2021-11-28 1404 浏览
Covid-19肺炎影響全球旅遊已經超過兩年,依家仍然未能自由自在去旅行,日本係香港人最愛旅遊國家,好回味去到日本周圍食嘅日子😅,京都勝牛在日本有50多間分店,而香港就開咗兩間,分別係銅鑼灣同將軍澳,今日約朋友去銅鑼灣 535 Tower 食吉列牛,安撫下思鄉病😄餐廳主題以吉列牛,豬同海鮮為主,日式木系設計風格,大多是四人卡位,座得舒服午市有套餐定食供應,主食一份配味噌湯,麥飯同椰菜沙律😄元祖牛扒炸串,炸廣島蠔兩款小食share食,元祖牛扒串炸醬薄,炸得唔乾有肉汁,炸廣島蠔大隻飽滿,有鮮味😋霙花翼板牛排套餐吉列翼板牛扒切件放網上隔油,炸到三~五成熟,面層有葱花蘿蔔蓉,加上蘿蔔蓉,有多一種食法,侍應講牛扒可直接食用,如果想熟D就俾塊煎板我哋,再煎到自己喜愛嘅熟成度,有個小漏斗幫我哋計時,煎板揸咗牛脂,加熱一分鐘就可以煎牛扒,牛扒煎一陣,食落肉味更濃郁🤩,油脂更香口,同三成熟牛扒相比,效果更加好🥰,調味醬汁就有芥末醬、招牌牛扒醬、咖哩醬、山椒鹽同岩鹽,椰菜沙律加胡麻醬同柚子醋,開胃好食😄香脆炸里脊豬扒套餐炸里脊豬扒大件厚身,切開八大件,豬扒肉質鬆軟,有肉味,食落同牛扒一樣咁出色🤩,磨碎D芝

午市有套餐定食供應,主食一份配味噌湯,麥飯同椰菜沙律😄

元祖牛扒炸串,炸廣島蠔

霙花翼板牛排套餐

香脆炸里脊豬扒套餐
炸里脊豬扒大件厚身,切開八大件,豬扒肉質鬆軟,有肉味,食落同牛扒一樣咁出色🤩,磨碎D芝麻粒,混埋加豬排醬一齊食,正😋

日本清酒豆腐雪糕,麻糬雪糕糯米糍
豆腐雪糕有淡淡清酒味,味道原來都幾夾😋,麻糬雪糕糯米糍都幾大粒,抹茶雪糕綿滑,帶回甘抹茶味😋

芒果奇異果味有氣特飲,白桃蒟蒻冰茶
特飲酸酸甜甜,夠fresh,冰茶蒟蒻爽滑,茶唔太濃😄
2021-11-24
午餐
2021-11-20 155 浏览
日本快餐形式的炸牛專門店🥩香港分店和日本形式有點兒分別呢!🤔位於銅鑼灣鬧市中,餐廳沒有以快餐形式營業,明明在日本就像快餐一樣😓《京都勝牛雙味套餐 》$198兩種牛,翼板和菲力。有點兒嚇一嚇,牛肉非常生!不過我能吃到很生,所以也不緊要。但吃下去,十分靭!!很難咀嚼!😐味道方面,沒有牛味。很失望😓至於外層炸的部份,炸得不錯👌🏻如果你怕生,可以問店員取爐具燒一燒牛肉。另外也點了一份《豚牛二味套餐 》$178反而炸豬是較好吃!✨不過很欣賞店員的熱情服務,清晰的講解,服務良好。總結:有點兒失望,在日本的京都勝牛較出色。
日本快餐形式的炸牛專門店🥩

香港分店和日本形式有點兒分別呢!🤔

《京都勝牛雙味套餐 》$198
兩種牛,翼板和菲力。
有點兒嚇一嚇,牛肉非常生!
不過我能吃到很生,所以也不緊要。
但吃下去,十分靭!!很難咀嚼!😐
味道方面,沒有牛味。
很失望😓
至於外層炸的部份,炸得不錯👌🏻

