⸜♡⸝‍薛西弗斯的神話 ⸜♡⸝‍以思考為主題的台西式fusion餐廳我們同時在順境與永無盡頭而徒勞無功的苦難中要學習享受喜樂 也要學習反思自省走進這間餐廳 總有一種被治愈的感覺被食物、文字、畫作安慰♡提醒若你需要在繁重的生活中喝一口熱茶吃一口讓你壓力盡消的美食🍰及一段沉澱安靜的時間這間餐廳非常適合你✨以下菜式版主真心大推1.龍蝦沙律吐司🌕🌕🌕🌕🌗龍蝦肉及蟹子滿滿配合著鐵板煎的丹麥吐司可以叫人一口接一口把它極速吃光(偷聽到有客人還打包2份離開🌝)2.蛤蜊意大利麵🌕🌕🌕🌕🌑蛤蜊非常大隻又鮮甜份量非常之良心每吃一口意大利麵也會伴隨着微微白酒的香氣3.黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕🌕🌕🌕🌕🌕這個蛋糕是餐廳首創 非常有創意每天新鮮自家製巴斯克芝士蛋糕配以每日店家調配、全手打的黑糖奶蓋版主很麻煩 不愛吃太甜的甜點但這家甜點不會過甜 而是剛剛好的甜度意想不到的是三種食材搭配起來竟然是非常之夾!芝士的鹹香、波霸珍珠的煙靭口感、黑糖奶蓋的香甜完美混合在一起餐廳的其他台式餐點如蛋餅、牛肉麵、鹽酥雞扒飯都好好味😋同賞茶合作的台式飲品有成40多款選擇𝕃𝕖𝕥𝕤 𝕥𝕣𝕪‎・ ͜ʖ ・ ✿
⸜♡⸝‍薛西弗斯的神話 ⸜♡⸝‍
以思考為主題的台西式fusion餐廳
我們同時在順境
與永無盡頭而徒勞無功的苦難中
要學習享受喜樂 也要學習反思自省

走進這間餐廳 總有一種被治愈的感覺
被食物、文字、畫作安慰♡提醒
若你需要在繁重的生活中喝一口熱茶

1.龍蝦沙律吐司🌕🌕🌕🌕🌗
龍蝦肉及蟹子滿滿
配合著鐵板煎的丹麥吐司
可以叫人一口接一口把它極速吃光
(偷聽到有客人還打包2份離開🌝)

2.蛤蜊意大利麵🌕🌕🌕🌕🌑
蛤蜊非常大隻又鮮甜
份量非常之良心
每吃一口意大利麵
也會伴隨着微微白酒的香氣

3.黑糖奶蓋波霸巴斯克芝士蛋糕🌕🌕🌕🌕🌕
這個蛋糕是餐廳首創 非常有創意
每天新鮮自家製巴斯克芝士蛋糕
配以每日店家調配、全手打的黑糖奶蓋
版主很麻煩 不愛吃太甜的甜點
但這家甜點不會過甜 而是剛剛好的甜度
意想不到的是三種食材搭配起來
竟然是非常之夾!
芝士的鹹香、波霸珍珠的煙靭口感、
黑糖奶蓋的香甜
完美混合在一起

