2010-09-27 4614 浏览
潮州菜在香港算是受歡迎菜系中的一員,其簡單、方便、快捷的上菜速度,與及相宜的價錢,一直為港人受落. 九龍城潮州店林立,樂口福及創發獨當一面,手功菜令人回味,而中上環的兩興走高格調路線都可算是代表. 其實有不少名氣不高但多年來都能保持高水準,相信佳寧娜都可算是其中之一. 難得有食友發掘到好東西,一定要跟大家分享,是夜兩圍二十幾人,熱熱鬧鬧,坐在大堂用屏風分割開的一角,自成天地. 菜色由攪手一早寫好,多以小食為主,看看菜單,除了沒有手功菜及貴價菜,其他都是大家耳熟能詳的菜色. 滷水鵝片 : 跟阿鴻相比,是有一點不同,香料味是比較霸道,肉質雖未至嫩滑,但紋理清晰,皮下脂肪不夠厚,少了一朕豐腴的口感. 滷水鵝肝 : 滷得太耐,肉質變得結實,其實鵝肝處理得好,在火候上下功夫,是可以有粉嫩的口感,至少鹿嗚春的酒漕鴨肝好得多了. 滷水大腸 : 炆得夠腍身,腸內異物去得極清,但相反是少了羶味,舖底的豆腐,吸收滷水汁之後變得更惹味. 潮式凍馬友 : 一直以來都是凍食都是以大眼雞或烏頭為主,馬友肉質比較結實,但魚味卻比前者濃,一分錢一分貨就是這個道理. 普寧炸豆腐 : 炸得夠火候,表皮色澤深黃,外皮是鬆化

普寧炸豆腐 : 炸得夠火候,表皮色澤深黃,外皮是鬆化酥軟,但奇怪地豆腐味好輕,亦不覺得嫩滑,相信是來貨的問題.

響螺頭春菜煲 : 起初第一煲是見不到,喝不出有螺味,細問之下,原來是變了排骨春菜煲,店方亦主動更正,值得加分,但老實說再上的一煲,亦不見得好,螺味似有還無,是火候不足的老問題.

紅燒魚鰾 : 魚鰾夠厚身,加入粟米心,蔥段及紅蘿蔔等爆香,再扣汁,令魚鰾吸收茨汁之後更惹味又爽口.

梅子豉汁白鱔 : 酸酸甜甜的梅子,將鱔片的腥味完全僻去,雖然豉汁夠香,梅子的微酸令人食慾大增,但是夜鱔片碎骨多了點.

酥炸發財卷 : 腐皮將髮菜包裹再炸,外鬆化內軟熟,不錯

潮汕梅羔骨 : 所選並非腩排位,脂肪少,炸得透,入口不夠豐腴,灑幾粒芝麻增加香氣算是幫幫忙.

香煎九肚魚烙 : 可能蛋漿不足,所以九肚魚肉都跑了出來,賣相有點凌亂,入口軟綿綿又有蛋香,不過好易散開,好食難睇.

檸檬牛腩湯 : 個人而言是接受不來,檸檬皮浸得太討,是有一種苦澀味,大概是清湯腩的變奏版吧!牛腩其實炆得不錯,但要跟湯一起食,感覺有點怪怪的!

北荵泡海參 : 海參浸得透,所以夠軟身,原煲爆香蔥段,再加入海參扣汁,熱力將香氣都逼了出來,不錯.

蛋黃黃金蝦 : 咸蛋黃掛得好平均,將整隻蝦緊緊包裹,而且蝦肉新鮮,夠爽口.

糖醋炆伊麵 : 還是食慣生麵,伊麵汆水後,吸收水份過多,是瀝不清的,所以要在拖油時花多點時間,油份便跟著多起來,入口油膩,加多點醋亦無濟於事.

黃金炸油粿 : 薯粉做的粿皮炸成金黃色,賣相已經討好,咬一口還是熱辣辣的,不太甜,正合我意.