如果你怕生,可以問店員取爐具燒一燒牛肉。

另外也點了一份《豚牛二味套餐 》$178
反而炸豬是較好吃!✨

不過很欣賞店員的熱情服務,清晰的講解,服務良好。

總結:有點兒失望,在日本的京都勝牛較出色。
京都本來是我下一個日本之旅的目的地,可惜等了兩年再繼續等,返家鄉的願望依然未有喜色,不如順應食咗堂去咗的潮語,來一轉京都品牌的吉列牛排,順道安撫一下無奈的心情!聽聞「京都勝牛」日本開設五十三家分店,進駐香港才不過短短數月,銅鑼灣店當晚的人氣也相當之鼎盛!餐廳明亮整潔、每個角落也佈滿日本味道!先點了一杯清酒「梅」HK$42,冰涼與淡淡的梅香及輕甜,挺合口味的!「京都勝牛」主打吉列牛扒, 我們最會挑好的吃,結果一次過選了兩份限量套餐,這是限量供應的鹿兒島 A4 黑毛和牛西冷套餐 HK$438。另一份是極上和牛套餐 HK$285,選用澳洲 M9 和牛後腰脊!每份套餐含麥飯、椰菜沙律、味噌湯和漬物。飯、湯和沙律都是可以無限續加,相信是大胃王挑戰的好時機,至於我 ....... 我會集中注意力於牛排身上,哈哈!溫馨提示:檯上備麻醬和柚子沙律醬汁,另有岩鹽和七味粉等調味料,請隨便享用!端來的吉列牛排經過 60秒的高溫油炸處理,只有三成熟,所以設計上備有迷你煎鑊,大家將煎鑊放火爐預熱,建議預熱為檯上一轉漏斗時間。預熱好了,便可將牛排下鑊加熱三至五秒。個人覺得加熱後牛排的脂香得以全面釋放,可以享受牛

餐廳明亮整潔、每個角落也佈滿日本味道!

每份套餐含麥飯、椰菜沙律、味噌湯和漬物。

端來的吉列牛排經過 60秒的高溫油炸處理,只有三成熟,所以設計上備有迷你煎鑊,大家將煎鑊放火爐預熱,建議預熱為檯上一轉漏斗時間。預熱好了,便可將牛排下鑊加熱三至五秒。個人覺得加熱後牛排的脂香得以全面釋放,可以享受牛排更加的狀態,除非你是非三成熟牛扒不吃屬例外!

加熱後的牛排,香氣盛放,可選擇原味道享用,又或者蘸上芥末醬油、山椒鹽、招牌牛排醬,咖喱醬或日式溫泉蛋食用!

個人覺得咖喱醬挺特別,而日式溫泉蛋可令牛排更加滑溜!

如不蘸牛,利用溫泉蛋拌飯也超好吃!

不吃牛的朋友怎麼辦?不用擔心「京都勝牛」也有豬和海鮮的選擇!

這款東京風里脊豬排鍋膳套餐 HK$138 是我的推介,豬排沾上滑蛋、洋蔥和壽喜燒湯底的配合,甜甜香香、非常可口,小朋友也會喜歡!

炸港島蠔大海老套餐 HK$198 可滿足喜愛吉列海鮮的朋友。

越南大頭蝦肉質扎實爽彈,建議蘸上沙律醬享用!

牛魔王意猶未盡,還追加了 M9 和牛丼伴溫泉蛋 HK$198

不追加、白不追加,這款牛丼很討我歡心!

記得一定要加入昆布醬汁,然後混和米飯與溫泉蛋同吃!

M9 和牛的嫩滑、牛脂牛香更形突出,而且拌入醬汁和蛋汁的米飯很好吃,因而牛丼是我的心水推介!

