2019-11-24 279 浏览
Visited Tonkichi once in Central, and just realised that they have other stores operating in Hong Kong! Their deep fried port is a must try, but this time I tried their sashimi as well. They're very good too!Sesame for you to mix with the sauce, very fun!Tried their sashimi this time. They're fresh and sashimi in a nice thick cut.Deep fried pork that I wouldn't skip!! Every slice of the deep fried pork has a thin crispy layer covering the tender pork. One of the best part is that their veg can b

Sashimi

Deep-fried Premium Pork Loin

One of the best part is that their veg can be refilled!

Food: *****/*****
Service: *****/*****
Interior: ****/*****
2019-11-02 386 浏览
上次去銅鑼灣店吃過同一個套餐,正常過正常!一黎到沙田店吃同一個套餐就出事!我吃左個鹿兒島厚切豬扒套餐、每一口都有筋!前菜芝麻又吾脆,完全軟曬好似入曬風!睇相啦⋯⋯我咬到客曬都咬吾爛,仲要一夾就皮肉分離!$328+1既一個套餐吾值,以後吾會再肚幫親仲恐怖係d西瓜有陣菜刀味.....到底係我黑仔定點?有無人可以過我聽發生咩事........?!2個人一共$720,可以吃到好多好吃既野啦!期望越大失望!
上次去銅鑼灣店吃過同一個套餐,正常過正常!

一黎到沙田店吃同一個套餐就出事!

2個人一共$720,可以吃到好多好吃既野啦!期望越大失望!
鹿島島厚切豬扒套餐
2019-11-02
2019-11-01 2376 浏览
今日突然好掛住好crunchy嘅吉列豬🐷,唔得閒去食開個間,就黎左呢間分店,好彩!出品水準一樣好。店員非常忙,但仲能夠跟貼每枱需要同主動協助,值得一讚!🥢今晚食嘅二人前,有吉列豬扒、豬柳、同蠔。吉列水準媲美日本食到嘅一樣,一夾落去嘅聲音,感受到Crunchy鬆鬆嘅脆炸外皮。吉列豬扒肉質纖維較鬆散,咬落去Juicy得來又夠腍;吉列豬柳肉質纖維就比較緊密;吉列蠔超有蠔味,個種鬆脆後感受到嘅厚厚蠔肉,沾上醬汁,真係非常滿足架~🥢每枱都一樣準備好拌菜絲嘅柚子汁同紫菜。當然唔少得豬扒汁同芝麻啦!菜絲同白飯任添,我就加左一次菜絲,可以refresh返個味覺♥️~不嬲都話呢度嘅刺身盛抵食,有海膽、牡丹蝦、油甘魚、吞拿魚、帶子,鮮甜多款,一次過滿足哂為食嘅願望,海膽份量仲唔少架!🍹仲有飲番杯好正嘅巨峰梳打,夠汽而且巨峰味濃得黎唔太甜。加埋飯後果消除膩滯,滿足100分!精打細算,即場買咗期間限定嘅現金券,$3000有$3600現金劵,一餐最多可以用$800劵,等於今餐有近85折,抵好多

吉列豬扒、豬柳、生蠔定食
吉列生蠔
迷你刺身組合(A)
巨峰梳打
1970 浏览
吉列豬扒、豬柳、生蠔定食
吉列生蠔
迷你刺身組合(A)
巨峰梳打
2019-11-01 256 浏览
想食美味的吉列豬扒🐷 ,「丼吉日式吉列豬排專門店」可試試用餐環境: 和風設計的裝潢、座位寬敞、有卡座亦有雅座..服務: 貼心有禮餐牌: 有單點食物亦有套餐選擇; 除了炸物, 還有刺身、小食..今次點了「吉列精選定食」一人前,另外加配了「原條鰻魚定食」及「前菜三拼」。前菜三拼🔸我地點了日本薯餅、秋葵、菠菜。味道不錯,酸酸甜甜,是非常好的開胃前菜!..吉列精選定食 包括:🔸日式冷豆腐: 濃郁的豆香🔸面豉湯: 面豉湯內有豆腐也有大只蜆肉,更顯高級🔸刺身: 附上三款刺身 - 甜蝦、三文魚及油甘魚🔸主食: 吉列豬柳、大蝦、生蠔、帶子及椰菜絲特別愛吃「吉列豬柳」及「吉列蠔」。「吉列豬柳」外脆內裡十分juicy, 很有咬口!  脆皮很貼在豬柳上,沒有皮與肉分離,整得很高質!   「吉列蠔」同樣外脆內軟,炸完不會抽乾生蠔的水份。椰菜絲食完可無限加添‼️平衡食完炸物的油膩感。🔸飲品: 可選餐牌上的任何飲品包括啤酒🔸水果: 食完炸物,享用附送西瓜一客是最佳的安排..  原條鰻魚定食 包括:🔸面豉湯  🔸主食: 長過手掌的鰻魚,燒完原條蓋在飯上,再淋上蒲燒醬汁。魚肉嫩滑,配飯吃滋味得很!
想食美味的吉列豬扒🐷 ,「丼吉日式吉列豬排專門店」可試試

