2023-04-03 198 浏览
大伏! 千其唔好去食!無諗過個包係酸味,又得幾塊仔肉($6x)個甜薯條又有d鹹酸味 (+$33)味道夾得好怪…唔係創新個隻好味!食得唔飽又唔開心…不如食隔離拉麵….
大伏! 千其唔好去食!
無諗過個包係酸味,又得幾塊仔肉($6x)
個甜薯條又有d鹹酸味 (+$33)
味道夾得好怪…唔係創新個隻好味!
食得唔飽又唔開心…
不如食隔離拉麵….

今次已經係第二次幫襯倆口小吃,味道一樣咁有水準! 對上一次食係喺元朗本店,12點未開舖開始排,最後都要等咗兩個幾鐘先有得食😭 佢哋嘅刈包係自家製,口感同出面餐廳入貨嘅刈包大大不同,而且餡料配搭都非常出色。近排知道佢哋終於係港島foodcourt開分店,環境舒服,仲要唔使點排隊,就算價錢比元朗分店貴都值得。🥩 傳統豬腩肉刈包跟柚子醬 Traditional Pork Belly Gua Bao ($58) 👅: 96.34 分 (中環/ 元朗分店)刈包軟熟,不會黏口,帶點煙韌,趁熱食最好食。滷肉煮得好冧好入味,入口即溶。配合切碎了的酸菜,柚子醬和花生碎,味道酸酸甜甜,加埋芫荽去解膩,整體配搭豐富和開胃。+$28 跟餐可配番薯條同汽水🧄 酥炸什菇刈包 Assorted Deep Fried Mushroom Gua Bao($60) 👅:84.27 分 (中環分店)店舖選用天婦羅方式去炸菇菌,做得香脆不膩,略嫌粉漿過厚,不太吃到菇的味道。配料有漬紅洋蔥,榛子碎和草菇榛子醬,味道幾特別,但什菇份量非常澎湃,食落會比較狼狽,如果以小食形式提供可能會更加適合。🍗 菠蘿炸雞刈包 Deep F

+$28 跟餐可配番薯條同汽水

🍗 菠蘿炸雞刈包 Deep Fried Chicken Gua Bao($46) 👅:97.33 分 (元朗分店)

必食‼️ 餡料有炸雞,燒菠蘿,羽衣甘藍,配自家調製的酸果醬和辣醬。佢哋嘅雞肉係用地瓜粉炸,做得好香脆,雞肉好嫩滑好juicy!! 菠蘿加糖燒過更香甜,配合埋辣醬同有豐富營養價值嘅羽衣甘藍一齊食,非常清新和開胃。

🫔 提拉米蘇壓餅Tiramisu Press Cake($48) 👅:82.21 分 (中環/元朗分店)

倆口小吃的壓餅同樣好受大家歡迎。餅皮煎得香脆,入面係帶香濃咖啡味的cream cheese,壓餅上面加了一些oreo 碎碎增加口感。

⭐️提提大家food court的飲料區有免費氣泡水提供。

📍中環分店提供刈包的口味與元朗本店有少許不同,而且定價會較高,營業時間也不太穩定,建議大家到訪之前,留意佢哋IG嘅Update!
菠蘿炸雞刈包
傳統豬腩肉刈包跟柚子醬
酥炸什菇刈包
菠蘿炸雞刈包
傳統豬腩肉刈包跟柚子醬
  • 韓式泡菜炸雞刈包
2023-03-28 263 浏览
▫️倆口小吃💁🏻‍♀️元朗排隊人氣小店兩口小吃,終於喺中環Baseball開分店,即刻帶埋💁🏽‍♂️嚟朝聖🍴香煎蝦餅刈包 $65蝦餅厚肉彈牙,食完一件都唔夠喉,好想再食多個!配上蒜醋西洋菜,同埋紫椰菜,令到口感更加清爽豐富有層次。秘製魚蛋醬汁味道亦都好特別同蝦餅味道好夾,提升蝦餅嘅鮮味👍🏻🍴傳統豬腩肉刈包 $58刈包最傳統一定係配豬腩肉,豬腩肉已經熬製都非常之軟腍,入口即化,配上刈包同埋芫荽做配菜食,一啲都唔會覺得肥膩😚🍴焙茶忌廉芝士壓餅 $45焙茶味道偏苦澀濃郁,非常足料,因為茶味香濃,所以即使係忌廉芝士都唔會覺得好膩,壓餅外皮薄身新得嚟有口感😋🍴炸白玉 $30口感非常之煙靭,白玉份量多,個個都大大粒,配上黃豆粉或者黑芝麻粉,我個人鍾意黃豆粉, 微微香甜配上煉奶一齊食好享受。💁🏽‍♂️比較鍾意黑芝麻粉嘅味道,為白玉嘅味道添加多一個層次,啖啖都有香濃嘅芝麻味👍🏻
▫️倆口小吃
🍴香煎蝦餅刈包 $65