順便嘗試了兩款小食,我相對喜歡吉列素豚肉餅 HK$58

同樣以吉列作賣點,不過吃了那麼多肉,轉轉口味來個素肉,感覺倒不錯啊!

流心芝士加上滑溜的素肉不單富新鮮感,這個肉餅還較健康呢!

可能我比較貪心,元祖牛排炸串 HK$48 的牛肉分量不大、加上炸漿佔一定比例,實在未能滿足我的要求!

接著來個甜品大滿足!

喜歡簡簡單單,可選擇日本清酒豆腐雪糕 HK$58。

棉花糖雪糕 HK$58 造型如一艘帆船,以棉花糖包裏雲呢拿雪糕,頂層灑上抹茶粉和黃豆粉,這是四款甜品當中,甜度最強的!

賣相最精緻的是抺茶紅豆流心蛋糕 HK$58,滿足京都名物抹茶與紅豆的心癮,加上蛋糕、雪糕和士多啤梨與忌廉的組合,口味較多元化!

而我最喜歡的就是麻糬雪糕糯米糍 HK$58

其實麻糬雪糕糯米糍建構並不複雜我卻特別喜愛它極度煙韌的麻糬皮層,口感十分過癮,內裡配上抹茶雪糕!

吃了一頓豐富大餐,好好回去做個京都遊的好夢!

题外话/补充资料: 多謝支持!
2021-11-10
  • M9 和牛丼伴溫泉蛋
  • 麻糬雪糕糯米糍
  • 吉列素豚肉餅
  • 東京風里脊豬排鍋膳套餐

但整體上都ok嘅... 可以再幫襯!
2021-11-09 113 浏览
冇得去日本旅行... 都想食吓日本嘢!🤭🤭🤭呢間京都過江龍主打係吉列牛... 好食程度滿分... 而且有細分牛肉嘅唔同部位/唔同級數! 雖然牛係主打... 但其他吉列炸物一樣咁香脆吸引!😍😍😍值得提提... 跟餐嘅沙律菜、飯同湯都可以無限任添... 啱哂大胃王呀!👍👍👍環境方面... 稍嫌比較擠迫... 枱面又唔夠大... d 食物到齊真係要就位先擺得哂!🙊🙊🙊但整體上都ok嘅... 可以再幫襯!😋😋😋
冇得去日本旅行... 都想食吓日本嘢!🤭🤭🤭

但整體上都ok嘅... 可以再幫襯!😋😋😋

本來今日打算收工後去食韓燒(又去?!),點知臨時臨急取消左,好彩同行友人帶我黎呢間京都勝牛補返數。黎京都勝牛原來又係食熱氣野,呢度主打吉列牛,不過除左吉列牛,仲有吉列豬,吉列海鮮等等,亦有少量非吉列食品如丼飯。餐牌價錢唔算太貴,豐儉由人。仲有小食,甜品同飲品。第一次黎,叫兩份貴價少少既吉列牛試試先。京都勝牛三味套餐 $228 另加一顧名思義,京都勝牛三味套餐有三款牛,包括菲力牛,翼板牛同醬味薄牛,有哂label紙仔說明,感覺高級。菲力牛有5件,吉列皮當然夠薄脆,入面牛肉仲生,食落算幾嫩,不過牛味唔濃。翼板牛有7件,就比較熟少少,不過牛味稍為濃少少。醬味薄牛就有2件,上面撒上紫菜絲,醬味味道唔錯,不過就實在係太薄,唔係啖啖肉。如果嫌牛肉唔夠熟,服務員可開爐俾你自己整熟啲,我地就覺得熟度可以。不過上枱影完相食用時其實就只係室溫。跟餐配有咖哩醬,招牌牛排醬,山椒鹽,同芥末醬油。服務員上餐時都有介紹,枱面亦有單張説明。招牌牛排醬其實就唔太特別。芥末醬油就酸酸哋。咖哩醬味道相對濃少少。不過最後我地用左另外一個餐既“醬”黎點,先係最好食。一陣會介紹。M9後腰背 $285 另加一M9後腰背一開9件,

