2022-01-14 122 浏览
好耐沒有食台灣野,有點兒挂住,所以今日就去淘大食九份飽。店内的裝修都充滿懷舊的風味,而且播放的歌曲都是經典歌曲,猶如置身一個不同年代懷舊魯肉飯必點的懷舊魯肉飯,份量小小地,不過魯肉滿滿,豬肉比較大粒,食完一小碗已經好飽。台灣擔仔米粉值得一讚的是店員姐姐主動提出另上一碗湯底,因爲我們挂住食其他食物,而且米粉好快吸乾了湯底,米粉是比較幼的,配料都好多,價錢又唔貴,不錯不錯。玉米起司蛋餅很想念台灣的早餐,這個起司蛋餅内裏充滿芝士,蛋餅煙靭,好味。鹽酥雞鹽酥雞炸得很酥脆,鷄肉都很嫩滑,好多汁。九份芋圓飯後當然要食甜品,芋圓和仙草果然是好配搭。
好耐沒有食台灣野,有點兒挂住,所以今日就去淘大食九份飽。

懷舊魯肉飯

台灣擔仔米粉

玉米起司蛋餅

鹽酥雞

鹽酥雞炸得很酥脆,鷄肉都很嫩滑,好多汁。

九份芋圓

飯後當然要食甜品,芋圓和仙草果然是好配搭。
2022-01-12 100 浏览
自從有一次食過呢度嘅紅燒牛肉米粉就一直念念不忘,咁啱今日嚟開九龍灣就帶埋朋友一齊嚟食😌😌同朋友都各自叫咗一個紅燒牛肉米粉成個碗鋪滿左牛腩,驟眼睇都有四大舊,仲有紅蘿蔔同白蘿蔔超級豐富!牛腩超級淋,一啲都唔韌。米粉方面比起之前食嘅較硬身,個人認為如果林啲會好食啲,可以吸晒啲湯仲好味!涼拌牛肚呢度嘅牛肚一啲都唔辣,反而食落比較甜,啱晒唔食得辣嘅朋友芝士肉鬆海苔蛋餅入面嘅肉鬆超級多一啲冇偷工減料,非常之豐富,配埋芝士同紫菜冇得頂!
同朋友都各自叫咗一個紅燒牛肉米粉

涼拌牛肚

呢度嘅牛肚一啲都唔辣,反而食落比較甜,啱晒唔食得辣嘅朋友
芝士肉鬆海苔蛋餅

2022-01-12
2022-01-05 130 浏览
裝修超有台灣氣氛🏮🏮1️⃣香酥排骨刀削麵排骨超脆,骨只佔好小,肉超多好大塊,調味都好好,唔會好鹹.湯底👍🏻份量多,仲有埋蛋同菜,菜都煮得好淋💰HKD$552️⃣香酥雞排魯肉飯又係超脆,雞排仲有肉汁😍😍😋魯肉飯個汁都唔錯,份量正常💰HKD$483️⃣綜合湯有丸同豆腐,非常濃味,較潔身,唔會好水💰HKD$264️⃣OREO朱古力奶茶好多OREO,好濃味,仲好飲過出面手搖飲品店,價錢又平💰HKD$25
裝修超有台灣氣氛🏮🏮
1️⃣香酥排骨刀削麵
💰HKD$55

