2017-12-05 949 浏览
上星期日去葵芳元氣食晚餐。。因覺得不是太貴,而味道也okay而葵芳可以食壽司的地方不多。。誰知,看到他們安排入座的措施很奇怪。。話說我在晚上6:15的時候取票。三人。號碼是322。7:15回來的時候,叫到309。。而取票的號碼已去到400幾號。。跟住看見有兩位埋單。所以有兩個空位但服務員沒有叫號碼,竟然是當眾問。。有沒有人是兩位的,可以即係入去食。。之後有兩次都是這樣的做法。。結果有些人剛剛取票。就即刻可以入去食。。看到感到很驚訝因為這樣做對之前取票的人很不公平。。我是取三人票,所以當刻沒有太大影響。。或許如果我是取二人票,已經可以即時入座但卻覺得這樣做真的很不公平。。希望元氣係制度上可以有所改善。。
上星期日去葵芳元氣食晚餐。。
因覺得不是太貴,而味道也okay
而葵芳可以食壽司的地方不多。。

誰知,看到他們安排入座的措施很奇怪。。
話說我在晚上6:15的時候取票。三人。號碼是322。

跟住看見有兩位埋單。所以有兩個空位
服務員沒有叫號碼,竟然是當眾問。。
有沒有人是兩位的,可以即係入去食。。
之後有兩次都是這樣的做法。。
結果有些人剛剛取票。就即刻可以入去食。。

看到感到很驚訝
因為這樣做對之前取票的人很不公平。。
我是取三人票,所以當刻沒有太大影響。。
或許如果我是取二人票,已經可以即時入座
但卻覺得這樣做真的很不公平。。

希望元氣係制度上可以有所改善。。

2017-09-29 632 浏览
難得早放工,好想去食一個悠閑下午茶。食日本野,梗係諗起元氣啦,五點之前仲有特別優惠嘅套餐,真係好懷念,因為以前成日都有機會食到,隨着工作忙碌已經冇機會再食啦。其實我個人覺得真係非常抵因為要50幾蚊嘅價錢有三樣嘢食,仲可以揀烏冬或者燉蛋。另外小食都有幾款選擇,可以任擇其一。主食方面就係壽司,其實幾個set都好吸引。烏冬入口彈牙,一小碗嘅份量對於女孩子亦都非常飽肚。特別想一陣炸蝦卷。即叫即炸,即刻炸得香脆。三文魚刺身反而不算太過新鮮。喺新都會廣場,以呢個價錢食到多元化嘅食物,食物質素雖然唔算話太過出色,但係性價比非常高。
難得早放工,好想去食一個悠閑下午茶。

2017-08-01 330 浏览
同細妹食飯梗係要食好少少啦,唔通又黎茶記咩!今次揀咗屋企附近既「元氣壽司」。知道呢間一直好多人排,所以六點就去攞飛。好彩都唔算等好耐就有迴轉位坐。一坐低就攞唔同壽司食。有時驚啲壽司轉得太耐就索性叫menu...悉隨尊便喇✌🏻1. 藜麥沙律彩虹卷 (HKD22)賣相唔錯,有啲沙律菜感覺幾fresh。推介!2. 飛魚籽壽司 (HKD17)飛魚籽份量幾多,好有咬口。3. 芝士鰻魚卷 (HKD22) 鰻魚細到食唔出,好彩有芝士搭救。如果想食卷物都係試下其他啦!4. 蒲燒鰻魚壽司(HKD20) ;帆立貝壽司 (HKD 17)鰻魚迷必點...醬汁惹味!個人覺得叫個鰻魚手卷一樣咁正!5. 辣味三文魚手卷 (HKD34)唔推介,三文魚唔夠多,而且得個辣字🙁6. 竹輪卷湯烏冬 (HKD22)如果唔夠飽,大家可以追加個烏冬👍🏻👍🏻

1. 藜麥沙律彩虹卷 (HKD22)
藜麥沙律彩虹卷

賣相唔錯,有啲沙律菜感覺幾fresh。推介!

