2022-11-07 34 浏览
聽呢個名-五要素食堂以為真係食素食, 去到先知原來有好多種類可以揀,有日式丼飯,有披薩,有手工意粉,有和牛burgers,咁多種類總有一樣係啱你口味嘅(●°u°●)​ 」餐廳裝修係半開放式嘅工業風,播住柔和嘅soft music,好舒服!遇到兩個員工都係用英文溝通,佢哋好nice,基本溝通完全冇問題~用body language都OK㗎🤣如果怕尷尬都可以用QRcode落單~服務員好nice!唔小心倒瀉咗都冇黑面🥹餐廳選用日本富山縣天盛米,有口感得黎唔會好乾爭爭^^熟成厚切牛舌丼 $88 & 定食+$18牛舌煎得好香, 雖然切厚粒但係冇過熟,仲係好粉嫩,上面仲有炸蒜片可以配搭,增加口感,珍珠飯有醬汁同紫菜碎,冇咁dry! 加$18有薯仔沙律同日式洋蔥湯, 洋蔥湯煲得好入味!終極和牛漢堡 $98入面有bacon, lettuce,同一大塊和牛漢堡扒!食得出和牛漢堡係人手製, pack得好好食落唔會散, 加埋脆脆bacon真係不得了, 兩者好夾總消費:$224/2人連加一

餐廳選用日本富山縣天盛米,有口感得黎唔會好乾爭爭^^

熟成厚切牛舌丼 $88 & 定食+$18

終極和牛漢堡 $98

總消費:$224/2人連加一

2022-11-06 45 浏览
朋友帶我到尖沙咀The One 食野,話要俾surprise 我 然後佢就帶咗我黎呢間叫「五要素食堂」,我望住果店名字真係r 晒頭, 究竟係食素食定係食肉嘅呢?係唔想食齋嘅意思?去到餐廳門口,見到餐廳logo , 就明白了係五大元素的意思餐廳裝修採用日系風格,簡簡單單,感覺好舒服餐廳待應亦有非亞裔人士,所以亦方便不太懂中文的食客。我地兩個人叫咗三個主食,分別係一個飯、一個漢堡包和一個薄餅我地都較喜歡😘pizza . 薄餅係薄批底,脆卜卜,我地叫咗火腿磨菇味道,味道唔錯,仲要即叫即製,香噴噴,新鮮熱辣漢堡包其實都唔錯,和牛肉扒好厚身,啖啖肉加埋辣椒🌶️,辣得黎好過癮燒雞肉丼就係日式既,好多紫菜,我朋友好鐘意飯都係煮得一粒粒咁,非常日式!
去到餐廳門口,見到餐廳logo , 就明白了

係五大元素的意思

餐廳裝修採用日系風格,簡簡單單,感覺好舒服

餐廳待應亦有非亞裔人士,所以亦方便不太懂中文的食客

我地兩個人叫咗三個主食,分別係一個飯、一個漢堡包和一個薄餅

,味道唔錯,仲要即叫即製,香噴噴,新鮮熱辣

漢堡包其實都唔錯,和牛肉扒好厚身,啖啖肉
加埋辣椒🌶️,辣得黎好過癮

燒雞肉丼就係日式既,好多紫菜,我朋友好鐘意
飯都係煮得一粒粒咁,非常日式!
2022-11-06
2022-10-31 40 浏览
行街行到肚餓就係the one搵間餐廳食,係Openrice見到呢間餐廳名以為係食素🤣🤣原來唔係,係食fusion野,有和牛食好似幾好,就試左呢間。本身諗住order黑毛和牛丼,但睇到有漢堡好似幾正,就order左終極和牛漢堡、蟹肉靜岡大葉手打闊意粉同埋巴馬臣蒜牛油雞翼。終極和牛漢堡($98)個餡有煙肉、和牛漢堡扒、蕃茄同菜等等,煙肉好脆,和牛食得出係人手製,唔係包裝個隻,最正係呢個漢堡切開唔會散開哂,和牛漢堡扒都冇散,正。煙肉同和牛係perfect match,脆煙肉加juicy又香嘅和牛,個和牛肉好軟嫩,不得了,佢個醬都好好食,個包又軟熟,好彩有叫呢個食。蟹肉靜岡大葉手打闊意粉($128)睇相都見到好多原隻蟹肉🤤食到入面仲多蟹肉,有好香嘅蟹味。闊意粉好好煙韌,唔通又係手製🤔好食。巴馬臣蒜牛油雞翼($38)三隻好香牛油味,個皮又夠脆,肉夠滑,好好食😋埋單

