝.🍎Apple Crumble $58玉桂味好重,有原粒蘋果夾左係中間😋酸酸甜甜,好開胃

日本明太子手羽全日早餐 $128

🍝 巴馬火腿卡邦尼扁意粉 $148

🍎Apple Crumble $58
玉桂味好重,有原粒蘋果夾左係中間😋酸酸甜甜,好開胃
2022-01-12 33 浏览
📍八〇 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗘𝗶𝗴𝗵𝘁𝘆𝘀 (旺角) 估唔到喺旺角鬧市入面原來有間咁文青既工業風cafe!! 😚呢間 八〇 望落去個名好特別,其實就係代表左幾位80後既店主。🤎餐廳既裝修風格係行工業水泥風,佢地既特色水泥牆啱哂大家過黎打卡!! 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️俄羅斯烤牛柳闊條麵 ($178)烤牛柳係厚切既,佢既肉質好粉嫩,望落好吸引!! 😍烤牛柳燒得好香,佢既牛味香濃,口感柔軟,超高質!! 🍝闊條麵好煙韌,而且掛汁力強,滿佈醬汁,好creamy好好味。至於是日餐湯係番茄湯🥫,佢既質感偏稠身,蕃茄味道好出香濃,整體味道偏酸,幾好飲~▪️燒春雞配薯菜 ($148)呢個真係好有驚喜!! 🐥燒春雞既外皮烤得好香脆,而內裡既雞肉則好嫩滑好多汁,超級juicy!! 🥰佢既雞肉都好香好入味,就算唔點任何醬汁都好好味!另外仲配上左炸薯波波🥔,佢既份量都唔少,上既時候仲係熱辣辣架,好香脆滋味~▪️八十後士多啤梨及藍莓乳酪沙冰 ($48)乳酪飲品愛好者必點!😋呢杯飲品既賣相超靚靚,仲好colourful!! 佢既面頭佈滿左大量堅果穀物脆脆,仲有士多啤梨同藍莓粒,豐富左成杯乳酪既口感。🍓🫐佢既莓味好濃郁,
📍八〇 𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗘𝗶𝗴𝗵𝘁𝘆𝘀 (旺角)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️俄羅斯烤牛柳闊條麵 ($178)

▪️燒春雞配薯菜 ($148)

▪️八十後士多啤梨及藍莓乳酪沙冰 ($48)
乳酪飲品愛好者必點!😋呢杯飲品既賣相超靚靚,仲好colourful!! 佢既面頭佈滿左大量堅果穀物脆脆,仲有士多啤梨同藍莓粒,豐富左成杯乳酪既口感。🍓🫐佢既莓味好濃郁,而乳酪味道酸酸甜甜咁,整體飲落感覺好清新,好推薦!!

▪️芒果乳酪沙冰 ($48)
芒果味道同樣咁正🥭,不過就冇上面士多啤梨同藍莓嗰杯咁濃味。佢地既沙冰就算擺耐左溶左冰之後都唔會變淡味到,👍仍然咁重乳酪味~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍旺角豉油街27號地舖
G/F, 27 Soy Street, Mong Kok
2022-01-11 22 浏览
叫咗佢哋嘅Signature Breakfast同埋吼牛肉闊條麵,入邊有麻薯窩夫,香腸,炒蛋,炒雜菌,仲有炸薯寶等等。另一個主食,烤牛肉寬條麵佢哋嘅牛柳夠淋,又幾juicy ,食落都幾有牛味,可惜闊條麵麵質比較淋,但係佢嘅醬汁搭救,整體都唔錯。飲品方便我哋就叫咗草莓藍莓乳酪沙冰,呢種搭埋一齊冇得輸,飲落好清新好fresh,乳酪味都幾濃,又足料!

