2022-07-06 438 浏览
餐廳:全記海鮮菜館 @chuenkee.seafood 地點:西貢萬年街87-89號今日跟朋友入西貢食海鮮,所有海鮮都係自己去附近街市買去全記加工😎🎀沙薑雞腳 燜得夠‘林’ ,沙薑汁味道不會過咸👍🏻👍🏻🎀燒鵝半隻望落去好似燒到濃咗,但其實係燒到卜卜脆🤤🎀豉椒炒花甲花甲粒粒都脹卜卜,啖啖肉,炒得好有鑊氣😋🎀芝士汁龍蝦伊麵🦞邪惡嘅芝士汁配咩都咁好食🤤 🎀金不換炒蟶子配煎米粉金不換呢個配搭好新鮮,煎米粉索咗d汁,令普通嘅米粉升華😍🎀清蒸老虎斑🐟時間火候控制得好好👍🏻條魚蒸到剛剛熟,魚肉超滑😍😍😍🎀椒鹽賴尿蝦調味出色,連蝦殼都要啜埋😆😆如果唔想麻煩可以直接喺全記揀海鮮,暫時呢幾樣都整得好到位👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳:全記海鮮菜館
@chuenkee.seafood
地點:西貢萬年街87-89號

今日跟朋友入西貢食海鮮
,所有海鮮都係自己去附近街市買去全記加工😎

🎀沙薑雞腳
燜得夠‘林’ ,沙薑汁味道不會過咸👍🏻👍🏻

🎀燒鵝半隻
望落去好似燒到濃咗,但其實係燒到卜卜脆🤤

🎀豉椒炒花甲
花甲粒粒都脹卜卜,啖啖肉,炒得好有鑊氣😋

🎀芝士汁龍蝦伊麵🦞
邪惡嘅芝士汁配咩都咁好食🤤

🎀金不換炒蟶子配煎米粉
金不換呢個配搭好新鮮,煎米粉索咗d汁,令普通嘅米粉升華😍

🎀清蒸老虎斑🐟
時間火候控制得好好👍🏻
條魚蒸到剛剛熟,魚肉超滑😍😍😍

🎀椒鹽賴尿蝦
調味出色,連蝦殼都要啜埋😆😆

2022-07-05
2022-07-05 379 浏览
📸🚣🏄欣賞海景之餘,仲有水上活動,再食埋一餐海鮮簡直係人生一大樂事😍薑蔥爆桶蠔,分量就少咗啲,下次可以試下酥炸 椒鹽瀨尿蝦夠多肉,阿邦趣 又唔會炸到過咗火,唔乾,好入味超級超級好味又多蟹膏,又唔會太鹹,啖啖肉🦪🦀海鮮超大同埋好新鮮,鍾意點講就點揀,煮法由你話事全記海鮮有兩間一左一右,一間比較新D同埋比較多人,今日落大雨都座無虛席👫👬👭雖然人多但係服務員好好禮貌,🤗同埋經常過嚟換碟,環境乾👍

薑蔥爆桶蠔,分量就少咗啲,下次可以試下酥炸

椒鹽瀨尿蝦夠多肉,阿邦趣 又唔會炸到過咗火,唔乾,好入味

超級超級好味又多蟹膏,又唔會太鹹,啖啖肉

🦪🦀海鮮超大同埋好新鮮,鍾意點講就點揀,煮法由你話事

雖然人多但係服務員好好禮貌,🤗同埋經常過嚟換碟,環境乾👍
2022-07-04 357 浏览
好多年沒來吃全記,因為已經好多年沒來西貢。4月中來西貢碼頭,就想到全記吃海鮮,可惜排隊的人超級多,沒耐性等就換到別家吃海鮮。母親節前夕,我們又自駕到西貢碼頭,人流明顯比復活節少,全記不用等位,開心!午餐點了以下的:#普洱茶:茶位收20元/位,沒啥茶味,還沒有旁邊家8元/位的好喝。#雪山叉燒包:海鮮餐未上,先吃個點心墊墊肚,太甜,不推薦。#特濃芝士焗龍蝦配伊麵底:芝士 creamy,龍蝦肉豐彈性,龍蝦頭有膏,yummy!#椒鹽鮑魚:火候剛剛好,鮑魚肉質脆口之餘,有咬勁,讚!#椒鹽瀨尿蝦:味道好,可惜沒有蝦膏。#蒜香脆鮮魷:份量足,不油膩,好吃!#清蒸䱽魚:新鮮的,但size偏小。#清炒白菜仔:太淡,廚師忘了下鹽?
好多年沒來吃全記,因為已經好多年沒來西貢。

