2019-01-05 282 浏览
今晚一行三人去試這間澳門葡式餐廳給我意外驚喜。座位尚算闊落,我們點了數樣食物,首先來的是咖喱牛坑腩,味道很不錯,椰汁及香料配搭剛剛好,如果不太會吃辣的朋友應該會很喜歡,牛坑腩肉質嫩滑,薯仔因煮之前有煎香過所以唔會太爛,教你會佩一碗珍珠飯,但小編就比較喜歡普通白飯因為珍珠飯沒有飯味,如果飯量再大會更合我心意。之後來的是名為十月初五蟹子松露意粉,這個真的給我非常驚喜,雖然感覺不是很葡式,但他比其他西式餐廳做同類意粉更出色,火腿蘑菇松露忌廉汁白酒配搭得非常之好,不過覺得奇怪的是食不到有蟹子,撇除這點我覺得很滿意。再來了一客炸馬介休丸,這個就比較失色,因小編覺得馬介休味不重,感覺像薯仔丸加芝芯,比較失望。最後是豬扒包佩炸薯角,包身脆,豬扒都還可以只略嫌不夠juicy,薯角亦做得不錯,外脆內軟。是次體驗相當不錯,這次發現原來新入會員還有一個葡撻送,除不太甜外沒有什麼特別,價性比我會選擇KFC的。整體而言感覺不錯下次會再試其他新菜式。

整體而言感覺不錯下次會再試其他新菜式。

咖喱牛坑腩
咖喱牛坑腩
十月初五蟹子松露意粉
豬扒包
2018-12-26 90 浏览
平時好少入沙田新城市,怕人太多,噢,周圍都係人,嚇死寶寶喔!今次見去開附近,就揀間食店食個快嘅晏畫飯!亞蘇爾門口人唔算多,但都等左一陣子,要俾啲耐性!個餐牌精美,睇圖都覺得好多嘢都好食喎!lunch都係食輕啲就算,點左個蝦子松露意大利麵同葡腸豬肉伴煎蛋!首先來嘅係葡腸豬肉伴煎蛋配白飯,佢將類似臘腸嘅葡腸、豬肉同冬菇切粒,連芫茜炒,幾香口同惹味,非常好送飯喎!連埋隻蛋,賣相再加分!如果廚房可以幫你撈埋做炒飯會更加perfect!而個蝦子松露意大利麵都好驚喜,個汁好creamy,配料又多,加埋黑松露突顯高檔,又將蝦子加入意粉,令每一條意粉都有蝦子,食落去層次更高!雖然同卡邦尼有啲似,但真係覺得好味喎,比平時食嘅卡邦尼更好味喔!
亞蘇爾門口人唔算多,但都等左一陣子,要俾啲耐性!

