2021-10-03 1431 浏览
🥚🥚🐷過江龍炸牛排專門店✨性價比:7.5/10🍳食物:8/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:8/10💰是次消費:人均 $ 187#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜————————Bookmark了很久的過江龍餐廳,主打吉列牛,牛排可以再分矜貴程度,豐儉由人,餐廳一直很受歡迎,今日終於有機會試一試。職員都很有禮貌,由登記入座到點餐都帶著誠懇態度,禮貌程度好得令我自不然不斷說謝謝⋯⋯霙花翼板牛排套餐 ($168) Beef Chuck Flap Set with Grated Daikon and Scallions牛排用鐵網盛起隔油,切好了一條條再拼合整齊,一方條白蘿蔔蓉佈在表面,就像雪花般好看。有一個小牌子豎起在牛排面前,標明每一款牛的名目,感覺升值十倍。餐廳自然提供的炸牛排為五成熟,如果客人想要更熟程度,可以以枱面的小烤爐再煎至理想程度。五成熟的牛肉軟腍,外脆內軟,不過內部最生的部分太靭咬不斷,所以還是煮熟一點好。東京風里脊豬排鍋膳套餐 ($138) Pork Loin Set with Special Egg and Onion sauce壽喜燒湯底
🥚🥚🐷

🏝地點分類: #蛋蛋豬在銅鑼灣
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃日本菜
————————

霙花翼板牛排套餐

壽喜燒湯底甜度適中,喝湯時一同舀起溫泉蛋,蛋滑溜
雖然炸豬扒的脆皮被湯底浸淋了,但無影響味道。
豬排厚切,肉質鬆化。
東京風里脊豬排鍋膳套餐

兩款套餐都包米飯、味噌湯及菜,這些都能免費添加。
一粒粒短身的日本珍珠米,飯粒中還有麥,米飯很大碗,根本無可能吃到再加飯。
附上醬汁包括芥末醬油、山椒鹽、招牌牛排醬和咖哩醬,餐桌上還有麻醬和柚子醋。
麻醬能中和白椰菜新鮮的苦澀味,柚子醋就能為白蘿蔔蓉增添酸味。

白桃蒟蒻冰茶 ($32) Peach Kam Konnyaku Ice Tea
白桃飲品清香,不會太甜,蒟蒻圓形一粒粒,份量都幾多。

芒果奇異果有汽特飲 ($36) Sparkling Mango & Kiwi
芒果味較突出,加入奇異果味作為果汁比較少見,算是一個味道融合的新嘗試。
白桃蒟蒻冰茶,芒果奇異果有汽特飲

內部環境充滿日本風情,吉列牛排正宗高質,期待下一次來臨。

京都勝牛 Kyoto Katsugyu
🚦銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地庫B01號舖
(銅鑼灣站 D 出口, 步行約2分鐘)
🕰營業時間:12:00 – 22:00
2021-09-20
  • 霙花翼板牛排套餐
2021-10-02 77 浏览
很久沒跟同是獅子座女的好友相聚,這天就跟車爸爸一起和她吃頓豐盛午餐聚聚頭!我們選了來自京都的過江龍吉列牛排店京都勝牛,這兒有車爸爸愛吃的牛肉,另外亦有我和好友可以好好品嚐的豬肉,大家可以各取所需此處就最適合不過了。三人各自選擇心水美食後不消一會已經送到檯上,款款份量十足真的很豐富啊!有豐富美食當然也要有美味飲品,車爸爸分別選了藍柑荔枝味有汽特飲$36,而我則點了熱情果鮮桃味有汽特飲。有氣果味特飲用來配炸物真的一流,而我這杯熱情果鮮桃味有汽特飲$36還可以點上少甜,所以喝下去非常清爽而且不過甜我鍾意呀。未吃主菜之前先來個櫻花蝦蟹籽凍豆腐$48,嫩滑富豆香的豆腐加上鹹香櫻花蝦和脆卜卜的蟹子,再配襯香濃的胡麻醬吃下去非常開胃。牛魔王車爸爸當然毫無懸念的吃他至愛的牛牛吧!他選上鹿兒島A4黑毛和牛西冷$438,每客套餐均會配送可以無限添加的麥飯、椰菜沙律及味噌湯,自問大食的您也不需擔心保證可以滿足而走。鹿兒島A4黑毛和牛西冷套餐中另外還有一顆溫泉蛋,用來伴飯或蘸牛肉吃最為匹配!吉列A4黑毛和牛西冷上檯時只有三分熟,喜歡吃Medium Rare的朋友可以直接享用。如果喜歡吃熟一點的話餐廳亦設有塗上

