2021-06-28 1999 浏览
星期六特登去咗位於大角咀一間小餐廳食晏,阿女話想試呢間餐廳好耐,但係經常排長龍,冇機會食到。嗰日好好彩,竟然排咗一張枱就有位,好開心!店名「二世祖 Easy Joe)好搞笑, 店內裝修也挺特別。原來星期一係休息日,午市更不設加一。用餐碟非常精美,不能不打卡啊!墨汁芝士軟殼蟹燒三文魚海鮮pizza($158)淨係聽個名都知夠晒豐富, 薄餅脆脆的,軟殼蟹雖然係細隻,但都比想像中大少少,也可跟薄餅切成八份,蟹殼唔係太夠脆,可能係「軟殼」嘅原因🤪。Pizza面除咗有三文魚同海鮮外,原來仲有薯蓉,一口有齊咁多食材都幾好味。阿女讚不絕口。原條鰻魚蛋包飯($168)原條鰻魚大大條夠睇頭,味道正常。炒蛋多過飯,嫩滑可口,還有好多木魚片喺飯面飄下飄下,賣相唔錯。百利甜酒鮮奶咖啡($48)本身就鍾意飲鮮奶咖啡,加埋百利甜酒嘅酒香味,更加正!凍二世祖特濃朱古力($48)果然係「特濃」,朱古力夠晒濃郁可口,好彩唔係太甜,而且夠大瓶,抵飲!

墨汁芝士軟殼蟹燒三文魚海鮮pizza($158)

原條鰻魚蛋包飯($168)

百利甜酒鮮奶咖啡($48)
本身就鍾意飲鮮奶咖啡,加埋百利甜酒嘅酒香味,更加正!

凍二世祖特濃朱古力($48)
2021-06-26
午餐
今次一嚐人氣黃店二世祖 Easy Joe 💛六點開始晚市 我地星期日嘅5點45分去到已經有人排緊隊 最好book定位先餐單食物選擇好多有All day breakfast,Risotto, fusion西式食品等小店面積唔大 但裝潢很有意思趣味十足既壁畫啱晒用黎打卡食品都好有水準 全部即叫即整 食得出用料同埋食物配搭都好有心思絕對唔係二世祖靠父幹 係憑實力吸引人氣😁#八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽八爪魚口感彈牙 蜆肉份量足夠但偏細粒墨汁闊條麵亦非常高質墨汁味道有層次 配合三文魚籽既咸香帶出海鮮鮮味而闊條麵有口感 唔會好硬或者過淋#三級風暴薯條有別於普通薯條佢既薯條係好似薯塊咁 份量十足 兩個人食真係食唔晒😮‍💨醬汁有黑松露醬﹑明太子醬同香蒜醬黑松露醬味道最濃郁明太子醬帶點咸香香蒜醬蒜味唔重 反而似濃味少少既沙律醬#蕃茄忌廉勁多蝦雲吞杯呢個都係新既小食蕃茄忌廉味道剛好 完全突出番蝦先係主角勁多蝦真係名不虛傳食落去啖啖蝦肉 爽滑彈牙美中不足係雲吞皮唔夠脆口同有簡水味#二世祖特濃朱古力招牌朱古力真係必試以特制朱古力醬同特濃鮮奶沖制入口好重朱古力同奶香味但唔算會好確喉像到後面仲有少少酒香味#朱古

今次一嚐人氣黃店二世祖 Easy Joe 💛

好耐無食過焗得咁好嘅心太軟👍🏻
記得留肚試吓啊

#益力多沙冰
真係好大杯
到底有幾多杯益力多係入面 (笑
飲到尾都唔會覺得好水
好有滿足感
2021-06-23 50 浏览
其實我哋話咗要去食好耐,但可惜因為間Café嘅位置真係唔太就腳,亦都長期有唔少人排香蔥蟹肉鵪鶉蛋多士 $78呢個小食真係十分足料,喺塊烘到勁脆嘅多士上面🍞放咗一堆就嚟滿瀉嘅蟹肉,而上面仲有一整隻鵪鶉太陽蛋🍳 一咬落去,蛋黃即刻咇曬出嚟😍片皮鴨醬鴨肉意大利飯 $178相比之下,呢碟主菜就較為失色食落去都真係有片皮鴨醬味,但係啲鴨肉略嫌嚡咗啲🦆不過佢呢碟飯嘅鴨肉都唔少,相當足料🤩