反沙芋條 : 砂糖未能掛在芋條上,已經是失敗了一半,再加上糖漿乾身後變成糖塊,往往整片脫落,師傅今次未免失手了.

p.s : 是夜菜色在平均以上,但未試過荷包鱔,石榴雞及頭菜卷的名菜,到底師傅的水準能否與幾間名店相比呢?實在令人期待.............^^
夠特別~~~
  • 紅燒魚鰾
  • 蛋黃黃金蝦
  • 黃金炸油粿
2010-07-10 3472 浏览
在九龍吃潮洲菜多會到九龍城而港島則多是在上環.自從兩興結業後,潮菜的飯局也好像舉行不多,很多時也只是去吃打冷,而真正去酒家坐下點幾個小菜來吃的少之又少.灣仔這家算是比較大型一點的店,而且也可算是老字號了,多年前年紀還小的時候每次和做生意的世叔伯來,以為這裡只賣凍蟹及翅!因為看見差不多每枱也是一樣的.近年這種場面已難得一見.這夜一行ニ十多人分佔兩圍檯,準備再嚐久違的潮洲小菜.滷水鵝片----滷水汁味道濃厚香醇,鵝的肉質不錯,肥瘦適中.滷水大腸----處理功夫做得好沒異味,質感是偏軟了一點.滷水鵝肝----滷水的味道全進入肝內,但吃起來略嫌硬身,始終喜歡較粉嫩的多一點.酥炸發財卷----炸得酥脆,近年已甚少吃髮菜,再嚐這味道竟有點新鮮感.潮式凍馬友----很少有機會吃到魚身這麼大的馬友,味鮮,肉質結實富彈性.普寧炸豆腐----外層炸得頗酥脆,內裡的質感未算軟滑.而蘸的只是普通蔥花鹽水.因有吃過做得更好的在龍鳳厨坊,這個不免被比了下去.北蔥泡海參----以燒熱的煲仔載著上檯,熱力令蔥香的味道完全揮發出來,海參的質素不俗,入口軟而富彈性.潮汕梅膏骨----梅膏醬的味道酸酸甜甜很開胃,惜排骨瘦了
這夜一行ニ十多人分佔兩圍檯,準備再嚐久違的潮洲小菜.

滷水大腸----處理功夫做得好沒異味,質感是偏軟了一點.
潮汕梅膏骨----梅膏醬的味道酸酸甜甜很開胃,惜排骨瘦了一點,吃起來欠脂肪的油香.
檸檬牛腩湯----聞起來一般但喝下去感覺極佳!酸的濃度不高帶丁點牛腩的羶味,喝下去感覺很開胃,是適合夏天的湯水.
蛋黃黃金蝦----咸蛋黃的味道略淡,中蝦肉質爽口彈牙.
梅子豉汁炆白鱔----醬汁調味做得好,是用來下飯的恩物!惜白鱔的肉質,太淋身,始終喜歡有彈性的多點.
紅燒魚鰾----原物是筒狀的魚鰾很厚身,橫切成一圈圈的效果比平常切成塊狀更美觀,魚鰾不帶半點腥味,而且像海綿般吸收了上湯的味道,鮮味十足!
香煎九肚魚烙----對這菜的評價是一般,因九肚魚實在有太多幼細的軟骨,雖不會被這些軟骨插傷但吃在口中吞又不是吐出來又不是!就是感覺不好.
糖醋煎伊麵----面層是乾爽但一翻開便見到底部被油浸著.
響螺頭春菜煲----初看到時有點奇怪,怎麽見不到螺頭只見到排骨?吃了一半後突然再出現多一煲!原來是店方第一煲漏了加入螺頭,所以再煮多一煲有螺頭的出來!這次終於喝得到螺頭湯的鮮味.
反沙芋條----芋頭做得再軟身一點的話會更合口味!
黃金炸油粿----薯粉做的粿皮入口很軟濡,餡料的甜度亦適中,好吃!
果盤----看見鮮紅的西瓜又忍不住吃了數件,夠冰凍甜味十足.

