2022-07-26
最近聽朋友講呢座工廈入面有間食雞既地方幾唔錯,見今日有時間就緊係拉埋朋友一齊去試下好唔好味啦! 聽講呢間主打既濃雞湯無味精嫁,好似真係幾唔錯,價錢又唔貴,性價比都算幾高添,就算一星期食幾日都應該一定冇問題啦!😎🍽 二撇雞 🐥胡麻雞絲粉皮($22)夏日炎炎最岩就係叫個冷拌作頭盤開胃菜啦,賣相係好好既,粉皮帶點爽口同一般上海菜既粉皮有少少分別,但小編就覺得胡麻醬口味偏重而且唔算好掛汁,味道上就中規中矩。🐷 失傳已久的豬扒($26)豬扒炸得夠酥脆,火侯又岩岩好,口感倣到外脆內軟,而家肉質唔會好dry仲夠哂juicy添,呢樣抵讚既! 👍🏻🥟 紅油抄手(三粒) ($21)大大粒既雲吞相當足料,而家餡料入面仲有蝦同豬肉添,當然正宗既紅油抄手只有豬肉作餡料,雲吞配埋特製既醬汁,味道帶少少麻麻香香和辣,再加埋醬汁又帶點黑醋味,好開胃,有種感覺令到人食完一粒又一粒!😋💡小知識:紅油抄手既醬汁其實做法唔算太難,就算足不出戶,只要屋企有呢幾樣材料就可以輕易整出自己喜愛既口味啦,都只係要醬油、鎮江醋、糖、蒜蓉、麻油以及靈魂人物花椒辣油,就搞掂好醬汁啦!係咪好易呢,大家都可以快D試下整啦!🍲 花膠雞濃湯米粉($
🍽 二撇雞 🐥
胡麻雞絲粉皮($22)
🐷 失傳已久的豬扒($26)
🥟 紅油抄手(三粒) ($21)
🍲 花膠雞濃湯米粉($58)
見到menu上有個推介既手指公,即刻要order黎試下啦! 奶白色既湯底,炆得軟腍既花膠,再加埋嫩滑既雞件,整個組合真係唔錯唔錯! 湯底飲落味道夠滋補夠香,花膠唔算好大塊但食落夠軟身而且有少少黏口,雞件方面有少少像海南雞,食落好肉嫩雞皮夠爽口,麵底方面有米線/上海麵/米粉選擇,小編當然係簡左米粉黎配濃湯啦,吸哂濃湯既米粉輕易幾啖就食哂啦,就算飲哂成個湯都唔會覺得口渴添阿!味道真係好好阿起碼一定有得encore再食先啦!
🍽 二撇雞 @brotherchickenhk
🏡 觀塘開源道60號駱駝漆大廈三期4樓O室
推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先