中學係慈雲山讀書,高中既時候,呢間兩三碗先岩岩新開,記得第一次食佢既豬頸肉就已經食上癮,之後次次都要食!不過中學畢業就好小番慈雲山,今日同朋友番黎一齊搵番d中學回憶。真係無退步過,都係一樣咁正咁高質!😆三餸麵(招牌豬頸肉,胡椒豬排,豬軟骨)少辣汁配米線($38)個招牌豬頸肉真係唔洗講,入到黎真係必食!好香口,肉質彈牙,入口口感十足。👍 胡椒豬排個調味適中,煎得好香!😁 豬軟骨我都好鍾意!個辣汁真係好過癮,我唔食得辣,但次次黎到都一定會叫!😛三餸麵(柱候牛腩,五香牛筋,生菜)少辣汁配米線($38)呢個係朋友叫的,每個餸我都試左。牛腩炆得淋唔會韌,同牛筋一樣醃得好入味,正!😆生菜嘅份量好多,有成棵菜,都洗得好乾淨冇沙,食得健康又安心。👍炸雞中翼 (5隻)個皮炸得好香口好脆,而且炸到呈現金黃色,加上放咗少少椒鹽嚟調味,而且所得住肉汁,唔會好乾,係真係超級超級好食,重點推介!可惜掛住食唔記得左影相!😭最後,想講一講防疫措施做得好好,枱同枱之間有一定距離,筷子亦全部轉咗做外賣筷子,檯面仍有酒精搓手液,嚟到呢間店食都非常放心,支持!!🤗

三餸麵(招牌豬頸肉,胡椒豬排,豬軟骨)
少辣汁配米線($38)

三餸麵(柱候牛腩,五香牛筋,生菜)
少辣汁配米線($38)

炸雞中翼 (5隻)

2020-07-07 306 浏览
慈雲山毓華里呢到,有好多港式地道小店,價錢相當實惠又好食。今次就由朋友帶路,在呢頭食下香港特有既車仔麵~~~用傳統的紙仔方式下單,$36就可以有三食送麵,而且都好多選擇配料。見到有店家自家製的雲吞餃子,又有不同的香港本地小食,估唔到店面細細,又幾多野食WO五香牛筋墨魚春卷九菜餃粉絲$36----加$9就可以有埋凍飲,夏日炎炎就梗係飲凍O茶LA~呢個墨魚春卷好大件,而且真係剛剛炸起,好脆而且入面墨魚都大大件,估唔到有2件,呢個抵叫WOR九菜餃--真係自家做的九菜餃,好大隻而且入面的材料真係好多~~非常之好食呀!!!!!!!仲要推介佢既少辣汁,因為我食到好重既蒜頭味,我估店家自己係有調過味,唔係一般街外買的普通醬料~!!!估唔到呢家小店,都咁用心製作。腐乳通菜$18--好大碟呢, 不過就咸左少少,但菜都新鮮,呢一碟夠曬一日要食既菜份量~!呢一餐真係好好好豐富,呢一個本地午餐,真係令人非常驚喜又滿意呢~~

腐乳通菜

2020-07-07
腐乳通菜
2020-07-06 275 浏览
疫情關係好耐冇去過糖食啦所以今次叫外賣返去一向最鍾意佢哋嘅辣汁,好惹味,多蔥更香。今次再試埋佢哋嘅香辣咖喱汁,比起辣汁冇咁辣,食唔到辣既就可以試。必點餸,滷水豬腸,肥得來又煮得淋,吸晒滷水味墨魚春卷,墨魚滑加上脆皮好香口,仲會另上,唔會放落碗麵,好細心。胡椒豬扒,豬扒又軟滑,口感辛辣,絕對要試。真係又平又抵食,面底又多。沙嗲三寶$40魷魚鬚豬皮蘿蔔,個沙嗲汁竟然比起車仔麵個辣汁更加辣,每個餸都好入味。食到停唔到。外賣依然保持高質,平價又好味!
疫情關係好耐冇去過糖食啦所以今次叫外賣返去
一向最鍾意佢哋嘅辣汁,好惹味,多蔥更香。