2021-08-22
2022-01-08 228 浏览
前有線體育主持在繁囂的旺角鬧市中開了間ᴄᴀꜰᴇ ☕️ 聽聞港隊代表成員伍家朗、何詩蓓等都為座上客,吸引著我跟朋友前來‼️💕💕▫️小店以水泥磚設計為裝飾墻,店內也擺放著不少盆栽🪴 粗獷中又帶點大自然的氣息,營造出舒適的輕工業風‼️❤️▫️❥$𝟭𝟮𝟴 日本明太子手羽全日早餐🍱 賣相精美之餘而且份量十足‼️😍 雞翼中釀了微辣濃郁的明太子,肥嘟嘟的造型令人想一口吃掉它‼️🤤 鬆軟的麻糬窩夫有淡淡的黑糖香氣也很不錯‼️🧇 最驚喜的是其中一款食材為炸薯寶,比起一般的薯條口感更加香脆,吃不停口‼️💋(☝🏻☝🏻全日早餐食材有:❶明太子雞翼 ❷黑糖麻糬窩夫 ❸沙律 ❹炒蛋 ❺茄汁焗豆 ❻焦糖香蕉 ❼炸薯寶 ❽炒雜菌) 🍴🍴▫️❥$𝟭𝟰𝟴 燒春雞配薯菜🐥 看著以為味道會偏淡,吃了一口後便改觀了‼️😻 雞肉很嫩很juicy,連雞皮都帶香脆,很滋味‼️👅▫️❥$𝟮𝟴 (☝🏻套餐加購) ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ 🍎🍰 酸甜香軟的萍果味道突出,肉桂香味也很濃郁‼️😋▫️❥$𝟱𝟴 曲奇黑糖麻糬窩夫(半份)🧇 窩夫配雪糕,很喜歡這個完美的組合‼️🍦 旁邊還有一排香蕉撒上曲奇餅碎,賣相吸睛‼️🤩

▫️
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔❝竟然宜家先發掘到呢間係地面既高質cafe!👍🏻😋❞🍳🍗日本明太子手羽全日早餐 $128 (4/5)都係ADB常見配料(炒蛋 蘑菇 茄汁豆 薯餅粒)特別在於明太子雞翼同黑糖麻糬waffle🧇😚仲有焦糖香蕉🍌係一個有齊鹹同甜既ADB🍴😋🍝🐮俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178 (4.5/5)闊條麵口感彈牙好掛醬汁😋cream sauce濃郁厚身🤤(食到有d似肉桂既香料味?!)牛柳份量多 腍身有牛味😚幾高質!🥭芒果乳酪沙冰 $48 (4/5)🍓🫐士多啤梨及藍莓乳酪沙冰 $48 (4/5)好大杯好靚✨係水果沙冰mix yogurt☺️好冰涼同fresh😙雜莓比芒果更甜🙈꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍八〇旺角豉油街27號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_旺角🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_西式
📍旺角 𝙼𝚘𝚗𝚐 𝙺𝚘𝚔
❝竟然宜家先發掘到呢間係地面既高質cafe!👍🏻😋❞

日本明太子手羽全日早餐

🍳🍗日本明太子手羽全日早餐 $128 (4/5)

俄羅斯烤牛柳闊條麵

🍝🐮俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178 (4.5/5)

雜莓沙冰
🥭芒果乳酪沙冰 $48 (4/5)
🍓🫐士多啤梨及藍莓乳酪沙冰 $48 (4/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍八〇
旺角豉油街27號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_旺角