2018-12-23
2018-12-26 3107 浏览
本想假期去澳門,但酒店實在太貴了,旅伴覺得唔抵,所以決定留港消費。唔捨得去澳門,就在港吃返餐葡國菜補數。由於在港少食葡國菜,故沒有頭水,經友人安排,來到一間位於沙田的葡式餐廳。開放式的門口,看落寬敞,吸晴是排放着一個個好靚仔的葡撻。內裏裝潢簡約樸實,擺放了小盆栽、小擺設和鑲上有關澳門的畫布,感覺舒適。一邊是一排四至六人卡座,另一邊是一排長沙發座配四人枱,而中間就放了幾張四人枱,地方不算很大。翻開菜式相片吸引的餐簿,有特色脆包系列、澳葡人氣小吃、濠江經典、巧手靚粥及湯、地道咖喱、飯及麵、蔬菜、地道甜品和飲品。**************************註明是葡國直送,當然不能錯過,先來一份葡國直送沙甸魚芝士脆三文治 Portuguese Sardine & Melted Cheese Sandwich ($78),單單賣相已很吸引。三文治外表金黃,咬落香脆,中間夾着滿瀉的沙甸魚醬,啖啖肉,還拌入清爽的紫洋蔥粒,以及配上鹹香的芝士,配搭美味。配菜有清新的沙律菜 外,還有一大堆金黃粉綿的薯角,喜歡蘸上惹味的特色辣醬,很滋味!**************************乜非洲雞
惹味非洲雞配薯菜
乜非洲雞是葡國菜嗎?真是不知道!惹味非洲雞配薯菜 Azores Africa Chicken With Side Vegetables ($148)表面撲上稍稍脆口的麵包糠 椰絲,外表金黃,底部原來沾上香辣惹味的葡式醬汁,味道不錯,且肉質嫩滑,不錯!
原本是薯角配蔬菜,但要求走薯。蔬菜有翠玉瓜、意式黃瓜 車厘茄,經稍稍烤過,保持清爽多汁,喜歡!
路氹蝦醬炒雜菜
路氹蝦醬炒雜菜 Stir-Fried Greens & Shrimp Paste ($78)上枱時散發出陣陣鹹香的蝦醬味,挺吸引!選材豐富,有椰菜、粟米芯、車厘茄、椰菜花、紫洋蔥、雜菇 等,剛好沾上鹹香的蝦醬,不多不少,又太油亦不太鹹,味道剛好,而各款雜菜也保持爽嫩,很不錯!
濃香咖啡葡撻
原味的葡撻就吃不少,餐廳卻多了兩款特別口味,分別是濃香咖啡葡撻和香橙葡撻,而身為咖啡迷的我揀了後者。濃香咖啡葡撻 Portuguese Coffee Egg Tart ($14/1pcs)濃濃的色澤。咬一口,酥皮 又鬆又脆,咖啡蛋漿 又滑又濃,吃落不甜膩,讚!有很試埋香檸味,但太飽了....下次吧!
一心食葡菜都是離不開豬排包、葡國雞、馬介休等,當然餐廳也有這些菜式,但我們通通都無揀,卻嚐了一些少見的菜式,發現葡菜特式,補償了未能外遊的損失。
2018-12-19
$174.9 (晚餐)
2018-12-23 165 浏览
中午時間真靜靜食個午餐,行行見到呢間澳門菜,就行左入去。土生土長在澳門的我從未聽過什麼澳門菜,不妨試下你咩胡蘆賣咩藥。我就好簡單的點了「焗豬扒飯」,落單時waitress仲話安裝個app就有葡達送,我就安裝左,一心諗住試埋個萄達。個「焗豬扒飯」一上到枱,我就只見到個飯面好似鋪左層厚厚既雪!因為全部係芝士粉,我心諗,咩料啊?再睇下一層,係好多好多蕃茄汁浸住!浸住d飯!一pat pat⋯⋯再講埋個豬扒,一口咬落去,係油係肥膏!再咬!係筋,點咬都咬唔斷。此時此刻,我想比大家想像下, 比成百蚊食梗咬落去一pat又鹹又爛pat pat既飯,再加成口肥油又韌過柴既唔知咩豬扒!比死更受!此時我唯有埋單離開傷心地,順便話比哥仔知送既葡達仲未上,外賣拎走。哥仔既話送既係無得帶走!下?我話我想買多一個外賣,放埋一齊得唔得?哥仔就話外賣袋只能放一個,而你係要拎走送個個,自己用手拎!!!呢d係咩服務態度?叫個客用手托住件撻走?哼!已經比你呃我成百蚊食垃圾,我亦唔想再為個14蚊葡達浪費我時間,我轉身就走。呢間野,不知所謂!

呢間野,不知所謂!