如果喜歡吃熟一點的話餐廳亦設有塗上牛脂的燒爐,給大家自行燒至合意的熟度才品嚐好貼心耶。

車爸爸很喜歡西冷外香脆內軟綿的質感,三成熟灑上岩鹽吃膩感沒有那麼重,將之燒至五成熟後油脂較豐腴牛味亦都因此更出眾,或可沾牛扒醬、椒鹽、鰹魚汁及咖哩醬享用,選擇眾多可謂鹹魚白菜各有所愛。

好友點的東京風里脊豬排鍋膳套餐$138,豬排浸淫在滑蛋汁及香甜洋蔥中,脆卜卜又Juicy的豬排吃好誘人喔!

不吃牛的我則選了香脆炸里脊豬排套餐$138,這豬排令我想起經常到某專門店吃一個人的浪漫餐,這次有車爸爸和好友相伴味道一定更加吸引。

動動手自己磨碎芝麻弄成芝麻豬排醬來享用便更加香濃惹味。

我最喜歡吃爽脆的椰菜沙律跟胡麻醬簡直是絕對,可以無限享用真的太合意了!

這件吉列里脊豬排外層輕脆不油膩,內裡肉質紋理清晰吃下肉汁豐腴味鮮香,在沒多調味下蘸上芝麻豬排醬來吃滋味十足。

一個飯局有甜品作終結絕對是件幸福事那我們就一起幸福肥吧!先來這個賣相可愛的棉花糖雪糕$58,輕炙過甜美的棉花糖包裹著幼滑的雲尼拿雪糕,加上超大粒的新鮮士多啤梨這甜品冇得輸啊~

