2020-11-07 185 浏览
«1105»大角咀親民西餐唔止好食 連碟都賞心悅目😍﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣🥗三文魚沙律超!大!碟!菜好多三文魚好多芝士粉都好多😂 三條女食咗三轉先清晒,食草食到攰,沙律菜咬落去係新鮮爽脆有埋車厘茄添,超足料!▷二世祖特色三文魚沙律 $98▶三級風暴薯條 $108(黑松露 蜜糖燒烤醬 明太子醬)🍟嗰日冇粗薯就轉咗薯角(雖然我唔明點解有薯角而會冇粗薯🤣)反正重點係個汁度,三種醬汁都各有特色,明太子其實係蟹籽來的,撈埋落其他兩隻混醬咁食都唔錯!影完相到食個陣都仲係熱同脆嘅,證明真係剛炸起👍🏻▷墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $148🍕Pizza好好食!個配搭已經係無敵,將所有好味嘅嘢加埋一齊,咁多料集齊晒係個脆薄批上面,基本上每一啖都係食到2-3種料,墨魚汁芝士仲有拉芝效果,正!😚▶大啡菇牛肝菌黑松露天使麵 $148🍄另一款菇X3無敵配搭🤗 粒菇幾juicy🤩 上面加塊芝士脆片成個擺盤出晒黎😬 天使麵份量又係超多!多到啲汁其實唔係好夠,不過食落去又唔會話太乾同埋冇味,依然係好重嘅菇同黑松露味~▶抹茶奶昔 $42▷蝶荳花蜜糖青檸梳打 $42飲品都非常啱影相,就是為了打卡而存在的
«1105»

大角咀親民西餐唔止好食 連碟都賞心悅目😍
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷二世祖特色三文魚沙律 $98

▶三級風暴薯條 $108
(黑松露 蜜糖燒烤醬 明太子醬)

▷墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $148

▶大啡菇牛肝菌黑松露天使麵 $148

▶抹茶奶昔 $42

▷蝶荳花蜜糖青檸梳打 $42

飲品都非常啱影相,就是為了打卡而存在的!🤪

成餐飯不停講好味喎~好味喎~跟住不停食食食,其實見飽但好食又唔想晒野,最後清晒!飽到捧住個肚走🤰🏻🤰🏻🤰🏻

呢間份量普遍都真係好巨型,又抵又好食,都啱一大班朋友share食,推薦推薦💛

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
二世祖
大角咀福全街18號地舖
/ 二世祖 Easy Joe /📍 大角咀福全街18號地舖📞 2506 0638🌟 評分:8.5 / 10______________________________💬 上個週末一嚐呢間位於大角咀嘅文青cafe🤤 平時經過會見到好多人排隊 而lunch時段亦都無得訂枱 所以今次專程12點幾就嚟到 但都係得番bar枱可以坐😂所以如果係weekend想嚟試嘅朋友記得預少少時間嚟等位👻 總括嚟講 店內嘅裝修、出餐速度、食物質素都對得住個價錢😎▪️ 黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 $98唔洗一百蚊都食到足料黑松露意粉😝 虎蝦好大隻 燒到啱啱好 肉質爽口彈滑👍🏻意粉都夠彈牙 忌廉醬夠晒creamy 兩個人都大讚好食😋但小編建議最好share嚟食 因為一個人食晒成個set會太漏🤣▪️牛肋骨蕃茄焗飯 $78我估呢個應該係最近新加嘅菜式 因為睇番餐牌都搵唔番🤣 個人認為呢個飯份量比較多 雖然牛肋骨煮得都夠淋好軟滑 值得一讚 但整體唔算太特別 呢個價錢試下其他lunch set 嘅菜式都仲有好多選擇🤓▪️二世祖特濃朱古力 跟餐半價$24 二世祖嘅朱古力真係極濃勁好飲😆😆😆佢係一壺咁拎出嚟 唔會加冰落去搞到食完
/ 二世祖 Easy Joe /