2018-12-06
2018-12-20 87 浏览
每次食澳門菜都係去到澳門當地先會食,今晚就近近地帶媽黎到沙田市中心食,餐牌都幾多野食。🥢檸檬燒沙甸魚 $88上碟時候好香,肉質較實,簡單地鹽燒卻不失鮮味。🥢咖喱B牛坑腩 跟白飯 $118牛坑腩煮得夠淋,而且每次都大件,份量算多,色澤黃亮,入口酥爛好嚼。除左飯仲可以簡配香草蒜茸包,不過個人覺得都係用咖喱汁拌飯先係最夾,米粒吸收咖喱汁,特別送飯。🥢蝦籽松露意大利麵 $128以蝦籽同松露鋪滿係表面,意粉夠彈牙,忌廉汁掛滿意粉,好滋味丫。本身仲想試埋個葡撻架,但呢度既主菜都比想像中大,最後飽到無叫,唯有下次再黎啦。

🥢檸檬燒沙甸魚 $88
上碟時候好香,肉質較實,簡單地鹽燒卻不失鮮味。

🥢咖喱B牛坑腩 跟白飯 $118

🥢蝦籽松露意大利麵 $128
2018-12-11
昨天是太太生日,於是接太太放工及在附近吃晚飯慶祝,我們就用Open Rice Apps找尋,最後揀選左沙田亞蘇爾澳門菜。於18:30到達,在18:40就落單。當我們在進餐時,不停聽到有員工向坐下之客人講"只可得90分鐘"。但我們在外出也看不到有任何通知,及入坐也没有通知,但90分鐘,我們實在可以吃完嘅。當我們吃了大半時,員工開始問我們的食物要不要?吃完未?我覺得有些無形的壓力,最後又問吃完未?要不要甜品?不要就比單你。我們覺得有冇攪錯!而食品是可以及不错,但這樣的管理及服務,完全將整間餐館大打折扣,不能接受及感覺討厌!換言之,只想客人吃快啲,比錢快啲及離開餐館更要快啲!可悲!

2018-12-14
2018-12-14 93 浏览
朋友约到沙田逛商場, 她想食澳門菜,話呢間唔駛經港珠澳大橋或水路去澳門, 就食到😋!經過門口已經聞到萄撻飄香!餐廳內以木系裝修,簡潔舒適,一邊牆上的色調以紅色設計為主,非常搶眼。從餐牌內挑選有厨師推介的美食。咖哩B牛坑腩配🍚($118)牛坑腩肉質夠腍,入口時不覺得辣,但辣味慢慢滲出, 有層次感, 薯仔吸收咖喱汁,非常入味, 加小量芫茜, 味道更加特出,再配埋白飯吃👍。食完全身暖曬, 之後被寒風吹過暖呼呼的身體都不覺寒冷。烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆($168)盲鰽魚皮吸收檸檬白酒汁,特別好吃,魚肉夠香滑, 海蜆味道夠鮮 ,舖滿切碎菇臘腸芫茜洋蔥,增加口感, 蘸魚汁吃有微微檸檬酸,帶出味道。經典木糠布甸($32)味道不太甜,正合我心意。

經過門口已經聞到萄撻飄香!

從餐牌內挑選有厨師推介的美食。

咖哩B牛坑腩配🍚($118)

烤焗盲鰽魚伴檸檬白酒汁煮海蜆($168)

