2023-03-18 50 浏览
自從充滿藝術氣息嘅商場「 K11 Musea 」 @k11musea開咗之後我就成日去入面嘅餐廳食飯今次仲比我搵到呢間 #武士主題日式餐廳「 五武士 」 @five_samurai一入到去已經感覺到別樹一格嘅環境及氣氛內有3個獨立的用餐空間包括左邊的鐵板燒房中間的海景吧枱及右邊的和食專區店員隨即安排我哋坐右邊窗邊位置第一眼就望到牆壁上有五個武士圖案嘅牆畫作裝飾加埋海景及美食相伴一邊觀賞一邊嘆日本菜享受一個愉快嘅晚上餐牌嘅食物種類林林總總包括由名廚主理嘅菜式有日式鐵板燒、串燒、精緻和食等如套餐方面分別有精緻日式鐵板燒晚餐以及豪華和牛海鮮日式鐵板燒晚餐等搞到我哋每一款都想試吓添❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🇯🇵 《 5 Samurai Teppanyaki Menu 》 ‍【 前菜 】前菜三點賣相好吸引左邊係日本蕃茄好鮮甜中間係蟹肉水云酸酸甜甜好開胃還有一碗沙律菜很新鮮‍【 刺身三點 】一次過可以嘆晒三款刺身當中包括有帶子、牡丹蝦、吞拿魚點少得我最鍾意食嘅牡丹蝦刺身好大隻好肥美好鮮甜‍【 #鐵板燒 】終於輪到主菜鐵板燒了包括有 #南非活鮑魚、時令海鮮-真鱈魚
自從充滿藝術氣息嘅商場

一邊觀賞一邊嘆日本菜
享受一個愉快嘅晚上

餐牌嘅食物種類林林總總
包括由名廚主理嘅菜式
有日式鐵板燒、串燒、精緻和食等
如套餐方面分別有精緻日式鐵板燒晚餐

中間係蟹肉水云酸酸甜甜好開胃
還有一碗沙律菜很新鮮

‍【 刺身三點 】

一次過可以嘆晒三款刺身
當中包括有帶子、牡丹蝦、吞拿魚
點少得我最鍾意食嘅牡丹蝦刺身
好大隻好肥美好鮮甜

‍【 #鐵板燒 】
終於輪到主菜鐵板燒了
包括有 #南非活鮑魚、時令海鮮-真鱈魚
以及《A5 熊本和王》牛薄燒

‍【 甜品

第一款橙肉的 #日本夕張蜜瓜
每一小件都超多汁好鮮甜
為呢一餐豐盛嘅晚餐畫上了完美的句號

( ͡° ͜ʖ ͡°) 五武士 [ @five_samurai ]——日本嘢——❝ 型格打卡海景居酒屋鐵板料理誠意新鮮食材大飽口福 ❞✿ 有機菠菜配胡麻醬 $98芝麻另上 自己磨完再配埋落胡麻菠菜粒粒芝麻好有口感 有機菠菜好新鮮作為前菜非常合適同開胃~✿ 刺身拼盤五點 $468刺身全部今日新鮮空運到港 大大盤非常吸睛啱哂打卡之餘重大飽口福😋- 岩手縣日本蠔有柚子啫喱同三文魚籽作點綴唔使加豉油已經好夠味 蠔肉新鮮肥美好鬼正~- 北海道帆立貝口感非常爽口肉質肥厚 夠哂新鮮~- 牡丹蝦 大大隻夠厚肉- 中拖羅 / 油甘魚 厚切新鮮肥美 口感佳✿ 法國鵝肝多士 $300鵝肝煎得剛好 充滿油香香氣四溢配上意大利黑醋紅酒汁中和油膩感✿ 鐵板蘭王和牛炒飯 $188用咗熊本和王和牛配埋蘭王蛋 真心屈機!睇見已經流晒口水!蛋漿撈埋粒粒分明嘅珍珠米炒飯 和牛份量比例算多 做到每一啖都有和牛粒口感豐富好好味好滿足!甜品重有日本蜜瓜 好甜好幸福~另外重叫咗兩杯cocktails 兩杯都係粉紅色 好有少女感又香又易入口 好清新好啱女仔飲~╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌗🤤跟我搵食~請follow: @when_she
——日本嘢——