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
日本明太子手羽全日早餐
雜莓沙冰
2022-01-05 257 浏览
🌸旺角工業風打卡美食🌸八〇🍽今天晚上放工,相約好友到了旺角一間主打工業風打卡餐廳-「八〇」Chill住享受是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,呈輕工業風,還有園林樹景,特色牆等❗店員們也相當殷勤有禮,會不時替客人收拾碗碟及添加水。我們一行2人惠顧了以餐點:1️⃣🌟手羽先全日早餐 $128手羽先全日早餐擺盤精美,配料豐富,有茄汁焗豆、鮮甜蔴菇、香脆小薯餅、格仔窩夫餅、惹味嫩滑手羽先2隻、香濃炒滑蛋及清新香醋沙律,是一款十分豐盛滋味的全日早餐。美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️2️⃣🌟俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178俄羅斯烤手柳肉質鮮嫩,質地軟淋 口感不會韌,略帶點焦香,牛柳鹹度適中,闊條麵份量十足,帶香滑濃厚忌薕,質感亦保持彈牙,配搭十分惹味❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕3️⃣🌟是日沙律 跟餐是日沙律有翠綠爽口生菜及香嫩煙三文魚肉,味道清新怡人❗️美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️4️⃣🌟是日餐湯 跟餐是日餐湯為特濃蕃茄湯,蕃茄湯味道香濃、充滿濃厚蕃茄味,質感幼滑,非常開胃❗美味指數:⭕⭕⭕⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕5️⃣🌟八十後雜莓
🌸旺角工業風打卡美食🌸八〇🍽

手羽先全日早餐
2️⃣🌟俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178
賣相指數:⭕⭕⭕️⭕️
3️⃣🌟是日沙律 跟餐
是日沙律有翠綠爽口生菜及香嫩煙三文魚肉,味道清新怡人❗️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️
是日沙律
4️⃣🌟是日餐湯 跟餐
是日餐湯
5️⃣🌟八十後雜莓 $48
八十後雜莓沙冰非常大杯,甜度適中,以新鮮雜莓如藍莓草莓等調製而成,還有口感爽脆的殼物,口感豐盛❗️
八十後雜莓
6️⃣🌟芒果乳酪冰沙 $48
芒果乳酪冰沙同樣是非常大杯,以新鮮芒果及香滑乳酪製成,冰沙幼滑,充滿新鮮芒果香,同樣有口感爽脆的殼物作配料,味道十分清甜滋潤❗️
芒果乳酪冰沙
🌟為是次餐廳用膳的推薦菜色❗

總括而言,此餐廳食物質素高,食材即叫即製,裝修精緻,打卡一流❗️餐廳鄰近旺角站,交通方便,絕對是旺角一帶的滋味打卡餐廳之選!
2022-01-04
手羽先全日早餐
是日沙律
是日餐湯
八十後雜莓
芒果乳酪冰沙
/ ɪs ʏᴏᴜʀ ɴᴇᴡ ʏᴇᴀʀ ʜᴀᴘᴘʏ? /꧁𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗲𝗶𝗴𝗵𝘁𝘆𝘀 八O꧂2021的香港失去了很多,2022才開始不久我們已又失去多一間專業媒體香港人的前路想必會日漸黑暗 尤其對於所有從事傳媒、做記者的同路人在風高浪急的日子,有人選擇恪守崗位,拼到最後一刻亦有人不忍繼續為變質的公司打拼,黯然離開,甚或轉行旺角就有一間由八十後的前有線體育記者開設的cafe不過網上就未能找到店家的明確立場,所以我就不妄意假設了Cafe內有兩幅工業風的水泥磚牆 頗有特色另外食物亦有水準 特別推介𝐴𝐷𝐵! 𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩 (𝙞𝙣𝙘. 𝙎𝙤𝙪𝙥/ 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙)是日餐湯為蕃茄湯 味道有點像意粉醬溝水不是說它難飲 但感覺就有點怪怪的 不太天然☾ 𝑃𝑎𝑟𝑎𝑔𝑜𝑛 𝑠𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 經典全日早餐$𝟙𝟙𝟠分量很大且有鹹有甜 性價比很高的𝐴𝐷𝐵 未見過一間cafe的𝐴𝐷𝐵有三條腸 (但偏鹹)薯寶的骰可愛好好味 其他的如炒蛋、磨菇就不過不失啦重點推介是黑糖麻薯窩夫 好軟糯🥰配焦糖香蕉食 💯 ☾ 𝐿𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 卡邦尼扁意粉 $𝟟𝟠相對起𝐴𝐷𝐵就顯得較失色 雖然
/ ɪs ʏᴏᴜʀ ɴᴇᴡ ʏᴇᴀʀ ʜᴀᴘᴘʏ? /