香蔥蟹肉鵪鶉蛋多士 $78
呢個小食真係十分足料,喺塊烘到勁脆嘅多士上面🍞

片皮鴨醬鴨肉意大利飯 $178
相比之下,呢碟主菜就較為失色
2021-06-22 104 浏览
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【二世祖Cafe 食過lam lam脷】其實我哋話咗要去食好耐,但可惜因為間Café嘅位置真係唔太就腳,亦都長期有唔少人排🥲 講咗半年,都係最近先有機會過到去試吓。亦都好好彩嗰日無人排隊,基本上唔使等就入到去啦🤩 期待咗咁耐都無令我失望,啲嘢食有新意得嚟,食落去都幾夾,行咁遠去食都值得啊😋~我是Menu~香蔥蟹肉鵪鶉蛋多士 $78呢個小食真係十分足料,喺塊烘到勁脆嘅多士上面🍞 放咗一堆就嚟滿瀉嘅蟹肉,而上面仲有一整隻鵪鶉太陽蛋🍳 一咬落去,蛋黃即刻咇曬出嚟😍 配埋一絲絲鮮甜嘅蟹肉🦀 已經調好味嘅關係,既有口感,又夠味道。除咗一碟三塊嘅多士之外,佢伴碟嘅青瓜、煙三文魚同埋蔥都幾好食,我哋食到一滴不剩🤤 超級滿足!片皮鴨醬鴨肉意大利飯 $178相比之下,呢碟主菜就較為失色🥲 雖然Menu入面寫明只係片皮鴨醬,食落去都真係有片皮鴨醬味,但係啲鴨肉略嫌嚡咗啲🦆 不過佢呢碟飯嘅鴨肉都唔少,相當足料🤩 都算對得住個價錢😂 而佢哋嘅意大利飯煮得啱啱好,既唔會太水,亦唔會太稠,口感幾好。未撈啲醬之前就咁食係淡淡哋嘅忌廉味,撈咗落啲意大利飯食落去都真係幾夾,令
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【二世祖Cafe 食過lam lam脷】
香蔥蟹肉鵪鶉蛋多士

~我是Menu~

香蔥蟹肉鵪鶉蛋多士 $78

片皮鴨醬鴨肉意大利飯 $178
相比之下,呢碟主菜就較為失色🥲 雖然Menu入面寫明只係片皮鴨醬,食落去都真係有片皮鴨醬味,但係啲鴨肉略嫌嚡咗啲🦆 不過佢呢碟飯嘅鴨肉都唔少,相當足料🤩 都算對得住個價錢😂 而佢哋嘅意大利飯煮得啱啱好,既唔會太水,亦唔會太稠,口感幾好。未撈啲醬之前就咁食係淡淡哋嘅忌廉味,撈咗落啲意大利飯食落去都真係幾夾,令人食完一啖又一啖😛

特濃宇治抺茶白朱古力奶 $48
佢哋呢度嘅飲品一嗌就會嚟一大樽,足夠兩個人Share住飲🥛 之前試過最signature嘅朱古力,所以就試吓呢隻寫住係期間限定嘅特濃宇治抺茶白朱古力奶🤓 呢款飲品聞落去就已經有勁濃嘅抺茶味,飲落去就更甚🍵 而因為佢哋落咗白朱古力嘅關係,杯飲品相對會比較稠,不過入口都幾順滑。總體嚟講,呢款飲品溝得唔錯,抺茶同白朱古力balance得幾好,冇搶大家嘅味,值得一試🤪

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
二世祖 (大角咀)
大角咀福全街18號地舖

Ig: @kwanfoodies
特濃宇治抺茶白朱古力奶
🙍🏽‍♀️冇資格做二世祖💸🗺唯有去食餐飯🍽幻想下囉🙆🏻‍♀️💭一直想試依間餐廳好耐🤤但聽講成日都好ᖴᑌᒪᒪ ᗷOOKIᑎG👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧仲要大角咀,所以一推再推🥴⚠️我今次係有ᗷOOK枱去⚠️去完先知,原來旺角行過去係幾分鐘就到🥲原來係咁方便🤣🤣~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 二世祖特色沙律 ($98) 🥗沙律可以揀配煙三文魚Smoked Salmon🔥🐟/ 巴馬火腿Parma Ham🥓因ᏢᏆᏃᏃᎪ已經有煙三文魚💁🏻‍♀️所以我就揀左要Parma Ham🥓份量大到呢😳唔係得菜多呀🤭係連Parma Ham都勁多呀🤩(有3片長長既🤪)Parma Ham唔係🙅🏻‍♀️個種硬堀堀🙅🏻‍♀️得個鹹字,而係肉質係柔軟🧏🏻‍♀️又有🤏🏻鹹香,又唔會過多脂肪😚表面有加到勁多芝士粉🧀同較健康既沙律黑醋汁,仲加左黑椒調味🖤🧂沙律菜🥗仲有加到青蘋果片🍏 • 車厘茄🍅 • 松子 • 中東米🍚 • 紫洋蔥🧅 食落口感勁豐富🤗依排成日出去食飯💃🏻食番碟沙律真係岩晒👏🏻.  ▪ 墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 ($158) 🖤🦑🧀🦀🔥🐟🌊🍕一上枱,見到
🙍🏽‍♀️冇資格做二世祖💸🗺
唯有去食餐飯🍽幻想下囉🙆🏻‍♀️💭
仲要大角咀,所以一推再推🥴
⚠️我今次係有ᗷOOK枱去⚠️
去完先知,原來旺角行過去係幾分鐘就到🥲
原來係咁方便🤣🤣

