2022-05-16 27 浏览
呢間餐廳位於觀塘日升中心主打各式丼飯同刺身另有多款日式食品提供食物整體質素相當高👍🔸日本魚皮餃子 $38炸魚皮餃子真係第一次食,估唔到又幾正。魚皮炸得好香脆,裏面包住嘅係手打蝦膠,蝦肉都好鮮甜,點埋沙律醬食一流👍🔸溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律 $40沙律份量好多,溫泉蛋鋪面勁邪惡🤣蟹肉亦都好鮮甜,連同蟹籽同溫泉蛋一齊撈沙律食好好味🤤🔸季節空運(五點)刺食盛 $398呢個刺身盛非常豐富,有廚師發板空運魚半條、油甘魚2切、帆立貝1隻、三文魚2切、赤蝦2隻。我哋當日食嘅係愛女魚,師傅刀工好勁,切得好薄身,愛女魚食落唔腥好有魚味,配埋特製醬油食非常夾。其他刺身都非常鮮甜,特別係赤蝦刺身,食落非常彈牙😋
呢間餐廳位於觀塘日升中心
主打各式丼飯同刺身
另有多款日式食品提供
食物整體質素相當高👍

🔸日本魚皮餃子 $38

🔸溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律 $40

🔸季節空運(五點)刺食盛 $398

2022-05-08
觀塘食肆林立 絕對為搵食嘅好地方🤩 呢次就去左一間日式餐廳 - 丼瀛啦🥳 餐廳裝潢簡單 但係座位間都好闊落 平時收工黎坐下食晚飯感覺都好舒服😊野食方面🍱 餐廳選擇都有好多👍🏻 除左壽司刺身之外 仲有串燒🍢shabushabu🍲拉面🍜 天婦羅🍤等等😋 真係多到數都數唔晒😂不過今次黎到呢到 其實係想試佢推介嘅十二道風味😛 一次可以試晒十二款唔同嘅刺身壽司🤪 款式多之餘仲好有新鮮感😏 有少少似食omakasa 嘅感覺😂 不過就緊係經濟好多啦🤑 同我一樣成日簡唔到想食咩嘅朋友一齊黎試下就岩了😹👉🏻 十二道風味🍱💰HKD3️⃣9️⃣8️⃣👉🏻 碎蔥吞拿魚腩海膽卷🍣💰HKD 7️⃣8️⃣加一服務費✅
觀塘食肆林立 絕對為搵食嘅好地方🤩

👉🏻 碎蔥吞拿魚腩海膽卷🍣
💰HKD 7️⃣8️⃣

加一服務費✅

2022-05-13 28 浏览
觀塘實在太多野食,想食日本野而又新鮮,比我搵到間有空運✈️季節空運(五點)刺身盛🥢每日新鮮到港嘅飛機✈️魚,保證鮮甜日日魚嘅種類都唔同,唔鮮唔食,要睇吓個日有咩魚喇,萬分驚喜,廚師今日就將條魚擺到好似隻鶴,好似藝術品😍魚質彈牙甜味,配埋個柚子汁更加好味😋仲有油甘魚、帆立貝、三文魚同赤蝦,樣樣都係厚切口感好好👍🏻最緊要係新鮮。天龍卷🍤賣相真係好似一條龍,主要材料有炸蝦,表面放左燒過嘅三文魚同三文魚子,有4大件.正正正。
觀塘實在太多野食,想食日本野而又新鮮,比我搵到間有空運✈️