午餐點了以下的:
#雪山叉燒包:海鮮餐未上,先吃個點心墊墊肚,太甜,不推薦。
#椒鹽鮑魚:火候剛剛好,鮑魚肉質脆口之餘,有咬勁,讚!
#椒鹽瀨尿蝦:味道好,可惜沒有蝦膏。
#蒜香脆鮮魷:份量足,不油膩,好吃!
#清蒸䱽魚:新鮮的,但size偏小。
#清炒白菜仔:太淡,廚師忘了下鹽?
2022-05-07
2022-07-01 408 浏览
划完艇就試下食海鮮🙈🙈見到間間都勁多負評🥶🥶但呢間都算多正評所以就揀左呢間 叫左個二人套餐 平日$258一位 任選四個餸 🍲睇完啲負評話扇貝,炒蜆同蝦都伏就揀左以下四款🙈🙈✨芝士龍蝦伊麵我地揀左開邊上所以要每人再加$40 確保真係有原隻🙈 龍蝦感覺唔算好新鮮 肉唔係好爽口👎 芝士味道不錯 奶味偏重 👍 伊麵有彈性 夠索汁都幾好食😋✨椒鹽鮑魚有鮮味 彈牙 冇乜脆漿👍 椒鹽味道都幾好👍✨椒鹽墨魚墨魚唔新鮮 唔爽口🙈🙈🙈 唯有靠啲椒鹽比味 脆漿有少少厚🙊 ✨咕嚕肉脆漿都厚 又唔脆🙈 但味道正常嘅 甜酸適中👍🍺Asahi $42除左呢四樣餸仲送碟油菜 都嫩綠正常 生果係橙都幾甜👍👍 服務都唔錯 可能因為我地係平日冇乜人 有侍應會幫手換碟 跟住食晒啲野又即刻會收走 👍👍 但我隻碟有啲啡色一撻撻嘅漬洗唔甩 好心就唔好再比人用😂😂 我地坐喺室外 雖然夏天但因為黃昏又有風扇都唔算特別熱 而又可以望住個海景都幾舒服👍味道❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💔晚餐人均~$340❌再幫襯

