2013-08-16 277 浏览
是日剪完頭毛,心血來潮想食日本野,本想去食大埔中心的「飯堂」八鯨料理,點知撞正Lunch Time勁多人,而且自己一個又勁難等位,最後決定放棄轉戰他方。腦中突然閃過呢間丼丼屋食堂,又未試過,就此起行。一去到其實場內都有唔少人,不過好彩無人龍,結果都算係可以即刻入座,不過其實場地座位位置設計錯誤,加上員工較少(感覺都唔太熟手),有唔少位置好錯配。明明有Bar台位,但我一個人都會派去超級長台嘅一角,認真騎呢!坐低後梗係睇下有咩食先!見到有款夏日限定嘅「特上盛大蝦海鮮丼」,雖然真係好吸引,但對我呢啲窮人嚟講真係有啲Over Budget(仲要係午餐),所以最後都係放棄。之後就睇下有咩「午市精選」,正所謂「夏日熱辣辣」,真係唔太想食豬扒飯呢啲熱野,有滑蛋都係咁話!睇到呢個什綿剌身丼,咁多料,我心動鳥!午市就只送了飲品,剛好想吃點蔬菜,就加錢點了沙津,不過質素真的有點強差人意,只感受到芝麻醬、芝麻醬同芝麻醬。飲品方面,食日本餐點面豉湯是常識吧。另外,也感受到員工數量真的有點不足(加上新手?),點餐後差不多等了15-20分鐘才上菜,還好刺身丼的質素極高,補足了不足處。說回刺身丼,各種刺身鮮味十足,

另外,也感受到員工數量真的有點不足(加上新手?),點餐後差不多等了15-20分鐘才上菜,還好刺身丼的質素極高,補足了不足處。說回刺身丼,各種刺身鮮味十足,飯也溫溫的,醋味香濃,的確物有所值!唯一的缺點就是子薑沒有弄成花花的模樣,哈哈。
2013-07-05
2013-08-07 147 浏览
丼丼屋唔駛等位. 2位. 同老公BB食午餐. 俾左張6人枱, 環境舒適寬敞, 方便傾計, LUNCH HR時段, 完全無催過落單. 丼丼屋食堂MENU~~ 老公BB一知道我想我影相相寫openrice, 馬上比好多意見啊, 嘻嘻~牛丼 - 牛塊烤得剛剛好, 肉嫩, 唔似肥牛俾D肥脂阻住個胃, 加上蔥絲, 正好拌飯. 味道不錯, 但份量稍少呢, 飯係丼丼屋自家木匙羹的一半!! 同個"飽"字就有一大段距離, 份量少到. 滑蛋雞肉丼- 雞肉有去皮, 再淋上嫩滑蛋漿,帶來新鮮熱辣嘅日式滋味, 最緊要D飯飯同雞肉夠哂熱!! 感覺滑蛋雞肉丼質量還可以(女仔既話~), 但價錢偏貴一點. 服務態度非常有禮, 睇得出佢高中學生, SUMMER JOB卦, 桌面提供埋水壺而紙巾, 你知依家D食肆唔問唔比紙巾仔架嘛, 丼丼屋隨手可得, 方便, 滿意滿意 最解渴最簡單: 「0檬茶」:凍檸茶點解得一塊凍檸仔既, 茶味就算多冰, 茶味濃濃得黎幾清爽~開胃,也健康. GOOOOD!
丼丼屋唔駛等位.

丼丼屋食堂MENU~~

题外话/补充资料: 店員們很好,很有禮!
2013-08-07
2013-07-15 97 浏览
呢間丼丼屋食堂經常都有人排隊等位,但今晚嚟到竟然即時有位喎,咁就試吓究竟係咪咁好味啦?望望menu,價錢都幾貴,有d魚生飯要過佰蚊,過份d啦! 原來係冇set dinner嘅,於是求其散叫咗幾款。牛肉石頭鍋飯 : $68一遞上檯,真係比佢嚇親,使唔使少到咁呀??個碗咁巨型,都比多兩、三匙飯啦!!!d蘿白漬物又係得幾片,牛肉係生嘅,個石頭碗因為已經預熱咗,加上超少份量,所以撈幾撈已經熟哂。其實味道唔錯,因為加咗d好香好好味但幾咸嘅醬汁。 又唔係多飯,都唔明比咁多醬汁做乜 ?? 根本冇可能落得哂, 如果多2碗飯都夠用呀!!松葉蟹肉沙律 : $58碟就超大,份量又係超少!菜有好多洋葱絲,少少紅蘿白、一d好嫩嘅菜苗,上面就舖咗d蟹肉,幾片車厘茄(約2粒)、蟹籽、加埋d醬汁,撈完份量縮埋一注,不過幾啖就K0哂!!雜錦魚生丼 : $83份量少,有三文魚、吞拿魚、帶子、北寄貝、甜蛋、蟹籽..不過真係超少囉!三文魚親子丼 : $95+$15份量少,主要係三文魚&魚子,呢個加咗$15,配埋麵豉湯+沙律+小食。*我哋三個人食完都唔飽,跟住過咗去對面M記再食過囉 =.=!咁嘅價錢..仲食得唔飽,真係唔會再嚟