這裡的滷水及炆煮菜式做得不錯,但總是覺得多了一點廣東菜的味道.
感謝師兄舉行這飯局,讓大家以這實惠價錢嚐了一頓不錯的潮菜.
滷水鵝片/滷水大腸
  • 黃金炸油粿
  • 紅燒魚鰾
  • 北蔥泡海參
2010-02-17 2534 浏览
每年的團年飯都是吃廣東菜,今年嘗試吃潮州菜,轉轉口味。事實上,是遷就小伙子在「摩理」習泳後大家可快些會面,於是我們決定來試「佳寧娜」。這是一間歷史悠久的食肆,但我們都是第一次到來。可能時間尚早的關係,祇得一、兩檯客人,甫坐下,即奉上一盤六杯的功夫茶,惟茶味偏淡,未能顯出真功夫。時近年尾,團年開年的菜譜已推出,「發財好巿」,「橫財就手」等一大堆,過年會吃很多餐,我們還是較喜歡點一些家常菜。干炸蝦蟹棗共有八粒,四粒圓形,四粒長形,因小伙子對蟹有敏感,遂問一問侍應姐姐,哪是蟹?哪是蝦?侍應姐姐回答:「不太清楚,最好自己試試!」事實上,兩者形狀有別,但味道分別不太,我估計圓形是蝦吧!蝦蟹棗內有馬蹄碎,增加口感,醮點特別的醬汁很好吃。栗子滑雞煲,雞已去骨,炒得頗滑,栗子味美,加上冬菰,還有酒香,送飯最好。鮑魚菰西蘭花,形神與真鮑魚像真度高,小妮子和小伙子愛鮑魚菰多於愛鮑魚,我又何必點鮑魚呢?刀功和調味都出色,加上帶點韌的質感,幾可亂真,大家吃得開懷。薑蔥魚頭煲,嗅到有酒香和薑蔥味,主要是用來辟腥,斬了件的魚頭,藏在大量的薑絲和蔥段內,卻找不到魚雲,我最愛躲在魚頭骨縫內的滋味,輕嚐細舔,樂在其中

干炸蝦蟹棗共有八粒,四粒圓形,四粒長形,因小伙子對蟹有敏感,遂問一問侍應姐姐,哪是蟹?哪是蝦?侍應姐姐回答:「不太清楚,最好自己試試!」事實上,兩者形狀有別,但味道分別不太,我估計圓形是蝦吧!蝦蟹棗內有馬蹄碎,增加口感,醮點特別的醬汁很好吃。栗子滑雞煲,雞已去骨,炒得頗滑,栗子味美,加上冬菰,還有酒香,送飯最好。鮑魚菰西蘭花,形神與真鮑魚像真度高,小妮子和小伙子愛鮑魚菰多於愛鮑魚,我又何必點鮑魚呢?刀功和調味都出色,加上帶點韌的質感,幾可亂真,大家吃得開懷。薑蔥魚頭煲,嗅到有酒香和薑蔥味,主要是用來辟腥,斬了件的魚頭,藏在大量的薑絲和蔥段內,卻找不到魚雲,我最愛躲在魚頭骨縫內的滋味,輕嚐細舔,樂在其中 。香煎九肚魚烙,是煎蠔仔烙的表兄弟,用番薯粉漿加蛋煎,九肚魚已拆骨,魚肉軟滑,番薯粉蛋漿煎得軟糯,點魚露吃很惹味,若是煎得金黃點會更好。

連五個白飯,結賬 $540,細看賬單,四人的茶、芥、酸菜已過一百元,「未見官先打八十」,難怪近年的團年飯很多人都改吃自助餐了。
功夫茶
干炸蝦蟹棗
栗子滑雞煲
香煎九肚魚烙
2010-01-05 1818 浏览
一間開業頗久的潮洲菜館,吃了一頓晚飯。食物方面都唔錯,不過價錢貴咗啲啲。鹵水鵝片:鹵水汁鹹味適中,鵝片入味,口感軟滑。煎蠔餅:蠔仔數量不少,蛋餅香脆,味道唔錯。金銀蛋豆苗:豆苗幼嫩,OK。方魚肉碎粥:普通喇。水晶包:水晶皮厚薄適中,豆沙/蓮蓉餡略膩,淺嚐兩粒OK!

鹵水鵝片:鹵水汁鹹味適中,鵝片入味,口感軟滑。
煎蠔餅:蠔仔數量不少,蛋餅香脆,味道唔錯。
金銀蛋豆苗:豆苗幼嫩,OK。
方魚肉碎粥:普通喇。
水晶包:水晶皮厚薄適中,豆沙/蓮蓉餡略膩,淺嚐兩粒OK!

