2019-07-31 32 浏览
好耐冇食海鮮啦🤣🤣一直聽講黃埔既間餐廳既蒸海鮮好出名,一於決定試下。😈今次同朋友就試咗#升級版濟州島10重海鮮塔($598/人),食完覺得好滿足呀。😻無論係份量定質素都誠意十足!呢款海鮮塔入邊會有鮑魚、大大隻龍蝦🦞、帶子、龍躉、海老、蛤等。而食到最底嗰層仲可以叫店員幫手加粥🥣。海鮮食落全部都好鮮甜,唔會有沙。龍蝦鮮嫩爽口,龍躉肉質有口感。🥰🥰正..🏠九重鮮 (紅磡) 紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖.#九重鮮 #steamfresh #升級版濟州島10重海鮮塔 #任食自助吧 #海鮮塔 #龍蝦 #龍躉指天翅 #醬油蝦 #韓式炸雞
🏠九重鮮 (紅磡)
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖
2019-07-31 78 浏览
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋放題沙律吧只要你叫呢度嘅午餐,就可以享用放題沙律吧,沙律吧嘅選擇都幾多,食物夠新鮮,有唔同款式嘅菜,有泡菜、凍豆腐、粟米、水果、蕃薯、湯、綠茶、咖啡,仲有小朋友鍾意嘅蝦條同糖。唔使擔心冇嘢食,好似平時食自助餐咁,店員會定時更換食物,其實淨係食沙律吧嘅嘢,都可以食到飽。😋野菌鯛魚湯米線 $58鯛魚份量多,幾嫩錢滑,唔會煮到好鞋身,鯛魚上嘅汁有d飲鰻魚汁,食落幾香。😋黑豚肉片泡菜麵 $58黑豚肉片泡菜麵比較平常,不過用嘅係真係韓國拉麵,比較粗身同彈牙,加左泡菜之後有少少辣,仲有麻油香,但黑豚肉就比較肥。----------呢度幾大,夠乾淨,環境又舒服,光線充足,位置寬敞,適合一家大細/同朋友黎食。門口仲有啲韓服,可以比客人着,有小朋友/大人嘅size,食完飯可以試着下。----------🔎九重鮮🚩紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
😋放題沙律吧
😋野菌鯛魚湯米線 $58
😋黑豚肉片泡菜麵 $58
🔎九重鮮
🚩紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G26號舖
2019-07-31 63 浏览
#九重鮮 #9steamfresh --路經黃埔,見依間評分幾高於是入內試下個韓式蒸鍋鷺梁津9重海鮮塔套餐有蝦蟹、扇貝、鮑魚和多寶魚等各款食物當中海鮮都幾新鮮,吾加調味料,都食到本身鮮甜既味道而且扇貝、鮑魚、蟹都夠大隻,食落啖啖肉😋小編第一次蒸韓式五花腩好邪惡但幾好食,肉味好濃另外餐廳設有自助吧,定時更換小食例如有各款炸雞、醬油鮑魚、醬油蝦等等🤩仲有韓式烤餅、年糕、泡菜,包你食到飽‼️ --評分: 7.9 / 10
#九重鮮 #9steamfresh -
路經黃埔,見依間評分幾高
於是入內試下個韓式蒸鍋
鷺梁津9重海鮮塔套餐
有蝦蟹、扇貝、鮑魚和多寶魚等各款食物
當中海鮮都幾新鮮,吾加調味料,都食到本身鮮甜既味道
而且扇貝、鮑魚、蟹都夠大隻,食落啖啖肉😋
小編第一次蒸韓式五花腩
好邪惡但幾好食,肉味好濃
另外餐廳設有自助吧,定時更換小食
例如有各款炸雞、醬油鮑魚、醬油蝦等等🤩
仲有韓式烤餅、年糕、泡菜,包你食到飽‼️ -
評分: 7.9 / 10
  • 沙巴肉蟹
  • 元貝
  • 海蝦
2019-07-31 463 浏览
第一次食蒸海鮮塔。呢到係主打「韓式」嘅海鮮塔,其實「韓式」嘅地方就係任食嘅韓式自助吧同埋套餐附送嘅泡菜煎餅。.呢到係一次過蒸哂五層,逐層逐層食到底。象拔蚌&黑椒鹽肥牛 -》海蝦&元貝 -》龍蝦 -》龍躉指天翅&大花蛤&沙白 -》鮑魚&蔬菜拼盤一次過食到十款食物~如果最後有層粥就好啦!🥺.自助吧唔算好大,我最鐘意嘅當然係限時推出嘅食物😛佢哋會限時推出各款炸雞、醬油鮑魚同醬油蝦。值得一讚係炸雞熱辣辣、皮脆肉嫩,每隔三四個字就會推出一款口味。我試哂三款口味炸雞,包括韓式辣醬、黑松露芝士同蜜糖芥辣口味,都好食。另外亦有醬油鮑魚同醬油蝦,見到有鮑魚當然要出去拎啦🤣但其實味道唔算太有驚喜,都係炸雞正啲😋.另外仲加咗12蚊任飮自家製凍飲、韓國啤酒同汽水。有一榨榨竹蔗茅根同埋薏米水拎!兩款都好飲唔過甜,我尤其鍾意薏米水😝.加埋一都要over$400一位呢,老實講係有啲貴。不過坐得都幾舒服,唔會覺得好逼咁,而且店員都好nice。
第一次食蒸海鮮塔。

