2016-01-29 281 浏览
早幾日約左系銅鑼灣返工既friend 食lunch周圍都好多人,最後去左人和豆品廠,絕對系平靚正首選 最出名既煎嚷豆腐果然無令我失望,煎的非常香!炒麵都好大碟,分量好多~豆漿仲有得叫少甜,最適合減肥既女士們 不過個柴魚花生粥料唔太多,味道尚可。整體黎講都系快食之選,價錢又平
早幾日約左系銅鑼灣返工既friend 食lunch

周圍都好多人,最後去左人和豆品廠,絕對系平靚正首選

最出名既煎嚷豆腐果然無令我失望,煎的非常香!

炒麵都好大碟,分量好多~

豆漿仲有得叫少甜,最適合減肥既女士們

不過個柴魚花生粥料唔太多,味道尚可。

整體黎講都系快食之選,價錢又平
2016-01-19
2015-12-11 430 浏览
活動未夠鐘,因為我慣常早到,無奈去附近行下坐下……鹵水豆腐豆粕 $16兩樣都好入味,豆腐好滑,味道鹹了些!涼粉豆腐花 $20食完鹹,立刻甜一甜,豆腐花滑溜,涼粉爽口,只不過是豆腐豆味不夠重 ~本篇完 ~
活動未夠鐘,因為我慣常早到,無奈去附近行下坐下……
鹵水豆腐豆粕 $16
兩樣都好入味,豆腐好滑,味道鹹了些!
涼粉豆腐花 $20

本篇完 ~

$36 (其他)
2015-11-28 388 浏览
今日想試啲熱糖水,而家越來越少地方專賣中式糖水,自己喜歡中糖水正氣啲,對身體好啲!最後搵到呢間有豆腐花,呢間店專賣豆腐制品,豆腐花應該有保證,去到門面簡潔,白底金字,店內好簡單,一邊卡位,一邊廚房,食品係豆腐制品為主,款式唔算多,在門口收銀阿姐落單比錢,就等一陣,廚房已經包好比我!返屋企打開一睇,覺得兩碗糖水大細唔一樣,好少會唔同容量,因為已經晚餐後,糖水已經唔熱!芝麻糊豆腐花($16)黑白,芝麻糊唔係好濃,撈埋食,豆腐花夠滑,唔會過甜,芝麻糊香但味唔太濃,好味!黑糯米豆腐花($20)呢碗我食,豆腐花好滑,豆香濃,黑糯米沈晒底,份量多,有咬口!唔會過甜,好味!店員平實有禮,我等待期間四圍望,收銀阿姐以為我心急,笑笑口叫我等多陣唔花巧嘅小店!

一邊卡位,一邊廚房,食品係豆腐制品為主,

容量唔同

芝麻糊豆腐花
黑糯米豆腐花

唔花巧嘅小店!
好多黑糯米
2015-11-16
5 分钟 (外卖自取)
$18 (宵夜)
芝麻糊豆腐花
黑糯米豆腐花
2015-11-27 296 浏览
早食完晚飯,突然好想食啲甜品,豆腐花剛剛好。估唔到禁多人,環境有啲逼,不過傳統荳品鋪都係禁上下,獨有一種風格,稍為唔同都會有種不協調。當晚有位可能係老闆娘,服務態度超級友善,女朋友話未試過禁好 早前係第二度食過花奶豆腐花,一於試下呢度有咩唔同。一試原來真係唔同層次,豆腐花滑不留口,豆味出,花奶亦唔係一味死甜,用上黑白淡奶係明智選擇,香滑之餘唔會遮蓋黃豆味。另外又試左芝麻糊豆腐花,賣相老實講有啲唔吸引,可能因為芝麻糊偏流質,黑撞白得黎有啲凌亂。芝麻味 ok, 見到芝麻碎碎,配上豆腐花真係別有一番天地,不過如果你追求極滑口感,最好唔好試呢個,因為口中會有啲芝麻感覺,雖然個人認為不礙事。
早食完晚飯,突然好想食啲甜品,豆腐花剛剛好。

