2019-10-29 248 浏览
友人出國一年多,闊別多時,所以特地重遊大學時間經常行街嘅地區。見到餐廳有可愛的XO同蛋黃哥做crossover主題,當然試下喇。日式餐廳環境好舒服,枱上仲有滿滿的抹茶粉提供給客人。燒雞壽司漢堡:米漢堡都唔係新鮮事,米飯由醬油煮過,不會過鹹。然後烘得脆脆,烘過的米飯帶微焦,單食都好好食。反觀燒雞有啲失色,燒雞扒大大件,不過唔夠味,所以雪味有點重。忌廉芝士鰻魚卷:飯卷入面包住cream cheese呢個概念幾新鮮,而且都幾好味。飯卷變得唔乾身,仲有青瓜絲可以解膩。燒鰻魚好香,但沒有一般的照燒汁,配合飯卷好match。三文魚牛油果壽司漢堡:友人都一樣大讚米漢堡,三文魚都鮮嫩彈牙。但係沙律醬略嫌太多。雞の饗宴:可以一次過滿足食5款串燒嘅慾望:雞翼、雞腿肉、雞肉丸、雞胸軟骨、雞皮。雞皮熱熱的時候是脆的,但涼的時候好油膩。雞腿肉永遠都是賣飛佛。雞肉丸口感正常,但塗上滿滿的照燒汁,除左燒汁味,肥A食不出有其他味。雞胸軟骨就不是我杯茶,有點硬,有點鞋。雞翼正常。秋刀魚刺身:只能說秋刀魚真係好醜呀。但係友人話佢好新鮮好甜。師父刀功超好,一啲骨都無。XO竹炭雪糕芭菲:雪糕以椰子水代替牛奶,所以甜膩感覺不會

日式餐廳環境好舒服,枱上仲有滿滿的抹茶粉提供給客人。

XO竹炭雪糕芭菲:雪糕以椰子水代替牛奶,所以甜膩感覺不會太重,雪糕帶有淡淡的oreo感覺,芭菲底部是粟米片和蜜桃粒,一併進食,口感豐富。
2019-10-28
  • 雞之盛宴
2019-10-24 336 浏览
終於去食了這家日式餐廳 趁著還有XO與蛋黃哥就去拍拍照片食個午餐吧 這分店在葵芳新都會廣場環境挻大及日式風格 坐位間有兩個主角牌子間隔桌子上面還有一個很大的圖案 挻特別的感覺🤭·特選三色魚生飯(期間限定) HKD$198 有三文魚/吞拿魚/油甘魚三款刺身 配上三文魚籽當然不少得兩位主角 蛋黃哥很''動L''的畫面XO的樣子很有趣 黑色的原來是壽司醋飯haha靜靜地發現用了赤醋做飯底 會比較香挻煙韌口感·咖哩雞扒蛋包飯(期間限定) HKD$168 XO造型面包像多士口感 還有悠閒的蛋黃哥賣相雞皮煎到挻香脆 咖哩是日式咖哩所以不會辣~·是日精選咖啡(熱) HKD$40·巨峰乳酸梳打 HKD$38 意想不到的是這家竟然會推出期間限定卡通人物店鋪環境/食物造型用來打卡確實不錯 挻特別的
終於去食了這家日式餐廳 趁著還有XO與蛋黃哥

XO的樣子很有趣 黑色的原來是壽司醋飯haha
靜靜地發現用了赤醋做飯底 會比較香挻煙韌口感

·咖哩雞扒蛋包飯(期間限定) HKD$168

XO造型面包像多士口感 還有悠閒的蛋黃哥賣相
雞皮煎到挻香脆 咖哩是日式咖哩所以不會辣~

·是日精選咖啡(熱) HKD$40

·巨峰乳酸梳打 HKD$38

意想不到的是這家竟然會推出期間限定卡通人物
店鋪環境/食物造型用來打卡確實不錯 挻特別的[得意]

