2011-07-03 2868 浏览
Surprisingly, this is the only vegetarian restaurant I found in openrice for districts search in Sham Shui Po, Shek Kip Mei and Kowloon Tong. Went to have causal dinner tonight and ordered two dishes. Environment is bit down-market, food is acceptable, service is not bad from the old lady. Food is not oily and portion is good. I will consider this is value-of-money if you are not picky with the environment.
2011-07-03
2011-05-17 1562 浏览
]超好味 有心機之素菜,平民化抵食素菜,套餐連D湯都勁多料 這間真不錯,門口超簡單(如高尚人勿進),招乎很街坊地道,"士頭婆"對食材很認真的如對素菜有興趣人士不錯之地坊想不到小店如此好味

]超好味 有心機之素菜,平民化抵食素菜,套餐連D湯都勁多料
如對素菜有興趣人士不錯之地坊

想不到小店如此好味
正 素腸仔,超好味
2011-05-17
正 素腸仔,超好味
  • 全店食品
2011-04-10 1247 浏览
朋友介紹下............apr 04 & 06, 11來dinner,叫咗 : 1) 套餐 (hk$37)i) 舞茸靈芝湯-當日喺舞茸靈芝湯-好足料,底下其實有好多白豆的,不過就是白豆下得太多,所以帶有微微的"劫"-味道自然 ii) 翠玉瓜木耳火腿-少鹽之作,主要食其原味 iii) 白飯 iv) 茶 (hk$3)2) 粟米粥 (@hk$19)-反而個粟米粥就幾好味,有磨細咗嘅粟米,菇粒,紅蘿蔔蓉等-味道幾鮮 * 味道住家,但就唔喺特別好食,不過勝在幾$10,好過自己煮..........地方少少,簡陋.........呢度都好多人,2次來都爆場

1) 套餐 (hk$37)
i) 舞茸靈芝湯
-當日喺舞茸靈芝湯
-味道自然
ii) 翠玉瓜木耳火腿
-少鹽之作,主要食其原味
iii) 白飯
iv) 茶 (hk$3)
2) 粟米粥 (@hk$19)
-反而個粟米粥就幾好味,有磨細咗嘅粟米,菇粒,紅蘿蔔蓉等
-味道幾鮮

2011-04-06
2010-01-24 753 浏览
22/1(五) 7.30pm吃罷刺激味蕾及腸胃的韓餐,我倆的胃部皆有異動,以阿梁的情況更甚.只好再次叩見大夫.大夫再三叮囑這一星期只能以粥品作主食,一切以清淡為主.這個"吉日"當然挑了阿梁平日不願吃的素作晚餐.到了這家跟深水埗像是格格不入的"健康齋廚".家庭式作業,店內僅百餘呎,但如素者的人數不能看輕!需求比供應大,好不容易才能瑟縮於近門的圓桌.點了是晚晚餐:素雞榨菜炒飯餐$34及散點了素鴨粉絲什菜煲$40.餐湯--味道天然的淮山熟地湯.素雞榨菜炒飯--油份略重的炒飯以青豆,蘿蔔,素雞,榨菜及菜心粒作配料,味道偏寡!素鴨粉絲什菜煲--以西蘭花,菜心,粉絲及素鴨入饌的什菜煲味道清甜.而已,什菜一嚼已近化境的質地不太討好!讓胃納小休的晚餐!
22/1(五) 7.30pm

餐湯--味道天然的淮山熟地湯.

