2023-03-10 44 浏览
此店店名頗為有趣,叫丼燃食堂裝潢及宣傳海報都做得好搶眼有種好強烈的日本漫畫風格令人行過經過都會被吸引著貿朋友二人點了牛牛牛牛牛卷,乜蟹都有丼及九公丼兩個飯先說牛卷,這道絕對是打卡影相之作因為店員放上檯後就會用噴槍燃點碟邊四周燃料令壽司卷可以保持住新鮮熱辣暖笠笠卷物最外層的是日本A5牛肉薄片內裡有蟹柳及青瓜,細細粒一口可以食得落雖然牛肉份量較少但牛味算濃連埋旁邊的炸蒜一齊食就特別香口至於乜蟹都有丼最令人驚喜的是原隻蟹蓋上蟹蓋有整個真人臉頰一樣大小拎開蟹蓋後是份量頗多的蟹膏,蟹肉及蟹籽還有一條條蟹棒和兩隻蟹鉗全部鮮甜多汁,跟軟綿壽司飯撈勻一齊食超好味再加上自選海膽醬確實食到停不了口另一道九公丼共有九款餸包括三文魚、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、帶子、左口魚裙邊、拖羅蓉等所有大家喜愛及常食的刺身都有一次過滿足晒各位尤其值得一讚的是解涷時間剛好不過太冰涷而影響了鮮味及口感飲品方面其實店家都有提供免費茶水杯上文字好搞笑,叫元氣水飲完應該精神百倍不過我亦點了瓶茉莉烏龍茶香清清淡淡,食完壽司飯後飲,解膩解滯確不錯
此店店名頗為有趣,叫丼燃食堂
裝潢及宣傳海報都做得好搶眼
有種好強烈的日本漫畫風格
令人行過經過都會被吸引著
貿朋友二人點了牛牛牛牛牛卷,乜蟹都有丼及九公丼兩個飯
先說牛卷,這道絕對是打卡影相之作
因為店員放上檯後就會用噴槍燃點碟邊四周燃料
壽司卷可以保持住新鮮熱辣暖笠笠
卷物最外層的是日本A5牛肉薄片
內裡有蟹柳及青瓜,細細粒一口可以食得落
雖然牛肉份量較少但牛味算濃
連埋旁邊的炸蒜一齊食就特別香口
至於乜蟹都有丼最令人驚喜的是原隻蟹蓋上
蟹蓋有整個真人臉頰一樣大小
拎開蟹蓋後是份量頗多的蟹膏,蟹肉及蟹籽
還有一條條蟹棒和兩隻蟹鉗
全部鮮甜多汁,跟軟綿壽司飯撈勻一齊食超好味
再加上自選海膽醬確實食到停不了口
另一道九公丼共有九款餸
包括三文魚、海膽、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、
帶子、左口魚裙邊、拖羅蓉等
所有大家喜愛及常食的刺身都有
一次過滿足晒各位
尤其值得一讚的是解涷時間剛好
不過太冰涷而影響了鮮味及口感
飲品方面其實店家都有提供免費茶水
杯上文字好搞笑,叫元氣水
飲完應該精神百倍
不過我亦點了瓶茉莉烏龍
茶香清清淡淡,食完壽司飯後飲,解膩解滯確不錯
2023-03-06
2023-03-09 29 浏览
旺角嘅女人街集齊多種國家美食,眾餐廳之中今日揀咗食丼飯,有多款刺身丼/火炙丼,亦有期間限定丼。說到季節限定,今期有牛牛牛牛牛卷$98(限量供應),上菜時,職員即場在我們面前點火,成件事太精彩了,有得睇又有得食。看似一嚿平平無奇嘅牛肉飯捲壽司,和牛肉片味道香濃,薄薄的一片瞬間在口腔中融化, 另外有日式甜蛋及蟹柳作餡料,米飯唔會過於死實,蒜片脆卜卜又香口,食落卻很有驚喜。激突三文魚丼,內有:帶子/甜蝦/三文魚/三文魚腩/三文魚籽。 滿滿的,堆到成座山咁高,難怪叫激突啦。帶子又肥又大隻,好厚肉。整體刺身全部都好新鮮,特別係三文魚腩肥美又爽口,用厚切形式呈現,口感十足。三文魚子拌飯,咸鮮香口,好味到停唔到口。虎燃四皇丼$118(屬火焰丼飯), 有齊三文魚/左口魚/ 蟹棒/赤蝦/蟹子,特別是這個丼飯可自選醬汁:海膽醬/明太子醬/蜜糖芥辣醬/芝士蟹子醬。火炙把刺身油分釋放出來,特別是左口魚邊,甘香肥美,充滿油香。餐廳好大方,蟹子分量十足。餐廳裝修風格鮮明突出,以紅色/火焰/老虎為主提,讓人有一種很有活力的感覺, 菜式名有趣而玩味十足。牆上嘅設計原來可以提供食飯掛袋,善用空間,實在太有趣了。