望望menu,價錢都幾貴,有d魚生飯要過佰蚊,過份d啦!
原來係冇set dinner嘅,於是求其散叫咗幾款。
牛肉石頭鍋飯
牛肉石頭鍋飯 : $68
松葉蟹肉沙律
松葉蟹肉沙律 : $58
雜錦魚生丼
雜錦魚生丼 : $83
三文魚親子丼
三文魚親子丼 : $95+$15
咁嘅價錢..仲食得唔飽,真係唔會再嚟! 下次我會去御八築地呀!
2013-07-12
2013-05-24 69 浏览
今日同女朋友有意外既相聚機會過左來大埔食野期間同佢不斷爭論之前有無食過呢間講左好耐都無結果都最後都係唔理咁多照食呢間女朋友叫左個$58既咖哩牛肉飯都正正常常算唔錯牛肉都算多,不過味道就麻麻地份量都夠既d汁都幾夠將牛肉連埋汁食都算好食雖然都有野飲不過$58覺得貴左D我就因為之前食左少少野所以就叫左個$38既鐵板黑椒腸餅伴薯角就夠雖然睇落唔算多但著仔都算飽肚而且好好食好香,可能因為岩岩整好配埋醬汁真係好正個醬汁有好輕微既辣點薯角一流!!另外條腸都超好食質感岩岩好唔會太軟唔會太硬個人鐘意食偏鹹既腸,呢條既味道對我來講就非常適合女朋友都忍唔住問我比佢食多舊腸同薯角係熱既點一點凍既醬汁就即刻食得真係值得一試
今日同女朋友有意外既相聚機會
過左來大埔食野
期間同佢不斷爭論之前有無食過呢間

講左好耐都無結果
都最後都係唔理咁多照食呢間
女朋友叫左個$58既咖哩牛肉飯
都正正常常
算唔錯
牛肉都算多,不過味道就麻麻地

份量都夠既
所以就叫左個$38既鐵板黑椒腸餅伴薯角就夠
雖然睇落唔算多
但著仔都算飽肚
而且好好食

好香,可能因為岩岩整好
配埋醬汁真係好正
個醬汁有好輕微既辣
點薯角一流!!

另外條腸都超好食
質感岩岩好
唔會太軟唔會太硬
個人鐘意食偏鹹既腸,呢條既味道對我來講就非常適合
女朋友都忍唔住問我比佢食多舊

腸同薯角係熱既
點一點凍既醬汁就即刻食得
真係值得一試
2013-05-22
  • 鐵板黑椒腸餅伴薯角
2013-03-12 8 浏览
又是一個百無聊賴的星期六,跟E先生到了丼丼屋食堂食午餐,還未夠一點鐘,餐廳已經差不多全滿,幸好我們來到的時候剛好有位,而慢我們一步的食客就要在門外等侯了。 坐下來一看餐牌,就被魚生丼飯吸引了,其實我每次來也是想試汁燒牛扒丼的,但前後數次卻沒一次成功。刺身沙律 $63吞拿魚完全欠缺魚味,其他三文魚、帆立貝尚算可以,加上翏翏數片生菜,及日式沙律醬汁,感覺有點草率。 特選海鮮丼 $118帆立貝、日本赤海蝦、厚燒玉子、三文魚&吞拿魚同樣是吞拿魚的問題,其他的刺身OK,才賣$138的特選海鮮丼,總不能要求太多吧!赤海蝦三文魚丼 $93反而E先生的赤海蝦三文魚丼很不錯,赤海蝦夠大隻,肉質夠爽口,三文魚質素亦不錯,好吃。下次來,我一定要吃到汁燒牛扒丼!