2️⃣香酥雞排魯肉飯
又係超脆,雞排仲有肉汁😍😍😋魯肉飯個汁都唔錯,份量正常
💰HKD$48

3️⃣綜合湯
有丸同豆腐,非常濃味,較潔身,唔會好水
💰HKD$26

4️⃣OREO朱古力奶茶
好多OREO,好濃味,仲好飲過出面手搖飲品店,價錢又平
💰HKD$25

放工喺淘大做完運動 同朋友喺附近揾野食朋友黎開九龍灣 咁就當然問佢有咩推介啦佢就帶左我黎呢間 九份飽 嘅台式餐廳室內環境紅噹噹 掛晒燈籠係唔錯嘅打卡點大家可以喺飯圈內揾到大把呢間餐廳嘅相所以喺呢度就唔多敍述呢度同一般台式餐廳一樣都係用點心紙落單剔好就遞畀店員就完成落單我剩係講下自己果份野食1. 香酥雞扒魯肉飯四舊香酥雞扒炸得算香脆但係食落口覺得乾半碗魯肉飯同半隻滷水蛋都一般般我覺得份量真係太少 同埋味道都好普通2. 鳳梨紅茶見隔離禁左鳳梨入口所以見到"鳳梨"兩隻字就想試下真心幾好飲 鳳梨味同紅茶好夾甜甜地又唔澀 成晚最滿意就係個飲品另外我同朋友再叫左個起司蛋一齊share但冇影到相就唔多敍述最後埋單每人69蚊免加一整體而言 香港嘅價錢 台灣嘅份量味道亦唔見比同類餐廳好所以我覺得唔算抵食而好唔好食就見仁見智喇
放工喺淘大做完運動 同朋友喺附近揾野食

所以我覺得唔算抵食
而好唔好食就見仁見智喇
2021-06-01
2022-01-02 86 浏览
最近疫情冇得去旅行,真係超級掛住台灣,好彩嘅喺九龍灣依度有間正宗嘅台灣菜,可以一嚐去旅行嘅滋味😋💗🎉講緊嘅係淘大廣場嘅依間九分飽,今日假日嚟到已經好多人排緊隊,人氣超高,好彩只係好快有得入都好而且呢度嘅職員服務態度超級好,好友去緊台灣嘅感覺🥰嘢食仲要超級好味!我哋叫咗一個台灣擔仔麵正宗嘅台灣未到,裏面材料好豐富,有肉碎、蝦、糖心蛋,而且面條味道好彈牙,湯底仲要好濃好香海苔肉鬆起司🧀️蛋餅🥞另一樣推介美食,紫菜肉鬆芝士嘅味道超級夾,口感豐富台灣香腸最鍾意食台灣香腸,仲有生蒜頭配住食,辣辣地好過癮😛大腸包小腸台灣嘅原始味道,外層嘅飯得好香脆💕最後仲叫埋甜品,要咗一份九份芋圓,超級彈牙,而且味道好清涼😋仲叫咗百香果綠茶同埋芋頭奶茶,都好高質🥤

嘢食仲要超級好味!

我哋叫咗一個台灣擔仔麵
海苔肉鬆起司🧀️蛋餅🥞
另一樣推介美食,紫菜肉鬆芝士嘅味道超級夾,口感豐富

台灣香腸
最鍾意食台灣香腸,仲有生蒜頭配住食,辣辣地好過癮😛

大腸包小腸
台灣嘅原始味道,外層嘅飯得好香脆💕

仲叫咗百香果綠茶同埋芋頭奶茶,都好高質🥤
2021-12-30 85 浏览
依間食店主打台灣懷舊特色路線,環境幾特別,坐亦唔算迫。。細魯肉飯,份量適合小朋友一個人食,肉香汁正醒胃椒鹽鮮魷,即叫即炸,夠晒熱,夠晒脆口香蘇排骨面,排骨夠晒香脆入味台灣擔仔米,偏清淡口味,但米粉質地特別爽滑彈牙,與香港米粉質地唔一樣,幾特別整體感覺良好,唔錯食物質素 80環境特色 80舒適度 78性價比 75
依間食店主打台灣懷舊特色路線,環境幾特別,坐亦唔算迫。。

細魯肉飯,份量適合小朋友一個人食,肉香汁正醒胃

椒鹽鮮魷,即叫即炸,夠晒熱,夠晒脆口

香蘇排骨面,排骨夠晒香脆入味

整體感覺良好,唔錯

食物質素 80
環境特色 80
舒適度 78
性價比 75

2021-12-30
午餐
2021-12-23 103 浏览
大家好又係我yummy仔寫食評啦啦~呢間位於淘大既台灣餐廳,其實之前港島(好似係北角)已經相當受歡迎,一年前曾經諗住去朝聖,點知喺條街排長龍,只好無奈割捨。估唔到事隔一段時間,竟然喺九龍灣有分店,而且鋪面裝修更加闊落、有台灣風味!前前後後推介過唔同朋友走黎食,甚至有時yummy仔自己「一個人都可以盡興」咁獨自用餐,真係次次都無失望!大推芝士粟米蛋餅同埋擔仔麵!味道唔算Heavy但同時好惹味,可能yummy仔食得太滋味,次次去食隔離位都會跟機lol