第一次黎,叫兩份貴價少少既吉列牛試試先。

京都勝牛三味套餐 $228 另加一

京都勝牛三味套餐

咖哩醬,招牌牛排醬,山椒鹽,芥末醬油

M9後腰背 $285 另加一

M9後腰背

M9後腰背一開9件,油脂分佈平均,肉質非常嫩,食落明顯比京都勝牛三味嫩口。附日式温泉蛋,温泉蛋上面灑上蔥花同紫菜絲,攪拌好蛋汁之後呢個汁絕對好過哂其他醬汁,令塊牛香脆嫩滑之餘,仲帶有蛋汁嘅香滑。
日式温泉蛋

套餐包麥飯,梛菜沙律,漬物同味噌湯。全部可叫服務員或用App任添,方便衞生。麥飯其實係白飯加左非常少既麥,普普通通。漬物有三款,當中黃色蘿蔔特別脆甜,我地添左幾次。
味噌湯

味噌湯普通。
梛菜沙律

梛菜沙律成座山,好新鮮,雖然草青味重,可以加枱上面嘅胡麻醬或柚子醋調味就好食得多,我地都有添。任添食物既上枱速度都好快。

另外叫左兩杯特飲。
石榴荔枝味有汽特飲,芒果奇異果味有汽特飲

石榴荔枝味有汽特飲,芒果奇異果味有汽特飲 各$36 另加一

特飲要攪拌好先好飲。石榴荔枝味有汽特飲石榴味濃,荔枝味唔多覺,都幾好飲,不過較細杯。芒果奇異果味有汽特飲較酸,飲唔出芒果或者奇異果味。我覺得唔太抵飲。

當然都要試試呢度既甜品啦。
棉花糖雪糕

棉花糖雪糕 $58 另加一

棉花糖雪糕

棉花糖雪糕外面原來係棉花糖,仲有少少燒過,入面包住雲呢拿雪糕,上面有抹茶粉同黃豆粉,配有唔同顏色嘅脆脆餅碎,加強口感。仲有半粒士多啤梨裝飾。賣相係唔錯,不過個人唔太鍾意太多棉花糖,而且雲呢拿雪糕味道好唔出。士多啤梨擺放亦唔太美觀,反轉放會好d。