終極和牛漢堡($98)

蟹肉靜岡大葉手打闊意粉($128)

巴馬臣蒜牛油雞翼($38)三隻

好香牛油味,個皮又夠脆,肉夠滑,好好食😋

埋單
2022-10-30
已1:45,肚餓,經過,餐牌吸引,掃碼攞位,一位似印度裔服務員招呼,要講英文,冇問題,問我幾多位,回「一位」,呢兩張兩人枱你揀一張,一張喺路口、另一張就係同另外兩位客人隔離,隔住塊透明膠,眼見少客,已有三張四人枱同多張兩人枱都吉嘅,但係問極都唔俾我揀張四人枱坐。食物方面,洋蔥湯好味,加咗啲磨菇碎,有咬口,薯仔沙律味道算適中,醬底唔太咸唔太酸,混入青瓜片,青瓜片脆口嘅,薯仔粒較細粒,A4 牛肉飯擺盤靚,但見牛肉冇微紅,大鑊,應該係過熟,A4唔怕,點知牛肉啲質地同一塊8成熟嘅超市西冷冇分別,飯底係配有醬汁、紫菜碎、乾紅椒絲、乾蒜頭片,味道唔錯。總結:失望,因為牛肉唔似A4,如果係,煮嗰位請轉行,不要再浪費食材,服務死板,咁如果食物同服務都有問題,仲去?埋單$130,已包加一。

2022-10-28 2026 浏览
這間洋風餐廳提供的是西日料理,同時又帶點cafe的氣氛。因為食物擺盤講究,食物又是輕食類別,定位似是主攻女性顧客。這天下午時分來到還有午市套餐,送沙律湯品,還有優惠價配飲品。套餐種類眾多,丼飯、意粉、沙律、小食拼盤等由$78起跳,最便宜的也不失禮。豬面肉蕃茄意粉是新鮮手打意粉的入門選擇。曾經在某連鎖餐廳點這種扭紋粉,百元的價錢卻只換來不足一碗份量的意粉。這家則堆得像小山,非常慷慨。粉條密度大大條密度亦高,男人都足以飽腹。夾雜新鮮車厘茄及乾蕃茄,當然還有新鮮即刨芝士碎,味道層次更豐富。經風乾過的豬面肉有點似西班牙香腸的質感 ?肉的部分稍硬,不會過鹹容易入口 。意粉吃悶了不妨吃一口薯仔沙律清清味蕾。和氣調味必定有洋蔥及黑椒,另有青瓜薄片更fresh。午市小食有折扣,比晚市便宜二十多元。皇牌巴馬臣牛油雞翼咬下就爆汁,的確非常buttery。雞翼厚實啖啖肉,外皮烤焗得焦脆。由於日式料理注重健康素食為多,喜歡吃肉的朋友值得加一份雞翼作小食。餐茶需要另外收費,既然來到和風餐廳就選擇熱鮮奶焙茶。富有煎焙香氣,茶味温和奶泡順滑,另外咖啡因少飲完都唔怕訓唔著。套餐亦包洋蔥湯。個人覺得香菇味佔了九成,洋蔥

