2022-05-02 413 浏览
兩個人嘅dinner,叫咗一份主菜,兩個小食,一個沙律,再每一一杯嘢飲,但就再食唔落甜品🤣。🥗『凱撒沙律』$98~本來想叫少汁,但係店員話本來都唔係好多汁,食落都覺得OK清爽⋯⋯🍳『原條鰻魚蛋包飯』$158~想食咗鰻魚蛋包飯成個星期,終於都食到啦;鰻魚厚肉,大大條橫跨咗成個碟;蛋漿一啲都唔吝嗇,厚厚一層包住晒啲飯;反而飯嘅份量(相對上)唔多;好滿足⋯⋯『🐥二世祖招牌雞翼』$68~友人好鍾意食雞翼,見到就好難抗拒,所以基本上係一定要點;但係未到味道麻麻;主要係表面有herbs味,而雞翼入面,好似無乜醃到,比較啖⋯⋯🍟『三級風暴薯條(黑松露明太子青瓜)』$68~同上!薯條都係友人嘅喜好!特別係有三個醬,所以佢十分之想叫;薯條炸得乾身同埋脆口;我個人比較鍾意青瓜味,感覺清爽;而有人就鍾意明太子,貪佢夠濃味;作為一個sharable,有幾個漿,好適合貪心嘅人😌⋯⋯🧊🍵🍼『特濃宇治抹茶白朱古力奶』$48🧊🍫🍼『二世祖特濃朱古力』$48小編平時好少叫奶製品做餐飲,因為覺得唔係太解渴;但係因為好似好出名,所以就叫嚟試下;兩個飲品都真係好濃郁;我去嗰日,差唔多枱枱都叫朱古力,而店員就喺側邊一支支拎住係

🥗『凱撒沙律』$98
凱撒沙律

🍳『原條鰻魚蛋包飯』$158
原條鰻魚蛋包飯

『🐥二世祖招牌雞翼』$68
二世祖招牌雞翼

🍟『三級風暴薯條(黑松露明太子青瓜)』$68
三級風暴薯條(黑松露明太子青瓜)

🧊🍵🍼『特濃宇治抹茶白朱古力奶』$48
🧊🍫🍼『二世祖特濃朱古力』$48
小編平時好少叫奶製品做餐飲,因為覺得唔係太解渴;但係因為好似好出名,所以就叫嚟試下;兩個飲品都真係好濃郁;我去嗰日,差唔多枱枱都叫朱古力,而店員就喺側邊一支支拎住係咁shake;大人細路都啱,真係濃郁
特濃宇治抹茶白朱古力奶(前)二世祖特濃朱古力(後)

📍 二世祖 (大角咀)
大角咀福全街18號地舖

【小編的話】
➡️雖然地址係大角咀,但係喺旺角落車行過去,都係10分鐘內嘅事,唔算好遠,地理都OK
➡️枱櫈位置都可以,無話好迫夾,坐得都算舒服
2022-04-27
凱撒沙律
原條鰻魚蛋包飯
三級風暴薯條(黑松露明太子青瓜)
特濃宇治抹茶白朱古力奶(前)二世祖特濃朱古力(後)
2022-04-17 425 浏览
趁而家疫情好返啲又開始返我哋嘅掃黃之旅💛 今次試呢間大角咀嘅黃店真係bookmark咗勁耐,見大家話要排好耐隊,所以我哋一開店12點零就去,好好彩完全唔使等😍,所以都建議大家早少少去~講返食物,今次我哋冇試佢哋大熱嘅鰻魚飯同埋明太子意粉,因為睇開我哋嘅手足就知我哋成日去唔同cafe都食呢兩樣🤣(特別係明太子意粉,我怕你哋睇到悶😛),但今次試咗其他嘢真係完全冇失望,食物同飲品質素都好好,係可以翻兜嘅cafe🫶🏻▪️墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $158▪️餅底係我哋鍾意嘅薄底,表面嗰層墨汁芝士焗完好香,食落脆口之餘仲有拉絲效果🤤,配埋煙三文魚味道都幾夾!中間隻軟殼蟹超大隻😱,超香口仲要好多膏好正!!不過呢個pizza建議多啲人share,我哋兩個人食到最後有啲膩🤣▪️菠菜忌廉芝士雲吞配露荀 $118▪️呢個好推薦!好少cafe有整意大利雲吞,好過成日食意粉咁悶嘛😛 佢哋嘅雲吞餡係包咗菠菜蓉同埋忌廉芝士,真係超好食又完全唔覺得膩,芝士控一定鍾意💛除咗露荀仲有啲蔬菜畀你蘸住個汁食~▪️二世祖招牌雞翼 $68▪️雞翼煎到好金黃,食落好脆口之餘仲有肉汁🤤,調味方面講唔出有咩特別,但就幾好食咁🤣▪️凍二世祖