然後還有這個抹茶紅豆流心蛋糕$58,抹茶蛋糕味道甘香內裡充斥滿滿的紅豆,襯上雲尼拿雪糕冷熱交融口感精彩。

平時去過江龍店朝聖多數也失望而回,但這間京都勝牛我挺為喜歡是可以再返兜之店。
2021-09-28
午餐
過江龍京都勝牛係日本黎既炸牛排專門店,日本有五十幾間分店。主打菜式吉列牛標榜只係炸60秒,酥口香脆之餘保留牛既香氣同口感嫩滑。香港暫時有銅鑼灣同將軍澳兩間分店。.今次約埋朋友幫襯佢地銅鑼灣店。勝牛既裝修應該係參考番總店和風設計,地方闊落以卡位或四人位為主,四周都係日系味濃擺設到處都有打卡位。.餐廳除左牛之外仲提供左好多選擇,吉豬、海鮮甚至精巧既兒童餐都有。但一場黎到吉列牛扒專門店,同同行者都唔願意放棄牛呢個選擇所以兩份主食都係吉牛系列。.元祖炸牛排套餐 💲158 ⭐️4.3/5霙花翼板牛排套餐 💲168 ⭐️4.3/5套餐會附上麥飯,椰菜沙律及味噌湯,仲有份漬物。.京都勝牛標榜用高質牛肉位置,瞬間用高溫揸到外層金黃鬆脆,而牛肉都仲可以保持喺三成熟。餐廳仲提供咗好多唔同嘅醬料,醬油、傳統牛排醬、山椒鹽,我個份仲有咖喱醬俾大家配搭唔同口味。.兩份其實都係翼板牛排做主體一樣唔分開寫,分別只係霙花翼板牛排有埋蔥花蘿蔔蓉同埋汁,多咗一層食法。服務員講,如果食得生,三成熟建議可以直接食,牛味更香會更加嫩滑。不過當然都可以用鐵板煎香,有需要可以通知佢哋提供鐵板。.頭幾塊嘗試直食嘅風味,牛排面頭炸粉焦脆,
元祖炸牛排套餐 💲158 ⭐️4.3/5
霙花翼板牛排套餐 💲168 ⭐️4.3/5
套餐會附上麥飯,椰菜沙律及味噌湯,仲有份漬物。
頭幾塊嘗試直食嘅風味,牛排面頭炸粉焦脆,牛入口即溶。試完再叫佢哋提供鐵板,輕烤表面再食。輕烤牛面後逼左少少油脂出黎更香口,我覺得其實呢種食法牛排油脂更高肉更香口。不過煎幾秒就好,太長時間熟晒就冇咁好食。
跟餐既飯沙津同湯都可以隨意添加。麥飯應該係用日本米煙韌麥粒係有少少脆幾特別。椰菜沙律提供柚子醬同芝麻醬,好食到添食左兩次😍。
藍柑荔枝味有汽特飲 💲36 ⭐️4/5
白桃蒟蒻冰茶 💲32 ⭐️4/5
特飲杯杯都好靚好打卡able,特別係藍柑荔枝特飲,顏色好靚好解渴。白桃蒟蒻冰茶係屬於茶味重較清淡款式,啱晒怕太甜既我。
總結:除左好味到希望佢再俾多幾件牛之外,無可挑剔。食完已經想再encore系列。
不專業食評 nei.foodie
藍柑荔枝味有汽特飲
藍柑荔枝味有汽特飲
2021-09-26 757 浏览
京都過江龍吉列牛排店「京都勝牛」於今年初正式登陸香港, 滿足未能出國旅遊, 特別視日本為家鄉嘅朋友, 讓味蕾回憶、品嚐日本味道。雖然早前去日本未食過「京都勝牛」, 但總有興趣試試「京都過江龍」嘅味道, 於是相約丫妹前去試試。餐廳環境為簡約和風, 地方企理。主打食吉列牛, 當然為必選之一。除了牛, 還有豚肉、海鮮等其他主菜, 款式大眾化。每款套餐都附上飯、椰菜沙律、味噌湯, 而且是無限refill! 即是絕對吃得飽!【霙花翼板牛排套餐】HK$168牛排被炸至金黃, 表面香脆不油, 面層放了大量蘿蔔茸, 夾埋一齊食, 有助平均油膩感; 薄薄炸皮包住翼板部位, 肉質嫩紅, 沒有過多油花, 一咬除了外層脆口感, 同時亦食到肉質本身嘅彈性, 淡淡肉香, 配有wasabi、酸汁、鹽等醬油, 自由配搭滿足自己口味。伴有清新爽脆椰菜絲, 自行加入酸醋、芝麻醬, 亦可清新一下口中肉味。【炸特選三文魚柳套餐】HK$158三文魚柳同樣外層為吉列皮, 炸至粉橙色, 內層只有2成熟, 中心還是保留刺身口感, 品嚐到三文魚滑滑嘅魚質, 配上自製他他醬/夾住蘿蔔蓉食, 同樣很match!【芒果奇異果味有汽特飲】HK

除了牛, 還有豚肉、海鮮等其他主菜, 款式大眾化。

【霙花翼板牛排套餐】HK$168

【炸特選三文魚柳套餐】HK$158
炸特選三文魚柳套餐

【芒果奇異果味有汽特飲】HK$36
特飲為餐廳自家沖調, 芒果味比奇異果味重一點點, 而且很夠汽, 無論配搭吉列炸物/熱食鍋物, 同樣為不錯選擇。
芒果奇異果味有汽特飲
2021-09-22
炸特選三文魚柳套餐
2021-09-20 93 浏览
我個朋友勁鍾意發掘新嘢食,一有邊度啲嘢食好似好味(or look good),就會叫我陪佢。 今次揀呢間嘢無非係因為佢啲牛睇落好靚,啲相好吸引。佢門口招牌嘅相片menu,都以為佢嘅肉好高質。 由於我進行緊減醣嘅飲食,所以嗰日我冇叫嘢飲,雖然有我勁愛荔枝嘅飲品╭(╯3╰)╮ 我朋友叫咗杯藍柑荔枝特飲 ($36),佢話普普通通冇乜特別。好彩Yeah 😂😂😂 跟住我哋叫咗兩個牛。其實兩個都有啲似,但嗰一刻我哋唔想食其他(豬/蝦),因為我哋係為佢嘅牛而嚟٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 厚切菲力炸牛排套餐 ($208)京都勝牛三味套餐 ($228) 佢哋嘅飯同菜係任refill,我就refill咗一次菜,見佢個飯係糙米,我都食咗幾啖(雖然我係減緊肥)。 可惜佢嘅牛極令我失望。個樣好似係啲瘀咗嘅肉咁,灰灰黑黑,與相片極度不符(啲相見佢嘅肉色係比較紅)。 肉味其實偏淡,有少少油膩幾飽肚。外層嘅炸粉一啲都唔脆,感覺唔新鮮。 為食如我(減肥都可以進食大量肉類)都食淨兩舊,可想而知幾唔吸引(ーー;) Anyway,唔會再有下次。