帶子又肥又大隻,好厚肉。

三文魚子拌飯,咸鮮香口,好味到停唔到口。

餐廳好大方,蟹子分量十足。

牆上嘅設計原來可以提供食飯掛袋,善用空間,實在太有趣了。
2023-03-08 39 浏览
Badboy約咗喺旺角返工嘅朋友食個lunch,揀咗間佢想試好耐嘅日式丼飯食堂。朋友好欣賞呢間餐廳嘅desigh,話設計得好吸睛。九公丼$178海膽/三文魚/三文魚籽/牡丹蝦/蟹肉/時令魚/帶子/拖羅蓉/壽司薑好豐富嘅刺身丼,海膽同三文魚籽都好鮮甜,帶子細細子爽口彈牙,拖羅蓉好細嫩。乜蟹都有丼$138蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋限量供應。真係乜蟹都有🤭可以揀配咩醬汁,badboy揀咗海膽醬。蟹蓋好大個,啱晒打卡🤭蟹膏比想像中多,蟹鉗細細隻已剝咗殼方便食。蟹棒彈牙甜甜哋唔錯。蟹肉有燒過有少少香味。桂花冷泡茶$15樽裝上,好清香濃郁嘅茶,幾好飲👍🏻舖頭雖然唔算大,但啲座位都唔狹窄,其中一邊仲有勾俾你掛袋上牆,善用空間。

九公丼$178

乜蟹都有丼$138
蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋

桂花冷泡茶$15
樽裝上,好清香濃郁嘅茶,幾好飲👍🏻

🔥虎燃四皇丼 $118 🦀乜蟹都有丼 $138🐮牛牛牛牛牛卷 $98🔸唔係第一次食呢間火炙丼同特色卷物專門店,店內裝修形象鮮明好有特色,打卡靚!聽講佢地出咗和牛單品就嚟試下先😀🔸虎燃四皇丼係呢度嘅皇牌炙燒丼飯~有齊左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同蟹籽,絕對大滿足😍我配咗芝士蟹籽醬,全部材料都好高質,最鍾意係赤蝦有成三隻,而且鮮甜,而左口魚邊係大大片咁上,油香十足👍🏻🔸乜蟹都有丼我配咗明太子醬,佢除咗打卡嘅蟹蓋之外,有齊肉,膏,棒,籽,鉗,非常豐富,而且選材新鮮😍🔸和牛卷物係期間限定,上菜時卷物兩邊會有啲酒精海鹽,店員會點火營造打卡視覺效果📷~雖然我會話塊牛可以大塊少少,但食得出係靚牛(用咗A5和牛),所以食落味道係好唔錯😎
🔥虎燃四皇丼 $118
🦀乜蟹都有丼 $138
🐮牛牛牛牛牛卷 $98