呢到係一次過蒸哂五層,逐層逐層食到底。

一次過食到十款食物~

如果最後有層粥就好啦!🥺
自助吧唔算好大,我最鐘意嘅當然係限時推出嘅食物😛
佢哋會限時推出各款炸雞、醬油鮑魚同醬油蝦。

另外仲加咗12蚊任飮自家製凍飲、韓國啤酒同汽水。

加埋一都要over$400一位呢,老實講係有啲貴。
不過坐得都幾舒服,唔會覺得好逼咁,而且店員都好nice。
2019-07-30 16 浏览
黃埔花園多野食,就係眾所周知,而且種類款式多但係今次食韓式九層塔,係香港來講真係唔叫做多餐廳雖然地址寫位於聚寶坊,但其實入口並不在於商場而是通過兒童補習天地,扶手梯上到地面轉左而香港餐廳來計,餐廳面積不算大,但依度地方都比較闊落,而且位置舒適店員解釋咗Menu,可以選擇不同層數嘅海鮮及是否需要粥底因為我哋第一次食所以就揀咗$288這個入門版九層塔包括左有唔同嘅海鮮等左一陣之後見面放上了五層的海鮮塔,跟我地介紹左一輪之後,稱溫度計去到95度之後就可以吃啦首先吃到的是黑椒鹽肥牛,食得出原味的牛肉幸好枱上邊有豉油及其他調味料粉絲元貝及海蝦元貝好香蒜蓉味道,而且元貝帶著新鮮嘅海鮮的鮮味,海蝦的肉幾彈牙而且唔會梅。蜆肉份量都幾多,每人大約都有四至五隻多寶魚幾滑,但略微有少許鮮味不足鮑魚好大隻,時間掌握得很好,同樣鮮甜原隻肉蟹,雖然是肉蟹但係都超多蟹膏,雖然是最後一層,但並不會過老。仍然很多肉汁,而且肉質鮮甜。順帶一提,在場內中間有自助韓式小吃、甜品及水果提供。飲品區都是自動形式,但其中最特別的是有自家製薏米水及竹庶茅根,飲落去味糖少少甜感覺好健康而且食物質素都幾好,而且最好既係餐廳職員好有禮貌,