荔枝味

厚切菲力炸牛排套餐 ($208)

京都勝牛三味套餐 ($228)

Anyway,唔會再有下次。
2021-09-17 65 浏览
呢間餐廳出名食吉列牛🥩繁忙時段去通常都要等位🤥今次晏少少去到就唔洗等位喇 座位都夠闊落🪑嘢食方面小編覺得如果微微將吉列牛煎熱🔥牛味會更出🤩但就需要主動問店員攞鐵板用 呢度每份套餐包咗麥飯、沙律菜、味噌湯、半熟蛋 沙律菜同飯係可以無限添加😝但飯比較實身🍚有啲唔夠熱🤭另外隨餐都提供幾款蘸料醬汁🥣突出牛肉鮮味 包括有山椒鹽、牛排汁、咖哩 各有特色🌟小編覺得加啲wasabi可以更顯牛味而且有啲消膩嘅效果💫🥩鹿兒島A4黑毛和牛西冷 ($438) 呢款係近期推出嘅套餐🙌西冷牛肉脂肪好均勻 有入口溶化嘅感覺👍可惜個吉列脆皮做得未夠好貼服🐄極上和牛M9後腰大脊 ($285)吉列脆皮夠薄又酥脆 入口牛味香濃👃口感豐富 而且和牛嫩滑無筋 好惹味😋

🥩鹿兒島A4黑毛和牛西冷 ($438)

🐄極上和牛M9後腰大脊 ($285)
鹿兒島A4黑毛和牛西冷
極上和牛M9後腰大脊
2021-08-14
鹿兒島A4黑毛和牛西冷
2021-09-08 66 浏览
5月發現,銅鑼灣Tower 535有新店進駐,B1層的京都勝牛,可以Open Rice訂座,接受1人booking(很多店要2人起訂),加分!抗疫 <500日,避免聚餐,工作日午餐多數自己1個人吃,點了以下的:#和式牛醬丼伴溫泉蛋,吉列牛扒、溫泉蛋、米飯、秘制醬汁,合拍度很高的組合,好味!份量足,吃得飽飽的!加72元配飲品和甜品:#石榴荔枝梳打,太甜!有改善空間。#抹茶流心蛋糕,要數京都名物,我第1個想要抹茶,抹茶做甜品,有獨特的回甘,配紅豆蓉,經典!
加72元配飲品和甜品
#石榴荔枝梳打,太甜!有改善空間。
2021-05-24
2021-09-08 94 浏览
牛カツ京都勝牛來自京都既過江龍京都勝牛🐮相信大定都一定唔會陌生~店舖主打吉列牛定食~其實吉列牛排早在2015年已經牽起過一陣熱潮~牛排輕輕炸60外層金黃~內層是太約三成熟既鮮嫩牛排外層甘香酥脆內裡則鮮嫩多汁經過多年發展既今日就來試試呢列既吉列牛扒有咩特色!吉列牛扒試上桌時一律是Medium Rare三成熟~但為左配合港人口味需要~香港店特別備有燒爐但今次都有用燒爐😆點解?當然唔係牛太生啦小編平日都會食Medium rare既牛扒其實唔係每款牛扒都有唔同特性唔係一係三成先嫩多汁好食既!如果牛扒油花豐富分佈平均~燒到5成等部分油花溶化~入甘香可口肉嫩多汁效果更好嫁!翼板牛伴大海老 Chuck Flap & King Prawn翼板牛除左油花豐富外~亦含有許多細小筋絡所以食落肉質鮮嫩亦富有一定咬口~翼板就咁食都非常好食~翼板要肉嫩唔韌呢個真係唔建議太熟~上爐輕輕燒多5-10秒就可以~入口牛味更香濃肉質嫩滑多汁~配上店定自家製醬汁味道就更好!大蝦睇size都個知到無等輸啦😂炸到佢好似拉緊筋咁又幾Q ~外層脆口入面蝦肉彈牙!吉列海鮮配返他他醬🤤~~~極上和牛 M9 Wagyu澳洲M9級別既和牛大
牛カツ京都勝牛
來自京都既過江龍京都勝牛🐮
相信大定都一定唔會陌生~
店舖主打吉列牛定食~
其實吉列牛排早在2015年
已經牽起過一陣熱潮~
牛排輕輕炸60外層金黃~
內層是太約三成熟既鮮嫩牛排
外層甘香酥脆內裡則鮮嫩多汁
經過多年發展既今日
就來試試呢列既吉列牛扒有咩特色!