❝ 型格打卡海景居酒屋鐵板料理
誠意新鮮食材大飽口福 ❞

✿ 有機菠菜配胡麻醬 $98
芝麻另上 自己磨完再配埋落胡麻菠菜
粒粒芝麻好有口感 有機菠菜好新鮮
作為前菜非常合適同開胃~

刺身拼盤五點 $468
有柚子啫喱同三文魚籽作點綴
唔使加豉油已經好夠味 蠔肉新鮮肥美
好鬼正~
- 北海道帆立貝
口感非常爽口肉質肥厚 夠哂新鮮~
- 牡丹蝦 大大隻夠厚肉
- 中拖羅 / 油甘魚 厚切新鮮肥美 口感佳

✿ 法國鵝肝多士 $300
鵝肝煎得剛好 充滿油香香氣四溢
配上意大利黑醋紅酒汁中和油膩感

✿ 鐵板蘭王和牛炒飯 $188
用咗熊本和王和牛配埋蘭王蛋 真心屈機!
睇見已經流晒口水!
蛋漿撈埋粒粒分明嘅珍珠米炒飯
和牛份量比例算多 做到每一啖都有和牛粒
口感豐富好好味好滿足!

甜品重有日本蜜瓜 好甜好幸福~

另外重叫咗兩杯cocktails
兩杯都係粉紅色 好有少女感
又香又易入口 好清新好啱女仔飲~

╰☆* 推介指數:🌕🌕🌕🌕🌗

🤤跟我搵食~請follow: @when_she_bites

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿
2023-03-12 64 浏览
放工最適合去食飯輕鬆一下~早幾日去左呢間有日式鐵板燒、串燒、精緻和食同酒水,同時坐擁維港海景的餐廳—五武士,餐廳內設有三個獨立的酒水體驗空間,包括手工啤酒、雞尼酒、清酒和葡萄酒🍷·餐廳內座位不算太多,但勝左空間感足夠,唔會覺得好擠逼,職員服務都好好,會介紹下每道菜嘅特別之處😆可惜今次餐廳比較多人,未坐到窗邊海景位,下次早啲book定先得🙈·1️⃣桂花蜜糖日本高糖蕃茄($88)加左桂花蜜的蕃茄味道幾清新😍甜度適中·2️⃣有機菠菜配即磨胡麻醬($98)菠菜煮得岩岩好,清甜爽口😚😚加左胡麻醬更加香😆如果覺得唔夠,仲可以另外再自己即磨胡麻灑上面·3️⃣土佐鰻魚豆腐($138)鰻魚整得唔錯,背面魚皮位剪得脆脆地,魚肉軟腍,口感層次豐富·4️⃣刺身三點有牡丹蝦、吞拿魚和油甘魚,最鍾意食油甘魚,魚香味幾突出😍·5️⃣熊本產A5和王和牛薄燒($480/100g)和牛肉質軟腍,牛味突出,唔會好重油脂味,中間仲卷住滿滿的蔥,食落無咁油膩·6️⃣地雞湯素麵($98)經理特別推介😂果然好有驚喜,地雞湯非常鮮甜,濃濃的雞味,麵條都可以吸到雞湯味🤤🤤·7️⃣鯛魚白湯稻庭烏冬($128)湯底好香魚味,魚肉處於岩岩熟嘅狀態,非常嫩滑😚·最後職員
放工最適合去食飯輕鬆一下~
1️⃣桂花蜜糖日本高糖蕃茄($88)
加左桂花蜜的蕃茄味道幾清新😍甜度適中
2️⃣有機菠菜配即磨胡麻醬($98)
3️⃣土佐鰻魚豆腐($138)
鰻魚整得唔錯,背面魚皮位剪得脆脆地,魚肉軟腍,口感層次豐富
4️⃣刺身三點