黃埔花園多野食,就係眾所周知,而且種類款式多
但係今次食韓式九層塔,係香港來講真係唔叫做多

餐廳雖然地址寫位於聚寶坊,但其實入口並不在於商場
而是通過兒童補習天地,扶手梯上到地面轉左

而香港餐廳來計,餐廳面積不算大,
但依度地方都比較闊落,而且位置舒適

店員解釋咗Menu,可以選擇不同層數嘅海鮮及是否需要粥底
因為我哋第一次食所以就揀咗$288這個入門版

九層塔包括左有唔同嘅海鮮

首先吃到的是黑椒鹽肥牛,食得出原味的牛肉
幸好枱上邊有豉油及其他調味料

粉絲元貝及海蝦

蜆肉份量都幾多,每人大約都有四至五隻

多寶魚幾滑,但略微有少許鮮味不足

鮑魚好大隻,時間掌握得很好,同樣鮮甜

順帶一提,在場內中間有自助韓式小吃、甜品及水果提供。

而且食物質素都幾好,而且最好既係餐廳職員好有禮貌,今時今日咁嘅服務態度真係買少見少
2019-07-29 58 浏览
第一次食九層海鮮塔,跟朋友去左黃埔,坐位闊落,比想像中更大,門口更有韓服俾客人拍照📷非常貼心連小朋友韓服都有準備👍🏼👍🏼👍🏼讚 每枱送一份泡菜餅,泡菜餅不太辣,煙煙銀銀。 任食任飲,自助吧有甜品、泡菜、魚蛋湯、炒年糕...等~而侍應會限時推出不同口味既炸雞、醉鮑魚醉蝦,排隊取等侍應分配。侍應終於搬咗個塔出黎😱而上面有支溫度計🌡當佢85度就可以開餐喇!蒸嘅時間啱啱好😋象拔蚌:唔算大隻,彈牙,食得出新鮮~遲左食牛肉:就有點過老了🙈🙈🙈元貝:非常大隻好厚肉,鮮甜好味 蝦🦐每人有兩隻,新鮮彈牙👍🏼龍躉:好出色,肉質有口感,勁嫩滑👍🏼龍蝦🦞啖啖肉,肉質扎實,很鮮甜。花蛤:肥,最緊要沒有沙。鮑魚:又有點過老😭😭😭大隻厚肉的,如果早小小食就更加好最後疏菜類,比較清淡🤣🤣但已經飽到食唔落🙈一次過食到甘多海鮮真係好爽。

每枱送一份泡菜餅,泡菜餅不太辣,煙煙銀銀。

蒸嘅時間啱啱好😋象拔蚌:唔算大隻,彈牙,食得出新鮮~
遲左食牛肉:就有點過老了🙈🙈🙈

元貝:非常大隻好厚肉,鮮甜好味

蝦🦐每人有兩隻,新鮮彈牙👍🏼

龍躉:好出色,肉質有口感,勁嫩滑👍🏼

龍蝦🦞啖啖肉,肉質扎實,很鮮甜。
花蛤:肥,最緊要沒有沙。

鮑魚:又有點過老😭😭😭大隻厚肉的,如果早小小食就更加好

2019-07-29 34 浏览
有位識飲識食、對食物有要求的朋友約食飯,話想試下韓式海鮮蒸鍋餐廳「九重鮮」。地點係黃埔花園,拜黃埔地鐵站開通所賜,區外人終於可以好方便咁就來到黃埔呢區享受美食了。我地兩個人,揀咗個鷺梁津9重海鮮塔 x 任食自助吧套餐。當晚大概八點入座,坐低之後店員就即刻介紹任食自助吧同埋任飲嘅啤酒汽水。汽水櫃有好多韓國 HITE 啤、韓國忌廉,當然仲有可口可樂啦!任食自助吧一樣唔失禮,炸雞都有三款口味:韓式辣醬、黑松露芝士同蜜糖芥辣!作為餐前小食真係十分有誠意!其他仲有醬油蝦、醬油鮑魚辣湯韓式魚糕、豆卜同鳴門卷,未食主菜都有啲飽飽地。泡菜煎餅海鮮塔最頂層係黑椒鹽肥牛海蝦 & 蒜蓉粉絲元貝白蜆、沙白及多寶魚。蜆肉真係夠晒肥美、啖啖肉,好滿足!魚肉亦夠晒新鮮!鮑魚 & 蔬菜拼盤最底層係沙巴肉蟹,鮮味到不得了!最驚喜係原來海鮮無需用上花巧的調味料,靠蒸煮時每層的鮮甜肉汁精華流到下層,令鮮味逐層增加,有創意!餐廳亦都有準備成人同小童韓服俾食客一齊打卡,玩味十足。座位夠闊落,坐得十分舒服,呢餐幾滿意。

我地兩個人,揀咗個鷺梁津9重海鮮塔 x 任食自助吧套餐。

作為餐前小食真係十分有誠意!

泡菜煎餅

海鮮塔最頂層係黑椒鹽肥牛
海蝦 & 蒜蓉粉絲元貝
白蜆、沙白及多寶魚。
蜆肉真係夠晒肥美、啖啖肉,好滿足!魚肉亦夠晒新鮮!
鮑魚 & 蔬菜拼盤
最底層係沙巴肉蟹,鮮味到不得了!