2021-12-17
  • 芝士粟米蛋餅
  • 擔仔麵
小店嘅裝修用左九份老街嘅風格,令人感覺好似去左另一個地方咁。而午市都幾多人,如果想去一試就記住留意啦。————————————————🥚 海苔肉鬆起司蛋餅, $37(3.5/5)喺有薄薄蛋漿嘅餅皮裏面加入芝士同海苔肉鬆而成。餅皮食落Q彈,有淡淡嘅蛋香,裏面嘅肉鬆食落唔會好乾,亦唔會太重味而蓋過芝士嘅味道。整體味道okay,不過蛋餅結構有少少易散。————————————————
————————————————

🥚 海苔肉鬆起司蛋餅, $37(3.5/5)
————————————————
2021-12-09 126 浏览
這裡很有台灣的色彩店舖裝修充滿懷舊的感覺,老闆很用心的打造這個環境出來,令我回憶起去九份的旅程,可惜地方就不算大。懷舊魯肉飯:用了五花腩肉粒,肥瘦適中,雖然有點邪惡,但每啖口感都很豐富百香果紅茶:味道正常,這裡飲品有甜度選擇擔仔刀削麵:麵身很大很煙un,不過隻蝦冇乜蝦味鹽蘇雞:份量大,夠酥脆,而且不會炸得太乾,口感很好雙層起司蛋餅:芝士味不算突出,d醬汁小辣甜,食落味道都算ok如果下次經過又有位的話,我會再幫襯的
這裡很有台灣的色彩

百香果紅茶:味道正常,這裡飲品有甜度選擇

擔仔刀削麵:麵身很大很煙un,不過隻蝦冇乜蝦味
鹽蘇雞:份量大,夠酥脆,而且不會炸得太乾,口感很好

如果下次經過又有位的話,我會再幫襯的
2021-12-09
午餐
抵食多選擇的台式店食物有質素店內裝修亦很有台灣風味♪(´ε` )🔸海苔肉鬆起司蛋餅 $37 (圖1)餡料多 配上章魚燒汁很好吃( ̀⌄ ́)🔸紅燒牛腩麵 刀削麵 $59 (圖2,3)刀削麵煙韌有咬口 牛腩不老易咬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🔸香酥雞扒魯肉飯 $48 (圖4)雞扒大份香脆 魯肉不多🔸茉香珍珠奶茶 $23 (圖5)甜度剛好 有茶香🔸冷芋頭奶茶加珍珠 $28 (圖5)有芋頭肉不會過甜 好喝(´▽`)🔸台灣香腸 $35 (圖6)必點 配蒜片超好吃( ̀⌄ ́)🔸懷舊滷肉飯(大)$42 (圖7,8)爆多滷肉和汁 大大碗很飽肚( ´ ▽ ` )ノ🔸流沙芋丸 $35 (圖9,10)炸芋泥球 芋泥不太甜偏實中間有奶黃夾心內裏很熱 小心燙嘴( ̀⌄ ́)食物多選擇又好味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
抵食多選擇的台式店
食物有質素
店內裝修亦很有台灣風味♪(´ε` )
海苔肉鬆起司蛋餅

🔸海苔肉鬆起司蛋餅 $37 (圖1)
餡料多 配上章魚燒汁很好吃( ̀⌄ ́)
紅燒牛刀削麵

🔸紅燒牛腩麵 刀削麵 $59 (圖2,3)
刀削麵煙韌有咬口
牛腩不老易咬(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🔸香酥雞扒魯肉飯 $48 (圖4)
雞扒大份香脆 魯肉不多
冷芋頭奶茶加珍珠

🔸茉香珍珠奶茶 $23 (圖5)
甜度剛好 有茶香
🔸冷芋頭奶茶加珍珠 $28 (圖5)
有芋頭肉不會過甜 好喝(´▽`)
台灣香腸

🔸台灣香腸 $35 (圖6)
必點 配蒜片超好吃( ̀⌄ ́)
懷舊滷肉飯(大)