🍴傳統豬腩肉刈包 $58

🍴焙茶忌廉芝士壓餅 $45

🍴炸白玉 $30

2023-03-26 167 浏览
Basehall recently has opened a lot of restaurants that I wanted to try but they are scattered throughout Hong Kong. Since I already had the ramen, I decided to try the desserts here.The Taiwanese Ice Cream Roll was definitely a surprise. The desserts looks small but is packed with fillings and in the end it was quite fulfilling. The thickness of the popiah skin was just right, holding the ingredients well without being too thick and diluting its flavors.The ice cream was just mildly sweet and th
Taiwanese Ice Cream Roll
The ice cream was just mildly sweet and the savory peanuts and fried green beans were actually the main flavors. The aroma of the coriander was just right without overshadowing the other ingredients. The flavors all combined together definitely reminded me of Taiwan and I hope I get to try their other dishes.
2023-03-23 189 浏览
呢間餐廳嘅位置都有少少隔涉,係位於怡和大廈嘅地庫嘅canteen入面,而我最估唔到嘅係呢個canteen仲有兩間好出名嘅拉麵鋪。餐廳主要係食刈包、炸物同壓餅,但部份食物可能太多人嗌好早就售馨!韓式泡菜炸雞刈包 $68呢個刈包嘅份量真係超級多,舊炸雞超級大舊,相當抵食!醬汁係泡菜芝士汁,係有少少膩少少邪惡,但間唔中食一次會好滿足!大大舊真係好難一啖食到,不過好彩係有張紙包住成個包,唔係就好易食到污糟邋遢。抹茶忌廉芝士壓餅 $45呢個壓餅又係一個必嗌嘅小食。本身以為會好膩,因為係抹茶同芝士呢個組合。但實際上係甜度適中,冇出面食嘅甜品咁甜,抹茶同芝士味道好夾,抹茶仲要係流心嘅添。

韓式泡菜炸雞刈包 $68

抹茶忌廉芝士壓餅 $45

2023-03-20 218 浏览
掃街日第三站- 𠉴口小吃@basehall其實想來basehall 已經很久了但總是沒機會,因為-直以為泊車不方便。原來停泊在愛丁堡廣場停車場只需步行數分鐘就到達Jardine house, basehall 就是位於basement 的food court , 全部品牌都是比較出名及有人氣。我們點了他們的招牌泡菜炸辣雞刈包$68- 因為他們出菜慢,包很快便淋了, 炸雞配搭醬汁是不錯的,肉質也算juicy. 抹茶忌廉餅$45- 外皮香脆,內裏其實是抹茶味的芝士忌廉,是比較偏甜,我本人是能接受的,但朋友覺得略為甜。敗筆是service 十分差,我們點餐時,以為他們有菠蘿炸辣雞包,原來只在元朗店發售。他們便程現出非常差的態度,見到他們全程都是黑臉對着其他顧客😅。相信大家也認為不需要再試第二次,因為食物沒有多出色,只能說上是中上。價錢:略貴
掃街日第三站- 𠉴口小吃@basehall