餐廳亦都有準備成人同小童韓服俾食客一齊打卡,玩味十足。
座位夠闊落,坐得十分舒服,呢餐幾滿意。
2019-07-23
  • 沙巴肉蟹
無意中發現原來九重鮮有lunch set,仲有任食既沙律Bar,價錢方面都唔貴,一於同mama去試下。我哋簡咗唔同既lunch set,我嗰個係韓國年糕粉絲湯($58),味道一般,年糕同粉絲都太淋la😞,唔係好食得哂,唔建議大家叫。不過媽媽叫既牛肉炒粉絲就正常好多,好味過我嗰個。份量上都ok,畢竟我哋目的係嚟試沙律bar。話說當日沙律bar d 野都幾豐富下,有湯,有炒年糕,有冷盤,仲有沙律同水果,其實淨係食沙律bar都夠飽😂,同埋佢會不斷refill,有時會refill d 唔同既野,例如蒸蕃薯,款式都好多下,呢個價錢真係幾抵食。

前幾日食左個所謂嘅十層,兩個人連加一埋單$900🤷🏽‍♀️ 後悔到爆!!! 海鮮每樣唔多都算仲要唔新鮮! Semi-buffet又係好流...會覺得你收得我咁嘅價啲海鮮係咪都應該比返啲新鮮少少嘅我?! 唔洗多, 是但一兩樣新鮮都好呀~~~~~~又或者個Buffet嘅野食可以好少少或多返少少選擇? 再唔係你就cut左個Buffet佢,專注整好啲海鮮嘛😓 仲要我8點先準時走🙉🙉🙉比左咁嘅價食咁嘅質素嘅食物作為客人的真係會好唔服🤢我兩個人係西貢食新鮮的海鮮埋單都唔洗咁嘅價⚠️ 好失望!!!🤦🏽‍♀️食到咁上下見到啲質素咁已經唔係好開心...原來最大的surprise真係留到最尾果一刻🙉打開蓋見到最底層個雜菜拼盤, 真係OMG🤦🏽‍♀️ 洗唔洗呀...我比緊$450一個人架, 起碼都比粒完整的菇我食下呀喂🤯😤 係咪要咁省住啲成本先?? 出黎食好西都係求開心平衡下心情姐🤷🏽‍♀️食完冇好過, 仲失落左成晚🤯🤯🤯🤯🤯一早知係咁食個日本放題好過啦😫
仲要我8點先準時走🙉🙉🙉
比左咁嘅價食咁嘅質素嘅食物作為客人的真係會好唔服🤢

我兩個人係西貢食新鮮的海鮮埋單都唔洗咁嘅價⚠️
好失望!!!🤦🏽‍♀️

食到咁上下見到啲質素咁已經唔係好開心...
原來最大的surprise真係留到最尾果一刻🙉

食完冇好過, 仲失落左成晚🤯🤯🤯🤯🤯
一早知係咁食個日本放題好過啦😫
2019-07-22 696 浏览
朋友推介韓式抵食之選:「蒸海鮮塔 x 任食自助吧」!🇰🇷好吸引,就去食下原來最吸引係門口放置了一些韓國服裝同一個韓鼓~囡囡見到勁興奮✌️忍唔住要穿著,免費變韓妹👍👍👍影相打卡一流😍大人細路衣服都有😍間唔中都會聽到有人擊鼓既聲音,包括囡囡都去打下🧐環境十分寬敞,而且光亮整潔任食自助吧有韓國公仔佈置有多款韓國小食提供,有國民街頭小食 - 辣湯韓式魚糕、豆卜同鳴門卷,選擇眾多甜品,仲有得任飮自家製凍飲及韓國啤酒、汽水!🍻店員不定時敲響韓鼓推出✌️韓式辣醬炸雞、黑松露芝士炸雞同蜜糖芥辣口味炸雞🐤,醬油蝦、醬油鮑魚等等客人需要排隊領取一人一份仲有泡菜煎餅,煎的外酥內軟,有著韓式泡菜的香氣及洋蔥與青蔥的清甜,很輕爽可口👍👍👍店員在鍋蓋插入溫度計,提醒我地只要溫度達到攝氏90°C便可以叫店員過來揭蓋。第一層象拔蚌剪成條狀,鮮甜味美,嚼勁十足!黑椒鹽肥牛嫩滑惹味第二層日本元貝鮮嫩彈牙嘅元貝,仲有好多湯汁,鮮甜得很!😋第三層龍蝦蝦肉口感很好相當有彈性第四層海蝦新鮮,肉質爽彈~第五層龍躉大大件,啖啖肉,肉質鮮甜嫩滑,又有咬口鮑魚軟腍鮮味,彈性十足!第六層蜆肉厚沒沙第七層蕃薯🍠香甜、粟米超甜多汁呢度嘅海鮮真係好