[3/1/2010; Sun]

2010-01-03
十一月下旬師兄設宴,一行三十餘人在佈置得企理的廂房內擺下三席,都是相熟的食友,在師兄努力下免去開瓶費,佳餚美酒及專人招呼,加上大家期待著美食心情,氣氛好不熱鬧。由幾味滷水小吃及魚飯作序,幾味滷水小品中,最驚喜是層層卷卷的套腸,滷得軟熟而滷水賦予套腸醇香,脂肪保留著應有臊香,夠傳統就是好,可以的話,是真的希望再來一客呢。魚飯在潮汕當地尋常食事,大魚如馬友是同類的上品,小欄魚毛他們亦會(火合)來餵貓;是夜的馬友件頭十足,是上佳的好貨,由於是蒸而非用魚湯膽浸熟,肉會較纖實,肉味翹富個性。至單尾的糖醋兩面黃,當嚐過此夜的半煎煮,外焦而軟入芯的蛋麵後,你不會再想吃坊間的「炸版」糖醋麵,加上甜砂糖、酸醋吃,潮味十足。更多飯局活動分享@http://foodxfile.blogspot.com/2009/12/blog-post_22.html
十一月下旬

更多飯局活動分享@
再來一客,可以嗎?
再來一客,可以嗎?
  • 魚飯
  • 滷水系列
  • 兩面黃
2009-12-22 1166 浏览
11月27日(星期五)晚,多謝師兄的邀請,我和女友可以出席是晚的飯局。「佳寧娜」聞說歷史悠久,在無數次擦身而過後,今趟有幸試試這裡的菜肴,而且我們吃潮州菜大多是去街坊格局的“打冷鋪”,不知道上館子是否有另一番風味。約七點半左右,我來到時已有不少食友到了,女友約八時左右來到,亦剛好趕得上開席。開始時,先來幾個冷菜,分別是鹵水鵝片、鵝肝、豬耳、大腸和潮式凍馬友。鵝片嫩滑,鹵水汁不太咸,豬耳醃得很入味,大腸豐美;鹵水鵝肝和凍馬友都是第一次吃,前者口感幼滑,後者嚐到很鮮的魚味,甚為驚喜。吃過冷菜做熱身,跟著來的就是數款熱菜,包括干炸蝦蟹棗、川椒鴿片、富貴石榴雞、芝麻魚鰾、紹菜魚頭腩爐、酥炸發財卷、梅菜蒸扣肉、香煎水瓜烙、荷包燉白鱔,還有糖醋炆伊麵和欖菜肉碎炒飯。各款熱菜都很有水準,其中令我印象最深刻的是酥炸發財卷和芝麻魚鰾。酥炸發財卷皮薄香脆,發財味甚濃;魚鰾爽滑,帶有淡淡的芝麻清香。吃完主食,最後來的是甜點,有羔燒福果和反沙芋條。我沒有吃褔果,祇吃了反沙芋條,很美味,芋條本身已經夠甜,連外層薄薄的砂糖吃,簡直甜到入心。這裡的食物有水準,服務亦週到,再一次多謝師兄的邀請,期待下一次的飯局!

凍馬友
鵝片
反沙芋
梅菜蒸扣肉
2009-07-24 863 浏览
今日老媽子生日,阿哥提議去我地呢排每逢大日子必去嘅佳寧娜。為咗孝敬老媽子,緊係先嚟番個紅燒翅先啦!成碗滿滿嘅魚翅,絕無嬉場,味道亦好正!差不多每次必叫嘅滷水鵝片、炸蝦蟹棗、糖醋麵,依然好味!滷水鵝片~切得薄薄,非常軟滑,滷味適中!炸蝦蟹棗~係我食過香港多間潮州菜館中算最好食!用料足,絕對唔係炸麵粉球,蝦棗有蝦味、蟹棗有蟹味,正!糖醋麵~脆中帶軟,唔會太油,唯一美中不足係碟白砂糖, 送上台前相信已經擺放咗一段時間,砂糖已結成糖餅,要摏番鬆佢先食得。今次仲嘗試咗沙茶芥蘭炒牛肉同欖菜倉魚塊。前者沙茶唔夠味,後者勁鹹,大家唔洗試甜品係水晶包,皮Q兼薄,餡亦唔會太甜,好味!今晚有個小插曲,偶然見到隔離台食緊一樣潮州獨有貝殼類海產~薄殼!呢樣野非"GA GI LUNG"應該唔識叫!薄殼只有响夏天先有得食,細細隻,個殼薄到幾乎可以透光,但肉質肥美鮮甜,我見到都好想食,但因為嗰時都已經飽咗九成,所以最終都無緣品嚐
今日老媽子生日,阿哥提議去我地呢排每逢大日子必去嘅佳寧娜。

差不多每次必叫嘅滷水鵝片、炸蝦蟹棗、糖醋麵,依然好味!