早前係第二度食過花奶豆腐花,一於試下呢度有咩唔同。

芝麻糊豆腐花 & 花奶豆腐花
2015-11-13
芝麻糊豆腐花 & 花奶豆腐花
  • 花奶豆腐花
2015-11-10 309 浏览
今次叫咗熱豆腐花,雖然食落系和暖,但都好足夠☺️ 呢碗豆腐花對於我來講,簡直係完美,豆味足夠,重點係豆腐花滑到不得之了!滑嘅程度簡直可以講得上入口即溶!一入口就好似飲緊豆漿咁😍😍 我一定會返嚟再食架😈

2K
2015-11-10 309 浏览
店名:人和荳品廠地址:銅鑼灣渣甸街55號好味指數:7/10價錢:$15朱古力豆腐花朱古力味糖水較甜,豆花夠凍,豆腐花夠滑。店名:人和荳品廠地址:銅鑼灣渣甸街55號好味指數:8/10價錢:$10豆腐花(凍)份量足夠,夠凍,豆腐花夠滑。已加了糖水,所以不用加黃糖亦非常夠味。
店名:人和荳品廠
地址:銅鑼灣渣甸街55號
好味指數:7/10
價錢:$15
朱古力豆腐花
朱古力豆腐花
朱古力味糖水較甜,豆花夠凍,豆腐花夠滑。

店名:人和荳品廠
地址:銅鑼灣渣甸街55號
好味指數:8/10
價錢:$10
豆腐花(凍)
豆腐花(凍)
2014-05-23
2015-10-19 404 浏览
想不到在這麼貴的地段可以食到豆腐花, 所以當然很易客滿我們叫了薑汁豆腐花 和 椰汁豆腐花 整體而言, 豆腐花真的很滑, 而且意想不到的有彈性, 匙壓下去時會有回彈的感覺有別於甜姨姨的即撞豆腐花, 那些口感是滑但不會回彈, 所以我只反而會覺得那是一碗下了很多凝固劑的豆花, 而且豆香亦不足, 很易給薑汁/ 椰汁蓋過味道 另外椰汁不夠多, 可以說有點稀
想不到在這麼貴的地段可以食到豆腐花, 所以當然很易客滿
我們叫了薑汁豆腐花 和 椰汁豆腐花

另外椰汁不夠多, 可以說有點稀
薑汁豆腐花, 椰汁豆腐花
2015-10-16
薑汁豆腐花, 椰汁豆腐花
2015-09-08 570 浏览
豆腐花有豐富的鈣質,多吃有益,幸好有人和,否則在香港區極難找到類似的傳統豆腐花店,而且更位於方便的銅鑼灣。每次光顧,皆選擇花奶或薑汁味,今次打算試新的,來了一碗芝麻糊豆腐花,同樣售$16,本來打算一次過滿足兩個享受,可惜是絕對錯誤!先講賣相,污雲蓋頂般,看似混濁不夾!心想來吃豆花啫,又非吃米芝蓮,外表不要緊啦,依然心存期望!小匙取小量再看,芝麻糊非常稀薄,汁水流得極快,水中有芝麻沙,就黏貼在豆腐花上,麻煩大家看看圖中芝麻糊在小匙內之四周,有透明邊位,明顯是芝麻糊混進了清水,較重的芝麻糊沉底,而清水浮面的現像!混合吃之,兩者皆不討好,芝麻糊稀薄如糊水,豆腐花亦本來幼滑的口感增添了一些芝麻沙,幸好甜度適中,但總是水汪汪之感,衝衝吃掉,免得浪費,以後不必再試!不知道是芝麻糊出錯與否,據這次經驗,我就覺得兩者完全不配,豆腐花內的水混稀了芝麻糊,變成水汪汪,芝麻糊的沙亦破壞了豆花的幼滑口感,二合一,完全失敗。 味道差自然價錢不值,噢!劣評只論芝麻豆腐花,人和豆品本身的豆腐花無不妥呀!