▪️墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 $158▪️

▪️菠菜忌廉芝士雲吞配露荀 $118▪️

▪️二世祖招牌雞翼 $68▪️

▪️凍二世祖特濃朱古力 $48▪️
終於試到呢間店嘅招牌飲品😍 呢度嘅朱古力🍫只限堂食唔畀帶走㗎~飲落好香滑又好濃郁,甜度啱啱好唔會太苦👍🏻 兩個人share一枝就啱啱好,極度推薦一定要試吓!
  • 凍二世祖特濃朱古力
  • 菠菜忌廉芝士雲吞配露荀
疫情前一個星期五的晚上,約了好友旺旺到大角嘴吃飯。她說有間餐廳一直想試很久,就陪她一起試試吧~這間帶點文青風的餐廳叫二世祖,店舖不大,但裝修得很有格調~我們叫了泰式軟殼蟹香烤菠蘿醃青瓜漢堡配薯條($158)、原條鰻魚蛋包飯($158)和期間限定的特濃宇冶抹茶白朱古力奶($48),兩個人share,這樣的配搭我覺得有點膩,建議不要這樣點,好記得那個軟殼蟹雖炸得香脆,但不知為什麼吃下去有點苦澀的味道,幸好配菜是新鮮的,夾在一起吃,味道還不錯;這裡的鰻魚是無骨的,大大塊鋪在滑溜的炒蛋上,配上飯吃,甚是滿足;抹茶白朱古力奶足料香濃,但吃完兩道飽滯的主菜,我會想喝水果茶多點啊嘻嘻~好好珍惜現在擁有的一切 活在當下 世上沒有必然的東西Info店名:二世祖地址:大角咀福全街18號地舖營業時間:星期一休息,星期二至日12:00 - 15:30、18:00-22:00
疫情前一個星期五的晚上,
約了好友旺旺到大角嘴吃飯。

她說有間餐廳一直想試很久,
就陪她一起試試吧~

這間帶點文青風的餐廳叫二世祖,
店舖不大,但裝修得很有格調~

我們叫了泰式軟殼蟹香烤菠蘿醃青瓜漢堡配薯條($158)、
原條鰻魚蛋包飯($158)和
期間限定的特濃宇冶抹茶白朱古力奶($48),
兩個人share,
這樣的配搭我覺得有點膩,
建議不要這樣點,

幸好配菜是新鮮的,夾在一起吃,味道還不錯;

這裡的鰻魚是無骨的,大大塊鋪在滑溜的炒蛋上,
配上飯吃,甚是滿足;

