2017-07-24 588 浏览
估唔到屋企附近(都要行十分鐘)的慈雲山,有這間水準不俗的「兩三碗車仔麵」。之前都不時去毓華里搵食,但就沒留意此間外表平平無奇的店子。這次叫了個$48,有六款餸兼包冷熱飲品的雜錦麵B餐,內容十分豐富,分別有蠔油冬菇、墨魚頭、蘿蔔、豬頸肉、韮菜餃及雞中翼,我配了米粉,大大碗令人吃得滿足。湯頭偏鹹但可接受。車仔餸中最欣賞冬菇夠厚身蠔油也入味、唔會像大部分店子的冬菇細細舊。至於蘿蔔無渣、加了香茅的豬頸肉夠𡁻口,同埋一般車仔麵店少見的墨魚頭都好好食。相對來說韮菜餃及雞中翼略普通,但亦屬合格有餘之作。叫多碟加了勁多腩汁的芥蘭拼菜心,埋單多係64元,抵食!

雜錦麵餐

相對來說韮菜餃及雞中翼略普通,但亦屬合格有餘之作。

叫多碟加了勁多腩汁的芥蘭拼菜心,埋單多係64元,抵食!
2017-07-19
雜錦麵餐
  • 蠔油冬菇
2017-07-11 476 浏览
米飯班主話第時要開返間車仔麵檔,所以我要同佢去晒全香港車仔麵檔試下成條毓華街咁多野食,門面黎講佢真係平平無奇,要搵都要用心點,唔係就行過龍。但係成條街暫時得佢一間車仔麵,所以唔會驚去錯第二間。幾十樣餸唔知點簡?等我哩個當地人過你兩招!招牌一定係我哩碗蠔油冬姑香茅豬頸肉墨魚頭湯河+腩汁!我次次去買餸都會轉登上黎食,蠔油冬姑好入味,又Lum又大粒,香茅豬頸肉外脆內軟又彈牙,墨魚頭食口感,唔係度度有。當然我試話叫其他,牛根腩都係我至愛
蠔油冬姑香茅豬頸肉墨魚頭湯河加腩汁

2017-03-22 787 浏览
小女子至少在慈雲山待過十年以上,從沒有地鐵到現在和地鐵只差一點點(好啦,其實也不只一點點啦…),特別是毓華街那段路的店鋪轉換得比較快…在香港生存真是十分艱難…不管是餸款還是麵款,這家車仔麵都有很多款式可選,是會令選擇困難者陷入難題當中喔~~聽說這裡的菜肉雲吞、豬頸肉和魷魚鬚都很出色,那當然不能錯過阿!於是便點了菜肉雲吞、香茅豬頸肉和酸齋配在絕多的車仔麵店都看不到的銀針粉(我可真的很愛吃銀針粉~),而且三餸麵只是$29,簡直是要讓我變成VIP嘛菜肉雲吞我猜是店家自己包吧,因為實在是太多菜了,連肉都不太看到(多得嚇了我一跳)香茅豬頸肉的份量不是很多,有種少吃多滋味的感覺,香茅的味道沒有過份濃郁,吃起來厚薄適中;酸齋味道也正好,不會被湯底浸著就變得淡味;湯底的味道也不會太咸,加了腩汁也提升了整體的味道,加上少許蔥花,簡直是色香味俱全了。而月巴大人則點了另一出色之件魷魚鬚、豬紅、豬皮配米粉($29) 。聽說店主是用新鮮的魷魚鬚制成,所以份量不會很多,但是味道真的很棒,要是點三份的話也不會後悔~~~;豬皮做工也不錯,把毛都拔清光了所以便很易入味;至於豬紅亦沒有那些難聞味道而且口感也挺滑溜的。小店

菜肉雲吞
小店經營在香港地變得愈來愈難,只希望日後也能繼續保持水準,用心經營,業主能仁慈點就好了。
菜肉雲吞
  • 香茅豬頸肉
  • 魷魚鬚
2016-11-26 948 浏览
上親慈雲山都會去毓華里食野,多野食唔在講,好多間都係我至愛,而依間車仔麵係最令我回味無窮,多人到滿座都願意等有得揀兩款或三款餸連麵,今次叫左三餸麵配秘製辣汁,辣汁夠哂香濃,愈食愈惹味<<蘿蔔>>炆得夠淋容易咬<<香茅豬頸肉>>依個係我每次黎都必叫,係依度既熱賣餸之一,香茅味夠香,食落軟熟得黎爽口,真係好好食<<鮮蝦雲呑>>係自家親手包,味道真係同粉麵鋪既有得揮,食落好香蝦味整體味道的確好食,平靚正,三餸先$29,係依區黎講真係物超所值有良心