自認係一個飯桶,正所謂冇飯不歡,尤其係鍾情日本米。今次介紹嘅《丼燃食堂 》就一定滿足到我。丼燃食堂位於旺角花園街,門口好醒神嘅霓虹燈招牌好快就吸引着我入去。餐廳主打日式丼飯,每一款都係材料爆滿,啱晒我嗰啲食極都唔飽嘅人。有別於傳統嘅日本餐廳,佢哋每一款丼飯都有4款醬汁可以選擇,分別係海膽醬、明太子醬、蜜糖芥茉醬和芝士蟹籽醬。虎士山丼 $148聽個名就知道依款丼飯係富士山嘅形狀,用咗多款魚生:三文魚蓉、拖羅蓉、帶子、蟹肉、三文魚籽、黑松露。第一啖就食到面頭嘅三文魚籽同埋黑松露,三文魚籽嘅海水味同埋濃郁嘅黑松露係口腔久久不散。另外第二層口感就係三文魚蓉同埋拖羅蓉嘅魚鮨同埋綿密口感。第三就係帶子同埋蟹肉嘅鮮甜味,三重味道同口感真係好有層次。月肝肝鰻魚丼 $148好多片唔同嘅鰻魚堆砌成一個小山丘,上面同樣放咗炸蔥絲同埋黑松露。鰻魚外層燒到焦香,再加上帶甜嘅日式鰻魚汁,口感極之軟腍又充滿魚鮨香。另外月肝肝就係鵝肝,煎香嘅鵝肝入口即溶,好濃郁又唔油膩。金龍卷 $68店員送上嚟嘅時候會用火槍點燃,第一時間梗係打張卡先。金龍其實就係鰻魚,壽司亦放左蟹籽,壽司內餡就係炸蕃薯。味道有鰻魚嘅鮮甜同埋炸蕃薯嘅

虎士山丼 $148

月肝肝鰻魚丼 $148

金龍卷 $68
店員送上嚟嘅時候會用火槍點燃,第一時間梗係打張卡先。金龍其實就係鰻魚,壽司亦放左蟹籽,壽司內餡就係炸蕃薯。味道有鰻魚嘅鮮甜同埋炸蕃薯嘅香脆口感,都好值得推介。

丼燃食堂 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖
2023-03-04 1192 浏览
🍽️ 丼燃食堂 DONYIN DINER同朋友去了用熱血老虎做主題的丼燃食堂吃飯,天時凍又唔想食凍野,好彩有四款熟食的丼撚火爆丼提供,同時也提供四款自選醬汁:海膽醬,明太子醬,韓式辣醬,蜜糖芥辣醬,芝士蟹籽醬選擇。值得一題的是丼飯真是超級多飯。📍地址:旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖👉🏻虎撚四皇丼 配芝士蟹籽醬 $118丼飯包括有左口魚邊,三文魚,蟹棒,赤蝦同蟹籽,經火槍輕輕燒過,食落有微微嘅焦香,而蟹籽也比想像中多同好味😋,配上極邪惡芝士醬更飽肚。👉🏻乜蟹都有丼 配蜜糖芥辣醬 $138超吸睛的丼飯,鋪滿蟹棒,蟹肉,蟹膏,蟹鉗,蟹子,當然唔少得超巨型蟹蓋,隻蟹蓋誇張到可以蓋滿一碗飯,仲大過兩隻手掌🖐️🖐️,淡淡蟹肉味,反而蜜糖芥辣醬的味道沒有很突出。👉🏻牛牛牛牛牛卷 $98限量供應的壽司,上枱後會有店員在面前點火,然後就有火圈沿住壽司碟燃燒,色彩奪目,挺適合打卡。食物方面,由日本空運的A5和牛、蟹柳、青瓜、牛油果蓉加上炸蒜粒而成,有層次感,超好味🤤,食完暖笠笠,諗返起都想食多舊。好味指數: 3.8/5 性價比: 4/5 有加一環境: 3.5/5

