2025-06-23
由灣仔行去銅鑼灣期間見到這間米線,上網睇原來係新開,星期五晚上七點左右裡面坐滿人,見到有人排隊,於是走去排埋一份🤣.💫招牌珍寶雞翼🐔米線🍜可以選三隻雞翼或四隻雞翼,本身配料已有肉碎芽菜,酸菜、韭菜、蔥、芫荽,湯底選🌟招牌金湯酸辣🌟. 等待期間睇吓張落單紙,寫住湯底係冇味精冇雞粉👍🏻正,啱晒我食米線時會一啖米線一啖湯食嘅人👍🏻. 詢問店員有乜嘢食推介時得知,原來這店係主打豬肉湯底,無落味精雞粉之餘仲無落醋精👍🏻本身想叫好特別嘅芋泥蝦餅同埋豬頸肉,但係已經售罄😭於是加咗腩肉同日式醬油叉燒. 腩肉叉燒都入味,雞翼另上保持到雞皮嘅香口,一咬就離骨,味道鹹甜交雜幾好味喎😋推介.湯底唔會過酸過辣,唔會嗆喉,易入口.自由拼米線(最多三個餸)本身配料仍係有肉碎芽菜,酸菜、韭菜、蔥、芫荽,湯底選⭐️野菌雞湯(不辣),湯底加入不少野菌,淡淡嘅野菌香味,清清哋唔會過鹹.配料:魚肉豆腐、魚腐、櫻花蝦餅另外叫咗碟唐生菜,見佢寫明「上湯灼冇乜味」好搞笑好誠實我鍾意🤣,個菜我就係唔想要咁多味,啱我.魚肉豆腐,外形似炸豆腐同炸魚片,咬落有咬口彈牙. 魚腐絕對係吸湯神器,咬落好juicy. 而比較少見嘅樱花蝦餅,外層炸過
💫招牌珍寶雞翼🐔米線🍜
自由拼米線(最多三個餸)
配料:魚肉豆腐、魚腐、櫻花蝦餅
魚肉豆腐,外形似炸豆腐同炸魚片,咬落有咬口彈牙. 魚腐絕對係吸湯神器,咬落好juicy. 而比較少見嘅樱花蝦餅,外層炸過但唔覺油膩,這個配搭冇得輸.
唐生菜🥬清淡得嚟夠鮮甜~
服務方面都不錯,等候期間有位行動不便的食客問店員可否比張櫈佢坐住等,雖然舖頭唔係好大,但店員都諗辦法俾張櫈佢坐喺店內等候而不是店外. 這種人情味值得加分💯.