有牡丹蝦、吞拿魚和油甘魚,最鍾意食油甘魚,魚香味幾突出😍
5️⃣熊本產A5和王和牛薄燒($480/100g)
6️⃣地雞湯素麵($98)
7️⃣鯛魚白湯稻庭烏冬($128)
湯底好香魚味,魚肉處於岩岩熟嘅狀態,非常嫩滑😚
最後職員送上靜崗縣蜜瓜,為這一餐畫上完美句號😙蜜瓜非常甜,肉質好腍好熟,好好食😆
好少去Musea食野,但估唔到Musea會有間性價比咁高嘅日本餐廳,食材仲來自日本,可以食到日本嘅味道▫️餐廳坐落海旁,可以一邊望住個海一邊食高質日本料理▫️餐廳以武士為主題,牆上貼左江户時代嘅武士做裝飾,更有日本風味▫️店內店員全部都好有禮貌同細心,會主動走黎介紹菜式仲會睇下我地有冇咩需要🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄 $𝟴𝟴用上來自日本清心縣嘅蕃茄,甜度較高無酸味配埋桂花蜜更加突顯番茄清甜,好fresh🐡燒雞泡魚干 $𝟵𝟴 好鍾意佢嘅雞泡魚干燒得好淋,而且帶少少甜味😋🦐炸白蝦 $𝟭𝟮𝟴 經理上菜個陣都有介紹呢道係佢自己都好鍾意食嘅小食,聽到已經好有驚喜成隻蝦仔炸到脆卜卜可以成隻食,加埋沙律醬勁香口🍤特上天婦羅盛 $𝟯𝟲𝟴脆漿好薄,大量嘅炸蔬菜,蕃薯、南瓜、冬菇、秋葵等之餘,仲有超肥美嘅炸蝦天婦羅,食落每隻都啖啖肉,肉質實淨鮮甜😋🐚燒左口裙邊配三文魚子 $𝟭𝟳𝟲 幾片煙燻味極重嘅左口裙邊包住鮮甜嘅三文魚子,三文魚子一咬落去已經爆哂嘅鮮味出黎,配埋柚子醋可以為成道菜再提鮮🤤🍞車海老伴蝦膏牛奶多士 $𝟯𝟬𝟬 多士先煎香左,好香口,配上勁大隻燒過嘅車海老🤤啖啖肉,肉質好彈牙,真係好正最正一定要點埋伴碟嘅

▫️餐廳坐落海旁,可以一邊望住個海一邊食高質日本料理

🍅桂花蜜糖日本高糖蕃茄 $𝟴𝟴
用上來自日本清心縣嘅蕃茄,甜度較高無酸味
配埋桂花蜜更加突顯番茄清甜,好fresh

🐡燒雞泡魚干 $𝟵𝟴
好鍾意佢嘅雞泡魚干燒得好淋,而且帶少少甜味😋

🦐炸白蝦 $𝟭𝟮𝟴
成隻蝦仔炸到脆卜卜可以成隻食,加埋沙律醬勁香口

🍤特上天婦羅盛 $𝟯𝟲𝟴

🐚燒左口裙邊配三文魚子 $𝟭𝟳𝟲

🍞車海老伴蝦膏牛奶多士 $𝟯𝟬𝟬
最正一定要點埋伴碟嘅汁,醬汁用左車海老嘅蝦頭貼海膽熬製而成,味道好鮮,為車海老嘅蝦味同蝦味額外錦上添花😋

🥘鐵板日本產蘭王蛋和牛炒飯 $𝟭𝟴𝟴
用左熊本縣的頂級品牌「和王」和牛炒,和牛粒好嫩滑,充滿油脂香

飯粒炒得好乾身,配埋燶邊煎蘭王蛋,蛋白煎得好白脆,蛋黃流心🤤撈埋炒飯一齊食好香口😍而且炒飯份量唔少,和牛粒都有好多😍性價比超高,好推薦

Cocktail同mocktail由調酒師調酒,餐廳有個吧枱可以望到調酒師調酒,好有氣氛
🍸V-𝗣𝘂𝗻𝗰𝗵 $𝟳𝟴
由焙茶、菠蘿、柚子、白蘭瓜調製而成
菠蘿嘅酸甜味最突出,好fresh