✨芝士龍蝦伊麵

服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️💔

晚餐人均~$340

❌再幫襯
而家去西貢食海鮮非常抵食,連埋+1酒水大約$320一個人,有四個海鮮一個菜仲要送埋糖水紅豆沙😋😋😋😋😋芝士龍蝦伊麵,龍蝦不是重點,我食過咁多間嘅芝士龍蝦伊麵係全記個芝士汁最好食非常濃的芝士味又不覺太鹹👍👍👍 10年都keep到呢個水準。椒鹽鮑魚鮑魚經過油炸,口感都非常彈牙,真想食多幾隻😍😍😍😍翠綠炒蝦球又係荷蘭豆炒雪藏蝦,個蝦比較冇蝦味,下次可以唔叫👻👻👻糖水陳皮紅豆沙是重點,老火煲非常美味,住得比較爛煮至有沙狀口感👍正正正
椒鹽鮑魚
鮑魚經過油炸,口感都非常彈牙,真想食多幾隻😍😍😍😍
海鮮二人套餐
海鮮二人套餐
2022-06-27 280 浏览
2人餐, 2百幾蚊per head, 以為超值,食到一肚氣- 花雕蛋白蒸蟹隻蟹食落有陣臭味,細細地隻蟹仲要黐晒殼。蒸蛋白落花雕落得太多,淨係食到陣酒味。食咗一啖就冇意欲再食落去。- 椒鹽魷魚椒鹽炸到一啲都唔脆,油淋淋仲要韌。而且唔覺得係新鮮。- 芝士龍蝦伊麵加$80 龍蝦開邊上,龍蝦新鮮,味道ok。不過我都唔明開邊可以斬少幾刀點解要加$80,無睇錯,係加$80, 大拿拿$80🤷🏻‍♀️🤷🤷🏿‍♂️- 帶子蒸粉絲味道ok, 帶子新鮮,每人一隻
2人餐, 2百幾蚊per head, 以為超值,食到一肚氣
- 花雕蛋白蒸蟹
- 椒鹽魷魚
椒鹽炸到一啲都唔脆,油淋淋仲要韌。而且唔覺得係新鮮。
- 芝士龍蝦伊麵
- 帶子蒸粉絲
味道ok, 帶子新鮮,每人一隻
2022-06-17
2022-06-24 297 浏览
西貢出名了一條海鮮街, 逛一逛完就到附近食一餐海鮮大餐, 海鮮可以自行選擇, 海鮮種類繁多, 絕對海鮮控不可錯過我們點了特濃芝士龍蝦伊麵底蒜蓉粉絲蒸扇貝古法椒鹽鮑魚香蒜椒鹽墨魚椒鹽賴尿蝦豉椒炒蜆薑蔥炒蟹清炒生菜甜品:紅豆沙海鮮新鮮即叫即製作, 特濃芝士龍蝦伊麵, 份量多、芝士味濃郁, 龍蝦彈牙啖啖肉, 伊麵充滿了龍蝦鮮味古法椒鹽鮑魚賣相很吸引, 味道香濃惹味香蒜椒鹽墨魚外脆彈牙, 十分香口薑蔥炒蟹新鮮肥美, 蟹多肉又鮮甜, 有鑊氣整體不錯, 有種遠離繁囂的感覺, 海鮮新鮮非常足料, 上菜速度快環境寬敞舒適, 可以選擇坐店外, 這間餐廳是寵物友善餐廳, 可以帶毛小孩一同用膳, 亦很適合一大班朋友聚會的好地方餐廳店員服務態度親切有禮, 主動介紹餐牌,可以根據客人的要求製作特定的餐單, 自由度高

我們點了
椒鹽賴尿蝦
清炒生菜

甜品
紅豆沙

古法椒鹽鮑魚賣相很吸引, 味道香濃惹味
香蒜椒鹽墨魚外脆彈牙, 十分香口
薑蔥炒蟹新鮮肥美, 蟹多肉又鮮甜, 有鑊氣

• 薑蔥炒蟹
  • 豉椒炒蜆
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 芝士龍蝦伊麵
  • 古法椒鹽鮑魚
2022-06-12 454 浏览
I haven’t eaten Quanji for many years. I tried it when I saw that the set menu was not expensive, and when I knew it, I fell in love with it, although I have helped to open Quanji Tea Restaurant. In fact, the portion of the set meal is small, but it is estimated that the taste is worse than that of the urban restaurant. Is the reputation for many years a waste of name? The whole set of lobster is delicious, and the other dishes are really funny, I can eat them all.Cheese Baked Lobster, the overa

Cheese Baked Lobster, the overall taste is good, although the sales are different and the ingredients are beheaded and tailed, it is not wrong to have four pieces of meat.

Fried crab with ginger and scallions, the taste is very ordinary. I can't really taste the taste of ginger and scallion. The crab itself is numb, but the ginger and scallion have no taste, so it will be called ginger scallion fried crab.