間唔中都會聽到有人擊鼓既聲音,包括囡囡都去打下🧐

環境十分寬敞,而且光亮整潔

任食自助吧有韓國公仔佈置有多款韓國小食提供,

第一層

象拔蚌剪成條狀,鮮甜味美,嚼勁十足!黑椒鹽肥牛嫩滑惹味
第二層

日本元貝鮮嫩彈牙嘅元貝,仲有好多湯汁,鮮甜得很!😋
第三層

龍蝦蝦肉口感很好相當有彈性
第四層

海蝦新鮮,肉質爽彈~
第五層

龍躉大大件,啖啖肉,肉質鮮甜嫩滑,又有咬口
鮑魚軟腍鮮味,彈性十足!
第六層

蜆肉厚沒沙
第七層
蕃薯🍠香甜、粟米超甜多汁

呢度嘅海鮮真係好新鮮,所以整頓晚餐我都冇蘸過醬汁,品嚐海鮮嘅原汁原味就好!😋

有機會下次要再嚟,值得推介👍

• 象拔蚌
  • 元貝
  • 醬油蝦
  • 醬油鮑魚
  • 辣湯韓式魚糕、豆卜同鳴門卷
2019-07-18 179 浏览
明明叫9重塔但就得5層 原來比漏左層鮑魚🙄叫最平果set基本上除左扇貝果層全部都好伏 第一層肥牛 un到咬香口膠咁第二層扇貝同蝦 正正常常咁啦第三層蜆肉 細細粒肉🙄第四層粟米蕃薯唔甜唔盛 驚人唔飽定懶健康 唔知啦第五層唔知乜蟹 d膏流左好多出去 帶苦味 可能有d唔新鮮或者冇拎走蟹心?蟹鉗係好食既 其他就真係唔多對得住個價囉野飲有健康薏米水 有好多韓國啤酒 帶小朋友既注意 d啤酒冇明確標示同埋個罐身好吸引 小心入口先知飲錯😂最好笑佢地會不定時派炸雞同鮑魚 然後會成村人拎住個兜去排 十足十古時富戶人家派糧😂😂😂
明明叫9重塔但就得5層 原來比漏左層鮑魚🙄
叫最平果set基本上除左扇貝果層全部都好伏
第一層肥牛 un到咬香口膠咁
第二層扇貝同蝦 正正常常咁啦
第三層蜆肉 細細粒肉🙄
第四層粟米蕃薯唔甜唔盛 驚人唔飽定懶健康 唔知啦

2019-07-13 173 浏览
第一次寫食評,因為哩間餐廳實在太差。剛入座未落單諗食咩餐時侍應介紹咩餐有咩食有咩分別,因為天氣太熱唔想食粥,而只有最平既9重海鮮塔餐沒粥底所以就叫左哩個餐。個塔一來就覺得好伏牛肉un又沒味,海鮮唔新鮮鮑魚同蜆有臭味,同侍應反映佢話可以換過一層會係廚房蒸好先出來,等左一陣 果層新既鮑魚個樣好好多,但食落都唔新鮮最後我地都沒食到。食到尾有其他海鮮食剩我地想打包,店員同我地講唔得,因為我地係最平既沒粥底餐,所以唔俾打包。我地話哩到沒出邊自助區既食物,剩係海鮮都唔打得包!?店員成日強調因為我地係平餐所以唔得(3百幾蚊一個人我唔覺得平囉),咁為有盡食啦。但未食曬你又叫埋單又狂執枱迫人走。即係點呀,食最平既餐就要俾人咁對待。貼錢買難受,隔離枱係粥底餐d服務就超貼心成日會問你換唔換碗。我地就要成日叫都沒人理。依間野我地唔會再幫襯
第一次寫食評,因為哩間餐廳實在太差

