2018-12-21 94 浏览
T town 入面算多餐廳,喺度搵嘢食一啲都唔難,但係質素好嘅呢間九份十分都算係其中一間. 我哋今次叫咗幾樣嘢食第一樣嘢係涼拌三小碟,佢分別有四季豆,海蜇同埋,牛筋三款入面最好食係牛筋,佢係用麻辣醬去整,夠哂香口,牛筋夠淋而又保留到少少咬口。 第二樣係老虎醬鴨舌, 個醬都係辣辣地,但同牛筋唔同, 佢嚟係麻辣味。 每一條鴨舌都沾到啲醬, 唔會話一條重味一條冇味。醉溏心蛋, 呢個就普通啦, 酒味唔係太濃, 係做到流心效果, 可惜蛋味唔重。阿春麵線, 唔會太咸或帶有酸味, 雖然豬腸都唔算多, 但個湯底唔係做到好杰, 入口幾好。萬巒豬手飯, 豬手醃得好入味, 每舊豬手都有皮有肉, 唔會話淨係俾個皮你。草莓雪糕鬆散,份量唔小, 上到1枱都仲係暖嘅, 一定要盡快食,因為佢啲鬆散係放係啲cream 上面, 唔即刻食個餅會變淋。 件碟嘅生果竟然唔太酸, 夾埋鬆餅可以全部食哂。

• 涼伴三小碟
2018-12-19 64 浏览
从openrice上找了这家店,看评分非常高,以为味道很赞,没想到非常失望😞点了三个菜,盐酥鸡份量不小,有很多调味罐可自选多个味道。但炸得过火,还有不少面粉团,没有盐酥鸡的香酥脆,连豪大大鸡排都不如。芒果蜜糖砖块作为主推菜,甜到爆炸,喝了很多杯水才能吃下去,份量巨大,至少五个人才能吃完,面包块不够酥脆,糖豆口感极差,奶油也都软塌塌,只有芒果冰淇淋还算好一点。蚵仔煎就更一般了,小小一盘,没什么咸味,大约只有路边摊水准综合来说,不算好吃,性价比低。
蚵仔煎就更一般了,小小一盘,没什么咸味,大约只有路边摊水准

综合来说,不算好吃,性价比低。
2018-12-17 63 浏览
雖然平時唔多入天水圍,但每次黎都會回頭呢間台式餐廳,貪佢性價比唔錯,環境又幾靚。因為同朋友好耐冇見,決定今次食得豐富啲。芭樂鳯梨鹽水雞。有啲番石榴、菠蘿,酸酸甜甜再加啲鹹,講到好奇怪咁,但食落個調味係唔錯嘅,幾開胃。略嫌雞肉大多用左雞胸位置,有啲鞋。忌廉芝士蘑菇雞翅。雞翼去左骨,入面加入芝士蘑菇,芝士味出,又唔會掩蓋左蘑菇,加上煎得岩岩,肉汁仲keep到,出色之作。芒果軟腳蟹米紙卷,份量賣相都唔錯,芒果幾甜。不過覺得米紙卷太厚,咬唔斷,所以好容易食一啖就散開曬。綜合滷味肉燥飯。肉燥幾香同份量唔錯,夠撈曬成碟飯。綜合滷味真係包左幾多款嘅滷味,大腸、雞翼、雞腎、豆腐等,不過略嫌有少少鹹。草莓雪糕鬆餅,賣相好靚,抵讚位cream打得一啲都唔heavy,不過可能士多啤梨唔太岩時節,有少少酸。飲品方面。海棉寶寶。即芒果沙冰,份量多到勁誇張!沙冰打得夠碎,芒果粒都幾多😍友人叫左個黑武士之劍,其實即係熱朱古力,然後加冰左嘅牛奶棒。玩法幾得意,加分!