讓胃納小休的晚餐!
2010-01-22
(非会员)
說話約左兩個朋友食飯,大家又想食齋,諗住喺度見到呢間嘢D食評唔差去試,仲搵左成半個中,換黎咁既服務一入到去我地都知地方唔大,都唔緊要啦,因為都見到好多人食,直覺會感覺D嘢OK啦,但又唔知食乜好,我朋友又想食酸齋---點知冇囉 都算啦,問下個阿姐有乜好介紹就淨係識叫我地叫羅漢齋同八珍上素,但問佢有乜唔同,佢居然話冇乜唔同囉 叫佢攞多對筷子同匙更都冇左影,要叫兩次先攞最後有個阿叔搭散話炸雲呑幾好就叫左呢個同炒木耳翠玉瓜...........D嘢算上得快,之後再落左個白飯同粟米粥,就係個粟米粥出事,第一次落時佢又唔出聲話即煮要等喎,仲要原來漏單,隔成15分中見未黎我個朋友問佢,佢就好悔氣話呢D即煮同埋得一個爐,我都見唔到有落單喎 咁再落過啦,但我地坐下食下又過左成幾個字見果兩碟嘢都食完,但碗粥都未到囉咁咪同佢講未煮就唔要啦,買單啦,之後佢好快咁拎左碗粥出黎(但我地已經賣左單,所以佢話送俾阿婆食,婆婆仲好好心咁同佢宣傳話好好食架,你地一人一D食左佢啦,但已經唔想食囉)我其中一個FD俾錢先,咁我同另一個喺度掛住整返D褸,淨係聽到俾錢個朋友行出去時好大聲話冇下次啦,唔會再黎食出到去先知原來個阿姐

叫佢攞多對筷子同匙更都冇左影,要叫兩次先攞

出到去先知原來個阿姐同我個FD講你地咁冇耐性下次唔好黎食啦,原來等一碗粟米粥等成半個中有多都叫冇耐性囉,佢講嘢D態度係超衰,係咁既,佢都係齋口唔齋心架啦,憑乜開齋鋪呀,仲要喺鋪頭寫咩 "對人要寬心",食呢餐間直谷氣呀
2010-01-07
2009-07-30 321 浏览
桑寄生粟米紅蘿蔔湯星洲抄米$34有時都會想食齋,但又怕好油呢度個湯幾清甜,原來桑寄生可以煲粟米同紅蘿蔔,食糖水就多星洲抄米,食唔出有咖喱味,抄得算香口,唔係好油口,配料有啲素叉燒咁,幾大碟,食完好飽
星洲抄米$34

有時都會想食齋,但又怕好油
呢度個湯幾清甜
,原來桑寄生可以煲粟米同紅蘿蔔,食糖水就多
星洲抄米,食唔出有咖喱味,抄得算香口
,唔係好油口,配料有啲素叉燒咁,幾大碟,食完好飽
星洲抄米$34
2009-04-25
2008-06-22 162 浏览
同Honey係奧海城睇完Sex and the City,跟住嚟哩到食飯,想嚟咗好耐,終於Honey有時間同我嚟啦!我哋叫咗:雪菜炒三絲套餐$34(送白飯及例湯:赤小豆扁豆粉葛湯,足料但未夠火候)福果木耳炒翠玉瓜(福果即係白果)豆角素鷄竹笙素翅(足料,好有香菇味,不過Honey懷疑落咗香菇粉)$20一碗,$40一窩全部都好有住家feel,新鮮熱辣,冇味精,價錢合理,鐵觀音好香($3一位茶),老闆娘好好人,有問必答,兼具好有禮貌,好滿足及幸福嘅一餐,一定會同Honey再嚟。我哋下次要試支竹羊腩煲同炒飯,因為見隔離枱碟炒飯炒得幾乾身,乾炒牛河就油得很,咪攪!食咗$141,Honey俾咗$200,餘款助印一本“楊枝金露”嘅書,有關素食健康,食物營養及食譜,記得問老闆娘攞啦!非賣品嚟架。
我哋叫咗:
福果木耳炒翠玉瓜(福果即係白果)
豆角素鷄