麻糬雪糕糯米糍 $58 另加一

麻糬雪糕糯米糍

麻糬雪糕糯米糍同棉花糖雪糕基本上係一樣,不過個皮變左糯米糍皮,皮好厚不過煙煙韌韌。同埋入面多左抹茶雪糕,個抹茶味好香濃。我鍾意呢個多d。呢個價錢都可以接受。

食物方面都唔錯,比起另一間同區吉列牛好好多。座位舒適,裝修明顯新淨,服務快捷,不過細節位要留意(例如擺放士多啤梨作裝飾)。今餐每人食左成$362,非常唔平。要食就食M9後腰背啦。
2021-11-02
日式温泉蛋
梛菜沙律
2021-10-28 84 浏览
Highly recommended. Reasonable price with superb high quality ingredients. I’ve tried many Japanese restaurant serves tonkatsu but so far this is the best one especially the beef 🥩. We ordered M9 wangyu set and porkloin with fried eel. The beef is so tender and they cook medium rare but they have a small pan where you can cook more the meat if you want. The porkloin and the eel are also so good and tasty. Don’t forget the sauces they have it, all are great and you must try. I want also to give compliment on the rice, it taste and smell so good that when you eat it together with the beef, pork or seafood it enhances more the flavor of the meat And you can also top up to get drinks and side dish or drinks and dessert. We chose drinks and dessert. We tried the mochi with vanilla and matcha ice cream. I can say even the dessert taste very good and I recommend to order dessert to finish the delicious meal. I highly recommend this Japanese restaurant and will comeback again oh I forgot to mention it comes with unlimited soup, rice and shredded cabbage
Porkloin  and  eel
M9  Wagyu
Mochi  with  Vanilla  and  Matcha  Ice  cream
2021-10-28
Porkloin  and  eel
  • Porkloin
  • Mochi
2021-10-28 115 浏览
京都勝牛📍銅鑼灣謝斐道Tower 535地庫B01號舖餐牌上主要都係炸物🤣吉列牛扒,吉列豬扒、吉列海鮮、吉列鰻魚套餐包~椰菜、飯&麵豉湯,免費添加呢度食物質素唔錯👍🏻😁已經食過幾之🙋🏻‍♀️🔍香脆炸里脊豬排1塊 ~ 佢切左7件好好味😋保持到水準配埋特製醬料+椰菜沙律食~一D都唔滯🔍炸三文魚柳 1開6件岩哂胃口細人士食😁細細件🔍特選海鮮套餐 ❤️🍱好豐富大蝦🍤1隻吉列鰻魚2塊炸蠔🦪2件一次過試哂禁多款口味🔍杏鮑菇炸串😂個味有D怪,唔岩我口味~同埋好多炸粉🔍青檸梳打🍹正😍(Like fb/IG 送一杯)
京都勝牛
📍銅鑼灣謝斐道Tower 535地庫B01號舖

餐牌上主要都係炸物🤣
吉列牛扒,吉列豬扒、吉列海鮮、吉列鰻魚

套餐包~椰菜、飯&麵豉湯,免費添加

呢度食物質素唔錯👍🏻😁

吉列鰻魚2塊
炸蠔🦪2件
一次過試哂禁多款口味

🔍杏鮑菇炸串
😂個味有D怪,唔岩我口味~同埋好多炸粉

🔍青檸梳打🍹正😍
(Like fb/IG 送一杯)

2021-10-27
2021-10-23 146 浏览
京都勝牛三味套餐 $228元組炸牛扒套餐 $158紅豆冰宇治抹茶 $32話說我記得以前真係好多人排隊,我就係平日夜晚去,一個排隊嘅人都冇,好快就入咗去。我去嘅時候冇抱任何期望,因為都聽有啲朋友講叫我唔好咁大期望,但係我食完之後就覺得冇我想像中咁差😂全部套餐嘅牛都係大約三成熟,如果覺得太生嘅話你可以問佢攞個熱板整熟啲,不過我個人就覺得就咁食好食啲😂 不過有個熱板都有好處,因為一開始嘅時候佢都已經係溫暖,然後食食吓你就會發現啲牛會凍咗,有塊板可以整返熱😂牛三味套餐入邊,菲力牛係最好食!比其他牛味重,肉質嫩滑,一啲都唔韌好容易咬🥰 翼板牛都ok,有啲咬口,但係都係唔會好韌。牛味都有既但係就比較淡啲😂 兩款牛嘅炸皮都唔係厚,食落唔會成舊粉咁樣,幾酥脆!真係要食嘅話食呢兩款就得。醬薄牛肉真係唔使試,非常普通,炸皮厚,講真話佢係其他肉我都信😩醬料方面,有芥末醬油,山椒鹽,牛扒醬,同埋咖喱醬。我覺得醬料就通常要點,因為本身個牛都冇乜調味。但係我自己就冇咩點,本身食嘢都唔係鍾意醬料嘅人😂 麵豉湯,飯,同埋嗰堆椰菜都係普通野,飯應該係麥飯嚟,有健康啲嘅感覺(?) 如果你唔夠飽可以添,但係我就夠飽😂宇治抹
京都勝牛三味套餐 $228
元組炸牛扒套餐 $158
紅豆冰宇治抹茶 $32