2. 飛魚籽壽司 (HKD17)
飛魚籽壽司

飛魚籽份量幾多,好有咬口。

3. 芝士鰻魚卷 (HKD22)
芝士鰻魚卷
鰻魚細到食唔出,好彩有芝士搭救。
如果想食卷物都係試下其他啦!

蒲燒鰻魚壽司 ;帆立貝壽司

鰻魚迷必點...醬汁惹味!
個人覺得叫個鰻魚手卷一樣咁正!

5. 辣味三文魚手卷 (HKD34)
辣味三文魚手卷

唔推介,三文魚唔夠多,而且得個辣字🙁

6. 竹輪卷湯烏冬 (HKD22)
竹輪卷湯烏冬

如果唔夠飽,大家可以追加個烏冬👍🏻👍🏻

三文魚壽司
2017-07-30
等候时间
20 分钟 (堂食)
藜麥沙律彩虹卷
飛魚籽壽司
蒲燒鰻魚壽司 ;帆立貝壽司
竹輪卷湯烏冬
三文魚壽司
2017-06-16 223 浏览
第一次吃元氣,自己單獨去的。點左幾個壽司同一個芝士蛋糕,無吃烏冬前菜,下次再叫個定食先。一分錢 一分貨,食物種類雖不特別豐富,但比起爭鮮真系啖啖好滋味。服務態度方面就一般,雖則無話比面色你睇,但啲人做野真系慢慢黎,例如搵個人點下餐又等左啲時間。可能系人手不足啦。
第一次吃元氣,自己單獨去的。
日式芝士蛋糕
2017-06-15
等候时间
2 分钟 (堂食)
日式芝士蛋糕
2017-05-20 168 浏览
我係一個非常鍾意是新口味嘅人之前見到廣告佢出咗啲新嘅壽司所以就嚟試吓佢唔同口味新嘅壽司就係呢個咖喱蛋三文魚壽司雖然一開始睇過外表一啲都唔吸引但食落又幾特別喎啲雞蛋好滑再加埋上邊嘅咖喱脆脆竟然意料之外咁好味值得一試另外叫咗三文魚就中規中矩啦個左口魚邊壽司好有驚喜非常肥美而且好大舊物超所值
我係一個非常鍾意是新口味嘅人

個左口魚邊壽司好有驚喜
非常肥美而且好大舊

物超所值

2017-04-19 237 浏览
葵芳新都會廣場元氣壽司元氣壽司店一向都係我嘅醫肚餐廳之選,壽司價格大眾化之餘,款式選擇多,食材亦新鮮。因為就快到晚餐時間,唔想食太飽,所以就只點了三客壽司,分別係飛魚籽軍艦,燒三文魚壽司和洋風三文魚壽司。飛魚籽軍艦一如往常,飛魚籽係多到跌出隻艦,粒粒爽口;三文魚燒得香,三文魚本身嘅油都燒到出嚟,食落口會覺得有d似三文魚腩(咁當然無三文魚腩咁厚啦);最後呢碟洋風三文魚我覺得係值得推介嘅,本來見到d菜,又有d綠色嘅醬,以為會有種草青味,點知食落又無喎!可能因為配上左沙律醬中和了草青味吧!仲有d紫洋蔥,幾爽口,中意洋蔥嘅朋友應該都會喜歡呢款壽司。
葵芳新都會廣場元氣壽司