2022-05-12
2022-05-13 29 浏览
放假係觀塘 Shopping,行到咁上下到晚飯時間就去咗呢間幾高人氣嘅日式小店醫肚。餐牌選擇超級多,單單係小食都有幾十款,係猶豫緊叫咩食之際,侍應相當有心機同我介紹是日推介同餐牌上嘅菜式,最後推介咗幾樣菜式都令我相當滿意。日本魚皮餃子 ($38) : 餃子脆卜卜,而且內裏餡料豐富,作為伴酒小食一流。燒牛舌 ($48) : 香噴噴嘅牛舌,肉汁豐富啖啖肉。😋丼瀛十二風味 ($398) : 餐牌上嘅隱藏菜式,係丼瀛特上築地壽司杯嘅強化版。擺盤相當精美,四款刺身配搭四款壽司,刺身就有赤蝦、赤貝、帶子、磯燒鮑魚,壽司就有三文魚、松葉蟹、吞拿魚蓉、海膽、黃金魷魚、時令魚及芥辣八爪魚。濃郁嘅醬汁滲入肉質鮮嫩彈牙嘅鮑魚之中,加上廚師好貼心咁切好一件件方便品嚐,帶子刺身亦相當新鮮 🤤 除咗夠新鮮,其他壽司嘅餡料都多到瀉咁滯。😋
燒牛舌 ($48) : 香噴噴嘅牛舌,肉汁豐富啖啖肉。😋
丼瀛十二風味 ($398) : 餐牌上嘅隱藏菜式,係丼瀛特上築地壽司杯嘅強化版。擺盤相當精美,四款刺身配搭四款壽司刺身就有赤蝦、赤貝、帶子、磯燒鮑魚,壽司就有三文魚、松葉蟹、吞拿魚蓉、海膽、黃金魷魚、時令魚及芥辣八爪魚。
2022-05-13 19 浏览
-🔸什錦天婦羅 $78🔸牛油果軟殼蟹卷 $68🔸丼瀛特上築地壽司杯 $268🔸溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 $35-今日約咗好耐冇見嘅舊同事食飯聚舊,嚟到呢間抵食又igable嘅良心日本餐廳。前菜叫咗份沙律,豆腐同蕃茄配芝麻醬真係絕配,食落輕盈又清新。牛油果軟殼蟹卷都係新鮮即炸,軟殼蟹咬落香脆,配牛油果同少少沙律醬簡單又好味。什錦天婦羅有三隻大蝦、南瓜、冬菇、茄子等,炸衣薄薄一層,所以食落唔太油膩抵讚!最後叫埋非常igable嘅築地壽司杯,每杯都係唔同嘅迷你刺身飯,有海膽、赤蝦、帶子等,睇上去份量唔多但食落真係夠晒飽!
🔸什錦天婦羅 $78
🔸牛油果軟殼蟹卷 $68
🔸丼瀛特上築地壽司杯 $268
🔸溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬 $35

放工攰攰地 唔想煮飯又突然想食日本嘢,見到呢間日本餐廳,好寬闊,又多選擇入到去,店員好詳細介紹一啲推介既美食第一樣,食咗魚皮蝦餃外面可以炸到好脆入面好彈牙👍🏻👍🏻口感非常好!第二樣,食左店員推介既牛舌店員話係牛舌最好既部份口感好好!而且個調味都好惹味😉😉之後,係燒日本花魚本身以為係會比較亁身但有驚喜喎!肉質都幾滑 幾鮮味而且燒到個面都脆脆地重頭戲✨✨✨天龍卷外型好吸引呀!成隻大蝦咁連蝦🦐頭炸到好脆口!壽司卷都用料十足,配合埋個面既魚子+醬汁成個組合都好夾!值得一試!打卡之選😬😬😬最後👏🏻👏🏻👏🏻食左丼瀛特選丼賣相好靚!擺喺高身既杯度 成件事display 得好好!刺身都好足料海膽新鮮!蝦都好大隻!帆立貝都算係厚身基本上都好岩口味!🥰🥰🥰今餐都算係滿足曬幾個願望餐牌都好多選擇,總有岩心水既選擇
放工攰攰地 唔想煮飯
又突然想食日本嘢,見到呢間日本餐廳,好寬闊,又多選擇

入到去,店員好詳細介紹一啲推介既美食

第一樣,食咗魚皮蝦餃

外面可以炸到好脆
入面好彈牙👍🏻👍🏻口感非常好!