滷水鵝片~切得薄薄,非常軟滑,滷味適中!

甜品係水晶包,皮Q兼薄,餡亦唔會太甜,好味!

2009-07-23
庆祝纪念
生日
  • 滷水鵝片
  • 炸蝦蟹棗
  • 糖醋麵
2008-08-04 574 浏览
星期六的晚飯, 友人從嘉亨灣駕車前往, 10分左右. 一行四人一坐低, 叫咗個4人餐 (488)椒鹽蝦 ( 唔記得個名), : OK la清蒸鮑魚仔 8 隻 : 都可以, 幾好味胡椒豬肚湯 : 好多料, 飲到底有好多胡椒粒, 不過個湯就無咩胡椒味滷水鵝併盤 : 呢個最好味, 鵝入味又鬆, 豬耳仔好爽, 喺底既豆腐都好滑菠蘿咕嚕骨 : 個骨炸得好脆, 個汁都唔錯西蘭花扒鮑魚菇 : 麻麻地, 鮑魚菇有d un另加3碗:紅燒潮洲翅 : 呢個好足料, 杰杰地, 好味道!服務都唔錯, 侍應們都殷勤服務! 有機會, 再嚟!友人請客, 所以唔知幾多錢!!! 多謝晒

一坐低, 叫咗個4人餐 (488)
椒鹽蝦 ( 唔記得個名), : OK la
清蒸鮑魚仔 8 隻 : 都可以, 幾好味
菠蘿咕嚕骨 : 個骨炸得好脆, 個汁都唔錯
西蘭花扒鮑魚菇 : 麻麻地, 鮑魚菇有d un
另加3碗:
紅燒潮洲翅 : 呢個好足料, 杰杰地, 好味道!

服務都唔錯, 侍應們都殷勤服務! 有機會, 再嚟!

友人請客, 所以唔知幾多錢!!! 多謝晒
  • 滷水鵝
  • 潮洲翅
2008-06-09 482 浏览
早幾日老闆無啦啦又吹雞食晏, 地點又係呢間食店, 令到師傅好懷疑老闆佢係咪有股份架, 喺理論上冇得揀嘅情況下, 師傅唯有應邀出席, 當食一餐免費午餐啦! 一行六人, 訂左位, 今次去到就唔使等, 好快就可以坐底! 於是乎即刻柯打野食, 由於師傅唔知道今次會有咩食, 加上有左上次經驗, 所以保險少少, 要個潮州粉果先, 至少都有樣潮州野食呀! 等左一陣, 各道菜式陸續登場, 有西洋茶湯, 潮式鹵水拼盆, 煎銀雪魚, 沙茶牛肉炒河, 鹵水豬大腸, 叉燒包, 春卷等等!先講下個西洋菜湯, 西洋菜湯好重西洋菜味, 湯底幾濃不過就幾咸, 要扣下分; 潮式鹵水拼盆有鵝片, 鵝件, 蛋, 豬耳同埋豆腐, 鵝片就幾瘦, 幾韌幾鞋, 唔算好味; 鵝件同鵝片一樣, 又鞋又韌, 仲有骨, 麻麻地; 而蛋得四件仔, 冇咩特別; 豬耳就幾爽口, 味道都唔錯, 可以啦; 豆腐就暖暖地, 唔會太咸, 都幾好味; 銀雪魚就煎得好香, 冇腥味, 不過銀雪魚就雪得好實, 口感麻麻, 一般; 沙茶牛肉炒河都炒得幾香, 唔會太油而牛肉幾鬆, 味道唔錯; 鹵水豬大腸就幾腍身, 好入味, 好似洗得唔係好乾淨, 有沙, 要扣下分