中式蒸氣石鍋食得多, 不過韓式就第一次試!😏 「九重鮮」其實係香港首間餐廳引入韓式九層塔海鮮蒸鍋, 目的都係著重係海鮮原汁原味, 九重塔每層食完之後, 都會將精華流到下層, 所以鮮味會逐層增加~😌 餐廳入口前設有一個玩味嘅等候區, 掛着男、女、小童嘅韓服供食客在等位時試穿和影相,好貼心嘅服務!😎 餐廳座位闊落,裝修簇新, 一室暖木色系,感覺傳統得黎,又夠舒適, 除左中間一排排適合大夥兒嘅枱櫈, 靠牆仲有卡座位,啱晒二人 韓式海鮮蒸氣火鍋有三款選擇: $398首爾塔、$498景福塔、$598濟州塔, 我地揀左最經濟實惠嘅首爾塔HK$398/位, 注意:每款火鍋都必須兩位起動, 而兩人份量只會提供五層海鮮塔而非九層, 一般要到四位或以上才會有九層的。 隨餐火鍋粥底可選素菜鮮魚湯、韓式豬手湯、韓式泡菜湯, 另外可以額外加錢要人蔘雞湯半隻($50)/一隻($100), 人蔘雞湯喺呢度嘅店招牌, 當然要試啦!😏 點完菜之後, 店家便奉上蘸醬和前菜, 蘸醬有三款:柚子豉油、鮮茄辣醬和海鹽麻油, 不過呢度嘅海鮮真係好新鮮, 所以整頓晚餐我
中式蒸氣石鍋食得多,
不過韓式就第一次試!😏
「九重鮮」其實係香港首間餐廳引入韓式九層塔海鮮蒸鍋,
目的都係著重係海鮮原汁原味,
九重塔每層食完之後,
都會將精華流到下層,
所以鮮味會逐層增加~😌
餐廳入口前設有一個玩味嘅等候區,

餐廳座位闊落,裝修簇新,
一室暖木色系,感覺傳統得黎,又夠舒適,
除左中間一排排適合大夥兒嘅枱櫈,
靠牆仲有卡座位,啱晒二人

韓式海鮮蒸氣火鍋有三款選擇:
$398首爾塔、$498景福塔、$598濟州塔,
我地揀左最經濟實惠嘅首爾塔HK$398/位,
注意:每款火鍋都必須兩位起動,
而兩人份量只會提供五層海鮮塔而非九層,
一般要到四位或以上才會有九層的。
隨餐火鍋粥底可選素菜鮮魚湯、韓式豬手湯、韓式泡菜湯,
人蔘雞湯喺呢度嘅店招牌,
當然要試啦!😏

