2016-12-29 226 浏览
(京林屋)嚐一口茶京林屋呢個名真係冇人會感到陌生, 身邊好多人都推介而且盛極一時, 今次終於都可以試到了!餐廳係HYSAN裡面, 非常骨子而且方便易搵, 裝修方便有好濃GE日本簡約風味, 而且刻意設計成半隱閉式的環境, 令到餐廳多左一份私密感。講完環境自然就要講食, 黎到呢度又點可以唔食抺茶蕎麥麵, 猶記得係日本旅行的時候食左一個好好味GE蕎麥麵, 當我以為係香港唔會食到之制, 今次呢個蕎麥麵就令我刮目相看, 麵唔會太黏而且略帶爽感, 醬汁當然唔會失望, 配合埋新鮮WASABI, 成件事岩岩好, 好清新。因為見到京林屋對沏茶很講究, 所以叫左一壺桃味焙茶黎試試, 佢會隨住一張圖解說明一齊黎到, 教係點沖茶同計算時間, 分3次去品嚐佢唔同GE層之同味道, 好講究而且茶味真係會有所變化。當然黎到呢度唔食甜品又點對得住你個胃呢?所以隨即就叫左個香港限定的芭菲。綠茶軟雪糕帶濃濃的牛奶香, 配合煙韌GE丸子同抺茶啫喱, 令到口感更加豐富有質感, 要一提佢GE啫喱真係有好濃GE茶味, 非常好食, 底部有一層脆米, 一層士多啤梨果醬同椰果, 層次好分明, 而且口感好充足。所謂食甜品係第2個胃, 而呢
(京林屋)
嚐一口茶
所謂食甜品係第2個胃, 而呢個胃係一定點食都唔怕FULL的。
2016-12-28 286 浏览
趁著週末跟朋友來到位於銅鑼灣希慎廣場,到訪擁有二百多年歷史的抹茶老字號-京林屋。雖然京林屋位於商場內,佔地又不是很大,但地方光潔舒服。 讚岐烏冬$68 當初單純是因為冬天想吃一口暖胃的烏冬,但這個烏冬絕對是意料之外的美味,烏冬口感煙靭彈牙,上面已浸淋的米脆仍帶點口感,而且湯底味道鮮甜,一點都不是人工的濃味,加上兩塊厚身魚餅,吃後整個人都變得暖暖的,冬天吃雪糕前一定要點烏冬來暖胃。 香港限定芭菲 $98又綠又紅的香港限定芭菲,賣相精緻,甚有聖誕氣氛,光是跟它拍照已令人心花怒放。先嚐到最頂的抹茶軟雪糕,口感軟滑而抺茶味甘醇濃郁,內裏加入了口感煙韌的白玉丸子、爽口的抹茶蕨餅、酸甜的士多啤梨和香甜軟棉的紅豆蓉,口味層次分明,口感豐富。抹茶蛋卷 $88 還以為芭菲已經滿足,誰知這個賣相平平無奇的抹茶蛋卷甚有驚喜。抹茶在鬆軟的蛋糕間透出淡淡的抹茶清香,加上幼滑的抹茶忌廉,和口感軟滑的抹茶軟雪糕,幸福得令我彷如置身在日本。 這趟抹茶旅程真的令我覺得好滿足,好幸福,下次一定要再品嚐其他美食。

