2022-10-05 30 浏览
五要素餐廳,第一眼睇呢個名以為係素食餐廳,但再睇返個Menu發現原來係日式Fusion菜,再睇一睇服務員,全部都係外國人,哈哈。。。真係好多不同要素。講返啲食物,午餐好抵食,平均都係$80左右已經包埋飲品。我哋叫咗三款食物,第一款係美國黑毛和牛丼,牛肉口感柔嫩,牛味一流,飯係用日本珍珠米煮嘅,加埋啲醬汁一齊食好好味。我哋另外再配左個薯蓉同洋蔥湯。洋蔥湯就比較辣,可能加多左d胡椒粉,所以飲落有啲似胡椒豬肚湯😅。第二款係蟹肉靜岡大葉手打闊意面,蟹肉超級多,一啲都唔吝嗇呀,個面醬汁掛在面上亦好夾味道,唔太肥膩。最後一款係五芝士要素薄餅,雖然我地分唔到係咪有五種芝士,但芝士味極濃,餅底脆而且入口鬆化,果然係人氣之選。 下次再來可以試埋佢哋d小食同埋其他菜式,因為實在有太多選擇啦。

2022-10-03 23 浏览
尖沙咀the one入面嘅fifth element shokudo 午餐嘅種類繁多豐富,有pizza、各種黑毛和牛、意粉、丼飯、同漢堡。緊有一款啱大家個日嘅心水,價錢方面亦唔會叫價過高。黑毛和牛沙律 $78+$50 前菜配埋薯仔沙律同埋自家日式洋蔥湯日式洋蔥湯入面有滿滿嘅洋蔥同埋蘑菇,味道質素唔錯。另外亦落咗唔少黑椒,食到後尾會帶點辣味。薯仔沙律整體creamy可口,薯仔有啲切碎有啲攪勻,令整體更有口感。黑毛和牛嘅份量都好豐富,總共有7-8片咁多。燒過嘅和牛好香,口感唔會太韌,配埋醬汁啲蒜片更入味,不過有一兩片會有少少根。沙律係火箭菜沙律,份量亦好多,絕對夠飽,佢係和牛嘅底下吸收咗肉嘅香味,味道更可口吸引。
緊有一款啱大家個日嘅心水,價錢方面亦唔會叫價過高。

黑毛和牛沙律 $78+$50

前菜配埋薯仔沙律同埋自家日式洋蔥湯

黑毛和牛嘅份量都好豐富,總共有7-8片咁多。

2022-09-30 33 浏览
前排去尖沙咀睇戲前先食個dinner,我地揀左the one既fifth element shokudo。無到正式晚餐時段,所以人流未算太多。蟹肉味醬薯條:薯條即叫即炸,上枱後仲係熱辣辣。口感吾會太油膩,上面帶有少許紫菜碎。重點係醬汁加有蟹肉碎,一齊食味道帶鮮。招牌至尊薄餅:細細個pizza岩晒2個人share,同樣地上枱時keep到底熱,可造到少許拉司效果。當中辣肉腸、煙肉幾香口帶酸酸地,食落幾開胃。

2022-09-27 31 浏览
今日去尖沙咀 Park Lane , 順便揾個 friend 食 lunch, 我話想食 pizza.餐廳仲有室外, 可能因為熱, 所以無開放.愛知大葉燒雞肉丼有好多燒雞肉, 燒汁好香, 雞肉入味唔“鞋” 口, 海苔舖面, 好有神秘感夏威夷味噌麵團薄餅主角腸仔,菠蘿唔少得, 仲有芝士, 餅底薄而脆Iced Cafe Latte望落去咖啡同奶嘅比例唔錯, 朋友話杯咖啡都幾滑, 唔太甜.靜岡培茶泡沫鮮奶, 靜岡蜜瓜就聽過, 靜岡培茶第一次聽, 所以試下先.個培茶深色過朱古力, 加入泡沫鮮奶甜中又帶有少少苦味, 味道好濃, 都幾特別.今次已經食到好飽, 下次要試下甜品

餐廳仲有室外, 可能因為熱, 所以無開放.

愛知大葉燒雞肉丼

夏威夷味噌麵團薄餅

主角腸仔,菠蘿唔少得, 仲有芝士, 餅底薄而脆

Iced Cafe Latte

望落去咖啡同奶嘅比例唔錯, 朋友話杯咖啡都幾滑, 唔太甜.