餐廳的其他台式餐點
如蛋餅、牛肉麵、鹽酥雞扒飯都好好味😋
同賞茶合作的台式飲品有成40多款選擇
  • 台式牛肉麵
  • 鹽酥雞扒肉燥飯
  • 芝士肉鬆蛋餅
2022-07-21 43 浏览
-🔸台式金牌高根牛肉麵配涼拌小食 $82🔸鹽酥雞排台式鐵板吐司 $78🔸鹽酥雞中翼3隻+$25🔸翡翠檸檬 +$15🔸凍柚子蜜-唔知點解突然間lunch好想食台灣野,第一時間就諗起佢「Eden」(即舊小伊甸)。我地叫左個台式鐵板既鹽酥雞排吐司,仲加左3隻雞中翼,佢地係剛叫剛炸,兩樣炸得岩岩好非常香脆,塊雞排仲好厚身,一啖都咬唔晒。另外個牛肉麵無論係牛肉定係紅蘿蔔都係又「林」又夠晒入味,而且個湯底味道同我以前係台灣食過既非常相似。加埋夏天飲個兩杯翡翠檸檬同埋凍柚子蜜真係好醒胃,非常滿足☺
🔸台式金牌高根牛肉麵配涼拌小食 $82
🔸鹽酥雞排台式鐵板吐司 $78
🔸鹽酥雞中翼3隻+$25
🔸翡翠檸檬 +$15
🔸凍柚子蜜

加埋夏天飲個兩杯翡翠檸檬同埋凍柚子蜜真係好醒胃,非常滿足☺
2022-07-21 49 浏览
喺觀塘同朋友食個下午茶,工業中心好耐冇去,睇吓有咩新餐廳,見到伊甸環境幾舒服,仲有台式厚多士,所以同朋友入咗去坐低lady talk。台式鐵板吐司滿腔綜合(蛋、起司、培根、火腿)$67龍蝦沙律滑嫩雞蛋$88喜出望外,多士厚身鬆脆,雞蛋嫩滑,製作好有誠意,同台灣嘅味道差唔多,推介。柚子蜜手工芋頭牛奶+$15香濃嘅芋頭味再配牛奶,入口香滑。巴斯克芝士蛋糕+$30一向都好鍾意巴斯克芝士蛋糕,平時出邊買都要$50,而家加$30就可以食到,味道好食之餘仲要抵食。總括而言唔錯,關境休閒舒服,以木式設計為主,旁邊仲有榻榻米位,同朋友都傾咗差唔多三個鐘,職員友善好客,感覺良好。

台式鐵板吐司
滿腔綜合(蛋、起司、培根、火腿)$67
龍蝦沙律滑嫩雞蛋$88

柚子蜜
手工芋頭牛奶+$15
香濃嘅芋頭味再配牛奶,入口香滑。

巴斯克芝士蛋糕+$30

2022-07-20 45 浏览
EdenA cozy little cafe super close to the mtr but far away from the crowd! A great place to chat with your friends! 🦞I was so surprised by their lobster toast, didn’t expect it to taste this amazing! The toast was textured like a croissant, crispy on the outside but soft and buttery inside 🥺 the lobster matched very well with the soft egg and special sauce. Nearly wanted a second order! Definitely recommend this! 🍜The noodles were good but nothing surprising 😕 I saw a lot of customers ordered t
Eden

🍜The noodles were good but nothing surprising 😕 I saw a lot of customers ordered the taiwanese fried chicken though (鹽酥雞)!

2022-07-18 36 浏览
週末天氣熱辣辣🔥,到觀塘工業中心簡單食個tea。裝修過後嘅伊甸望落更加寬敞舒適,行文青木系風格,有興趣嘅朋友可以過嚟打卡啦。❤️台式香菇肉燥 配涼拌小食 $95我揀咗新竹米粉湯及醬炆豬軟骨,份量同樣足夠,肉燥配米粉相當惹味。豬軟骨亦悶得軟淋入味😋。台式鐵板吐司配鹽酥雞排 🍞$93台式鐵板吐司賣相吸引,而且好大份,吐司中間夾住巨型嘅鹽酥雞扒,我鐘意切開細細件食,每一口都香脆可口,加埋蔬菜及沙律醬,減輕咗油膩感,相當不錯👍另外跟餐只需加$15就可以加一杯賞茶特飲百香翡翠(鮮)小時候波霸牛奶茶(不含咖啡因)
週末天氣熱辣辣🔥,到觀塘工業中心簡單食個tea。