先講下個西洋菜湯, 西洋菜湯好重西洋菜味, 湯底幾濃不過就幾咸, 要扣下分; 潮式鹵水拼盆有鵝片, 鵝件, 蛋, 豬耳同埋豆腐, 鵝片就幾瘦, 幾韌幾鞋, 唔算好味; 鵝件同鵝片一樣, 又鞋又韌, 仲有骨, 麻麻地; 而蛋得四件仔, 冇咩特別; 豬耳就幾爽口, 味道都唔錯, 可以啦; 豆腐就暖暖地, 唔會太咸, 都幾好味; 銀雪魚就煎得好香, 冇腥味, 不過銀雪魚就雪得好實, 口感麻麻, 一般; 沙茶牛肉炒河都炒得幾香, 唔會太油而牛肉幾鬆, 味道唔錯; 鹵水豬大腸就幾腍身, 好入味, 好似洗得唔係好乾淨, 有沙, 要扣下分; 潮州粉果個皮都幾厚身, 味道一般, 冇咩特別, 其他嘅點心都係普普通通, 一般啦!

總括黎講師傅今次都試到少量潮州菜, 而質素都係一般, 招呼普普通通, 環境又係一般, 而埋單價錢好似唔過六百, 都唔算太貴, 可以啦, 不過今次又係唔使錢, 所以都叫做抵食嘅! 唯一可取師傅相信絕對會係碟前菜(咸酸菜), 味道唔會過咸過酸, 非常醒胃好味, 掂呀! 師傅相信自己就一就唔會再黎, 最好就可免則免, 如果真係要黎嘅話, 一定要免費午餐, 否則就一定覺得好唔抵!
鹵水豬大腸
2008-05-29 170 浏览
上星期老闆無啦啦吹雞話一齊食晏, 喺避無可避嘅情況下唯有出席啦, 咁啱唔知邊條蛋散提議黎呢間食店, 喺冇人反對嘅情形下就咁成交!一行八人, 訂左位, 去到竟然仲要等, 原來係等緊執枱同擺位, 咁樣攪一攪都整左成十分鐘! 坐底後眾人忙於睇下叫咩食, 但最後竟然係揀一個餐套, 五個點心, 五個小菜! 最後要左叉燒包, 煎腐皮卷, 煎蘿蔔糕, 沙茶牛肉炒河, 魚香茄子煲, 金銀蛋浸莧菜, 咕嚕肉, 西蘭花扒雙菇, 仲有兩個點心師已經唔記得左!首先望下d菜式, 再望下間食店, 師傅就發現一樣好奇怪嘅事, 就係喺一間食潮州菜嘅食店內吃廣東菜, 一樣潮州菜都冇, 勉強得個沙茶牛肉炒河算係, 你都咪話唔頂癮! 今次師傅唔逐樣講, 皆因食物質素好一般, 印象中最好只有金銀蛋浸莧菜, 因為莧菜好嫩好好味, 你話死未?總括黎講食物質素普通, 招呼麻麻地, 環境又係一般, 而價錢師傅就唔係好清楚, 不過去潮州店唔食潮州野, 師傅都係第一次, 如果純粹以廣東食物嘅質素黎評呢, 師傅就比梗咸臉, 不過如果咁樣好似對呢間食店有欠公平, 話唔定佢d潮州野勁好味呢? 所以 都係比多次機會佢, 公平少少, 留番下一次再

總括黎講食物質素普通, 招呼麻麻地, 環境又係一般, 而價錢師傅就唔係好清楚, 不過去潮州店唔食潮州野, 師傅都係第一次, 如果純粹以廣東食物嘅質素黎評呢, 師傅就比梗咸臉, 不過如果咁樣好似對呢間食店有欠公平, 話唔定佢d潮州野勁好味呢? 所以 都係比多次機會佢, 公平少少, 留番下一次再黎先定佢生死啦!
$唔知 (午餐)
幾十年來裝修都冇乜點變過的佳寧娜, 鵝片水瓜等都是已港化的廣東菜, 食物水準, 雖在創發之下, 不過總算不失禮人, 唯一極不可取的是今晚的方魚肉碎粥, 實在下得太多味精了, 雖然我對味精吃不消, 起碼只是口渴, 沒有頭痛身興。招呼不壞, 大致上來說就是不過不失。灣仔實在沒有甚麼環境像樣的潮州菜館, 可以說是唯一的選擇。

灣仔實在沒有甚麼環境像樣的潮州菜館, 可以說是唯一的選擇。
2008-01-21 150 浏览
Have a business lunch with client at this restaurant. Order a banquet of $2200 and have a private room. Food quality is unexpectedly good. Veggie is fresh and fried chicken is crispy and nice.The only poor thing is the quality of service. The waitress who is supposed to serve us always went out of the room to serve the tables in the lobby. When the dishes arrived in our VIP room, they were left there to be cold. I have to go out of the room to ask them to serve.

