雖然 #小秘書 唔係 #黃大仙 嘅 #街坊,不過好多時都會去附近搵嘢食🤤 屋邨林立,自然多食市,平嘅貴嘅都大把選擇😉 呢晚我就嚟到 #黃大仙中心北館 嘅「侍元」。餐廳裝修充滿和風特色,#小秘書 一入門口已經被色彩繽紛嘅餐牌吸引住☺️ 餐飲服務都已自助形式,我就叫咗個 #照燒雞肉飯,配 #炸雞翼 同 #凍檸茶 做 #晚餐 😉 其實呢晚都唔係我第一次嚟幫襯,就因為我對 #侍元 嘅 #雞肉食物 情有獨鍾🤤即叫即炸嘅 #雞翼,皮脆肉嫩,咬落去仲好juicy㗎🤤 而佢哋個 #照燒雞肉飯 大大碗,滿滿嘅雞肉喺飯面,醃製得好入味🤤 最後飲埋杯 #凍檸茶 落肚,簡簡單單嘅一人前,真係唔錯㗎🥳📍侍元 (黃大仙)龍翔道136號黃大仙中心北館1樓N142號舖

2023-01-18
今晚屋企無飯開就約了細佬一齊去了黃大仙中心看看有什麼好吃的,見到一間幾特別裝潢很有武士風,所以拉麵名都有武士這兩個字,這裡除了拉麵,還有其他定食的,我喜歡麵所以點了白武士櫻花蝦豚骨湯拉麵,而細佬點了蒲燒鰻魚飯,我們都分別加$22蚊有小食和飲品!價錢相當便宜抵吃,CP值都幾高!🔸 白武士櫻花蝦豚骨湯拉麵$62: 豐富的櫻花蝦配上濃濃的豚骨湯,好香又有海鮮味!有木耳,粟米粒,豚肉,還有一隻溫泉蛋😋,麵的質地比較軟身,老少咸宜!🔸 蒲燒鰻魚飯$56: 竟然咁平,好小地方有咁抵食的鰻魚飯,而味道質素都好好👍🏻,日本珍珠米飯,鰻魚不腥也沒有骨,燒汁好香好味調教得很好,而且有好多塊😍🔸炸雞翼:好香口大隻又好味👍🏻🔸餃子:正常😂
🔸炸雞翼:好香口大隻又好味👍🏻
蒲燒鰻魚飯
炸雞翼
餃子
2023-01-07 105 浏览
和媽媽在黃大仙中心逛街,媽媽突然說想吃拉麵,所以就來到[侍元拉麵]這裡有多款特色風味湯底的拉麵和飯,每樣主食都可以轉為套餐加配小食和飲品。媽媽看到餐牌後見到有她最愛的鰻魚飯好似好吸引,所以就點了 [浦燒鰻魚牛肉飯]$62 + $沙律套餐成個飯好大碗,鰻魚和牛肉的份量也很大,鰻魚肉很厚很嫩滑,醬汁跟鰻魚很配合。而我點了 [九州風櫻花蝦豚骨湯拉麵]$62 + $12 泡菜套餐湯底是香濃的豚骨味,上面有很多櫻花蝦、粟米粒和蔥粒,令湯底更香甜。還有有兩2片叉燒和半隻流心蛋,份量十分足👍。套餐的份量真的很大,我和媽媽都食唔晒🙈😆