讚岐烏冬$68

抹茶蛋卷 $88

抹茶蛋卷
抹茶蛋卷
2016-12-26 198 浏览
月頭做推廣,紅豆丸子抹茶雪糕買一送一,5點去到也不是太多人,店外末見人龍,店前的飾櫃可能新開,尚未完成擺設。落單數分鐘後便出雪糕,丸子彈牙軟軟林林,紅豆肉厚夠林微甜,沒有搶走抺茶味,真好,抹茶雪糕是主角,抹茶香味濃郁,茶味回甘,雪糕奶味夠rich n creamy.超正,抹茶控必愛,(同行男仕卻認為苦澀)。買一送一的確超抵,平時正常價與朋友聊聊天也不錯吧~店員很好招乎,有禮貌又有笑容。下次來要享點蛋卷及其他。
紅豆丸子抹茶雪糕
買一送一的確超抵,平時正常價與朋友聊聊天也不錯吧~
店員很好招乎,有禮貌又有笑容。下次來要享點蛋卷及其他。
下午茶
紅豆丸子抹茶雪糕
2016-12-21 1115 浏览
這個週末,DEFK來到位於銅鑼灣希慎廣場,這一間來自日本京都宇治,擁有二百多年歷史的抹茶老字號-京林屋。 到達的時候門外正有數人在排隊,幸好我們只等候了十分鐘左右便能入座。 除了各款抹茶甜品之外,還有麵食、茶類飲品、套餐及期間限定食品,令人眼花繚亂。 抹茶牛奶 $46 濃郁的抹茶配上香甜的牛奶,兩者份量配合得宜,味道很對口味,讃! 稻庭烏冬 $68 雖然這碗稻庭烏冬只得魚蛋作餸料,但勝在烏冬質地滑溜煙韌,魚蛋夠彈牙,口感非常好,湯底亦夠味,在吃甜品前暖暖胃亦不錯。 秘制抹茶蕨餅 $88 抹茶蕨餅質地黏糯,入口軟滑而略帶煙韌,吃前加入甘香抹茶粉及香甜的黑糖,令濃香抹茶味的蕨餅味道更富層次,香甜得來又不膩滯,入口更有頓時溶化的感覺,讚! 香港限定芭菲 $98 來到京林屋,當然不能錯過有名的芭菲。這杯香港限定芭菲由抹茶軟雪糕、抹茶啫喱、紅豆、白玉丸子、士多啤梨水果粒、忌廉、蕨餅等材料做成。抹茶軟雪糕抺茶味道香濃,質地軟滑。整體感覺各款材料蠻配合,而且味道豐富多變,不錯! 林屋抹茶芭菲 $88 另一款招牌林屋抹茶芭菲,有抹茶雪糕、忌廉、白玉丸子、抹茶啫喱及水果粒等配料,吃來口感層次尚算豐富,

抹茶牛奶 $46

稻庭烏冬 $68

秘制抹茶蕨餅 $88

林屋抹茶芭菲 $88

另一款招牌林屋抹茶芭菲,有抹茶雪糕、忌廉、白玉丸子、抹茶啫喱及水果粒等配料,吃來口感層次尚算豐富,滿滿抹茶的濃郁甘香,不太甜膩之餘,更有清香怡人的感覺。
法式聖馬克抺茶蛋糕套餐 $108

這個套餐價錢滿划算的,包括有—球香濃的抹茶雪糕,配紅豆及白玉丸子,主角則是跟一般抹茶蛋糕不同的法式聖馬克抺茶蛋糕,表面有一層脆皮焦糖,下面則是奶油及抹茶蛋糕,抹茶味道濃郁而且口感亦非常有層次,美味!
熱玄米茶

套餐還配上自選熱茶,連茶壺及沙漏,自己計時沖泡靚茶,大約有三杯份量,入口玄米味道非常香濃,不錯。
2016-12-20 143 浏览
買左軟雪糕外賣, 比一般的大杯D, 梗係LA, 成50幾蚊....抹茶味幾濃, 唔甜得來又唔會澀, 好食! 紅豆, 白豆就普通LA。個CONE 甜度剛好, 食到最尾唔會因為D 雪糕而變「林」係好食GE! 不過貴啊

個CONE 甜度剛好, 食到最尾唔會因為D 雪糕而變「林」

係好食GE! 不過貴啊
$50 (其他)
2016-12-19 2247 浏览
原來我身邊,有不少姊妹跟我一樣喜歡食抹茶甜品! 當晚,約了在銅鑼灣工作的翻版劉心悠;我們兩個女人,一放工便走到銅鑼灣希慎廣場 6 樓的 <京林屋> 來個下午抹茶聚!我們下午 6:00 入座,當時食客不多!女店員安排我們到一個私隱度較高的二人小包箱,輕鬆自在! 我是第一次坐到這個小空間!感覺新鮮! 她是第一次走來 <京林屋>,對她來說更有新鮮感! 既然她首次來,見到抹茶甜品款式琳瑯滿目,很多抹茶甜品都想試,那麼!讓我推薦曾嚐過的抹茶甜品吧! 而我今次對期間限定甜品有興趣!我們先點碗熱辣辣湯麵打底,先落單叫埋甜品,食到七七八八,才通知店員送上甜品。稻庭麵 $68上次,我嚐過讚岐烏冬,推介給她一嚐! 今次要嚐試稻庭麵,麵質軟硬適中!口味因人而異!我還是喜歡前者的煙韌口感!抹茶牛奶忌廉 $48加入忌廉的抹茶牛奶,質感更香甜順滑! 抹茶與牛奶兩者味道平衡,牛奶中和抹茶的苦澀,甘甜並存!不算很甜,甜度剛好!甘栗焙茶芭菲  $98我見這杯甘栗焙茶芭菲的食材幾襯色! 口味亦配搭得宜!焙茶雪糕的茶味香濃不膩,配上一粒粟子作點綴,甜度剛好而軟滑的粟子蓉味道濃厚突出! 混合脆
原來我身邊,有不少姊妹跟我一樣喜歡食抹茶甜品

我是第一次坐到這個小空間!感覺新鮮!
 她是第一次走來 <京林屋>,對她來說更有新鮮感!