必點餸,滷水豬腸,肥得來又煮得淋,吸晒滷水味
胡椒豬扒,豬扒又軟滑,口感辛辣,絕對要試。
真係又平又抵食,面底又多。
沙嗲三寶$40
外賣依然保持高質,平價又好味!
  • 三餸車仔麵
因為疫情關係,好耐無黎過慈雲山啦,好掛住哩間車仔麵,成日心思思好想過嚟食,入到黎爆曬場,早知早啲嚟啦😚😚我地嗌左個油麵底😋必食既,油麵口感好彈牙,每次一定要嗌😝配埋充滿濃郁既牛腩汁湯底,即係完美無瑕😋再嗌左三樣餸,蠔油冬菇,胡椒豬扒,五香牛筋☺️☺️ 🎈蠔油冬菇 肉身超厚,食落去啖啖都係菇,好yummy☺️🎈胡椒豬扒大大塊,仲大塊過我塊面,胡椒味道好濃郁,新鮮熱辣辣炸起,所以好脆口,好香好入味😚 🎈五香牛筋份量勁多,炆到啲牛根好入味,好淋身,滿滿的骨膠原,成碗車仔麵都好正🤩在嗌左兩個淨餸食,南乳豬手同埋秘製炸豬腸,南乳豬手份量勁大碟,好似平時出邊店舖嘅兩碟份量,真係好大方啊,南乳味道好出,相信一定炆左好耐,豬手嗰皮不得不讚,真係好好食,媽喔😍😍秘製炸豬腸同平時食開嘅咋大腸有啲唔同,佢個顏色望上去比較深色,原來係用咗秘製嘅醬汁醃製,再拎去炸,再配上甜甜酸酸嘅醬汁,食落個感覺又幾唔錯喎,啱晒夏天食。再嗌多兩杯凍檸茶,好滿足呀喂🤪🤪

我地嗌左個油麵底😋必食既,油麵口感好彈牙,每次一定要嗌😝

🎈蠔油冬菇 肉身超厚,食落去啖啖都係菇,好yummy☺️

再嗌多兩杯凍檸茶,好滿足呀喂🤪🤪

2020-07-05
  • 南乳豬手
2020-06-29 162 浏览
黎到呢度,當然係食墨魚頭——-又爽口,又鮮味,彈牙爽口、新鮮 仲有自家制嘅咖喱汁,每次麵都係我必揀架仲有招牌豬頸肉,爽口好食,一碟真係儲厭少得制,想嗌多碟!再黎多碟油菜大大碟,我地唔客氣啦~~~雖然店舖吾大,地方細,但就好有人情味
仲有自家制嘅咖喱汁,每次麵都係我必揀架
我地唔客氣啦~~~

雖然店舖吾大,地方細,但就好有人情味
2020-06-20
  • 三餸車仔麵
呢間曾經食過,好耐已冇返轉頭食過嘅一間車仔麵店,都有幾年冇去過,好難得老店依舊,朋友約慈雲山見面,一定要返去呢度食車仔麵因為呢到嘅自製咖喱辣汁系超好味,仲有餸子都系自家包製,新鮮手作非雪藏貨仔衰為食,晏晝食咗豆腐花出門,今次為有叫扣底喇👉🏻香辣咖喱汁、韮菜餃、豆卜、米線扣底全部都系我至愛嚟,如果湯底正,點叫豆卜都系好味,唔建議大家出去頭一次食麵店就叫豆卜,因有機會唔好采d就難食到唔想食香辣咖喱汁-系呢到嘅鎮店招牌醬除咗原本黃色嘅湯底外,麵食面頭都會淋上類似沙嗲醬嘅汁,面頭嘅醬更濃烈咖喱香,先撈拌到湯底中,食要黃姜粉、咖喱、沙嗲嘅味道,預計未撈前嘅汁醬加到小食,例如魷魚、魚旦應該都幾好味自家製韮菜餃-韮菜一d都唔孤寒,而韮菜系食得出系鮮菜味,韮菜冇得厄,冰得耐抽走晒入面水份的話,韮菜冇即菜嘅香,所以韮菜迷必試嘅餃,而裡面包嘅餡系豬肉碎👉🏻額外叫咗碟菜心配蠔油 $18碟大碟到你唔信!山咁高!出得街食飯都要飲食平衡,身體先會好,食到更多美食,所以隔唔時去麵檔都幾鐘意叫碟菜嚟食下菜心灼過,但都幾爽口、清甜菜香,不過菜尾比較厚身,咬得比較辛苦,下次可以叫番唐生菜就唔使咬得咁辛苦喇🥰