▪ 二世祖特色沙律 ($98) 🥗
份量大到呢😳唔係得菜多呀🤭
係連Parma Ham都勁多呀🤩(有3片長長既🤪)
而係肉質係柔軟🧏🏻‍♀️又有🤏🏻鹹香,又唔會過多脂肪😚
依排成日出去食飯💃🏻食番碟沙律真係岩晒👏🏻
二世祖特色沙律🥗 •   巴馬火腿Parma Ham🥓
二世祖特色沙律🥗 •  巴馬火腿Parma Ham🥓

一上枱,見到原隻軟殼蟹🦀已經嘩左出黎😍
👯‍♀️同行朋友都忍唔住拎電話出黎影📸即刻Send俾朋友睇📲
🦀軟殼蟹炸到脆卜卜💥冇好厚既炸粉🤭
ᏚᏆᏃᎬ大隻到😳橫跨每一塊ᏢᏆᏃᏃᎪ🍕,
蟹🦀係有膏有肉,唔係得炸漿👍🏻
輕輕燒過🤏🏻🔥既煙三文魚魚油🐟滲埋落Pizza到😝
墨汁芝士🦑🧀同批底中間🍕夾左一層薄薄地既薯蓉🤏🏻🥔
Pizza係薄批底🍕🤌🏻食落係脆既✨唔會乾✨
全部野加埋,成個Pizza好豐富🤤好足料,
食落🙅🏻‍♀️唔會好油,食完墨汁🖤牙🦷同嘴👄都冇變黑蚊蚊🙅🏻‍♀️🖤

▪ 二世祖超級窩夫配雪糕 ($98) 🧇🍨🍵🫐
雪糕有2️⃣種味揀,豆腐🤍 / 玄米茶🍚🫖
上枱時,店員續一介紹每個醬💁🏻‍♀️
中間杯仔裝住既係🍓🧀士多啤梨芝士醬(酸酸甜甜),
旁邊係🍵🍳抹茶蛋黃醬(抹茶味唔苦),
仲有藍莓🫐同加左玫瑰花瓣🌹裝飾,
窩夫暖暖地,蛋香味好勁🥰
外層少少脆✨入面鬆軟帶🤏🏻少少濕潤。又唔會好甜👍🏻
仲有4️⃣舊,同朋友一人2️⃣舊,一舊配一種醬,簡直完美☺️
而雪糕🍨我揀左玄米茶味,米味🍚 • 茶味🫖都有。

▪ 野飲▪
▫️凍❄️特濃宇治抹茶白朱古力奶🇯🇵🍵🤍🍫🥛 ($48)
 ❣️期間限定Limited Edition❣️
宇治抹茶粉🇯🇵🍵再加日本4.3牛乳沖🇯🇵🥛,
抹茶味好出🍵好濃郁,但又唔會過多到有茶澀味👍🏻
開頭仲驚白朱古力🤍🍫會太甜搶左味,又冇喎😎
質感偏杰身,唔係🙅🏻‍♀️稀了了,飲落好順滑🧏🏻‍♀️
凍❄️特濃宇治抹茶白朱古力奶🇯🇵🍵🤍🍫🥛

▫️凍❄️二世祖特濃朱古力🍫 ($48)
絕對唔係😤🙅🏻‍♀️開粉朱古力💯
係用左72.5%濃度朱古力🍫再用1hr人手製朱古力漿🍫🥣
再加日本4.3牛乳沖🇯🇵🥛質感冇抹茶個支咁杰,
但係朱古力味超香濃🍫🍫好滑🧏🏻‍♀️又唔會好甜😝
飲到酒店級🏅既朱古力味道🏆
凍❄️特濃宇治抹茶白朱古力奶🇯🇵🍵🤍🍫🥛  •   凍❄️二世祖特濃朱古力🍫