而我今次對期間限定甜品有興趣!
稻庭麵 $68

上次,我嚐過讚岐烏冬,推介給她一嚐!
 今次要嚐試稻庭麵,麵質軟硬適中!
口味因人而異!我還是喜歡前者的煙韌口感!
抹茶牛奶忌廉 $48

加入忌廉的抹茶牛奶,質感更香甜順滑!
抹茶牛奶忌廉
甘栗焙茶芭菲  $98

我見這杯甘栗焙茶芭菲的食材幾襯色!
 口味亦配搭得宜!

混合脆脆同食,同時食出雙重口感,
 焙茶啫喱柔軟微甜,底部是甜美的紅豆蓉,整杯裝得滿滿的!果然份量十足!
 口感更豐富又食得飽足!
甘栗焙茶芭菲
香港限定芭菲 $98

綠中帶紅賣相誘人!
 一大杯芭菲令她相當滿足!

入口先嚐到抹茶軟雪糕,口感軟滑而抺茶味甘醇濃郁!
 內裏加入了口感煙韌的白玉丸子及抹茶蕨餅、酸甜的士多啤梨、軟滑的忌廉、脆脆、寒天及甜美的紅豆蓉...等,口味層次分明!
2016-11-14
抹茶牛奶忌廉
甘栗焙茶芭菲
2016-12-19 300 浏览
過了午飯時間,經過京林屋看到只有2,3枱食客,不用等位,反正還未食LUNCH就決定入內一試。京林屋的裝修很簡單,明亮的燈光加上以木為主調。最特別的是其中2張桌子是以日式的紙做了分隔,食客要先坐在櫈上,彎下腰才能轉身坐入被分隔的座位。除了甜品和茶類,還有幾款麵食。雖說主要為了綠茶甜品而來,但跟寶寶都未食午餐,所以還是先點了抹茶蕎麥麵($78)跟讚岐烏冬($68)。麵食會附上開胃的酸蘿蔔作為前菜。我的是抹茶蕎麥麵(熱)。粉綠色的蕎麥麵,配上日式本菇﹑蘿蔔蓉和大量紫菜,而湯底是淡淡的豉油湯底。粉綠色的麵條,賣相甚是好看。但蕎麥麵煮得有點過火,令麵質很軟,軟得像吃著一團麵粉似的。還好湯底跟本菇都很好味,很清淡的日式湯味。寶寶點的是讚岐烏冬,配料比較豐富,有小粒的炸粉﹑紫菜﹑魚餅和鳴門卷(不就是狸猫烏冬嗎)。烏冬的湯底味道濃,TASHI汁的味更出。而用上彈牙的讚岐烏冬及魚餅,口感跟味道都甚佳。食過熱食後,當然不能放過這裡最有名的甜品。因為每樣都想試,所以便點了特製林屋抹茶餡蜜($98),因為裡面有抹茶雪糕﹑抹茶蕨餅﹑白玉丸子﹑寒天﹑抹茶啫喱和紅荳蓉,還要附上一小杯黑糖,正好乎每樣都想一試的我。其
麵食會附上開胃的酸蘿蔔作為前菜。
Side Dish
抹茶蕎麥麵(熱)
讚岐烏冬
食過熱食後,當然不能放過這裡最有名的甜品