꧁𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗲𝗶𝗴𝗵𝘁𝘆𝘀 八O꧂

2021的香港失去了很多,2022才開始不久
我們已又失去多一間專業媒體
在風高浪急的日子,有人選擇恪守崗位,拼到最後一刻
亦有人不忍繼續為變質的公司打拼,黯然離開,甚或轉行

旺角就有一間由八十後的前有線體育記者開設的cafe
不過網上就未能找到店家的明確立場,所以我就不妄意假設了

Cafe內有兩幅工業風的水泥磚牆 頗有特色
另外食物亦有水準 特別推介𝐴𝐷𝐵!

𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙨𝙚𝙩 (𝙞𝙣𝙘. 𝙎𝙤𝙪𝙥/ 𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙)
是日餐湯為蕃茄湯 味道有點像意粉醬溝水
不是說它難飲 但感覺就有點怪怪的 不太天然

經典全日早餐

分量很大且有鹹有甜 性價比很高的𝐴𝐷𝐵
未見過一間cafe的𝐴𝐷𝐵有三條腸 (但偏鹹)
薯寶的骰可愛好好味 其他的如炒蛋、磨菇就不過不失啦
重點推介是黑糖麻薯窩夫 好軟糯🥰
配焦糖香蕉食 💯

相對起𝐴𝐷𝐵就顯得較失色
雖然偏正宗處理(無cream)
Carbonara

但鹹香味欠奉 芝士存在感較低 所以蛋漿不太能掛上意粉

☾ 伯爵茶疏乎厘咖啡 +$𝟚𝟚.𝟝
☾ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 +$𝟚𝟘

𝐸𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑙𝑎𝑡𝑡𝑒味道很不錯 茶味香濃但不蓋過啡味
不過莫名地用紙杯serve又無拉花 有點奇怪
而且不明白疏乎厘的element在哪....

平日的話跟lunch set可半價加配咖啡或其他飲品 good deal!

💬 整體出品質素都令我滿意 必試𝐴𝐷𝐵 另外留意鼓油街店只供應咖啡 堂食分店位於轉角通菜街 跟Openrice地址的話有機會走錯喔

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7.8/10 👱🏻‍♀️8/10
♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 八〇 (旺角)
經典全日早餐
呢間cafe係前有線體育主持開嘅🏀,有好多運動港隊代表成員都嚟過支持💪🏻。店內用咗工業風設計,有一幅水泥磚裝飾牆🧱。好多人嚟到都食佢嘅自家製黑糖麻糬窩夫🧇。當日7點去到已經Full House,想嚟食記得一定要Book位!.📍經典全日早餐 ($118)呢個ADB重點之一係個黑糖麻糬窩夫🧇,加埋煉奶甜甜地係幾討好,不過個窩夫略為乾左啲而且麻糬唔夠多。另外配有炒蛋🐣、香草香腸、茄汁豆、焦糖香蕉🍌、炸薯波同沙律菜🥗,整體上中規中矩。.📍煙三文魚千島精選海鮮薄餅($152)9吋pizza夠兩個人分🍕,以千島醬同番茄醬做底,味道酸酸甜甜好開胃😋。餡料除咗有煙三文魚,另外仲加咗魷魚🦑同蜆做配料,雖然口感唔係傳統Pizza,不過味道都唔錯。晚餐仲配有沙律🥗/餐湯,蕃茄湯都幾濃郁㗎🍅。.📍八十後精選蛋糕 ($52/跟餐+$28)當日食咗2件蛋糕🍰,跟餐只係加$28就食到,所以真係必食❤️‍🔥一款係蘋果金寶芝士蛋糕,另一款係Oreo芝士蛋糕。2款都真係超級好食😍,可以話係全晚嘅亮點✨,芝士香滑口感濃郁,唔會死甜。前者落咗好多蘋果蓉🍎,香甜有玉桂味,加上個超厚嘅消化餅底🍪;後者用Oreo做餅底表面再加上Or