套餐亦包洋蔥湯。個人覺得香菇味佔了九成,洋蔥味已經煮到變了甜味。整體上比想像中更易入口,適合香港人口味。

午餐的價錢物超所值,附近的氛圍舒服可以再encore喔。
下午茶
  • 巴馬臣蒜牛油雞翼
2022-10-28 40 浏览
難得放下假,自己一個人行下尖沙咀,食下嘢。行到攰攰哋,上去位於The One3樓嘅五要素食堂食個tea,歇歇腳再行過。呢度大部分服務員都係外籍人士,佢地都好友善,基本溝通冇問題的。餐廳細細,有漢堡包、薄餅、意粉、扒類及甜品等等。但就冇素食喎😂凍靜岡草莓拿鐵粉紅草莓配鮮奶打出嘅白色泡沫融合,上面撒上酸酸甜甜嘅粉沫。粉紅夢幻,輕輕攪幾下,淺嚐一啖,奶味濃中帶點草莓香,甜度可接受!靜岡柚子胡椒雞翼見到隔離檯點咗客雞翼,隻隻黃金色好吸引。我又點一客滿足下味蕾先。雞翼都有五種口味,我點咗靜岡柚子胡椒雞翼。一客五隻,隻隻熱辣辣,內裡肉質嫩滑、除咗香口外,仲有胡椒嘅微辣同柚子嘅酸甜,減低油膩提升食慾!

凍靜岡草莓拿鐵

靜岡柚子胡椒雞翼
2022-10-23 79 浏览
心情唔好想食唔會失望既野,就會諗起呢間餐廳,因為佢真係從來唔會令我失望!和牛薯餅經常返黎encore呢個薯餅,脆卜卜既外層加埋軟滑既薯茸,個醬有藍芝士既味道,食過翻尋味
比安卡薄餅批邊既焦香真係好正,批底唔會太厚身,煙肉焗出黎既油滲落去同底層既芝士混和,面頭仲有粒粒發達芝士,成件事好match蟹肉味醬薯條幼身薯條脆口度適中,海苔粉好香,唔似快餐店個種紫菜粉,唔會太鹹,沙律醬加埋滿滿既蟹肉就咁食都好正,唔夠醬仲可以refillTiramisu第二次食,今次解凍得唔夠,中間仲食到有少少冰碎既口感,但都無阻我對佢既喜愛,面層既波波cream好幼滑,夾層既cream就比較厚身,蛋糕層好鬆軟,咖啡味岩岩好

和牛薯餅

比安卡薄餅

蟹肉味醬薯條

Tiramisu

2022-10-20
  • 蟹肉味醬薯條
  • 和牛薯餅
2022-10-22 46 浏览
五要素日式fusion餐廳「五要素食堂」一開始我誤以為是吃全素的餐廳,原來是指食物五大要素,包括碳水化合物,蛋白質,脂肪,礦物質和維他命。相信餐廳的食物定必囊括五大要素,將食物的營養價值提升到最高層次。餐廳主打西日式fusion路線,大推日式丼飯、漢堡包、手打意粉,招牌菜多以黑毛和牛肉入饌。店面以半開放式設計,十分開揚,裝潢有日系的元素,更帶點工業風的玩味。🍽️ 辣肉腸薄餅 (9’) ($98)薄餅厚度適中,烘焗的程度也恰到好處,辣肉腸醃製得非常入味。🍽️ 松露和牛芝士漢堡 ($98)松露味很重,和牛燒得很香,肉感和肉汁都相當豐富,搭配他們獨有的醬汁和半融芝士,口感一流!🍽️ 靜岡和風雞翼雞翼炸得金黃色,啖啖肉。🍽️ 檸檬胡椒薯條配特製丘比醬 ($58)醬汁有驚喜,丘比醬啲味道酸酸甜甜,帶點檸檬味和乳酪的味道,即炸的香脆薯條香脆不油,表面灑有粗鹽和胡椒,令人欲罷不能!🍹凍靜岡草莓拿鐵 ($42)拿鐵很香牛奶味,草莓不會太酸,味道很夾!
五要素日式fusion餐廳

🍽️ 辣肉腸薄餅 (9’) ($98)
薄餅厚度適中,烘焗的程度也恰到好處,辣肉腸醃製得非常入味。

🍽️ 松露和牛芝士漢堡 ($98)