特製林屋抹茶餡蜜
其實個人覺得就算沒有黑糖,整個甜品都已經很夠味。抹茶糕很香茶味,而且質地很細滑。
抹茶蕨餅跟我在京都嘗過的一樣,柔軟但不會一挾就散掉,由於沾上了抹茶粉,所以茶味更濃。啫喱則是很滑身。最喜歡的還是白玉丸子,煙韌有咬口。
黑蜜焙茶芭菲($88)
黑蜜焙茶芭菲
層次分明,又是賣相已經很吸引的甜品。香滑的雪糕,甜度剛好。配上黑糖啫喱和丸子。焙茶芭菲味道比較輕,帶上清新的茶味。
焙茶沙冰雪糕($58)
焙茶是淡淡的茶香。打成沙冰十分冰涼,淡化了一點焙茶的濃度。
焙茶沙冰雪糕
到我們離開的時候,大約4點大右京林屋又滿坐了食客。雖說抹茶蕎麥麵有點失色,但後來食的甜品,還是令我倆食得心情愉快。
特製林屋抹茶餡蜜
黑蜜焙茶芭菲
焙茶沙冰雪糕
今日和老婆往銅鑼灣京林屋食lunch, 我們點了抹茶牛奶, 抹茶蕎麥面、星期五至星期日日限定的焙茶Jelly雪糕、冬日限定的紅絲絨蛋糕和甘栗甜湯。抹茶牛奶抹茶味好香, 牛奶好滑, 味道飲落不會膩, 美味飲品;抹茶蕎麥面, 蕎麥面好彈牙, 湯底好清甜、配菜菇好彈牙,好食蕎麥面;焙茶Jelly雪糕只限星期五至日推出的甜品, 焙茶雪糕好香濃, 食落有點似普洱茶, 雪糕好滑好香;Jelly甜味之餘又好有茶味, 口感清新的甜品;紅絲絨蛋糕是冬日限定甜品, 紅絲絨蛋糕好香芝士味和忌廉味, 蛋糕打得好香滑, 軟綿綿;配上的綠茶蛋糕茶味香濃, 好有水準;甘栗甜湯是另一冬日限定甜品, 賣相精緻, 甜湯好甜, 粟子好鮮甜, 好食限定甜品! 餐廳座位好舒適, 好relax, 朋友相聚一流, 抹茶食物美味有水準, 值得再來。
抹茶牛奶
抹茶蕎麥面
紅絲絨蛋糕
焙茶Jelly雪糕
甘栗甜湯
2016-12-18
2016-12-16 1797 浏览
將綠茶的元素加入麵食,又會是點呢?自從某次與朋友吃過京林屋的甜品,就被我發現餐廳原來收藏祕製的日式麵食,味道同甜品都一樣出色,同樣使人念念不忘。讚岐烏冬 $68一碗的份量當正餐吃完全無問題,友人大讚烏冬彈牙又有嚼勁,滿有日式風情。連湯底都照飲光光,餐後仲去超市買了包讚岐的麵食。稻庭麵 $68紫菜和兩塊魚餅整齊地鋪在麵上,混湯食更有魚香,伴有小碟嘖醃蘿蔔,酸酸地好開胃。女生有兩個胃,飯後又是甜品時間....抹茶甜品始祖京林屋提供一系列高級抹茶甜品,身為抹茶控的友人當然都要試一試店除主推的甜品。香港限定芭菲 單點 $98朋友一見到實物即時大叫巨型又足料,想不到層層都滿載驚喜,是甜控絕不能錯過的!而且一杯芭菲同時可以試埋煙軔的抹茶蕨餅和蛋糕,她即時話下個月要再來朝聖,實在想不到會如此著迷。我則對季節限定的甜品情有獨鍾,甘栗焙茶芭菲 單點  $98跟餐加配錦上之花凍煎茶  $118當初以為焙茶避不開會有那種苦澀滋味,但世事總是意想不到,沒有苦,只有那陣濃郁又細膩的茶香。杯中的配料都勁有份量,黑白啫喱帶點咖啡香,入口冰凍細膩,配上濃密的栗子蓉和紅豆蓉,口感更豐富和滿足!抹茶沙冰雪糕 $58除了泡
將綠茶的元素加入麵食,又會是點呢?