經典木糠布甸($32)
味道不太甜,正合我心意

2018-12-13 105 浏览
<第一次喺香港食澳門菜>👍🏻平時食澳門野 只會去澳門 但原來 香港呢間亞蘇爾 都係食澳門菜 其實澳門菜同葡菜好似 所以當然會有豬手 乳豬 咖哩等食物 當然仲有豬扒包 意粉 咖哩等等 應有盡有😍🍴葡式檸檬白酒煮海蜆 118 蚊 😃以新鮮蜆黎講份量夠 所以價錢合理👍🏻 蜆肉用湯汁住 湯底香濃 葱花 洋葱 白酒 脆片等 🍲 有少少似平時打冷蠔仔粥嗰個味 再加 d檸檬口味 夠清新 同新鮮海蜆係perfect match 😃 而佢個湯底仲有好多新鮮雜菇 夠爽口🍄 我都忍唔住食哂同飲哂 d湯😍🍴葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜🐷188 蚊澳門菜又點少得乳豬 😍 首先成個 present好靚 有香脆既薯角 🥔仲有外國 綠色同黃色既矮瓜🍆 主角葡式乳豬 同中式唔同 佢係比較厚肉 連骨肉皮一齊烤 出面個皮好香脆 但偏薄 下面帶有少少肥膏 而最底都算係啖啖肉🐽 仲有 d 脆片增加口感 最正係你可以因個人喜好 點茄汁🍅 英式芥辣 仲有一個醬我好鍾意 佢係辣醬黎 食落有粒粒口感 仲帶 d香草味🌶無論點薯條 or乳豬都好 match好正👍🏻#乳豬 #葡式乳豬 #澳門菜 #葡國菜 #蜆 Score 平

<第一次喺香港食澳門菜>👍🏻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#亞蘇爾
沙田正街18號新城市廣場 1 期1 樓 107號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-12-13
2018-12-10 148 浏览
同一款食物可以做出好大分別質素我們同隔離枱都叫了同一款乳豬,同一時間上枱,起初沒有留意別人那碟,也不好意思去望和比較,到吃入口時已經感覺中伏,已經想好一定沒下次,但吃到最後一舊,真的牙軟又頂胃了,忍不住望望鄰枱那碟,簡直覺得食緊垃圾,我們個碟皮un又燶兼只得骨,鄰枱個碟肉厚皮色有光澤,即刻叫經理查問,經廚房解釋的系部位吾同,有肥有瘦喎!呢個算咩解釋?乜唔識用不同烹調方法咩?無言....奉勸一句比呢間餐廳,好自為之.......
同一款食物可以做出好大分別質素
無言....奉勸一句比呢間餐廳,好自為之.......

2018-12-09 91 浏览
今晚放工特別與老公去沙田行商場及食晚餐。我想食葡國餐,所以去了亞蘇爾食晚餐。餐廳內非常多客人,睇到每一份餐份量也非常之足夠。我地選了四款特色食物。亞蘇爾小食拼盤芝心馬介休球~澳門特別小食,馬介休球,唔需要去澳門都可以食到啦,熱辣辣,香口。霹靂魷魚∼魷魚爽口彈牙配上自製的辣醬汁,非常野味,底層加了些沙律菜。黑醋豬手∼豬手做到煙煙韌韌,豬手皮也非常之爽口彈牙,配上黑醋酸酸甜甜,味道十分之夾。辣肉腸黑松露多士~切碎的辣肉睇放在一片厚切的多士上,上面白汁醬及芝士碎,再放入焗爐焗一下,完成後再加上黑松露味道非常之濃郁。每一口也有不同的味道。我十分之鍾意食這個多士。檸檬燒沙甸魚~沙甸魚有一隻手掌咁長,燒到非常之香口,除了中間脊骨及魚頭食唔到,真的可以食魚唔lur骨。鍾意食辣可配餐廳自製的辣醬一齊食,味道一流。葡式烤乳豬~乳豬烤到香脆可口,配上旁邊芥辣醬食,食到舐舐脷,中有炸到香脆的薯角。旁邊有些烤過的配菜。因為食完仲想食那個辣肉腸黑松露多士,所以encore叫了4個辣肉腸黑松露多士食,最後食到抱住個肚走人。
今晚放工特別與老公去沙田行商場及食晚餐。