個培茶深色過朱古力, 加入泡沫鮮奶

甜中又帶有少少苦味, 味道好濃, 都幾特別.

今次已經食到好飽, 下次要試下甜品

2022-09-27 49 浏览
呢日約左個閨蜜去尖沙咀做yoga,做完之後餓餓地,就隨意去左位於the one ge餐廳。睇餐牌感覺上係日義fusion菜。入到去都幾闊落,牆身有種高級感,枱椅都係用木的,好好feel,好岩同朋友坐低傾下偈。比較吸引我係佢ge手工意粉,仲有自家製pizza、小食eg薯條,和牛薯餅等等。我叫左杯熱latte,咖啡味好香,奶都好滑。朋友就叫左靜崗燒姜綠茶,佢話薑同綠茶味好balance,又暖胃,養生之選。我地叫左蟹肉靜岡大葉手打闊意粉定食,夏威夷pizza。意粉超級煙un,闊身過平時食開ge意粉,面頭ge蟹肉係好juicy好鮮甜,好驚喜呢。pizza烘到個底好香,面頭ge菠蘿、火腿、蕃茄、三色椒都好juicy,好好食啊真係薯仔沙律,正常發揮。甜品時間!我地叫左肉桂富士蘋果日式窩夫,我係超級中意肉桂蘋果味ge甜品,所以好期待。窩夫算係比較林,唔係好脆個隻,但我個人係正正中意林d 。肉桂味唔算好濃,熱ge窩夫配凍雪糕,冷熱交替口感好正~即使加埋chocolate醬都唔會好甜~

我地叫左蟹肉靜岡大葉手打闊意粉定食,夏威夷pizza。
薯仔沙律,正常發揮。

2022-09-27 24 浏览
今日黎左尖沙咀The One,諗緊食乜嘢lunch好,見呢間餐廳lunch set嘅價錢喺尖沙咀來講都幾合理,而且有湯有飲品,所以一於來試一試!餐廳係以西餐為主,lunch set有唔同嘅飯或意粉或牛肉嘅餐!我就選咗一美國黑毛和牛丼配清森溫泉玉子,另外加咗個日本薑燒綠茶!呢個set仲有前菜同湯前菜係薯仔沙律,味道唔錯,幾有飽肚感而湯就係洋蔥湯,有好香濃嘅洋蔥味!而重頭戲既黑毛和牛都冇令我失望,牛味都幾濃郁,而且唔會好硬,份量都唔少,有4-5塊,配埋溫泉玉子嘅蛋汁就更加好味!日本嘅薑燒綠茶係以壺上,燒綠茶有啲似焙茶嘅味道,飲落好清新又清膩!侍應服務態度良好,環境都幾乾淨同舒服,,值得encore !!!
今日黎左尖沙咀The One,
諗緊食乜嘢lunch好,
餐廳係以西餐為主,lunch set
有唔同嘅飯或意粉或牛肉嘅餐!

我就選咗一美國黑毛和牛丼配清森溫泉玉子,
另外加咗個日本薑燒綠茶!

呢個set仲有前菜同湯

前菜係薯仔沙律,味道唔錯,幾有飽肚感
而湯就係洋蔥湯,有好香濃嘅洋蔥味!

而重頭戲既黑毛和牛都冇令我失望,

牛味都幾濃郁,而且唔會好硬,
份量都唔少,有4-5塊,配埋溫泉玉子嘅蛋汁就更加好味!
日本嘅薑燒綠茶係以壺上,

燒綠茶有啲似焙茶嘅味道,
飲落好清新又清膩!

侍應服務態度良好,
環境都幾乾淨同舒服,,值得encore !!!
2022-09-26 33 浏览
💝🤤 星期日約咗朋友在尖沙咀shopping之後當然一袋二袋,好想搵間飽肚嘅晚餐!行行下見到一間“五要素食堂”見到門口餐牌好吸引,便馬上入去醫醫肚!💝📍 店舖位於尖沙咀the one商場3樓308! 店舖非常開揚,一眼便望到!裝修簡樸歸真、座位闊落舒適~職員招呼及態度非常友善,值得一讚!💝🐮 美國黑毛和牛丼 $88幾片薄薄的黑毛和牛食落口已有鐵板燒即叫即烤嘅感覺,肉味較濃、口感亦較緊實! 再淋上醬汁配飯一流!💝🐔 愛知大葉燒雞肉丼 $78新鮮燒雞肉送到枱上已經刺激嗅覺,超級香 !雞肉嫩滑配上紫菜條及新鮮菜~ 整碗丼唔會落太多調味料都同樣豐富好味!💝🍚 不得不提~成碗飯是由至愛的日本珍珠煲的!米粒圓圓脹卜卜,口感最qq,黏彈性同樣一流!💝🍸🍶🥃 店內仲添有一個小雪櫃,可以試一試各款日本酒的味道!