自從某次與朋友吃過京林屋的甜品

就被我發現餐廳原來收藏祕製的日式麵食,

味道同甜品都一樣出色,同樣使人念念不忘。
讚岐烏冬 $68
一碗的份量當正餐吃完全無問題,

友人大讚烏冬彈牙又有嚼勁,滿有日式風情。

連湯底都照飲光光,餐後仲去超市買了包讚岐的麵食。
稻庭麵 $68
紫菜和兩塊魚餅整齊地鋪在麵上,混湯食更有魚香,

伴有小碟嘖醃蘿蔔,酸酸地好開胃。
女生有兩個胃,飯後又是甜品時間....
抹茶甜品始祖京林屋提供一系列高級抹茶甜品

身為抹茶控的友人當然都要試一試店除主推的甜品
香港限定芭菲 單點 $98
朋友一見到實物即時大叫巨型又足料,

想不到層層都滿載驚喜,是甜控絕不能錯過的!
而且一杯芭菲同時可以試埋煙軔的抹茶蕨餅和蛋糕,

她即時話下個月要再來朝聖,實在想不到會如此著迷。
我則對季節限定的甜品情有獨鍾,

甘栗焙茶芭菲 單點  $98
跟餐加配錦上之花凍煎茶  $118
當初以為焙茶避不開會有那種苦澀滋味,

但世事總是意想不到,沒有苦,

只有那陣濃郁又細膩的茶香。
杯中的配料都勁有份量,

黑白啫喱帶點咖啡香,入口冰凍細膩,

配上濃密的栗子蓉和紅豆蓉,口感更豐富和滿足!
抹茶沙冰雪糕 $58
除了泡茶外,也有提供凍飲,為25度的天氣加點冰意,

這杯沙冰即使溶冰後,都不減其香濃奶滑的綠茶香,

邊飲邊品嚐沙冰,好媲一杯雙份的滿足。
  • 讚岐烏冬
  • 甘栗焙茶芭菲
  • 抹茶沙冰雪糕
2016-12-14 149 浏览
Maccha Warabi Mochi ($88)本身對呢個抹茶蕨餅好有期望 但無想像中咁煙韌😢搞到好似食啫喱咁😭雖然配上黑糖同抹茶粉 味道都唔錯既🤔但如果煙韌啲就好啦😳
Maccha Warabi Mochi ($88)

1K
2016-12-14 1358 浏览
嗱! 我M佬真係唔明點解啲女人 (包括A姐) 都咁鐘意食抹茶嘢,有咩咁特別呢? 食咗會飛? 見A姐叫咗咁多次,又真係唔可以次次都唔理佢嘅!! 好啦,死就死啦!! 去食京林屋!!!玉露玉艷話明抹茶宴,就梗係要飲抹茶啦,A姐話識揀就梗係揀玉露玉艷啦!! 嘩,嗰名咁誇嘅,咁香艷!! 就睇下你有幾勁!嘩,第一啖真係好濃抹茶味,非常青澀,入口之後就有回甘。沖咗幾次都仲濃,真係好真材實料。A姐話玉露係日本高級茶種,產量極少,而且營養價值非常高,唔講都唔知。A姐: 落啲柚子醬汁落茶葉度啦!!M佬: 吓!!! 你話咩?? 落嚟做咩??A姐: 食囉,啲茶葉食得㗎!!M佬: 唔係呀麻!!! 食得?? 你食先!!A姐: 費事理你!!OMG!! 佢真係食㗎!! 好啦,我都試下啦! 茶葉口感有啲粗糙,柚子醬汁味道酸酸鹹鹹,幾特別!!抹茶蕨餅講真我又幾鐘意食蕨餅嘅,口感煙煙韌韌,有少少似糯米糍。呢度嘅蕨餅,入口爽滑,好彈牙,嗰種痴牙感係幾好嘅。A姐已經食到講唔到嘢,食到合埋眼,有無咁誇。Sorry,我哋唔係拍緊美食節目,唔上鏡㗎!再加埋抹茶粉同黑蜜,又幾特別,一苦一甜,perfect match。香港限定芭菲A姐

玉露玉艷

A姐: 落啲柚子醬汁落茶葉度啦!!

M佬: 吓!!! 你話咩?? 落嚟做咩??

A姐: 食囉,啲茶葉食得㗎!!

M佬: 唔係呀麻!!! 食得?? 你食先!!

A姐: 費事理你!!

香港限定芭菲

A姐話識食梗係食香港限定芭菲啦,香港先有喎!! 嘩,真係好高喎,咁好料喺裏面,點食? 女人真係食芭菲嘅材料,我自問真係唔識用支長羹整下面啲料上嚟,A姐一下就得......
香港限定芭菲
抹茶雪糕唔算好濃,有少少澀,口感都幾軟滑。下面又有蕨餅啦,正!! 口感煙韌,抹茶味濃! 甜甜嘅紅豆中和返啲抹茶味,再有埋脆米,口感出晒嚟!!

特濃抹茶雪山
特濃抹茶雪山

嘩!! 呢個雪山大到呢,住隻北極熊都得,好彩無叫特大咋!! 女人食甜品有另一個胃係真㗎,A姐不斷食,不斷食! 啲冰算磨得細密,冰上嘅抹茶雪糕同抹茶醬好Match,好抹茶。我反而最鐘意下面煙煙韌韌嘅小丸子,紅豆同抹茶啫喱!!!