2015-09-03
2015-08-12 269 浏览
夜晚唔知食咩好,想起這間荳品店的煎豆腐就徑自走了入去,一份要$16,有點小貴呢,魚肉不是很多,旨在豆腐豆味香濃加了不少分數,枱面有淘大生抽,不加防腐劑唷 還不是很飽就叫多了一個炒麵,入面d豆芽重係爽脆的,只係無芝麻,甜醬自己加,得辣醬,因此我亦唯有不加了。  這裡的豆漿可簡甜同完全不加糖,簡稱為"淡漿",真係一d都唔甜,岩哂女仕,唔肥丫嘛,真真確確試到佢好濃既豆味,有時經過外賣就最好了。

煎豆腐
炸麵 & 淡豆漿
2015-08-04
煎豆腐
炸麵 & 淡豆漿
2015-08-10 346 浏览
友人有感熱氣,order了綠豆沙豆腐花,偏甜我最喜愛的黑糯米配豆腐花,同樣也是偏甜,糯米不夠份量,20大洋似乎有點偷工減料.. 但值得一提,豆腐花非常嫩滑,完全沒有豆渣,可以用粗吸管一啜到尾😜朱古力豆漿,友人形容似盒裝朱古力豆奶,還可以

友人有感熱氣,order了綠豆沙豆腐花,偏甜

朱古力豆漿,友人形容似盒裝朱古力豆奶,還可以
2015-08-03 229 浏览
一次偶然的机会经过这家专卖豆花的店,馋了很久想吃港式豆花,终于可以坐下来品尝了!尝了热的杏仁味,豆花非常滑嫩,不是一般的滑嫩,口感很像鸡蛋布丁。配上的杏仁霜一般,感觉像超市里也能买到的即溶杏仁霜。除了豆花店里也卖豆浆、炒面和别的小吃,比如鱼肉煎豆腐。感觉大家很喜欢用炒面配豆花,下次我也要试试!
2015-05-23 441 浏览
呢日同朋友行開同銅鑼灣想食甜品,經過渣甸街附近,見到人和荳品門口勁多人,於是就打算趁熱鬧都去食。 一講起豆腐花就會諗起佢,行開銅鑼灣都知佢地成日都勁多人排。但我嘅朋友竟然未食過,於是就介紹左朱古力豆腐花同原味豆腐花。 非常熱愛朱古力嘅我,機乎每次黎都會食,朱古力同豆腐花一中一西嘅組合非常吸引。味道夾又唔會比任何一方搶左,太好味喇。而原味豆腐花,有非常香豆味,雖然係凍,但都係好滑,唔會太甜太濟。果然係老字號! 中意食豆腐花嘅朋友記得一定要去試啊!
一講起豆腐花就會諗起佢,行開銅鑼灣都知佢地成日都勁多人排。
味道夾又唔會比任何一方搶左,太好味喇。
果然係老字號! 中意食豆腐花嘅朋友記得一定要去試啊!

2015-04-09 537 浏览
今日行經銅鑼灣想食豆腐花,就醒起人和,一路行一路諗應該仲係度~應該仲係度?~果然無論世事變改~~原味豆腐花(熱),淡淡的已經配好了甜度,食落去真係超級滑,比起最近去台南安平豆花仲滑,仲幼細! 不過只有一樣野未夠完美,那就是不夠豆味,不過可能是因為豆的種類或是浸豆太耐而致吧 撥開看看入面,都是滑滑的,和整豆腐花的豆腐不同種,這種入面比較易散,不太硬同實,但都是欠了些豆味。豆腐兩旁沒有煎,只是上下略煎過。剛剛好。魚肉一小片,有蔥花,nicely釀在上面,唔係一夾就散。
果然無論世事變改~~
豆腐花

