2019-05-23 314 浏览
小胖女一向都係日本菜愛好者,今日就帶左佢去旺角既丸十あぶり牧場食dinner入座後先送上開胃小吃,我地就叫左個set dinner,係可以用無死角黎形容,套餐有齊齊刺身,和牛燒,串燒,天婦羅,熱食,基本上你一定食得飽一飽仲要抵食夾好味先黎牛油果蟹籽沙津,有大半隻牛油果同一隻蟹鉗,落足料唔馬虎,份量十足跟住就上主菜係鐵板燒和牛,預熱左既鐵板上放上靚仔和牛燒兩野就食得,牛味濃同多肉汁,順便一提呢到既上菜速度係超快,店員一口氣上哂刺身,串燒同天婦羅.仲有個自家制玉子,食落熱辣辣又夠甜,最後先上熱食,和牛烏冬,因為和牛係即炒,預先上定就會凍哂唔好食,而家最尾先上就岩岩好啦,食埋飽到郁唔到,大滿足

食埋飽到郁唔到,大滿足

2019-04-10
  • 極上二人晚餐
2019-05-23 140 浏览
最享受一個人去食飯晏晝去冇乜人,一條友坐大枱有圍裙派好體貼呀食量比較大自己嗌個拼盤+兩串野+甲羅燒其實唔係太夠飽不過全部都好食野飲都唔hea,有心做質素高,絕對值得再去
2019-05-22 3397 浏览
聽聞新世紀開咗間日本和牛餐廳喜歡食牛既我無理由唔去試下既😚😚😚朋友叫我揀食咩好,因為我生日🎂一於就哩間啦哩度分開幾嗰區域,有淨係食熟食既,有燒烤枱既,又有bar枱既。我哋一行三人揀咗燒肉枱😊😊😊打開Menu都幾多選擇,大部份都係燒肉為主既最後我地決定樣樣都嗌啲,燒下和牛,又試下哩度既熟食「鰻魚蛋卷」「原味蛋捲「豬豚肉」「牛舌」「和牛板建」「和牛三角肉」「和肉腰脊肉」最好食既一定係「和牛三角肉」同埋「和牛板建」,只需要燒幾秒就即刻可以入口,仲要係入口即溶系列「鰻魚蛋卷」「原味蛋捲」同樣都出色,兩款蛋捲都好重日本蛋香「牛腸」反而無咩特別,因為好少牛味,有啲過咸「鐵板農場雞」熱辣辣,雞肉好滑牛舌串燒得兩片,燒得有啲厚,unun地既
聽聞新世紀開咗間日本和牛餐廳

最後我地決定樣樣都嗌啲,燒下和牛,又試下哩度既熟食

「鰻魚蛋卷」「原味蛋捲」同樣都出色,兩款蛋捲都好重日本蛋香

「牛腸」反而無咩特別,因為好少牛味,有啲過咸
「鐵板農場雞」熱辣辣,雞肉好滑

牛舌串燒得兩片,燒得有啲厚,unun地既

2019-05-22
庆祝纪念
生日
  • 鰻魚蛋卷
2019-05-22 190 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-去新世紀廣場睇戲前先食晚餐,一直覺得新世紀無邊個餐廳有興趣,剛好近來新開既「丸十」終於有點興趣,便一於來晚餐。餐廳環境頗闊落舒適,我倆因不會烤肉便安排坐普通的二人檯,會烤肉的話座位會大很多呢!餐牌選擇多,有我最想試既刺身丼飯!其他如玉子燒、天婦羅、串燒、刺身、牛肉丼飯等也有。慢煮和牛爆丼(伴玉子)$148賣相不錯,面頭鋪滿滿的和牛肉,中間還放有玉子和蔥來提味!和牛的份量不少,肉質軟嫩富牛味,還不錯。極上鮪魚丼 $268身為鮪魚超粉又叫左鮪魚丼,包括有赤身、中拖羅、大拖羅各兩片,仲有吞拿魚蓉。賣身都可以好似頗豐富,味道方便唔算特別驚艷,尤其大拖羅有筋之餘仲好似未完全解凍,咬落去會有‘索索’聲..係呢度爭少少。另外大拖羅赤身同魚蓉的味道是可以的,有點美中不足呢!