麵豉湯,飯,同埋嗰堆椰菜都係普通野,飯應該係麥飯嚟,有健康啲嘅感覺(?) 如果你唔夠飽可以添,但係我就夠飽😂宇治抹茶紅豆冰我覺得茶味唔夠濃,身為抹茶控嘅我覺得唔夠,呢個mmd
2021-10-16 121 浏览
依間過江龍喺香港有幾間分店,之前啱啱開嘅時候頗多人 我今天去係晚餐時段等得唔算耐,相信熱潮已經消退左啲,無一開始咁大排長龍。佢餐牌選擇都唔少,有平有貴,如果唔想食牛都仲有好多其他野可以揀。不過我今次嚟到始終都係想叫返個經典嘅元祖炸牛排套餐($158)。個set包括漬物、麥飯、味增湯同埋椰菜沙律。湯、飯同沙律都可以無限refill,唔洗驚食唔飽。另外加多$72會包埋甜品同飲品,因為甜品睇落好吸引,所以最後都係upgrade左。成個set睇落都幾大份,店員上菜嘅時候都有同我地介紹一下側邊嘅醬汁,佢醬汁嘅配搭都頗多,檯面亦有指引教我地點食。如果想要小烤爐再燒一燒嘅話要主動再問店員攞。雖然我依個係最平嘅吉列牛,但已經覺得高質好食,佢啲牛肉非常之軟嫩,加上咁啱我依個牛肉無咩筋,食落好淋有入口即化嘅感覺。本身食牛肉都唔食太生,所以都有擺上個爐炸一炸。佢建議係炸60秒,而且仲有漏斗係側邊比我地計時用。牛排炸完之後更香口,夠香脆內軟,而且值得讚嘅係無我想像中油膩,唔會食到好滯。同埋醬料方面,吉列牛同牛排醬真係perfect match,食落非常惹味,配埋飯更加係一流。除左牛排醬之外,我覺得配咖喱醬都好

牛排炸完之後更香口,夠香脆內軟,而且值得讚嘅係無我想像中油膩,唔會食到好滯。同埋醬料方面,吉列牛同牛排醬真係perfect match,食落非常惹味,配埋飯更加係一流。除左牛排醬之外,我覺得配咖喱醬都好好味,夠濃味,兩者都好搭。
雖然牛嘅分量雖然唔算好多,但因為有其他飯同沙律菜,所以食完都係超飽,我啲飯無食哂而沙律菜就encore左3次,配胡麻醬好好食。

最後當然要以甜品作為完結,甜品選擇雖唔多但樣樣都吸引,我同朋友都不約而同揀左麻糬雪糕糯米糍。甜品嘅擺盤係幾靚,側邊仲有啲nuts,而主角麻糬雪糕嘅szie都非常大舊,望落令人食慾大開。佢嘅雪糕有雲呢拿同抹茶,一半半好均勻。味道正常,抹茶味雖然就唔係咁濃郁,但食落透心涼,好爽。麻糬外皮幾煙韌不過反而算幾厚身,略嫌厚左少少,朋友食到一半已經放棄左,齋食裡面雪糕😂
飲品方面我叫左石榴荔枝味有氣特飲,兩樣野嘅味道係幾搭,雖然落order時已經特別標註少甜,不過個人覺得依然係甜左少少,果漿可能落得太多。

但整體嚟講我覺得食物質素係唔錯,啲set幾豐富,雖然價錢計起上嚟再連埋甜品嘅話都唔算平,每人要$200幾起,但個人覺得係值得一試 ! (另外餐廳都有限時,不過因為我地已經系第二輪入嚟食,所以食嘅時候都無人理我地食左幾耐🙈)