2019-10-21
2019-10-23 334 浏览
這間一直想嘗試的日式餐廳,今天終於約到朋友一起來吃了。店內周圍都看到XO和梳乎蛋的蹤影,就連燈籠都是XO和梳乎蛋的圖案,原來是XO和梳乎蛋的主題食店。食物種類選擇多款,有不同的串燒,不同的壽司。和牛烏冬,和牛半生熟,不會韌,有濃濃牛肉味道;烏冬軟滑有彈性。豚肉丼上鋪滿豚肉,淋上美味醬汁,米飯用了精米,粒粒分明。和牛壽司漢堡是用飯團代替麵包,中間有鐵板和牛,芝士和生菜,味道不錯。最後是串燒,五款串燒由雞的不同部位組成,每種都有不同口感。
和牛烏冬
燒豚肉丼
鐵板和牛壽司漢堡
雞之盛宴
🔹松葉蟹魚籽洞丼 ($148) - 大碗既丼, 見到鋪左既1半蟹肉+1半魚籽+2隻小蟹鉗已經好興奮! 食極都有既蟹肉+魚籽, 真係鋪得又滿又厚! 感覺底下D飯落左壽司用既醋, 都好好食🔹溫泉玉子伴燒和牛爆丼 ($158) - 鋪左醃黃蘿蔔絲, 配和牛飯真係好正. 和牛醃得夠入味🔹自家製明太子玉子燒 ($58) - 蛋又香又滑, 甜甜地. 中間夾住明太子有鹹香味. 味道混埋1齊好特別欣賞餐廳好切底為左主題而設計餐牌+佈置+枱+員工服裝 (宜家有蛋黃哥同XO仔), 整個感覺好易融當中👍欣賞餐廳上菜速度快, 廚房分區做得好好👍欣賞partition做得夠高, 私隱度高, 同朋友黎啱哂👍
欣賞餐廳上菜速度快, 廚房分區做得好好👍
2019-10-19
2019-10-20 3618 浏览
難得一個風平浪靜嘅星期六,#小秘書 又係時候去修吓啲指甲💅🏻 為自己進行一啲「維修工作」...光陰似🏹 最終又搞到差唔多五點先有飯食😉 呢個時間唔上唔落,但係個肚又開始餓😅 唔理得咁多,就求其搵間最近嘅餐廳食啲嘢先。第一次嚟到 丸十日本食堂 Maruju Japanese Shokudo,我居然唔係因為相中啲食物 #被誘惑😈反而係對 #餐廳門口 嘅 #卡通人物擺設吸引著,完全冇睇到餐牌啱唔啱食就入咗去😝以 #卡通人物 排頭嘅「期間限定」食物唔多吸引👉🏻👈🏻 睇返 #主餐牌 啲食物同價錢似乎唔多啱胃口😏 不過都坐低咗,就當試吓新嘢啦!左睇右揀... 最終 #小秘書 叫咗個 #和牛烏冬🍜 唔夠5分鐘 #和牛 同 #烏冬 已經上枱🥢 睇落去碗 #烏冬 都唔錯嘅,而且湯又夠熱,配埋隻 #溫泉蛋... 心諗一定好正啫😍 #烏冬 確係好幼滑,但係個湯底真係好咸喎😪 不過點差都唔夠 #主角 #和牛 嚟😤 #餐牌 上嘅「粉紅色、燒到剛剛好嘅 #和牛肉」去咗邊?點解我面前有一半都係「牛肉乾」咁嘅🤨 話哂加埋一呢碗 #烏冬要$163 㗎💸 草根嘅我... 真係唔係好識欣賞😑 好在 #丸十 有免費嘅 #綠茶

以 #卡通人物 排頭嘅「期間限定」食物唔多吸引👉🏻👈🏻 睇返 #主餐牌 啲食物同價錢似乎唔多啱胃口😏 不過都坐低咗,就當試吓新嘢啦!左睇右揀... 最終 #小秘書 叫咗個 #和牛烏冬🍜 唔夠5分鐘 #和牛 同 #烏冬 已經上枱🥢 睇落去碗 #烏冬 都唔錯嘅,而且湯又夠熱,配埋隻 #溫泉蛋... 心諗一定好正啫😍 #烏冬 確係好幼滑,但係個湯底真係好咸喎😪 不過點差都唔夠 #主角 #和牛 嚟😤 #餐牌 上嘅「粉紅色、燒到剛剛好嘅 #和牛肉」去咗邊?點解我面前有一半都係「牛肉乾」咁嘅🤨 話哂加埋一呢碗 #烏冬要$163 㗎💸 草根嘅我... 真係唔係好識欣賞😑 好在 #丸十 有免費嘅 #綠茶🍵 給大家無限添飲😉靜靜地坐喺度休息一吓(撇除餐廳嗰陣油煙味)... 其實環境都幾舒服㗎😁
2019-10-19
2019-10-16 141 浏览
媽媽係超級XO迷未開始前已叫我一定要帶佢嚟....影相🤣呢日媽媽就好似變左個小朋友咁🙈勁開心餐廳四周圍都有佢最喜愛嘅XO影完一輪 終於肯睇餐牌叫嘢食😂😂😂大廚啤酒 $98仲可以拎埋隻杯回家,呀媽話幾抵丫😆於是,啤酒歸我,隻杯就歸家😂但杯酒係ok嘅!嚟得呢到點都叫個造型飯食下啦個外型係吸晴嘅,但XO個黑色飯就有少少怪面頭嘅魚生亦不太新鮮嘅感覺其他熟食都不過不失,係啲串燒麻麻地明顯係燒定放喺到,灘到凍哂蝦又唔新鮮,霉嘅🙈🙈🙈
媽媽係超級XO迷
未開始前已叫我一定要帶佢嚟....影相🤣
呢日媽媽就好似變左個小朋友咁🙈勁開心
餐廳四周圍都有佢最喜愛嘅XO