吉列牛扒試上桌時
一律是Medium Rare三成熟~
但為左配合港人口味需要~
香港店特別備有燒爐
但今次都有用燒爐😆
點解?當然唔係牛太生啦
小編平日都會食Medium rare既牛扒
其實唔係每款牛扒都有唔同特性
唔係一係三成先嫩多汁好食既!
如果牛扒油花豐富分佈平均~
燒到5成等部分油花溶化~
入甘香可口肉嫩多汁效果更好嫁!

翼板牛除左油花豐富外~
亦含有許多細小筋絡
所以食落肉質鮮嫩亦富有一定咬口~
翼板就咁食都非常好食~
翼板要肉嫩唔韌呢個真係唔建議太熟~
上爐輕輕燒多5-10秒就可以~
入口牛味更香濃肉質嫩滑多汁~
配上店定自家製醬汁味道就更好!
大蝦睇size都個知到無等輸啦😂
炸到佢好似拉緊筋咁又幾Q ~
外層脆口入面蝦肉彈牙!
吉列海鮮配返他他醬🤤~~~

極上和牛 M9 Wagyu
澳洲M9級別既和牛大約就是日本A3級必了
所以油脂比例已經相當相當高!
牛肉擁有油花而平均入口即溶~
所以不妨張佢烤至5成~
牛味更濃鮮嫩多汁同樣是入口即溶!

店舖牛扒主要來自美國及澳洲~
而套餐麥飯、椰菜同麵豉湯可以無限追加!
所以絕對唔會食唔飽嫁🤣🤣
翼板牛伴大蝦套餐
極上和牛套餐
翼板牛伴大蝦套餐
極上和牛套餐
  • 極上和牛M9下肩胛
2021-09-08 51 浏览
日本過江龍吉列牛 揀套餐:湯、沙律同飯都可以仼添!(以前睇comment 都會有個爐俾你自己燒,但嗰日我地就冇,可能要問店員)Main : 🍴 京都勝牛三味套餐 $228 吉列外層唔會太厚亦都唔會太散,啱啱好!叫三味套餐就可以試曬三款唔同嘅牛,口感都會有啲唔一樣,牛味都算濃!鍾意食牛嘅會有滿足!🍴 豚牛二味套裝 $178 叫呢個餐就豬同牛都可以食曬😋 豬扒都算厚實,肥嘅位唔多,分量都ok ,整體都唔錯!整體食物質素唔錯,價錢偏高。Drink: 石榴荔枝味有汽特飲

Main :
🍴 京都勝牛三味套餐 $228

整體食物質素唔錯,價錢偏高。

Drink:
石榴荔枝味有汽特飲
2021-09-05 60 浏览
🥩京都勝牛三味套餐 ($228)🥩😎叫左幾款牛都有既牛三味套餐, 一於一次過試曬佢地. 🍴佢有翼板, 菲力同薄片醬味牛, 🛢全部都炸到3成熟到, 全部都夠淋身同夠肉味既. 🍳食食下見隔離檯有個煎盤, 一問之下原來係要問佢攞先有, 比驚個牛太生既人用👄🤩個人認為即場自己煎, 再熱辣辣食更顯風味, 所以要問佢拎, ⏱佢每張檯仲有個漏斗建議返你自己燒多60秒就啱啱好啦! 🍛另外, 佢有幾款醬配個牛, 有芥末醬油, 牛排醬, 咖哩醬等可以點, 啱曬想每啖都有唔同口味既你😝🐷東京風里脊豬排鍋膳套餐 ($138)🐷😜賣相係有睇頭既, 一大鍋放上檯, D蛋又呈半熟狀態, 😬望落都覺得吸引. 豬排大大塊好厚肉, 🥚配埋個蛋汁都幾惹味, 但食曬全部都咪話唔飽🤭😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————🥩Beef Chuck Flap, Fillet & Sliced Beef Set ($228)🥩😎This set include three types of beef so I could try them all in
🥩京都勝牛三味套餐 ($228)🥩