📍 大角咀福全街18號地舖
📞 2506 0638
🌟 評分:8.5 / 10

▪️ 黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 $98

▪️牛肋骨蕃茄焗飯 $78

▪️二世祖特濃朱古力 跟餐半價$24
二世祖嘅朱古力真係極濃勁好飲😆😆😆佢係一壺咁拎出嚟 唔會加冰落去搞到食完飯杯嘢飲味道都淡晒😛 入口濃郁又順滑 好似食緊成排朱古力咁 但又唔算好甜😚大推!

▪️朱古力咖啡 跟餐半價$24
既然個朱古力咁出名 我哋都試埋嗰mocha睇下有冇驚喜😝 只可以講其實都好出色 朱古力味夠濃 又帶到咖啡嘅香滑 不過朱古力實在太好飲 如果唔係特別鍾情於咖啡都建議一試二世祖嘅特濃朱古力🍫

2020-11-01
2020-11-03 124 浏览
間唔中都會同大學同學聚會,幾個女仔傾下計今次大同簡左呢間餐廳,要預早訂位當日我時間剛好就到咗,但都要等多5-10分鐘先有台叫完野食之後我地開始傾計等野食今次我地係三個女仔食,但叫得太多野最後食唔晒首先一定要叫薯條 好好食係岩岩炸好的pizza就麻麻地,下次我唔會再叫,個餅底好一般意粉就正正常常,好夠味同埋叫咗個牛😟但可惜個牛麻麻地,望落去其實好似整得岩岩好,但可能係舊肉本身一般,所以食落有d un ,我地每人食左一舊仔兩舊就放棄咗野飲叫咗兩款,兩款都好好飲,但一定要鍾意甜先喜歡😋😋😋我係甜品愛好者,所以like爆呢到啲野飲
間唔中都會同大學同學聚會,幾個女仔傾下計
今次大同簡左呢間餐廳,要預早訂位
當日我時間剛好就到咗,但都要等多5-10分鐘先有台
叫完野食之後我地開始傾計等野食

今次我地係三個女仔食,但叫得太多野最後食唔晒
首先一定要叫薯條 好好食係岩岩炸好的

pizza就麻麻地,下次我唔會再叫,個餅底好一般

意粉就正正常常,好夠味

2020-10-31 400 浏览
💛黃店💛呢間cafe好近我屋企 計埋今次已經去咗四次 之前嗰三次係食dinner 所以唔洗排隊 就可以直接入去 但係如果係食lunch嘅話 就要早啲去 如果唔係就要排長龍啦!𝔘𝔧𝔦 𝔐𝔞𝔱𝔠𝔥𝔞 𝔚𝔥𝔦𝔱𝔢 ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢 𝔪𝔦𝔩𝔨 $④⑧見佢呢款出咗期間限定 忍唔住嗌咗呢樽💚佢哋用咗玻璃樽裝 木碟上放咗細杯 matcha倒出嚟好滑好香 無諗過加入白朱古力又幾夾 幾好飲👍𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢 $④⑧去得呢度一定要嗌呢樽招牌朱古力奶 有好重好濃嘅朱古力 又唔會太甜 相信朱古力控一定超鍾意❤️𝔖𝔱𝔯𝔞𝔴𝔟𝔢𝔯𝔯𝔶 𝔐𝔦𝔩𝔨 𝔖𝔥𝔞𝔨𝔢 $④②賣相幾令 但係飲咗一啖 我覺得有啲伏 唔太好飲 不過可能因人而異 因為本身自己唔太鍾意飲士多啤梨嘅嘢𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 𝔐𝔦𝔵 𝔖𝔞𝔩𝔞𝔡 (𝔓𝔞𝔯𝔪𝔞 ℌ𝔞𝔪) $⑨⑧擺上枱嘅時候我同啲fd都嚇親 無諗過會咁大碟 食落口好fresh 加入parma ham都好夾 成碟感覺超健康𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 𝔖𝔭𝔢𝔠𝔦𝔞𝔩 𝔇𝔞𝔦𝔩𝔶 𝔓𝔦𝔷𝔷𝔞 $⑦⑧是日精選係雞肉pizza好驚喜😍 佢哋係用薄批嚟整 加入芝麻沙津醬同埋芝士 但係食咗兩件都唔會覺
💛黃店💛

𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢 $④⑧
𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢

𝔖𝔱𝔯𝔞𝔴𝔟𝔢𝔯𝔯𝔶 𝔐𝔦𝔩𝔨 𝔖𝔥𝔞𝔨𝔢 $④②
𝔖𝔱𝔯𝔞𝔴𝔟𝔢𝔯𝔯𝔶 𝔐𝔦𝔩𝔨 𝔖𝔥𝔞𝔨𝔢

是日精選係雞肉pizza好驚喜😍 佢哋係用薄批嚟整 加入芝麻沙津醬同埋芝士 但係食咗兩件都唔會覺得好膩
𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 𝔖𝔭𝔢𝔠𝔦𝔞𝔩 𝔇𝔞𝔦𝔩𝔶 𝔓𝔦𝔷𝔷𝔞

𝔈𝔢𝔩 • 𝔒𝔪𝔢𝔯𝔦𝔠𝔢 $①⑤⑧
鰻魚好大條🐟 佢哋嘅鰻魚汁好香 除此之外 底下有好大份嘅滑蛋 兩邊鋪咗好多木魚碎 成碟份量大到驚人😋
𝔈𝔢𝔩 • 𝔒𝔪𝔢𝔯𝔦𝔠𝔢

2020-09-13
𝔈𝔞𝔰𝔶 𝔍𝔬𝔢 ℭ𝔥𝔬𝔠𝔬𝔩𝔞𝔱𝔢
𝔈𝔢𝔩 • 𝔒𝔪𝔢𝔯𝔦𝔠𝔢
Book左3位,埋單$800, 食完認真唔會有下次. 各位唔好因為佢係文青+黃店名來中伏.今晚我地order左: 脆爆牛柳, 鰻魚蛋包飯, 軟殼蟹黑松露薄餅,避風塘雞翼,凍+熱特濃朱古力, 玫瑰鮮奶.聲稱廚師推薦脆爆牛柳, 極道難食, 高級茶記都好食過佢. 一上檯睇落將近全熟, 肉質又乾又硬又柴, 食落似食緊湯渣既瘦肉. 仲要配把小得可憐刀仔切肉, 切到手都軟先食到幾舊. D醬汁睇落好濃 食落淡而無味, 連麥當勞提子醬都比佢有味. 仲有底下薯蓉口感正中, 味道一個字形容 "淡". 極道不推薦.見到人人都叫鰻魚蛋包飯, 打卡係幾好,食落就係food court 質素,鰻魚味道同口感似係吉之島急凍原條鰻魚拎去用微波爐叮熱. 蛋包飯方面, 蛋整到好老,D飯底好油, 似係豉油撈飯味道,呢碟飯要成$108, 我去food court外賣個蛋包飯自己叮番熱條急凍鰻魚都做到.本來好期待軟殼蟹黑松露薄餅, 又係上檯打卡好, 食落只係急凍食品.薄餅係急凍拎出泥叮熱,個底係白雪雪.黑松露食落極淡 唔睇menu以為食緊芝士薄餅. 個軟殼蟹係炸得好, 不過味道係成餐入面最咸!!!! 即使配埋無味薄餅, 你只會

本來好期待軟殼蟹黑松露薄餅, 又係上檯打卡好, 食落只係急凍食品.薄餅係急凍拎出泥叮熱,個底係白雪雪.黑松露食落極淡 唔睇menu以為食緊芝士薄餅. 個軟殼蟹係炸得好, 不過味道係成餐入面最咸!!!! 即使配埋無味薄餅, 你只會食到好咸味道.