影完一輪 終於肯睇餐牌叫嘢食😂😂😂

大廚啤酒 $98
仲可以拎埋隻杯回家,呀媽話幾抵丫😆
於是,啤酒歸我,隻杯就歸家😂
但杯酒係ok嘅!

嚟得呢到點都叫個造型飯食下啦
個外型係吸晴嘅,但XO個黑色飯就有少少怪
面頭嘅魚生亦不太新鮮嘅感覺

其他熟食都不過不失,係啲串燒麻麻地
明顯係燒定放喺到,灘到凍哂
蝦又唔新鮮,霉嘅🙈🙈🙈
2019-10-12 299 浏览
今日同朋友收工約左去葵芳去蒸腳,蒸腳前我們係新都會食啲野先可以蒸腳,係新都會行一陣,見到間餐廳係用XO 做主題 好特別,仲要係食日本野,我地諗都唔諗直接行入去,入到我們比安排坐卡位,地方都好夠大,坐得好舒服,同朋友坐低 睇餐牌 商量好決定叫野食,我地叫左三樣野食,啲野食都好快到,香蔥鮪腩蓉卷,朋友話不錯, 好喜歡,松葉蟹肉壽司漢堡漢堡用左日本飯 整成的 唔係漢堡麵包 蟹肉都算係多嘅,朋友話有少少辣可接受燒豚肉丼我自己覺得豚肉燒得比較硬身,食落太乾,味道一般般,食左大約半個鐘左右 已經有服務員係咁幫我們收拾有啲趕我們走既感覺,我同朋友就好快埋單走人。
我地諗都唔諗直接行入去,
入到我們比安排坐卡位,
地方都好夠大,坐得好舒服,

同朋友坐低 睇餐牌 商量好決定叫野食,
我地叫左三樣野食,啲野食都好快到,
香蔥鮪腩蓉卷,朋友話不錯, 好喜歡,

松葉蟹肉壽司漢堡
漢堡用左日本飯 整成的 唔係漢堡麵包
蟹肉都算係多嘅,朋友話有少少辣可接受

燒豚肉丼
我自己覺得豚肉燒得比較硬身,食落太乾,味道一般般,

食左大約半個鐘左右 已經有服務員係咁幫我們收拾
有啲趕我們走既感覺,我同朋友就好快埋單走人。
2019-10-03 464 浏览
最近丸十有新搞作,梳乎蛋同XO破格組合登陸丸十,令精米食堂耳目一新,超級卡哇伊的布置也成為Sanrio 粉絲的打卡熱點。我雖然不是Sanrio粉,但對卡哇伊的公仔是來者不拒,所以借中午飯時間來八卦一下。推出左期間限定主題美食餐牌,有XO仔同梳乎蛋的卡通造型,大討食客歡心。中午的定食套餐選擇繁多,日式定食配味噌湯,前菜,漬物,海草絲,可以加配野飲同小食。頗有日式和風。我揀左西京燒銀鱈魚定食,兩大塊銀鱈魚實在是juice!魚肉質素非常高,口感相當嫩滑,燒汁回甘有一種獨特的香味!超級吸引!米飯爽口香糯,米粒飽滿,啖啖滿足。小食加配左八爪魚,芝麻香十足。一場來到點都要試下新推出的XO竹炭雪糕芭菲,分為四層,竹炭雪糕甜而不膩,有椰子的清香,原來佢系以椰子水代替牛奶,不含乳糖牛奶也不含麩質,冇咁肥,健康d.