🐷東京風里脊豬排鍋膳套餐 ($138)🐷

😎This set include three types of beef so I could try them all in one goal. 🍴The beef are deep fried to rare and they tastes juicy and meaty. 🛢After having a few bites, I saw the customers next to us had a pan, 🍳so I asked the waitress and he said the pan is on request, its for the one who feel like the beef is too raw👄

🤩Personally I like using the pan as I could consume the meat hot, ⏱there is also a funnel on each table to help you count 60 seconds, which is the suggested pan frying time. 🍛Besides, they provides soy sauce and wasabi, steak sauce, curry sauce, etc for you to dip in, which is suitable for the one who love to have different taste on every bite😝

🐷Pork Loin Set with Special Egg and Onion Sauce ($138)🐷
😜The presentation is good as it serves in a boiling hot pot, 😬the eggs are half cook and it looks attractive. The pork chops are huge and thick, 🥚its goes well with the eggs and onion. But you would get full easily with this big portion🤭

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
2021-09-04 92 浏览
我哋黎到餐廳門口,餐廳嘅位置位於銅鑼灣購物區附近,啱啱可以行完街肚餓食啲嘢,食完仲可以去隔離戲院睇戲添~言歸正傳,今次我哋黎到最想食嘅係佢哋鼎鼎大名嘅元祖炸牛排!而今次我哋絕對喺晚餐時段絕對唔少得嗌返一個元祖炸牛排套餐喇~另外我哋就揀左都係日本經典必食之選,就係滑蛋吉列豬排定食,哈哈哈,唔係~呢度個名叫做香脆炸里脊豬排套餐~首先,我講下餐廳服務先。佢哋餐廳職員非常有禮貌,幫我哋安排落單,甚至要一杯水都好好服務。而落單無耐,元祖炸牛排套餐就送到面前!仲有另外一個小烤爐,客人再自行加熱至自己啱嘅熟度,非常體貼。炸牛排套餐有麥飯、味噌湯同埋椰菜沙律,而以上三樣全部都可以任添。我個人係味增湯粉絲,所以都忍唔住添多一碗!牛排厚薄適中,送上台嘅熟度啱啱好,我哋可以直接食或者燒一燒,外脆內多汁,絕屬佳品!另外就係香脆炸里脊豬排套餐喇~雖然黎呢度專程係想食炸牛排,但係滑蛋吉列豬排都唔輸洩!用高溫炸成嘅厚切炸豬排加埋滑蛋,你如何抗拒!食落卜卜脆,而且肉質軟嫩,完全無油花嘅口感!相當滋味!同樣呢個晚餐套餐都係有麥飯、味噌湯同埋椰菜沙律,而以上三樣全部都可以任添㗎。而嘢飲我哋就揀咗白桃蒟蒻冰茶同埋日式柚子茶

而嘢飲我哋就揀咗白桃蒟蒻冰茶同埋日式柚子茶~白桃蒟蒻冰茶嘅白桃味道雖然唔濃,但蒟蒻的口感一流,加埋冰茶絕對係食炸物時嘅清爽之選。另一嘅飲品我都揀咗茶,而柚子茶上台嘅時候令我覺得格外興奮!!係一個玻璃壺咁上~而且又唔會太甜,有飲到柚子蓉~