點完菜之後,
店家便奉上蘸醬和前菜,
蘸醬有三款:柚子豉油、鮮茄辣醬和海鹽麻油,
不過呢度嘅海鮮真係好新鮮,
所以整頓晚餐我都冇蘸過醬汁,
品嚐海鮮嘅原汁原味就好!😋
蘸醬
附送是日前菜:沙律、白菜仔、泡菜和酸椰菜,
仲可以免費添加一次!👏🏻
是日前菜
未上九層塔前,
店員先拿來一個大鐵鍋過來,
再把半隻人參雞和米飯放進去,
呢個就係九層塔嘅最後一層,
待吃完上層所有海鮮後,
便可有一大鍋嘅人參雞粥吃了!☺️
人蔘雞湯
過一會店員也把塔拿來了~
店員在鍋蓋插入溫度計,
提醒我地只要溫度達到攝氏90°C便可以叫店員過來揭蓋。
第一層:
紅糟蘇格蘭蟶子、象拔蚌 (伴車厘茄、韮菜花)
蟶子大大隻,肉質爽彈多汁,
象拔蚌剪成條狀,鮮甜味美,嚼勁十足!😋
每層都有不同嘅蔬菜配搭,
令到蒸鍋更加吸睛!👀
象拔蚌
紅糟蘇格蘭蟶子
第二層:
日本元貝 (伴勝瓜)
鮮嫩彈牙嘅元貝,
仲有好多湯汁,鮮甜得很!😋
海蝦 (伴金菇、野菜百頁豆腐)
海蝦新鮮,肉質爽彈~
日本元貝
第三層:
花尾龍躉、貴妃蚌 (伴八爪魚、木耳)
花尾龍躉大大件,啖啖肉,
肉質鮮甜嫩滑,又有咬口~
貴妃蚌好大隻,😍
鮮甜多汁,正到連湯汁都飲埋!😋
貴妃蚌
第四層:
沙巴肉蟹 (伴秀珍菇)
肉蟹好大隻,厚肉,又好多蟹膏,
蟹肉鮮甜,蟹膏豐腴味美,
食到想再encore!👍🏻
值得一讚的是,
店員仲會主動問我地洗唔洗幫手拆蟹爪,
蟹肉拆得完整無缺,感動!❤️
沙巴肉蟹
大花蛤 (伴木瓜、爆濃芝士丸)
花蛤大隻,肉質鮮甜彈牙,
木瓜、爆濃芝士丸雖然只係伴菜,
但尤其出色!
木瓜香甜,芝士丸醬爆,「芝」味獨特!😊
大花蛤
爆濃芝士丸
第五層:
鮑魚 (伴白蘿蔔、冬菇)
雖然我哋冇升級轉南非鮑魚,
但鮑魚軟腍鮮味,彈性十足!
粟米、日本南瓜、日本蕃薯、墨汁豚肉丸
蕃薯🍠和南瓜香甜,
粟米超甜多汁,
墨汁豚肉丸口感爽彈,不錯吃!👍🏻
鮑魚
最後,梗係要食聚海鮮蒸鍋嘅精華於一身嘅粥底!☺️
在食之前,店員倒下米粒,
粥鍋裏除了湯底外,
就係來自每層蒸煮海鮮過程中流出來嘅精華,
店員仲會幫我地將隻雞拆肉,
服務一流!👏🏻
之後就製作成為啖啖肉嘅人蔘雞粥啦!
鮮甜得很,可以食到飽呢!
人蔘雞湯
粥底份量十足,兩個人根本冇可能食得晒,
之後店員就走過黎主動同我地講話幫我地打包,😄
原來有不少客人最後都會食唔晒,
所以貼心地準備紙碗,
替食客將食不完嘅食物都打包,
一來不會浪費食物,
二來可以把粥帶回家,延續九層塔嘅滋味~😏

最後仲送自家製甜品~😍
有輕乳酪蛋糕、紫薯撻、檸檬🍋雪山撻,
輕乳酪蛋糕食落唔會太heavy,
撻皮好酥脆,紫薯香甜適中,檸檬雪山酸甜又refreshing
甜品
呢度仲有半自助午餐,$58起,
仲包飲品,好抵喎!👏🏻
象拔蚌
紅糟蘇格蘭蟶子
日本元貝
貴妃蚌
大花蛤
爆濃芝士丸
鮑魚
2019-06-14 221 浏览
港式的海鮮蒸鍋食得多,韓式的就真係第一次食!這間餐廳位於黃埔,餐廳的入口不是位於商場內,所以去的時候要留意。餐廳環境寬敞而且幾大,有卡位亦有長枱。有別於其他一面食一面蒸, 呢度係幾層一齊蒸, 唔駛等咁耐! 每枱附上小砂漏方便計時, 仲有溫度計, 只要達95度就可以起筷, 方便快捷! 紅糟蘇格蘭蟶子,紅糟自身獨特的酒香和微酸,配合爽口蟶子 ,非常想再多食一口。元貝蒸完嘅汁真係好甜,店員建議只飲一啖,其他再倒返入去煮粥,不過都係忍唔住飲晒佢,好正!
2019-06-05
用餐优惠
現金券
2019-06-01 244 浏览
之前同朋友食蒸火鍋, 都係一層一層, 每次食完都要重新再蒸再等,今次終於都試到一次過蒸既九層蒸鍋LA..今日四丁友仔, 叫左個首爾塔 $398/位,有幾款塔選擇,以每位計算,建議四人或以上一齊黎因為如兩個人來,九層塔會變為五層塔 最底層係粥底,有四款選擇A素菜鮮魚湯 B韓式豬手湯C韓式泡菜湯 D人參雞湯半隻加$50/一隻加$100叫好塔選好粥底待應就開始為我地預備LA粥底-素菜鮮魚湯內有米,菜、木耳、蜆及鮮魚湯開爐後就有人攞出九層高既海鮮塔出黎海鮮塔在廚房已放好, 較率好快九層塔內既海鮮都係生,要等20-30分鐘時間 等到最頂既温度計升到95C才開蓋等待既時間待應就放上小菜比我地過下口痕仲放埋三款醬料比我地稍後點海鮮食自家調配,味道較淡,唔會阻礙海鮮既鮮味(因海鮮是新鮮,我個人沒有點醬料,都非常正)時間轉眼間就過去開蓋LA...首先第一層象拔蚌、紅槽蘇格蘭蟶子食象拔蚌先,開心到傻左,堅鮮甜個汁堅好味,好正呀...再食紅槽蘇格蘭蟶子紅槽醬係店舖自家調制的蟶子一D都唔甄第二層-日本元貝日本元貝上亦載有鮮甜湯汁第三層-大海蝦 兩件雖然在第三層但大海蝦都冇因為蒸太耐而變老都咁彈牙,佢既擺法仲係
之前同朋友食蒸火鍋
都係一層一層, 每次食完都要重新再蒸再等,
今次終於都試到一次過蒸既九層蒸鍋LA..