冷抹茶蕎麥麵
喂,呢個晚飯嚟㗎,點都要叫嗰麵呀!! 冷麵真係好少食,呢嗰冷抹茶蕎麥麵,跟埋酸蘿蔔條,菇片同蘿蔔蓉。老實講,唔係好食得出抹茶味,同平時嘅蕎麥麵差唔多。凍冰冰,啲麵好爽口,加埋豉油同wasabi一齊食,幾好味!!
冷抹茶蕎麥麵
嘩,呢一餐真係大開眼界,我係講對A姐嘅了解呀,原來佢真係咁鐘意食抹茶,下次激嬲佢知道帶佢去邊啦! 哈哈!
2016-11-16
2016-12-13 144 浏览
下午時段經過看見專吃綠茶的專門店~所以特意一試內部設計為和室風味的設計配合綠茶為主的食物~ 十分配合先試了綠茶刨冰 意料之外的是刨冰比想像中大!! 還好我們食量也不少很細心的地方是有綠茶汁可以隨意加在刨冰上調味服務都細心 會問客人會否分先後上~ 以免溶得太快來不及食用綠茶芝士蛋糕我倒是很少吃, 味道甜甜得來帶有小小甘苦味 不錯!因為吃太多凍食物 我叫了碗熱烏東來調節溫度~ 入面有2件類似是用魚肉組成的食物很不錯 湯底為醬油味
下午時段經過看見專吃綠茶的專門店~

所以特意一試

內部設計為和室風味的設計

配合綠茶為主的食物~ 十分配合

很細心的地方是有綠茶汁可以隨意加在刨冰上調味

服務都細心 會問客人會否分先後上~ 以免溶得太快來不及食用

很不錯 湯底為醬油味
2016-12-12
返工唔開心T_T無啦啦比老闆小埋一份, 雖然咁講好卸膊, 但「真係唔係我跟開WOR!!!」唉, 收工心情差差差......老公見狀為了要氹老婆歡喜, 就拋低個女帶我食好西!去了銅鑼灣既京林屋!我已經想去左好耐架啦!!!!!!次次經過都想去食架! 好彩我地收工去唔算好多人~ 可能D人以為佢只係得甜品掛~ 其實京林屋都有咸食架! 所以我地就直接晚餐甜品一起解決!!!! 地方好日本feel~~ 日式和座得兩張咋! 下次都想試下坐係果度~~ 我地就坐sofa位~ 比想像中更多款式呢~ 抹茶為主的餐廳都可以變到咁多款, 果真利害! 好了, 我們點了兩款麵食: 抹茶蒿麥麵 及 讚岐烏冬 抹茶蒿麥麵: 茶味淡香, 湯底清新, 不會將抹茶蒿麥麵蓋過, 畢竟麵才是主角! 配上紫菜、菇、蘿蔔茸, 都幾match!! 讚岐烏冬: 烏冬好彈牙, 好好食!! 湯會濃返一點! 配上魚餅、鳴門卷、紫菜等~女生吃就剛好! 男生就可能不夠飽了!! hahaha!!! 來抹茶店, 當然點抹茶甜點才是皇道! 第一次來京林屋, 沒啥頭緒, 所以都是點最多人order的 - 香港限定芭菲!!!! 芭菲來到時, 我的
返工唔開心T_T

唉, 收工心情差差差......

老公見狀為了要氹老婆歡喜, 就拋低個女帶我食好西!

去了銅鑼灣既京林屋!

我已經想去左好耐架啦!!!!!!

次次經過都想去食架!

好彩我地收工去唔算好多人~

可能D人以為佢只係得甜品掛~

地方好日本feel~~ 日式和座得兩張咋!

下次都想試下坐係果度~~

我地就坐sofa位~

比想像中更多款式呢~

抹茶為主的餐廳都可以變到咁多款, 果真利害!

好了, 我們點了兩款麵食: 抹茶蒿麥麵 及 讚岐烏冬

配上紫菜、菇、蘿蔔茸, 都幾match!!

女生吃就剛好! 男生就可能不夠飽了!! hahaha!!!

來抹茶店, 當然點抹茶甜點才是皇道!

芭菲來到時, 我的心情已經好大半!

果然, 女生都是抵抗不了甜點~

雪糕好有綠茶香, 回甘度不錯,

入便的苟蒻、白玉、抹茶蕨餅、忌廉都配搭得好好~

口感煙韌, 甜度適中! 好岩同男生一起分享!