用餐環境: 和風設計的裝潢、座位寬敞、有卡座亦有雅座

1917 浏览

前菜三拼

吉列精選定食 包括:
🔸日式冷豆腐: 濃郁的豆香
🔸面豉湯: 面豉湯內有豆腐也有大只蜆肉,更顯高級
🔸刺身: 附上三款刺身 - 甜蝦、三文魚及油甘魚
🔸飲品: 可選餐牌上的任何飲品包括啤酒
🔸水果: 食完炸物,享用附送西瓜一客是最佳的安排

原條鰻魚定食 包括:
🔸面豉湯
2019-10-24
2019-10-31 221 浏览
📍 丼吉日式吉列豬排專門店 (沙田)❤️ .唔上去食呢個豬扒都唔知新城市7樓開咗咁多高質食肆! 啲friend一聽到我話食呢間,就話啲豬扒有幾正啲沙律菜有幾正 。勁期待!😍叫左一客 刺身三文魚、吉列豬扒、豬柳、生蠔定食、牛肉稻庭烏冬.🔻吉列豬柳生蠔定食$498豬扒炸起即食外脆內軟,半肥廋唔會太乾、佢個豬扒專用汁酸酸美,好夾好好食。個生壕夠哂大隻🤩好中意!有沙律一大碟,大部分人都話因為佢嘅沙律慕名而來,沙律珍珠飯無限添!.🔻有好多種刺身選擇,我哋就揀咗最平嘅三文魚刺身$98 5大塊 ,好新鮮!.🔻 牛肉稻庭烏冬$158超級大碗,可以一碗兩個人食,稻庭烏冬煙煙銀銀,好好食!.總括嚟講佢啲嘢真係超級大份,雖然價錢唔平,以上嘅份量其實都可以三、四個人食🤣!服務態度仲好好,坐得舒服!好食指數:🥇🥇🥇🥇🥇🥇8/10分地址:新城市廣場一期7樓707號舖埋單:$760 (我哋兩個人其實四個人食都得)
📍 丼吉日式吉列豬排專門店 (沙田)❤️
🔻吉列豬柳生蠔定食$498
🔻 牛肉稻庭烏冬$158
超級大碗,可以一碗兩個人食,稻庭烏冬煙煙銀銀,好好食!

好食指數:🥇🥇🥇🥇🥇🥇8/10分
地址:
新城市廣場一期7樓707號舖
埋單:$760 (我哋兩個人其實四個人食都得)
  • 吉列生蠔定食
2019-10-23 257 浏览
本身好攰唔想寫食評架呢排但係真係好鍾意呢間野嘅食物質素同埋服務態度我要讚下佢!侍應服務態度好好,我叫餐之前問咗好多嘢佢都不厭其煩咁樣答我🙈🙈我成日都問好多問題🤣扯佢仲安排左卡位俾我哋聚餐!呢度環境好好,又唔會太嘈,就算 business meeting 都岩我食過一次呢間,不過果次係食魚生飯,男朋友就食牛柳,果次夾左兩粒之後就愛上左!好小油,個汁又好好味 好健康椰菜仲可以無限添加,真係好fit而且佢份量都好多㗎,啲牛埋藏係洋蔥絲中,正丫!!!! 佢個麵豉湯有兩粒clam, 都幾足料㗎呢度嘅吉列豬扒更加係招牌啦!我冇嗌都要夾人地一舊🤣😂🙈極力推薦尼間野!一定會再食囉
本身好攰唔想寫食評架呢排
但係真係好鍾意呢間野嘅食物質素同埋服務態度
我要讚下佢!
我成日都問好多問題🤣
扯佢仲安排左卡位俾我哋聚餐!
好小油,個汁又好好味 好健康
椰菜仲可以無限添加,真係好fit
呢度嘅吉列豬扒更加係招牌啦!我冇嗌都要夾人地一舊🤣😂🙈
極力推薦尼間野!一定會再食囉
2019-10-15 162 浏览
是日想吃炸豬扒,剛巧沙田有一間。午市套餐好多選擇,唔想食炸豬扒都可以點牛柳、豚肉、鰻魚。吉列豬扒定食有湯、前菜連水果(西瓜),十分滿足。豬扒炸得剛剛好,肥瘦適中,入口鬆化,不會感覺油膩。店員會先上芝麻,搗碎後可倒入豬扒醬汁,十分開胃。麵豉湯不會過鹹,還有一隻蜆呢!椰菜和白飯任添。椰菜十分新鮮,一旁有西柚醬和紫菜醬配椰菜。另外,餐廳的環境非常乾淨,令人胃口大開,店員服務不錯,適時詢問客人要否加椰菜。午市比晚市抵吃,十分推介哦!