特濃朱古力係招牌飲品, 第一啖飲落去的確係好濃朱古力, 然後飲多幾啖發現係廉價朱古力既味道. 飲維記特濃朱古力奶仲好味 期望大 落差大

避風塘雞翼
不過不失,正正常常

玫瑰鮮奶
只係幾塊玫瑰花瓣配明治牛奶

同意服務係差
雖然知道用餐時間得90分鐘 但佢安排入坐時間唔準時又上菜慢 叫得愈多食物 你就要愈趕住食 去到最後果10分鐘 , 出面冇客等緊都連續2個人過泥催交檯2次 成餐連水都冇人幫你加

我地食完都有肚柯情況 懷疑食物唔乾淨
綜合以上,我建議大家食其他黃店,大把選擇!!!!
牛柳
急凍鰻魚蛋包飯
軟殼蟹黑松露薄餅
2020-10-28 126 浏览
身邊好多朋友話二世祖好出名 每次去都要等1個鐘以上 見位置咁近小妹公司 約埋班女同事一齊去朝聖🥰我地12點去到 完全唔洗等😋入到去見到個牆身同D碟都好靚 打卡一流🍝野食方面:原條饅魚蛋包飯⭐️⭐️⭐️⭐️必食推介 份量夠大 鰻魚勁大條 味道唔錯二世祖特濃朱古力⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必飲推介抺茶牛奶⭐️⭐️⭐️⭐️好濃抺茶味 但個人感覺較甜檸檬茶沙冰⭐️⭐️⭐️⭐️ 飲到有檸檬皮喺入面 唔錯士多啤梨奶昔⭐️⭐️⭐️ 奶味較重 味道都尚可虎蝦蕃茄意粉⭐️⭐️⭐️呢個菜式其實好難整得難食😂都算不錯 係可以想像到嘅味道青口唔知乜野燴飯⭐️⭐️本人唔食青口 只係試左飯...食唔出係咩汁 覺得怪怪地😅下次黎唔會再嗌呢個是日精選薄餅⭐️⭐️雞肉係冇味的 勝在Pizza餅底係薯蓉 幾特別 總括而言 服務態度一般 我地揀嘅食物冇預期咁高質 但勝在D野 (碟同環境)係打卡able而野飲真係值得推介嘅😂都有足夠理由黎試一次

野食方面:

而野飲真係值得推介嘅😂都有足夠理由黎試一次
2020-10-23
  • 檸檬茶沙冰
  • 原條鰻魚蛋包飯
最近介紹咁多靚T,其實我同時都有周圍發掘小店~其中位於大角咀嘅Easy Joe就係我近期試過、感覺都幾滿意嘅餐廳之一!​名就叫二世祖,但嚟到感覺並唔離地呢!裝修大玩工業風,牆壁又有一系列繽紛塗鴉,幾貼近後生仔口味!😎​▲「二世祖」不離地,裝修貼近後生仔口味!​▲壁畫好抵死,睇見都忍唔住想打卡!​▲嚟到呢度一定要試佢哋嘅鰻魚蛋包飯!​▲黃店PePe認證!至於食物方面,晚市以大角咀嚟講屬中價,但水準係唔錯ge!今次我就試咗佢哋最有名嘅原條鰻魚蛋包飯,配蜜糖芥末炸雞翼及洛神花柚子梳打,簡簡單單又一餐!​✦原條鰻魚蛋包飯份量比想像中大,原條鰻魚舖係蛋包飯上!目測有近30cm,上枱時真係有啲擔心食唔哂!😂佢唔止長,啲肉仲好厚身軟冧,配埋個蒲燒鰻魚汁,好味呀!🤤​另外,鰻魚下有勁多滑蛋及木魚,滑蛋幾滑,不過點嫌碎咗啲。清晒啲飯都仲好多餸餘下,真係好少可食飯,會餸多過飯,成件事個價唔算平,但份量多,幾足料ge!✦蜜糖芥末炸雞翼一碟炸雞翼有6隻,加埋有一堆沙律,價錢都算合理。佢個芥末幾濃,入口拿拿地口,加埋蜜糖,香香辣辣,幾正!不過唔好辣嘅朋友可能會頂唔順。​✦洛神花柚子梳打初初點呢款,係因為顏值高,
原條鰻魚蛋包飯
▲「二世祖」不離地,裝修貼近後生仔口味!
​▲壁畫好抵死,睇見都忍唔住想打卡!
​▲嚟到呢度一定要試佢哋嘅鰻魚蛋包飯!
​▲黃店PePe認證!