抹茶芝士蛋糕set

抹茶味比芭菲更重, 個人好喜歡喔!!

芝度濃郁, 都好match!! 配埋雪糕一起吃會沒那麼膩!

白玉也是很煙韌~ 大愛~

後面的玄米茶也是跟著芝士蛋糕來的, 有小沙漏幫手計泡茶的時間! 好貼心~

可以泡出4杯!

最後, 是抹茶牛奶, 可能吃過抹茶芝士蛋糕, 這杯latte就顯得比較淡味, 奶味比較重!

如喜歡抹茶的甘香就不推介這杯了!

牛奶分薄了茶香喔!

總的來說, 個人非常喜歡京林屋!!! 一定會再來~~

抹茶控的朋友也要來試試這裡的芭菲及cheese cake!!
  • 香港限定芭菲
  • 抹茶芝士蛋糕
2016-12-12 578 浏览
身邊的朋友都知我是一個抹茶控, 間中也會約班志同道合者齊齊去吃抹茶甜品, 但自從在這間茶室嚐過焙茶甜品之後, 我也會向班抹茶控朋友推介焙茶。趁着休閒的星期六, 當然要找個抹茶控陪我吃抹茶之餘, 也讓她試試焙茶的味道, 不知會否一試便愛上? 看着朋友仔定晴着門口和櫃枱所擺放的食品模型, 便知道她已被這裏的甜品吸引了。再選擇來到這間茶室, 除了喜歡它的甜品外, 也很喜歡它的裝潢。一室淺木系色調, 多張二至四人的木枱椅, 還有兩張仿榻榻米的座椅, 滿載日本風情, 簡樸優雅, 坐在這裏總可讓人放鬆心情, 感覺舒適自在。******************************甜品當然要吃, 但發現餐簿內多了兩版鹹食, 在嚐甜之前食些鹹食當然更好啦! 共有五款麵食, 兩款凍和三款熱, 先來一碗熱的稻庭麵 Inaniwa Noodle ($68)打底, 暖暖胃子才吃冰凍的甜品就最適合不過。一大碗熱稻庭麵,配上少許爽脆的白蘿蔔漬。面頭舖滿已浸淋的米脆、一些紫菜絲,內有兩大塊魚餅、一小件日式魚蛋,還有大量的稻庭麵,份量很夠。稻庭麵 煮得剛好,麵條分明,白滑兼有嚼勁,湯底 帶點微鹹,味道不錯。魚餅 則

稻庭麵
稻庭麵 煮得剛好,麵條分明,白滑兼有嚼勁,湯底 帶點微鹹,味道不錯。魚餅 則稍稍彈牙,淡淡的魚味,口感和味道一般,但令我突然掛起在日本旅行吃過的關東煮。

焙茶啫喱雪糕
是時間甜品出場, 其實首次來這裏已看中這客焙茶啫喱雪糕 Hojicha Jelly with Soft Ice Cream ($58) , 可惜只是星期五、六和日才供應, 但每次到訪都未能遇上供應的日子, 故一直都好想好想好想….試試, 既然今日是星期六, 當然不能錯失此機會。中間是轉了幾圈的焙茶軟雪糕, 周邊以焙茶啫喱 包圍着, 不算很豐富, 但簡單的美味。
先單單品嚐焙茶軟雪糕 的味道, 入口極之幼滑, 滲出陣陣茶香, 茶味越吃越甘香, 只嚐它已覺滿足。而晶瑩的焙茶啫喱 滑嘟嘟, 淡淡焙茶香, 吃時伴上雪糕, 提升茶味, 配搭一流。

特製林屋抹茶饀蜜
有焙茶, 又怎少得抹茶呢? 朋友揀了特製林屋抹茶饀蜜 Kyo Hayashiya Anmitsu($98), 中央放了一球抹茶雪糕,周邊伴上多款食材。數數看,有大量晶瑩剔透的寒天、數粒白玉丸子、多粒抹茶啫喱、一些紅豆茸 和四件灑上抹茶粉的蕨餅,還配備一小杯黑蜜
免得太甜,只淋上少許甜美滋潤的黑蜜。先單單品嚐抹茶雪糕 的味道,雖不是軟雪糕,但亦很幼滑, 啖啖滿載抹茶的甘香,只嚐它已覺滿足。
抹茶啫喱 滑嘟嘟,茶香香濃; 寒天 則微爽淡口,伴上雪糕的話,一滑一爽,雙重口味; 白玉丸子 煙糯Q彈。最喜歡還是柔軟而不散爛的蕨餅,香滑中帶點濕潤,口感獨特,沾上抹茶粉,抹茶味進一步提升,茶味濃郁,試試配些腍綿的紅豆茸,添些香甜,同樣美味。