我們點了他們的招牌

價錢:略貴

2023-03-20
說了再見,就會再見~舊文提到光顧過元朗的倆口小吃,一直都想試試中環Basehall 的質素。過去的週末終於順道來打打卡了~.作為前中環人,有點慨嘆為何自己生活在中環時沒有如此高質的food court 😮‍💨 地方寛敝,裝潢高檔,選擇繁多,價位廣闊,豐儉由人。選擇困難人士到來是有點辛苦的,不過多來幾次就好了。本來都想試試新的餐廳,但結果又回到倆口小吃的店前,果然還是心心念念(⊃。•́‿•̀。)⊃ 難得來到當然要選擇只有這店才有的一款刈包,而且是好評不絕的呢~✿ 韓式泡菜炸雞刈包 💲68超級巨型!炸雞好大塊,海量蔥花,賣相非常吸引!大啖咬了一口,味道非常豐富:有辛辣的泡菜、半溶化的芝士、香脆肉嫩juicy 的炸雞、甜甜的梨片,材料雖多,卻毫無違和感!真的 非 常 好 食!好食得有點感動。✿ 芋泥肉鬆壓餅 💲43第一次食壓餅,好味到忍不住「哇」了一聲。爆出來的芋泥,非常綿密,甜度剛好,而且加入了肉鬆,平衡返味道和口感,所以可以一直吃吃吃都不覺腬。

✿ 韓式泡菜炸雞刈包 💲68

✿ 芋泥肉鬆壓餅 💲43
2023-03-11
2023-03-19 146 浏览
店名: 倆口小吃地址: 中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 11中環站A出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢:3.5/5味道: 5/5倆口小吃一直係元朗都好出樣,好多人排隊,最近係怡和大廈嘅地下food court開左,於是就去試下~丫就過佢嘅定價係比元朗嘅貴少少🤨抹茶忌廉芝士壓餅$45見呢款最多人推薦,食落抹茶味🍵好重,外面嘅烤到有少少金黃色,似係烤麻糬嘅質地入面嘅抹茶cream cheese味道好濃郁,但唔會話好甜同好漏,一件2個人share食就啱啱好🥰🤩傳統豬腩肉刈包$58雖然佢有其他唔同款,但第一次食就試左個基本款先外面個包好淋,好軟熟,一啲都唔硬🤩入面嘅豬腩肉肥瘦適中,而且份量都好多,可以啖啖都有肉😋除左有肉,仲有芫荽,加左之後好香,不過唔鍾意呢陣味嘅人就應該接受唔到了🙈#stitchfoodie中環#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊
店名: 倆口小吃

中環站A出口,行3分鐘

環境: 4.5/5
價錢:3.5/5
味道: 5/5

傳統豬腩肉刈包
雖然佢有其他唔同款,但第一次食就試左個基本款先
外面個包好淋,好軟熟,一啲都唔硬🤩
入面嘅豬腩肉肥瘦適中,而且份量都好多,可以啖啖都有肉😋

#stitchfoodie中環

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
2023-03-14 269 浏览
買外賣返屋企食,真係超好食呀!👍🏻炸雞唔會好乾,相反仲有啲肉汁👍🏻雞皮脆脆的,好香口😄最重要係個包好濕潤,好軟熟,真係無得頂😁而且攞返屋企已經過咗一段時間,但仍然keep到咁正既口感😮配上好多香蔥,世一!壓餅都好出色,不過個人而言,呢個口味太甜,唔太岩自己口味🤔但佢造到流心餡,都好犀利呀!芋泥肉鬆都好好味😋值得試!😃🥹整體黎講,刈包和壓餅都好好味,係難得一遇的餐廳🍴⋯⋯下次會再試其他口味🤤
買外賣返屋企食,真係超好食呀!👍🏻
韓式泡菜炸雞刈包

炸雞唔會好乾,相反仲有啲肉汁👍🏻
雞皮脆脆的,好香口😄
最重要係個包好濕潤,好軟熟,真係無得頂😁
而且攞返屋企已經過咗一段時間,
但仍然keep到咁正既口感😮
配上好多香蔥,
世一!

壓餅都好出色,
不過個人而言,呢個口味太甜,
唔太岩自己口味🤔
但佢造到流心餡,都好犀利呀!