✦原條鰻魚蛋包飯
蜜糖芥末炸雞翼
✦蜜糖芥末炸雞
洛神花柚子梳打
✦洛神花柚子梳打
初初點呢款,係因為顏值高,但上枱個樣反而比想像中唔同,隻杯勁高,同埋無紅色漸變!坦白就啲失望😂​
不過,呢款特飲又無想像中咁甜,酸甜梳野,幾消暑。​
2020-10-20
蜜糖芥末炸雞翼
2020-10-21 224 浏览
OpenRice 見10之有9都點呢個樽裝朱古力,果然名不虛傳,朱古力濃厚甜滑,份量夠兩杯,跟餐加$24真係必叫!朋友叫左凍latte,原來仲正過個朱古力!espresso 份量最少有1.5 shot, 溝咁大杯奶都飲到好濃香咖啡味,又係加$24,唔點唔得🤣🤣主食係超厚牛肉burger,burger唔洗講夠juicy 味道層次豐富,薯條都炸得唔錯👍🏿蕃茄冬蔭公雞肉意大利粉,burger比較heavy就叫左個甜甜酸酸嘅意粉,食落又唔錯bor!
朱古力

• 二世祖特濃朱古力
相對連鎖店,我其實比較中意發掘小店。Easy Joe位於大角咀福全街,係旺角站行大概十分鐘,位置唔算太方便!經朋友介紹,今日襯假期午市黎試吓先!(lunchtime無訂枱服務,晚市有)😉.舖頭裝修行簡約工業風,今日係星期六既lunchtime,排隊既人比較多,所以我地都等左大概半個鐘!最後店員安排左近門口既高枱櫈位置俾我哋! .📌原條鰻魚蛋包飯($158)勁吸睛打卡一流📸既原條鰻魚蛋包飯😍店舖選用超大條日本海鰻,無乜骨啖啖肉,肉質挺身嫩滑,份量十足!上面嘅滑蛋份量勁足,用左5隻日本雞蛋製造,嫩滑,蛋香味又濃。加上大量木魚片,雖然木魚片偏咸左少少,但個底用翻普通白飯,中和翻個味道👍🏾.📌經典芝士洋蔥牛肉漢堡🍔配炸薯條 🍟($108)一上枱已經聞到好香炸薯條味,新鮮熱辣🤤Burger既配料有芝士🧀、洋蔥🧅、漢堡扒🐃、生菜🥬、蕃茄🍅 個包加左牛油🧈去烘,食落真係脆口😱 外脆內軟!牛肉比較失望,六成熟左右,好juicy,但無咩牛肉味!芝士灸燒過,食落好香芝士味!但洋蔥食落太生,無乜點食!.跟lunch set 可以半價升級📌凍72.5% 二世祖特濃朱古力🍫(跟餐半價 $24) 上枱時有隻玻璃杯
📌原條鰻魚蛋包飯($158)

勁吸睛打卡一流📸既原條鰻魚蛋包飯😍
📌經典芝士洋蔥牛肉漢堡🍔配炸薯條 🍟($108)