👆🏻2款野飲都用左玻璃樽裝👆🏻勁岩打卡📷📸
旁邊有杯仔🍶俾你可以倒出黎細細啖👄慢慢品嚐😌
真心,如果用飲筒🥤或者成支飲🍼真係會晒左。
答唔到你邊支好飲d,✌🏻支都好好飲😋
建議大家試晒🤣🤣
凍❄️二世祖特濃朱古力🍫 • 凍❄️特濃宇治抹茶白朱古力奶🇯🇵🍵🤍🍫🥛

🔺 朱古力🍫🍵奶昔不設外賣🙅🏻‍♀️🥡
🔺 温馨提示💕餐廳好ᖴᑌᒪᒪ🈵,見到好多客Walk in都冇位,記得要ᗷOOK枱📱
🔺 Lunch☀️午市只可Walk in
🔺 Dinner🌙晚市可以📱ᗷOOK枱(枱會ᕼOᒪᗪ 1️⃣0️⃣分鐘),限時90分鐘
🔺 甜品只限🌙晚市供應🍰
🔺 店員好細心,好有Heart 💕落完單會覆一次📝
放低野食時,又會稍作介紹💁🏻‍♀️
特別係甜品,每個醬都講俾我地知係咩😊
🔺 會留意住我地食既進度,主菜差唔多食完時,
話我地知甜品🍰大約1️⃣0️⃣分鐘後會上。
🔺 食完正餐🍴食甜品前店員會主動幫我地換碟 🍽
🔺 餐廳每日1530 - 18:00係落埸時間⚠️
🔺 餐廳只收現金💵
二世祖特色沙律🥗 •   巴馬火腿Parma Ham🥓
二世祖特色沙律🥗 •  巴馬火腿Parma Ham🥓
凍❄️特濃宇治抹茶白朱古力奶🇯🇵🍵🤍🍫🥛
  • 二世祖超級窩夫配雪糕  🧇🍨🍵🫐🌹
2021-06-14 171 浏览
之前見網上面好多人話呢間西餐廳好食,所以今日尊誠嚟到旺角(大角咀)Easy Joe想試下佢嘅飯、意粉同pizza~我哋三個人分別叫咗:原條鰻魚蛋包飯、軟殼蟹配泰式闊條麵、同埋一個墨汁芝士三文魚軟殼蟹pizza。見到好多台都係叫鰻魚蛋包飯,的確佢啲蛋係炒得幾滑👍🏻😋而且鰻魚係好大條,都幾值呢個價錢,不過佢啲飯就普通,同埋煮得唔係太熟。然後就係試軟殼蟹配泰式闊條麵,呢個都好有特式,同埋佢有啲辣,又帶有啲蕃茄嘅酸酸地味❣️但真係都幾辣,所以食得辣嘅朋友先好叫😂🙈🙈略嫌佢嘅份量好少,如果咁嘅價錢係有啲貴,同埋唔太值,加上一個人食實唔夠飽。最後就係呢個墨汁芝士軟殼蟹三文魚pizza,呢個係三樣之中最普通🥲🥲🤧好失望... 本身仲以為會好好食,但佢個墨汁無乜味,而且都係價錢偏貴🙈小食方面就有雞翼嗰啲,因為menu無乜特別小食,所以我哋淨係叫咗三個main dish.

2021-06-14 1518 浏览
仲記得第一次黎食招牌滑蛋鰻魚飯同墨汁pizza都好好eat~仲捧住個肚走🙈所以今次同朋友二訪了💕都係一如既往好full booking~所以記得book位🙆🏼‍♀️.我真係好鐘意食fushion野😛😛如果同我一樣 就一定要黎試下依間🙌🏻 以創意料理為題既餐廳: pizza有薯蓉係入面🤭 泰式軟殼蟹🍔 豆乳?蟲草花意粉😂 & 片皮鴨意大利飯etc🙈 聽到啲名都已經覺得好新奇😛 放心無勇氣既話 一樣有正常配搭可以簡~.▫️蘋果菠蘿醋汁豬肋骨配爆谷 $198😋👍🏻:👅👅👅.7/5分有兩大舊豬肋骨🤤睇落勁吸引~都好易切同多肉 而且唔癡骨配埋本身個sauce酸酸甜甜咁幾惹味蘋果菠蘿🍍好有果香味蘋果味比較出 點埋一齊食好清新😚伴碟係鹹味既爆谷🍿咬落唔算脆但可以轉換下口味無咁悶都幾好😛.▫️明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $148😋👍🏻:👅👅👅.8/5分主打款!! 一黎到就見到山咁高既青瓜絲🙈一撈超香明太籽味 出晒煙😍 好creamy!!扁意粉都好卦汁 完全唔會dry~咬到青瓜絲既索索聲✌🏻幾清新既配搭 可以順便迫你食下菜😛放心青瓜味都唔會太突兀 (利申我本身唔愛青瓜)因為明太籽太香了 櫻花蝦青瓜都無定坐🤭.