因為同朋友好耐冇見,決定今次食得豐富啲。

2018-12-14 52 浏览
黎到天水圍有名氣既台灣餐廳—九份•十分就咁聽個名都夠哂台灣氣氛 估唔到野食都咁正 猶如去左轉台灣食野咁!以上系廚師既推介 當中一見芒果軟殼蟹米紙卷念都唔洗念就叫左!米紙包住有生菜、芒果同炸軟殼蟹,旁邊仲有芒果沙律做配菜碟上面有淋上芒果汁 同沙律仲有軟殼蟹咪紙卷好夾!如果可以在多啲軟殼蟹就好啦🤤呢個台式肉臊娃娃菜 娃娃菜份量都唔小加!煮得林身又入味配埋香口嘅肉醬湯見到咁濃色就知佢入味啦🤤差啲想湯都飲埋,不過要留位食其他嘢所以控制自己😆叫咗碟小食冷盤有麻辣牛筋條、四季豆同麻辣海哲份量足夠 意想唔到四季豆可以整得咁好味底仲有青瓜絲可以令口感清新番忌廉芝士磨菇雞翼炸得好香口但系忌廉芝士嘅味道都唔太突出Oreo 沙冰大大杯 甜度岩岩好 唔會太甜鹽酥雞扒配肉操飯充滿台式嘅做法 系我全餐認為最值得一試既菜式熔岩芝士炸雞炸雞同鹽酥炸法唔同 系普通既炸雞味道而隔離用一大個包裝住忌廉芝士既醬汁如圖仲見唔到面頭有一層焗香左既芝士而呢層先系最珍貴!😆麵包焗得好脆口 唔會濕唔會un 甜品嘅餐牌好靚 吸引到我好想食 可惜食得太飽 冇空位再食甜品啦😂我應承自己下次再黎食一定會叫甜品!😍

黎到天水圍有名氣既台灣餐廳—九份•十分

米紙包住有生菜、芒果同炸軟殼蟹,旁邊仲有芒果沙律做配菜
碟上面有淋上芒果汁 同沙律仲有軟殼蟹咪紙卷好夾!
如果可以在多啲軟殼蟹就好啦🤤

叫咗碟小食冷盤
有麻辣牛筋條、四季豆同麻辣海哲
份量足夠 意想唔到四季豆可以整得咁好味

而隔離用一大個包裝住忌廉芝士既醬汁
如圖仲見唔到面頭有一層焗香左既芝士而呢層先系最珍貴!😆
麵包焗得好脆口 唔會濕唔會un

2018-12-06 73 浏览
去到天水圍搵下有咩好食 睇食評不錯就去了試這間店!店內裝修充滿台灣風情 職員也很主動有善因為不太肚餓 主要都是點小食吃朱古力配牛奶冰沒有比我想像中特別濃厚熱朱奶倒入牛奶冰 好快溶掉😂溶後更像一杯普通朱奶半熟蛋很多人都說推介 但酒味太強 我自己倒不太喜愛 但口感是滑的鹽酥雞十分驚喜 份量大 還配有六隻味粉自己調味 特愛原味和辣味 !甜品有窩夫和蜜糖吐司😍兩樣都很吸引但最後選了這雜果窩夫配芒果雪糕無諗到份量那麼大 還有那麼多cream 但一口窩夫配上滑滑的新鮮忌廉和雪糕 真的超級幸福 價錢還只是$65 超級抵❤️
去到天水圍搵下有咩好食 睇食評不錯就去了試這間店!

店內裝修充滿台灣風情 職員也很主動有善

但最後選了這雜果窩夫配芒果雪糕
無諗到份量那麼大 還有那麼多cream
超級抵❤️
2018-12-01 81 浏览
本身都唔係一個咁高要求既人,但呢間餐廳啲野食絕對係係水平以下!今日試咗個(芭樂菠蘿鹽水雞)<— 作為呢道菜既主角-雞肉, 又鞋又un,唔知雪左幾耐, 差過煲湯啲瘦肉!最後我地食晒啲生果,啲雞淨晒係到。其次係佢個肉燥飯,一啲香味都無,反而有陣陣油益味,成碟飯入面最好食既竟然係個塊作為配菜既酸菜😭😭😭仲有仲有係佢個阿春麵線,呢個算係無咩野大問題,好普通既一個麵線,唔算好食,不過不失。總括而言...伏呀!係伏呀!唔會再去既餐廳!

總括而言...伏呀!係伏呀!唔會再去既餐廳!
2018-11-28 1743 浏览
九份•十分 (天水圍) — 台灣菜•雖然天水圍非常偏僻,沒有大型商場吸引到人流,但其實有很多隱世美食也藏在天水圍內,有待我們發掘🤩。-由元朗搭輕鐵前往,約15分鐘便到。•1️⃣ 夏日西門町 (鳳梨沙冰🍍) $52賣相一流😍!沙冰上放了3-4塊香甜的菠蘿🍍。下單前也很怕它會過甜或味道像「地們菠蘿」,但這杯飲品甜道適中,味道清新鮮甜,正‼️沙冰喝極也喝不完!建議兩人share一杯!-夏天喝沙冰絕對是透心涼,但冬天喝便是「凍到震」🥶。-飲品有驚喜,強烈推薦大家試試💯❗️2️⃣ 涼拌四季豆 $42這道看似平平無奇的四季豆,味道卻一點也不普通😍。如果大家有吃過牛角的麻香椰菜,這道菜的味道就正正一樣🥰。必試!3️⃣ 老皮嫩肉 $32這不是普通的豆乾或豆腐,質感很Q彈,咬一口會看到層次分明的豆皮😋,美味非常!-4️⃣ 阿春麵線 $28四個字「價廉物美」‼️ $28一碗大腸、豬肉丸麵線,可在那裡找🧐?大腸鹵得很入味,一試難忘,略嫌它只有數塊🥺。唯一美中不足是它的麵線太過漿,應該是下了太多生粉所致?5️⃣原味吉士可頌🥐 $38牛角酥很酥脆☺️,配上香滑的吉士,為這頓晚餐作了一個完美句號😌。回頭指數:9/10(強烈推介它的飲品,食物
九份•十分 (天水圍) — 台灣菜