2021-09-30
2021-10-16 211 浏览
京都勝牛初初登陸香港都算係大件事, 排好耐隊好誇張, 今日星期六1點幾去到不但止唔使等仲有大把位, 我個心都諗係唔係有伏呢? 但係都膽粗粗入去試, 證實我嘅決定係錯誤嘅!!我叫咗個最基本嘅元祖炸牛排套餐, 再差都應該有個譜啩, 不過又再一次證實我係錯嘅1) 首先牛排唔係好熱, 又唔夠脆, 係咪炸定架? 客人又唔多, 一早炸定為乜呢? 懶囉……2) 牛排其中2件完全唔咬唔開, 好有問題套餐包白飯、 麵豉湯、 菜, 連加一盛為$174, 但呢個咁嘅質素,早知我去食丼吉食炸豬排好過啦!再一次證明, 冇人排隊嘅食肆, 真係要諗清楚好唔好光顧

2) 牛排其中2件完全唔咬唔開, 好有問題

再一次證明, 冇人排隊嘅食肆, 真係要諗清楚好唔好光顧

2021-10-10 103 浏览
臨近中秋🥮,梗係要同朋友去慶祝吓啦。係忙碌嘅生活都要添加一份精彩。所以我哋就揀咗一間好有中秋節日氣氛嘅餐廳。🏮🏮經常性都係兩個人一齊去,咁嗌嘅嘢食梗係冇咁多啦。節日就嗌多個朋友,咁我哋一行三人就可以嗌到好多唔同嘅嘢食啦,又可以滿足我呢啲少女心,唔使驚食唔晒😜😜咁我哋就一共嗌左三個套餐😝😝1, 京都勝牛雙味套餐😙😙呢個雙味牛,就分別有翼板牛和菲力牛,唔係講笑,呢兩個牛都分別超級好味,因為啲牛係5成熟,啱晒我呢啲鍾意食牛嘅人士,真係正到不得了,食到我舔舔脷,好好味😋😋2, 香脆炸里脊豬排套餐😛😛咁當然唔少得要食埋呢個成頁Menu都係豬排嘅套餐。好彩冇錯過咋,一嚟到成碟都係豬排,完全係吸引咗我嘅視線,即刻忍唔住夾咗一舊放晒落個嘴到,真係正到不得了,啖啖肉,如果你都係食肉獸,就一定要嗌呢個,絕對唔會後悔而且係勁滿足😘😘3, 豚牛二味套餐😉😉而呢款就有啲唔同啦,佢係翼板牛和豬柳,其實係驚嘅牛同豬唔夠我哋三個人分,所以就要嗌多味唔同嘅嘢,一樣咁正☺️☺️

咁我哋就一共嗌左三個套餐😝😝
1, 京都勝牛雙味套餐😙😙

2, 香脆炸里脊豬排套餐😛😛

3, 豚牛二味套餐😉😉
2021-09-20
2021-10-10 77 浏览
Wanted to have katsu so because the one at World Trade has closed, came by this one instead. Ordered both pork and beef to compare and turns out I like the pork more still, the beef didn’t carry too much beef flavour, maybe the chuck part I ordered was too lean.