📍經典全日早餐 ($118)

📍煙三文魚千島精選海鮮薄餅($152)

📍八十後精選蛋糕 ($52/跟餐+$28)
當日食咗2件蛋糕🍰,跟餐只係加$28就食到,所以真係必食❤️‍🔥一款係蘋果金寶芝士蛋糕,另一款係Oreo芝士蛋糕。2款都真係超級好食😍,可以話係全晚嘅亮點✨,芝士香滑口感濃郁,唔會死甜。前者落咗好多蘋果蓉🍎,香甜有玉桂味,加上個超厚嘅消化餅底🍪;後者用Oreo做餅底表面再加上Oreo餅碎,軟滑有芝士香。

1K
2021-12-24 192 浏览
八十後位於旺角的文青Cafe,石磚砌成的水泥牆,每個角落放滿花草植物,以木傢俬為主調,充滿小清新感覺。坐在木椅,吃著豐富brekkie,說不出的慢活情調! 加拿大龍蝦全日早餐 $188全日早餐材料豐富;龍蝦半隻、黑糖麻糬窩夫、香腸、炒蛋、茄汁焗豆、焦糖香蕉、炸薯寶及炒雜菌,芝士焗龍蝦十分吸引,表面釀滿芝士,誘人金黃色,入口肉質彈牙,芝味細膩。滑溜的炒蛋,帶濃濃的牛油香,配上甜茄汁焗豆,口感清新。烤肉腸肥厚油潤,加上炒雜菌,滋味平衡。喜歡黑糖麻糬窩夫,中心煙煙韌韌,充滿麵粉香,配上焦糖香蕉,簡單滋味。俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178闊條麵口感煙韌,掛滿忌廉醬汁,口感稠密。牛柳厚切,質感嫰滑,內裡肉質粉紅,牛味香濃,一口濕潤意粉,一口柔軟牛柳,滋味過人。草莓乳酪沙冰 $48草莓乳酪冰爽香甜,拌勻沙冰,奶泡輕柔,快快吸啜,清新草莓香充滿口腔,還有粒粒脆米,十分清新。芒果乳酪沙冰 $48沙冰口感涼快,芒果味濃郁,經過舌尖而慢慢溶化,消渴解膩。

加拿大龍蝦全日早餐 $188

俄羅斯烤牛柳闊條麵 $178

草莓乳酪沙冰 $48
芒果乳酪沙冰 $48
沙冰口感涼快,芒果味濃郁,經過舌尖而慢慢溶化,消渴解膩。
2021-12-24 42 浏览
八〇 (旺角) @Aftereightys 餐廳由前有線體育主持開設,連何詩蓓、伍家朗等多名港隊代表成員都光顧支持。香港劍擊代表隊成員仲合作成為蛋糕師,為品牌製作多款甜品。自家製黑糖麻糬窩夫賣相吸睛。店內裝飾牆以水泥磚設計,營造粗獷感覺,打卡一流。🌟經典全日早餐 $118材料有黑糖麻糬窩夫、香腸炒蛋、茄汁焗豆、焦糖香蕉、炸薯寶、炒雜菌、香腸同沙律菜。一碟可以試咁多款嘢食,而且味道都唔差,仲有佢哋嘅招牌黑糖麻薯窩夫,甜甜地同幾煙靭。。🌟茄汁海鮮意粉 $148呢個係set dinner可以揀沙律或者餐枱我哋揀咗蕃茄湯,好杰好足料嘅餐湯。意粉有蝦、帶子同四件青口,帶子幾好食,青口有啲瘦,幾鍾意個意粉醬,蕃茄味濃帶少少辣。。🌟八十後精選蛋糕 +$28Set dinner 可以加一款甜品,今日有兩款。芝士都幾順滑,有唔少蘋果粒酸酸甜甜,冇咁滯。。🌟金栗天使牛角酥 $78有驚喜嘅一款甜品,賣相已經好吸引,最底有牛角酥,中間有球雪糕,面頭鋪滿栗子絲。栗子好滑好creamy ,牛角酥幾酥脆,個味道好夾,唔會太甜。八〇 Aftereightys📍旺角豉油街27號地舖#八〇 #Aftereightys
八〇 (旺角) @Aftereightys