由元朗搭輕鐵前往,約15分鐘便到。

1️⃣ 夏日西門町 (鳳梨沙冰🍍) $52

沙冰喝極也喝不完!建議兩人share一杯!
夏天喝沙冰絕對是透心涼,但冬天喝便是「凍到
震」🥶。
飲品有驚喜,強烈推薦大家試試💯❗️

2️⃣ 涼拌四季豆 $42

3️⃣ 老皮嫩肉 $32

4️⃣ 阿春麵線 $28

5️⃣原味吉士可頌🥐 $38

回頭指數:9/10(強烈推介它的飲品,食物也很美味🤩)
2018-11-25 143 浏览
今日去元朗yoho mall嘅一田購物優惠日shopping,搏殺完一排之後時間尚早但又想開始搵野食,無意間俾我地發現呢間深入天水圍嘅好評食店,我地一行二人決定坐輕鐵(都坐咗20分鐘)慢慢入去試下呢間食店究竟係龍與鳳!///蚵仔肉碎泡飯 - 蚵仔係得少量, 蜆肉係有大量, 大家叫之前要有心理準備 。- 飯係比湯多,食食下會變咗食發脹咗嘅飯 。- 味道方面係正常 。- 飯係有大量,一定食得飽 (我係食唔晒) 。///醉溏沁蛋 - 蛋夠晒溏沁 。- 有好濃烈嘅酒味,好似醉雞嘅味道 。- 味道係幾有特色。///維多利亞的秘密 - 一睇個外型已經知掂,100分,誠意推薦 !- 味道出色,有莓味得黎個味道又唔似化學味,一個字:正 !- 好大杯,飲極都飲唔完 !- 價錢要$52,都唔平 。- 佢仲有其他睇落好有特色嘅飲品,今次無緣一試了 。///呢間餐廳食物選擇多,食物味道中上,飲品味道有驚喜,如果去開天水圍或元朗都值得一試!
蚵仔肉碎泡飯
蚵仔肉碎泡飯

- 飯係比湯多,食食下會變咗食發脹咗嘅飯 。

- 味道方面係正常 。
- 飯係有大量,一定食得飽 (我係食唔晒) 。
醉溏沁蛋

- 蛋夠晒溏沁 。
- 有好濃烈嘅酒味,好似醉雞嘅味道 。
- 味道係幾有特色。

維多利亞的秘密

- 一睇個外型已經知掂,100分,誠意推薦 !

- 味道出色,有莓味得黎個味道又唔似化學味,一個字:正 !

- 好大杯,飲極都飲唔完 !
- 價錢要$52,都唔平 。
- 佢仲有其他睇落好有特色嘅飲品,今次無緣一試了 。
2018-11-23 52 浏览
T town呢度真係有無限野食想試今次黎試呢間台灣野~除左個名改做九份十分都發現搵到台灣回憶而且非常抵食夾大件!裝修格局望落舒服。首先梗係要叫個鹽酥雞啦!隔離d味粉好多款,又新奇我鍾意個梅子粉,同炸雞好夾。男朋友就鍾意個香口咖喱粉。仲有新野,醉溏心蛋醉雞食得多,呢個蛋真係一食愛上。個明蝦凱撤沙拉真係好吸引好清新,而且大大份,份量十足。非常抵食。再黎一個蚵仔肉碎泡飯,又係大大碗,兩個人都夠食蚵仔份量十足,好味。最後梗係黎個邪惡甜品香蕉芝麻雪糕鬆餅🥞芝麻雪糕好香啊鬆餅好鬆脆!非常夾今晚非常滿足
T town呢度真係有無限野食想試

今次黎試呢間台灣野~除左個名改做九份十分
都發現搵到台灣回憶
而且非常抵食夾大件!