<<蘿蔔>>炆得夠淋容易咬
午餐
2016-11-06 794 浏览
由於自從小時候吃慣的車仔麵結業之後,吃不回小時候那種味道,所以長大了己經很少主動去吃車仔麵.加上車仔麵的質素多是很不濟的,很多只有一款出色的餸,只是一個辣汁吃得客人過癮己經叫做名店云云.看過幾份這店的介紹報道後,覺得這家店的車仔麵應該不錯,而且每每經過客人擠得水洩不通,有幸今天路過還有位置所以入內一試.此店比一般的車仔麵店來說,餸的款式較多,而且多了幾款不是火鍋及燒烤常出現的丸類,點餐之前己心中有譜,速速劃好餐紙等吃.在點餐紙都己經有冷熱,少甜走甜等選項,劃好的點餐紙會經所有樓面姐姐先看一次才遞進廚房的,雖然可以減少出錯,但偏偏在我光顧的時候走進了一外賣客說餸菜錯了要換,而我本來點油麵的,但是亦變成了粗麵.樓面姐姐沒有即時更換,露出了一個不錯的笑容問我可以將就一下嗎?但亦講明,如果我要換可以立即換給我,....如果姐姐不是露出了那個陽光般的笑容,我是會堅持的,可是想了想,萬一廚師心情不佳.....所以還是吃粗麵算了.不過這樣己經對這店的服務扣了點分數.看了報道知道,這店的豬頸肉是客人order 時才切的,所以等吃時間也增加了,但店家這樣做的原因亦證明是很好的,雖然是有點放涼,但一咬下去

凍檸茶少甜

蠔油冬菇,墨魚頭,豬頸肉,菜芯
雖然是有點放涼,但一咬下去肉汁豐盈,而且厚切的豬頸肉外層香口,內裏嫩滑,經香茅醃得剛剛好,不要說是車仔麵店少見,

其他高質食店也很難有如此高質出品.墨魚頭裁切很大方,大大口咬下去滿足感爆燈,而且想像不到竟保留墨魚的鮮味.

亦不會因為大大塊的煮得過老,吃慣水魷的朋友可以轉這個一試,保證不會失望.蠔油冬菇在其他店吃到的都有過鹹的問題,

但這店炆煮入味之餘亦保持菇香而不死鹹,而且亦如那些墨魚頭一樣,大大塊的,咬下去很爽快,不過菜芯則煮得過腍,

失去了吃菜芯那種爽脆感,由於怕太辣的關係,點了少辣汁一試,豈知原來不是太辣,反而平淡的粗麵更為惹味,有機會再試的話一定點正常份量.
墨魚頭
其實,最近才因為友人嗜車仔麵,所以才留意潛力新店,對於十分懂吃的友人來講,世上己沒有幾家她可以一吃的車仔麵了.
如果有朝一日她不介意多走點路,真的希望她可以試到這店的出品,一定很對她胃口的.
2016-11-06
蠔油冬菇,墨魚頭,豬頸肉,菜芯
墨魚頭
  • 豬頸肉.墨魚頭
2016-09-06 890 浏览
每到星期六我都會約朋友去毓華里食午餐,有時我地都會試下無食過既餐廳,小店都需要我地支持同有佢個份情懷今次我地去依間開業左一排既車仔麵店食午餐,店內裝修簡潔明亮,一塊塊紙皮細卡寫滿餸菜名粘滿係牆,親民得黎又有創意一貫車仔麵都以寫紙落單,我叫左豬紅、香茅豬頸肉、雲呑配河粉,加辣汁同+$6要杯凍飲。整碗份量都幾多,豬紅軟身入味,雲呑係自家包,味道好重蝦味,最後不得𣎴讚係豬頸肉,口感爽軟重香茅味,醃得好入味,真係必食而依度既辣汁係自家制,濃郁蒜香味,辣得黎好惹味整體而言,價錢公道份量多,行親民路線,夠哂平靚正
而依度既辣汁係自家制,濃郁蒜香味,辣得黎好惹味
整體而言,價錢公道份量多,行親民路線,夠哂平靚正
  • 香茅豬頸肉
2016-08-01 896 浏览
今日本來諗住求其去食d野, 點知見到呢間嘅店面幾得意就入左去食😀入到就點左碗豬頸肉 豬軟骨 雲吞幼麵, 食落去真有驚喜 👍豬頸肉外脆內軟 又唔會太咸 🐷豬軟骨大大件 又好唸 雲吞正到無得頂🍲大大粒蝦係入面 29蚊三餸車仔面物有所值💲下次一定再幫襯
29蚊三餸車仔面物有所值💲下次一定再幫襯
  • 豬頸肉
2016-06-06 1084 浏览
慈雲山的居民很明白,自從小食館光榮結業後,少了一個開餐的地方。幸好,這裏出現了另一家值得一試的飯堂。這間兩三碗車仔麵其實已經開業了好一段時間,逢週末午餐總會想到他 這次晚上9點多來到,點了一碗油麵底,配料要了白蘿蔔、雞翼和炸魚皮,$30外賣。油麵底在5分鐘路程後也不會過淋,而且分量亦足夠。越簡單的車仔餸配料就看得出車仔麵的功架。白蘿蔔有5舊,味道清甜,沒有渣;雞翼有2隻,味道不會太咸,而且不會煮到爛爛的;炸魚皮外賣時用膠袋另上是聰明的做法,魚皮脆而不硬,要一吃再吃。湯底方面建議要選辣汁,這會令整個車仔麵生色不少。辣味不算太強但香香的,與配料互相輝映。