🌟經典全日早餐 $118

🌟茄汁海鮮意粉 $148

🌟八十後精選蛋糕 +$28

🌟金栗天使牛角酥 $78

八〇 Aftereightys
📍旺角豉油街27號地舖

#八〇 #Aftereightys #hkcafe #旺角cafe #旺角美食 #香港運動員 #黑糖麻糬窩夫 #聖誕美食 #cafe #cafehk #hkcafe #咖啡廳 #西式 #咖啡 #coffee #cake #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #打卡 #香港好去處
小編年頭係油麻地個邊上堂已經留意到開咗依間cafe,舖頭唔大但好有精品咖啡店嘅感覺😈原來轉角先係佢哋嘅餐廳,店舖大好多同多啲枱👻水泥牆、木枱加上綠植,環境非常舒服😼而餐牌上嘅選擇都唔少,晚市提供意粉、肉類、薄餅套餐,亦有豐富嘅全日早餐😻—《 #日本明太子手羽全日早餐》$128 ⭐⭐⭐⭐呢份全日早餐嘅份量驚人,如果真係早餐食真係會爆肚皮🤣首先第一個驚喜係黑糖麻糬窩夫,表層保持到脆身,而入面亦做到十分軟糯,配上煉奶醬,口感味道都非常豐富😋另外驚喜嘅位置係薯寶,炸得非常香脆,比某快餐店嘅薯餅更好食😍而其他配菜都好有心機,唔係個種好公式化嘅頹all day breakfast😌—《 #俄羅斯烤牛柳闊條麵》$178⭐⭐⭐💥意粉嘅忌廉醬整得頗為濃稠,味道偏甜,闊條麵嘅掛汁能力亦不用多說,每一條都索哂啲醬🤩牛柳味道亦非常好,唔韌亦有肉味,生熟度剛好🥰套餐會跟是日餐湯同沙律,當日嘅蕃茄湯一般,太過茄膏味,而沙律除咗果醋亦加入左granola,做法新奇又意外地夾得黎😇—《 #越式咖啡配椰奶沙冰》$55 ⭐⭐⭐⭐💥咖啡師將椰奶製成沙冰再另上越式咖啡,等客人可以自己將咖啡倒入沙冰,而因為密度嘅不同,好容易就

《 #日本明太子手羽全日早餐》$128 ⭐⭐⭐⭐

《 #俄羅斯烤牛柳闊條麵》$178⭐⭐⭐💥

《 #越式咖啡配椰奶沙冰》$55 ⭐⭐⭐⭐💥

咖啡師將椰奶製成沙冰再另上越式咖啡,等客人可以自己將咖啡倒入沙冰,而因為密度嘅不同,好容易就見到椰奶同沙冰造成既斷層👹眼球享受之餘,味道亦有驚喜,冇諗過咖啡同椰奶可以咁搭配,飲落既有椰香,亦有咖啡嘅甘濃☕️

《 #海鹽奶蓋薄脆咖啡》$55 ⭐⭐⭐💥
對比椰奶咖啡,依杯焦糖咖啡就略嫌普通。奶蓋唔係太飲得出海鹽味,而且有啲太膩😮‍💨還好餐廳選用嘅咖啡豆味道香濃唔苦澀,雖然奶蓋失色,但咖啡拉番分數🤓上面薄脆嘅份量非常慷慨,飲到最尾都仲有淨,不過如果可以細粒啲口感則會更好😎