🍽️ 丼燃食堂 DONYIN DINER

性價比: 4/5 有加一
環境: 3.5/5
  • 乜蟹都有丼
  • 牛牛牛牛牛卷
香港探店|旺角|日本料理|丼燃食堂在網上看到這一間旺角的丼燃食堂,之前已經覺得他們的日式料理非常吸引,今次終於能夠一嚐他的美味料理。乜蟹都有丼🦀超級正!丼飯上面被蟹蓋覆蓋着,揭開一看,簡直驚為天人!下面是新鮮的蟹鉗、滿滿的蟹膏和蟹肉,簡直把我的朋友都震驚了!一口蟹膏一口壽司飯,鮮甜且獨特的蟹味在口腔蕩漾着,真的很不錯。虎士山丼🍣這個也是必點的哦!裏面有三文魚蓉、帶子、魚子、以及黑松露作為點綴。被他的黑松露驚艶到!能夠帶出三文魚蓉的另一種鮮味。三文魚子混和在飯之中,正😄牛牛牛卷🐄如果你追求打卡,我覺得你必須要點這個牛牛牛卷,皆因店員會在壽司點上火焰,經過烤炙的壽司卷,更別具風味,而且裏面亦有炸蒜蓉粒、口感更加豐富,值得一試哦。白桃烏龍🍑桂花鳥龍🌼這裏的飲料都是無糖,不過清新。——————為食分界線——————📍 丼燃食堂 (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $80#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkres
香港探店|旺角|日本料理|丼燃食堂

乜蟹都有丼🦀
超級正!
丼飯上面被蟹蓋覆蓋着,揭開一看,簡直驚為天人!

虎士山丼🍣
這個也是必點的哦!
裏面有三文魚蓉、帶子、魚子、以及黑松露作為點綴。

牛牛牛卷🐄

白桃烏龍🍑

桂花鳥龍🌼
這裏的飲料都是無糖,不過清新。

——————為食分界線——————
📍 丼燃食堂 (旺角)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-03-02 42 浏览
旺角好多日本餐廳,朋友帶左我黎女人街街尾附近既丼飯店,呢度岩岩舉辦一個一週年活動由2月1至2月28日消費滿350蚊就可以有一張刮刮卡,聽職員講每日限量88張仲會有神秘禮物,我地叫左一碗九公丼入面有海膽,三文魚,帆立貝,蝦等等既刺身丼大大碗而且好足料,鮮味十足,另外一碗叫左鵝肝鰻魚丼飯呢款丼飯仲可以自選醬汁,我地選左芝士三文魚籽醬混合落飯度食都幾惹味,鰻魚軟熟,另外叫左一條金龍卷,口感脆卜卜職員將佢用火燒熱,好似睇緊玩火雜技咁。

2023-03-02 261 浏览
前兩日同老公行過花園街,呢間丼飯睇落去好豐富~裝修好新潮,好有特色~🦀乜蟹都有丼 $138😍賣相好吸睛,成個蟹蓋上,有齊蟹棒,蟹肉,蟹膏,蟹鉗,蟹籽~ 蟹肉好鮮味鮮甜,配上香濃蟹膏,加上卜卜脆蟹籽,另外我揀咗芝士蟹籽醬超夾😝~月肝肝鰻魚丼 $148鰻魚分量好多,燒得好香,肉質軟嫩~ 配埋黑松露醬好香~ 加上燒香的鵝肝油香味濃郁,整體非常邪惡~🐉金龍卷 $68周圍放咗乾冰,職員幫手點火,視覺效果一流 🔥 中間係香甜甜薯,上面係香脆天婦羅鰻魚,配上沙律醬同蟹籽配搭好新鮮😋~整體食物質素唔錯,每一碗飯都裝到滿滿,材料豐富新鮮;職員服務態度殷勤積極,好有禮貌,食飯時間都坐得比較滿~