抹茶白朱古力奶足料香濃,
但吃完兩道飽滯的主菜,
我會想喝水果茶多點啊嘻嘻~

好好珍惜現在擁有的一切 活在當下 世上沒有必然的東西

Info
店名:二世祖
地址:大角咀福全街18號地舖
大角咀呢間西餐好多人推薦,最出名嘅係係特濃朱古力,今次嚟到大角咀就一於試吓啦!用餐時間90分鐘,都幾多人來食,個人覺得就係中上嘅Cafe,價錢偏貴冇lunch set,份量偏少,兩個人食咗四百幾蚊都幾貴😂🍴墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚薄餅 $158 (7/10)即叫即焗,薄餅皮好薄,似係墨西哥卷餅嗰啲皮,墨汁比較淡,軟蟹殼幾香脆,鹹鹹香香,炸得唔會太乾,煙三文魚都好厚肉有魚油香,每$1薄餅都有一塊三文魚,但覺得個餅太薄,承托唔到上面嘅餡料,冇乜口感🤣如果個皮厚返少少會好啲,芝士太少唔係好食到芝士味😂整體來講成個配搭都唔係特別好食,係好新奇,但三樣嘢夾埋一齊冇乜特別🤣同埋$158太貴了,Size又唔係特別大嚿,配料都算充足,正正常常。🍴明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $138 (8/10)櫻花蝦比較少,唔係太食得出櫻花蝦嘅香味,明太子鹹鹹香香,蟹子加埋忌廉汁好香濃,好creamy,青瓜絲意外地爽,整體感覺清新左,增加左爽脆嘅口感,意粉煮得啱啱好唔會太硬太淋,但就冇乜配料,洋蔥都唔係好食到😂 但呢個係最好食嘅!🍴墨西哥菠菜芝士雞肉餅配莎莎醬 $68 (6/10)呢個上到枱有啲嬲咗,竟然得兩塊薄餅,啲

🍴墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚薄餅 $158 (7/10)

🍴明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $138 (8/10)

🍴墨西哥菠菜芝士雞肉餅配莎莎醬 $68 (6/10)
呢個上到枱有啲嬲咗,竟然得兩塊薄餅,啲餡仲要超級少,用半塊薄餅,薄到好似紙皮咁,加兩塊菜就已經$68🥲
你比足四舊會冇咁嬲😂 餡餅嘅芝士菠菜非常之少,仲要冇乜味,芝士味好淡,醬汁分別有牛油果莎莎醬,酸忌廉芝士,新鮮番茄蓉,莎莎醬比較清新酸酸甜甜,好開胃,忌廉芝士比較淡,新鮮蕃茄蓉就係酸酸地,最好食係莎莎醬。啲菜都新鮮嘅,但整體來講$68都係偏貴,份量好少,慘過叫薯條🥹同埋唔係好好食,淨係食過莎莎醬都唔抵……

🍫 二世祖特濃朱古力 $48 凍 (8/10)
店員特別提醒個樽係唔可以拎走嘅,朱古力非常香濃,質感比較濃稠,比較似奶昔,甜得來帶少少回甘,但飲多兩啖會覺得好膩,兩個人share就啱啱好啦,鍾意朱古力嘅話係值得一試!

推薦指數: 7.5/10
整體來講食物質素都OK,正正常常嘅西餐,但價錢偏貴,份量都唔係太多,唔需要特登嚟食,想飲佢個朱古力嘅話可以試吓。
2022-03-27 180 浏览
個招牌雞翼其實就係煎炸雞翼,上菜嘅時候熱辣辣幾香脆,個雞翼面有少少香料,調味啱啱好鹹鹹地咁樣,就係大家可以想像到個種原味炸雞翼(少油版本) 覺得ok幾好食!原條鰻魚蛋包飯應該係招牌嚟,我見幾多人都食。首先佢個賣相真係幾igable,份量都幾大份🥰 鰻魚就正正常常喺普通餐廳食到嗰啲咁嘅質地,即係嗰啲平時喺超市買到急凍鰻魚嗰啲咁樣。蛋炒得幾滑,份量仲要多,包住晒成個飯有突,個蛋係真係幾好食☺️個飯側邊仲有啲木魚碎,同埋啲飯一齊食會開心啲😂 整體來講我覺得係一個正常cafe質素嘅鰻魚飯,係蛋比較好食同埋真係賣相靚!覺得唯一需要改善嘅就係,佢成個飯都係微暖狀態,熱少少會好啲。聽講佢哋朱古力飲品係招牌,所以我哋每人叫咗一支凍朱古力。個朱古力真係好濃稠,覺得啱啱好唔係話太甜,同埋都幾大枝,飲完應該已經飽咗,覺得咁多樣嘢最值得試就係個朱古力🍫🥰總結而言,嘢食就正常普通cafe質素,朱古力係真係幾好飲!完全係taste評分嘅加分位!