浦燒鰻魚牛肉飯

九州風櫻花蝦豚骨湯拉麵

套餐的份量真的很大,我和媽媽都食唔晒🙈😆
浦燒鰻魚牛肉飯
九州風櫻花蝦豚骨湯拉麵
2023-01-03 102 浏览
好想食日本拉麵,見到呢間啲裝修幾靚,充滿日本風,就黎試吓點咗個赤武士地獄拉麵$62加配三隻炸雞翼+凍檸茶$22呢度係半自助點餐,排隊付款後店員俾部機我,部機響就可以取餐一取餐已經見到成個餐賣相好靚,聞到雞翼炸得好香,返埋位即時飲啖湯,唔算好辣,但個湯已經好濃味,麵係曲麵,所以好掛湯,軟硬度亦剛剛好,唔會太淋,碗麵配料有兩片义燒、木耳絲、粟米粒,义燒半肥瘦,所以唔會鞋口,木耳絲同粟米令個麵食落更有咬口雞翼炸得好香,咬落好有肉汁
好想食日本拉麵,見到呢間啲裝修幾靚,充滿日本風,就黎試吓
點咗個赤武士地獄拉麵$62加配三隻炸雞翼+凍檸茶$22
呢度係半自助點餐,排隊付款後店員俾部機我,部機響就可以取餐
雞翼炸得好香,咬落好有肉汁
2023-01-03
2022-12-28 73 浏览
今日放假去開黃大仙廟拜神,順道過隔離商場食個午飯,行過見到有一間充滿日本格調的餐廳,門外的餐牌價錢合理食物亦吸引就入去試下😋吉列咖喱豬扒飯賣相不錯,豬扒炸到金黃色脆卜卜,外皮外脆鬆軟多汁,配搭埋我最鍾意嘅日式咖喱,甜甜地辣辣地好惹味,日本飯粒粒粒分明,整體不錯。札幌風濃厚味噌豚骨湯拉麵以豚骨煮出的拉麵,侍元拉麵更配上濃厚味噌為拉麵🍜好好食,豚肉切得好薄,不會太油膩我最鍾意,雞蛋亦做到流心效果,麵底煙煙韌韌口感不錯👍日式餃子外皮煎得香口,入口豬肉好Juice,不用任何醬汁,就咁食都好好味😋最後飲埋杯冰凍檸檬茶,滿足!
吉列咖喱豬扒飯
札幌風濃厚味噌豚骨湯拉麵
日式餃子
最後飲埋杯冰凍檸檬茶,滿足!
年尾還神必到黃大仙廟,行個大運順便去黃大仙中心搵嘢食,呢幾年真係加入咗好多小店。俾我哋搵到一間CP值超高的 侍元,人多需要排隊,一於入去試吓!餐廳半自助形式購餐,日本拉麵和多款丼飯套餐可供選擇。餐廳裝潢充滿日本武士風,環境乾淨,座位舒適,怪不得滿座了!赤武士 $62血池地獄豚骨別府風血池地獄豚骨拉麵🍜之前去日本就去過別府,日本歷史悠久的溫泉鄉。早於奈良時期的《豐後風土記》中就已有記載。侍元職人參考了「別府地獄溫泉八景」一血の池地獄•創作出血池地獄豚骨湯。赤武士辣嘅湯底,火紅色辣椒🌶️充滿整個湯底,天氣凍冰冰食就最舒服,暖在心頭。拉麵用上粗拉麵,麵質特別彈牙。糖心蛋流心好味。日本叉燒,正宗半肥瘦,食落肉質軟身,滿腔油脂香。炸雞翼套餐 +$22超讚的炸雞翼,熱辣辣香噴噴,炸到金黃色,肉質肥美多汁,咬落好香脆。蒲燒鰻魚飯 $56鰻魚口感滑溜,在古代被視為珍貴的食用魚。在江戶的料理方法是把鰻魚先從魚背剖開,先蒸過後再烤,特別香口。蒲燒鰻魚飯好大碗,鰻魚份量也不少,鰻魚肉厚,肉質嫩滑之餘又充滿肉汁!用的醬汁煮得濃稠,把鰻魚鋪在飯上做成美味的鰻魚飯。

赤武士 $62

庆祝纪念
除夕
  • 鰻魚飯
2022-10-01 523 浏览
成日經過呢間都見到有人龍,今次見到有位就一於入去試吓🤗初頭以為呢間只係賣拉麵,原來都有多款飯可供選擇餐廳係好似快餐店嘅自助購買形式取餐,裡面雖然唔算大,但勝在食物嘅CP價高 九州風櫻花蝦豚骨湯拉麵$62呢度🈶️多款特色風味湯底嘅拉麵,每樣主食都可以加錢跟配小食或飲品個湯係好香濃嘅豚骨味,面層有好多櫻花蝦,令個湯底更鮮甜仲有粟米粒,爽口木耳,兩片叉燒➕️半隻流心蛋,十分豐富,拉麵口感柔韌,值得一試 跟餐加$22有炸雞翼同飲品,有三隻大雞翼,外層炸到好酥脆,內裡嘅雞肉嫩滑又多汁,十分不錯 蒲燒鰻魚飯$56鰻魚飯賣相好靚,雖然唔算好多鰻魚,但食落好香滑好肥美
成日經過呢間都見到有人龍,今次見到有位就一於入去試吓🤗
初頭以為呢間只係賣拉麵,原來都有多款飯可供選擇