整體食完,我覺得好滿足~我覺得如果係呢個水準和呢個量嘅晚餐,我覺得性價比好高,絕對會返去再食!
2021-09-03 199 浏览
💫又一間日本人氣過江龍登陸香港啦😝曾經係日本都有食過呢間京都勝牛,係當地都幾出名❤️實在太耐冇得去旅行啦,難得黎左香港,當然要去回味下啦🥰當日假期12點左右入座,唔使排隊,好開心呀呢個係翼板牛,個粉炸到好薄好香脆,𥚃面嘅肉好嫩滑,牛味都足夠,好味😋呢個有翼板牛及菲力牛,翼板牛肉質嫩滑d,而菲力牛肉質有咬口d, 牛味更重d⭐️套餐跟一碗飯,麵豉湯,沙律及漬物。 飯係一般麥飯,食落腍身少少黏口。 麵豉湯飲落唔算咸,都ok,沙律幾新鮮,可以自己加柚子醋或者麻醬。 漬物食落酸酸甜甜,開胃菜。 呢度既麵豉湯,沙律,飯都係無限追加🤣醬料有山椒鹽,牛扒汁,鰹魚昆布汁,咖喱汁,Wasabi。山椒鹽可以突出牛肉既鮮味,牛扒汁令牛肉更加濃郁惹味👍🏻鰹魚昆布汁味道淡d, 咖喱醬略嫌蓋過牛肉嘅味道。個人覺覺得呢個牛加少少wasabi點少少山椒鹽加牛扒汁係最好味嘅😋⭐️上餐時職員都好詳細咁介紹個食法,同埋講埋邊d可以任食,服務幾好,座位都幾舒服,個人覺得呢個吉列牛食落完全唔油膩,個人比較推介元祖炸中牛排套餐,好味又抵食🤗🗒如果想一邊食一邊有鐵板煎黎食,可以落單時remarked 唔好炸咁熟😊當日我就冇玩

京都勝牛雙味套餐

午餐
元祖炸牛排套餐
在香港,吉列牛的食店選擇越來越多,今次挑選銅鑼灣最近的人氣吉列牛店。位於集中美食的商場地庫,人流很多,幸好很快被安排入座。餐牌上的選擇眾多,今次點了1份雜錦口味,價錢中等。 (香港普遍的吉列牛定價比日本貴很多 🙈)廚房已為食客炸好上菜,不用自己再煎,可減少油煙和彈油的機會,而炸牛上菜時溫度微熱,可直接進食。口味方面,比較好吃是翼板牛,肉質嫩,牛扒較厚身,因此連香脆的吉列食時,有咬口又都不會太重炸粉,味道不錯。餐廳為食客準備了4種醬汁,湯和白飯,是滿足的一餐。總結是不錯的用餐體驗,雖定價有點高,間中一食,可感受日本旅行心情 (無得飛...),都算幾好。

餐廳為食客準備了4種醬汁,湯和白飯,是滿足的一餐。

2021-08-15
2021-08-30 70 浏览
極上和牛M9後腰脊 附日式溫泉蛋,套餐跟麥飯,椰菜沙律及味噌湯 (可續加)HKD285 肉唔錯,炸漿好薄炸得啱啱好,呢間幾特別,醬汁/料都有幾款跟餐奉上,有芥末醬油,山椒鹽,招牌牛排醬,咖哩醬,個日式溫泉蛋亦係當醬咁點嚟食嘅。我就最like招牌牛排醬,因為味唔太重,唔會蓋咗d肉味。不過椰菜就好普通,咬落水份只係一般,唔算好新鮮,個日本飯好奇怪冇飯味。所以雖然話可免費續加,其實都唔會加囉😅其實個肉上到枱有d過生,想熟少少,但係食完先見到枱最側邊原來有個爐,暈😵‍💫, 如果入座時waiter可以多講一句介紹可自行加熱就更加好,會更好食。間餐廳setting 同服務令我好有快餐店feel, 所以呢個價錢就有d貴囉😅

2021-08-30 58 浏览
講咗好耐,終於去食😅我哋兩位,一個叫了京都勝牛三味套餐,一個叫了元祖炸牛排套餐,全都是scan QR code落單,好方便,我哋再另加$72,有飲品和甜品,也可選擇小食,套餐包前菜丶麵豉湯丶沙律和白飯,這些可以免費追加,兩款吉列牛都不錯,如果喜歡吃熟一點,可以免費加個小爐,自己略為再煎一點,講到甜品,叫了一客棉花糖雪糕,其實就是一大舊棉花糖裏面包着雪糕,都幾得意,味道就係棉花糖加雪糕,沒有特別😁,另一客是紅豆抹茶流心蛋糕,就不推介了,一點流心也沒有,也不好吃。至於餐廳環境可以的,服務就很好,可以再去光顧的餐廳。
講咗好耐,終於去食😅
至於餐廳環境可以的,服務就很好,可以再去光顧的餐廳。
2021-08-22