刺身沙律 $63

特選海鮮丼 $118
帆立貝、日本赤海蝦、厚燒玉子、三文魚&吞拿魚
赤海蝦三文魚丼 $93

下次來,我一定要吃到汁燒牛扒丼!

2013-03-05
半年冇黎過食了為條鯖魚而來食過幾次水準非常穩定燒的時間準確魚的大少穩定容易燒到岩岩好魚有油香又有肉厚說皮脆肉香都不誇張極推薦另食左個麵豉汁豬柳飯豬柳炸得脆靚 但冇乜肉味飯都香有大量菜絲我就麻麻有隻蛋起面 menu影相果張相隻蛋靚好多總括食物質素很好只是價錢不是街坊價
半年冇黎過食了
只是價錢不是街坊價
2013-03-03
  • 燒鯖魚
2012-11-21 11 浏览
經過大埔新達的丼丼屋食堂,常常都見到長長的排隊人龍,我一直都好想試下,今天剛巧中午得閒,就到這裡試一試。我單叫了吉列豬扒配咖哩烏冬,沒有跟沙律及前菜。吉列豬扒炸得很鬆化,而且好大件,咖哩汁好香濃,配合彈牙的烏冬,好好味!好飽!大埔墟鐵路站一帶都沒有什麼好東西吃,怪不知這間丼丼屋食堂經常都排長龍了!

2012-11-17 43 浏览
最近出席了丼丼屋的試食會,得知最近推出了十多款新品當然,任我們的胃納有多大,也不能一次過吃盡那麼多,已決定摘日再來七時左右的丼丼屋,門口等位的人也不多反觀同集團的北京人家及潮江春也擠滿等位的食客蒲燒鰻魚丼是整晚的亮點用上優質的秋田米, 米飯充滿飯香鰻魚甘香豐腴,十分 肥美,燒汁更是香濃雖不可與日本三百多元一碗的鰻魚丼直接相比,不過以三份一的價錢來說,算是高水準了鋪滿飯面的蛋絲也有驚喜,味鮮甜而幼滑,甚有質感的蛋味十足,是不錯的伴碟!店員先送上胡麻冷烏冬,另配一碟胡麻醬點單時沒留意到原來還有其他配菜的,我們也懵然不知,照食可也可幸另一細心的店員發現,連忙補上配菜原來也會細心觀察檯上環境,加水速度也快這點真要記下來,低讚!遲來的配菜有生菜, 蕃茄, 火腿各式各樣排得整齊美觀,味道亦不俗烏冬是扁身的, 吃落彈牙有嚼勁胡麻醬非常香濃惹味, 沾上烏冬吃更美味另加的炸左口魚,即叫即炸,熱辣燙口外層炸成金黃色,香脆可口左口魚肉頗富魚香,十分新鮮,味道不錯新地系列只要加HK$25就有一杯(原價三十多元)不過這個軟餅及芒果千層蛋糕並不包括在內兩小件的朱古力軟餅,散發著誘人的可可豆香表層更有薄薄的脆朱古力
最近出席了丼丼屋的試食會,得知最近推出了十多款新品
丼丼屋的標準裝潢
七時左右的丼丼屋,門口等位的人也不多
反觀同集團的北京人家及潮江春也擠滿等位的食客
性價比高的蒲燒鰻魚丼
蒲燒鰻魚丼是整晚的亮點
用上優質的秋田米, 米飯充滿飯香
鰻魚甘香豐腴,十分 肥美,燒汁更是香濃
鋪滿飯面的蛋絲也有驚喜,味鮮甜而幼滑,甚有質感的
蛋味十足,是不錯的伴碟!
烏冬彈牙煙韌
胡麻醬十分香濃稠身
胡麻冷烏冬
遲到總好過無到的配菜
店員先送上胡麻冷烏冬,另配一碟胡麻醬
點單時沒留意到原來還有其他配菜的,我們也懵然不知,照食可也
可幸另一細心的店員發現,連忙補上配菜
原來也會細心觀察檯上環境,加水速度也快
這點真要記下來,低讚!
遲來的配菜有生菜, 蕃茄, 火腿
各式各樣排得整齊美觀,味道亦不俗
烏冬是扁身的, 吃落彈牙有嚼勁
胡麻醬非常香濃惹味, 沾上烏冬吃更美味
炸左口魚
另加的炸左口魚,即叫即炸,熱辣燙口
外層炸成金黃色,香脆可口
左口魚肉頗富魚香,十分新鮮,味道不錯
朱古力軟餅雪糕
新地系列只要加HK$25就有一杯(原價三十多元)
不過這個軟餅及芒果千層蛋糕並不包括在內
兩小件的朱古力軟餅,散發著誘人的可可豆香
表層更有薄薄的脆朱古力片,甚有口感
內裡的蛋糕也頗鬆軟,富濃郁的朱古力味
配上的呍呢嗱味雪糕則較為失色,味道偏淡,而且還吃到細細冰粒