2022-03-26 226 浏览
好耐冇由Office行過嚟呢邊食喇人多就可以嗌多啲款啦~#泰式香酥軟殼蟹闊麵 ★★★真係超重口味 (連我都咁講就知咩料😂)#手打牛肉芝士酸青瓜漢堡配薯條 ★★★★睇賣相都知道有俾心機,漢堡扒味道亦都唔錯#墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 ★★★★ #八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽 ★★★#片皮鴨醬鴨肉意大利飯 ★★★#二世袓特濃朱古力 ★★★★呢杯朱古力真係好濃好正,我哋個個都爭住飲😂#提拉米蘇鮮奶咖啡 ★★★個tiramisu味飲多啲就開始膩
好耐冇由Office行過嚟呢邊食喇
人多就可以嗌多啲款啦~
泰式香酥軟殼蟹闊麵

#泰式香酥軟殼蟹闊麵 ★★★
真係超重口味 (連我都咁講就知咩料😂)
手打牛肉芝士酸青瓜漢堡配薯條

#手打牛肉芝士酸青瓜漢堡配薯條 ★★★★
睇賣相都知道有俾心機,漢堡扒味道亦都唔錯
墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅

#墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 ★★★★
八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽

#八爪魚蜆墨汁闊條麵配三文魚籽 ★★★
片皮鴨醬鴨肉意大利飯

#片皮鴨醬鴨肉意大利飯 ★★★
二世袓特濃朱古力

#二世袓特濃朱古力 ★★★★
呢杯朱古力真係好濃好正,我哋個個都爭住飲😂
提拉米蘇鮮奶咖啡

#提拉米蘇鮮奶咖啡 ★★★
個tiramisu味飲多啲就開始膩
午餐
手打牛肉芝士酸青瓜漢堡配薯條
墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅
二世袓特濃朱古力
2022-03-25 87 浏览
第2次食二世祖,叫左3個澱粉質...🍕墨汁芝士軟殼蟹三文魚薄餅🍝明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉🍛大啡菇黑松露牛肝菌意大利飯🍕Pizza一開非常吸精😍底部墊咗張紅白格紙,好有野餐感覺~黑墨汁配襯煙三文魚既脆薄pizza另外仲有隻係運送途中行遠咗嘅酥炸軟殼蟹🤭軟殼蟹🦀 好脆口 唔腥 蟹肉仲有啲鮮味Pizza好脆好薄,不過冇乜墨汁味,正常煙三文魚意粉同飯用咗高桶圓碗裝,原本怕會焗到意粉林晒,好彩最後口感冇影響🍝明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉👍🏼明太子醬頗為濃郁,加埋青瓜同櫻花蝦嘅配菜,合感不錯,推介!🍛大啡菇黑松露牛肝菌意大利飯大大粒厚肉啡菇🍄好多水份,多配料,飯口感偏硬
第2次食二世祖,叫左3個澱粉質...
🍕墨汁芝士軟殼蟹三文魚薄餅
🍝明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉
🍛大啡菇黑松露牛肝菌意大利飯

🍕Pizza一開非常吸精😍
底部墊咗張紅白格紙,好有野餐感覺~
黑墨汁配襯煙三文魚既脆薄pizza
另外仲有隻係運送途中行遠咗嘅酥炸軟殼蟹🤭

軟殼蟹🦀 好脆口 唔腥 蟹肉仲有啲鮮味
Pizza好脆好薄,不過冇乜墨汁味,正常煙三文魚

🍝明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉👍🏼
明太子醬頗為濃郁,加埋青瓜同櫻花蝦嘅配菜,合感不錯,推介!