🍽️ 靜岡和風雞翼
雞翼炸得金黃色,啖啖肉。

🍽️ 檸檬胡椒薯條配特製丘比醬 ($58)

🍹凍靜岡草莓拿鐵 ($42)
拿鐵很香牛奶味,草莓不會太酸,味道很夾!
2022-10-17 58 浏览
約咗個friend去尖沙咀shopping食晚飯,佢臨時有事吾行街剩食晚飯。於是自己一個hea行下The One等食晚餐。行咗一陣見到呢間五要素食堂,用上灰色墻身,配上實木檯、椅子,幾開揚。望下門口個大餐牌,有我喜歡嘅抹茶,心引發作,被呢股綠色魔力吸咗入去😂….🍵凍靜岡抹茶拿鐵飲品綠白相間,有層次感,令人賞心悅目。攪拌後,細喝一口,清香中微帶甘苦,口感滑順吾太甜!🍘抹茶大倉紅豆鍋夫和暖嘅鍋夫除咗香甜外,仲有抹茶嘅清香。單抹上忌廉慕絲,已經好滑,再加上粉稔軟糯紅豆,口感大增!自己一個享受著,超滿足又邪惡!除咗甜品,餐廳仲有日式丼飯、西餐、意粉、扒餐、薄餅同酒類等。選擇都吾少。

🍵凍靜岡抹茶拿鐵

🍘抹茶大倉紅豆鍋夫

2022-10-14 55 浏览
見呢間餐廳又有漢堡🍔、又有丼飯🍚、又有Pizza🍕,咁多選擇,就入去試下✨✨💰總消費: $249/2人(有加一)・ W特大黑毛和牛丼🥩 ($128)因為係特大,所以真係有好多牛!🤤🤤🤤🤤大概有10塊黑毛和牛,塊塊size都算大塊🥰,所以都好足料!和牛面頭有啲炸蒜片🧄,增添左啲風味💕💕,呢次啲和牛太瘦,食上去會有少少乾,但牛味十足,不錯不錯✨✨✨。 不過可惜雖然加大左和牛丼,啲飯係冇加大嘅🥲🥲,男仔食會唔夠飽🥹🥹🥹,不過好在啲飯都好味,有醬油同埋紫菜拌飯❤️,總結味道好味💯💯,雖然飯份量唔夠😅・ 終極和牛漢堡🍔 ($98)呢個漢堡真係超級好味,好多汁🤤🤤🤤,漢堡入邊有150g和牛漢堡扒🐮、炒洋蔥🧅、脆巴爾馬火腿🥓、豪迪芝士🧀、特製醬汁、蕃茄🍅、生菜🥬,好足料!漢堡包大大個,夠飽🥲,可惜薯條要另外加🥹🥹,漢堡調味好啱我心水❤️❤️,蕃茄生菜中和左鹹鹹地嘅火腿同芝士,加上煎香嘅漢堡扒,味道一級棒!🤤🤤🤤🤤 唔知佢用左咩方法煎漢堡扒,鎖住曬啲肉汁,食嘅時候一啲都唔會乾,好juicy🤣🤣🤣・ 環境🏡有少少似日本餐廳,播住放鬆嘅音樂🎶,好舒服! 店內環境昏黃,食飽有少少眼瞓😴,店員服務好好,好有禮貌👍🏾
💰總消費: $249/2人(有加一)

・ W特大黑毛和牛丼🥩 ($128)

・ 終極和牛漢堡🍔 ($98)

