走日系簡約風,自然木系枱櫈加水泥牆壁,加上綠色植物營做舒適發鬆的感覺。以上是一個午飯套裝,另外再加南蠻風炸雞。南蠻風炸雞超有日本風味的他他醬,有碎蛋加蛋黃醬,配上外脆內軟的南蠻炸雞邪惡絕對一流!日式炸雞會比韓式又多肉汁和經油炸的外層也比較輕型,減輕油膩感!黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子和牛煎到外層有脆邊,中心還是嫩嫩嘅牛肉,入口非常juncy 。而且帶少少筋位更有咬口!炸蒜更是加添了香口的風味~半流心溫泉玉子,一啖放入口食的話,感覺好爽!肉桂富士蘋果日式窩夫蘋果香氣撲鼻!煮過的富士蘋果果肉甜度十分出色,但仍留有果酸,加上玉桂獨特香味,然後是甜品也非常開胃和入口超清新!即叫即做的窩夫,外脆內軟,味道偏淡,但配上濃烈的肉桂和蘋果剛好成為了綠葉角色!

以上是一個午飯套裝,另外再加南蠻風炸雞

黑毛和牛牛扒丼青森溫泉玉子

肉桂富士蘋果日式窩夫
2021-05-15 105 浏览
係TheOne行街見到呢間日式餐廳幾抵食@fifthelementhk店鋪以灰色水泥牆撞啡色抬凳,設計時尚有格調。可以掃QR Code以手機自助落單形式點餐,好方便。不過張抬放完定食已經冇乜空間,座位比較逼,有小小擁擠感覺。午市套餐,定食、沙律、湯。🥔濃厚男爵薯仔沙律香滑有濃厚口感既薯蓉沙律,係唔錯既前菜。🧅🥣自家製洋蔥湯洋蔥柔軟,湯又香又甜,十分入味。🐮🍚燒美國黑毛和牛丼💰💲78薄切黑毛和牛肉質細緻粉嫩,油脂分佈平均,口感軟腍。和牛微微炙燒,帶陣陣焦香。珍珠米加入自家燒汁,甜甜地。仲有火箭菜同蒜片,中和油膩。🐷🍅🍝和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉💰💲78豬面肉切成條狀,爽口入味。手打意粉口感煙煙韌韌,掛滿濃濃既蕃茄醬,酸酸甜甜,開胃醒神。🍓凍靜岡草莓拿鐵💰💲16可以按自己喜好落糖漿調配甜度,草莓清香,飲到絲絲既草莓果肉。🍎青森100%蘋果汁💰💲16(呢款都唔洗我多介紹😂)

午市套餐,定食、沙律、湯。

🥔濃厚男爵薯仔沙律
香滑有濃厚口感既薯蓉沙律,係唔錯既前菜。

🧅🥣自家製洋蔥湯
洋蔥柔軟,湯又香又甜,十分入味。

🐮🍚燒美國黑毛和牛丼💰💲78

🐷🍅🍝和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉💰💲78

🍓凍靜岡草莓拿鐵💰💲16

🍎青森100%蘋果汁💰💲16
(呢款都唔洗我多介紹😂)
平時行The One覺得大部份餐廳都係連鎖式,冇咩特別。直到有一次係Deliver🦘無意中嗌到呢間嘅外賣,先開始留意🙂經過呢間餐廳,覺得佢係普通嘅日式Cafe,冇咩特別,但原來佢出邊有好大個Outdoor Seating!比起商場人來人往,坐出邊更加覺得寧靜闊落,不過夏天就未必會再坐😅食物方面都有好多選擇,日式嘅丼飯、咖喱飯、Pizza、意粉同小食;好多時仲可以俾你加日本溫泉蛋!酒類都好多選擇,日本餐有清酒,連紅白酒都有!雖然係小店,但食物質素普遍都中上,店員都好有禮貌,價錢係尖沙咀亦都唔算貴!唯獨係甜品覺得麻麻地😂呢度啱同朋友來Casual 食飯,坐出邊飲杯酒傾吓計都幾好👍