▫️蘋果菠蘿醋汁豬肋骨配爆谷 $198
😋👍🏻:👅👅👅.7/5分
蘋果菠蘿醋汁豬肋骨配爆谷

有兩大舊豬肋骨🤤睇落勁吸引~
都好易切同多肉 而且唔癡骨

但可以轉換下口味無咁悶都幾好😛
▫️明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $148
😋👍🏻:👅👅👅.8/5分

主打款!! 一黎到就見到山咁高既青瓜絲🙈
一撈超香明太籽味 出晒煙😍 好creamy!!
扁意粉都好卦汁 完全唔會dry~

咬到青瓜絲既索索聲✌🏻
幾清新既配搭 可以順便迫你食下菜😛
放心青瓜味都唔會太突兀 (利申我本身唔愛青瓜)
因為明太籽太香了 櫻花蝦青瓜都無定坐🤭

▫️特濃宇治抹茶白朱古力 $48
😋👍🏻:👅👅👅.7/5分
特濃宇治抹茶白朱古力

差唔多每一枱都會嗌!!
亦都係依間店既名物🤭
用宇治抹茶粉同明治4.3鮮奶沖製~
飲落都好滑順 依然飲到抹茶味
😋👍🏻:👅👅👅.6/5分

好耐無食心太軟!! 我表示興奮🥰
勁流心😍😍😍得佐喇阿媽!!!!🤭
食落抹茶味好香濃 但又唔會太甜
個皮都好fudgy 但我自己鐘意口感再鬆軟啲~~

🍦簡佐玄米茶 同樣地茶味好夠
如果想個味特出啲可以簡豆腐雪糕🍦
應該會再清新啲😚
總結,
小店以各種玩味壁畫做主題 配合返創意料理😚 每款配搭都好特別 最怕就係伏 但幫你地實測佐質素唔錯 我次次黎都會選擇困難🙈 仲要份量好多 我兩次都要打包🤫 我最推介都係一訪既墨魚pizza 因為有薯蓉做餅底 超喜歡的💕
煙三文魚軟殼蟹墨魚pizza
煙三文魚軟殼蟹墨魚pizza
  • 墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅
終於食到鼎鼎大名的 EASYJOE! 周末夜晚去 7 點前都仲食到最後一枱 walk-in,如果想穩陣記住要訂位。限時食 90 分鐘,由於上菜都算快,所以兩個人食 1 個鐘都食完。嗌咗士多啤梨奶昔、蘑菇 PIZZA 、片皮鴨意大利飯。奶昔嘅味道唔會太甜,有少少士多啤梨酸酸哋嘅味,好開胃。蘑菇 PIZZA 好足料,有芝士有薯蓉,啖啖都食到菇,有少少漏,但食兩件都還好!片皮鴨意大利飯真係好味,片皮鴨好香口,個醬異想同白汁意大利飯好夾,飯唔會太腍身,好味到想自己食晒一個。兩個人埋單 $380,要加一,價錢嚟講有少少貴,但勝在味道搭夠,仲要係良心店 💛 不過就未必會常食了 ~

2021-06-12
  • 片皮鴨醬鴨肉意大利飯
朋友鍾意朱古力🍫 又係意粉控,要諗去食咩個陣,我就諗到想試好耐既二世祖喇😌講下食左咩啦💁🏽‍♀️➿ 避風塘炸雞翼 ($78)呢度既雞翼超級大隻,我會形容佢係XL size🤭 雞翼本身就炸得香脆,加上炸蒜🧄份量超級多,所以勁香口!➿ 原條鰻魚蛋包飯 ($158)呢個蛋包飯超級有份量,寫包單,兩個女仔share食既話會食唔哂🤭 鰻魚大大條,滑蛋份量多,飯量似多過一碗飯,又有加燒汁炒過😋 仲有海量木魚碎,啖啖都食到料👍🏽➿ 鮮茄大蒜虎蝦意粉 ($148)意粉味道不錯,配扁意粉都好掛汁,冇假假既茄味,洋蔥🧅同蒜味好出啊!➿ 特濃宇治抹茶白朱古力 ($48)呢個抹茶真係世界級☺️ 抹茶味道濃郁,好香滑~ 配隻細杯仔又係一個加分位🌟 細細啖咁品嚐更加突出味道😋 好間唔中邪惡一次都唔過份丫!➿ 青蘋果沙冰 ($48)唔係用現成糖漿沖,而係真青蘋果啊🍏 顏色特別養眼😍 味道清清甜甜,消膩一流!整體黎講💁🏽‍♀️二世祖食物質素高,份量足,兩個人黎食會捧住個肚走🤰🏽三五成群咁去會試到多幾樣野下次要試埋佢個signature咕咕力先🍫💕