・ 環境🏡
有少少似日本餐廳,播住放鬆嘅音樂🎶,好舒服! 店內環境昏黃,食飽有少少眼瞓😴,店員服務好好,好有禮貌👍🏾👍🏾👍🏾

總體評分:8.5/10⭐️
2022-10-13 42 浏览
近排有朋友去歐洲旅行,成日食意大利粉,十分吸引,行到呢度睇到有手打意粉,所以就即刻入去要試吓。呢間係日式洋食店,主要有薄餅,手打意粉,扒,飯,和漢堡包。裝修方面,好工業風,用水泥牆,配以黃色燈膽,播着音樂,枱同枱之間距離都好闊,坐得都好舒服。呢度有兩個侍應生,都係講英文, 十分配合呢一間日式西式餐廳嘅主題。除咗可以講英文落單,呢度仲有QR code喺電話自己落單。蟹肉靜罔大葉手打闊意粉套餐 ($78 + $40 套餐)我叫了個套餐,有濃厚男爵薯仔沙律和自家日式洋蔥湯薯仔沙律上邊灑上一層芝士碎,加上沙律菜,酸酸地, 都幾開胃自家洋蔥湯,洋蔥味道濃郁鮮甜,胡椒味也十分濃郁手工闊條麵,夠熱,煮得剛剛好,有趙口,又唔會過淋。海鮮嘅鮮味好香濃,加上羅勒說葉碎,更能帶出海鮮嘅鮮味。個人覺得好好味道意粉的份量非常好, 吃完仲可以多吃一個甜品靜岡綠茶香煎焦糖蘋果批 (+$38)口感方面,餅底有麥維他消化餅嘅感覺,有椰絲,有趙口綠茶味道和蘋果蓉的餡料味道好夾,呢個配搭好有新鮮感,加上忌廉的滑,使味道十分出色,食完真係好想食多個添!

蟹肉靜罔大葉手打闊意粉套餐 ($78 + $40 套餐)

我叫了個套餐,有濃厚男爵薯仔沙律和自家日式洋蔥湯
薯仔沙律上邊灑上一層芝士碎,加上沙律菜,酸酸地, 都幾開胃

自家洋蔥湯,洋蔥味道濃郁鮮甜,胡椒味也十分濃郁

意粉的份量非常好, 吃完仲可以多吃一個甜品

靜岡綠茶香煎焦糖蘋果批 (+$38)
口感方面,餅底有麥維他消化餅嘅感覺,有椰絲,有趙口

• 蟹肉靜罔大葉手打闊意粉
  • 靜岡綠茶香煎焦糖蘋果批
2022-10-11 49 浏览
終極雙層和牛漢堡燒牛肉的熱燒味很香,很濃烈。兩塊和牛真的沒什麼特別,水準ok,接受。不會煎燶咗或者「散秀秀」。值得一讚是上面的醬汁、芝士就有很好的配搭。特別是有幾片風乾的火腿,超正。配搭軟綿綿的麵包…必食。特大黑毛和牛丼套餐剛放枱面撲鼻食物香是那碗洋蔥湯。入口很濃烈洋蔥味配以黑胡椒,加上肚餓,四五口就飲完了。九片和牛,每片一隻手指咁長,厚度適中。擺入口前聞到濃郁的燒烤味。每片牛肉外圍有條肥邊。位置問題,有筋,有啲韌,要啲時間咀嚼。我特別喜愛帶有些微血水的牛肉,對我來說增加食慾,正。蟹肉靜岡大葉手打闊意粉套餐那棵薯蓉沙律帶有酸味,剛好飲完濃烈的洋蔥湯,可清一清口腔濃烈味,增加食慾,好嘢!手打闊面好煙韌,加了橄欖油香草汁好上味。食慣外面的意粉闊面,這碟給我有一種「趙」口的重感覺。海鮮蟹肉恰到好處,ok。這一碟食闊條麵已經好好味。靜岡煎茶香蕉焦糖批餅底軟綿,有顆粒感。甜甜的煎茶混和香蕉味,令香蕉味變得厚咗。食完濃味的食物後享用令口腔有一陣子清新。必試。

