2021-11-28
Covid-19肺炎影響全球旅遊已經超過兩年,依家仍然未能自由自在去旅行,日本係香港人最愛旅遊國家,好回味去到日本周圍食嘅日子😅,京都勝牛在日本有50多間分店,而香港就開咗兩間,分別係銅鑼灣同將軍澳,今日約朋友去銅鑼灣 535 Tower 食吉列牛,安撫下思鄉病😄餐廳主題以吉列牛,豬同海鮮為主,日式木系設計風格,大多是四人卡位,座得舒服午市有套餐定食供應,主食一份配味噌湯,麥飯同椰菜沙律😄元祖牛扒炸串,炸廣島蠔兩款小食share食,元祖牛扒串炸醬薄,炸得唔乾有肉汁,炸廣島蠔大隻飽滿,有鮮味😋霙花翼板牛排套餐吉列翼板牛扒切件放網上隔油,炸到三~五成熟,面層有葱花蘿蔔蓉,加上蘿蔔蓉,有多一種食法,侍應講牛扒可直接食用,如果想熟D就俾塊煎板我哋,再煎到自己喜愛嘅熟成度,有個小漏斗幫我哋計時,煎板揸咗牛脂,加熱一分鐘就可以煎牛扒,牛扒煎一陣,食落肉味更濃郁🤩,油脂更香口,同三成熟牛扒相比,效果更加好🥰,調味醬汁就有芥末醬、招牌牛扒醬、咖哩醬、山椒鹽同岩鹽,椰菜沙律加胡麻醬同柚子醋,開胃好食😄香脆炸里脊豬扒套餐炸里脊豬扒大件厚身,切開八大件,豬扒肉質鬆軟,有肉味,食落同牛扒一樣咁出色🤩,磨碎D芝
午市有套餐定食供應,主食一份配味噌湯,麥飯同椰菜沙律😄
元祖牛扒炸串,炸廣島蠔
霙花翼板牛排套餐
香脆炸里脊豬扒套餐
炸里脊豬扒大件厚身,切開八大件,豬扒肉質鬆軟,有肉味,食落同牛扒一樣咁出色🤩,磨碎D芝麻粒,混埋加豬排醬一齊食,正😋
日本清酒豆腐雪糕,麻糬雪糕糯米糍
豆腐雪糕有淡淡清酒味,味道原來都幾夾😋,麻糬雪糕糯米糍都幾大粒,抹茶雪糕綿滑,帶回甘抹茶味😋
芒果奇異果味有氣特飲,白桃蒟蒻冰茶
特飲酸酸甜甜,夠fresh,冰茶蒟蒻爽滑,茶唔太濃😄