💝🐮 美國黑毛和牛丼 $88

💝🐔 愛知大葉燒雞肉丼 $78

2022-09-25
  • 愛知大葉燒雞肉丼
  • 燒美國黑毛和牛丼
2022-09-26 58 浏览
喺The One 行到攰攰地 於是搵左間餐廳坐低食野飲野回一回氣 見呢間餐廳有pizza有甜品就入去試下🤭選擇都幾多 沙津 pizza 意粉 小食 漢堡 甜品等等 一次滿足所有需要呢度環境好安靜 坐得好舒服入座後使用QRcode落單非常方便👍🏻店員亦好有禮貌招待我地~Latte上有少許泡沫 幾靚🙈面頭嘅粉末酸酸甜甜 令成杯野飲落唔會得甜味 都幾解渴Pizza有9"同12"可以揀由於唔太餓 今次我地叫左9"Pizza邊邊好香口 雖然係薄身pizza但一啲都唔乾用左幾種唔同芝士製作 芝士味超濃~如配搭埋其他小食或主菜食應該更好🤭肉桂味好濃 蘋果仲有啲脆口醬汁好多唔怕食到底唔夠!鍋夫好軟熟❤️Tiramisu好軟滑 而且唔會太甜同苦👍🏻份量都幾大份

呢度環境好安靜 坐得好舒服
入座後使用QRcode落單非常方便👍🏻
店員亦好有禮貌招待我地~
凍靜岡草莓拿鐵

Pizza有9"同12"可以揀
由於唔太餓 今次我地叫左9"
Pizza邊邊好香口 雖然係薄身pizza但一啲都唔乾
肉桂富士蘋果日式鍋夫
肉桂味好濃 蘋果仲有啲脆口
醬汁好多唔怕食到底唔夠!
鍋夫好軟熟❤️
五要素意大利芝士蛋糕

Tiramisu好軟滑 而且唔會太甜同苦👍🏻份量都幾大份
下午茶
凍靜岡草莓拿鐵
肉桂富士蘋果日式鍋夫
五要素意大利芝士蛋糕
2022-09-24 1674 浏览
🌃 餐廳位於尖沙咀 THE ONE 商場, 主打日式丼飯、漢堡包、西式意粉, 招牌菜多以黑毛和牛肉入饌,走西日fusion路線,係一間日式嘅洋食屋。而餐廳嘅設計大搞工業風, 再配合日系嘅元素同埋格調, 門口以半開放式設計,播着日本輕音樂, 十分優閒寫意。.🐄🍔 和牛漢堡💲 88👉 係最basic嘅組合, 黑毛和牛很厚切, 咬落好juicy, 食到好濃厚嘅牛肉味,配以熱溶芝士及新鮮生菜, 仲有秘製嘅醬汁 🤤, 漢堡包有經過烤烘, 咬落外脆內軟嘅感覺,而芝士更帶有焦香, 非常惹味。.👉 除咗漢堡之外,仲附送沙律菜, 沙律菜都幾爽口,但當中配搭火箭菜有啲苦, 加上配搭沙律醋, 難以中和苦味, 如果鍾意食火箭菜嘅人就會好啲。.👉 另外加了38蚊, 加配巴馬臣蒜牛油雞翼3隻, 食落一開始有濃厚嘅蒜香味, 跟住再感受到芝士牛油嘅風味, 仲有雞皮都有啲脆口, 內裏仍鎖住肉汁, 感覺不錯。.🐄🥗 美國黑毛和牛沙律💲 128👉 黑毛和牛分量有好多, 一共有8塊, 和牛肉質鮮嫩, 咬落帶有濃厚嘅牛肉味, 肉汁豐富, 加埋蒜片一齊食可以去到另一個層次, 而沙律菜都一樣好睇個人嘅喜好, 餐廳都係選用咗火箭菜,