2021-10-08 78 浏览
今次去咗過江龍餐廳「京都勝牛」食吉列牛🇯🇵.霙花翼板牛排套餐🐄牛排外面炸至金黃💛大量白蘿蔔蓉佈在表面😍五成熟嘅牛肉粉嫩帶油花,有少少筋位🥩配有綠芥末醬油、山椒鹽、招牌牛排醬、鰹魚和風露🤤套餐會附上漬物、麥飯🍚椰菜沙律及味噌湯🥣係可以無限refill‼️.炸特選三文魚柳套餐🐟吉列三文魚柳炸至粉橙色🧡炸皮薄脆,三文魚柳質感軟滑😋可以點綠芥末、他他醬、蔥花蘿蔔蓉汁🥕同樣附上漬物、麥飯、椰菜沙律及味噌湯🥗椰菜沙律可加上柚子醋同芝麻醬👍🏻.芒果奇異果有汽特飲🍹芒果味較突出🥭微微奇異果味🥝非常清新💦.藍柑荔枝味有汽特飲💙淡淡藍柑味🍊仲有粒粒荔枝
今次去咗過江龍餐廳「京都勝牛」食吉列牛🇯🇵
芒果奇異果有汽特飲🍹芒果味較突出🥭微微奇異果味🥝非常清新💦
藍柑荔枝味有汽特飲💙淡淡藍柑味🍊仲有粒粒荔枝
  • 霙花翼板牛排套餐
  • 藍柑荔枝味有汽特飲
  • 炸三文魚柳套餐
2021-10-04 72 浏览
學識Happy Wife Happy Life喱個道理之後又嚟到寵老婆大人嘅時候,佢好鬼鍾意食吉列豬扒咁梗係要同佢去嚟至自京都嘅過江龍京都勝牛,咪睇個名以為凈係食牛呀其實仲有吉豬同吉海鮮好多嘢揀。我哋去咗銅鑼灣分店就喺世貿隔離Tower535地庫好易揾。餐廳都係用好日式嘅木系裝修,淺木色唔會好有壓迫感,最正係抽風位做得好食完唔會成朕除。都成十月做鬼死咁熱整杯冰凍特飲先,我飲藍柑荔枝味有汽特飲,老婆大人要熱情果鮮桃味有汽特飲,飲落夠清爽唔係好甜OK喎!未食肉之前整份開胃小食嘆吓先!櫻花蝦蟹籽凍豆腐,豆腐滑嘟嘟櫻花蝦同蟹子就鹹鹹脆脆,加啲胡麻汁仲好食。我喱個牛魔王揀咗限量供應嘅鹿兒島A4黑毛和牛西冷,跟餐有可以無限任食嘅麥飯、椰菜沙律味噌湯,另外仲有一隻溫泉蛋同埋好多款汁醬,成個餐要成四舊幾水但真係爆豐富,有消費券嘅幫補下就豪一豪佢啦哈哈。味噌湯同溫泉蛋我都唔好麻煩老婆大人幫吓口頂咗佢!椰菜沙律好新鮮食落爽YY,加埋啲胡麻醬食係好味嘅,而且可以無限任砌真係啱晒鍾意食椰菜嘅老婆大人呀。我嘅吉列A4黑毛和牛西冷嚟到嘅時侯只有三成熟啱晒茹毛飲血嘅我,西冷食落外面脆卜卜又唔油,入面軟綿綿加啲岩鹽食

我哋去咗銅鑼灣分店就喺世貿隔離Tower535地庫好易揾。

味噌湯同溫泉蛋我都唔好麻煩老婆大人幫吓口頂咗佢!

我嘅吉列A4黑毛和牛西冷嚟到嘅時侯只有三成熟啱晒茹毛飲血嘅我,西冷食落外面脆卜卜又唔油,入面軟綿綿加啲岩鹽食已經好鬼正。

怕生嘅朋友仔可以用餐廳供應嘅燒爐,附上牛脂同計時沙漏比大家燒到啱口味,五、六、七成甚至全熟悉隨尊便。

經燒過嘅西冷油脂會更加出衆牛肉味道亦倍增,可以點啲沾牛扒醬、山椒鹽、鰹魚汁或者咖哩醬嚟食就有唔同嘅風味。

老婆大人唔食牛冇問題喱道有大把選擇,佢最Like食豬排所以叫咗香脆炸里脊豬排套餐,138蚊好扺食因為豬排好大件佢話質素拍得住XX殿但更抵食。

有原粒芝麻比你自己磨碎,然後加啲豬排醬點嚟食好惹味,又得玩又得食幾好吖!

我都試咗舊吉豬排同牛一樣了到又香又脆,咬落有彈性入面仲有肉汁真係好唔錯。

老婆大人最鍾意食棉花糖!見到餐牌有喱個棉花糖雪糕梗係有殺錯冇放過啦,輕輕燒過嘅棉花糖特别甜,入面包住嘅係雲尼拿雪糕又凍又熱咁係幾過瘾嘅,而且用嚟冧老婆大人一流哈哈。

京都勝牛 Kyoto Katsugyu

電話號碼:21179195