🍛大啡菇黑松露牛肝菌意大利飯
大大粒厚肉啡菇🍄好多水份,多配料,飯口感偏硬
2022-03-18
20 分钟 (外卖自取)
𝑬𝑨𝑺𝒀 𝑱𝑶𝑬 二世祖-🥤 Easy Joe Chocolate (C)☕️ Bailey’s Coffee Latte (H)大角咀馳名Café! 特選二世祖特濃朱古力♪(´ε` )玩味濃既餐廳,見佢個名就知有幾威( ̀⌄ ́) Café餐牌十分多選擇,鹹點飲品十分多元化!必試一定係二世祖特濃朱古力,仲要係涷既!用一個透明玻璃樽載着濃厚嘅朱古力,鍾意朱古力嘅你一定會飲上癮(^^) 入口濃郁,朱古力好滑!甜度岩岩好,唔會太甜,甜到頭痛!到Bailey’s coffee latte, 呢個配搭好新穎!當Baileys 遇上 latte, 令到成杯咖啡既奶味更濃更香!Latte 同Bailey’s 呢啲甜酒香味相輔相成☆〜(ゝ。∂)每飲一啖都好有層次,先飲到香滑既咖啡,然後慢慢嚐到香香der 又帶少少甜甘既 bailey’s 同奶味!而且價錢十分相宜,十分推薦)^o^(📍 18 Fuk Tsun St, Tai Kok Tsui#jcfoodgasm @easyjoe_hk
𝑬𝑨𝑺𝒀 𝑱𝑶𝑬 二世祖
🥤 Easy Joe Chocolate (C)
☕️ Bailey’s Coffee Latte (H)

大角咀馳名Café! 特選二世祖特濃朱古力♪(´ε` )
Easy Joe Chocolate (C)
Bailey’s Coffee Latte (H)

#jcfoodgasm @easyjoe_hk
Easy Joe Chocolate (C)
Bailey’s Coffee Latte (H)
2022-03-18 111 浏览
大角咀不嬲都有好多特色又好味既小店🤣🤣二世祖就係其中一間,個日係假日午餐聲食,早左去唔使等位,但食食下已經坐到成間鋪都滿曬😎😎(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉($148)上枱個陣第一印象係:好大兜😂同埋基本上全場每一枱都有叫😂😂😂講番味道先,櫻花蝦味道好出,不過醬汁就略嫌濃左少少,雖然撈埋啲青瓜無咁膩,但食到一半都開始覺得濟濟地🙈🙈特色炸雞塊-蜜糖芥末($88)本身應該係炸雞翼,但店員話無曬雞翼🙈🙈不過唔緊要,熱辣辣上枱,炸粉算薄,食落啖啖肉,岩曬食肉獸😎😎片皮鴨刈包($78)呢個反而有啲失望,鴨肉既味道都幾鹹,雖然夾落個包一齊食會好啲,但感覺上都係偏鹹左啲啲,同埋要注意好多芫茜😂😂特濃宇治抹茶白朱古力奶($48)上網睇呢個樽都算係特色飲品,飲落有啲似食日本綠茶雪糕咁濃味,岩曬鍾意綠茶既朋友仔🐸牛油果奶昔($52)飲得出係非常之足料🥰濃滿嘅牛油果味飲落唔會太漏,仲有牛油果果肉鋪係面頭,岩曬我呢個無牛油果不歡既人🤣🤣🤣🤣價錢:🌕🌕🌕🌖🌑如果計意粉價錢,係相對比出邊嘅意粉係比較貴,但佢嘅份量就係非常之大碟,一碟意粉可以兩個人都未必食得曬😂而其他小食同埋飲品嘅價錢

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑

明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉($148)
明套子櫻花蝦電青瓜絲意粉

特色炸雞塊-蜜糖芥末($88)
特色炸雞塊-蜜糖芥末

片皮鴨刈包($78)
片皮鴨刈包

特濃宇治抹茶白朱古力奶($48)
特濃宇治綠茶白朱古力奶

牛油果奶昔($52)
牛油果奶昔

價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
而其他小食同埋飲品嘅價錢呢就同平時其他餐廳差不多😝

交通:🌕🌕🌗🌑🌑
位於大角咀嘅內街,交通唔算特別方便,可以選擇搭地鐵喺奧運站行過去,或者係旺角地鐵嗰邊行過去大約都要五至10分鐘🙈🙈
如果揸車的話大角咀內街附近都會有啲咪錶位,但係可能就要睇運氣睇吓咁啱撞唔撞到有位喇🚗

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
舖頭入邊環境闊落,枱同枱之間唔會太近,而且裝修都幾有特色,坐得舒服,可以優優閒閒咁同朋友慢慢傾住計食嘢🥰🥰
不過要留意番用餐時間係90分鐘🤫🤫