台式香菇肉燥 配涼拌小食 $95

台式鐵板吐司配鹽酥雞排 🍞$93

另外跟餐只需加$15就可以加一杯賞茶特飲

百香翡翠(鮮)
小時候波霸牛奶茶(不含咖啡因)

🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀今日過開嚟觀塘印刷廠做嘢,就睇吓附近有乜餐廳食個晏。估唔到而家充滿印刷廠嘅工廈都真係開咗好多餐廳。今日就試咗一間新裝修嘅台式料理小店 - 伊甸。台式木系文青裝修風格,店舖入邊仲有好多靚靚打卡位,未食嘢已經見到店舖心思♥️。🎀台式香菇肉燥 配 涼拌小食 (💰$77)超大塊鹽酥豬扒,即叫即炸,非常香口!除咗鹽酥豬扒,仲可以揀雞扒,雞中翼同埋醬炆豬軟骨。台式香菇肉燥可以配珍珠白飯、新竹米線湯、乾拌新竹米粉。我自己就揀咗乾拌新竹米粉,軟硬適中,份量重非常之足夠,而且啲肉燥鋪滿面,大滿足呀!🎀古法印度咖哩燉牛肋條飯 (💰$79)台式小店有呢個古法印度咖喱,即管叫你試吓。估唔到有驚喜喎,咖喱香口得來唔會好辣,亦都唔會油冧冧。個飯都好軟熟,分量剛剛好。除咗牛肋條熟度剛剛好,啲薯仔亦都夠淋,可以見到廚師技術唔錯👍。🎀鹽酥花枝丸(3粒) (跟餐+💰$20)🎀鹽酥雞中翼(3隻) (跟餐+💰$25)炸物雖然通常都穩陣,但好多時唔係太鹹就冇味,伊甸佢哋做得唔錯,口味健康!而且跟餐價錢亦都唔貴,值得選配。🎀凍/熱柚子蜜 (12oz) 糖度 (冰量固定, 不設少糖) (跟餐💰$0) 台式
🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀

台式香菇肉燥乾拌新竹米粉鹽酥豬排
🎀台式香菇肉燥 配 涼拌小食 (💰$77)
[台式香菇肉燥, 乾拌新竹米粉, 鹽酥豬排, 涼拌小食]

古法印度咖哩燉牛肋條飯
🎀古法印度咖哩燉牛肋條飯 (💰$79)

鹽酥花枝丸(3粒)+鹽酥雞中翼(3隻)
🎀鹽酥花枝丸(3粒) (跟餐+💰$20)
🎀鹽酥雞中翼(3隻) (跟餐+💰$25)

凍/熱柚子蜜
台式飲品冰涼固定,不設少糖,都幾少見,唯有信廚師啦。估唔到冷熱都掌握得好好,唔會太甜,女士亦都唔使怕肥!想轉其他嘢飲亦都可以加$15 ,有好多唔同嘅台式飲料,嗰啲就可以揀糖度同冰量。