芋泥肉鬆都好好味😋
值得試!😃🥹

整體黎講,
刈包和壓餅都好好味,
係難得一遇的餐廳🍴⋯⋯
下次會再試其他口味🤤
外卖送餐
2023-03-13 145 浏览
豬腩肉刈包配炸番薯條 佢嘅口感同味道都好好味。豬腩肉燉得好軟嫩,有淡淡嘅五香味,同刈包嘅鬆軟口感搭配得天衣無縫。炸番薯條都炸得酥脆口感好出色。豬腩肉嘅肉質好好,入口即化,燉煮嘅過程中都吸收咗調味料嘅味道,味道好鮮美。刈包嘅口感特別,外皮鬆軟,內裡有一層薄薄嘅脆皮,同豬腩肉搭配好啱。炸番薯條嘅口感都非常出色,炸得酥脆,而且油脂嘅控制都好到位,唔會太油膩,令人食得好過癮。總括而言,呢道傳統豬腩肉刈包配炸番薯條係一道好好味嘅小食。豬腩肉嘅肉質好好,刈包嘅口感特別,炸番薯條嘅酥脆口感,令人一試難忘。如果你仲未試過,真係要試試啦,相信你一定會鍾意上佢嘅。

2023-03-13 195 浏览
倆口小吃🥢台式刈包及壓餅整體而言,未至於有驚艷的感覺,雖然價錢比元朗店貴,但換來的是不用人肉排隊朝聖,可以在food court堂食。三樣食品中個人覺得炸蕃薯條最好吃🍟👷🏻‍♀️戴番個頭盔,非專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻————————————————————————🍴 倆口小吃 (中環)📍中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 11————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)1️⃣ 套餐$91👉🏻包括傳統豬腩包刈包(單叫 $58)、一份小份炸蕃薯條、一罐菊花茶(單叫 $33)👉🏻刈包包體軟熟。內餡有:五花滷肉、酸菜、花生碎、莞茜及柚子醬。滷肉略肥,食材配搭ok👉🏻蕃薯條即炸,好吃😋 感覺小份一點也不小😆朋友略嫌梅份重手了一點,但我覺得ok👉🏻菊花茶不甜2️⃣ 抹茶忌廉芝士壓餅$45👉🏻抹茶味濃,也吃得出忌廉芝士的味道,內餡是偏稠身的。餅皮有厚度帶煙韌。若是鹹味組合,應該更match _💡鍾意我哋嘅分享,記得:❤️Like💬Comment🔖Save📲Share_#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogge
倆口小吃🥢
台式刈包及壓餅

————————————————————————
🍴 倆口小吃 (中環)
————————————————————————
💁🏻‍♀️主觀記錄(記錄下自己食咗啲咩落肚🤪)

1️⃣ 套餐$91
傳統豬腩包刈包

小份炸蕃薯條

👉🏻菊花茶不甜
菊花茶

2️⃣ 抹茶忌廉芝士壓餅$45

_
💡鍾意我哋嘅分享,記得:
❤️Like
💬Comment
🔖Save
📲Share
_
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介
傳統豬腩包刈包
小份炸蕃薯條
1K
❀ 倆口小吃 #中環 ❀❗️元朗米芝蓮人氣壓餅 中環分店可以唔使排隊❗️——————————————————一直都好想試呢間元朗米芝蓮名物,主打唔同口味嘅壓餅同刈包,但長期大排長龍,仲要係室外又無位坐,亦隨時賣晒,所以一直都未有心機去🙈最近去咗位於中環Jardine House嘅foodcourt Basehall2,發現都有倆口小吃,仲唔洗排長龍,亦可以手機scan QR code落單,等10分鐘左右就有,方便好多,唯獨係價錢會貴少少(~$15)🤏。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 傳統刈包 $58 (4/5)(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子醬)刈包係店主每日親手製做,軟綿綿得嚟亦有少煙韌,係我喜愛嘅口感😆餡料滿滿的,有一大件半肥瘦嘅五花腩,加上甜甜地嘅花生粒、爽口酸菜,味道豐富🥰.☞ 芋泥肉鬆壓餅 $43 (4.1/5)芋泥同肉鬆簡直係Perfect match👍🏻芋泥的確有芋頭香,而且好綿滑。而肉鬆係有少少脆口,豐富口感。☞ 抹茶忌廉芝士壓餅 $45 (4.2/5)不過最驚喜絕對係呢一款🔥一打開,內裏濃濃嘅嘅抹茶忌廉醬湧現!味道甘苦,坊間真係好少食到咁香濃嘅抹茶製品,再有少少忌廉芝士嘅酸甜。口感杰
❀ 倆口小吃 #中環 ❀
❗️元朗米芝蓮人氣壓餅 中環分店可以唔使排隊❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 傳統刈包 $58 (4/5)
(五花肉,酸菜,花生碎,芫荽,柚子醬)
傳統刈包