衰為食,晏晝食咗豆腐花出門,今次為有叫扣底喇

👉🏻香辣咖喱汁、韮菜餃、豆卜、米線扣底

香辣咖喱汁-系呢到嘅鎮店招牌醬

👉🏻額外叫咗碟菜心配蠔油 $18碟
大碟到你唔信!山咁高!

2020-05-18 235 浏览
今日就個朋友食午飯時間,去咗佢公司附近食飯⋯佢話有間車仔麵好好食,我都幾鐘意食車仔面⋯⋯其實我係一隻為食貓🐱⋯⋯但係為食🐱唔係乜嘢都食架,咀刁刁的我,好食先會食😆😆————————————————————我朋友一嚟到就掛住食,我都未影到佢食乜,佢就差不多食完,無計,佢趕住返工😆😆😆😆😆😆😆不過我記得佢食乜架:😁😁😁😁😁—————————————豆卜餃子米線配咖喱汁⋯⋯仲有凍檸🍋茶😁😁😁😁😁———-佢食自家製餃子🥟——-佢剩係話比我知好好食,又唔講入面有乜餡......😫😫😫😫⋯⋯😫😫😫😫😫😫😫————————————————————我就食我最愛的🐟魚片頭瑞士雞翼又點可能唔食呢?墨魚🦑頭🤔🤔🤔🤔🤔🤔咁特別既嘢,唔係周圍有得食。我梗係要食啦😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬配賴粉😝😝😝😝😝1-魚🐟片頭——-爽口彈牙,好食到不得了⋯⋯以我昵個愛魚之人😆😆😆😆2-瑞士雞中翼———味道當然就係我吃慣又喜愛的味道,夠入味,雞翼不會過火,正正就是我喜歡吃的口感。3-墨魚🦑頭——-又爽口,又鮮味的墨魚🦑頭,彈牙爽甜又脆口,新鮮打造的墨魚🦑頭👍👍👍4-賴粉——賴粉,唔好以為係好簡單既粉面之類,其他粉面,米線都
其實我係一隻為食貓🐱⋯⋯

但係為食🐱唔係乜嘢都食架,咀刁刁的我,好食先會食😆😆
————————————————————
不過我記得佢食乜架:😁😁😁😁😁
—————————————
豆卜餃子米線配咖喱汁⋯⋯仲有凍檸🍋茶😁😁😁😁😁

————————————————————
我就食我最愛的🐟魚片頭
瑞士雞翼又點可能唔食呢?
墨魚🦑頭🤔🤔🤔🤔🤔🤔
配賴粉😝😝😝😝😝

4-賴粉——賴粉,唔好以為係好簡單既粉面之類,其他粉面,米線都可以放得好耐,但係賴粉係唔可以放得耐,所以食出新鮮的頼粉味道👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