十八款,其實只試了一半
留這個藉口,又可再來!
胡麻醬十分香濃稠身
烏冬彈牙煙韌
2012-10-09 47 浏览
7月8日, 喺大埔遊走完各景點之後, 我地嚟番近火車站嘅商場食晚飯, 呢個新達廣場都幾多野食, 我地就揀咗嚟門口都幾多人嘅丼丼屋, 要攞飛仔等位, 等咗15分鐘就有得食~::: 盛豚丼 ::: $58呢個係期間限定嘅推介, 仲要係賣完即止, 喺呢d咁嘅推廣策略之下一定會引好多人試, 包括咗我之內~ 驟眼睇其實個飯又唔算好特別, 同平時嘅豚肉飯都差唔多, 係中間多咗隻半生熟太陽蛋咁~ 先撈勻隻蛋, 飯變得黏口之餘仲多咗一層飽滯咁, 雖說係香口咗但係就頗膩好快就飽~ 豚肉用上進口貨, 係佢地賣點之一, 入口都幾鮮嫩, 有類似壽喜燒嗰隻醬汁咁甜甜地, 加上蔥香又更添一份鮮口感~ ::: 丼丼定食 ::: $85呢個以店名命名嘅定食包括前菜沙律、漬物同麵豉湯, 仲可以一次過食晒吉列豬柳飯同埋和風冷烏冬! 前菜沙律的骰但蔬菜新鮮, 和風醬清爽開胃. 麵豉湯就一般貨式啦~ 兩款主食份量都唔少, 吉列豬柳飯有兩塊圓碌碌嘅豬柳, 外層香脆唔油膩, 內裡肉質仲保持都嫩身兼juicy~ 唔錯喎! 吉列豬柳蘸上豬扒汁味道更酸甜惹味, 日本秋田小町米食又香甜軟糯, 美中不足係成個吉列豬柳飯都唔夠熱, 似係整定

::: 盛豚丼 ::: $58

::: 丼丼定食 ::: $85
呢個以店名命名嘅定食包括前菜沙律、漬物同麵豉湯, 仲可以一次過食晒吉列豬柳飯同埋和風冷烏冬! 前菜沙律的骰但蔬菜新鮮, 和風醬清爽開胃. 麵豉湯就一般貨式啦~ 兩款主食份量都唔少, 吉列豬柳飯有兩塊圓碌碌嘅豬柳, 外層香脆唔油膩, 內裡肉質仲保持都嫩身兼juicy~ 唔錯喎! 吉列豬柳蘸上豬扒汁味道更酸甜惹味, 日本秋田小町米食又香甜軟糯, 美中不足係成個吉列豬柳飯都唔夠熱, 似係整定好耐咁… 和風冷烏冬煙韌有咬口, 食落有麵粉香, 唔錯~

呢間日式食堂都算係價廉, 食身水準就中等啦. 都見到有日本人嚟食, 唔知佢地會覺得港式日食啱唔啱口味呢… 見佢地嘅set lunch仲平d, 我地下次嚟食都會揀lunch~
2012-07-08
2012-09-07 39 浏览
八月十六日 (星期四)大家還記得這天嗎?就是颱風啓德將至,天文台在晚上掛上八號風球的日子(可惜上班前已落了)今日兩口子回到大埔,面到突如其來的颱風,我們的計劃也有點改動原想先吃陳漢記再吃森泰遠,現在就轉往鄰近港鐵站的新達廣場找吃在這裡,丼丼屋應是不二之選上一次來是與D小姐慶生,也順道一試其限時供應的盛豚丼,真的回味至今,是晚是時候回味了盛豚丼是店方與日本丼食專門店「伝説のすた丼屋 (Sutadonya)」的社長早川秀人先生合作,將這個人氣丼帶來香港店方選用的乳清飼豚肉,是來自北意大利,也會用來做巴馬火腿的,質素可見一斑豚隻在自然環境以原始方式養殖達九個月,比一般餵飼時間長三個月豚肉的肉汁特別豐富,肉味更香,肉質也較一般吃到的肥美而香滑醬汁也是沿用丼食大師世代相傳的秘製濃郁的蒜香醬油,已沿用四十多年米則仍是用上新潟縣產的秋田小町米,以經浸透過濾的水煮成米飯最後鋪上溫泉蛋,便製成「伝説のすた丼屋 (Sutadonya)」自家秘方的「盛豚丼(Sutadon)」先將温泉蛋拌勻於牛肉和飯內,更添蛋香和滑溜感豚肉肉質油份充足,肥膏與肉的比例恰到好處,既有咬口也富油香,是肥得剛好不覺膩的境界選用的秋
八月十六日 (星期四)

