2022-12-29
一入到酒店 已經佈滿聖誕裝飾🎄🎄 大堂更有賣各款聖誕糕點嘅pop up store 係到 有種置身於聖誕市集嘅小感覺 (可惜佢只有真係整係一檔賣甜品嘅🤣🤣) 大堂充滿住甜甜嘅香薰味 絕對係個good starting ar 🤣🤣🤣.今次我地係試位於大堂lobby lounge 嘅下午茶 🍽🍽 一去到未坐底已經比佢個tea set 吊架吸引住 (其實係有啲恐懼 🌚🌚🌚因為之前食過k11 musea 商場地下嘅下午茶都係類似嘅裝置, 而半天吊有郁黎郁去嘅吊架係非常難攞上面嘅野食嘅😂😂😂😂) 但後來發現呢個擔心係多餘嘅, 因為佢呢個裝置係十分穩定嘅🤣🤣🤣🤣 非常值得一讚 👍👍真係唔係整係得個樣🤣🤣🤣.極少可地😲😲😲😲 餐廳係下午茶呢個section 會送一碟果盤👍👍 更係第一次地 酒店係會係送上茶類時主動配上鮮奶😍😍 更會有隔茶渣器 比你斟茶時使用 😍😍😍 整係呢幾個細節位 足以加唔少分數.鹹點方面 今次就有🔸鴨肝醬配開心果酥🦆🦆🔸鮮龍蝦配牛油果醬及魚子醬🦞🦞🔸冬季黑松露烤火雞卷🦃🦃🔸自家製煙三文魚配蕎麥班戟🎄🎄.紅紅綠綠嘅顏色設計除左影相靚🥰🥰 食起上黎食材👍👍亦非常新鮮 個人有驚喜絕對係
鹹點方面 今次就有
🔸鴨肝醬配開心果酥🦆🦆
🔸鮮龍蝦配牛油果醬及魚子醬🦞🦞
🔸冬季黑松露烤火雞卷🦃🦃
🔸自家製煙三文魚配蕎麥班戟🎄🎄
紅紅綠綠嘅顏色設計除左影相靚🥰🥰 食起上黎食材👍👍亦非常新鮮 個人有驚喜絕對係鴨肝嘅部分 出奇地無鵝肝恐怖嘅騷味😨😨😨 而三文魚同火雞就最深得我所愛啦🤣🤣🤣😋😋😋😋
甜品方面今次有
🔹黑森林蛋榚🍂🍂
🔹栗子香橙拿破崙🍁🍁
🔹聖誕紅酒奶凍🌲🌲
🔹意大利朱古力芝士泡芙🍫🍫
拿破崙配上栗子同橙呢個配合真係少之有少😨😨 非常聖誕嘅一個組合 (外形更甚 變左聖誕樹型😆😆😆) 不但出型靚 味道更係唔錯😋😋😋 都估唔到除左 吉士醬之外 栗子蓉🍂🍂配酥脆嘅拿破崙都係一個唔錯嘅配搭✨✨✨而聖誕紅酒奶凍 酒味唔會話非常出 奶凍亦唔會死甜 👍👍更有驚喜嘅絕對係入面竟然加左啤梨😨😨😨😨 又係一款充滿驚喜嘅甜品🤩🤩🤩
鬆餅更係唔洗講 👍👍 但真係值得一提嘅 係原來係酒店門口嘅 Baked By Shangri-La 係有得單買鬆餅👯♀️👯♀️👯♀️ 而唔同嘅pastries 價錢原來都比文華瑰麗經濟😲😲😲😲 下次經過都要再買返兩個黎食先🤣🤣🤣