🍸𝗠𝗼𝗺𝗼 𝗛𝗶𝗴𝗵𝗯𝗮𝗹𝗹 $𝟭𝟭𝟴
由桃同Whisky調製而成,酒味比想像中突出

食物味道同店員服務全部都咁高質,唔怪之得咁多人對佢嘅評價咁高,佢絕對係我會回味無窮同再訪嘅日本餐廳
  • 炒飯
車車最近去左位於K11 MUSEA嘅E間日本餐廳, 餐廳位置優越, 可以邊品嚐美食邊欣賞到壯麗嘅海景, 餐廳裝潢走簡約, 現代設計風格, 令人覺得好relax! 食物方面都好多樣化, 而且食材新鮮, 相當有驚喜!⭐魚籽燒左口魚邊配酸汁肉質口感鮮嫩, 魚籽鮮味亦好突出, 搭配酸汁更令口感提升⭐高湯煮榮螺榮螺經過高湯煮過, 肉質鮮味有彈性, 湯汁熱辣辣鮮甜味美好好味⭐富士山炸白蝦白蝦炸得酥脆可口, 外層嘅麵衣都好香脆, 佐酒一流⭐牡丹蝦,赤身,帶子刺身刺身非常新鮮厚切, 鮮甜味美⭐特上天婦羅天婦羅炸得金黃酥脆, 麵衣非常薄, 完全唔油膩, 食材嘅味道亦相當豐富, 每啖能夠食到唔同風味, ,而且份量十足, 一份兩個人share岩岩好⭐鐵板美國牛肉牛肉非常嫩滑包住蔥蒜, 咬落去好juicy, 滿滿油香, 沾上蕃茄香草更惹味, 亦可搭配喜瑪拉亞鹽食用, 旁邊嘅日本冰菜爽脆可口好新鮮 ⭐串燒豆腐豆腐用上串燒嘅方式更好味, 外層焦脆口感軟嫩多汁, 滋味十足⭐免治雞肉棒雞肉棒口感不錯, 沾上蛋汁更邪惡⭐飯糰茶漬飯飯糰脆卜卜口感不錯, 加入茶湯令味道更富層次感

⭐魚籽燒左口魚邊配酸汁
肉質口感鮮嫩, 魚籽鮮味亦好突出, 搭配酸汁更令口感提升

⭐高湯煮榮螺

⭐富士山炸白蝦
白蝦炸得酥脆可口, 外層嘅麵衣都好香脆, 佐酒一流

⭐牡丹蝦,赤身,帶子刺身
刺身非常新鮮厚切, 鮮甜味美

⭐特上天婦羅

⭐鐵板美國牛肉

⭐串燒豆腐

⭐免治雞肉棒
雞肉棒口感不錯, 沾上蛋汁更邪惡

⭐飯糰茶漬飯
飯糰脆卜卜口感不錯, 加入茶湯令味道更富層次感
2023-02-28
2023-03-07 140 浏览
四人慶生日 叫咗$1480x2歺 另order 串燒beer n sake 埋單$4830 這個景色在K11本來價錢公道,可惜食物太差,份量極少,沙律前菜細到不得了,想叫sake menu上$680 sake 又話賣晒 經理拎第二個special offer menu 跟住又話平個枝又賣晒,叫我哋order $750 嘈左佢幾句先話收$680! 個碗飯 真係一個細食嘅女子還啱啱好 我本人認為不值得這個價錢 不會再幫襯 相信其他去過的都不會再回頭