講下食左咩啦💁🏽‍♀️
➿ 避風塘炸雞翼 ($78)

➿ 原條鰻魚蛋包飯 ($158)

➿ 鮮茄大蒜虎蝦意粉 ($148)

➿ 特濃宇治抹茶白朱古力 ($48)

➿ 青蘋果沙冰 ($48)

整體黎講💁🏽‍♀️
位於大角咀既二世祖係一間食多國fusion菜既餐廳🍴我絕對係一個鰻魚控真係超鍾意食🤣😍見到佢既鰻魚滑蛋飯大受好評,終於約到朋友黎試下🤪主菜同甜品既質素都好好🤩完全冇失望☺️推薦😝⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔺原條鰻魚蛋包飯(💰158)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.5/5上枱超級吸睛因為真係好大條呀😆😍鰻魚肉軟冧配上蒲燒鰻魚汁真係好入味!炒蛋好滑份量好多~食到最後一啖都有鰻魚、滑蛋同木魚碎送飯😌雖然有啲貴但都值得一試😙🔺明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉(💰138)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.3/5待應上菜話要青瓜絲同意粉要攪拌食☺️呢個配搭幾fresh幾清新☺️意粉沾上明太子醬好creamy!!🔺二世祖超級窩夫配雪糕 (💰88)𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.6/5整開甜品既我其實好少係街外食甜品😆但呢個真係好好食!雪糕味道有得簡豆腐/玄米茶,我地今次簡左豆腐味☺️窩夫正常發揮,但個醬真係好出色😍分別有抹茶醬同士多啤梨乳酪🍓抹茶醬有回甘香唔會苦,而草莓乳酪就酸酸甜甜好開胃! 👧🏻:會回訪的一間餐廳!係我最近食過最令我印象深刻既甜品🥰全部野食都好igable🤤推薦大家黎一試!不過假日記得要book位呀😚
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔺原條鰻魚蛋包飯(💰158)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.5/5

🔺明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉(💰138)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.3/5

🔺二世祖超級窩夫配雪糕 (💰88)
𝕽𝖆𝖙𝖎𝖓𝖌: 4.6/5

📍二世祖🤑 #黃豆食黃店💛-旺角行過去只需10分鐘嘅路程 就會去到黃店天堂大角咀~!而今次黃豆試嘅係區內其中一間高質名店😆呢間嘅原條鰻魚蛋包飯同個特濃朱古力都出晒名 無食過都應該喺食評有見過🤣野食唔單止賣相滿分睇到流晒口水食落係名副其實咁好食💯極力推介個明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 簡直贏晒🤤成餐食完雖然好飽但勁滿足🤰🏻-原條鰻魚蛋包飯 $168🤤個飯一上嚇窒咗 鰻魚好長好大條 都幾厚肉 而且個鰻魚汁唔會太鹹 🤤個蛋滑得嚟蛋味勁濃! 仲要好多蛋 可以啖啖飯都食到🤤飯 蛋鰻魚3樣都分量十足 男仔食都會夠🥲鰻魚有少少骨 但可以接受嘅!🥒明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉🍝$148 💕#黃豆飛佛🤤一上枱超香櫻花蝦味! 食落每一啖明太籽同櫻花蝦嘅味都好出好平衡 仲要完全唔鹹啱啱好!🤤個汁杰杰地少少辣 夠晒掛麵 食到啖啖都有明太籽同櫻花蝦好滿足🤤青瓜絲好fresh好解膩 同埋夠晒爽口 食落同意粉口感唔同唔會太單一🤤分量超多 啱晒大胃王🤣🍫二世祖特濃朱古奶 (凍) $48🤤落足料 真係好濃好好飲 飲完好飲食咗成排朱古力咁 又唔會好膩 朱古力控必試!💁🏻‍♀️如果唔太受得奶嘅建議嗌熱嘅話會好啲 因為係落足奶🤣💆
📍二世祖🤑 #黃豆食黃店💛
旺角行過去只需10分鐘嘅路程 就會去到黃店天堂大角咀~!
而今次黃豆試嘅係區內其中一間高質名店😆
原條鰻魚滑蛋飯

原條鰻魚蛋包飯 $168
🤤個蛋滑得嚟蛋味勁濃! 仲要好多蛋 可以啖啖飯都食到
🤤飯 蛋鰻魚3樣都分量十足 男仔食都會夠
🥲鰻魚有少少骨 但可以接受嘅!