第二樣,食左店員推介既牛舌

店員話係牛舌最好既部份
口感好好!而且個調味都好惹味😉😉

之後,係燒日本花魚

本身以為係會比較亁身
但有驚喜喎!肉質都幾滑 幾鮮味
而且燒到個面都脆脆地

重頭戲✨✨✨天龍卷

外型好吸引呀!成隻大蝦咁
連蝦🦐頭炸到好脆口!
壽司卷都用料十足,配合埋個面既魚子+醬汁
成個組合都好夾!
值得一試!打卡之選😬😬😬

最後👏🏻👏🏻👏🏻食左丼瀛特選丼

賣相好靚!擺喺高身既杯度 成件事display 得好好!
刺身都好足料
海膽新鮮!蝦都好大隻!
帆立貝都算係厚身
基本上都好岩口味!🥰🥰🥰

今餐都算係滿足曬幾個願望

餐牌都好多選擇,總有岩心水既選擇

2022-05-11
  • 天龍卷
  • 丼瀛特選丼
  • 牛舌
2022-05-11 31 浏览
開返晚市之後就每日都有飯局🤣,今次同朋友再過嚟食,觀塘有好多間日本菜餐廳,其中丼瀛都係數一數二知名😋,相信觀塘人都有聽過同試過。海膽熔岩(2件)$48呢個見喺廚師推介入面嘅第一項,我本身唔太鍾意海膽,但朋友好鍾意加上網上好多人推薦。不得不說呢一個小食非常出色,海膽好鮮甜,外層係天婦羅,炸完都冇遮蓋到海膽嘅鮮味😋😋丼瀛十二道風味 $398見到餐廳入面有呢道菜,但無喺Menu上出現,原來因為呢個set係無指定刺身,而係隨季節而定,當中入面會包括8道刺身連飯(三文魚、黃金魷魚、芥辣八爪魚、海膽等等)、,4款刺身(蟹肉、鮑魚、鮮蝦刺身、帶子刺身),感覺好似食杯裝版Omakase,嗌完等食物上嘅時候好期待😚什錦天婦羅 $78有茄子、大蝦、冬菇,即叫即炸,熱辣辣好正😋😋❤️同樣晚市,相比起疫情前嘅爆場,而家真係有啲冷清,我會繼續堂食+外賣支持,大家都堅持💛💛💛

海膽熔岩(2件)$48

丼瀛十二道風味 $398

什錦天婦羅 $78
有茄子、大蝦、冬菇,即叫即炸,熱辣辣好正😋😋❤️

2022-05-05
  • 海膽熔岩
  • 丼瀛十二道風味
2022-05-06 943 浏览
今日丫妹係觀塘返Part-time last day大日子, 於是等埋佢放工食返餐, 預祝佢黎緊快d搵返份full-time job。今晚由佢選址, 帶咗我去中海日升中心嘅一間日本菜餐廳。餐廳環境企理, 正好晚市開始時間, 唔洗等位就可以順利安排入座, 店員指用餐時間只有一小時。呢度有沙律、刺身壽司、串燒、小食等等....我地揀咗幾款share食。【溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律】HK$40沙律菜、蕃茄仔、瀉出蛋汁嘅溫泉蛋、蟹肉碎、蟹籽, 另上甜酸醋汁, 自行加入調選自己喜歡嘅酸度, 清新開胃。【海膽溶岩】HK$48餐廳手工菜, 以紫菜包住海膽丸, 外層為天婦羅炸皮, 鬆脆不油, 海膽丸略彈牙, 餡料流心鮮甜。【甲羅燒】HK$68蟹膏跟蟹肉比例差不多, 再放了日本青蔥、蟹籽, 自行加入鵪鶉蛋撈埋一齊食, 口感黏滑, 味道鮮甜又有層次。呢度嘅串燒亦很出色。【牛舌】HK96/兩串每片牛舌都有d厚度, 爽彈juicy, 表面平均灑上黑椒, 惹味推介!【明太子醬燒玉子】HK$52/兩串甜甜玉子暖暖地, 其中一面搽上明太子醬, 鹹鹹地, 不過明太子打成蓉, 冇咗原本嘅層次, 似乎想刻意襯托玉子嘅香滑。【

【溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律】HK$40

溫泉蛋松葉蟹肉野菜沙律

【海膽溶岩】HK$48
海膽溶岩

【甲羅燒】HK$68
甲羅燒

呢度嘅串燒亦很出色。
【牛舌】HK96/兩串

牛舌

【明太子醬燒玉子】HK$52/兩串
明太子醬燒玉子

【天龍卷】HK$98
晚市限定款, 飯卷包住了青瓜絲、天婦羅炸蝦, 面層佈上了火灸三文魚同埋三文魚籽, 層次豐富, 入口首先食到面層淡淡魚香, 再食到深層次嘅炸蝦, 皮還是脆脆的, 隻蝦仲幾爽。
天龍卷