4-油菜大大碟,大件夾抵食👏👍
5-🍋檸檬茶——-濃郁的茶味,厚厚又新鮮的🍋⋯⋯

最重要係佢既自家製咖喱汁⋯⋯好味不在話下⋯⋯
一間食車仔麵的鋪頭,小小地方,多多人情味
👏👏😊😊😊
2020-05-10 256 浏览
今日母親節🌷,同個仔落街拍住拖去搵食慶祝下先🎊行黎行去,阿仔又話想食麵,於是決定去兩三碗車仔麵,比佢見識下咩叫車仔麵🤗黎到呢度,當然係食招牌豬頸肉同墨魚春卷啦,仲揀左阿仔至愛的蠔油冬菇同烏冬,大熱天配埋杯凍奶茶,加多碟菜心,我地唔客氣啦🥢墨魚春卷~必食之選。上枱時,墨魚春卷沒有放入湯內,即吃上口,係新鮮炸起,非常脆口,春卷內的墨魚滑係彈牙嘅,真係好食。招牌豬頸肉~名不虛傳,好食,好爽口,又夠味,要同阿仔分,唔夠喉,早知叫一碟淨食豬頸肉😎蠔油冬菇~冬菇好厚肉,又夠入味,好食過好多出名的車仔麵店。車仔麵店的墨魚春卷係呢度特有,又係自家制,見到姨姨係度努力包墨魚春卷,非常有誠意,又好食,讚👍整體而言,雖然呢度只係車仔麵店,但兩三碗呢度食物唔會求其,而且用心制作,連阿仔都大讚每樣食物都好好食,事實真係好食過好多出名的車仔麵檔。
今日母親節🌷,同個仔落街拍住拖去搵食慶祝下先🎊

蠔油冬菇~冬菇好厚肉,又夠入味,好食過好多出名的車仔麵店。

2020-05-10
下午茶
  • 蠔油冬菇
  • 招牌豬頸肉
  • 自家制墨魚卷
2020-05-10 210 浏览
今日食咗慈雲山地膽朋友推介嘅小店,鋪頭細細做街坊生意咁,本身以為係普通車仔麵啦,唔係太高期望,點知大錯特錯啊!$36一個三餸麵,有成14款唔同嘅麵底可以選擇,仲有差唔多50款餸任君選擇,選擇困難症嘅我樣樣都想試,揀到眼都花埋啊!最後揀咗食五香牛筋、鮮蝦雲吞、胡椒豬扒,再同朋友夾份叫咗兩款小食。嘩,唔係講笑牛筋非常入味又軟腍、豬扒大大塊仲幫你剪過、仲有雲吞入面嘅蝦都係大大隻勁正(佢仲可以外賣生雲吞同餃子添)!而小食方面,叫咗麻辣雲耳拼雞腎,凍食嘅,好麻好辣好香蒜味,係開胃小菜之選!另外仲叫咗一份炸豬腸,新鮮即炸嘅豬腸脆卜卜勁香口,仲要冇油益味,出乎意料之外咁好味啊!原來小區車仔麵都可以咁出色!朋友同返我講,呢間老闆之前有申請資助,然後全數捐出請學生食飯,係有良心嘅小店嚟,大家都要多多支持啊!

麻辣雲耳拼雞腎

炸豬腸

2020-05-09
麻辣雲耳拼雞腎
炸豬腸
今日中午叫媽咪唔駛煮飯,帶佢出街食!落咗屋企附近食車仔麵😊又平民又好味每人叫咗碗三餸麵$36,加辣汁、多葱。我哋叫咗唔同嘅餸:牛筋、雲吞、魚肚、肥牛、韮菜餃、胡椒豬扒。特別要講吓牛筋好腍好入味!胡椒豬扒好大塊好抵食!仲叫咗小食麻辣雲耳拼雞腎$36、炸魷魚鬚$45。魷魚鬚即叫即炸,脆卜卜,好鬼正(不過多油)麻辣雲耳拼雞腎都好好味,仲好麻好辣,好惹味!最後因為太辣,又叫咗杯凍豆漿$9解辣🤪兩個人咁叫法都係$160左右,飽到食唔晒!
今日中午叫媽咪唔駛煮飯,帶佢出街食!
落咗屋企附近食車仔麵😊又平民又好味
每人叫咗碗三餸麵$36,加辣汁、多葱。

我哋叫咗唔同嘅餸:
牛筋、雲吞、魚肚、肥牛、韮菜餃、胡椒豬扒。
特別要講吓牛筋好腍好入味!
胡椒豬扒好大塊好抵食!