慢煮和牛爆丼(伴玉子)$148

極上鮪魚丼 $268
  • 慢煮和牛爆丼
2019-05-20 123 浏览
好友知道我嗜牛,特地約了我們來這間和牛專門店慶祝一些事情,我和太座依時到達,餐廳有頗多捧場客,裝修與大部份的日本餐廳類似以淺色木為主,而這間是吃烤肉的店,所以每張檯也安裝了燒烤爐。天氣悶熱,甫坐下,點了草莓乳酪梳打和荔枝玫瑰梳打消消暑氣,飲品顏色艷麗,味道也過得去。早陣子看fb,見超多人都有post和牛三文治,既然是人氣食品,也點一客丸十和牛肉三文治大家試試,一客有四件,擺放整整,凸顯牛肉的色澤和麵包之間的層次,烘過的麵包,多一份焦香與牛扒的肉香相輔相承,味道很好,肉質軟腍,但感覺奢侈。好友想吃和牛肉腸,我們也想試試,腸的含肉量高,質感實在,充滿肉香,可點附上的芥末調味。其實我喜歡吃牛,也喜歡吃魚,點了燒油甘魚魚鮫,欣賞師傅的燒烤技術,火候剛好,金黃而不焦,魚香四溢,魚肉從骨甲縫中挑出,鮮甜仍有汁液,煞是精采。簡單的食材,往往最難處理得好,當中包括蛋的料理,自家製鰻魚玉子燒,要做到又嫩又滑,實在不容易,眼前的一份,雖非沒有瑕疵,但水準也不錯,鰻魚與雞蛋配搭相合,若然鰻魚多一點我會更開心。想試多些不同部位,經理介紹燒極上純種和牛拼盤,有九款,來自不同部位,放在一塊牛形的木板上,放肉的位置
想試多些不同部位,經理介紹燒極上純種和牛拼盤,有九款,來自不同部位,放在一塊牛形的木板上,放肉的位置亦是放在牛的部位上。
和牛紐約客,其實是西冷,肉質有嚼勁,牛味濃郁。
和牛橫膈膜,肉質軟腍,嫩滑。
和牛舌,經爐火燒烤仍是爽甜,惟份量太少。
和牛胸肉,油花較多,相當腍滑,稍燒一分鐘已成。
和牛三角位,稍薄,肉香。
和牛蹍,非常爽脆,口感殊佳,肉味亦濃。
和牛板腱,有嚼勁,牛味濃。
和牛後腿肉,同樣是有嚼勁,味濃。
和牛腰脊肉,肉甜。
太座和友人喜歡吃雞,這道雞之盛宴有燒雞翼,燒雞軟骨,燒雞皮,燒雞肉。香脆惹味,加幾滴檸檬汁,更覺好味。
女生愛吃甜,點了兩款甜品,丸十草莓芭菲,夾雜了雪糕,草莓,忌廉,馬卡龍等等,顏色漂亮,女生大滿足!
另一款是抹茶雪糕配紅豆白玉丸子,抹茶軟雪糕,茶味甘甜,配紅豆蓉是天作之合。
感謝好友為我們慶祝,也希望你心想事成!
  • 燒極上純種和牛拼盤,
  • 雞之盛宴
2019-05-17 415 浏览
有幾次行過呢間餐廳外面都企滿人,今日見無乜人就試吓,門面黑黑的,一啲都唔吸引,但既然嚟到就試試啦入面環境反而幾舒服,彷如置身日本嘅餐廳. 抹茶好濃好香,店員亦好勤快幫我哋加茶.呢個必食推介特上和牛三文治果然好正呀!! 一擺入口竟然似油占多,因為塊烘咗底嘅麵包同啲胡麻醬,咬到入和牛就超滿足!! 4塊牛都好嫩,好正!!而且好fusion(香港茶記x日本燒物)明太子玉子燒都好好味!! 超多明太子,而且呢度用嘅明太子比較辣,好惹味!海鮮之箱有燒海老丶帆立貝丶白鱔丶牡蠣(蠔)丶鯖魚,除咗海老丶牡蠣燒得太耐之外,其他都好味,尤其個白鱔超鮮甜丶超彈牙,鯖魚都有驚喜!!我哋單點咗牛舌丶和牛串燒,真係超好食! 和牛肉質嫩滑,又甜又多肉汁,只係$45咋!! 埋單之後,店員送上8粒獨立包裝嘅eclipse,食完燒物淸一清口氣