午市比晚市抵吃,十分推介哦!

2019-10-14 138 浏览
良久沒有吃日本炸物,今天到訪丼吉吃個晚飯極上吉列大蝦.帶子定食軟殼蟹兩件由於三文魚刺身已沽清,店員替我們更改成軟殼蟹。軟殼蟹很香口,味道一流。吉列豬扒一件豬排很大份,肉質質在,每口也很有質感,吉列表面酥軟,香口不油膩。吉列豬柳兩件我最喜歡是豬柳,豬柳的肉質比豬排軟身,油脂感豐富又不油膩吉列大蝦兩件肉質爽口彈牙,勁大件。吉列帶子兩件帶子很大很厚,豐海鮮味,點他他醬更豐鮮味這個餐可配以咖喱汁,咖哩汁帶少少辛辣,非常惹味。巨峰梳打和西瓜汁,新鮮西瓜汁非常清甜,巨峰梳打果香味濃郁。整個餐非常抵吃,可以食幾款不同的有名炸物,生菜和飯任添,還有飲品和生果,店員親切有禮。
良久沒有吃日本炸物,今天到訪丼吉吃個晚飯

極上吉列大蝦.帶子定食

軟殼蟹兩件
由於三文魚刺身已沽清,店員替我們更改成
軟殼蟹。軟殼蟹很香口,味道一流。

吉列豬扒一件

吉列豬柳兩件
我最喜歡是豬柳,豬柳的肉質比豬排軟身,油脂感豐富又不油膩

吉列大蝦兩件
肉質爽口彈牙,勁大件。

吉列帶子兩件
帶子很大很厚,豐海鮮味,點他他醬更豐鮮味

這個餐可配以咖喱汁,咖哩汁帶少少辛辣,非常惹味。

巨峰梳打和西瓜汁,新鮮西瓜汁非常清甜,巨峰梳打果香味濃郁。

2019-10-13 126 浏览
沙田新城市7樓嗰度自從好多年前裝修咗之後,幾乎成場都係餐廳,有各式各樣嘅菜式,其中日本野嘅除咗一間賣壽司之外,仲有一間專賣日式吉列定食嘅。今日同朋友嚟咗食飯,叫咗個吉列蝦拼豬扒定食。定食係跟埋椰菜絲,麵豉湯,漬物同埋白飯。呢度價錢都唔平,食SET LUNCH大概都要差唔多二百蚊, 但質素都唔錯,算做得幾正宗。吉列外皮非常之脆,甚至有微微嘅拮口。豬扒仲係有汁,唔會炸得好乾,合格嘅。蝦就正常,普通一D。配埋他他醬就唔錯。吉列食物份量一啲都唔少,如果係女仔有時都未必食得晒。至於生椰菜絲就清涼爽脆,沾埋佢哋嘅特製醬汁,送飯就最好啦,唔夠好似可以再添。米飯係應該用上日本米,飯粒香滑都唔錯.但當然啦食吉列豬扒,係比較難送飯.都係要靠埋漬物去送飯嘅。呢度係新城市嘅餐廳黎講都算係坐得比較舒服嘅,座位唔太迫,就算午市都唔會太嘈,所以如果係BUSINESS LUNCH或者係約咗人傾計,呢個都係一個好選擇。

