2016-12-11
而家香港開抹茶食品既地方真係一間比一間多,我同男友都係抹茶控,一有餐廳推出抹茶系列既食物,我地都會抽空去食下係咪我地喜愛既味道,而依間係我地至愛,間唔中我地就會黎依度食甜品今晚我地又黎左依度食晚飯,係度食完晚飯當然要食埋甜品先叫滿足<<熱讚歧烏冬>>湯底濃郁但唔會好咸,烏冬比平時食既日本烏冬較扁身,食落爽滑彈牙,配左兩塊大大塊既魚肉餅,味道似韓式既魚糕味道,口感煙韌彈牙,好味道<<抹茶蕎麥冷麵>>冷麵軟硬度剛剛好,冷麵醬汁加入附帶既芥末同蘿蔔蓉,冷麵沾住食落帶微微既芥末辣,仲有酸蘿蔔條配菜,幾開胃<<玉露•紅豆白玉>>依款甜品係跟玉露茶一齊上,有指引教學如何沖到二至三杯,茶味飲落回甘同香濃,食一口紅豆加粒白玉,再飲啖茶,個味道十分之夾,令個食落個味道變得相對無咁甜同去左份濟既感覺,最後沖完剩低既茶葉可以倒入柚子醬油撈埋食,味道甘苦帶酸,將茶葉當菜食,幾特別<<林屋抹茶芭菲>>抹茶雪糕食落好濃,有回甘既綠茶香,唔覺得奶,味道好清新,旁邊係紅豆白玉同抹茶苟蒻,苟蒻
<<熱讚歧烏冬>>
抹茶雪糕食落好濃,有回甘既綠茶香,唔覺得奶,味道好清新,旁邊係紅豆白玉同抹茶苟蒻,苟蒻質感煙韌易咬,好重抹茶味
玄米茶都可倒兩至三碗,飲落好重麥味,味道清香撲鼻,重新沖既時間,可用灟豆計時器,好細心既設計