🥒明太籽櫻花蝦配青瓜絲扁意粉🍝$148 💕#黃豆飛佛
🤤分量超多 啱晒大胃王🤣
二世祖特濃朱古力

🍫二世祖特濃朱古奶 (凍) $48

💆🏻‍♀️環境:工業風裝修 枱與枱之間唔會太近 坐得舒服 感覺有私隱啲🤭燈光好夠 啱晒想打卡又想傾下密計嘅人

💬總結:每道菜都好出色 味道都做得啱啱好 高質又足料 價錢睇落貴但其實完全值得試!💛明晒點解呢間黃店成日都滿座 唔係淨係得個樣 味道都好唔錯🤣而且伙記好有禮貌同好友善 book枱嗰陣仲提我地只收現金 加晒分🥰 回頭率好高 表示好想試勻晒全部菜🤤🤤

⏳等候時間:book咗枱直入 (當日為星期日6pm )
原條鰻魚滑蛋飯
二世祖特濃朱古力
  • 原條鰻魚蛋包飯
2021-06-03 66 浏览
好少可嚟大角咀食嘢,要襯天氣未熱到傻嘅時候出嚟🥲再熱啲嘅時候lunch time只可以嗌外賣了😫呢到環境唔錯,不過食物就等得耐咗小小😖lunch set (包一杯凍/熱柚子茶)#黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 ($98) 😋好味指數:(7.5/10) 一嚟到竟然唔係聞到黑松露,而係蝦嘅香味😚虎蝦嘅肉質都唔錯。意粉好有黑松露嘅味道,食落去好creamy,所以食食下都幾濟,不過係好味嘅😆#字治抹茶白朱古力 ($48) 😋好味指數:(7.5/10)冇得加錢轉,唯有單嗌啦😣佢嘅抹茶味都濃郁,加埋白朱古力平衡番抹茶嘅苦澀。不過最好同朋友share一齊飲,因為好漏🤣
呢到環境唔錯,不過食物就等得耐咗小小😖

lunch set (包一杯凍/熱柚子茶)
#黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 ($98)
😋好味指數:(7.5/10)
一嚟到竟然唔係聞到黑松露,而係蝦嘅香味😚虎蝦嘅肉質都唔錯。

#字治抹茶白朱古力 ($48)
😋好味指數:(7.5/10)
冇得加錢轉,唯有單嗌啦😣

最近繼續去發掘一些小店,今次找到的這間位於比較不就腳的大角咀Easy Joe 二世祖 - 聽說是由一班年輕人主理的喔!店名也頗讓人留下印象呢晚市在6點開始,建議大家訂座~因為當日見 walk-in 的都沒辦法安排到座位另外這店主打創意菜色,與其有格調的裝修都很貼近年輕人的口味!?訂座時,店員有說主食可以預先下單 (因為製作需時) 其實四款主食看起來都很吸引,最後我們選了其中一款!!飲品方面,比起平時的咖啡/茶有更多選擇,還有期間限定的喔開始天氣炎熱,凍飲會是首選~剛好這裡有梳打、沙冰之類的可選朋友點了 - 洛神花柚子梳打 ($42) & 益力多沙冰 ($48) 沒想到幾大杯的呢!蝶荳花蜜糖青檸梳打 ($42)  - 這杯相對反而比較細,而且偏甜了一些我自己則點了期間限定的 - 特濃宇治受綠茶白朱古力奶 ($48)入口順滑不甜膩,綠茶的味道也算濃的!再加上是沒有加冰的凍飲更合心 朋友一見到這個就說要點了 - 片皮鴨刈包 ($78) 畢竟在西餐廳沒見過!?之前在出面吃過刈包覺得乾巴巴的,今次吃的倒沒這問題而且夾的餡也太豐富了吧!烤製的鴨肉有滿滿的醬汁加上大蔥、青瓜絲更惹味香辣蒜片鮮茄肉碎溫

訂座時,店員有說主食可以預先下單 (因為製作需時)
其實四款主食看起來都很吸引,最後我們選了其中一款!!
飲品方面,比起平時的咖啡/茶有更多選擇,還有期間限定的喔