2019-10-13 159 浏览
吉列炸物應該都是日式料理中十大之一,日本吃吉列炸物總是靠譜,好少失敗!其他地方就難以為繼,但沙田呢間堅好味,與日本吃的無差別,值得一試😋😋😋😋 怪不得長期都食客滿滿。餐廳主力當然是吉列為主,但其他類別也有供應,如刺身,燒牛肉定食等等,怕熱氣都可以試😉我和朋友兩個人,就直接點二人吉列套餐🔹極上吉列大蝦帶子定食 $728 二人前有齊不同吉列炸物,超級豐富啊😍😍 先有鮭魚刺身,都算厚切😊😊 吉列豬排一大件,吉列豬柳兩份,吉大蝦兩隻,吉列帶子兩隻,定食包括白飯和椰菜絲(無限添)麵豉湯和一些醃菜,和日式咖哩搭配炸物。食前店員會給你自己手磨芝麻,加入甜甜酸酸的炸豬排汁,味道好對胃,就是平衡著炸物的飽膩感,配吉列豬扒是真的很好吃!帶子是珍寶size,肉很鮮甜,超級豪食😀😀大蝦我至愛,蝦肉夠大隻,都夠味🦐🦐豬柳肉比豬排嫩,厚切相當富口感,好多肉汁,炸皮不油膩,真心好好味😋😍😍😍豬排味道比豬柳濃味,比較有嚼勁,厚切吸引,亦是店長推介之一😉😉😉丼吉日本吉列專門店餐廳 (沙田)地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓707號舖電話: 2887 0787
我和朋友兩個人,就直接點二人吉列套餐

🔹極上吉列大蝦帶子定食 $728 二人前
有齊不同吉列炸物,超級豐富啊😍😍

先有鮭魚刺身,都算厚切😊😊

帶子是珍寶size,肉很鮮甜,超級豪食😀😀
大蝦我至愛,蝦肉夠大隻,都夠味🦐🦐

丼吉日本吉列專門店餐廳 (沙田)
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓707號舖
電話: 2887 0787
2019-10-10 98 浏览
忙碌的工作完後,同朋友搵好野食,補充返一日所損的精力,搵到間餐廳環境寛尚舒服,看到餐牌上的炸物賣相唔差,就相約一試。個天樹炸蝦飯賣相吸引之外,蝦都好大隻,同埋炸完唔覺得油膩,味道好好,連個蝦頭都好 脆卜卜。吉列一口牛都好正,外脆內軟,入口溶化,牛內汁出埋,好好味,值得一試再試。再叫枝酒,岩岩好,兩人都夠食。雖然係油炸,但配埋D 椰菜絲,清清喉,一D 都唔熱氣。再加埋飯後又有水果,服務又好。約朋友邊食邊傾的好地方。

再加埋飯後又有水果,服務又好。約朋友邊食邊傾的好地方。
2019-09-30 94 浏览
跟一位從加拿大做廚師的朋友吃飯,想來想去也不知道吃甚麼好,主要是考慮到朋友是專業食家,隨隨便便找一家餐廳吃飯怕會失禮香港美食之都的美譽,找六星酒店餐廳又不太捨得,最後給我想到「丼吉日式吉列豬扒專門店」,聿丼吉的吉列豬真係無得輸。丼吉主打吉列炸物定食,配上特色秘製炒芝,芝麻是由客人自行用木樁磨碎,即時釋放令人嘴饞的香氣,跟客家人磨擂茶很相似。定食中的日本白飯和椰菜,均是免費無限添吃喔! 吉豬炸至完美的黃金色澤,單看賣相已令我囗水直流啦。炸粉厚度適中,脆香酥化的炸皮,入囗酥脆化掉,堪稱一絶,譽為全港第一美味的吉列店也當之無愧。厚燒鰻魚飯定食特厚鰻魚燒,鰻魚油脂豐富, 鰻魚味重,配上日本珍珠米飯,超級好味。
厚燒鰻魚飯定食