魚肉豆腐
撥開看看入面,都是滑滑的
。豆腐兩旁沒有煎,只是上下略煎過。剛剛好。
魚肉一小片,有蔥花,nicely釀在上面,唔係一夾就散。
2015-04-09
豆腐花
2015-03-28 566 浏览
不時聽家姐說:人和荳品廠的魚肉釀豆腐好正 今日經過銅鑼灣 原來人和荳品廠於forever 21的小路入。六點多人頭湧湧,店舖面積不大有卡位有普通位,但是擠迫的情況可以說,胖點也進不下去,進去有卡位但要和人共坐,連轉身的位置也不多。因為在店外被煎魚肉豆腐的畫面吸引住,就算多人也想一嘗傳說中既魚肉釀豆腐。價錢在黃金地段的銅鑼灣也算公道$7-$20。款式也不少有豆腐類,小食類,豆腐花類。和同枱的食客點了朱古力豆腐花,原來朱古力也可以混搭豆腐花。他不點也不知道。我和將寶寶點了凍豆漿$7+魚肉釀豆腐$16。店員手腳很快不消五分鐘所有食物也到齊。醬料盆有豆瓣醬, 豉油,胡椒粉,甜醬。凍豆漿$7 豆味濃郁,滑溜的大豆豆汁,應混入點糖,因為甜絲絲的豆味。不會有沉澱物在杯底,滑溜的豆漿能解喝。魚肉釀豆腐$16 點樣放下魚肉釀豆腐後香氣撲鼻 就算沒有加任何調味已經有些豆腐的豆香 豆腐的嫰滑,內裡的魚肉饀料,充滿了嚼勁有咬口。把豆腐煎至金黃色也沒有破壞那外表,豆腐能做到外脆內滑的口感。加點豉油及豆瓣醬調料就有另一種風味,因為我喜歡吃辣的東西,所以加點豆瓣醬,可能會憂慮會否把原味蓋過,但豆瓣醬加上就像
餐牌
醬料
價錢在黃金地段的銅鑼灣也算公道$7-$20。

魚肉豆腐配豆瓣醬
魚肉釀豆腐 配豆瓣醬、豉油
加點豉油及豆瓣醬調料就有另一種風味,因為我喜歡吃辣的東西,所以加點豆瓣醬,可能會憂慮會否把原味蓋過,但豆瓣醬加上就像臭豆腐般互相配合得妥。豉油不會過鹹,豉油頗香。

評分:8/10

座子雖然逼挾,但是食物真的不錯!
魚肉豆腐配豆瓣醬
魚肉釀豆腐 配豆瓣醬、豉油
2015-02-09 524 浏览
細細個就已經好鐘意同屋企人去食人和荳品,記得第一次食係喺旺角。果陣時覺得個魚肉豆腐簡直係極品!於是成日叫媽媽帶我去食。睇到愛回家啲演員食白粥炒麵,令到我又好鬼想食。所以我就帶埋媽媽一齊去食啦。話時話,好耐都冇去同留意人和荳品開左喺邊度,咁arm果日放工行過銅鑼灣有間,所以拿拿臨call 埋呀媽過黎。餐牌只係好簡單,唔超過15樣野食,全部以豆花、豆漿、豆腐(咸食)為主。先黎一碟炒麵。炒麵之中、材料當然係唔少得有豆芽同豆卜。炒得相當好,唔會太過「油林林」。而且勝在豆芽夠多,增強左口感。豆卜喺碟.麵入面發揮的作用不大,可有可無。而且都冇芝麻撒喺麵面,感覺唔夠香。不過,個麵本身係好食,上述既問題都不大。細細個好鐘意食既魚肉豆腐終於食到!好可惜已經完全唔及細個果陣咁好食 …原因係塊魚肉薄到好似紙皮咁,而且件豆腐冇咩味。雖然係煎得表面好香脆,夾落去唔會散,但係明顯係調味不足。上碟時,魚肉豆腐賣相亦唔好睇,反轉曬咁上,的確完全睇唔到件魚肉,令人胃口冇咁好。食到口乾叫杯豆漿飲下,新鮮滾熱辣<3!豆味香濃,甜度適中,似足home-made豆腐一樣、相信完成係自家製作。凍同埋熱冇記錯係一樣價錢,
!於是成日叫媽媽帶我去食。

。豆卜喺碟.麵入面發揮的作用不大,可有可無
…原因係塊魚肉薄到好似紙皮咁

。凍同埋熱冇記錯係一樣價錢,我係女仔所以比較鐘意叫熱飲:)。各位朋友都可以叫黎飲飲、叫熱叫凍隨自己喜歡。
最後想講既係滷水豆卜。本人上次黎食果陣,滷水豆卜同豆腐個味仲係幾唔錯。點知不足兩個星期後再叫,水準又差左
。大家印象中對豆卜有咩感覺呢?我就覺得豆卜應該係較乾身,而且質地應該較豆腐硬身。但係我叫果碟豆卜真係似足豆腐,不單唔太入味﹝雖然表面己經好深啡色﹞,而且仲太「淋」身添。下次都係不叫為妙。
豆漿
炒麵