裝修格局望落舒服。

首先梗係要叫個鹽酥雞啦!隔離d味粉好多款,又新奇
我鍾意個梅子粉,同炸雞好夾。
男朋友就鍾意個香口咖喱粉。

仲有新野,醉溏心蛋
醉雞食得多,呢個蛋真係一食愛上。

個明蝦凱撤沙拉真係好吸引
好清新,而且大大份,份量十足。非常抵食。

再黎一個蚵仔肉碎泡飯,又係大大碗,兩個人都夠食
蚵仔份量十足,好味。

最後梗係黎個邪惡甜品

香蕉芝麻雪糕鬆餅🥞芝麻雪糕好香啊

鬆餅好鬆脆!非常夾

今晚非常滿足

2018-11-21 51 浏览
想食台灣野,咁岩搵到呢間「九份•十分」心諗聽個名咁台灣,唔知啲食物會唔會好地道呢?於是決定試試佢。平日既晏就唔算太多人,等左一陣就入到嗌左個LUNCH SET A,雞粒脆卜卜唔會太油膩,肉燥都幾香。飲野就嗌左水蜜桃綠茶,甜左少少。總括黎講都可以,午餐又多一個地方啦😁
想食台灣野,咁岩搵到呢間「九份•十分」
平日既晏就唔算太多人,等左一陣就入到
飲野就嗌左水蜜桃綠茶,甜左少少。
總括黎講都可以,午餐又多一個地方啦😁

2018-11-20 426 浏览
其實之前已經係沙田圍分店食過已經覺得呢間野既鹽酥雞十分之正男友話黎天水圍呢間分店食過覺得仲正唔黎唔得咁話今日一試,果然如此---雖然已經8點半但食客都唔少,仍然坐滿見到咁旺場已經係信心既指標綜合水果茶果味清新,而且用料豐富,可以見到粒粒生果又大渣,好值得叫涼拌三小碟入面包括(左至右):麻辣牛筋、涼拌四季豆、海蜇最鍾意佢既海蜇,口感好爽脆麻辣牛筋辣辣好惹味好開胃涼拌四季豆味道清新台灣鹽酥雞食台灣菜又點可以冇台灣鹽酥雞呢呢到最特別係有唔同既調味粉比你自己任落味道分別有梅子、咖哩、芝士、香辣、紫菜同椒鹽當中我最推薦就係香辣味同鹽酥雞最夾最香口而且鹽酥雞本身都炸得好好外脆內嫩一D都唔會乾身忌廉芝士磨菇雞翅好有驚喜既一個雞翼成隻雞翼可以用一個字黎形容:嫩滑可以見到入面好足料亦都好嫩滑嫩滑到唔似炸過咁但外層又做到好香脆入面既忌廉芝士磨菇又好香濃得雞同雞肉味好夾,唔會互搶本身諗住叫兩隻夠最後仲好味到唔夠喉再加多左兩隻草莓奶酥吐司男友極力推薦呢間野既吐司因為呢到既吐司真係好用心去整佢係以先烘後焗既方式黎整咁樣麵包本身就會夠香脆而比奶酥搽左既部分唔會因為咁已焗唔乾或者變淋真係好有心機但亦都因為咁想食吐司
其實之前已經係沙田圍分店食過已經覺得呢間野既鹽酥雞十分之正
男友話黎天水圍呢間分店食過覺得仲正
唔黎唔得咁話
今日一試,果然如此

---
雖然已經8點半
但食客都唔少,仍然坐滿
見到咁旺場已經係信心既指標
綜合水果茶
果味清新,而且用料豐富,可以見到粒粒生果
又大渣,好值得叫
涼拌三小碟
入面包括(左至右):麻辣牛筋、涼拌四季豆、海蜇
最鍾意佢既海蜇,口感好爽脆
麻辣牛筋辣辣好惹味好開胃
涼拌四季豆味道清新

台灣鹽酥雞
食台灣菜又點可以冇台灣鹽酥雞呢
呢到最特別係有唔同既調味粉比你自己任落
味道分別有梅子、咖哩、芝士、香辣、紫菜同椒鹽

當中我最推薦就係香辣味

成隻雞翼可以用一個字黎形容:嫩滑
可以見到入面好足料亦都好嫩滑
嫩滑到唔似炸過咁
但外層又做到好香脆
入面既忌廉芝士磨菇又好香濃得雞同雞肉味好夾,唔會互搶
本身諗住叫兩隻夠