大家還記得這天嗎?
在這裡,丼丼屋應是不二之選
又來到丼丼屋
限時推出的盛豚丼
今人唾涏
攪勻後,香味四溢
豚肉的肉汁特別豐富,肉味更香,肉質也較一般吃到的肥美而香滑
米則仍是用上新潟縣產的秋田小町米,以經浸透過濾的水煮成米飯
先將温泉蛋拌勻於牛肉和飯內,更添蛋香和滑溜感
盛豚,一試愛上
境界選用的秋田小町米飯粒晶瑩剔透,既富米香又有蛋汁的香滑,十分滿意
不得不提的,是此丼加入了大量的蒽花,未開始吃已聞到陣陣蒽香,入口就更是香氣滿溢,與肉香在口中亙相交融,味道層次感甚豐富
豚肉炒雜菜,菜頗惹味鮮嫩的
豚肉卻頗嚡口
近來小菜多肉,特意點一碟豚肉炒雜菜
雜菜香得十分香濃惹味,也吃得出頗鮮嫩的
豚肉頗嚡口,與剛吃的盛豚簡直是天壤之別
北海地芝麻雪糕新地
每一次來也會點一客北海地芝麻雪糕新地才肯罷休
來自北海道的雪糕,奶味重而香滑
芝麻醬十分香濃,一起吃,味道豐富
再配上兩粒煙煙韌韌的小丸子,更添口感
杯底是雜果,吃完甜美的雪糕再吃點生果,實在不錯
2012-08-16
限時推出的盛豚丼
今人唾涏
盛豚,一試愛上
攪勻後,香味四溢
豚肉炒雜菜,菜頗惹味鮮嫩的
北海地芝麻雪糕新地
2012-08-03 26 浏览
知道大埔開了丼丼屋都好幾個月了,以前連下午時段都有人等位的,我最怕就是等位了~ 過左咁多個月,要試新野的人都去過了,就輪到我去試了~ HAHA原來而家仲供應埋下午茶餐添,知慳識儉的我當然是叫茶餐LA~套餐有幾種價錢,如果選兩款 $33,三款$44,四款$55~今次我就同MAMA各都選兩款~先送來的是牛丼~牛肉是舖在面層的,都幾多下,牛肉都是瘦的,與吉野家的肥牛好得多,當然價錢就丼丼屋貴得多LA~ 牛肉都幾好味,配合埋日本米,GOOD~媽媽的豚肉丼有兩大片豚肉舖在面的,我吃了一塊豚肉,新鮮煎起也得好吃~天婦羅盛合有五件,有獅子狗兩件,南瓜兩件及茄子一件~天婦羅的炸漿厚了一點,如果漿些少會好好多,不過熱辣辣都好吃LA~盛載雪糕的碟子是雪凍了的,這樣雪糕在酷熱天氣下也不會迅速融化,很是體貼,而雪糕也非當滑溜,加上脆片,很美味啊~期待下次晚上再來吃美味的食物啊!

了,就輪到我去試了~ HAHA

原來而家仲供應埋下午茶餐添,知慳識儉的我當然是叫茶餐LA~
餐牌

今次我就同MAMA各都選兩款~

先送來的是牛丼~
牛丼

日本米,GOOD~
豚肉丼
天婦羅盛合
天婦羅盛合有五件,有獅子狗兩件,南瓜兩件及茄子一件~

北海道3.6牛乳雪糕新地

啊~

期待下次晚上再來吃美味的食物啊!