一上枱已經聞到好香炸薯條味,新鮮熱辣🤤
跟lunch set 可以半價升級
📌凍72.5% 二世祖特濃朱古力🍫(跟餐半價 $24)

上枱時有隻玻璃杯仔,啱哂打卡📸用!
朱古力漿每日用1小時全人手製,製成嘅朱古力會冷藏4小時,再用日本明治特濃4.3鮮奶沖製,濃度達72.5%,飲落濃郁順滑,仲保留小小黑朱古力既甘苦味,唔會得個甜字!另外因為佢係成枝放入雪櫃雪凍,而唔係加冰落個朱古力度,所以唔會越飲越淡,每一啖都好似第一啖甘香濃,兩個人share一枝剛剛好😍👍🏾
P.s. 如果你係食開80-90%苦朱古力,
呢個朱古力對你黎講就可能會太甜!
總括黎講,食物質素唔錯,
午市餐牌每個月會更新一次。可以一試😉👍🏾
2020-10-18 338 浏览
今日終於得閒可以黎Easy Joe, 因為實在排太奈la今日有d 時間就黎排下。原來,排隊真係有原因,因為真係好好食💛餐廳內既外牆壁畫都好有心意,大家都可以慢慢發掘店員服務都好貼心*二世祖朱古力 - 入口濃郁、順滑,濃烈既朱古力入口衝擊舌頭一點也不過甜* 士多啤利奶昔 - 有小小果粒,亦好香奶味,不會太"傑"*原條鰻魚蛋包飯 - 鰻魚無骨配鰻魚汁恰到好處!再加上佢個蛋有用牛奶去炒,帶有更深一層既口感建議鰻魚同蛋同飯一齊食* 黑松露原隻虎蝦忌廉意大利意 - 虎蝦燒到岩岩好,肉質爽彈意粉彈牙!黑松露汁好濃郁,不過有D 膩, 如果一個人食會有D 吃不消!總括而言,如果唔係咁多人排隊,我都會成日去食💛好似Dinner 可以Book 位我會推薦朱古力同鰻魚飯,真係要一試
今日終於得閒可以黎Easy Joe, 因為實在排太奈la
💛餐廳內既外牆壁畫都好有心意,大家都可以慢慢發掘
店員服務都好貼心

二世祖朱古力

一點也不過甜

士多啤士奶昔

* 士多啤利奶昔 - 有小小果粒,亦好香奶味,不會太"傑"

*原條鰻魚蛋包飯 - 鰻魚無骨配鰻魚汁
恰到好處!再加上佢個蛋有用牛奶去炒,帶有更深一層既口感
建議鰻魚同蛋同飯一齊食

大蝦黑松露意粉

總括而言,如果唔係咁多人排隊,我都會成日去食
💛好似Dinner 可以Book 位

我會推薦朱古力同鰻魚飯,真係要一試

二世祖朱古力
士多啤士奶昔
大蝦黑松露意粉
2020-10-17 165 浏览
成日聽人講好出名 所以又刻意過黎平日既lunch 寫明係即叫即整 好怕會遲返公司。。早左少少去 除左我 仲有另一位客人早到去等開門十二點準時有員工去拉起道閘門面就係咁啦 玻璃上面有句Let’s chill like a easy joe入到餐廳 直望最入既位置都有呢句二世祖係我細個嗰陣形容好食懶飛富二代既詞語( ´▽`)而家呢一代唔知仲有冇呢個詞呢?我都好似好耐冇聽過呢個term好啦 因為限聚令既原故 枱同枱之間都有個易拉架隔住一般餐廳都用白色或透明膠板所以呢道比較特別 又似襯返個場易拉架都比較靈活 可以二人枱四人枱拼湊店員帶我埋左枱就放低左一個紙袋唔係用黎放口罩 係放用過既紙巾幾好喎!好少見餐廳會有呢種保護執枱員工既措施 兩個人叫左兩份食物同兩杯野飲落單前店員都有再提醒係涼拌天氣未至於變到好涼 所以都ok既( ´▽`)上枱又真係唔係好凍 係平時水機出常溫水既溫度焦糖合桃正 唔軟身 甜甜地虎蝦仁 本身諗住叫得蝦仁都係細細舊但佢比想像中大件 個蝦肉質感都係結實既係意粉凍姐 個蝦上枱仲暖既望落去有啲似炒意 不過唔油都唔乾身有個豉油汁底 唔係就咁生抽或壽司豉油佢係甜甜地既 而個色水都係接近茶
成日聽人講好出名 所以又刻意過黎
平日既lunch 寫明係即叫即整 好怕會遲返公司。。
早左少少去 除左我 仲有另一位客人早到去等開門
十二點準時有員工去拉起道閘