• 忌廉芝士磨菇雞翅
  • 台灣鹽酥雞
  • 綜合水果茶
2018-11-13 50 浏览
天水圍成日比人話冇咩好野食,不過最近都算開左幾多新餐廳今次試左頌富商場依間台灣野,佢既menu都幾多選擇,價錢都唔算太貴,我叫左牛肉麵同珍珠奶茶,面既湯底都ok,牛肉都幾好味,而珍珠奶茶小甜左之後都ok,唔錯~之後可以試下佢其他野食,又多一個食飯地方啦😝
天水圍成日比人話冇咩好野食,
不過最近都算開左幾多新餐廳
今次試左頌富商場依間台灣野,
佢既menu都幾多選擇,價錢都唔算太貴,
我叫左牛肉麵同珍珠奶茶,
面既湯底都ok,牛肉都幾好味,
而珍珠奶茶小甜左之後都ok,
唔錯~之後可以試下佢其他野食,
又多一個食飯地方啦😝
2018-11-10 59 浏览
系天水圍都算出名既台灣餐廳入面既鹽酥雞鹽酥骨系佢代表作呢個忌廉芝士磨菇雞翼 名睇落好得別 但食落普通 可以唔洗特登嘗試香芋珍珠奶茶味道普通 個人認為太甜呢個就要推介下 即炸鹽酥雞夠脆 好味炸皮唔會過厚 配菜有調過味 蛋都入味肉燥如果可以再多d就完美🤤🤤有得選幼麵或粗麵我選左幼面 夠彈牙鹽酥骨比鹽酥雞更好味但個人黎講湯底就不太合我口味似醉雞汁既味 自己就麻麻但鐘意食醉雞既人可一嘗
系天水圍都算出名既台灣餐廳

但個人黎講湯底就不太合我口味
似醉雞汁既味 自己就麻麻
但鐘意食醉雞既人可一嘗
2018-11-07 64 浏览
鹽酥雞扒肉燥飯+珍珠奶茶😛,鋪頭裝修好似台灣火車站,好有心思,因為平日晏晝去唔多人,平時夜晚排隊勁多人,Lunch 質素幾普通下,肉燥又係無豬皮既,雞扒太薄身,勝在唔多油,珍珠奶茶d珠珠就少左dd啦。最特別就係果堆菜菜子,係有酸梅粉架,正👍🏻 我好快就試哂TTown d 食肆😂😂
鹽酥雞扒肉燥飯+珍珠奶茶😛,
鋪頭裝修好似台灣火車站,
好有心思,
因為平日晏晝去唔多人,
平時夜晚排隊勁多人,
Lunch 質素幾普通下,
肉燥又係無豬皮既,
雞扒太薄身,
勝在唔多油,

珍珠奶茶d珠珠就少左dd啦。
最特別就係果堆菜菜子,
係有酸梅粉架,
正👍🏻 我好快就試哂TTown d 食肆😂😂
依間食台灣菜嘅餐廳好味到令我再黎食多次。今次都有叫到醉小三($148),酒香濃烈。最中意佢嘅鴨舌,愈嚼愈惹味。鮑魚一樣都係咁飽滿爽口。而醉蝦非常鮮美,仲好貼心咁剝走咗蝦頭。古早醉鴿($88),燒乳鴿就食得多,所以好好奇醉鴿會係咩味道。估唔到有食到乳鴿肉嘅鮮甜,仲帶有淡淡酒香味,而且骨肉比例均等,如果有啤酒就一流~鹽酥雞扒麵(62),雞扒金黃色,香脆嫩滑。麵可以揀粗或幼,清湯上,一啲都唔油膩。老媽煎餃子($36/5隻),皮身煎得非常之脆,而入面嘅菜肉熱騰騰,食得出係即叫即煎!叫咗2杯飲品。紅心皇后($58)即係草莓沙冰,非常非常非常大杯,沙冰堆滿到過杯頂,賣相唔錯,酸酸甜甜好開胃。紫薯珍珠($28),難得見到紫薯味緊係要試番杯,中意佢紫薯味唔重,唔會太膩,而且珍珠好煙韌。最後仲有甜品白玉珍珠雙色冰淇淋鬆餅($58),俾佢嘅賣相吸引住,窩夫非常鬆脆,雪糕係雲呢拿同香芋,周邊都配有草莓、奇異果、珍珠同埋丸子,雖然cream有啲多,但係味道唔重。
依間食台灣菜嘅餐廳好味到令我再黎食多次。

今次都有叫到醉小三($148),酒香濃烈。
醉小三

最中意佢嘅鴨舌,愈嚼愈惹味。

鮑魚一樣都係咁飽滿爽口。

而醉蝦非常鮮美,仲好貼心咁剝走咗蝦頭。

古早醉鴿

鹽酥雞扒麵