2019-10-29
友人出國一年多,闊別多時,所以特地重遊大學時間經常行街嘅地區。見到餐廳有可愛的XO同蛋黃哥做crossover主題,當然試下喇。日式餐廳環境好舒服,枱上仲有滿滿的抹茶粉提供給客人。燒雞壽司漢堡:米漢堡都唔係新鮮事,米飯由醬油煮過,不會過鹹。然後烘得脆脆,烘過的米飯帶微焦,單食都好好食。反觀燒雞有啲失色,燒雞扒大大件,不過唔夠味,所以雪味有點重。忌廉芝士鰻魚卷:飯卷入面包住cream cheese呢個概念幾新鮮,而且都幾好味。飯卷變得唔乾身,仲有青瓜絲可以解膩。燒鰻魚好香,但沒有一般的照燒汁,配合飯卷好match。三文魚牛油果壽司漢堡:友人都一樣大讚米漢堡,三文魚都鮮嫩彈牙。但係沙律醬略嫌太多。雞の饗宴:可以一次過滿足食5款串燒嘅慾望:雞翼、雞腿肉、雞肉丸、雞胸軟骨、雞皮。雞皮熱熱的時候是脆的,但涼的時候好油膩。雞腿肉永遠都是賣飛佛。雞肉丸口感正常,但塗上滿滿的照燒汁,除左燒汁味,肥A食不出有其他味。雞胸軟骨就不是我杯茶,有點硬,有點鞋。雞翼正常。秋刀魚刺身:只能說秋刀魚真係好醜呀。但係友人話佢好新鮮好甜。師父刀功超好,一啲骨都無。XO竹炭雪糕芭菲:雪糕以椰子水代替牛奶,所以甜膩感覺不會
日式餐廳環境好舒服,枱上仲有滿滿的抹茶粉提供給客人。
XO竹炭雪糕芭菲:雪糕以椰子水代替牛奶,所以甜膩感覺不會太重,雪糕帶有淡淡的oreo感覺,芭菲底部是粟米片和蜜桃粒,一併進食,口感豐富。