2017-03-07 244 浏览
打電話給表舅父,本來是邀請他幫忙作師傅的安排~結果加插了獎勵的一餐,細表妹成績理想,兩姊妹參加展覽也很乖沒有破壞,小朋友蹦蹦跳跳的是正常現象⋯問他們想吃什麼東西作獎勵?異口同聲的說要吃「元氣壽司」!尖沙咀文化博物館附近有一間,不過還是要回葵涌更換零件,貪方便的去葵芳吃算了~表舅父三個都未試過吃,我拍版部分的特色壽司,部分煙薰制造的不適宜給小朋友吃,因為小朋友抵抗力較弱~小朋友特別喜歡吃蛋壽司、中華沙律,我則建議多吃點青瓜、蟹柳等的壽司小卷,有肉有菜才能均衡營養。
煙薰三文魚壽司、火炙芝士三文魚壽司、烤鯖魚壽司
2017-03-05
$71.5 (下午茶)
  • 烤鯖魚壽司
  • 火炙三文魚壽司
2017-02-06 805 浏览
差唔多10點,啱啱係葵芳睇完戲,順便係新都會搵嘢食, 見都有好多餐廳可以㨂,不過原來10點差唔多所有餐廳都收晒,只有元氣壽司有得食,仲要即刻落單,因為差唔多last order。兩個人快快手點咗一大堆壽司,先離甜蝦刺身,又大又甜。再食海膽壽司,好新鮮,又唔腥,好味。芥辣八爪魚,一定會叫,鍾意佢好彈牙嘅八爪魚加埋芥辣,好刺激,好正。牛油果蟹肉壽司,新嘢就梗要試吓,蟹肉都幾多,感覺好清爽。三文魚壽司,雖然而家成日有新聞話d三文魚有蟲,但我都覺得三文魚係又甜又香,點都要叫返兩三件食先滿足。赤貝壽司,新鮮又好有光澤,入口好爽,點埋豉油同芥辣,口感一流。鰻魚同蟹柳壽司,朋友最鍾意,鰻魚仲有少少熱熱地,加埋好多嘅鰻魚汁,又點會唔好食。初時以為佢地就快收舖,以為d嘢求求其快快手比咗你就算,但食落又吾係喎,件件都幾新鮮,所以雖然食得急少少,但都好滿足。

兩個人快快手點咗一大堆壽司,先離甜蝦刺身,又大又甜。
再食海膽壽司,好新鮮,又唔腥,好味。
2017-01-26
2017-02-03 182 浏览
今天年初七是人日,在此祝各位生日快樂!同時亦是春分,即是真正踏入雞年,春天到!根據日本習俗,今晚是對着吉方方位,邊微笑邊想着願望去把惠方卷原條吃完。今年的吉方是北北西。惠方卷是一種大阪的特色壽司,內餡捲入七種代表著「七福神」食材。吃惠方卷是象徵著把福氣捲起來吃掉,有去災避邪、祝願生意興旺的功用。  每一年元氣壽司都有惠方卷出售,今年售$42一盒, 內有兩條不同口味但捲入七種顏色的食材,包括 (左)青瓜、熟蝦、三文魚子、墨魚、三文魚、吞拿魚、玉子,(右) 青瓜、飛魚子、鰻魚、蟹柳、干飄、玉子。購買後,店員有提示過是要等候久一點,因為是立即製作立即捲包的,一看成品便知道是人手製作的。  壽司飯沒有生硬起骨,壽司內含青瓜、玉子,那麼口味是清新兼帶甜(還有飛魚子/三文魚子所帶出的鹹鮮)。敬祝各位好運緣不斷、福氣一整年!味道 4環境 3服務 3.5衛生 3抵食 4
今年的吉方是北北西。

敬祝各位好運緣不斷、福氣一整年!

味道 4

環境 3

服務 3.5

衛生 3

抵食 4
外卖自取
$42 (其他)
庆祝纪念
纪念日
2017-01-22 157 浏览
一輪小小嘅shopping之後,就夠鐘醫肚壽司係永遠都食唔厭,而且就係隔離💁🏻,咁就揀左元氣。食元氣當然唔係貪佢魚生新鮮啦,所以我就揀左比較多唔係生嘅野。三文魚來的,幾香,都有魚味,可能因為三文魚本身魚味就特別濃。芝士黃金蟹柳 + 玉子燒過嘅蟹柳完全係涷嘅,唔多覺有芝士味🤔玉子有啲蛋香,好夠大件,一定食飽你👍🏻茶碗蒸好夠熱,直頭熱到唔可以即刻食🙄味道認真不過不失,雖然有材料,但都係無乜味。三文魚手卷張相係7左啲,因為食食下先記得影相🤓塊紫菜真係難咬開到。。。三文魚正常味埋單連加一,$85。星期日嘅lunch嚟講真係唔算貴,不過味道🤔🤔🤔。你可以食得飽,但你完全唔覺滿足🤓😔。好難說服自己再encore,除非真係走頭無路。。。。
一輪小小嘅shopping之後,就夠鐘醫肚