店入面整潔,店員禮貌。除咗台式食物,佢哋仲有All Day Breakfast同埋Pasta,想打卡又食好西嘅朋友都可以嚟試吓。
🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀
🎀 觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室 🎀
🎀 Tel 9685 5957 🎀
2022-07-12
台式香菇肉燥乾拌新竹米粉鹽酥豬排
古法印度咖哩燉牛肋條飯
鹽酥花枝丸(3粒)+鹽酥雞中翼(3隻)
凍/熱柚子蜜
  • 鹽酥花枝丸
  • 鹽酥雞中翼
2022-07-13 121 浏览
餐廳裝修後,所有嘢都變差,價錢85%就係食裝修。之前算抵食嘅下午茶已經取消咗,3、4點食都照計午餐價,閒閒哋都成百蚊落樓。但奇怪嘅係份量仍舊似足下午茶,價貴量小👎🏻點咗碗牛肉麵,前所未見過咁差,係完全夾唔起,成碗都係麵碎,唔用匙羹根本食唔到;牛肉多數係柴嘅質素,大舊難趙;加配咗杯涷珍珠奶茶,但蓋係熱飲蓋,根本無窿插飲管,要特登開咗個蓋先用到飲管啜珍珠。成個餐無一可取,但以工業區嚟講價錢屬超貴,一定唔會有下次!
2022-07-13
2022-07-11 75 浏览
🔎 伊甸 (觀塘)*📍 觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室.台式香菇肉燥米粉台式米粉質感很好😍因為我自己其實麻麻港式米粉口感,可能食慣咗🤣而且佢挺大碗,料又多,雖然去唔到台灣,但都可以滿足口腹🫣鹽酥雞排要讚佢少粉!而且雞排一啲都唔會鞋,出面食過勁厚粉,裝似食粉多過食肉咁。所以覺得佢哋炸得好好花枝丸略為乾身!但個味唔錯,同埋細粒少少🤣但我對主食好滿意,所以小食都唔係重點😆芋頭牛奶次次去台灣都會買嚟飲🤣其實係香港都成日買!覺得好飲,可以揀無糖,但唔知點解都甜咗少少🙈但真係食到芋頭的,大滿足!
🔎 伊甸 (觀塘)
📍 觀塘官塘道436-446號官塘工業中心第四期1樓C室

台式香菇肉燥米粉

鹽酥雞排

花枝丸

芋頭牛奶

2022-07-10 405 浏览
之前經常幫襯的小伊甸,裝修過後就改名為伊甸Eden,變得木系文青風,環境比之前闊落開揚舒服。餐牌都更新了,除了台式食品,更有西式意粉提供。食物比以往注重賣相。台式鐵板吐司,有四款選擇,賣相大份而吸睛,用上丹麥麵包做吐司,牛油味更香。用鐵板烘得香香的吐司,夾著跟手掌差不多大的惹味鹽酥雞扒,炸得香脆不油膩,咬落仍有肉汁,配上沙律菜及沙律醬,十分邪惡而滿足。雖然大份,但餐廳用紙盒包裝得精緻細心,不會食得太狼狽。另加了$20 份鹽碟花枝丸。台式香菇肉燥新竹米配鹽酥豬排($77), 份量足。香菇肉燥非常惹味,送湯送麵都很好。最鍾意台式新竹米粉,口感幼滑,有米香。鹽酥豬排外酥內嫩,充滿鹽酥的咸香,很惹味。還配有一個涼拌小食。每份套餐都配有簡單餐飲,加$15 可轉其他台式飲品。餐廳跟賞茶合作,所以飲品款式基本上跟賞茶一樣多。但有兩款咖啡系列是伊甸獨家的,波霸鮮奶咖啡便是其中一款,珍珠夠咬口,少糖味道剛好。
餐牌都更新了,除了台式食品,更有西式意粉提供。

另加了$20 份鹽碟花枝丸。

2022-07-09
周六下午到觀塘睇戲,然後在apm走了一轉,平時習慣在觀塘商場食,但其實觀塘的工廈處處美食,異國風情,各式其式,任君選擇。呢排睇開台劇,食的傾向也是台灣野,咁啱搵到了呢間伊甸,看到門口燈光通明,設計簡潔,躍躍欲試。餐廳以日台風格擺設,白色和純木檯凳,燈光柔和,牆上寫了一些勵志字句。入來光顧的都是一對對的年輕情侶,真係只羨鴛鴦不羨仙呀。餐牌都係用介乎環保回收紙所印制的,直接掃qr code點餐。台式香菇肉燥乾拌新竹米粉+鹽酥雞排+涼拌菜脯爽口米粉加上惹味肉燥,再倒埋菜脯落去都真係幾滋味。台式金牌高根牛肉麵配上涼拌菜脯牛肉腍入味香濃,麵身夠q,湯汁濃郁!餐飲的包裝原來係賞茶的!之前有飲呢間台式飲品,味道認真不錯,伊甸可能係同賞茶同一家公司吧?非常抵食,好滿足的一餐!