☞ 芋泥肉鬆壓餅 $43 (4.1/5)
芋泥同肉鬆簡直係Perfect match👍🏻
芋泥的確有芋頭香,而且好綿滑。
而肉鬆係有少少脆口,豐富口感。
芋泥肉鬆壓餅

☞ 抹茶忌廉芝士壓餅 $45 (4.2/5)
不過最驚喜絕對係呢一款🔥
一打開,內裏濃濃嘅嘅抹茶忌廉醬湧現!
口感杰杰地似吉士,會有少少膩,建議同人分享。
兩款壓餅口感相同,比較硬實,但唔會覺得太厚皮,不過自己更加偏好煙靭嘅皮🤓

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 3.8/5 (food court)
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.5/5 (元朗會平啲,但要排隊)
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
絕對有其特色之處,亦有一定水準👍🏻不過可能因為我較喜歡煙靭嘅皮,就覺得冇坊間講到咁誇張🙈不過絕對值得試,唔使排隊嘅話絕對會再食。
傳統刈包
2023-03-06 196 浏览
由元朗排到中環,終於都俾我哋買到啦✌🏻之前我同阿媽都想食呢間嘢嘅壓餅,但係成日都排長龍,兼賣晒。 今次我哋去多次,但係今日我哋買到四式芝士同紅茶忌廉芝士味嘅壓餅,然後我哋買返屋企食慢慢嘆。本來我哋想買抹茶味,但賣曬,所以我哋就咩味都照要,買曬兩隻味返屋企。四式芝士($40)好好味😋,味道好濃郁、突出,有啲鬆脆,好有驚喜,帶返學做小食實冇得輸。紅茶忌廉芝士($45)好creamy,如果係抹茶一定不得了,下次一定要食到為止😝
由元朗排到中環,終於都俾我哋買到啦✌🏻

之前我同阿媽都想食呢間嘢嘅壓餅,但係成日都排長龍,兼賣晒。

外卖自取
中環food court BaseHall擴充第二期有多間名氣店舖進駐其中一間係元朗人氣小店台式刈包專門店有各款創意口味刈包選擇▫️ 傳統豬腩肉刈包 $58爆餡台式刈包手製鬆軟而濕潤內有多片半肥瘦五花腩🐖看似肥膩但配合海量芫荽、酸菜、花生碎☘️🥜仲有美味柚子醬🍋食落唔覺油膩味道有驚喜😊❤️▫️ 抹茶忌廉芝士壓餅 ($45)必點甜品壓餅估唔到質感煙靭切開有大量抹茶忌廉芝士流出🍵確係幾好味😋Size看似唔大但二人分享會比較好😆⭐️溫馨提示:食物全部即叫即製🔥所以須耐心等候
中環food court BaseHall擴充第二期

爆餡台式刈包
手製鬆軟而濕潤
內有多片半肥瘦五花腩🐖
看似肥膩
但配合海量芫荽、酸菜、花生碎☘️🥜
仲有美味柚子醬🍋
食落唔覺油膩
味道有驚喜😊❤️
傳統豬腩肉刈包

▫️ 抹茶忌廉芝士壓餅 ($45)
必點甜品

食物全部即叫即製🔥
所以須耐心等候
午餐
2023-03-03 177 浏览
香港没什么正儿八经的台湾菜,但仅是刈包这一个SKU就开出了几家专门店,想来也就是“大饼夹万物”的思路,食材、做法和创意到位了就不难啊·但差距还是明显的,尤其最近踩雷了一家,相比之下,去年新晋的米其林街头小食俩口小吃意外觉得很不错,去的中环新分店,价格自然要贵一些,但尝鲜无妨·【香煎虾饼刈包】虾饼应该是手打的,比煎鱼饼厚实,细嫩弹牙如虾滑,酱汁像是浓稠版的咖喱鱼蛋酱,又有点馋人的沙嗲香气,调味挺fusion·白白胖胖的蒸包要比一般馒头优秀,除了像棉被一般的蓬松暄软,没想到还有点发酵后微甜的酒酿香气,喜欢·刈包和压饼各有五六种口味,去晚了可能会售罄,它家在一排美食档口中人气是最高的
2023-02-25
午餐