🧡Please follow my IG : orororenji☆ 五武士尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖✦ Five Samurai Tasting Menu• 沙律清新開胃。• 季節前菜螢光魷魚• 天婦羅三品有菇、番薯同南瓜,脆卜卜,粉漿唔會太厚。• 名物一品 鮑魚茶碗蒸,鮑魚彈牙,入面都仲有其他料,例如蟹肉,同埋蛋好滑。• 青森縣鮑魚好正!鮮味彈牙,配左個羅勒香草醬,感覺又清新左。• A5熊本和王牛薄燒呢個和王勁正,肉味濃得黎肉質又好嫩,入口即溶,配左日本冰菜、番茄香草汁同岩鹽,點少少番茄汁中和油膩感,令到成個味道提升左。• 串燒三品靜岡車厘茄同德島阿波美雞頸 雞軟骨,平時少d會食雞頸,又幾嫩滑架喎,雞軟骨就好爽口。• 茶壺海鮮湯好清甜,入面仲有隻蜆肉,同埋一壺份量都幾多下。• 高菜魚苗炒飯粒粒分明又夠乾身,滿足!• 靜岡蜜瓜勁甜呀!好味!✦ Momo Highball帶桃味得黎whisky味都好濃,好飲。✦ Azuki FizzGin做底,味道幾特別,少少酸得黎有微微紅豆味。呢個tasting menu都幾好,可以試到晒天婦羅、
☆ 五武士

✦ Five Samurai Tasting Menu

• 沙律
清新開胃。

• 季節前菜
螢光魷魚

• 天婦羅三品
有菇、番薯同南瓜,脆卜卜,粉漿唔會太厚。

• 名物一品

• 青森縣鮑魚
好正!鮮味彈牙,配左個羅勒香草醬,感覺又清新左。

• A5熊本和王牛薄燒

• 串燒三品

• 茶壺海鮮湯
好清甜,入面仲有隻蜆肉,同埋一壺份量都幾多下。

• 高菜魚苗炒飯
粒粒分明又夠乾身,滿足!

• 靜岡蜜瓜
勁甜呀!好味!

✦ Momo Highball
帶桃味得黎whisky味都好濃,好飲。

✦ Azuki Fizz
Gin做底,味道幾特別,少少酸得黎有微微紅豆味。

呢個tasting menu都幾好,可以試到晒天婦羅、串燒同埋鐵板燒,餐廳環境好舒服好開揚,服務又好,搵次再黎先٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