题外话/补充资料: 店員很好,主動加茶,很有禮啊!
2012-08-03
牛丼
豚肉丼
天婦羅盛合
北海道3.6牛乳雪糕新地
  • 牛丼,豚丼,北海道3.6牛乳雪糕
2012-06-18 13 浏览
在日本, 再普通的平民食堂, 食物質數都不會太差, 皆因食材都是日本本土供應, 即使厨師手藝不佳也不會「難吃」。在香港, 要找一間平民化又有質數的日本料理食堂實在不易, 看過網上食評, 大家對大埔這間丼丼屋分店評價不俗, 而且這間店標榜的是, 米飯用日本新潟縣出產的米煮成, 實在好吸引, 住在大埔又怎可能不試一下。晚飯時間約8:30PM左右到達, 門外等位的只有幾枱人, 店員都很貼心與其他客人解釋哪一張枱差不多結賬後就會到他們, 我們等了不到5分鐘便有位了。看見OR的相片及評語, 我和老公出手了, 哈哈, 瘋狂點餐, 就好像在日本時一樣, 懶理價錢, 平民化嘛, 不會太貴, 想吃便吃 這個親子丼(日本的叫法, 親=雞, 子=蛋), 想不到有日本著的風味, 滑蛋及雞肉, 還有米飯那種黏口感, 加上洋葱醬汁, 那味道, 好像回到日本, 好感動! 而且份量還不少, 有日本大盛飯的份量啊! 平時不吃飯的自己, 今晚破例吃了大半碗, 好滿足, 滿腹!! 老公點的盛豚丼, 葱味很看, 豚肉好軟稔, 帶點炭火烤味, 溫泉蛋賣相很吸引, 拌渾在飯裡吃實在食香味俱全~~~稻庭冷烏冬+溫泉蛋, 意想不到的

$48, 加多$15就有套餐, 正!

盛豚丼, 好香葱味, 正
稻庭冷烏冬+溫泉蛋, 意想不到的好吃, 烏冬冰凍得來很彈牙, 拌揮溫泉蛋一起吃, 那感覺, 我們回到日本嗎?
稻庭烏冬, 好彈牙, 口感一流, 正
溫泉蛋, 正
炸豬扒, 我們額外單點的, 因為太多食物的關係, 放涼了才吃, 不過外皮仍然脆卜卜的很好味, 拌碟的有菜絲(沒研究是哪一種菜), 加上沙律油, 也覺得很清甜。 配炸豬扒醬油是好像甜醬的濃度, 加進芝麻裡一起磨出來的芝磨醬頗香, 隨拌碟還有少許芥茉附上, 也用來配炸豬扒吃
炸豬扒(フライカツ), 正
炸豬扒醬油, 啲芝麻要自已磨, 幾香
整餐晚飯, 店員沒有催促點菜, 也沒有催促點飲品, 還不時為我們添水, 結賬的方法也是日本方式, 好貼心, 而且點店的日語也說得蠻好, 不像某些大集團的店員把日語亂說一通... 能夠在香港有一間如此有質數日式的平民飯堂實在難得, 希望大家努力下去, 沒有吃過其他分店, 不可以說這裡是最好, 只可以說是我和老公也很滿意, 一定會再來

連埋單都似足日本, 好用心
2012-06-17
稻庭烏冬, 好彈牙, 口感一流, 正
盛豚丼, 好香葱味, 正
溫泉蛋, 正
炸豬扒(フライカツ), 正
$48, 加多$15就有套餐, 正!
炸豬扒醬油, 啲芝麻要自已磨, 幾香
連埋單都似足日本, 好用心
2012-06-18 88 浏览
六月十四日 (星期四)一次遇上,與D小姐成為了朋友就趁D小姐牛一將至,來為她慶祝一番想早已訂了尖沙咀的自助餐,不過D小姐事忙,最後還是來到最就腳的大埔區在大埔區,必定想起陳漢記,不過人多,也坐得不太舒服突然靈機一觸,想起新達廣場的丼丼屋剛推出了限時推出的盛豚丼,於是便提議了D小姐是懂吃之人,也一口答應來到約七點九,外面輪候的人可不少,等了約二十分鐘店內裝潢用上木色設計,環境悠暗,感覺很舒適祥和這裡的服務質素一向優良,店員沒有催點餐,反而先遞上凍水,讓我們先解解渴先來的燒玉子一條既長又厚的玉子分成了三大一小四件玉子雖然質地軟綿,但是夾起來一點也不鬆散入口香甜,蛋味香而濃郁,還吃到層與層之間的香滑蛋漿單吃這個小吃,已喚配了我們的味蕾,打開了胃門盛豚丼是店方與日本丼食專門店「伝説のすた丼屋 (Sutadonya)」的社長早川秀人先生合作,將這個人氣丼帶來香港選用的乳清飼豚肉,來自北意大利低密度環境,也會用來泡製巴馬火腿的,其質素可想而知豚隻在自然環境以原始方式養殖達九個月,比一般餵飼時間長三個月豚肉的肉汁特別豐富,肉味更香,肉質也較一般吃到的肥美而香滑醬汁也是沿用丼食大師世代相傳的秘製濃郁的
六月十四日 (星期四)