🔸懷舊滷肉飯(大)$42 (圖7,8)
爆多滷肉和汁 大大碗很飽肚( ´ ▽ ` )ノ
流沙芋丸
流沙芋丸

🔸流沙芋丸 $35 (圖9,10)
炸芋泥球 芋泥不太甜偏實
中間有奶黃夾心
內裏很熱 小心燙嘴( ̀⌄ ́)

食物多選擇又好味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
冷芋頭奶茶加珍珠
2021-12-01 95 浏览
仲未有得飛✈️ 但係又好掛住台灣 唯有喺香港搵啲台灣菜食吓啦 見到呢間台式餐廳連裝修都咁有台灣感覺就入咗去食啦😆香酥雞扒滷肉飯 賣相幾討好 雖然碗飯唔算好大碗 雞扒都炸得好酥脆😀 不過食食吓發現佢嘅油好多 下面嘅飯係浸住一層油 都幾唔健康🥲紅燒牛腩飯 牛腩都幾腍 啲飯食到一半會覺得唔係好夠味🙈 多少少汁會開心啲肉鬆起司蛋餅 蛋餅都幾大份 食得到好多肉鬆味 不過略嫌芝士味唔夠突出😂 但都好食嘅冷茉香綠茶 半糖 呢個就普普通通 唔特別推介 但解吓渴都係好選擇🍵值得一提呢個嘅檯唔係好大張 所以如果一次過叫咗好多野食嘅朋友 可能會唔係好夠位擺晒所有野食🤐 呢個價錢嘅台灣野都算可以接受啦 不過如過可以落少啲油就更好啦🙈 食完成餐飯唔止九份飽 直頭十份飽呀

2021-12-01 64 浏览
星期六兩點黎到都有人排緊呀等左10份鐘左右啦STAFF幾NICE既係咁講唔好意思要等咁耐點左~香酥排骨刀削麵個麵偏向煙UN同平時食到既刀削麵質感不一樣湯底唔會好淡飲左兩啖不錯呀麵既份量唔算好多但排骨夠大搭夠番~鹽酥雞黎到好大份下熱辣辣炸起少少鹽0係面好香口呀雞肉唔會炸到好干可以一試呀~九份芋圓芋圓夠晒煙UN呀仲有豆花紅豆仙草咁食完好涼爽豆花夠滑朋友大讚個紅豆唔會好甜但質感幾綿
星期六兩點黎到

但質感幾綿
2021-11-13
  • 九份芋圓
2021-11-27 58 浏览
一聲台灣娃娃音ge歡迎光臨將我帶到去九份 海苔肉鬆起司蛋餅 $37有幾種餡料 口感豐富 不過每件蛋餅無切開得好平均 旁邊亦有辣醬懷舊魯肉飯 $32非常夠味 魯肉亦肥瘦適中 上面仲有酸蘿蔔開吓胃九份芋圓 $35最後甜品 選擇左後上 可以揀熱或凍食 有仙草 芋圓 珍珠 豆花 紅豆唔會太甜 好彈口 店員亦好細心主動拎左兩個碗俾我地share
一聲台灣娃娃音ge歡迎光臨將我帶到去九份

九份芋圓 $35
唔會太甜 好彈口

店員亦好細心主動拎左兩個碗俾我地share
2021-11-26 75 浏览
經過門口已經俾佢吸引眼球,成間店都掛滿紅色燈籠,好有九份特色,不過坐得耐眼睛會有點唔舒服食物方面我覺得幾好食,如果叫滷肉飯可以選擇大細份量,唔怕食唔晒而浪費,而且有我最愛嘅酸黃瓜,加分雖然款色唔算多,但價錢都算係正常價,叫多d小食都唔怕啦

雖然款色唔算多,但價錢都算係正常價,叫多d小食都唔怕啦

2021-11-20 107 浏览
本人幾鍾意食蛋餅,見到呢間台灣餐廳有得食~就去試下。玉米起司蛋餅既味道正常啦,老實講無咩記憶點🤭芝士既分量剛好,一個人食晒都唔會唔會太漏~如果無沙律醬更好啦!