仲叫咗小食麻辣雲耳拼雞腎$36、炸魷魚鬚$45。
魷魚鬚即叫即炸,脆卜卜,好鬼正(不過多油)
麻辣雲耳拼雞腎都好好味,仲好麻好辣,好惹味!
最後因為太辣,又叫咗杯凍豆漿$9解辣🤪
兩個人咁叫法都係$160左右,飽到食唔晒!
2020-05-06
外卖自取
  • 麻辣雲耳拼雞腎
呢間車仔麵我由中學開始食,因為位於慈雲山、遠離地鐵站關係比較少人認識,但其實超級足料好味!搭小巴同巴士都可以到!今日lunch time再同男朋友黎食!每人叫左個車仔麵同凍飲,之後加左份小食。佢真係有超多野揀架,剩係麵底已經有十幾款,而餸就有接近50款!!!蠔油冬菇、豬軟骨、五香牛筋米線多蔥、加少辣汁非常足料!全部大大份!冬菇肉厚肥嫩、牛筋燜得超香軟、豬軟骨就超大舊 仲有2舊添!柱侯牛肋條、招牌豬頸肉、胡椒豬扒河粉朋友就走蔥、加左腩汁同少辣汁個辣汁超級香辣,少少都夠晒辣唔食得辣嘅記得揀少辣呀!椒鹽魷魚鬚熱辣辣上碟!鹹鹹地而且超級脆,又唔會好油!咁大份好抵食呀!豆漿係新鮮入貨嘅、奶茶就係即沖,都係非常唔錯!
呢間車仔麵我由中學開始食,
因為位於慈雲山、遠離地鐵站關係比較少人認識,
但其實超級足料好味!

搭小巴同巴士都可以到!

今日lunch time再同男朋友黎食!

每人叫左個車仔麵同凍飲,之後加左份小食。

佢真係有超多野揀架,剩係麵底已經有十幾款,
而餸就有接近50款!!!
三餸車仔麵

蠔油冬菇、豬軟骨、五香牛筋米線

多蔥、加少辣汁
非常足料!全部大大份!
冬菇肉厚肥嫩、牛筋燜得超香軟、豬軟骨就超大舊 仲有2舊添!

三餸車仔麵

柱侯牛肋條、招牌豬頸肉、胡椒豬扒河粉

朋友就走蔥、加左腩汁同少辣汁
個辣汁超級香辣,少少都夠晒辣
唔食得辣嘅記得揀少辣呀!

椒鹽魷魚鬚

熱辣辣上碟!鹹鹹地而且超級脆,
又唔會好油!咁大份好抵食呀!

豆漿係新鮮入貨嘅、奶茶就係即沖,都係非常唔錯!
凍豆漿
凍奶茶

2020-05-04
凍豆漿
凍奶茶
2020-05-04 126 浏览
今日去左位於慈雲山嘅二三餸車仔面 ,店家嘅餃子同雲吞全是自家制,一定要試試。車仔面最揀要多選擇,面底都有成十幾款揀,我就揀左烏冬,而湯底配咖喱汁!面底都有甘多揀,餸就唔洗多講仲多款,當中竟然有魚肚,出面車仔麵檔比較少見到,自家制雲吞好味,饀料十足,真材實料。我地仲叫左蒜辣雞翼尖, 煎韭菜餃, 菜心腩汁!小食都好好味 ,特別是煎韭菜餃, 韭菜餃煎到金黃色,賣相已經勁吸引,再配喼汁一齊食更能提昇鮮味,餃子大大隻,滿滿都是饀。有時間會繼續幫襯小店!