2021-05-11 95 浏览
好鹹,叫咗牛肉丼,雞翼同佢嘅和風煙肉Pizza,鹹到一個點,啲飯唔係好日本,啲牛麻麻哋,啲雞翼同Pizza超級超級無敵鹹,要有心理準備唔介意嘅先再去.. 我就不可一不可再...
2021-05-09 117 浏览
放假出去尖沙咀,去左TheOne 既Fifth Element Shokudo食Lunch。日本薄餅幾少見,仲要將味噌加入麵糰,24小時發酵,咁特別一定要試啦。睇餐牌唔係好知有咩材料,點知用APPS落單清晰見到有咩材料,之後直接落單,方便快捷。夏威夷薄餅有菠蘿、火腿、燈籠椒、水牛芝士,佢既薄餅皮唔係平時食個種脆口,但係好軟熟,就連個邊都可以食埋,唔係平時硬到食唔到個種,意想不到。肉桂富士蘋果日式窩夫濃郁既肉桂味,蘋果煮得軟身,但窩夫好感偏脆,感覺似炸多過焗。餐廳環境唔錯,坐得舒服,出面又有自然光照入黎,如果天氣好既可以坐室外。服務態度都好好,有機會可以再黎。

肉桂富士蘋果日式窩夫

2021-05-06 93 浏览
好耐冇乜點出街 襯今日放假去尖沙咀行下 順便發掘下有咩美食 行到夜晚開始有啲餓 係the one商場比依間日本餐廳吸引住 於是入去試下餐廳裝橫同餐具既擺設都好有日本潮流餐廳既感覺而且仲設有露天餐枱 岩晒鍾意坐露天既食客餐廳主打牛肉丼 依個係最主要吸引我入黎食既原因經過多番掙扎同討論之後 我地終於決定到叫咩食 因為啲野食實在太吸引本人最後我地叫左3樣野食一個係黑毛和牛丼飯 一個係厚切牛舌丼飯 最後一個就係巴馬臣蒜牛油雞翼平時食開都係啲薄切又彈牙既牛舌 今次食依個粒狀厚切既牛舌有啲唔習慣 食完都係覺得薄切既牛舌比較岩本人胃口至於薄切既黑毛和牛就好好食 牛肉本身唔會燒到太乾 食落口肉汁好豐富每個餐加$18 就有一碗沙律同一碗湯 味道不錯蒜香牛油雞翼值得推薦 蒜香同牛油既味道好夾 加上烤得有少少脆口既雞皮 味道簡值就係一流整體黎講食物質素ok 值得推薦大家去試下👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳裝橫同餐具既擺設都好有日本潮流餐廳既感覺
而且仲設有露天餐枱 岩晒鍾意坐露天既食客

餐廳主打牛肉丼 依個係最主要吸引我入黎食既原因

最後我地叫左3樣野食

每個餐加$18 就有一碗沙律同一碗湯 味道不錯

整體黎講食物質素ok 值得推薦大家去試下👍🏻👍🏻👍🏻
 🕰️Dining Hour: 18:45-21:30 👥Pax:3 Food in general is okay, just to make sure you pick the right dishes. Not too crowded inside, quite a tranquil place in the city center - recommended for small gatherings. But mind you that the time limit during peak hour is 90mins only. Appreciate they provide a mask holder though!Bonito Sesame Wings (4 for $48) A good appetizer - crispy and hot! Making it special with sesame and bonito!Bianca Miso Dough Pizza ($98) Love the ingredients and dough, quite cheesy
[English menu provided by restaurant 😃]

Bonito Sesame Wings
Bianca Miso Dough Pizza ($98)

Love the ingredients and dough, quite cheesy too!
Bianca Miso Dough Pizza
US Wagyu Donburi with Onsen Tamago ($88)

The wagyu beef is well flavoured and cooked; dried garlic added texture to the bowl. If you like rocket (or arugula), then you'd love the abundance of it.

Mixed Berries Liege Waffle ($68)

Appreciate the thick layer of cream; yet the waffle is not hot or crispy enough, berries are a bit tiny too
Mixed Berries Liege Waffle
Strawberries Green Tea ($32)

A bit tasteless and too much ice... just a pale scent of strawberries and taste like green tea only... really not what we expected...
Strawberries Green Tea
2021-04-15
Bonito Sesame Wings
Bianca Miso Dough Pizza
2021-05-05 91 浏览
是咁的,今晚收工後約左個朋友去尖沙咀食飯,就決定去試一試首先,餐廳環境設計簡單,坐得都幾舒服,感覺都幾乾淨1.燒美國黑毛和牛丼$78(人氣No.1)味道還不錯,可惜和牛有點兒"un",但整體都不算差2.和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉 $98蕃茄味濃,但帶有一點兒苦味,煙豬面肉幾爽口,手打意粉口感都幾好3.招牌至尊薄餅 $108 (9寸)餅底較薄又脆,用既麵粉比例都幾好,個麵包味幾特出,用既食材都好多好足料。可惜係吾知點解個餅底有好多油,一拎上手個餅底已濕晒,希望餐廳可以改善一下4.蟹肉味薯條 $68(一定要試)薯條炸到外脆內軟,上枱時仲有紫菜粉,真係做得比好多餐廳優勝!蟹肉醬又真係有蟹肉係入面無得輸總結:餐廳質素不錯,坐得又舒服,多留意一下食物出品會更加好,不過會再幫襯,正啊!
是咁的,今晚收工後約左個朋友去尖沙咀食飯,就決定去試一試