米飯爽口香糯,米粒飽滿,啖啖滿足。

小食加配左八爪魚,芝麻香十足。

午餐
2019-09-30 387 浏览
今晚來到葵芳新都會廣場,見到這間丸十日本食堂。裝修得幾有日本格調!有大量卡位坐得幾舒服,所以就排隊拎飛仔食呢間!我地叫左自家製明太子玉子燒,綿綿細滑既玉子好正,蛋香濃郁!內層包住明太子!整體夠哂熱,幾好食。海洋之盒,是燒海鮮串燒,有魷魚,蝦,帆立貝,靖魚幾豐富!全部都幾鮮味!特別是帆立貝,好厚肉而且醬汁都幾濃郁。全部即燒幾有風味。燒牛舌丼,份量都幾大份,而且牛舌份量都幾多,差不多都有8-9片!爽口彈牙幾入味,用上日本珍珠米,更有特色呢!

2019-09-30 272 浏览
公司放lunch同同事一齊搵左間日本野食!次次經過丸十都好爆場,今日終於搵到同事同我一齊去!成間餐廳都用作XO做主題,公仔同枱都周圍都見到!午市選擇好豐富,叫左個人氣 刺身、壽司、迷你丼定食($178)迷你丼雖然話係迷你丼,但都唔算好迷你,表面鋪面曬吞拿魚蓉,而且仲有海膽,很滿足!仲有刺身同壽司各3款,成個定食份量好充足!同事就叫左個主題餐單:迷你米漢堡,當中有2款漢堡,仲有卡通主題,打卡一流。另外再加配左杯matcha latte 冰好吸引,用抹茶整成冰,再加入熱牛奶,味道一流!!推介這杯飲品!

午市選擇好豐富,叫左個人氣 刺身壽司、迷你丼定食($178)
迷你丼

仲有刺身壽司各3款,成個定食份量好充足!

2019-09-26 223 浏览
難得同老公放半日假,睇完戲係商場附近食個晚餐,見到呢間近排新開既日式餐廳就試試。餐廳強調用精米的幾特別喔!鰻魚玉子燒個人喜歡吃日式玉子燒,有蛋香之餘又帶甜味,今次order呢個夾左鰻魚係入面,有鰻魚既香,鰻魚肉質夠肥美啖啖肉,好食!炙燒三文魚腩壽司魚腩面層燒得微蕉,魚腩新鮮肉質幾鮮嫩加埋小小䓤花點綴,夠香口呢!鐵板廣島蠔蠔大大隻很新鮮,肉夠肥美用左秘制醬黎煮好入味,伴碟還有新鮮波律菜香䓤鮪魚蓉海膽丼很贊的一道,個魚蓉好夠鮮味甜很新鮮,加埋肥美海膽刺身,很滿足,刺身迷必試這款呢!緋紅卷很有驚喜,牛肉做既壽司加了明太子卷!牛肉半熟狀態口感腍身加了有紫茶包著的明太子,味道鮮甜又野味,意外地呢個組合好夾😋

鰻魚玉子燒

2019-09-23
  • 自家製鰻魚玉子燒
  • 緋紅卷
2019-09-24 251 浏览
行過葵芳lee間店好多次,今日終於有時間入去試試 我哋叫左一份刺身.壽司.迷你丼 再加$40追加左海膽😆 份量就絕對吾迷你,又不同類型的刺生.壽司 + 海膽魚蓉飯, 好滿足。另外叫左一份西京燒銀鱈魚飯, 銀鱈魚非常之好味, 好香好juicy。雖然已經好飽,但見隔離枱個杯 matcha latte 冰好吸引,又就黎到2點半有甜品tea set, 好抵, $78 就已經有 matcha latte 冰 + 抺茶雪糕 + 抺茶蛋糕。好滿足的一餐😚

行過葵芳lee間店好多次,今日終於有時間入去試試

✏️北海丼 ($178)性價比幾低嘅一個海鮮丼🤔雖然望落都幾豐富嘅 不過其實夾開佢每一樣嘅魚生都係得薄薄一片...☹️食落唔係好滿足蟹肉同海膽嘅分量相對之下比較多 魚生整體味道都正常 比較令我有驚喜嘅係海膽 都尚算鮮甜 而且完全唔會有腥味底下嘅壽司飯已經預先用豉油調味咗 不過有種食落唔係幾新鮮嘅感覺🤧成個飯不過不失 唔係特別〰️✏️燒秋葵 ($25)✏️燒一口日本蕃薯 ($25)我覺得反而佢嘅串燒做得幾出色🤪秋葵燒完後一樣咁爽脆 配埋簡單嘅調味已經好夠🤠另外日本番薯超級無敵甜🍠要試下啊!
✏️北海丼 ($178)