一次遇上,與D小姐成為了朋友
就趁D小姐牛一將至,來為她慶祝一番
在大埔區,必定想起陳漢記,不過人多,也坐得不太舒服
限時推出的新丼 - 盛豚丼
D小姐是懂吃之人,也一口答應

來到約七點九,外面輪候的人可不少,等了約二十分鐘
店內裝潢用上木色設計,環境悠暗,感覺很舒適祥和
先來的燒玉子水準依然
先來的燒玉子
一條既長又厚的玉子分成了三大一小四件
玉子雖然質地軟綿,但是夾起來一點也不鬆散
入口香甜,蛋味香而濃郁,還吃到層與層之間的香滑蛋漿
單吃這個小吃,已喚配了我們的味蕾,打開了胃門
盛豚丼 - 是肥美豚肉,半熟蛋黃和滿溢蒽香的混合體
來自意大利的乳清飼豚肉,油香肉嫩
豚肉的肉汁特別豐富,肉味更香,肉質也較一般吃到的肥美而香滑
米則仍是用上新潟縣產的秋田小町米,以經浸透過濾的水煮成米飯
將半熟蛋拌勻後,蛋汁蒽花滿溢,是極致享受
先將温泉蛋拌勻於牛肉和飯內,更添蛋香和滑溜感
先吃一口牛肉,肉質油份充足,肥膏與肉的比例恰到好處,既有咬口也富油香,是肥得剛好不覺膩的境界
丼丼屋的招牌貨 - 滑蛋雞肉丼
也就是日本最盛行的親子丼
雞肉加入已熬製八小時的雞湯,再配日本褔岡蛋烹調成蛋漿,入口鮮嫩可口
蛋漿滲透入飯粒,再以大蒽絲配搭,再一層層的鋪在飯上,香甜又開胃
想不到看似平凡的雞肉丼,背後原來花了那麼多的功夫和心機
雞肉非常嫩滑,雞味濃郁,半溶的蛋漿滲入飯粒中,既滑且香,十分滿意
較乾身的汁燒牛扒丼
D小姐指定點的這個丼,等位時已留意到,賣相真的十分吸引
選用了美國進口的牛肉,還可以選擇五成或七成熟的,服務十分體貼
選了五成熟,但眼看似乎接近七成了
我們選了五成熟,但來枱時,眼看應不只此數,似乎過熟了
可幸吃落肉質仍能保持煙韌口感,只嫌肉汁較少
加上飯較乾身,所以整個丼略嫌乾口了一點,建議配上燒汁伴食會更合適
這裡的雪糕新地也有水準
三人吃了三個丼,真是欲罷不能,急不及待要吃點雪粒甜品
選了兩杯北海道雪糕新地,分別是芝麻味和宇治綠茶
黑芝麻白丸子
好芝麻的朋友絕對不可錯過,這裡的芝麻醬非常香濃
配合北海道3.6牛奶製的雪糕,既香滑又奶味香濃
還記得上一次食時覺得味道較甜,但今此甜度適中,連這點也改善了,低讚!
宇治今時
相比起芝麻,綠茶來得較淡味,也帶不起整杯雪糕的味道
不過吃到粒粒綠茶丸子,煙韌味香,又覺不錯,雖不是很好但也是不錯了
底層還有粒粒新鮮香甜的菠蘿,更添清爽口感