【燒帆立貝】HK$68
帆立貝切成小粒狀, 方便share食; 反而個汁幾有驚喜, 甜得黎有少少辣, 細味帆立貝都食到原本嘅鮮甜味, 令整體味道提升不少!
燒帆立貝
明太子醬燒玉子
天龍卷
燒帆立貝
2022-05-05 62 浏览
👯睇戲前搵吃, 呢間日式食店超有驚喜🥰🍢先試2款串燒,燒得剛剛好, 唔燶身👍芝士脆肉瓜 $23芝士味濃,瓜肉脆有口感明太子醬燒玉子 $26明太子醬配玉子好有creamy口感😋🥔忌廉蟹肉薯餅 $35外脆內軟, 好香口👍🦐天龍卷 $98賣相超靚🥰 蝦頭蝦尾用天婦羅式脆炸上, 中段的四件壽司, 上面是炙燒三文魚肉, 卷著肥美彈牙蝦肉及飯糰, 口感豐富😋💥丼瀛特上築地壽司杯 $268七小杯上枱, 陣容鼎盛🥰三文魚腩,海膽,帆立貝🥛每小杯內, 下面是珍珠米飯,上面鋪上新鮮刺身😋松葉蟹爪芥末八爪魚時令魚赤蝦,帆立貝這款壽司杯, 材料新鮮好睇又好食💕
👯睇戲前搵吃, 呢間日式食店超有驚喜🥰

🍢先試2款串燒,燒得剛剛好, 唔燶身👍
芝士脆肉瓜 $23
芝士味濃,瓜肉脆有口感
明太子醬燒玉子 $26
明太子醬配玉子好有creamy口感😋

🥔忌廉蟹肉薯餅 $35
外脆內軟, 好香口👍

🦐天龍卷 $98

💥丼瀛特上築地壽司杯 $268
七小杯上枱, 陣容鼎盛🥰

三文魚腩,海膽,帆立貝
🥛每小杯內, 下面是珍珠米飯,上面鋪上新鮮刺身😋

松葉蟹爪
芥末八爪魚
時令魚

赤蝦,帆立貝
這款壽司杯, 材料新鮮
好睇又好食💕
2022-05-04
2022-04-11 256 浏览
觀塘中海日昇中心係一樓有一間食日本料理嘅餐廳! 呢間餐廳好近我公司, 況且近排係疫情關係, 又有限聚令, 所以餐廳都唔係好多人, 外賣就多咁啱今日有同事farewell , 揀咗嚟呢間食飯, 我哋一人叫咗一set午餐, 仲叫多咗一個炸生蠔! 餐廳環境都算闊落, 乾淨。。我叫咗吉列烈豬扒烏冬, 但係嚟錯咗, 比咗拉麵我 套餐可以配刺身三件,或者炸餃子兩隻, 或者燒餅棒2件, 配沙律, 味噌湯, 茶碗蒸蛋, 同埋一個餐飲 我吉烈豬扒烏冬都係$78再配幾碟野, 我尸戈已經好飽同事再叫個吉列烈生蠔, 吉烈生蠔都唔錯, 非常之脆口, 新鮮熱辣, 都係$48呢個午餐都算不錯, 不過服務就普通, 啲侍應真好似好趕時間咁, 擺低碗烏冬爭啲成碗淋落我度

餐廳環境都算闊落, 乾淨。。

我叫咗吉列烈豬扒烏冬, 但係嚟錯咗, 比咗拉麵我
我吉烈豬扒烏冬都係$78再配幾碟野, 我尸戈已經好飽

2022-03-31
2022-04-04 190 浏览
井瀛呢到既三文魚刺身都好新鮮!尤其是花之戀 好厚又鮮甜既三文魚加上盛多既蟹籽 簡單食到樂而忘返😍🙌🏻 除外 佢啲卷物都是推介 好多款式 😚 我特別推介既係火炙炸蝦壽司 半熟三文魚入口即化既感覺真是好幸福🙌🏻☺️除咗生食之外 仲有佢啲炸豆腐 都係 一個唔錯嘅選擇 入面好軟身出面脆卜卜 非常好呢度環境都幾大 同知己良朋 一齊食 就最好不過了性價比:🌟🌟🌟🌟/5味道:🌟🌟🌟🌟/5衛生:🌟🌟🌟/5回頭率:🌟🌟🌟🌟/5
井瀛