🐄🍔 和牛漢堡
💲 88

🐄🥗 美國黑毛和牛沙律
💲 128
👉 黑毛和牛分量有好多, 一共有8塊, 和牛肉質鮮嫩, 咬落帶有濃厚嘅牛肉味, 肉汁豐富, 加埋蒜片一齊食可以去到另一個層次, 而沙律菜都一樣好睇個人嘅喜好, 餐廳都係選用咗火箭菜, 如果鍾意食火箭菜嘅人就會好滿意, 另外沙律菜都幾新鮮爽口, 再配上沙律醋。
👉 另外小編加了18蚊轉配套餐, 附有日式洋蔥湯同埋男爵薯仔沙律, 日式洋蔥湯, 配有鮮甜嘅洋蔥同埋蘑菇粒,再加上黑椒粒調味, 有暖胃嘅感覺, 而男爵薯仔沙律, 薯仔加了洋蔥同埋青瓜粒,幾有層次感。

📍 五要素食堂
尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
🪴【 五要素食堂|Fifth Element Shokudo 】🍀⋄—————⧫♟⧫—————⋄日式洋食餐廳Fifth Element Shokudo提供多款日式西餐,主打黑毛和牛料理🐫😍 包括各色丼飯、意粉、pizza、漢堡包、沙律、小食及甜品,應有盡有💚餐廳裝潢走年輕日系風格,用上木系枱櫈,係舒適的簡約風格🪑🤎⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍔終極和牛漢堡($98)和牛漢堡算係店內招牌,價錢唔貴,足足有150gm和牛肉,配以香洋蔥、脆巴爾馬火腿、豪達芝士、秘製醬汁,蕃茄、生菜,超豐富,性價比極高。🍗海苔水牛城雞翼($38/3隻)雞翼肉質嫩滑,啖啖肉,水牛城汁酸辣濃香,好惹味。⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖⋄⋄#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharin

—————⧫♟⧫—————

餐廳裝潢走年輕日系風格,用上木系枱櫈,係舒適的簡約風格🪑🤎

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🍔終極和牛漢堡($98)

🍗海苔水牛城雞翼($38/3隻)
雞翼肉質嫩滑,啖啖肉,水牛城汁酸辣濃香,好惹味。

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE3樓L308號舖

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hongkongfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #hkiger #hkigers #ilovesharingfood #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #discoverhk #ccrreami尖沙咀 #ccrreamififthelementshokudo #fifthelement #fifthelementshokudo #五要素食堂 @fifthelementhk
2022-08-28
2022-09-16 73 浏览
今日到訪這餐廳。餐廳位於the one, 簡約的設計,帶一點和風感覺,主打曰式午餐。午餐的選擇不少,有和牛井飯、薄餅、漢堡等,價格由$78起。日本A4牛匠岩手和牛扒井$158這A4 和牛份量足,啖啖肉,和牛肉味濃,肉質軟腍,表面微焦,略帶脂香,又不像A5的那樣油膩,加上香炸蒜片,味道更濃郁,清新的沙律菜平衡和牛的膩感,配上香軟的燒汁白飯,好滿足呀!

今日到訪這餐廳。餐廳位於the one, 簡約的設計,

日本A4牛匠岩手和牛扒井$158

2022-08-13
午餐
2022-09-13 73 浏览
📍五要素食堂係尖沙咀行行下街開始肚餓,途經呢間餐廳既menu幾吸引,所以決定趁無乜人食個early dinner🥳呢間食堂主打日式西餐,有無人都好掛住鄉下🇯🇵💭🍔1️⃣Double Ultimate Wagyu Burger $148一見到呢個burger上枱時哇一聲🤣因為個burger好厚,和牛份量好足,而且煮得好嫩滑!輕輕一切就切開了🥳burger入面除左有平時經常食開既生菜、洋蔥、蕃茄、芝士等等既配料,仲有好脆身既Parma Ham‼️佢既和牛唔會醃得太重口味而遮蓋牛肉既鮮味,加埋脆脆既parma ham食,豐富既口感一試難忘😛🍕2️⃣Five Cheese Element Miso Dough Pizza 9吋$118(加青森溫泉蛋+$10) 呢款Pizza由五種芝士配搭而成,分別係水牛芝士、意大利藍芝士、巴馬臣芝士、塔雷吉歐芝士、瑞可塔芝士,芝士控必點😍😍Pizza送緊上黎時都已經聞到香濃既芝士味,啖啖芝士好幸福!🍟3️⃣Lemon and Pepper Fries with Blue Cheese Dip (跟burger +$38)薯條係跟burger加配既餐點,見到有呢個咁特別既口味
📍五要素食堂