台式香菇肉燥乾拌新竹米粉+鹽酥雞排+涼拌菜脯
爽口米粉加上惹味肉燥,再倒埋菜脯落去都真係幾滋味。

台式金牌高根牛肉麵配上涼拌菜脯
牛肉腍入味香濃,麵身夠q,湯汁濃郁!
非常抵食,好滿足的一餐!
2022-07-09
  • 牛肉麵
2022-07-09 74 浏览
新裝修係日式木系,坐位闊落,而且有唔同嘅位置可以揀,觀塘又多一個舒服地方可以揀Lunch set有唔同選擇,台式或者意粉都有,啱晒唔同口味嘅朋友,而且凍飲唔使加錢!台式金牌高根牛肉麵 配 涼拌小食牛肉麵湯底非常濃郁,有微微辣味,食落唔會太刺激但係好惹味!麵質彈牙但唔會過厚,牛肉分量多而且肉質軟滑!台式香菇肉燥 新竹米粉 配 鹽酥雞排 鹽酥雞扒即炸即上,炸粉唔會過厚而雞扒有肉汁!另外肉燥米粉比較清淡,夾埋岩岩岩好!寶島蛋餅(粟米)蛋餅軟Q適中,我平時鍾意配粟米食,食落有唔同口感!紅豆仙草芋圓清熱解暑必叫仙草,而且唔止有芋圓,仲有地瓜圓,兩個都好煙韌!

台式金牌高根牛肉麵 配 涼拌小食

台式香菇肉燥 新竹米粉 配 鹽酥雞排

寶島蛋餅(粟米)
蛋餅軟Q適中,我平時鍾意配粟米食,食落有唔同口感!

紅豆仙草芋圓
2022-07-09 61 浏览
有4個月無返過公司,一直都work from home ,難得今日返公司,約左同事去新開餐廳食lunch 香港人搵食真係快,新店上到去差吾多坐滿人,不過地去超新淨又乾淨又夠大,好有空間感,枱與枱之間都有一定距離,坐得好舒服我點左一份龍蝦沙律滑蛋吐司,之前一直想試吐司但都無機會,今日坐低慢慢食,龍蝦沙律算多,食到一條條龍蝦肉夠彈牙,滑蛋超厚,仲要厚過吐司同事點左份流心蛋煙三文魚白汁意粉白汁夠多,但食完又吾覺得漏,煙三文魚量多,流心蛋夠滑跟餐有一杯食品低糖烏龍茶 消暑一流,又吾甜柚子蜜,甜度適中

同事點左份流心蛋煙三文魚白汁意粉
白汁夠多,但食完又吾覺得漏,煙三文魚量多,流心蛋夠滑

跟餐有一杯食品
低糖烏龍茶 消暑一流,又吾甜
柚子蜜,甜度適中
2022-06-25 277 浏览
同事講開小伊甸裝修完,即刻去試一試!一入到去耳目一新!成個格局好舒服,適合忙碌嘅工作之中食餐好嘅同朋友嚟傾吓計😍餐牌照舊係台灣嘢為主,仲有得飲珍珠奶茶,但係多咗一啲西式選擇!我叫咗一個西式嘅意粉~流心蛋煮得啱啱好,意粉亦都軟硬適中。其實我好怕出街叫意粉食,因為自己有研究過點樣煮,所以我覺得呢個意粉算係好高質!朋友叫咗一個新竹湯米粉配豬軟骨,同以前一樣水準依舊,好食!整體價錢貴咗,但係選擇多咗,環境又舒服,抵唔抵就見仁見智啦!
同事講開小伊甸裝修完,即刻去試一試!

流心蛋煙三文魚白汁意大利麵
醬炆豬軟骨