我地選了四款特色食物。

亞蘇爾小食拼盤

2018-12-03 89 浏览
今天下午到沙田,就約在附近工作的朋友晚飯,看到這間葡國餐廳頗特別,又比較少吃葡國菜,就決定試試。葡汁焗時蔬 $78份量頗大,適合多菜少肉的我,濃厚的葡汁蓋著多款菜,有芥蘭,椰菜,椰菜花,車厘茄,蘑菇,非常惹味。藥膳雞湯米 $88香濃足料,藥材方面有蟲草花,雲耳,圓肉,杞子,沙蔘,紅棗,令米粉也很入味。鹽燒檸檬沙甸魚 $82一看名字已非常吸引,非點不可,果然沒令我失望,魚的外皮燒得脆脆,再灑上一些應該是七味粉,很惹味,肉質鮮嫩又入味。葡撻 $14/個我和朋友即時入會送了兩個焦糖葡撻,另外朋友想試鮮橙檸檬葡撻,所以點了一個。葡撻酥皮外層酥脆,內層軟軟,焦糖味甜甜的,鮮橙檸檬則甘香清甜。一間質素高的葡國餐廳,很滿意的一餐😋

葡汁焗時蔬 $78

藥膳雞湯米 $88

鹽燒檸檬沙甸魚 $82

葡撻 $14/個

一間質素高的葡國餐廳,很滿意的一餐😋
雖然成日落沙田,但其實我好少喺沙田食嘢。呢日咁啱有個住沙田嘅朋友放假,我又得閒;就約咗喺沙田食嘢。而當佢propose食亞蘇爾時,我一開始是拒絕的(因為我月頭先去完澳門,唔係太想食葡國菜),不過朋友堅持之下,最後我都妥協。呢度有葡撻賣,不過要$14蚊隻,如果同澳門比係貴咗D,不過過江龍,好味嘅話其實又冇乜所謂。食飯鐘數好多人,都需要排隊一陣。整間餐廳以暖色木頭裝修,配以明亮光線,很和煦的Feel。我同朋友兩個人,首先叫咗一個葡式香烤脆皮乳豬件配薯菜($188)。同港式燒乳豬唔同,葡式呢個明顯地瘦肉位會比較多,在健康主義當道之下,我個人而言prefect呢種。乳豬件入口嗰下「煞」一聲,然後再經過一層好嫩嘅肉,雙重口感之下,額外美味。但有點可惜是作為配角的薯菜稍微乾咗少少。第二個餸我地揀咗椰香葡國雞配蒜蓉包($128),呢道餸上嚟嗰下我同朋友望到個樣心諗:我地叫椰香葡國雞,唔係芝士葡國雞喎!撩咗幾下發現其實面頭白雪雪的唔係芝士,而係一條條椰絲,又幾特別Wor。通常D葡國雞,應該係加椰漿架嘛,呢度直接加椰絲,比較香又帶點口感。配埋搽咗蒜蓉牛油嘅包,濃郁咖哩味同蒜蓉味互相配合,重口味的A與B產

食飯鐘數好多人,都需要排隊一陣。

整間餐廳以暖色木頭裝修,配以明亮光線,很和煦的Feel。

但有點可惜是作為配角的薯菜稍微乾咗少少。

配埋搽咗蒜蓉牛油嘅包,濃郁咖哩味同蒜蓉味互相配合,重口味的A與B產生化學作用,最大地引起口水分泌。

辣肉腸炒雜菜($78),其實我同朋友食完,So far都覺得炒雜菜最合適我嘅口味。炒雜菜有椰菜、芥蘭、粟米仔、蘑菇等等。炒雜菜雖然只是蔬菜,但係辣肉腸滲透出嚟嘅鹹味包裹著每樣蔬菜,尤其以蘑菇、粟米仔最入味,蔬菜清爽可口,好味!