壽司係永遠都食唔厭,而且就係隔離💁🏻,咁就揀左元氣。

芝士黃金蟹柳 + 玉子

燒過嘅蟹柳完全係涷嘅,唔多覺有芝士味🤔
玉子有啲蛋香,好夠大件,一定食飽你👍🏻
茶碗蒸
好夠熱,直頭熱到唔可以即刻食🙄
味道認真不過不失,雖然有材料,但都係無乜味。
三文魚手卷張相係7左啲,因為食食下先記得影相🤓

塊紫菜真係難咬開到。。。三文魚正常味

2017-01-22
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
2017-01-21 738 浏览
今日過開黎葵芳見到元氣唔係好多人等位又已經一排無食...以前成日食元氣 好中意食就係貪佢有迴轉 中意邊件就攞邊件芝士火炙三文魚($14)燒過既三文魚好難唔好食吧入口即溶 魚油喺口腔中翻滾着一個字:正!芝士鰻魚卷($20)黎親一定食有我最愛既芝士同鰻魚 兩樣好夾鹹香既芝士漿住個口既感覺好幸福好似叫三味乜乜卷($19)有三文魚吞拿魚同筋子個底原來內有乾坤係紫菜包住牛油果好混亂既配搭 麻麻地唔知食緊乜...油甘魚壽司($10)味道正常 沒甚特別 美中不足不夠油呢一大碟係自己落單既(上左至右)炙燒醬油左口魚裙邊($12):燒得香 入口即溶 醬油味略淡蒲燒鰻魚($10):無食螺片($10):無食炙燒黑椒蠔($12):蠔幾飽滿 不太熱 黑椒味略淡燒牛肋骨($10):燒得好香 牛味重 帶脂肪 連洋蔥絲食好香(下左至右)蒲燒鰻魚芝士卷($14):其實好似重覆左芝士鰻魚卷 唔同既係呢隻鰻魚擺喺面 所以長啲 一樣都咁好食!三文魚腩($10):好肥美 腩位入口即溶 好香 油脂喺口腔中久久不散芝士飛魚籽豬扒卷($18):炸豬扒藏喺飯入面 淋上芝士飛魚籽 炸豬扒好脆 微暖 配上鹹香卜卜脆既芝士飛魚籽 脆上加脆另
今日過開黎葵芳
見到元氣唔係好多人等位
又已經一排無食...
以前成日食元氣 好中意食
就係貪佢有迴轉 中意邊件就攞邊件
芝士火炙三文魚($14)
燒過既三文魚好難唔好食吧
入口即溶 魚油喺口腔中翻滾着
一個字:正!
芝士鰻魚卷($20)
黎親一定食
有我最愛既芝士同鰻魚 兩樣好夾
鹹香既芝士漿住個口既感覺好幸福
好似叫三味乜乜卷($19)
有三文魚吞拿魚同筋子
個底原來內有乾坤
係紫菜包住牛油果
好混亂既配搭 麻麻地
唔知食緊乜...
油甘魚壽司($10)
味道正常 沒甚特別 美中不足不夠油
呢一大碟係自己落單既
(上左至右)
炙燒醬油左口魚裙邊($12):燒得香 入口即溶 醬油味略淡
蒲燒鰻魚($10):無食
螺片($10):無食
炙燒黑椒蠔($12):蠔幾飽滿 不太熱 黑椒味略淡
(下左至右)
另外仲食左辣味三文魚軍腩 芥辣八爪魚軍艦 北寄貝沙律軍艦 辣味三文魚腩
當中北寄貝沙律軍艦甚有驚喜
切粒既北寄貝爽口彈牙 沙律醬調得剛好 屬水準之作!
兩個人最後食左$362 好誇張😂
2016-11-30 494 浏览
光棍節那天趁中午有空檔, 便跑到新都會廣場, 找老公吃個午飯, 相聚一刻。 在眾多餐廳中選擇了元気寿司, 貪其有“午食之選”, 加上場內沒其他壽司類別選擇。 可惜遲來一步, 附近上班的早已坐滿食店, 要取飛等位, 亦因為沒有成為會員用app擰飛, 所以足足等了35分鐘才可坐下。 等候期間,時間實在太充裕, 已鎖定吃哪一個定食, 一坐下已可落單, 爭取時間。 B餐壽司定食 $68定食有什錦壽司、湯烏冬和前菜。先來的是湯烏冬, 沒有任何配料, 只有幾粒蔥花陪襯, 顯然有點寂寞, 幸好湯底是帶鹹的醬油味, 令齋烏冬不是太孤寡, 假如可加塊腐皮的話, 可以加回點分數。 什錦壽司有三文魚、八爪魚、甜蝦、玉子、北寄貝、 魷魚和熟蝦, 還有炸蝦卷。Lunch time超趕時間的甩轆時候, 賣相也沒太有要求跟足餐牌中的模樣吧, 不是東倒西歪已是不錯。味道和質量跟平時沒太大分別, 沒有驚喜, 也沒有驚險, 算是交貨。 最後來的反而是前菜, 凍冰冰的, 沙律有粟米, 青瓜和車厘茄, 淋上芝麻醬, 味道是不錯, 只是有點冷。 C餐什錦魚生丼定食 $70定食有什錦魚生丼、關東煮、前菜和