2023-03-05 96 浏览
昨天生日四人宴,被環境吸引第一次幫襯!野食是我前所未有的少和差!消費成5千元,但相對食品約5佰元。服務又差!只知飲品又掠水!非常非常非常差!如果您吾信去試!我包你一世後悔!K11 竟然有一間如此差到比深水埗還差的餐廳。一定不要去!
2023-02-28 78 浏览
𝘁𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗳𝗲𝗮𝘀𝘁 𝗮𝘁 @five_samurai 🥢 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝘀𝗮𝘀𝗵𝗶𝗺𝗶 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿, 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗿𝗮𝘄𝗻 𝘀𝗽𝗮𝗴𝗵𝗲𝘁𝘁𝗶, 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗯𝗲𝗲𝗳 𝗿𝗼𝗹𝗹, 𝘄𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝘀𝘁𝘂𝗳𝗳𝗲𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝟭𝟬/𝟭𝟬 𝘀𝗮𝘁𝗶𝘀𝗳𝗶𝗲𝗱🤤 𝗲𝗻𝗱𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗻𝗶𝗴𝗵𝘁 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮 𝗷𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗺𝗲𝗹𝗼𝗻 𝘀𝗹𝗶𝗰𝗲!.二訪 @k11musea 海景日式餐廳 @five_samurai ,今次撞正有restaurant week menu更加抵食,由前菜刺身到主食同甜品加埋有成九個course👅 最鐘意海老蝦乳一口意粉,即場將蝦頭蝦膏煮成意粉汁超鮮甜!和牛薄燒卷卷住炸蒜片同香蔥食落香口惹味,蘭王蛋炒飯都唔錯,唯獨海鮮湯咸咗少少~
想搵間得體啲既日本餐廳,揀左K11 Musea既五武士🥷🏿餐廳用日本武士做主題,係周圍的裝飾都會見到武士的蹤影,燈光都會偏暗黑啲◾️Book位個陣可以request 窗邊位,咁就可以望正維港既景色🌃Tasting Menu食到鐵板燒鮑魚、和牛,仲有多款菜式例如天婦羅、串燒等。前菜有開胃沙律🥗螢光魷魚漬,跟住上左3款串燒,日本蕃茄超甜🍅名物一品有日本白蘿蔔,炆得好淋好清甜。天婦羅三品炸的酥脆。主角係鮑魚,煎得好香好彈牙🍤A5 熊本和牛牛薄燒包住蔥,食落Juicy,肉質好嫩!最後飲左海鮮湯,比較清甜,仲有炒飯係好好食,粒粒分明好有口感。甜品係法式雲呢拿蛋糕,成個set都幾多食!🔸沙律 🥗🔸季節前菜—螢光魷魚漬🦑🔸串燒三品—日本蕃茄、雞頸肉、雞軟骨🍢🔸名物一品—日本白蘿蔔🔸天婦羅三品—菇、南瓜、蕃薯 🍠🔸北海道蝦夷活鮑魚、A5 熊本和牛牛薄燒🐮🔸茶壺海鮮湯🫖🔸炒飯(日本新潟魚沼米)🔸法式雲呢拿蛋糕🍰每位$1480📍#五武士 (#尖沙咀美食)尖沙咀K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

前菜有開胃沙律🥗
螢光魷魚漬,跟住上左3款串燒,
日本蕃茄超甜🍅
名物一品有日本白蘿蔔,炆得好淋好清甜。
天婦羅三品炸的酥脆。
主角係鮑魚,煎得好香好彈牙🍤
A5 熊本和牛牛薄燒包住蔥,食落Juicy,肉質好嫩!
最後飲左海鮮湯,比較清甜,
仲有炒飯係好好食,粒粒分明好有口感。
甜品係法式雲呢拿蛋糕,成個set都幾多食!

🔸沙律 🥗
🔸季節前菜—螢光魷魚漬🦑
🔸串燒三品—日本蕃茄、雞頸肉、雞軟骨🍢
🔸名物一品—日本白蘿蔔
🔸天婦羅三品—菇、南瓜、蕃薯 🍠
🔸北海道蝦夷活鮑魚、A5 熊本和牛牛薄燒🐮
🔸茶壺海鮮湯🫖
🔸炒飯(日本新潟魚沼米)
🔸法式雲呢拿蛋糕🍰
每位$1480

📍#五武士 (#尖沙咀美食)

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_尖沙咀
2023-02-27 62 浏览
*💭五武士位於𝓚11 𝓜𝓾𝓼𝓮𝓪內以日本武士為主題的餐廳,位於海傍附近所以有超美的維港海景😍餐廳主打鐵板燒及多款日式食物例如刺身、壽司、串燒🤤✏︎半熟北海道吞拿魚沙律灸燒過的吞拿魚超香,魚味濃郁☺️配上酸酸甜甜的沙律菜😋✏︎免治雞肉棒配日本初生蛋雞肉棒是由師傅人手打成,再配上在𝟕𝟐小時內由日本運到香港的初生蛋,蛋味超濃郁🤤✏︎北海道鱈埸蟹腳天婦羅相當引人注目的菜式,大大隻鱈埸蟹腳,香脆的外衣,蟹肉鮮甜結實,還有岩鹽和天婦羅汁可以點😍✏︎鐵板燒虎蝦大大隻虎蝦,鐵板燒過後十分滋味,還有特製醬汁調味😋✏︎熊本和王和牛薄燒牛肉薄片包住蔥花、洋蔥、炸蒜,牛肉油脂感重,分成六塊,非常足料😍
💭五武士