🦀乜蟹都有丼 $138

月肝肝鰻魚丼 $148

🐉金龍卷 $68

白桃烏龍茶
白桃烏龍茶
2023-03-01 17 浏览
餐廳走型格路線,幾中意佢由店內裝修、插畫、menu同食具等都貫徹一樣的風格,而且店面整齊企理,印象分大增!👉🏻激突三文魚丼 $148非常足料,滿滿嘅食材鋪面,有三文魚、三文魚腩、三文魚籽、甜蝦同埋帶子!三文魚腩夠肥美,口感飽滿,甜蝦好彈牙爽彈,帶子就厚切,很不錯!👉🏻虎燃四皇丼 $118呢款丼飯可以自選醬汁,我就揀左海膽醬,撈飯確實一流!有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同埋蟹籽!因為炙燒過所以更香口,尤其左口魚邊油脂豐富,齒頰留香!半生熟的魚生都好有鮮味!👉🏻爆蒽鵝肝多士 $68共兩件,多土烘過所以香脆,鵝肝好難整得唔好食,而且煎香左,入口即融!黑松露同炸葱絲令成個味道更提升!👉🏻牛牛牛牛牛卷 $98店員即時用火槍圍住碟邊點火,火焰效果夠吸睛!呢款係季節限定,選用日本A5和牛,肉質嫩,有牛脂香,卷物內有青瓜、玉子等配料,口感豐富,再加上脆卜卜炸蒜鋪面,夠哂惹味!

👉🏻激突三文魚丼 $148

👉🏻虎燃四皇丼 $118

👉🏻爆蒽鵝肝多士 $68

👉🏻牛牛牛牛牛卷 $98
2023-03-01 44 浏览
最近新年前後一直忙,今晚終於有時間約下好朋友👭🏽出嚟見個面。💆🏻‍♀️我地去咗位於旺角家樂坊同女人街附近食魚生丼🍣。🍱 九公丼選擇困難症嘅我地,咩都想食。🥹最終揀咗個有9️⃣款唔同種熱門材料嘅九公井。有➡️海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、時令魚、帶子、拖羅蓉、壽司薑。食材新鮮甜美。😍大大碗份量足🤩,我地2個女仔share 1碗就啱啱好啦。😙🍣 焦糖三文魚卷打卡之選🥳。一定要拎定相機📷準備。店員拎上枱時會即場用火燒😱,熊熊火焰🔥燃燒時間夠哂打卡影相。😻好朋友話有食到燒過嘅味道。🫶🏽🥚 鰻魚玉子燒玉子入面夾住鰻魚,外加明太子醬。🤭豐富口感多層次。😎鍾意️食鰻魚❤嘅好朋友話一定要食。🧀 芝士年糕一客有2件,咬落滿滿芝士嘅煙靭口感。🥸🥠 蟹肉忌廉餅同樣每客2件,忌廉餅外層炸到香脆可口。🤤裏面蟹肉味道香濃。🤗🥤 白桃冷泡茶樽裝冷泡茶😬。白桃味道入口香甜。🤠餐廳🍴另外亦有提供玄米茶。😛

我地去咗位於旺角家樂坊同女人街附近食魚生丼🍣。

🍱 九公丼
選擇困難症嘅我地,咩都想食。🥹
最終揀咗個有9️⃣款唔同種熱門材料嘅九公井。

有➡️海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、
時令魚、帶子、拖羅蓉、壽司薑。
食材新鮮甜美。😍

