2019-05-09
觀塘工廠區內有好多特色食店,今日同老公黎試下「人間世茶會館」一入到店說感受到好寧靜的感覺,唔講都唔知原來係餐廳,裝潢放置左不同的茶具,好有特色,入到店內發現原來座位有分2種,一款是要脫鞋坐的塌塌米,另一款係一般長枱,溫馨提提您:想坐塌塌米的朋友仔需要盡早電話預約。由於我同老公係walkin 入黎,所以今日只係坐一般長枱,雖然係咁但仍然係好舒服同清靜,係一個好適合傾計嘅地方。講完環境返黎講下食物,食物款食不算太多,主要係日式西餐,我地點左一客龍蝦汁蟹肉意粉同埋廣島蠔意大利飯,食物質素好好,先講龍蝦汁蟹肉意粉,龍蝦汁配埋蟹子係好爽脆的口感,一點都不膩!至於廣島蠔意大利飯,廣島蠔煎到好甘香,而且幾大隻一點都唔腥,如果再juice 啲就更加好了,意大利飯好適合我地胃口,係軟硬適中,飯底有一片青瓜,即時提升清新感。整體餐廳環境同食物質素都令人好滿意,放假黎依度食個悠閒午餐,確係不錯的假日活動