呢度環境都幾大 同知己良朋 一齊食 就最好不過了
性價比:🌟🌟🌟🌟/5
味道:🌟🌟🌟🌟/5
衛生:🌟🌟🌟/5
回頭率:🌟🌟🌟🌟/5
新春快樂🧧不經不覺就抖左個幾禮拜,上次岀po已經係🐮年嘅事😳😳😳鍋燒烏冬$118🍲鍋物已經成為左我係呢個冬天嘅常餐😂湯底應該係壽喜燒,好濃郁,蔬菜索曬啲湯汁所以好甜~特上吞拿魚盛丼$228🍣吞拿魚都幾新鮮,厚切👍🏻蔥吞拿魚腩好送飯。明太子醬燒玉子$26🥚呢個係餐廳嘅人氣菜式之一,但我就有點失望,因為唔太特別,texture比較乾同實山椒唐揚雞翼$28🍗呢個係成餐飯嘅HIGHLIGHT🌟外皮超級香脆,雞肉嘅肉質仲係好嫩,再加埋少少山椒,好惹味,越食越辣但又停唔到口咁🤭

鍋燒烏冬$118🍲

特上吞拿魚盛丼$228🍣
吞拿魚都幾新鮮,厚切👍🏻蔥吞拿魚腩好送飯。

明太子醬燒玉子$26🥚

山椒唐揚雞翼$28🍗
2022-02-07 73 浏览
☀️牛肉鍋呢樣之前就見到同事食過,所以都知道呢樣嘢會等得耐少少,但係我覺得呢個時間係值得嘅因為都真係好好食!咁我呢就揀咗壽喜燒湯底另外佢仲會有個飯嘅咁我就冇影到,呢個湯底加埋啲飯真係超級超級好食! 另外佢仲會有好多小食同埋嘢飲呢個價錢真係好抵而家喺觀塘來講真係唔錯~ 呢間其實都嚟過好幾次因為都真係一間幾好食嘅餐廳,另外記得好似唔記得喺指定時間入邊佢會有discount所以就會抵啲啦! 所以如果下次有朋友叫呢一樣食物嘅時候咁就要預留多少少時間去等待因為呢一個係值得等待嘅! 個人覺得佢好咗嘅份量都好足夠另外佢仲會有啲菜喺入邊都真係好入味同埋勁濃郁,真係好推薦大家去呢一間餐廳食
☀️牛肉鍋
2022-01-12 148 浏览
第一次試呢間日本野,鍋燒烏冬都幾多料,除左炸雞同炸蝦浸湯浸到好淋,個人黎講唔太鍾意跟餐仲有茶碗蒸,另加小食,小食就揀左三文魚,估唔到刺身好新鮮,整體野食係唔錯既,下次會再試其他野
鍋燒烏冬

配菜

2022-01-12
配菜
2022-01-06 93 浏览
估唔到咁快又冇得食夜晚飯,好彩喺之前食多次日本嘢。對於鍾意食海鮮嘅朋友來講,呢度真係好開心。見到有一個甲羅燒丼飯,朋友話想食其他壽司,估唔到原來可以原隻叫,鋪滿蟹膏同埋蟹肉,非常豐富。仲有呢個溫泉蛋松葉蟹肉沙律,溫泉蛋深入沙律之中,加入蟹肉,同埋特製嘅沙律醬,味道多汁豐富仲有呢個海膽溶岩,啱啱乍起,豐富嘅海膽肉喺入面,鍾意食海膽嘅朋友啱晒蒜香牛柳粒都唔錯,每一粒都幾大,而且大大份,煮得啱啱好非常值得推介呢個築地壽司杯,每一杯都有唔同口味,樣子討好,有件設計餐單嘅廚師嘅心思卷物方面我哋叫咗牛油果金龍卷,同埋火龍卷,火龍卷係用大蝦做,加上三文魚都係面,非常厚肉仲有呢個碎葱吞拿魚海膽卷,蔥花同埋吞拿魚茸味道平衡, 辟走腥味,入口即溶

蒜香牛柳粒都唔錯,每一粒都幾大,而且大大份,煮得啱啱好

2022-01-05
  • 築地壽司杯