薯條係跟burger加配既餐點,見到有呢個咁特別既口味梗係要叫黎試下啦~入口有清香既檸檬味同香口既黑楜椒碎,再點埋濃濃既藍芝士醬就無咁膩啦😛估唔到薯條同檸檬都夾到喎

🥤4️⃣Iced Strawberry Latte
飲品面頭有士多啤梨乾碎,有清香既士多啤梨味🍓

• Five  Cheese  Element  Miso  Dough  Pizza
2022-09-13 38 浏览
無意間搵到呢間餐廳,喺The One 3樓,Lunch time人流唔算多,位置寬敞坐得都算幾舒服。店裏面播放最輕快嘅日文歌。門口見到佢嘅餐牌lunch Menu選擇好多, $78起跳,好多Pizza同細食意粉都係加少少錢就食到。至於和牛貴少少。Lunch Menu 特大黑毛和牛丼和牛同飯嘅比例係1:1, 適合唔想食好多澱粉質嘅女仔。黑毛和毛份量好多,口感十分彈口好惹味。配埋和牛汁,好快就已經食晒成個丼。以呢個價錢食到和牛丼,真係幾抵。Lunch menu 仲會包洋蔥湯同埋薯仔沙律。洋蔥湯入邊加咗黑胡椒,可以暖胃之餘同十分好飲。薯仔沙律十分新鮮,薯仔蓉亦都唔會散,亦都10分開胃。加$22-&28 就可以包一杯特色飲品。嗌咗一杯iced matcha latte,賣相十分靚,味道偏甜,不過都幾好飲。Conclusion: 整體感覺無論係價錢,賣相,味道,同埋選擇,喺尖沙咀商場來講真係算係幾抵食同高質。同埋佢除咗丼飯同 pasta, 仲有burger, 一大班朋友嚟真係幾適合。

Lunch Menu

特大黑毛和牛丼

Lunch menu 仲會包洋蔥湯同埋薯仔沙律。

2022-09-09 54 浏览
尖沙咀日系午餐之選今日行完街,係The one搵飯食,見到呢間五要素食堂,光猛簡潔,午餐因為平日開係78up,有pizza,日式丼選擇,今日就試下~套餐包左日式洋蔥湯,濃厚男爵薯仔沙律,日式洋蔥湯好足料,清甜可口,薯仔沙律🥗好夠Fresh,夏天食都幾開胃,主食叫左燒美國黑毛和牛丼,牛肉燒到適中啱啱好,牛肉味香濃,配埋燒肉汁,好好撈飯!另一個叫左燒熟成厚切牛舌丼($10),厚切牛舌好juicy,配埋炸蒜片好香口都令肉味更香濃。必食😍‼️尖沙咀地段食到用呢個價錢就食到如此質素,真係好可再二刷🤓
尖沙咀日系午餐之選

尖沙咀地段食到用呢個價錢就食到如此質素,真係好可再二刷🤓

2022-09-03 66 浏览
Happy Friday趕住同朋友睇演唱會,諗住收工喺尖沙咀快食!舊年都同其他朋友食過呢間五要素食堂,今次要encore一下🤩 因為無book位(餐廳內嘅枱好似係留俾有book位嘅客人),所以店員安排咗我同朋友坐餐廳外(商場地磚位)嘅bench枱位置~ 我哋無乜所謂,反正好快食完就走,而且出面都坐得幾舒服,bench枱前面嘅板夠高身,私隱度好充足!我哋各自都點咗一份黑毛和牛溫泉玉子丼😋 本來想試和牛burger㗎,不過等下次唔趕時間再試,今次食丼飯比較輕鬆無咁煩🙈 啲和牛燒得恰到好處!好香~ 加埋啲汁同溫泉玉子撈飯食,正😋 仲有幾塊脆蒜片、一堆沙律菜同小塊檸檬可滴汁,小清新咁~ 本身仲諗住可能要叫小食同朋友share,但估唔到食完個飯已經夠晒飽!餐點食物中價,但物有所值嘅!推薦呢間餐廳👍🏻

推薦呢間餐廳👍🏻
2022-08-26