我地兩個人花了人均大概$220,算係唔錯嘅價錢。可能因為澳門菜算係比較重口味的菜式,我自己覺得非常惹味同好食!
2018-11-20
$216.7 (晚餐)
2018-11-30 97 浏览
最近沙田新城市廣場選擇了很久沒吃的澳門菜。餐廳裝修得得時尚,座位亦算寛敞,侍應熱情有禮,面帶笑容。阿蘇爾小食拼盤 $162賣相相當吸引。鹹鹹香香的芝心馬介休球。鬆脆的辣肉腸芝士脆多士。香辣惹味的霹靂魷魚。爽口而不膩的黑醋豬手。沙梨頭手打墨魚餅 $72外皮炸得酥脆可口,內裏墨魚份量十足夠彈牙。不得不提的就是伴隨的葡式辣醬,惹味而不算太辣。葡式香烤脆皮乳豬件 $188名副其實外皮烤得香脆無比,下面的肉很嫩滑軟稔,不油膩。惹味非洲雞 $148嫩滑的雞件夠juicy,上面舖上一層椰絲,味道濃郁,風味十足。伴碟的zucchini烤得香甜,薯角香脆可口。最後點了甜點,不可錯過的焦糖葡撻 $14,焦糖香甜,濃郁蛋香,酥脆撻底。另外點了木糠布甸,香滑可口,奶香四溢。
最近沙田新城市廣場選擇了很久沒吃的澳門菜。

餐廳裝修得得時尚,座位亦算寛敞,侍應熱情有禮,面帶笑容。

阿蘇爾小食拼盤 $162

沙梨頭手打墨魚餅 $72
外皮炸得酥脆可口,內裏墨魚份量十足夠彈牙。
不得不提的就是伴隨的葡式辣醬,惹味而不算太辣。

葡式香烤脆皮乳豬件 $188
名副其實外皮烤得香脆無比,下面的肉很嫩滑軟稔,不油膩。

惹味非洲雞 $148
伴碟的zucchini烤得香甜,薯角香脆可口。

另外點了木糠布甸,香滑可口,奶香四溢。
2018-11-23 116 浏览
呢度開咗幾個月 一直好想試今日終於的起心肝等下 好彩早上車收工唔使等位星期六日既新城市人山人海 好彩我地平日早到 入座後大概七點到出面已經要等位之前一路以為好貴 打開餐牌之後見到價錢尚可接受 菜式範圍好闊 有main,有菜,小食,甜品 連葡撻都有好特別 飲品除咗平時大路既檸茶檸水之外,亦都有沙冰、果酒、cocktail等 估唔到連咸檸七都有,令我地喜出望外 每份份量好大 好適合一大班人黎 啖啖都好多蝦籽 冇諗過會夾蘑菇火腿忌廉味道 好新鮮既配搭 每啖重黑松露味每粒青口大大粒 入面配合葡汁加芝士焗溶再審芝士粉 口感豐富雜菜好林好入味 同埋加咗辣肉腸 味道少少咸恰到好處葡撻加上焦糖好新鮮配搭 而且個餡好滿
呢度開咗幾個月 一直好想試
今日終於的起心肝等下 好彩早上車收工唔使等位

之前一路以為好貴 打開餐牌之後見到價錢尚可接受

菜式範圍好闊 有main,有菜,小食,甜品
連葡撻都有好特別

每份份量好大 好適合一大班人黎

每粒青口大大粒 入面配合葡汁加芝士焗溶再審芝士粉 口感豐富

雜菜好林好入味 同埋加咗辣肉腸 味道少少咸恰到好處

葡撻加上焦糖好新鮮配搭 而且個餡好滿
2018-11-07
2018-11-21 171 浏览
是次晚飯光顧時間較早,不用等位,友人說想試試葡國菜,在OpenRice 上找到這間在附近,評分也不錯,便來試試。這店稱呼自己為澳門式葡國菜,吃完便明白了,澳門式的特點是份量較小吧。乳豬件配薯菜,有5件乳豬件,3件是皮 2件是肉,然後就是薯條和翠肉瓜 $188葡國雞上面放滿椰絲,配蒜蓉包 / 飯 ,都算可以接受$128甜品是在app 上加入會員送的。我們兩個女生都覺得不夠飽,但已不想再花錢於這店身上。可取的是店員態度都好,有玻璃樽裝水放台面,不用常常麻煩到店員。

甜品是在app 上加入會員送的。

免費入會送甜品
葡汁雞