大大碗份量足🤩,我地2個女仔share 1碗就啱啱好啦。😙

🍣 焦糖三文魚卷
打卡之選🥳。一定要拎定相機📷準備。
好朋友話有食到燒過嘅味道。🫶🏽

🥚 鰻魚玉子燒
玉子入面夾住鰻魚,外加明太子醬。🤭
豐富口感多層次。😎
鍾意️食鰻魚❤嘅好朋友話一定要食。

🧀 芝士年糕
一客有2件,咬落滿滿芝士嘅煙靭口感。🥸

🥠 蟹肉忌廉餅
同樣每客2件,忌廉餅外層炸到香脆可口。🤤
裏面蟹肉味道香濃。🤗

🥤 白桃冷泡茶
樽裝冷泡茶😬。白桃味道入口香甜。🤠

餐廳🍴另外亦有提供玄米茶。😛

今日嚟到旺角呢一間丼燃食堂的,第一眼就被餐廳的環境吸引了🔥。這裡的設計非常悉心,以日本風格為主,好有日式風味,讓我感到非常舒服。呢到食物選擇非常豐富😆😆丼燃食堂以出名的丼飯聞名,而且配料的選擇非常多,還有很多不同的小食可以加配🤤以及特色卷物,讓我感到非常吸引。此外,這裡的set也很創意十足,讓你的用餐體驗更加豐富🤪🤪🦀乜蟹都有丼它的配料選擇非常豐富,包括蟹膏、蟹鉗、蟹肉、蟹籽和蟹棒等等,這些食材搭起來非常美味,而且看起來也很好看。🤤蟹膏的濃郁口感與蟹肉的鮮甜完美融合,😆蟹鉗的鮮嫩和蟹籽的爽口也為整道菜添加了更多層次的口感,絕對是一道令人難以忘懷的美味佳餚💕💕🔥焦糖三文魚卷這道菜即場灸燒,焦糖甜香,店員會用火槍燃點擺盤上的火石,打出非常高的卡片度,讓我感到非常驚艷。🔥牛牛牛牛牛卷這道菜都是即場灸燒,肉質鮮嫩,味道有著濃郁的日式風味,讓我感到非常滿足。🔥鰻魚玉子燒與玉子燒的甜味完美平衡,內部柔軟,鰻魚肉質細嫩,帶有烤香味,非常美味。💕

🦀乜蟹都有丼

🔥焦糖三文魚卷

🔥牛牛牛牛牛卷

鰻魚玉子燒

2023-02-24 39 浏览
呢一間餐廳位於旺角,成條街都係餐廳🍴其中這間日本餐廳係有好多人介紹,成日都會見到有人喺出邊排隊!今日終於到我食啦🤣乜蟹都有丼飯入邊有好多蟹肉🦀又蟹膏蟹肉仲有蟹鉗,係好足夠撈晒成個飯的!好滿足!

2023-02-24 53 浏览
每個人去食都幾乎係食丼飯,對我來講最想食嘅就係佢嘅焦糖三文魚卷,焦糖三文魚已經係我嘅至愛!仲有呢一個係用火燒嘅用嚟打卡呢真係好值得🤭翻卷上面係焦糖三文魚,卷入面青瓜,玉子同埋蟹柳,所有嘢加埋係無敵的!
2023-02-24 40 浏览
地方不大的店,但就人客滿滿的,陸續有來。店內主打丼飯同卷物,我覺得係好事,廚師專心做好主打嘅美食,總有回頭客。我今日叫左三樣1) 月肝肝鰻魚丼$148鰻魚/鵝肝/炸蔥絲/黑松露好嘢味嘅鰻魚汁,甜甜的,另外鵝肝同黑松露,也不是太過濃味,所以都食到鰻魚的香甜同肉質彈牙。2) 九公丼$178海膽/三文魚/三文魚籽/牡丹蝦/蟹肉/時令魚/帶子/拖羅蓉/壽司薑海膽唔會苦,好正,牡丹蝦都算大隻同鮮甜,拖羅蓉好味,蟹肉多,三文魚新鮮,三文魚籽更美味。3) 焦糖三文魚卷呢個上枱時未食得住,先要用火在碟邊燒一燒,咁之後就食到三文魚卷嘅邊脆脆的。三文魚卷入面有青瓜、蛋、蟹柳,上面有沙律醬同蟹籽。燒過真係好食啲,下次要再食。
地方不大的店,但就人客滿滿的,陸續有來。
我今日叫左三樣
1) 月肝肝鰻魚丼$148
鰻魚/鵝肝/炸蔥絲/黑松露
2) 九公丼$178
3) 焦糖三文魚卷
燒過真係好食啲,下次要再食。