今日四丁友仔, 叫左個首爾塔 $398/位,
有幾款塔選擇,以每位計算,
建議四人或以上一齊黎
因為如兩個人來,九層塔會變為五層塔
 最底層係粥底,有四款選擇
A素菜鮮魚湯 B韓式豬手湯
C韓式泡菜湯 D人參雞湯半隻加$50/一隻加$100

叫好塔選好粥底
待應就開始為我地預備LA
粥底-素菜鮮魚湯
內有米,菜、木耳、蜆及鮮魚湯

開爐後
就有人攞出九層高既海鮮塔出黎
海鮮塔在廚房已放好, 較率好快
九層塔內既海鮮都係生,
要等20-30分鐘時間
等到最頂既温度計升到95C才開蓋

等待既時間
待應就放上小菜比我地過下口痕
仲放埋三款醬料比我地稍後點海鮮食
自家調配,味道較淡,唔會阻礙海鮮既鮮味
(因海鮮是新鮮,我個人沒有點醬料,都非常正)

時間轉眼間就過去
開蓋LA...

首先第一層象拔蚌、紅槽蘇格蘭蟶子
食象拔蚌先,開心到傻左,
堅鮮甜個汁堅好味,好正呀...
再食紅槽蘇格蘭蟶子
紅槽醬係店舖自家調制的
蟶子一D都唔甄

第二層-日本元貝
日本元貝上亦載有鮮甜湯汁

第三層-大海蝦 兩件
雖然在第三層
但大海蝦都冇因為蒸太耐而變老
都咁彈牙,佢既擺法仲係心心形狀添

待應話, 首兩三層可以開完即食
但再下層,建議每隔五分鐘先打開
而在旁邊,亦都有個五分鐘漏斗
**最後發現,雖然話要等五分鐘
但我地每層都食超過五分鐘

仲有D 黑木耳在隔離陪襯

第五層新鮮花尾龍躉
痴左線...好肥美呀
咬落啖啖魚油
中間仲有八爪魚仔、黑木耳

第六層-花蛤、木瓜、爆醬芝心丸
好欣賞佢每層都有蔬菜作陪襯
平衡健康

第七層-沙巴肉蟹
真係啖啖肉嫁..
第七層咋, 但我地已經好飽LA

第八層-鮑魚呀

第九層-粟米、日本南瓜、日本蕃薯、黑汁豚肉丸
D蔬菜好甜呀,豚肉丸都好JUICE AR..

打大佬LA
去到粥底 原來去到尾
個粥會變得咁大鍋
我們每人飲了一細碗後,,,,
決定打包..真係好飽嫁..

$398/位 真心講
價錢係抵,
之前去街市,買兩隻蟹都要過百,
E度比幾百蚊就可以食到咁多海鮮
仲要有人招呼
值得一讚每個待應都好好.
有笑容及唔嫌我朋友煩...感謝
2019-05-27