B餐壽司定食 $68

定食有什錦壽司湯烏冬前菜

B餐壽司定食 - 湯烏冬
B餐壽司定食 - 湯烏冬
什錦壽司三文魚八爪魚甜蝦玉子北寄貝魷魚熟蝦, 還有炸蝦卷。Lunch time超趕時間的甩轆時候, 賣相也沒太有要求跟足餐牌中的模樣吧, 不是東倒西歪已是不錯。味道和質量跟平時沒太大分別, 沒有驚喜, 也沒有驚險, 算是交貨。

B餐壽司定食 - 前菜
C餐什錦魚生丼定食 $70

定食有什錦魚生丼關東煮前菜麵豉湯

先來麵豉湯, 非常熱騰騰, 味道較淡, 幸而有幾粒豆腐點綴一下。

C餐什錦魚生丼定食 - 麵豉湯
C餐什錦魚生丼定食 - 麵豉湯
再來沙律前菜, 同樣的冰凍, 不再作重複了。

什錦魚生飯, 魚生份量倒是給得慷慨: 三文魚吞拿魚帶子蟹柳魚籽, 有些魚生更是厚切, 以這定價來說已是十分豐富, 有點驚喜。

C餐什錦魚生丼定食 - 什錦魚生飯
C餐什錦魚生丼定食 - 什錦魚生飯
最後來的是追了數次的關東煮, 白蘿蔔, 魚片蒟蒻, 味道雖談不上是很好食, 不過白蘿蔔非常入味腍軟, 魚片不過不失的彈牙, 令這個定食非常飽腹, 只是那角蒟蒻有點難入口罷了。

C餐什錦魚生丼定食 - 關東煮
等了35分鐘, 卻只吃了15分鐘, 近乎拉開肚皮倒進去的速度, 有點難為了胃部。 雖然味道是預期的一般, 可是這慣性收視, 目的只想為忙碌的工作天中得到一些快慰。
2016-11-11
2016-09-06 343 浏览
超級超值下午茶今日閒日放假, 同埋另一半去嘆番個元氣下午茶因為閒日, 所以只係等左一陣好快就有位啦~我地TOTAL叫左兩個下午茶餐+多幾件辣味三文魚軍艦下午茶真係好抵食$50幾蚊就有5件SUSHI,一個薯餅,一個燉蛋茶餐D 壽司都好新鮮,  如圖中,又大件.另外加多9蚊就有埋軟殼蟹手卷, 仲有+12蚊三文魚頭湯~(無影到添)軟殼蟹手卷- 軟殼蟹 & 紫菜 都係脆的,落兩滴豉油就岩岩好~!正赤海蝦壽司,同三文魚都KEEP住手準~鮮甜!另外就係個燉蛋~唔知點解,元氣D燉蛋特別有蛋味~!所以兩個餐都叫左燉蛋辣味三文魚軍艦 每次我去元氣都一定係MUST 點ITEM!, 真係好好味,佢整到個辣汁少少甜少少辣咁~!超推介~!反而覺得薯餅普普通通~不過不失~可能係D 壽司太好食了三文魚頭湯 --好足料! 好味~
超級超值下午茶