開始天氣炎熱,凍飲會是首選~剛好這裡有梳打、沙冰之類的可選
洛神花柚子梳打
益力多沙冰
蝶荳花蜜糖青檸梳打

特濃宇治受綠茶白朱古力奶

之前在出面吃過刈包覺得乾巴巴的,今次吃的倒沒這問題
片皮鴨刈包

香辣蒜片鮮茄肉碎溫泉蛋巴馬火腿脆配烏冬 ($148)
偏辣了些,但喜歡吃辣的話應該會覺得剛好~烏冬也很彈牙的喔
香辣蒜片鮮茄肉碎溫泉蛋巴馬火腿脆配烏冬

原條鰻魚蛋包飯 ($168) - 好長的一條鰻魚,而且頗肥美
蛋亦很滑嫩,當中的飯有淋上醬汁~所以很夠味,再加上木魚碎讓整碟看起來更豐富!
原條鰻魚蛋包飯

主食選了 - 蘋果菠蘿醋汁豬肋骨配爆谷 ($198)
製作時間大約要等30 - 40分鐘左右,所以是其他餐點都出餐後才上桌的。
沒想到豬肋骨十分夠稔,還很入味的喔!配上帶有少許酸味的醬汁,滋味十足!
配爆谷這點頗有趣,是原味爆谷來~比較淡味
蘋果菠蘿醋汁豬肋骨配爆谷

見這間的甜品都幾吸引,不過因為已經吃得太飽就放棄了 ...
或者可以再找機會來一次,也想試試這店的特濃朱古力呢
2021-05-22
特濃宇治受綠茶白朱古力奶
香辣蒜片鮮茄肉碎溫泉蛋巴馬火腿脆配烏冬
原條鰻魚蛋包飯
2021-05-25 59 浏览
成日都見到啲人話呢間餐廳零負評🤔 所以講唔停都bookmark左呢間餐廳好耐✍🏻然後近排終於有時間同朋友去試吓啦😝黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 lunch set $98呢個意粉好唔錯❤️黑松露忌廉汁超級濃郁 非常creamy🤤 而虎蝦亦都好大隻 仲要好新鮮彈牙🤩 如果雜菌可以多番少少就prefect 啦🙈墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $148呢個講唔停好鍾意🥰 軟殼蟹超級大隻 炸到好脆口😍加埋芝士同煙三文魚一齊食真係好正😚 另外好欣賞佢批邊仲會有埋薯蓉😝不過就唔係好食得出墨汁嘅味🤭 pizza主要都係芝士同埋煙燻嘅味🤣二世祖特濃朱古力 $48呢個樽裝朱古力係呢間店嘅signature🔥見到幾乎每一台都有叫🤔 朱古力味確實超級超級濃郁🍫不過個人覺得甜度可以低返少少😬整體黎講 講唔停覺得呢間餐廳的確幾高質💫不過價錢就有啲貴💸 lunch set會抵少少🙉 大家如果要黎嘅話記住打電話去book位呀🥳

黑松露原隻虎蝦忌廉意大利粉 lunch set $98

墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $148

二世祖特濃朱古力 $48

2021-05-24 847 浏览
🍴墨汁芝士軟殻蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 HKD158pizza係用薄薄嘅印度薄餅做底 食完都唔會飽到食唔到其他野🫓一拎起芝士拉曬絲 好邪惡🥰芝士同薄餅嘅中開有層薯泥增加口感🥔每片都有一片煙三文魚 仲有大大隻軟殻蟹切開食☺️軟殻蟹食落都幾厚肉 不過就稍為油左少少🙈🍴八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽 HKD178呢個最要讚嘅係啲蜆 牛油蒜蓉嘅香味重得黎又食到鮮味👍🏻墨汁闊條麵超多汁 唔會覺得無味又或者乾 意粉質地可能因為闊條麵關係會偏韌少少 但係口感都ok☺️🍴片皮鴨刈包 HKD78呢個見係人氣野就叫左🙈一上枱大大個 完全唔係小食咁簡單😹片皮鴨好多同埋好厚肉 配埋包食真係幾飽😹🍴凍二世祖特濃朱古力 HKD48知道二世祖都一定對呢個唔陌生👅由開店到e加都咁高人氣就一定唔會差 倒出黎個質感已經feel到係稠啲 入口順滑得黎比起平時飲嘅朱古力濃郁好多😍唔會覺得好苦又唔覺得過甜 飲曬都唔覺膩 真係好神奇🤩🍴宇治抹茶白朱古力奶 HKD48本身驚白朱古力會唔會好甜 點知飲完完全無呢一回事🤭濃濃嘅抹茶香味配埋白朱古力竟然balance 得好好 甜甜地又帶抹茶嘅茶澀味 飲落同樣順滑又唔過甜🙈-温馨提示🧸呢間真係成日都

🍴墨汁芝士軟殻蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 HKD158

🍴八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽 HKD178

🍴片皮鴨刈包 HKD78

🍴凍二世祖特濃朱古力 HKD48

🍴宇治抹茶白朱古力奶 HKD48
温馨提示🧸呢間真係成日都好FULL 記得記得要BOOK位啊 唔係去到摸門釘就唔好啦🤭

💛
味道覺醒指數: 3.7/5
抵食指數: 3.6/5
服務指數: 3.5/5.
  • 二世祖特濃朱古力