性價比:🌕🌕🌕🌖🌑
雖然地點唔算太方便,但勝在環境舒服,食物份量十足,我地lunch時間去到一路食都keep住九成坐滿😯大家都好捧場😎
最衰而家夜晚無堂食,唔係既話就可以黎試下佢地出名既甜品🤪
午餐
明套子櫻花蝦電青瓜絲意粉
特色炸雞塊-蜜糖芥末
特濃宇治綠茶白朱古力奶
牛油果奶昔
📍🌀原條鰻魚蛋包飯上枱有嚇一嚇親🙈 鰻魚Size幾乎大過隻碟朋友表示鰻魚肉厚嫩滑 無腥味 配上微甜嘅鰻魚汁 同滑溜嘅炒蛋本身真係無咩可挑剔 如果木魚絲嘅份量再多啲 就更有口感🌀 泰式軟殼蟹香烤菠蘿漢堡 配薯條擺盤繼續好吸睛! 軟殼蟹好大隻炸得超香脆就算放凍咗都脆卜卜 (等我影相影得太耐😂) 泰式甜酸醬同菠蘿都微酸 可以中和漢堡既油膩 食落算Fresh!🌀特濃宇冶抹茶白朱古力奶 (期間限定)Easy Joe嘅飲品真係好出色 無論玻璃瓶造型定味道 都為客人帶黎驚喜!選用日本宇治抹茶粉 同明治日本鮮奶沖調而成茶香十足 白朱古力甜味中和咗 帶少許苦澀味嘅抹茶粉而且令飲品口感更順滑同creamy🌀 二世祖特濃朱古力MUST DRINK item again! 餐廳招牌飲品 用72.5%高濃度朱古力醬加入明治鮮奶 飲品出奇地唔會好甜漏濃郁嘅朱古力香配合順滑嘅口感成為近期我最喜愛嘅飲品之1🙋🏻‍♀️❤️餐廳入座限時90分鐘 由於人流較多 所以職員都會催不過食品質素高 值得為咗個朱古力奶再訪呀
📍

🌀原條鰻魚蛋包飯
上枱有嚇一嚇親🙈 鰻魚Size幾乎大過隻碟
本身真係無咩可挑剔 如果木魚絲嘅份量再多啲 就更有口感

🌀 泰式軟殼蟹香烤菠蘿漢堡 配薯條
擺盤繼續好吸睛! 軟殼蟹好大隻炸得超香脆
就算放凍咗都脆卜卜 (等我影相影得太耐😂)

🌀特濃宇冶抹茶白朱古力奶 (期間限定)
選用日本宇治抹茶粉 同明治日本鮮奶沖調而成

• 特濃宇治抹茶白朱古力奶
  • 原條鰻魚蛋包飯
  • 泰式軟殼蟹香烤菠蘿酸青瓜漢堡配薯條
2022-02-24 114 浏览
明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $148加咗青瓜絲喺面成碟意粉食落冇咁滯,櫻花蝦亦都加得好大方呀,幾有新鮮感,但男仔就未必夠飽了。原條鰻魚蛋包飯 $168個名已經話咗你知係咩料,份量十足,啖啖飯都有汁有料,係略嫌價錢偏貴少少🤏🏻百利甜酒鮮奶咖啡 $48咖啡入邊除咗咖啡嘅香之外仲有少少酒香同埋兩者加埋嘅少少苦澀味,味道調教得啱啱好,所長大推💛宇治抹茶白朱古力奶 $48絕對因為係外貌協會會員所以先叫嘅,因為係白朱古力嘅關係,實在係太甜啦,奉勸各位如果平時唔飲開全糖飲品就唔好叫喇😂
明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 $148