九州風櫻花蝦豚骨湯拉麵$62
個湯係好香濃嘅豚骨味,面層有好多櫻花蝦,令個湯底更鮮甜

蒲燒鰻魚飯$56
鰻魚飯賣相好靚,雖然唔算好多鰻魚,但食落好香滑好肥美

2022-09-29 246 浏览
今晚唔煮飯, 又想食日本拉麵去左黃大仙中心北館1樓的最頭有間裝潢富有日本武士風🇯🇵的拉麵店 #侍元 🍜環境舒服,座位舒適常常滿座外賣生意也不錯就試試✅ #招牌拉麵:#侍元拉麵 #豬骨濃湯拉麵($62)🍜配炸雞🍗凍檸檬茶套餐🍋(+$22)特濃湯底好香,帶點點咸,啡黑色的木耳絲,賣相不錯。麵條吸收湯汁,如果想加辣🌶️,可自由加魔鬼辣粉,加少許已經很火辣,不過很爽。兩大件炸雞🍗🍗,香脆可口,外脆內軟。充滿肉汁又香滑✅章魚餅溫泉蛋烏冬+ 餃子凍檸檬茶套餐🥟清清地,章魚餅很彈牙又帶點甜味,有不少章魚粒, 溫泉蛋🥚好滑好香。昆布帶點甘甜,感覺清新健康。滿100元送餃子2件🥟🥟食得非常滿足🥰
今晚唔煮飯, 又想食日本拉麵

環境舒服,座位舒適
常常滿座
外賣生意也不錯

就試試✅ #招牌拉麵:

兩大件炸雞🍗🍗,香脆可口,外脆內軟。充滿肉汁又香滑

✅章魚餅溫泉蛋烏冬+ 餃子
凍檸檬茶套餐🥟

滿100元送餃子2件🥟🥟
食得非常滿足🥰
2022-09-28 209 浏览
呢度係位於黃大仙中心嘅一間平民日式餐廳,餐牌上嘅食物選擇好豐富而且價錢好大眾化。揀好食物之後,我哋就到出面櫃位點餐,當食物準備好之後就會提示我哋去取餐,調味料呢就係自助嘅。我哋兩個人叫咗個⭐️別府風血池地獄豚骨拉麵味道方面呢地獄拉麵好惹味辣度適中🌶⭐️海軍咖喱吉列豬扒飯🐽份量方面就冇得彈㗎喇,味道方面呢吉列豬扒就啖啖肉,炸粉唔會好厚,👍🏼咖喱就係日式偏甜嘅,對於唔係好食得辣嘅人嚟講非常之易入口。😋⭐️其中一個主食仲升級左炸雞套餐包埋一杯凍檸茶,炸雞比一般一口炸雞更加大份,😍入邊就唔係太油膩。總括而言呢一餐性價比非常之高,價錢非常大眾而且質素亦唔錯。

我哋兩個人叫咗個

⭐️別府風血池地獄豚骨拉麵
味道方面呢地獄拉麵好惹味辣度適中🌶

⭐️海軍咖喱吉列豬扒飯🐽

⭐️其中一個主食仲升級左炸雞套餐

總括而言呢一餐性價比非常之高,價錢非常大眾而且質素亦唔錯。
2022-09-18 200 浏览
自己平時好鍾意食拉麵,會成日去網上推介嘅拉麵舖頭食🤧🤧最近去到月尾,手頭有啲緊,見到樓下有間拉麵舖頭,拉麵癮又起,忍唔住入去試吓,跳咗普通豚骨味。邊有糖心蛋木耳叉燒筍,都算幾豐富。麵係曲麵,口感比較彈牙,都算唔錯的,同普通港式日本餐廳賣嗰啲拉麵有明顯分別。比較失色少少嘅係叉燒,真係有啲瘦,食落去有啲似瘦肉。糖心蛋並唔係非常入味,不過勝在唔使加錢。總括嚟講,性價比其實係幾高㗎。平平哋又想食拉麵,真係可以試試
自己平時好鍾意食拉麵,會成日去網上推介嘅拉麵舖頭食🤧🤧