我地仲叫左蒜辣雞翼尖, 煎韭菜餃, 菜心腩汁!

有時間會繼續幫襯小店!
  • 煎餃子
2020-05-03 85 浏览
車仔麵絕對係一樣又平又多選擇嘅食品,當每一次諗唔到食咩嘅時候,就會選擇食車仔麵,因為可以一次過食唔同嘅餸,又唔怕會食唔晒。今日同媽媽去食午餐,去咗屋企附近嘅一間車仔麵店,餐廳除咗有車仔麵仲有特色撈丁同小食,媽媽揀左黑椒豬扒、大腸同五香牛筋,大腸無異味,清理得好乾淨,而牛筋都炆得好淋。而我就叫左招牌豬頸肉沙嗲撈丁同椒鹽魷魚,豬頸肉份量好足大大塊,但沙嗲汁就比較鹹,而椒鹽魷魚炸粉都好薄,唔會粉多過魷魚,分量亦都好足。
2020-05-02 1295 浏览
兩三碗車仔麵瑞士雞中翼、鮮蝦雲吞、蘿蔔、米線、腩汁少辣、凍豆漿($45)兩隻大大隻瑞士雞翼勁入味,一啲都唔孤寒。主打嘅自家製餃類食品,粒雲吞包到勁大粒,超足料!而且啲蝦咬落爽口彈牙,包保一試難忘。加埋索哂湯底味既蘿蔔,清甜無渣。乜你地以為啲餸已經夠煞食啦咩?錯呀!個湯底先屈機呀,又甜又濃郁嘅腩汁,配埋特製撈埋炸蒜嘅辣汁,香到不行!真係強烈建議各位食得辣既人一定要叫辣汁呀!五香牛筋、豬軟骨、枝竹、粗麵、香辣咖哩、多蔥、阿華田少甜($45)呢度啲牛筋勁腍勁入味,都未出力咬就已經係口腔爆發,又甜又有滿滿牛筋骨膠原!豬軟骨就稍微遜色少許,略略韌了一點,但味道依然不俗。至於枝竹,用黎索滿湯頭味道真係一流!而粗麵比起米線更加吸湯,而且麵質彈牙,相當唔錯,咖哩則香氣逼人,辣度略嫌不足。秘製炸豬腸($45)呢個炸豬腸真係無得輸!外皮炸到焦香酥脆,內裏煙煙韌韌,口感層次分明,加上調味適中,配埋酸梅醬開胃得黎又唔覺漏,真係令人引唔止一啖接住一啖呀!
兩三碗車仔麵

秘製炸豬腸($45)
2020-05-02
  • 祕製豬大腸
  • 車仔麵
天氣太熱啦,又唔想食飯,想食車仔麵,每次想食車仔麵就一定會嚟呢度食😝😝人情味的車仔麵店😝 哩度真係太多選擇喇,又有小食,搞到我樣樣都想嗌😊嗌左個淨餸,湯底要左牛腩汁,重可多蔥😚南乳豬手好入哂味,豬手個皮炆得好淋,啖啖骨膠原😜豬軟骨係大大舊,啲軟骨炆到溶化哂😝😝🎈蠔油冬菇肉身好厚,仲要勁大塊,食落去啖啖都係菇味😊墨魚春卷大大件,即叫即炸,好香好入味😚白菜🥬豬肉餃綠色架,好得意呀😊😊蘿白夠甜無渣,份量又多,金菇菜一大札,仲有紫菜,最鐘意食貢丸,哩度啲貢丸係會界開,肉味濃,又索哂啲湯底😊另外梗係要叫埋健康既菜心同娃娃菜,又係好大碟呀,好滿足喔❤️❤️凍檸茶每次黎親都一定要嗌,好鐘意啲茶😋😋

凍檸茶每次黎親都一定要嗌,好鐘意啲茶😋😋

2020-05-02
  • 墨魚春卷