原條鰻魚蛋包飯 $168

百利甜酒鮮奶咖啡 $48

宇治抹茶白朱古力奶 $48
2022-02-03 181 浏览
二世祖 Easy Joe ☕️💛墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 🍕 ($158) 8/10好特別嘅一個Pizza,成隻炸軟殼蟹放上pizza 到,食落隻軟殼蟹脆卜卜,見到有蟹肉同蟹黃,脆而唔油膩,值得一讚。薄底Pizza充滿芝士味🧀,批底亦都唔會淋,更加有薯蓉圍住Pizza邊,食落好夾,相比之下反而墨魚汁唔太突出。避風塘炸雞粒🐥($88) 8.5/10本身menu上只有雞翼,因為冇貨所以變成炸雞粒,但味道依然出色。有三款味道可以選擇,包括蜜糖芥末、麻辣,同避風塘味。店員話蜜糖芥未係多汁淋身個種,而避風塘係脆口,食落真係粒粒脆卜卜。炸粉薄,雞肉嫩,同時食到超微辣,非常過癮。香辣蒜片鮮茄肉碎溫泉蛋巴馬火腿脆配烏冬 🥓($148) 7.5/10烏冬夠煙韌,可惜火腿只有薄薄一片,食落好似肉醬意粉加Tabasco 🌶 ,唔食得辣人仕請自行避席,譚仔酸辣Level 帶有少少麻辣,不過不失,未算特別。凍二世祖特濃朱古力🍫($48) 7/10外型好igable 嘅朱古力,用玻璃酒樽裝住,等顧客可以自己斟落杯仔。 因為冇加冰嘅設計,令到朱古力味保持濃郁,亦都唔會過甜,非常順喉,但係唔算有驚喜。凍百利甜酒
二世祖 Easy Joe ☕️💛

凍二世祖特濃朱古力🍫
($48) 7/10

凍百利甜酒朱古力 🍷
($48) 6/10
甜酒朱古力,不論酒味定朱古力都比較淡。特別上層配有厚厚一層奶泡,令味道變得更稀薄,只能嚐出淡淡朱古力味。

Extra comment 🖍
•午市不設加一,不設套餐,亦不提供甜品
•中午只有walk in,實測星期六約1點可以直入餐廳,眼見2點左右需要排隊

二世祖 Easy Joe
大角咀福全街18號地舖

@ricebucket_sis
2021-02-01
  • 特色炸雞翼
  • 墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅
2022-01-24 212 浏览
.📍Easy Joe二世祖📍 #饅頭去大角嘴 #饅頭食fusion菜 #饅頭食甜品大家望到個聖誕裝飾就知道小編我又拖post😂------------------------------1️⃣原條饅魚蛋包飯 ($168)大家唔好比佢嘅價錢嚇親,碟飯實際上係二人份量。饅魚係想像中嘅肥美香滑🐟,肉質鮮嫩保留到彈性,啖啖脂香。不過最令我驚喜嘅係佢哋嘅炒蛋,非常掂💕,口感香滑留有些少蛋漿,蛋香超級濃,連埋照燒汁送珍珠米飯一流!◾評分:8.5/10------------------------------2️⃣明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 ($148)明太子忌廉呢個配搭本身已經唔會差得去邊😆,櫻花香更加為呢道菜式增添香氣,意粉生熟程度啱啱好,非常掛汁,青瓜絲幼長,份量幾乎同意粉係1:1,清新爽口嘅質感,撈埋一齊之後用嚟中和濃稠creamy嘅醬,好食之餘又唔會過膩,推薦。◾評分:8.2/10------------------------------3️⃣墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 ($158)餅底質感似薄脆type,上面有一層墨鏡mix Mozzarella cheese,再鋪上煙三文魚同軟殼蟹,芝士
大家望到個聖誕裝飾就知道小編我又拖post😂
1️⃣原條饅魚蛋包飯 ($168)
◾評分:8.5/10
2️⃣明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉 ($148)
◾評分:8.2/10
3️⃣墨汁芝士軟殼蟹燒煙三文魚海鮮薄餅 ($158)
餅底質感似薄脆type,上面有一層墨鏡mix Mozzarella cheese,再鋪上煙三文魚同軟殼蟹,芝士軟綿拉絲,奶香同三文魚鹹香平衡,欣賞佢嘅軟殼蟹炸粉夠薄,唔會油膩😊。不過整體味道相對其他菜式就失色咗啲,未必會encore。
◾評分:7.5/10
4️⃣特色炸雞球 (抽獎贈禮)
咁即係友人細路嘅好手氣,令我哋當晚可以免費食炸雞😋,比較遺憾嘅係,等所有人完成打卡太漫長,我哋食嘅時候已經凍咗。 我哋就揀咗避風塘味,我覺得呢個炸雞味道相對普通咗少少,肉質正常,蒜香味到唔夠突出,可能因為凍咗,所以嗰種人爆炒鑊氣都唔太足夠, 唯一慶幸嘅係炸粉依然唔會話太厚。
◾評分:6.8/10
5️⃣二世祖特濃朱古力 ($48)
我覺得佢哋嘅飲料相對食物更加出色。 呢杯朱古力味道超級濃郁🍫,甜味同苦澀味平衡做得非常之好,口感滑身帶稠,非常豐富。如果係朱古力愛好者一定會鍾意。
◾評分:8.2/10
6️⃣ 牛油果奶昔 ($52)
小編宣布呢杯奶昔係我咁耐以嚟飲過最好飲嘅牛油果奶昔,牛油果新鮮冇草青味,奶香同牛油果比例恰好,兩者味道相映成襯,入囗細滑creamy帶少少空氣感,太可以了😍。
◾評分:8.7/10
7️⃣ 抹茶心太軟配雪糕 ($78)
呢個我會當係一個應節嘅打卡甜品,玄米茶雪糕比較少見,味道上冇特別嘅驚喜;心太軟就真係令我有少少失望,蛋糕皮唔係微脆內鬆軟,抹茶流心偏流質,個人認為苦澀味唔太足夠,下次嚟再嗌可能性低。
◾評分:6.5/10
🔸整體評分:7.9/10
🔸小編回頭率:7/10