終極雙層和牛漢堡

加大和牛漢堡
和牛丼
玉桂蘋果窩夫和煎茶焦糖香蕉餅
2022-10-11 26 浏览
W特大黑毛和牛丼套餐 $118 🐂洋蔥湯味道濃郁,好重胡椒味,仲食到佢加咗香草,上邊仲有洋蔥絲。黑毛和牛特大真係特大~和牛足足有9塊🤩🤩牛好重油脂味,外面因為用大火鎖住啲肉汁而燒得燶燶哋有charcoal 味,不過近筋位就有啲韌,肉加埋啲肥好滑。日本米好煙韌粒粒分明,飯面頭仲有秘製醬汁。個汁日本醬油味好濃,加埋上面有幾片薄片嘅炸蒜,所有嘢加埋好好味。靜岡煎茶香蕉焦糖批🍌🥧 $58餅底用咗麥味餅壓碎,食到好香麥味,有啲似消化餅。上面食到有香蕉蓉同埋焦糖醬,甜味啱啱好🤩肉桂富士蘋果日式窩夫🍎🧇 $68窩夫好厚實,啱啱整好表面仲係好脆口,好香玉桂味。窩夫面同中間都夾咗富士蘋果粒,同玉桂醬。齋食窩夫就會有啲乾,加埋好滑嘅cream 就啱啱好。所有嘢加埋好滿足!😋
W特大黑毛和牛丼套餐 $118 🐂

洋蔥湯
味道濃郁,好重胡椒味,仲食到佢加咗香草,上邊仲有洋蔥絲。

黑毛和牛

靜岡煎茶香蕉焦糖批🍌🥧 $58

肉桂富士蘋果日式窩夫🍎🧇 $68
2022-10-05 43 浏览
🌏A4牛匠岩手和牛扒丼A4 Wagyu Donburi-和牛粉嫩, 蒜味香濃🌏和風柚子煙肉味噌薄餅Yuzu Pancetta Pizza-麵團有陣獨特燶味, 唔知係咪人太弘多,睇唔切-但個餅底冇燶🤔, 所以照食, 不過有食落真係有陣陣燶味
🌏A4牛匠岩手和牛扒丼
A4 Wagyu Donburi
A4牛匠岩手和牛扒丼

-和牛粉嫩, 蒜味香濃

🌏和風柚子煙肉味噌薄餅
Yuzu Pancetta Pizza

和風柚子煙肉味噌薄餅

-麵團有陣獨特燶味, 唔知係咪人太弘多,睇唔切
-但個餅底冇燶🤔, 所以照食, 不過有食落真係有陣陣燶味
2022-04-30
A4牛匠岩手和牛扒丼
2022-10-05 32 浏览
黎開The one做野,見天氣咁熱,當然吾想出商場搵食,見呢間餐廳環境寧靜舒適,於是決定係度要食嘆埋個午餐先返🐢 。五芝士要素薄餅雖然望落去好似得d芝士咁單調,但食落幾有層次,個薄餅有少少酥脆同咸香,放凍左都吾un。睇返menu,原來個薄餅聲稱係自家製浜松味噌麵團薄餅,怪吾知食落同出面既連鎖薄餅餔咁吾同。蟹肉靜岡大葉手打闊意粉蟹肉份量足料,闊意粉有咬口得黎吾硬,清清地的海鮮鮮味,賣相同味道都不錯。見加18蚊就多個餐湯同沙律,好似幾抵咁,所以試下。個日式洋蔥湯有滿滿既洋蔥,少少辣,夠熱,都幾飽肚。薯仔沙律凍冰冰,薯仔夠淋又幼滑creamy,炎炎夏日必叫。餐廳不太,但環境乾淨寧靜舒適,而且食物選擇不少,主要係日式同西式。Lunch time仲有套餐78蚊起。仲有burger薯條選擇。連甜品都有好幾款。呢間餐廳野食水平中上,環境比街舖舒適寧靜得多,絕對係hea住食飯既好選擇。

五芝士要素薄餅

蟹肉靜岡大葉手打闊意粉

見加18蚊就多個餐湯同沙律,好似幾抵咁,所以試下。

個日式洋蔥湯有滿滿既洋蔥,少少辣,夠熱,都幾飽肚。

薯仔沙律凍冰冰,薯仔夠淋又幼滑creamy,炎炎夏日必叫。

Lunch time仲有套餐78蚊起。

仲有burger薯條選擇。

甜品都有好幾款。