2016-05-10 722 浏览
唔想食飯食太飽,又唔想食牛河果類,呢間車仔面就絕對是一個一流的選擇👍大大話話幾十樣送,仲要全部都有足功夫,又係自加製喔,個辣汁仲越食越上癮😂😂今日我就買左個外賣返屋企邊食野邊做野啦。我叫左4個送羅白,稔得黎入味,仲好清甜,一d渣都冇!完全冇苦味👍豬頸肉,食到陣陣香茅味,就算浸入湯,都仲食到少少脆,脆得黎又好juicy👍👍韭菜餃,肉菜分量恰好,唔會有吉住條利既感覺,仲頭自家製😏😏墨魚頭,好新鮮,仲食到佢原先既咸味,好爽口下,我最愛黎👍👍👍加埋少少辣汁同蔥花,香得黎有少少惹味,忍唔住係甘食!最重要係呢到既米線唔會好硬,夠腍!甘樣4樣送,先3十幾蚊,絕對抵食😍😍
今日我就買左個外賣返屋企邊食野邊做野啦。我叫左4個送
羅白,稔得黎入味,仲好清甜,一d渣都冇!完全冇苦味👍
韭菜餃,肉菜分量恰好,唔會有吉住條利既感覺,仲頭自家製😏😏
外卖自取
2016-04-18 674 浏览
今日去到慈雲山,見依間車仔麵大獲山友好評,就決定黎一試!廿幾蚊一碗,抵食! 豬頸肉、墨魚頭、豬腸真係無得輸!仲有車仔飯揀,加埋d辣汁,真係好正!
今日去到慈雲山,見依間車仔麵大獲山友好評,就決定黎一試!
廿幾蚊一碗,抵食!
豬頸肉、墨魚頭、豬腸真係無得輸!

仲有車仔飯揀,加埋d辣汁,真係好正!
2016-03-31 562 浏览
家住慈雲山,有時想在附近搵食,又不想食領展商場千篇一律的連鎖餐廳,這時毓華街便是另一揾食點.最近發現那裡開了一間叫兩三碗,主打車仔麵的店,自己一向都頗喜愛車仔面,奈何慈雲山一直都沒有像樣的,所以看到這間店便毫不猶豫進去一試。做車仔麵,餸的選擇一定要多,這裡基本上做到了多樣化選擇的要求,在麵的選擇上我自己多會點出前一丁,餸就揀了炸豆腐,魚片頭,牛丸,墨魚頭和炸魚皮,加辣汁。首先講一講個面,出前一丁煮得不會過熟,麵身仲爽的,讚!炸豆腐,魚片頭和牛丸味道不過不失。最精彩是墨魚頭,有咬口又有墨魚味,高度推介!炸魚皮亦不錯,仲脆,不會似一些店,不知放了多久,咬落死實實!最後一定要讚個辣汁,辣味夠之餘仲有陣沙爹香味,令整碗車仔麵加分不少。最後想講店內兩位姐姐服務態度非常好,小店客多,甩漏難免,但她倆位都會很有禮貌的為客人跟進,另一值得再次幫襯的原因。這間絕對值得住在附近的朋友一試!

這間絕對值得住在附近的朋友一試!
2016-03-28
  • 墨魚頭