〰️
✏️燒秋葵 ($25)
✏️燒一口日本蕃薯 ($25)

2019-09-23 213 浏览
因為喺葵芳做嘢,所以都好鍾意去葵芳附近食晚飯,知道新都會廣場近排開咗間叫丸十嘅日式餐廳,今日終於有時間可以同朋友去試下,一入到去原來佢做緊xo主題,好多裝飾都係xo嘅公仔, 而且仲可以有xo 造型嘅餐提供選擇 , 不過朋友就唔係太鍾意xo, 所以我哋冇特別叫。睇完menu發現原來佢都有好多唔同選擇, 除咗壽司魚生, 亦都有炸物, 鍋物等等, 款式包羅萬有 ,對於有選擇困難症嘅我嚟講都係一個幾痛苦嘅幸福,最後我哋決定唔要咗個軟骨餃子, 北海道丼, 鰻魚玉子燒 ,同埋一個和牛丼。軟骨餃子咬落個皮好脆,內裏有好香, 一咬落去肉汁即刻必出嚟, 口感一流。至於北海道丼, 有好多魚生同埋亦都有我最鍾意食嘅海膽,海膽好新鮮,魚生亦都好鮮甜,基本上成個飯有好多刺身, 食都食唔曬,分量好足。鰻魚玉子燒,蛋同鰻魚嘅比例覺得剛剛好, 一啖咬落去可以感覺到滑滑嘅蛋包住鮮甜嘅鰻魚,口感一流。至於和牛丼, 味道係咁多款嘢食裏面我最鍾意嘅, 佢嘅汁好甜好好食, 和牛軟淋新鮮好重牛味,油脂比例好好,同個飯配搭得一流,初時以為個飯唔算好大碗,點知原來食落去都好飽。整體感覺呢間餐廳十分之好,性價比好高,會再encore。

整體感覺呢間餐廳十分之好,性價比好高,會再encore。
2019-09-20 216 浏览
豐富日本料理ɢᴇᴛ!!!依家仲有可愛既xᴏ同蛋黃哥精品 限量架‼️連店內佈置都整得好靚呢~.黎到二話不說首先就要個丼飯先是關之前食過呢度既海膽 念念不忘北海道海膽鮮甜 厚身 高質呀😍一啲都唔腥今次仲配埋吞拿魚蓉添 加少少醬油就掂曬非常好拌飯 鮮味出曬黎~ ʏᴜᴍᴍʏ!!!.🐂米國牛肉厚燒好多肉汁 上枱時已經切好一件件 仲有sᴀʟᴀᴅ🥗拌碟好香牛味 啖啖都好ᴊᴜɪᴄʏ呢❤️本身自己食開5成熟 呢個上枱大約7成左右如果想食生少少既應該落單時可以講~.雞之盛宴係串燒拼盤黎 有5款雞既不同部位有雞肉串 雞翼 雞肉丸 雞皮 雞胸軟骨雞胸軟骨係大片 好爽口 雞皮香脆 但唔係好乾身果款全部都唔會好似平時港式串燒咁重口味食完唔會好口喝呢~
豐富日本料理ɢᴇᴛ!!!
依家仲有可愛既xᴏ同蛋黃哥精品 限量架‼️
連店內佈置都整得好靚呢~
黎到二話不說首先就要個丼飯先
是關之前食過呢度既海膽 念念不忘
北海道海膽鮮甜 厚身 高質呀😍一啲都唔腥
今次仲配埋吞拿魚蓉添 加少少醬油就掂曬
非常好拌飯 鮮味出曬黎~ ʏᴜᴍᴍʏ!!!
好香牛味 啖啖都好ᴊᴜɪᴄʏ呢❤️
本身自己食開5成熟 呢個上枱大約7成左右
如果想食生少少既應該落單時可以講~
雞之盛宴係串燒拼盤黎 有5款雞既不同部位
有雞肉串 雞翼 雞肉丸 雞皮 雞胸軟骨
雞胸軟骨係大片 好爽口 雞皮香脆 但唔係好乾身果款
全部都唔會好似平時港式串燒咁重口味
食完唔會好口喝呢~
2019-09-17