2019-09-26 1518 浏览
香港的緊張日子, 假日都盡量唔出街, 揀選平日出黎食飯輕鬆下~新城市廣場雖然係高危地方, 不過樓上食市就好安全~再次黎到丼吉日式吉列豬排專門店, 好掛住又脆口又不會油膩的炸物!2個人可以選擇二人餐, 乜都有D唔駛諗~ 今次揀左二人吉列大蝦.生蠔定食!ORDER完, 店員會提供芝麻俾你自己磨, 一邊磨, 芝麻香氣滿溢, 之後可以加入豬扒醬汁用黎沾食物~套餐已包括了前菜脆炸軟殼蟹, 有2隻勁大隻軟殼蟹, 炸得十分乾身及鬆脆, 完全無油膩感!另外主菜係拼盤, 有一件吉列豬扒, 2件吉列豬柳, 2隻吉列大蝦, 2件吉列生蠔吉列豬扒肉味濃, 有一隻手掌甘大塊, 炸物十分鬆脆, 內裡炸得有點乾身, 不過肉質幾林, 完全無根, 食到最後有肥膏的部位更加香口!吉列豬柳細細件, 肉質實淨, 有多點肉汁~吉列大蝦一樣有手掌甘長身, 勁大隻! 肉質較爽口, 粉醬不厚又鬆脆, 可以連蝦尾都食埋!吉列生蠔勁多汁, 好鮮味~套餐仲包埋漬物, 味噌湯 , 水果及 飲品, 飲品連果汁啤酒都可以揀選, 味噌湯 - 內有大量昆布及豆腐, 一隻蜆~西瓜汁~Sapporo七寶札幌啤酒另外仲有其他散叫的小食~吉列薯蓉 - 估唔

新城市廣場雖然係高危地方, 不過樓上食市就好安全~

脆炸軟殼蟹

二人吉列大蝦.生蠔定食

吉列豬扒

吉列豬柳細細件, 肉質實淨, 有多點肉汁~

吉列大蝦

吉列生蠔勁多汁, 好鮮味~
吉列生蠔

味噌湯 - 內有大量昆布及豆腐, 一隻蜆~
味噌湯

西瓜汁~

Sapporo七寶札幌啤酒

另外仲有其他散叫的小食~

吉列薯蓉 - 估唔到勁好味, 內有粒粒薯仔粒, 有咬口, 而且調味十分好, 勁好味!
吉列薯蓉

大部份店員都親切有禮, 呢到仲有小朋友餐具提供, 唔怪得甘多大家大細黎食飯~
2019-09-25
脆炸軟殼蟹
二人吉列大蝦.生蠔定食
味噌湯
吉列薯蓉
2019-09-26 142 浏览
同公司同事間中會食好少少餐豐富午餐,簡左呢間出名食豬扒店舖,但我睇餐牌俾下面呢set吸引左,有我鍾意魚生飯加烏冬,仲有一小件豬扒,又可以試豬扒味道~呢個set份量超滿足,魚生新鮮,烏冬湯頭清清甜甜~豬扒炸到好香脆,咬落去feel到肉汁唔會鞋口~另一set同事order~下次有機會一定會試豬扒餐,我諗佢味道應該更加好味,上菜前我見職員俾左一碗香芝麻磨碎再加豬扒醬汁,應該會超香口~飯後再會送上一份水果~其實如果店舖套餐包埋餐飲更加美滿~

飯後再會送上一份水果~其實如果店舖套餐包埋餐飲更加美滿~

2019-09-25 112 浏览
香港有好幾間吉列豬既專門店當中丼吉係我最喜歡既一間不論係裝修 到味道 到椰菜絲既醬汁都係最對胃口既今日突然間好想食好味既日本米飯再望望商場既水牌毫無懸念咁揀左丼吉因為佢既米飯係又香又黏又好味加埋個吉列豬 真係非常夾今日同老公2個人叫左一個吉列豬柳定食 同埋一個天婦羅蝦拼帶子定食侍應哥哥都好貼心咁幫我地放埋一個碟等我地SHARE飯同椰菜絲都係任加既椰菜既醬汁有柚子同紫菜2個味 都非常開胃吉列豬柳有4件 再CUT一半即係一份有成8件個吉列係一D都唔油膩 淨係食到鬆脆豬柳有肉汁之餘 仲係嫩既! 之前有揀過豬扒但總會有D鞋 豬柳就完全無哩個問題另外個天婦羅蝦都好好食絕對無楂流灘 隻蝦都食得出係甜既大蝦帶子就一般 大大件但無乜驚喜定食仲配埋味噌湯同埋甜品/水果一人大概三百拎蚊唔算好抵食但一定物有所值
香港有好幾間吉列豬既專門店

飯同椰菜絲都係任加既
椰菜既醬汁有柚子同紫菜2個味 都非常開胃

吉列豬柳有4件 再CUT一半即係一份有成8件
個吉列係一D都唔油膩 淨係食到鬆脆
豬柳有肉汁之餘 仲係嫩既!
之前有揀過豬扒但總會有D鞋 豬柳就完全無哩個問題
另外個天婦羅蝦都好好食