今日閒日放假, 同埋另一半去嘆番個元氣下午茶

因為閒日, 所以只係等左一陣好快就有位啦~

我地TOTAL叫左兩個下午茶餐+多幾件辣味三文魚軍艦

茶餐D 壽司都好新鮮,  如圖中,又大件.
赤海蝦壽司,同三文魚都KEEP住手準~鮮甜!

反而覺得薯餅普普通通~不過不失~可能係D 壽司太好食了

三文魚頭湯 --好足料! 好味~
题外话/补充资料: 最衰星期一至五先有下午茶餐,如果唔係一定六日都黎食~
2016-09-01
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 軟殻蟹手卷
  • 赤海蝦壽司
  • 辣味三文魚軍艦
2016-07-07 343 浏览
元氣apps 進步了... 終於唔洗係附近的區域內先拎到飛...  如果去到長沙灣果頭先load到... 就有排等了...仍是最愛辛辣長鰭吞拿魚炙燒黑椒三文魚炙燒黑椒海蝦辣味三文魚軍艦:鹹左少少日式燉蛋食物好快就到... 大部份野都保持水準.... 不過不失...唯獨係人流愈來愈多... 所以有點迫
軟殼蟹手卷

辣味三文魚軍艦:鹹左少少

日式燉蛋

唯獨係人流愈來愈多... 所以有點迫
等候时间
10 分钟 (堂食)
軟殼蟹手卷
2016-04-26 571 浏览
食過元氣好多次,真心想講,好易中伏,睇邊間鋪頭仲要睇彩數XD以前係下午茶時段去,唔好預有好多款係迴轉到俾你簡,一定要自己叫。好彩,葵芳D間成日都算幾多人,個情況冇咁嚴重。去元氣,已經學精佐,炸物總冇死係新鮮個D易中伏(炸蠔另計,試過中到喊咁滯,,腥到HIHI)叫三文魚唔叫吞拿冇問題,叫火灸既包冇死 XD叫熟既唔叫生既,冇問題XD今次叫佐火灸三文魚,火灸魚背,火灸帶子,火槍燙過既壽司有浸焦焦地既味真係好正!魚背好滑,加埋蔥,味道好夾!帶子都係,好味!蟹棒又係冇死既,大大條,啖啖肉!!以上都叫佐3碟到平時就唔叫甜品既,今次貪玩試佐。。。後悔了SO SAD 係我衰,做咩係壽司鋪食甜品仲要對佢有期望呢個抺茶蛋卷,,睇個樣都叫正正常常。但唸唔到D cream 會係硬架雖,,好似d雪佐好耐既雪糕咁。。。算啦,哈哈總括來講,叫冇死個d壽司其實都幾好味既!!
好彩,葵芳D間成日都算幾多人,個情況冇咁嚴重。

去元氣,已經學精佐,炸物總冇死
叫三文魚唔叫吞拿冇問題,叫火灸既包冇死 XD
叫熟既唔叫生既,冇問題XD

今次叫佐火灸三文魚,火灸魚背,火灸帶子,
火槍燙過既壽司有浸焦焦地既味真係好正!
魚背好滑,加埋蔥,味道好夾!
帶子都係,好味!
蟹棒又係冇死既,大大條,啖啖肉!!

以上都叫佐3碟到

平時就唔叫甜品既,今次貪玩試佐。。。後悔了
SO SAD 係我衰,做咩係壽司鋪食甜品仲要對佢有期望呢
個抺茶蛋卷,,睇個樣都叫正正常常。

算啦,哈哈

總括來講,叫冇死個d壽司其實都幾好味既!!

2016-02-02
等候时间
25 分钟 (堂食)
  • 軟殼蟹手卷
  • 火灸魚背