• 竹笙素翅,雪菜炒三絲
2008-04-07 110 浏览
早兩晚忽然想食下齋,咪上黎睇下有咩好介紹啦,見到有呢間健康齋廚,又近近地,而且食評都唔差,今晚咪専登走去試下,離遠望埋去,以為佢個度都會幾大間下,但真係無唸到會咁細間,但都幾乾淨,我地七點幾去到,見到得番一張枱,唔理三七廿一入去坐底先,周圍望下,D野食都唔貴,我地叫左兩個套餐,一個蕃茄豆腐牛肉,一個魚香茄子,另外加多一個五柳素鮮班(即係炸魚),仲有例湯(牛大力)送,三樣野,每樣都好好味,而且即叫即煮,平時亞仔都無咁好胃口,但今晚佢好怏食晒碗飯,仲問有無添,另外,個碗例湯,嗅落去好似苦茶既味,飲落又淡淡地,但飲飲下又幾飲喎!埋單連茶錢,$110仲無叫小朋友茶錢添!下次都會再去幫襯!
早兩晚忽然想食下齋,咪上黎睇下有咩好介紹啦,
見到有呢間健康齋廚,又近近地,而且食評都唔差,
今晚咪専登走去試下,
離遠望埋去,以為佢個度都會幾大間下,
但真係無唸到會咁細間,
但都幾乾淨,
我地七點幾去到,見到得番一張枱,
唔理三七廿一入去坐底先,
周圍望下,D野食都唔貴,

我地叫左兩個套餐,
一個蕃茄豆腐牛肉,一個魚香茄子,
另外加多一個五柳素鮮班(即係炸魚),
仲有例湯(牛大力)送,

三樣野,每樣都好好味,而且即叫即煮,
平時亞仔都無咁好胃口,
但今晚佢好怏食晒碗飯,仲問有無添,
另外,個碗例湯,嗅落去好似苦茶既味,
飲落又淡淡地,但飲飲下又幾飲喎!
埋單連茶錢,$110
仲無叫小朋友茶錢添!

下次都會再去幫襯!
2007-07-13 88 浏览
今日(13-7-2007 Fri)放半日假同o係呢頭返工o既朋友CK食飯,由於佢食齋,於是O黎呢O度食.呢O度舖頭細細,但擺位唔太迫,入場時間大約係1:15pm,眼見剩下兩個背住門口o既位,都OK吖.坐落都舒服.我o地叫o左$30沙爹金菇牛肉煲同$38松子紅米炒飯.松子紅米炒飯好大碟,紅米同白米o既份量係9:1,幾甜唔錯.朋友話咁o既比例我o地賺o左.沙爹金菇牛肉煲內有好多件牛肉,菠蘿,而金菇同粉絲就少o左啲,不過一個煲都好多.個人覺得辣o左啲,一定要溝落啲飯o度,但都唔錯,牛肉o既咬口好似真o既一樣.半開放式廚房,但冇咩油煙攻出O黎.服務都唔錯.不過唔知係咪呢o度比較隔涉,一路食,其他客人都食完走了,直到我o地大約2:00pm走,都只有兩個新客人o黎.埋單$74.00因計埋茶錢.

半開放式廚房,但冇咩油煙攻出O黎.服務都唔錯.

埋單$74.00因計埋茶錢.
2007-03-17 91 浏览
大家好~本人並不是素食者,但都會間唔中去下齋鋪食野。此店舖大約六七張檯,地方不算寬闊,繁忙時間經常爆滿。早幾晚八點幾,終於有位給我和三位朋友坐下。我想六、七點左右是這間店的繁忙時間吧。我雖然會間中食素,但對素菜其實不太熟識,所以就請店中的\\\"靚女\\\"服務員給我介紹幾道菜。包括有豉汁素鰻魚、西檸千層、生炒排骨及老火靚湯(靚女話叫\\\"沙參海竹煲節瓜\\\"),我唔知點形容個湯,覺得好清甜~幾味菜最令我驚喜的是豉汁素鰻魚,除了肉質嫩滑,鰻魚(紫菜包著鮮竹)的外表,更有九成相似,足見師傅功\\\力足。環境:裝潢簡潔,3分味道:即叫即煮,鑊氣十足,所以5分服務:親切,4分抵食:梗抵啦,四人食,平均都係三十幾!,5分乾淨:合格水平,3分
大家好~
本人並不是素食者,但都會間唔中去下齋鋪食野。

環境:裝潢簡潔,3分
味道:即叫即煮,鑊氣十足,所以5分