大體上食物質素都唔伏,雖然質素有啲懸殊,不過嗰晚同友人都食得開心。
2022-01-20 150 浏览
今日天寒地凍,凍到唔想出街🥶。肚餓就要煮野,但係又凍到唔想煮野🤣,所以就決定出街食❤。聽講呢間推出左聖誕特飲,d野又好食,就衝咗過嚟幫襯。首先就叫左杯凍特濃宇治抹茶白朱古力奶同杯熱二世祖特濃朱古力,熱朱古力極好飲,絕對係冬天嘅飲品😋。杯抹茶白朱古力奶唔會有抹茶個種嘅死甜,茶香味濃,白朱古力甜度適中,個頸巾仔好有聖誕feel🙈。之後叫左個原條鰻魚蛋包飯同泰式蒜香軟殼蟹扁意粉。😗個蛋包飯幾好,蛋香味濃又滑,條鰻魚冇骨,食落口滑,唔太好鰻魚嘅我哋都滿意。 中途發現兩杯朱古力飲飲吓好膩,心諗仲有好多嘢食未叫,唯有下次再玩啦。😢最後嚟咗軟殼蟹扁意粉,佢嘅泰式醬辣辣地好惹味,估唔到同扁意粉咁夾,下次一定會再叫。😋

• 特濃宇治抹茶白朱古力奶
2022-01-15 115 浏览
《Easy Joe二世祖》💛食物:🐷🐷🐷.5/5服務:🐷🐷🐷🐷/5CP 值: 🐷🐷🐷.5/5環境:🐷🐷🐷🐷/5原條鰻魚蛋包飯 $ 168一上枱好震撼🤩條鰻魚好大條 面頭鋪滿木魚碎 加上超多滑蛋🤤🤤賣相100分🤤😍佢裏面嘅飯好重麻油味 私心覺得如果係Risotto 底 或者炒飯底會開心啲🥳墨汁芝士軟殼蟹煙三文魚海鮮pizza $ 158如果鐘意食薄脆批pizza 一定唔好錯過呢個🤩個餅底又薄又脆 加埋炸咗嘅軟殼蟹 超有口感😋片皮鴨刈包 $ 78開頭見到個樣有啲嚇親以為係沙嗲牛肉🤣但係食落好重甜麵醬味 甜到有少少似叉燒醬😂不過加埋啲京蔥 陣味就balance 翻😛啲肉多到滿 食到有啲狼狽🤣
《Easy Joe二世祖》💛

食物:🐷🐷🐷.5/5