2007-12-30 187 浏览
早陣子回灣仔跟舊同事見面,三個男人到佳寧娜吃午餐。點了雞絲粉皮、拍黃瓜、潮式鵝拼豆腐、潮式糯米球、香酥馬蹄糕、潮式炸蝦棗…。統統好味!講真果句,跟年輕朋友吃,可到潮樓;跟老朋友吃,要到傳統街坊店;跟合作夥伴吃,要到潮江春;跟其他人吃,就要來佳寧娜!
早陣子回灣仔跟舊同事見面,三個男人到佳寧娜吃午餐。
2007-10-08 142 浏览
每逢過時過節一大棚人出外吃飯,都是一件不容易的事。平時好吃的餐廳酒樓,很多時都會因爲員工放假,而客人却增多,以致水準會不穩定。二十多年的歷史,曾經也是頗高檔潮州酒家的佳寧娜,坐落于一棟二十多年的大厦內,總也算屹立不倒。只是有些未能跟隨時代脉搏,逐漸被上一代淡忘,新一代的人,來這裏吃飯,可能又會覺得老套一些,最可惜也未至于可以懷舊這麽‘老’,可說是兩頭不到岸。今年與父母兄弟選了這家逐漸被遺忘的老字號,貪其晚上客人少,而食物水準也可靠。父親行動不便,來到問酒樓,發覺此酒樓幷不能讓輪椅直達。部長知悉,便馬上來到地下協助,值得嘉許。追月飯是父母請,當然要叫些合他們的口味,經濟又實惠,又有體統的菜肴。十二人叫了兩個四人套餐,另外再加一隻蒜香鶏,一碟欖菜肉碎炒飯,一碟糖醋面,一客川椒鶏球。四人套餐又是著實抵吃,足斤重的青班,因要了兩個餐,有兩條,一條清蒸,一條豉椒苦瓜煮,蝦半斤也是兩客,半斤白焯,半斤椒鹽,湯則選了個紫菜肉碎豆腐羹。另外再有六個例牌菜可從指定菜單任選,分別要了鹵水鵝幷盤,香酥芋茸鴨,咕嚕肉,煎蚝餅,炸蝦蟹棗和蘿蔔菜煲。大致來說,潮州的傳統食物較佳,肉碎炒飯,糖醋面及煎蚝餅都做得好。

大致來說,潮州的傳統食物較佳,肉碎炒飯,糖醋面及煎蚝餅都做得好。其他菜色的水準中等。最差的要算苦瓜煮青班,獻汁太濃,魚也有一些腥。最後送上的甜品,番薯糖水,缺乏薑味。

大時大節,一家團聚,有一個鬆容不迫的晚上,寬倘的地方,實惠的價格,在經濟暢旺的香港,也不是太容易。笑口常開,當然是笑臉啦!
2007-09-26 142 浏览
老細突然話去食中秋飯,一行23人黎哩度開飯局,哩個名聽得多,又話d野點好食點好食,我又唔覺啊,只係普通既質素.d老細揀既級數,我真係唔多欣賞,在此多謝老細.始終係公司飯局,都唔會由自己話食咩就食咩,一早安排晒,唯獨係個雞燉翅,啖啖翅,超正!牛肉粒,沙爹牛肉,魷魚,牛肉球係全部我都唔識既野.只係食左(每樣一件)鴨胸肉,乳豬,海哲,春卷,炸蝦丸,炸蟹丸,潮州魚蛋,莧菜餃,炒許翠玉瓜.唉!連我最鍾意食既燒賣同蝦餃都無黎到,問個知客,好似發緊夢咁,一早無晒喇,咁又唔出聲,trouble.之後叫佢俾幾個盒打包d野食走,咩話!打包,好少野咋喎.聽唔明廣東話係唔係要講國語定係英語呢?