大家有說有笑,整晚在歡笑聲中渡過
不止,伴我們的,還有這一頓優質的丼飯盛宴
再次祝D小姐生日快樂,心想事成!
题外话/补充资料: 盛豚丼由現在起至八月三十一日於全線丼丼屋食堂分店限時推出!
2012-06-14
來自意大利的乳清飼豚肉,油香肉嫩
將半熟蛋拌勻後,蛋汁蒽花滿溢,是極致享受
丼丼屋的招牌貨 - 滑蛋雞肉丼
盛豚丼 - 是肥美豚肉,半熟蛋黃和滿溢蒽香的混合體
先來的燒玉子水準依然
黑芝麻白丸子
2012-06-12 8 浏览
丼丼屋食堂不知不覺間擴展到大埔來得悉消息後趕忙告知友人,要帶她來試試大概是有一陣子沒有光顧了,menu的選擇變多了新的menu加了幾款刺身定食,這樣多元化必定能吸引更多的食客早已試了招牌菜滑蛋雞肉飯,這次要選其他的午市套餐的menu沒有一款合心意,決定單點牛肉稻庭烏冬炸芝士薯餅可以加 $15 跟餐點,只有一件,切開了一半芝士薯餅最先來到,灑了檸檬汁就送入口裏芝士薯餅外層是滿滿的脆漿,油炸後依舊外脆內軟而且香口芝士的份量像是蓋過薯蓉,帶有濃濃的芝士味牛肉稻庭烏冬跟餐有沙律和小食一碟沙律新鮮,醬汁帶酸味,頗開胃小食則是蘿蔔和師子狗各一蘿蔔夠淋身,師子狗配上芥末醬,很夠特別這碗牛肉稻庭烏冬出乎意料的好吃稻庭烏冬多是扁身,較普通烏冬滑而且彈牙,口感較佳半熟牛肉切得夠薄身,肥得來很均勻,很夠水準一個伴著美食的下午,又有好友相件,真是快樂不知時日過
丼丼屋食堂不知不覺間擴展到大埔來
得悉消息後趕忙告知友人,要帶她來試試

大概是有一陣子沒有光顧了,menu的選擇變多了

早已試了招牌菜滑蛋雞肉飯,這次要選其他的
午市套餐的menu沒有一款合心意,決定單點牛肉稻庭烏冬
炸芝士薯餅可以加 $15 跟餐點,只有一件,切開了一半
芝士薯餅最先來到,灑了檸檬汁就送入口裏
芝士薯餅外層是滿滿的脆漿,油炸後依舊外脆內軟而且香口
芝士的份量像是蓋過薯蓉,帶有濃濃的芝士味

牛肉稻庭烏冬跟餐有沙律和小食一碟
沙律新鮮,醬汁帶酸味,頗開胃
小食則是蘿蔔和師子狗各一
蘿蔔夠淋身,師子狗配上芥末醬,很夠特別
這碗牛肉稻庭烏冬出乎意料的好吃
稻庭烏冬多是扁身,較普通烏冬滑而且彈牙,口感較佳
半熟牛肉切得夠薄身,肥得來很均勻,很夠水準

一個伴著美食的下午,又有好友相件,真是快樂不知時日過

2012-05-22 15 浏览
大埔的丼丼屋食堂開業數月,已成為我們最常到的晚飯食堂之一,一來是因為就在港鐵站樓上,位置方便;二來就是食物質素有保證,而且是我們最愛的日本菜。六點半到達,坐Bar枱不用等位,坐位夠闊落,而且私隱度高,讚!番茄沙律 $35番茄冰凍鮮甜,味道清新,加上蘿蔔蓉柚子汁,酸酸的非常開胃。雜錦刺身丼 $78 套餐+$15 有麵豉湯、小食&沙律雜錦刺身丼刺身份量少,質素普通,味道尚可。醬油漬吞拿魚丼 $68醬油漬吞拿魚味道不錯,醬油漬夠味,加上香口的芝麻,美味。吃完正餐,就想吃甜品,是晚沒點雪糕,反而點了兩杯特飲。丼丼屋3.6牛乳特飲 $28北海道牛奶香滑,味道濃郁,加入抹茶,濃淡適中,還有粒粒紅豆,美味好吃。北海道咖啡特飲 $25咖啡味道濃郁,加入北海道3.6雪糕,香甜美味,讚。
番茄沙律 $35
番茄冰凍鮮甜,味道清新,加上蘿蔔蓉柚子汁,酸酸的非常開胃。
雜錦刺身丼 $78 套餐+$15 有麵豉湯、小食&沙律
雜錦刺身刺身份量少,質素普通,味道尚可。
醬油漬吞拿魚丼 $68
醬油漬吞拿魚味道不錯,醬油漬夠味,加上香口的芝麻,美味。
吃完正餐,就想吃甜品,是晚沒點雪糕,反而點了兩杯特飲。
丼丼屋3.6牛乳特飲 $28
北海道咖啡特飲 $25
咖啡味道濃郁,加入北海道3.6雪糕,香甜美味,讚。