首先,餐廳環境設計簡單,坐得都幾舒服,感覺都幾乾淨

1.燒美國黑毛和牛丼$78(人氣No.1)

味道還不錯,可惜和牛有點兒"un",但整體都不算差

2.和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉 $98

3.招牌至尊薄餅 $108 (9寸)

餅底較薄又脆,用既麵粉比例都幾好,個麵

包味幾特出,用既食材都好多好足料。可惜

係吾知點解個餅底有好多油,一拎上手個餅

底已濕晒,希望餐廳可以改善一下

4.蟹肉味薯條 $68(一定要試

薯條炸到外脆內軟,上枱時仲有紫菜粉,真

係做得比好多餐廳優勝!蟹肉醬又真係有蟹

肉係入面
無得輸

總結:餐廳質素不錯,坐得又舒服,多留意一

下食物出品會更加好,不過會再幫襯,正

啊!

蟹肉味醬薯條
2021-05-02
蟹肉味醬薯條
2021-05-02 3880 浏览
三個女人一個墟, 諗住搵間坐得舒服的餐廳食飯傾計, 前幾日我已經一早在網上訂位~Fifth Element Shokudo, 位於尖沙咀The One,大約下午三點到達, 餐廳環境舒適簡約, 餐牌有散叫和午餐, 我們就點夏威夷薄餅$98、 檸檬薯條$58、 和風煙豬面肉 風乾蕃茄手打意粉$98、 海苔水牛城雞翼$48、 蘋果汁$32, hot chocolate cappuccino $38。📝和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉~ 意粉口感軟腍冇質感,面層有兩粒蕃茄之外, 我食不到煙豬面肉。📝夏威夷薄餅~ 味道普通, 餅底太腍。📝海苔水牛城雞翼~ 好鹹帶中辣味道。📝檸檬薯條~ 炸得過火, 口感過硬。📝蘋果汁(沒有影相) ~ 朋友飲的,應該味道沒有特別。📝hot chocolate cappuccino~ 不過不失,朱古力味都幾重。整體環境都幾舒適,但食物就好普通。😉

和風煙豬面肉風乾蕃茄手打意粉

📝夏威夷薄餅~ 味道普通, 餅底太腍。
夏威夷薄餅

📝海苔水牛城雞翼~ 好鹹帶中辣味道。
海苔水牛城雞翼

📝檸檬薯條~ 炸得過火
, 口感過硬。
檸檬薯條

📝蘋果汁(沒有影相) ~ 朋友飲的,應該味道沒有特別。

hot chocolate cappuccino

整體環境都幾舒適,但食物就好普通。😉

2021-04-30
2021-05-02 103 浏览
同女朋友預祝生日食個下午茶,見呢度有切餅蛋糕食,就入去試。我哋坐喺門口打橫坐嘅位置。第一個係tiramisu蛋糕,賣相係靚,但食落完全冇味道,入面仲有冰。第二個係焦糖香蕉蛋糕,比tiramisu好,但成個蛋糕只有香蕉味,一啲焦糖味都冇。食物唔好都算,但服務態度真係差。我哋入座時間係下午4:30,門口冇寫只可以坐幾耐,而果個時段餐廳完全唔full,冇人排隊,入面仲有吉位。我哋坐咗個半鐘(6:00)。六點正,個女侍應將埋單嘅單放落張檯度,示意我哋要走,咁梗係即刻走。之後比錢門口個男侍應,佢又扯走我手上嘅單同錢,找錢仲好大聲晦氣講唔該。其實如果我哋見到店面有寫明用餐時間幾耐或者見到餐廳有人排隊,食完會即刻走。如果我哋真係坐到阻住地球轉,侍應可以借啲意講「唔好意思,請問仲有冇食物想叫?」,咁我哋都會識做,而唔係就咁掉張單落嚟,粒聲唔出走咗去,又或者大聲晦氣講唔該,你唔講我地真係唔知道冇人都唔可以坐咁耐。今次無論味覺定感覺都唔好受。如果想比人黑面或者自己係被虐狂,不妨試下去坐個半鐘,日期最好係臨近生日,最好正日去,又或者自家嘅特別日子,感受一下被黑面嘅快感。(第一次寫食評,唔識插圖喺食物描述嘅文