位於𝓚11 𝓜𝓾𝓼𝓮𝓪內以日本武士為主題的餐廳,位於海傍附近所以有超美的維港海景😍餐廳主打鐵板燒及多款日式食物例如刺身壽司、串燒🤤

✏︎半熟北海道吞拿魚沙律
灸燒過的吞拿魚超香,魚味濃郁☺️配上酸酸甜甜的沙律菜😋

✏︎免治雞肉棒配日本初生蛋

✏︎北海道鱈埸蟹腳天婦羅

✏︎鐵板燒虎蝦
大大隻虎蝦,鐵板燒過後十分滋味,還有特製醬汁調味😋

✏︎熊本和王和牛薄燒
2023-02-26 55 浏览
週末約左朋友食餐好既慰勞下自己!尖沙咀K11 Musea既呢間五武士主打高質日式料理,環境寬敞舒適,仲可以睇到個維港靚景添。午市提供各款日式定食,選擇都幾多元化。有串燒、魚生飯、壽喜燒、天婦羅等等選擇。今次試左佢哋嘅壽喜燒。壽喜燒御膳有3款,用上唔同產地既牛肉,價錢由$428-$688不等。試左美國牛肉壽喜燒御膳性價比都幾高!牛肉睇到好靚既雪花紋,一人份有足足9塊,勁滿足!牛肉既肉質都好軟嫩,牛味相當突出呀!點埋蛋液更加滑溜。而個壽喜鍋入面既材料都幾豐富,有各款蔬菜、豆腐、雜菌、粉絲等等,壽喜湯甜甜地,好味喎!另一款定食試左天婦羅。武士海蝦天婦羅御膳,有5隻海蝦,蝦肉爽口得黎鮮味十足。不過唯一美中不足會比較單寡,如果有埋其他野菜天婦羅配搭下就更好啦!每款定食都包括前菜、沙律、茶碗蒸、白飯、漬物、麵豉湯同埋甜品。茶碗蒸唔錯。入面都幾足料又鮮甜!甜品估唔到會係蛋糕。朱古力蛋糕同榛子脆脆蛋糕都幾濃郁,唔會太甜!
週末約左朋友食餐好既慰勞下自己!

午市提供各款日式定食,選擇都幾多元化。
有串燒、魚生飯、壽喜燒、天婦羅等等選擇。

今次試左佢哋嘅壽喜燒。

試左美國牛肉壽喜燒御膳性價比都幾高!
牛肉睇到好靚既雪花紋,一人份有足足9塊,勁滿足!

牛肉既肉質都好軟嫩,牛味相當突出呀!
點埋蛋液更加滑溜。

另一款定食試左天婦羅。
武士海蝦天婦羅御膳,有5隻海蝦,蝦肉爽口得黎鮮味十足。

每款定食都包括前菜、
沙律、
茶碗蒸、白飯、漬物、麵豉湯同埋甜品
茶碗蒸唔錯。

入面都幾足料又鮮甜!