邊有糖心蛋木耳叉燒筍,都算幾豐富。

比較失色少少嘅係叉燒,真係有啲瘦,食落去有啲似瘦肉。

糖心蛋並唔係非常入味,不過勝在唔使加錢。

2022-08-31 259 浏览
上次同男朋友一齊嚟 佢食咗呢一個海軍咖喱飯 🍛今次到我一個人黎試吓 海軍咖喱係好耐之前流傳落嚟嘅嘢食 都幾好味 不過炸餃子比較普通 如果可以配搭埋其他醬料就會好啲 雖然嘢飲選擇俾較少 不過好彩都仲有個檸檬茶可以選擇
2022-08-26 180 浏览
媽媽問點樣整鰻魚,佢話想試吓整,但問著一個唔食鰻魚嘅我,最快捷令到佢食到就直接帶咗佢出街食。黃大仙北館嘅侍元之前都有食過,我最鍾意係佢呢到有個地獄辣嘅辣粉,真係食到好刺激。今次點咗兩個套餐糖心蛋鰻魚飯加配沙律套餐另一個係赤武士拉麵配炸雞套餐糖心蛋鰻魚飯都好大碗,鰻魚份量都多,鰻魚見到嘅肉都好厚身。赤武士拉麵嘅赤武士代表辣嘅湯底,紅紅嘅辣椒充滿整個湯,而拉麵係用咗我鍾意嘅粗拉麵,麵質彈牙。日本叉燒半肥瘦肉質軟身。而套餐配上嘅炸到金黃色嘅炸雞,第一口咬落就已經覺得好香脆,而雞肉肉質竟然可以炸到咁滑之餘又充滿肉汁!真係想另外叫多份炸雞,可惜個肚已經無位了。

今次點咗兩個套餐
糖心蛋鰻魚飯加配沙律套餐
另一個係赤武士拉麵配炸雞套餐

糖心蛋鰻魚飯都好大碗,鰻魚份量都多,鰻魚見到嘅肉都好厚身。

2022-08-25
今日嚟食咗個 赤味拉麵 寫住係地獄辣🌶️ 個湯底好味 雖然係我眼中唔係幾辣 不過我男朋友係 🤣試完第一啖湯 辣得滯 話食唔到第二啖 個湯底真係超好味 下次會再嚟幫襯 覺得嘢飲選項比較少 想要加兩蚊轉麵豉湯嘅時候 啲麵豉湯已經冇晒 覺得有啲可惜 下次再嚟食 可能都係可能食返呢個麵 推薦個面超級好食 😋希望遲啲會多啲選項可以選擇 例如甜品 因為呢一間選項比較少 有四款唔同味道嘅拉麵 仲有少許飯嘅類別 就冇其他了
2022-08-08 201 浏览
拉麵上星期去了黃大仙探朋友,期間跟他去了商場食拉麵,餐廳叫侍元拉麵。至今還記得赤武士地獄拉麵的味道,哈哈,當時的辛辣口感,不停在味蕾徘徊。拉麵賣相整齊,蔥粒,粟米,豚肉片,木耳絲和流心蛋,各自分布均勻在拉麵上 。加上有橙紅色的湯底和辣油,顏色鮮明,香氣撲鼻,未食已經吸引。麵條烹調時間剛剛好,有彈性又有湯底味道,加上辣度足夠,食到火紅火辣,哈哈。配上一杯凍飲,滋味樂在心頭。另一款九州風櫻花蝦豚骨拉麵,一樣覺得幾好食。對面同樣有蔥粒,粟米,豚肉片,木耳絲和流心蛋,而且還有櫻花蝦,濃郁嘅豚骨湯底,加上麵條有櫻花蝦襯托,無論在顏色和味道上增添一層色彩。
拉麵

2022-07-26
2022-08-07 145 浏览
這間像快餐店的日式料理店,竟然給我一個驚喜,花費不多的價錢,但食物質素也不錯。九州風白武士,白色的豬骨濃湯,濃得來不是漿糊一樣,或使人滿口味精的感覺,白湯夠清晰,味道濃淡適中,還有不可不提的櫻花蝦,使面的香味增加了不少,叉燒也用心製作,流心蛋也真的是流心的,流心位置有少少甜味。泡菜照燒雞肉飯,雞肉嫩滑,而且經過醃製,少許鹹味帶點燒汁的味道,泡菜辣辣的,使人非常開胃很適合在這炎熱的天氣下吃的,飯軟硬適中。凍檸茶是原個由冰箱雪藏的,夠冰涼。味道: 值得一試衛生: 尚可以環境: 比較擠迫服務: 尚可以價錢: CP值高

凍檸茶是原個由冰箱雪藏的,夠冰涼。
味道: 值得一試
衛生: 尚可以