2021-07-09 117 浏览
星期六中环夜晚想快靓正究竟有咩食呢?答案就系健康拉面。由於中环真系冇咩嘢食大家都一窝蜂去咗呢间拉面店食饭,一等就等咗半个钟,其他都唔系好听到广东话,一系听两位店员喺度讲日文,一系听到啲老兰鬼妹鬼仔喺度讲英文 。入面都几有居酒屋味道,手写嘅日文餐牌周围贴,唔识睇日文嘅我差啲攞咗部电话出嚟翻译。特制拉面 hkd99材料有紫菜、一只鸡蛋、芽菜、大量葱、少少菠菜同几块豚肉。个人认为呢个价钱应该可以食到更加好嘅拉面。对我来讲呢个拉面有啲咸但唔浓,纯粹系一个盐水拉面,面条我拣咗硬,亦都唔够硬。只可以讲忙着搵饭食,呢度就不过不失啦

特制拉面 hkd99

特制拉面
2021-07-03
2021-04-13 1168 浏览
Lunchtime时路过,购买一盒炸鸡便当试试。$55,外卖仲可以减5蚊。份量算足份嘅。珍珠米白米粉口感比较糍,像糯米。喜欢寿司饭口感的人会锺意咯。炸鸡有点炸过火,外皮烤burn咗,味道就是正常炸鸡味。配嘅沙律包菜丝直接雪柜落出黎嘅,系冰嘅口感,无味,感觉雪咗好多日。唔锺意。其他小配菜反而好食过沙律菜咯。总体而言,系平价足份无算好食嘅便当。推荐指数 only 2 stars餐厅环境较小,午间时段 门口街道比较人多。
份量算足份嘅。

炸鸡有点炸过火,外皮烤burn咗,味道就是正常炸鸡味。

其他小配菜反而好食过沙律菜咯。
总体而言,系平价足份无算好食嘅便当。

推荐指数
only 2 stars
餐厅环境较小,午间时段 门口街道比较人多。
炸鸡便当
外卖自取
2021-01-04 1518 浏览
A cockroach was on my shoulder while I was eating my food. My partner had to get it off me, the people on the other table left as a result. We told the hostess what happened and she thanked me for informing her. No attempt was made at service recovery, we were charged full price and given no compensation. We didn't even get an apology!This ruined what was otherwise tasty and authentic food in a typically Japanese setting. Cockroaches crawling on patrons is NOT acceptable!

2021-01-03
2021-01-03 1368 浏览
大曱甴!!!!! 本身带男朋友去念住试下地道日本拉面... 野食系几好食啊,不过,食完有只2寸长嘅曱甴从天而降,座落喺男朋友嘅衣领喺度爬😱😱😱 我要徒手手帮佢拨开!隔离台男女啱啱坐低叫野食都即刻走!我受惊後平静落黎,立刻同waitress讲。佢无道歉,无咩表示,净系话thanks for telling me 话会一阵check下。完全咩补偿/service recovery嘅意识都无。张单照收钱,一蚊都无平。我印象中日本人好似唔系咁服务standard架wor... 面系几好食啊,不过地道拉面餐厅唔系得你一间。卫生系基本吧。明白有时好难完全避免,但最最最起码都要道歉挂?🙄几好味都无用啦念起都无胃口。

隔离台男女啱啱坐低叫野食都即刻走!

2020-07-24 3179 浏览
7月24日,又在中环游走搵食。。。谂住budget within $60,见到呢个价钱符合,餐厅入面得一个客人,於是就决定堂食。门口有个似系 ABJ 嘅女仔招呼,好好笑容。坐低左,望个menu搵唔返门口见到个d,先知门口个d只系 for 外卖。员工有差不多6人,全部系日本人。叫左个牛筋乌冬,食物到左,冇人俾水/茶。请头先知个ABJ 俾杯水,佢话,i will get you one。Will 左唔知几耐都未有,我叫另一个staff 俾先有。到埋单,我想问ABJ 收唔收卡,佢话 i will come back to you in a minute,几分钟都过左佢都冇理我,但佢冇野忙紧,我直接递张credit card 俾另一个员工。佢地收10%服务费,但我唔知我有咩服务得到。食物味道真的不错,但服务差甚至冇服务另我唔想再帮衬,又或者下次外卖算了。
7月24日,又在中环游走搵食。。。