(第一次寫食評,唔識插圖喺食物描述嘅文字下,睇得唔舒服請多多見諒。)

2021-04-23
庆祝纪念
生日
  • 侍應黑面伴蛋糕
2021-04-25 97 浏览
朋友揀了the one這一間五元素日式西餐廳,來到的時候餐廳店內已經坐滿了,我們只好到外邊用膳,環境非常漆黑,只有枱面小蠟燭的光。看他的餐牌主打是意粉飯pizza,所以點了他的招牌來試試。蟹肉靜岡大葉手打闊意粉,加了紫蘇葉,入口味道很特別鮮冬菇片和炒香蟹肉。五芝士要素薄餅, 用了五種芝士製作的pizza十吋Pizza 皮有厚度,麵包香味濃郁皮好脆,好味,中間放了一塊紫蘇葉。本來想坐外面少一些侷促感,但換來的是很難召喚服務員,餐牌的字細得可憐,在陰暗底下更難睇到,其實可以放大些字,多做幾張餐飲以便查閱。我想如果男士的話,分量應該不足夠,對於我們輕食來說還是可以。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:7.5衛生:8服務:7.5價錢: 8舒適度:7.5總分:7.5

看他的餐牌主打是意粉飯pizza,所以點了他的招牌來試試。

五芝士要素薄餅, 用了五種芝士製作的pizza
十吋Pizza 皮有厚度,麵包香味濃郁皮好脆,
好味,中間放了一塊紫蘇葉。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:7.5
衛生:8
服務:7.5
價錢: 8
舒適度:7.5
總分:7.5

2021-04-25 111 浏览
位於尖沙咀The One 的Fifth Element Shokudo是間日式西餐,面積頗大,用上木系桌椅,環境舒服,空間感十足。食物方面主食有飯類、薄餅、手工意粉及甜品可選,如果平日午市更有HK$78的午市套餐,主食之外更有洋蔥湯和薯仔沙律,超值。今次我就選了人氣NO.1的燒美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子和牛肉質都不會過韌,煎得剛剛好,有少許脆邊,中間仍然呈現粉紅色,而且仍然保持肉汁,配合炸蒜令整體味道更為香口。半流心的玉子,配上珍珠米和火箭菜,整體比例非常好。熱培茶泡沫鮮奶綿密的奶泡,濃郁的培茶配上淡淡的奶味,口感香滑。星期日可以以這個價錢在如此舒服的環境享受午餐,實在寫意。

今次我就選了人氣NO.1的燒美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子

燒美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子

熱培茶泡沫鮮奶
綿密的奶泡,濃郁的培茶配上淡淡的奶味,口感香滑。

熱培茶泡沫鮮奶

星期日可以以這個價錢在如此舒服的環境享受午餐,實在寫意。

燒美國黑毛和牛丼青森溫泉玉子
2021-04-21 93 浏览
疫情前大排長龍,趁大家未敢出黎之時一早book定呢間一直都想食既餐廳!呢間餐廳就如店名一樣,係英文日文mixture,定位係日式洋食,之前做足功課要黎食pizza同黑毛和牛飯,就等我黎逐一點評!和風煙肉薄餅通常出黎食pizza都唔會太有期待,因為一係就大塊唔高質,一係就太細塊,不如食 pizza xxx好過。呢間餐廳pizza既特別之處就係質量兼備,就咁一個煙肉pizza都可以做到好有特色,熱辣辣送上黎,食到最後都仲係好有肉汁唔會乾崢崢,最重要既係一個已經有6塊face size既pizza!燒美國和牛溫泉蛋飯都掙扎左一陣要唔要叫呢個,原因係都叫左肉好多的pizza,最後叫左都無後悔有驚喜!由於呢個美國和牛係燒既緣故,佢一d都唔會比你有好膩既感覺!果然係首推蘋果肉桂窩夫唔講唔知,跟餐叫甜品原來只需要加多大概$30,以為係半份跟餐甜品,點知送上黎係一個心意十足既窩夫!佢有好多既肉桂甜醬以及忌廉,兩個人食一個真係夠曬數,而且質素好好!極推呢間餐廳,可能遲d又要等位排長龍!