Salt and pepper squid, the plate should be pre-set, it is not possible that the plate is not crispy and the squid is poured again.
2022-06-04 447 浏览
同朋友入西貢行山,重點食呢間咪知蓮級嘅餐廳。我哋一行八人去全記叫咗套餐,每人258仲可以叫七個菜,我哋仲加咗錢每人有半隻龍蝦。一上菜嘅時候我哋八個人都呆咗,以為套餐唔會有啲咩好嘢,但淨係碟白灼蝦都已經夠令我哋驚訝,八個人有成斤半,仲要隻隻脹卜卜又彈牙
同朋友入西貢行山,重點食呢間咪知蓮級嘅餐廳。

2022-05-28 508 浏览
適逢屋企人生日第一次帶屋企人去西貢行吓我哋喺坑口乘搭101小巴大概15分鐘已經到到西貢碼頭好方便咁多間餐館我哋揀咗全記原因係望落去裝修都幾好二人餐兩個人埋單應該大概$500之內而且可以選擇四個菜我哋揀咗一定要試嘅芝士龍蝦伊麵菠蘿生炒骨 椒鹽鮮魷魚另外佢仲會有水果同埋一碟菜個芝士龍蝦伊麵好好食芝士味好香濃 自己唔係太鍾意食上湯龍蝦啖啖肉 一定唔會推薦菠蘿生炒骨差少少有一陣花生味唔夠香脆 但係酸酸甜甜都好開胃
適逢屋企人生日

芝士味好香濃 自己唔係太鍾意食上湯
龍蝦啖啖肉 一定唔會推薦

菠蘿生炒骨差少少有一陣花生味
唔夠香脆 但係酸酸甜甜都好開胃
同友人去咗西貢行山,行完日落見冇乜人就快啲早小小食晚餐行哂成條海鮮街,最後決定入呢間全記海鮮菜館,因為門面較新淨,感覺衛生整潔啲,重點係對住海邊個位更近,實在係好Chill!😍行左咁多間,每間都係主打自選Set,價錢都係相差幾十蚊。二人餐任選四款每人$258我哋就揀咗:特濃芝士焗龍蝦(伊面底)蒜蓉粉絲蒸海元貝薑蔥炒蟹豉椒炒蜆可以每位+$40要龍蝦邊,即係會多肉食啲為咗有啖好食,唔洗諗即加🤣隻龍蝦都算幾大隻!肉唔算好韌,冇後悔加$40!重點芝士汁好濃好多汁,呢個真係又邪惡又超正!🤤元貝得兩隻仲要都幾細隻係有少少失望嘅,不過啲蒜蓉汁整得好入味哂係啲粉絲到!滿足~薑蔥炒蟹就正常發揮,蟹肉唔係特別多,但舊膏都好大舊下!😋😋豉椒炒蜆份量算係咁,味道夠!肉質岩岩好!整體嚟講係滿意滿足嘅!呢個價錢真係要求唔到好高級/大份嘅海鮮,每人先三百幾蚊食到四道海鮮。下次再去都會食多一次😋
同友人去咗西貢行山,行完日落見冇乜人就快啲早小小食晚餐

行左咁多間,每間都係主打自選Set,價錢都係相差幾十蚊。

二人餐任選四款每人$258
我哋就揀咗:
特濃芝士焗龍蝦(伊面底)
特濃芝士焗龍蝦伊面

可以每位+$40要龍蝦邊,即係會多肉食啲
為咗有啖好食,唔洗諗即加🤣
隻龍蝦都算幾大隻!肉唔算好韌,冇後悔加$40!
重點芝士汁好濃好多汁,呢個真係又邪惡又超正!🤤

薑蔥炒蟹

薑蔥炒蟹就正常發揮,蟹肉唔係特別多,但舊膏都好大舊下!😋😋
豉椒炒蜆

豉椒炒蜆份量算係咁,味道夠!肉質岩岩好!