牛筋乌冬
2020-07-24
$83.5 (午餐)
2020-05-25 2525 浏览
之前谂唔到食乜 系中环周围行下发现左呢间小店 店员系日本人主打拉面同乌冬 呢个冷乌冬 好好食!野菜炸得好香脆 冷乌冬汁调很刚好 配上wasabi好开胃 溏心蛋煮嘅时间都刚好 蛋汁捞面一流 不过因为价钱唔平 所以扣左啲分
之前谂唔到食乜 系中环周围行下
发现左呢间小店 店员系日本人
主打拉面同乌冬 呢个冷乌冬 好好食!

野菜炸得好香脆 冷乌冬汁调很刚好 配上wasabi好开胃
2020-02-22 2617 浏览
话说放左工,因为老婆同龟蜜去浦,所以我一个人做孤独的美食家。原本上去食中环啲比较贵拉面店,点知有几间都无开,行行下就行左去呢间隐世拉面。而呢间日本野真系日本人开,啲侍应同大厨都系日本人,又或者日文好叻嘅。由於我唔识日文,所以就食佢啲店员推介野,又真系几好食。首先黎一个炸流心蛋,个蛋炸左之後都好多蛋汁,外面好脆口,几得意。鸡串烧几支,大路野,但好好食,食左几串。最惊喜系有鸡patpat食,第一次食呢个位,好有鸡油香。佢地续串上,唔记得影。图为鸡软骨,鸡胸骨黎,有啲柚子辣酱,好醒胃。之後上碗拉面,唔记得叫乜拉面。个面系用镬炒个嘅蔬菜做餸,个拉面师傅话呢味系日本贴地野,好食,有惊喜,打破我对拉面想象。食食下上埋个烧鰤鱼,第一次食呢啲烧鱼,不就鰤鱼印象高价野。鱼翅位黎,好有鱼香味。啤酒影左相点都要post埋。

由於我唔识日文,所以就食佢啲店员推介野,又真系几好食。
烧流心蛋

鸡串烧

烧鰤鱼

啤酒影左相点都要post埋。

烧流心蛋
鸡串烧
2020-02-13 1463 浏览
唔系行到街尾都唔知有间日本餐厅,门口仲要劲唔起眼,隐藏系打冷舖最深处。成间舖都系男人,我一个人彷佛闯进了异域,破坏左佢地呻两句既气氛,都有唔少日本人收工过嚟嗲两嘴。虽然店名叫健康拉面,但似居酒屋多啲,有关东煮、串烧、烧饭团、炸鸡蛋(?!)......叫左个冷乌冬,非常爽滑,有咬口,面汁系鲣鱼汁,加左青瓜丝同生洋葱丝每到成碗乌冬既层次再提昇只系我唔食生洋葱者,食完会有阵味同喇口。又好想饮酒,所以叫左串鸡肾加啤酒,一个女仔都可以好似男人咁麻甩店员系日本女人同埋一个识日文既香港女仔,几可爱下次再见👋🏻坐得迫d,收信用卡Visa/Master

只系我唔食生洋葱者,食完会有阵味同喇口。
冷乌冬

店员系日本女人同埋一个识日文既香港女仔,几可爱
下次再见👋🏻

坐得迫d,收信用卡Visa/Master

啤酒
烧鸡肾
冷乌冬
啤酒
烧鸡肾
2019-10-24 1936 浏览
帮衬健康食品拉面多年,通常都是食溏心蛋拉面,$80一碗,有溏心蛋一只,3片烧得香口的日式叉烧, 菠菜同香浓但不过咸的猪骨汤,配上任落的明太子芽菜, 每次均十分满足。 拉面我会要求较硬身的。佢地,execution算稳定,但也试过一两次稔左DD, 但都可以接受。 是我在中环的饭堂之一。今次想讲吓佢地个炸豆腐配牛筋腩。$70一客不算便宜,但你会觉得值回票价。炸豆腐是轻轻炸过,豆腐滑不溜口,豆味香浓,一定是日本货。牛腩我最初也怕炆得不稔,谁知入口即化,日式的香甜加上牛油香,美味得不得了。豆腐的滑同牛筋、腩的香甜,配合得天衣无缝。建议配搭一配珍珠白饭或者一个烧饭团同吃。注:用某信用卡埋单有9折。