門面就係咁啦 玻璃上面有句
Let’s chill like a easy joe

入到餐廳 直望最入既位置都有呢句
二世祖係我細個嗰陣形容好食懶飛富二代既詞語( ´▽`)
而家呢一代唔知仲有冇呢個詞呢?
我都好似好耐冇聽過呢個term

幾好喎!好少見餐廳會有呢種保護執枱員工既措施

兩個人叫左兩份食物同兩杯野飲
海鹽焦糖合桃虎蝦仁涼拌柚子豉油意粉

落單前店員都有再提醒係涼拌
天氣未至於變到好涼 所以都ok既( ´▽`)
上枱又真係唔係好凍 係平時水機出常溫水既溫度
望落去有啲似炒意 不過唔油都唔乾身
有個豉油汁底 唔係就咁生抽或壽司豉油
佢係甜甜地既 而個色水都係接近茶色
柚子豉油感覺上都幾清新
整體黎講係好食既 都討好既( ´▽`)
蒜香青口香草忌廉燉飯

另一個係友人喺社交平台見到話好靚既燉飯
賣相黎講 首先白色底既飯唔用白色碟要讚
青口有刻意擺法
不過個人覺得睇落好漏( ´▽`)
到食落口 咦原來唔係嗰回事
冇忌廉嗰種膩 係比較重草青味
佢個香草忌廉反而忌廉冇乜creamy 搶出黎
食落都係好清新既草味。。唔算鹹同唔甜
蒜真係落哂青口道 同個飯無關
純粹個人口味問題
個人覺得唔太吸引唔太鍾意隻草味

雖然話朱古力奶最出名 但其實我唔飲朱古力( ´▽`)
叫左杯latte 配隻羹仔有啲別緻哈哈哈
飲落去同JCO差唔多味
應該係因為大家都用明治奶?
個花好靚 個杯好大隻 應該有12-16oz?

其實啲野飲都好大杯
叫左杯mocha 都係好大杯
最後友人係飲唔完
本身覺得飲品半價 作為lunch都真係貴
不過原來咁大杯 咁都唔錯既其實

2020-10-16
海鹽焦糖合桃虎蝦仁涼拌柚子豉油意粉
2020-10-16 101 浏览
早前終於同朋友去咗《二世祖》食Lunch, 經過對上一次摸門釘之後, 已經緊記住呢度係逢星期一唔開的!雖然呢度嘅位置比較吊腳,但亦冇阻呢班小黃人嚟支持!平日嘅Lunch 都座無虛席!我哋分別點咗一份二世祖Pizza 同黑松露原隻虎蝦意大利粉!朋友就飲咖啡,而我本來想飲招牌特飲二世祖特濃朱古力,可惜當日已經賣晒,咁唯有試住特濃宇治抹茶白朱古力奶先啦!呢度啲嘢食同嘢飲都真係幾有水準喎!Pizza 足料又香黑松露味,而碟意大利粉嘅汁又夠Creamy! 仲有我個支抹茶白朱古力奶唔單止夠滑仲好夠凍添!好滿足嘅一餐!💛💛💛