熱抹茶紅豆年糕甜湯
連續食了兩款凍食, 要吃些熱食暖暖身。熱抹茶紅豆年糕甜湯 Zenzai ($68)用一個紅色的蛋形和風碗子盛載,可愛兼滿有風味,暖笠笠的抹茶湯內有三件日本糕年,湯底還沉着大量的紅豆茸,品嚐之前必須先拌勻。
平時甚少食年糕,皆因怕它硬實而難於消化,但它卻很合我心水。圓形的日式年糕 經輕燒,表層帶少許焦色,質感黏糯柔韌,浸在暖甜湯 中,味道更吸引。
甜湯 入口微暖,與腍棉的紅豆 拌勻後,味道香甜,抹茶跟紅豆一向是最佳的拍檔,兩者味道取得平衡,既有紅豆的甜美,又不失抹茶的甘苦,最欣賞是甜度適中,美味!

葡萄煎茶
最後來一壺熱茶一解甜膩, 之前也喝過這款葡萄煎茶 Sencha Infused with Grape Flavour ($42),還記得那份葡萄的香氣,一直念念不忘,所以誠意推介給朋友。一上枱便馬上讓朋友聞一聞已預先泡好的第一杯茶,葡萄氛香撲鼻,同樣討朋友歡喜。
淡黃的色澤,清澈見底,啖啖充滿葡萄香味,清新甘甜,舒喉解膩。第一杯過後便由自己再加熱水沖泡,以漏豆計時,待一會便可品嚐。依然陣陣葡萄香,即使沖到第三四杯也不失葡萄味道,真的不錯!

每次來到這裏, 必左一客焙茶甜品, 右一客抹茶甜品, 雙茶必定會同時出動, 絕不能錯過, 我承認我不只是抹茶控, 也是焙茶控, 成為了一個雙茶控, 而我這位首次嚐焙茶的抹茶控朋友也看來吃得津津有味, 不知會否越吃越喜歡, 跟我一樣成為雙茶控呢?
2016-12-10
特製林屋抹茶饀蜜
熱抹茶紅豆年糕甜湯
葡萄煎茶
焙茶啫喱雪糕
2016-12-11 526 浏览
而家香港開抹茶食品既地方真係一間比一間多,我同男友都係抹茶控,一有餐廳推出抹茶系列既食物,我地都會抽空去食下係咪我地喜愛既味道,而依間係我地至愛,間唔中我地就會黎依度食甜品今晚我地又黎左依度食晚飯,係度食完晚飯當然要食埋甜品先叫滿足<<熱讚歧烏冬>>湯底濃郁但唔會好咸,烏冬比平時食既日本烏冬較扁身,食落爽滑彈牙,配左兩塊大大塊既魚肉餅,味道似韓式既魚糕味道,口感煙韌彈牙,好味道<<抹茶蕎麥冷麵>>冷麵軟硬度剛剛好,冷麵醬汁加入附帶既芥末同蘿蔔蓉,冷麵沾住食落帶微微既芥末辣,仲有酸蘿蔔條配菜,幾開胃<<玉露•紅豆白玉>>依款甜品係跟玉露茶一齊上,有指引教學如何沖到二至三杯,茶味飲落回甘同香濃,食一口紅豆加粒白玉,再飲啖茶,個味道十分之夾,令個食落個味道變得相對無咁甜同去左份濟既感覺,最後沖完剩低既茶葉可以倒入柚子醬油撈埋食,味道甘苦帶酸,將茶葉當菜食,幾特別<<林屋抹茶芭菲>>抹茶雪糕食落好濃,有回甘既綠茶香,唔覺得奶,味道好清新,旁邊係紅豆白玉同抹茶苟蒻,苟蒻
<<熱讚歧烏冬>>
<<抹茶蕎麥冷麵>>
<<玉露•紅豆白玉>>
<<林屋抹茶芭菲>>
抹茶雪糕食落好濃,有回甘既綠茶香,唔覺得奶,味道好清新,旁邊係紅豆白玉同抹茶苟蒻,苟蒻質感煙韌易咬,好重抹茶味
<<玄米茶>>
玄米茶都可倒兩至三碗,飲落好重麥味,味道清香撲鼻,重新沖既時間,可用灟豆計時器,好細心既設計