和風煙肉薄餅

燒美國和牛溫泉蛋飯

蘋果肉桂窩夫

極推呢間餐廳,可能遲d又要等位排長龍!
2021-03-04
今日收工同朋友去咗尖沙咀「Fifth Element ShoKudo」食日本野餐廳位於The One 3樓,一上電梯就見到,位置方便餐廳裝潢風格偏向輕工業風,灰色水泥牆配木系傢具,甚有格調,打卡able📸Menu主打日式西餐,款式種類都幾多淨睇圖已經覺得好吸引最尾我哋點咗3道菜- 輕食/丼/ PIZZA:⭐️南蠻風炸雞($78)作為輕食,但份量一啲都唔細賣相非常吸引炸雞外層香脆,但內裡仲好 juicy 嫩滑加埋個醬汁,整體一啲都唔油膩作為餐前小食一流⭐️燒日本九州A4和牛丼($128)餐廳絕對大方以哩個價錢無諗過會有咁多和牛和牛煎得剛剛好,每舊都keep到靚靚粉嫩色,唔會overcook而且牛味十分濃郁,配埋炸蒜一齊食,更惹味真心推介⭐️五芝士要素味噌麵團薄餅($98)哩個薄餅相當有驚喜!食完一啖,同朋友都忍唔住講「好好味!」芝士極多!但出奇地一啲都唔漏。仲有最正嘅拉絲環節五款芝士味道配合極好,身位芝士控嘅我,真係滿足哂我嘅願望而且餅底都值得一讚,口感香脆,內裡鬆軟,麥味香濃 [必點item]我同朋友都飽到差啲食唔落但食到咁豐富,埋單都係3百幾,大部分菜式$100以下,以尖沙咀商場地段,CP

餐廳位於The One 3樓,一上電梯就見到,位置方便

Menu主打日式西餐,款式種類都幾多

淨睇圖已經覺得好吸引
最尾我哋點咗3道菜- 輕食/丼/ PIZZA:

⭐️南蠻風炸雞($78)
南蠻風炸雞

作為輕食,但份量一啲都唔細
賣相非常吸引

南蠻風炸雞

炸雞外層香脆,但內裡仲好 juicy 嫩滑

加埋個醬汁,整體一啲都唔油膩
作為餐前小食一流

⭐️燒日本九州A4和牛丼($128)
餐廳絕對大方
以哩個價錢無諗過會有咁多和牛

燒日本九州A4和牛丼
而且牛味十分濃郁,配埋炸蒜一齊食,更惹味
真心推介

⭐️五芝士要素味噌麵團薄餅($98)
五芝士要素味噌麵團薄餅
哩個薄餅相當有驚喜!

食完一啖,同朋友都忍唔住講「好好味!」

五芝士要素味噌麵團薄餅
芝士極多!但出奇地一啲都唔漏。仲有最正嘅拉絲環節
五款芝士味道配合極好,身位芝士控嘅我,真係滿足哂我嘅願望
而且餅底都值得一讚,口感香脆,內裡鬆軟,麥味香濃
[必點item
]

我同朋友都飽到差啲食唔落
但食到咁豐富,埋單都係3百幾,大部分菜式$100以下,以尖沙咀商場地段,CP值極高,絕對超值!

另外服務質素都好好,餐廳好貼心咁準備左信封俾我哋裝口罩,但我哋眼大睇過龍睇唔到
,準備用紙巾包好口罩個陣,外藉侍應好貼心即時提我地,非常細心
下次一定再同朋友Encore
2021-04-17 95 浏览
今日陪老媽子喺尖沙咀做完啲嘢之後,去咗The One行街,行到攰攰地見到fifth element menu嘅食物相好似好正咁,所以就決定試下。坐低之後,職員好好地同我哋講個袋可以放住喺隔離先,有人坐先拎開總括都多食物選擇,有飯、意粉、薄餅、小吃、輕食,不過星期六、日、公眾假期就冇lunch Set。一嚟到已經勁香蒜蓉包味,牛舌煮得好淋,而且肉質唔榎歰歰,啲汁又可以點蒜蓉包食。我哩個係黑毛和牛溫泉玉子自家咖喱飯;似7成熟嘅薄切嘅黑毛和牛重牛味,而且個咖喱一啲都唔辣,點醬食都完全唔會搶咗啲牛味。而飯係我最鍾意食嘅珍珠米,撈埋咖喱同溫泉蛋食好好味,不自覺下就食晒啲飯。哩間我覺得服務質素同食物質素都係算小高水準!唯一少少不足就係食物唔算好熱。

黑毛和牛溫泉玉子自家咖喱飯

2021-04-17