2017-09-03 246 浏览
成日都見依間野幾多人下 趁今晚落雨應該冇咁多人終於有機會黎食下五十幾蚊本身以為麻麻地 點知食完覺得都唔差同埋好抵食係長沙灣區黎講 佢依間野幾岩開係依邊 想大件抵食平又唔會話好難食應該選佢先講講個雞扒意粉 有煎脆左 意粉軟硬適中 汁略為重味 有d咸 但可接受再講講個春雞先 有少少老左 份量唔會太大 有驚喜在個薯條炸得幾脆最後就係我覺得最一般的全日早餐 除左個滑蛋幾滑唔錯之外其他全部一般般
成日都見依間野幾多人下

全日早餐
香草燒春雞配薯條
蒜汁雞扒意粉
2017-07-11 529 浏览
🤔食午餐最怕食來食去果2間~~發現新大陸當然要去試今日去食的餐廳叫元朗冰室🤣🤣但佢係喺長沙灣的~~~好大好多位的一間茶餐廳~但相當爆滿🤔咁多人食🤔應該唔錯~~見到咁環境 未食就已經加左分~~睇完menu 厚切豬排似主打🤔🤔~~最後點左~~~~Double 厚豬排飯~~~~勁厚😲😲勁大塊😲😲😲嚴重懷疑食豬排已經夠飽😲😲豬排煎得夠香肉質唔「鞋」夠淋食唔出鬆肉粉味唔多肥膏味道唔會勁咸
🤔食午餐最怕食來食去果2間~~
發現新大陸當然要去試

今日去食的餐廳叫元朗冰室🤣🤣但佢係喺長沙灣的~~~

好大好多位的一間茶餐廳~但相當爆滿🤔
咁多人食🤔應該唔錯~~
見到咁環境 未食就已經加左分~~

睇完menu 厚切豬排似主打🤔🤔~~
最後點左~~~~

Double 厚豬排飯~~~~

勁厚😲😲勁大塊😲😲😲

味道唔會勁咸

2017-06-11
午餐
2017-07-03 367 浏览
茶餐,唔駛講,一向係我,食lunch尤其事一個獨L最愛食嘅。今次黎元朗冰室,因為見佢近排開左好多間,應該有返咁上下水準掛。呢個茶餐,通常有唔同粉配唔同嘅餸,我就叫左最愛米粉,雪菜肉絲算足料,仲送你幾條椰菜。蒜蓉多士無乜味,不過我志在就係食多士,佢嘅蒜味只係錦上天花啫,算。個炒蛋都算滑嘅一般華田,當然味都好一般嘅。少冰原來都唔少,應該要凍飲走冰或者要少少少冰。個價錢可以連凍飲加$2都係$40,即係我叫熱飲係唔過$40嘅,而家出街食個lunch係有D難嘅,所以會再來。

2017-06-24 339 浏览
本打算隨便吃個晚飯就趕回家,就在這時,看到一個光猛的冰室,便吸引我進去了! 看著餐牌,價格不貴,圖片還蠻吸引啊!很多食物都好想試添⋯照燒汁鰻魚飯嘩⋯竟然俾原條鰻魚?份量好足啊!仲要有沙津連飲品,超抵食!厚豬扒配蓮藕餅飯豬扒入味超軟淋,用匙羹都切得開。而配的兩'粒'蓮藕餅真的很小的兩塊,我還以爲是兩粒牛肉球呢!但其實味道也不錯的。鮮茄焗牛脷意粉賣相不俗,好香芝士味,牛脷好淋,意粉軟硬適中。兒童鴛鴦(是華田+美祿嗎?)顏色唔深,仲以為溝了很多水,很淡⋯飲落⋯正喎!好濃!好夠味,我下次都要捨棄我杯奶茶轉飲兒童鴛鴦埋單時見佢轉緊餐牌,貓頭鷹時段⋯我應該無咩機會食到⋯但看到餐牌及價錢吸引,都影張相俾有機會去食嘅你哋睇吓
看著餐牌,價格不貴,圖片還蠻吸引啊!
很多食物都好想試添⋯
照燒汁鰻魚飯
嘩⋯竟然俾原條鰻魚?份量好足啊!仲要有沙津連飲品,超抵食!
鮮茄焗牛脷意粉
賣相不俗,好香芝士味,牛脷好淋,意粉軟硬適中。
焗鮮茄牛脷意粉
兒童鴛鴦(是華田+美祿嗎?)

兒童鴛鴦,凍奶茶,紅荳冰
焗鮮茄牛脷意粉
兒童鴛鴦,凍奶茶,紅荳冰
  • 照燒汁饅魚飯
2017-06-15 304 浏览
曾撰文指深水埔飲食地圖板塊有西北延伸情況,如貴族甜品,魚米等都先在前者開店,近一年內在長沙灣區開設新店。本店是是最近例子。已評述此專門店的豬扒。新店面積倍增,裝修比美紅磡,南昌……冰室。近來時興木紋卡位,玻璃射燈櫃水吧。今日食午市套餐。多至有11款。價格幾40元,比本區平均價低2元。選了較少有,考功夫的咖哩牛舌飯。不用3分鐘上檯。份量大,有5片牛舌,比一般食店多。其他午餐份量均偏大。觀圖已發現待改進問題有二。洋蔥是生的,墊底的椰菜亦如此,像吃沙律菜。汁液稀少,不能撈起,來光顧以男子佔7成,是一大缺點。牛舌很腍鮮嫩,咸味則不足,如多咖哩汁則可補救,現實卻不是。應以咸牛脷形式奉客。咖哩香味,辛辣欠奉,一因未爆洋蔥,二因未加香料,香葉。簡單做法是加椰奶做葡汁,可掩飾缺點。奶茶合格,近高水準。
本店是是最近例子。已評述此專門店的豬扒。

新店面積倍增,裝修比美紅磡,南昌……冰室

近來時興木紋卡位,玻璃射燈櫃水吧

選了較少有,考功夫的咖哩牛舌飯。不用3分鐘上檯。

份量大,有5片牛舌,比一般食店多。其他午餐份量均偏大。

汁液稀少,不能撈起,來光顧以男子佔7成,是一大缺點。

咖哩香味,辛辣欠奉,一因未爆洋蔥,二因未加香料,香葉。
簡單做法是加椰奶做葡汁,可掩飾缺點。

奶茶合格,近高水準。
2017-06-15