注:用某信用卡埋单有9折。

2019-10-23
用餐优惠
信用卡优惠
  • 炸豆腐牛筋腩
  • 烧饭团
  • 溏心蛋拉面
2019-10-17 1097 浏览
呢间小店系日本人主理,餐厅设计都好似去咗日本食嘢咁。坐得比较逼夹,而且佢嘅坐位同食物安排就有少少混乱啦😅1️⃣叉烧丼 $60日式叉烧份量好足,肥瘦适中。溏心蛋🥚好Q弹,仲有菜有生洋葱都几清爽。。饭煮得好绵而且份量好多,饭🍚加咗麻油令到饭🍚更加香口,不过我食完就好口渴,我唔会再encore。🙆🏻‍♀️美味指数:6.02/102️⃣溏心蛋拉面🍜 $80拉面🍜嘅面好幼细,软硬程度适中,溏心蛋🥚俾汤底盖过佢原本嘅蛋香味,而且唔系好流心。汤底咸咗少少。🙆🏻‍♀️美味指数:6.04/10💡整体来讲,初时以为日本人打理会好正,点知系咁伏🤧健康食品拉面地址🐾:中环威灵顿街97号威利大厦地下B,C,D舖
[中环~健康食品拉面🍜]
1️⃣叉烧丼 $60
🙆🏻‍♀️美味指数:6.02/10
2️⃣溏心蛋拉面🍜 $80
🙆🏻‍♀️美味指数:6.04/10
💡整体来讲,初时以为日本人打理会好正,点知系咁伏🤧
健康食品拉面
地址🐾:中环威灵顿街97号威利大厦地下B,C,D舖
2019-07-18 1261 浏览
见到个招牌健康食品拉面,好好奇到底有几健康啊?店员很多只讲日文,所以相信是日本人开的。没有特别是午餐的餐牌,出面易拉架嘅便当应该是外卖便当,入到去没有这麽平。我叫了一个健康拉面set,$83。第一眼望以为拉面是素食,但原来都有少少海鲜。另外还附送益力多及沙律。枱面上的辣芽菜是任加的。整体而言还好。
见到个招牌健康食品拉面,好好奇到底有几健康啊?
店员很多只讲日文,所以相信是日本人开的。
枱面上的辣芽菜是任加的。
整体而言还好。
2019-06-10 2540 浏览
今天和爱人过海,打算沿着行人天桥上坚道一带,除酒吧小店外,知道有很多店星期日都会休息,於是决定在威灵顿街桥底位置一带,路过睇啱就吃⋯⋯眼见有间日式拉面店,好地道日本感,於是决定入内试试。星期日下午二时许,店内只得店员,讲两句原来是日本人,於是我们便立即看餐牌点餐了。自家柚子酒、橙酒和梅酒,每杯$70。㕑房店员是本地人,即叫即落单。店内很有日本店舖风味,可惜今天有点热,只得风扇,感觉没有冷气,坐落後颇热,但爱人说: 反正速食,冇所谓啦⋯⋯盐汁炒乌冬$70~椰菜、芽菜还有一些”义烧拉面” 的义烧切碎炒乌冬,比较油腻,至於盐水的味道尤如即食面那包味精粉味道,还有重重的胡椒粒,炒完的乌冬,洒上葱花。这味道相信酒醉後,感觉相当不错,可惜现在清醒下吃着⋯⋯蛋芯蛋~Facebook 内赞 Like 之後,加送糖芯蛋一只,蛋本身不会难吃,但作为一间由日本人主理的一只糖芯蛋来说,是不合格,而颇求奇。日式饺子$36~在只得一枱客的情况下,煎到包青天咁样嘅饺子,而者还很多油,笔者真系摇头叹息⋯⋯原来食店的logo 为手指公嘅意思系⋯⋯服咗你相信今次在这店是错误选择了,招牌可能是拉面而不是这些,早知简单地吃拉

眼见有间日式拉面店,好地道日本感,於是决定入内试试。

自家柚子酒、橙酒和梅酒,每杯$70。

㕑房店员是本地人,即叫即落单。

盐汁炒乌冬$70~
这味道相信酒醉後,感觉相当不错,可惜现在清醒下吃着⋯⋯

盐水炒乌冬

蛋芯蛋~

日式饺子$36~
原来食店的logo 为手指公嘅意思系⋯⋯
服咗你

煎饺子

相信今次在这店是错误选择了,招牌可能是拉面而不是这些,早知简单地吃拉面啦!