2020-10-16 81 浏览
大角咀與旺角之間有一間Cafe,都好多人排住隊等位去㗎 !Menu都幾多選擇😆 如果咁啱下次經過都會想再去食多次嘅😉➖溫泉蛋煙三文魚忌廉扁意粉 $128少失望🤏我朋友唔食得菇菌類 會敏感,專登問店員依個意粉有冇菇,店員答「冇」,最後上到枱原來有大量菇🌚...費事麻煩店員唯有我哋自己挑走啲菇出嚟,我幫手食咗佢😅都真係幾普通,太多cream,勁漏!🤰味道就係忌廉味,完。😂➖原條鰻魚蛋包飯 $158份量好勁,滑蛋都好多!仲要原條鰻魚,焗得啱啱好,唔會扯唔開,兩個人share食絕對夠!➖抹茶鮮奶$42其實想飲玻璃樽仔嗰款,但好似唔覺眼有得嗌,所以叫咗抹茶鮮奶,飲得出抹茶味好濃郁亦帶點甘苦😋👍 熱一定好飲過凍,因為香啲🍵

溫泉蛋煙三文魚忌廉扁意粉 $128

原條鰻魚蛋包飯 $158

抹茶鮮奶$42
2020-10-16 243 浏览
終於試到二世祖喇😍·•特濃宇治抹茶白朱古力奶。真係算好濃,因為加咗白朱古力所以係有d甜,不過都蓋唔過抹茶味,真係好香濃🤤雖然佢係凍既不過佢無加冰唔會影響到個濃度😆•二世祖特濃朱古力。超級濃,鍾意飲朱古力既你唔好錯過!無加冰,原樽上所以一樣keep到濃厚既朱古力味😋由甜品寫起因為好靚☺️•二世祖超級窩夫配豆腐雪糕($88)。我覺得窩夫唔夠脆,但佢2款醬好有驚喜,抹茶蛋黃醬,雖然蛋黃味唔係好出但抹茶味好出色,配窩夫好好味😋而杯仔既係士多啤梨乳酪mousse,唔會好甜又夠特別,配豆腐雪糕都好出色,唔會溶得好快而且超有豆腐味👍🏼•大啡菇牛肝菌黑松露天使麵配芝士脆片($148)。黑松露超香,個汁少少竭身,我鍾意呀🤤,芝士脆片記得撈埋意粉一齊食,唔係就會太鹹喇!•墨汁芝士軟殻蟹燒煙三文魚海鮮薄餅($148)。黑媽媽好過引,軟殻蟹🤤🤤•原條鰻魚蛋包飯($158)。真係好大條,完全揾唔到d飯😂個蛋整得好滑,好味呀😋
終於試到二世祖喇😍

墨汁芝士軟殻蟹燒煙三文魚海鮮薄餅
  • 二世祖超級窩夫配雪糕
  • 山楂玫瑰烏龍茶
2020-10-10 120 浏览
其實我呢日一啲都唔肚餓,只不過難得星期六經過見到竟然唔使排隊😯,所以就入咗去食😌.叫咗呢個海鹽焦糖合桃虎🦐蝦仁涼拌柚子豉油意粉🍝,涼拌柚子🍊望落感覺冇咁滯,但係單睇過名已經覺得個味道十分複雜😅,又海鹽又焦糖又柚子又豉油,本住一試嘅心態,膽粗粗叫嚟試吓,出嚟嘅效果柚子同豉油味都夾😋,有啲日本style 🇯🇵,不過個合桃就唔係好襯😆.飲品叫咗特濃宇治抹茶白朱古力奶🥛,其實我本人唔係太鍾意白朱古力,因為驚太甜🙊,但係見佢係期間限定,加上我作為一個抹茶控所以都叫嚟試吓啦,出嚟都唔會太甜,但係就有抹茶嘅回甘味,唔錯,值得一試😋👍🏻