下次再去都會食多一次😋
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮元貝
  • 芝士焗龍蝦
  • 特濃芝士焗龍蝦
2022-05-08 624 浏览
食物不好吃。環境惡劣,收費太貴。那天去飲茶,看到廚房環境之後直情想嘔。廁所又差,员工態度惡劣。自己做錯聲大夾惡,以後都不會幫襯。收费仲貴過商場內的大酒楼。5個人飲茶接近六百元。嚴重污染環境, 阻街問題嚴重。
2022-04-20 758 浏览
西貢都出名去食海鮮,朋友仔話未食過,所以今次就同佢去咗呢間食😋😋😋餐廳門口有個位會擺放新鮮海鮮,客人可以睇岩就直接同職員落單,職員會問下想點煮,客人決定好就可以等食架啦😆😆😆而我哋都係咁做🤣🤣🤣▪️椒鹽鮑魚平時就食蒸鮑魚,今次就揀咗椒鹽,結果發現味道唔係好夾,啲粉灑係面,得表面有椒鹽味😆😆😆不過本身就新鮮,口感彈牙唔韌👍🏻👍🏻👍🏻▪️白灼蝦新鮮,蝦肉彈牙,味道鮮甜👍🏻▪️豉汁炒蟶子個人鍾意蟶子,因為多肉啲😆😆😆豉汁唔會好咸,冇蓋過蟶子嘅鮮味。個汁好啱配飯😋😋😋▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝多蒜蓉!正😆😆😆扇貝大大粒,豉油唔咸😋😋😋

▪️椒鹽鮑魚

▪️白灼蝦
新鮮,蝦肉彈牙,味道鮮甜👍🏻

▪️豉汁炒蟶子

▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝
多蒜蓉!正😆😆😆扇貝大大粒,豉油唔咸😋😋😋
  • 蒜蓉粉絲蒸元貝
  • 白灼海生蝦
  • 白灼蝦
  • 蒜蓉粉絲蒸鮮元貝
2022-04-15 636 浏览
今日起西貢全記海鮮食左個兩人海鮮套餐,盛惠636蚊。 介紹下今日既菜色,4款自選海鮮+免費油菜+免費生果盤4款海鮮包括:白灼蝦7隻 炒蜆(7隻有肉 8隻冇肉 1隻無開口) 粉絲蒸扇貝兩個 椒鹽瀨尿蝦1條等我重點同大家介紹下各款海鮮,首先D蝦已經係得7隻咁少,仲要肉質霉霉哋,out!D炒蜆得7隻有肉,搞到我哋好似返去飢荒年代咁,係咁吮D殼上面剩餘既汁,out!D粉絲扇貝犀利囉,上菜既時候冇曬裙邊,得一粒離左殼既扇貝肉,加上我見到廁所隔離個倉庫擺曬D冰鮮帆立貝,就知道呢粒一定係冰鮮帆立貝加本地扇貝殼裝飾既fusion嘢,out!D椒鹽瀨尿蝦就係細細哋一條斬成6件,瘦底肉質差,out!而食到最後一刻,都係冇上到生果盤。至於服務質素就可以用「屎淋尿瀨」形容,out!如果大家聽完以上介紹,都係堅持要去西貢全記海鮮食2人海鮮套餐,向全記老闆課金636蚊智商稅的話。我真係要考慮一下借錢起西貢開返間一模一樣既食店,一定冇得輸!

冰鮮帆立貝佐本地扇貝殼fusion菜
饑荒炒蜆  唔洗食肉  吮殼就夠
2022-04-15
  • 智商稅2人同行1人食飽套餐
2022-03-25 834 浏览
位於西貢海傍街嘅全記海鮮,有大量戶外座位對住海邊,又有大大張banner寫住米芝蓮推介,即刻被吸引咗埋嚟食個海鮮餐叫咗個二人餐,四道菜式送埋油菜生果,喺西貢咁多海鮮餐廳中唔係最平,但就好多款式選擇🔸芝士龍蝦伊麵芝士汁好濃,撈埋伊麵食真係一絕🤤龍蝦肉唔係好多,但就夠晒二人份🔸豉椒炒蜆好夠鑊氣好濃味,蜆肉大大隻無乜沙,好好食!🔸椒鹽墨魚調味都算OK,不過唔夠香脆,應該整好擺咗好耐🔸碧綠泡蝦球呢一道菜就稍為失色啦,蝦球份量都夠食,但對比另外三道菜就比較普通淡口

🔸芝士龍蝦伊麵

🔸豉椒炒蜆
好夠鑊氣好濃味,蜆肉大大隻無乜沙,好好食!

🔸椒鹽墨魚
調味都算OK,不過唔夠香脆,應該整好擺咗好耐
🔸碧綠泡蝦球