甜品估唔到會係蛋糕。

朱古力蛋糕同榛子脆脆蛋糕都幾濃郁,唔會太甜!
大大個海景 環境氛圍勁正🏮位於K11 musea旁MUSE edition嘅五武士 以日式鐵板燒/精緻和食同串燒為主 裝修高級時尚 帶有濃濃日式風格🇯🇵當日坐喺吧枱位置 一邊睇住師傅整野食 一邊望住大大個維港景嘆美食 絕對係一大享受❤️▫️三點刺身三款食落去都好有幸福感覺🥰尤其是吞拿魚 質感軟綿夠肥美 油甘魚肉厚肥嫩帶油香🐟帶子細緻甘甜▪️有機菠菜配胡麻醬胡麻醬同芝麻會另外上 首先將芝麻磨碎 再連埋胡麻醬倒落菠菜拌勻 效果特別香😍有機菠菜真係勁新鮮 ▫️半熟吞拿魚椰菜沙律又再讚一下呢度嘅吞拿魚真係好出色🥹半熟一樣咁好食 一樣咁軟綿 而且個醬汁有別與一般沙律醬 食落惹味開胃▪️炸白蝦炸得好脆身 啱晒鐘意食炸野嘅我😜同蛋黃醬絕配 而且一份嘅份量都幾多▫️特上天婦羅盛好豐富🍤三隻炸蝦最正 夠彈牙 另外仲有蟹鉗同小池魚 蔬菜方面就有秋葵/青椒/南瓜/冬菇/茄子等等 整體都做得好好 唔油膩亦唔會有油膱味😌炸粉幾薄 食落幾爽▪️車海老伴蝦膏牛奶多士賣相幾靚🌸虎蝦好大隻 多士烘到脆脆地 點蝦膏食充滿鮮味▫️鐵板日本產蘭王蛋和牛炒飯用呢個炒飯嚟做結尾真係無敵🍚和牛味道濃郁 飯都炒至粒粒分明 同蛋汁拌勻成碗飯都好香好好

▫️三點刺身
▪️有機菠菜配胡麻醬
▫️半熟吞拿魚椰菜沙律
▪️炸白蝦
▫️特上天婦羅盛
▪️車海老伴蝦膏牛奶多士
賣相幾靚🌸虎蝦好大隻 多士烘到脆脆地 點蝦膏食充滿鮮味
▫️鐵板日本產蘭王蛋和牛炒飯
用呢個炒飯嚟做結尾真係無敵🍚和牛味道濃郁 飯都炒至粒粒分明 同蛋汁拌勻成碗飯都好香好好味
2023-02-25 70 浏览
It is a nice place to stay for chat. There are many choice for drinks and so it should be a perfect place for drinks with friend. Unfortunately, I drove that night and can’t enjoy this.The food quality is good. As for seats near window, they can accommodate four ppl but it looks vague.
2023-02-24
2023-02-14 78 浏览
點樣食推介✨⭐️K11MUSEA 海景餐廳⭐️⭐️尖沙咀日本菜⭐️五武士 地址:K11 MUSEA MUSE Edition1樓125號舖🍖海鮮寄せ鍋 二人前 $688 (7/10)依個海鮮鍋認真真材實料,有二人份嘅南非鮑魚、日本活地蛤、松葉蟹鉗/腳、海蝦,全部幫你切好曬方便進食,仲有雜錦蔬菜拼盤,湯底係海蝦味,比較清淡,可以食到蔬菜同海鮮嘅鮮甜💓,如果可以加個烏冬會更加perfect池,我就追加左個日本和牛(80g $298),肉質都算嫩🍖三點刺身 $228 (7.2/10)油甘魚腩超厚切油脂感豐富👍🏻,帆立貝夠甜,連個牡丹蝦都唔夠佢黎🤣🍖半熟吞拿魚野菜沙律 $128 (7.5/10)吞拿魚赤身外層輕輕煎過仲用醬油漬過🥰,同柚子汁好夾~~-回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)-人均:$500服務:(7/10)店內仲有鐵板燒選擇(⊙ω⊙),除左火鍋仲有大量居酒屋美食添~
點樣食推介✨

⭐️K11MUSEA 海景餐廳⭐️
⭐️尖沙咀日本菜⭐️

五武士

🍖海鮮寄せ鍋 二人前 $688 (7/10)
$298),肉質都算嫩

🍖三點刺身 $228 (7.2/10)

🍖半熟吞拿魚野菜沙律 $128 (7.5/10)
吞拿魚赤身外層輕輕煎過仲用醬油漬過🥰,同柚子汁好夾~~
回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

人均:$500
服務:(7/10)