炸野菜饼拼冷乌冬$70~
由於爱人坐落,觉得没有冷气的情形下,决定点冷乌冬。
先讲讲那个炸野菜饼,野菜饼令人回忆起儿时的熟食档,炸鱼蛋、煎醸三宝⋯⋯还有那个炸萝卜杯,笔者所指,那味道就像那炸萝卜杯,可惜是放凉咗的⋯⋯
过气萝卜杯,放凉了就没有口感,食落更欠奉那份热腾腾的炸物,脆脆的兴奋感觉。
至於那冷乌冬,淡淡的昆布汁配青瓜丝,炎炎夏日冇乜胃口,可供选择,只是配这放凉了的炸物,令人有点失望。

炸野菜饼拼冷乌冬

结账时在收银处看到这张”米价年代历” ,笔者突然想起,物价上涨,悭得醒不如用得精⋯⋯
食店格局适合日本人放工 happy hour 吃小吃,饱肚一下和 饮饮酒的地方。

整体来说:
原先想比个劣评公仔的,但她们的服务态度又不至於差,所以都是给予OK笑脸,但老实说,从食物方便,以这个价钱来说,还有很多进步的空间。
2019-06-01 1302 浏览
日本人主理的日系小店!中环内街里好像熟客也很多,老板娘用日语招待和下单。天妇罗拉面🍜、冷面小孩都很喜欢。最特别是炸鸡蛋🥚、烧饭团。Pretty good place to go if you expecting to feel like Japanese for a lunch ;)
日本人主理的日系小店!

中环内街里好像熟客也很多,老板娘用日语招待和下单。

天妇罗拉面🍜、冷面小孩都很喜欢。

最特别是炸鸡蛋🥚、烧饭团。

2019-05-24 969 浏览
呢间小店系中环大排档嘅旁边,位置有点隐秘,室内布置唔算好精致,但open kitchen、吧台嘅设置,再加埋当晚有日本人黎帮衬,令人感觉置身系日本嘅食堂!友人曾经食过呢间嘅外卖定食,极力推荐炸鸡,所以点了一份定食炸鸡炸到金黄色,睇外表就知佢脆卜卜,一啖咬落去更加觉得惊喜万分,鸡肉嫩滑唔在讲,仲要系好juicy!! 一d都唔乾,系外面真系好难食到炸鸡炸得咁好,味道唔会过咸,点少少沙律酱食更滋味!点左一碟棒棒鸡中华冷面,夏日炎炎食冷面就最岩!手撕棒棒鸡啖啖肉无骨,有酱料同芝麻捞过味道几香,配搭青瓜丝同蕃茄感觉清爽唔腻。另外再叫左烧饭团,上台时牛油慢慢溶化睇见都想食,外面烧到脆脆地,每粒饭都沾上了酱汁,加埋牛油嘅香味,真系食过番寻味!系漏左少少姐同场加映:只要like佢地facebook就会送糖心蛋一只!几入味架

友人曾经食过呢间嘅外卖定食,极力推荐炸鸡,所以点了一份定食

点左一碟棒棒鸡中华冷面,夏日炎炎食冷面就最岩!

同场加映:
只要like佢地facebook就会送糖心蛋一只!几入味架
2019-05-24 717 浏览
因为吾会去边度食嘢好,就见到有间日本小店都唔少人食仲有拉面岩晒先生就入去食,本来想食羊肉锅但要出去食(因为味浓),所以最後冇食,叫了一个丼,拉面同小食,每人$166价钱可以但比较迫。味道都吾差。味噌拉面,要了硬面口感好味比较幼身不错。但偏咸而义烧好味,加$10要了溏心蛋,唔好食,劲咸同蛋味吾够香。沙律虾,虾新鲜程度一般幸好有不少沙律酱系度同偏油身,约$55/6粒价钱比较贵。惊喜炸鸡好食,炸得香口而鸡嫩滑份量不少又新鲜。烧牛肉丼,牛肉少少厚都软熟,有只生蛋再和酱汁混一齐食好味4喎,不过牛味再浓更好同白饭吾够。