2019-05-13
  • 和牛串燒
  • 明太子玉子燒
2019-05-17 372 浏览
最近上網見到有人介紹和牛三文治咁岩又想食燒肉所以就決定黎Moko呢間試下其實佢有分和食或者燒肉係訂檯既時候已經會問定咁我就當然梗左燒肉啦!叫左$680/2位有sashimi, 沙律, 面豉湯, 各款牛同埋迷你鰻魚飯再額外叫多個和牛三文治首先sashimi有三文魚、tuna同埋甜蝦沙律比我想像中大碗而面豉湯好似咸左少少牛比普通中面食既軟身 有少少入口即溶既感覺係個碟上面亦好清楚寫明 你呢個係咩肉貼心的待應而家先上鰻魚飯因為食完牛都好飽 就將佢俾埋我朋友食啦但係反而我最愛的真係個和牛三文治!!!厚厚既和牛但係入口即溶同埋佢啲肉熱熱地一咬就入口呢個係大推!大家下次黎可以試下!
最近上網見到有人介紹和牛三文治
咁岩又想食燒肉
所以就決定黎Moko呢間試下
其實佢有分和食或者燒肉
係訂檯既時候已經會問定
咁我就當然梗左燒肉啦!

叫左$680/2位
有sashimi, 沙律, 面豉湯, 各款牛同埋迷你鰻魚飯
再額外叫多個和牛三文治
首先sashimi有三文魚、tuna同埋甜蝦

沙律比我想像中大碗
而面豉湯好似咸左少少
牛比普通中面食既軟身 有少少入口即溶既感覺
係個碟上面亦好清楚寫明 你呢個係咩肉
貼心的待應而家先上鰻魚飯
因為食完牛都好飽 就將佢俾埋我朋友食啦

但係反而我最愛的真係個和牛三文治!!!
厚厚既和牛但係入口即溶
同埋佢啲肉熱熱地一咬就入口
呢個係大推!
和牛三文治

大家下次黎可以試下!
Sashimi
沙律
2019-05-16
Sashimi
2019-05-16 116 浏览
#太子sis餐廳係唔同嘅牧場直接原隻和牛送去香港 所以今次就試下和牛燒肉正唔正啦😮-極上和牛拼盤(2pcs)$580貪心嘅我就想試晒唔同和牛既部位見到餐牌上面寫住係Facebook或者Instagram post相就可以有半價優惠 好抵咁就係因為呢個原因我會擔心啲肉麻麻地 點知幾有驚喜喎 尤其係和牛紐約客 同埋橫膈膜 脂肪分布比較多 牛油香味好重 肉質幾新鮮 只係落少許海鹽已經好美味!-燒牛舌丼$98比我想像中多片 雖然唔係好大塊 每塊都爽滑 口感唔錯 醬汁係日式燒汁 香甜好送飯 性價比幾高-丸十牛肉三文治$158多士香脆有啲沙律芥末醬係入邊 食落幾開胃 肉質比我想像中淋身 無咬口既果種 -丸十あぶり牧場 (旺角)旺角太子道西192號旺角新世紀廣場3樓342D舖
#太子sis

極上和牛拼盤(2pcs)$580

貪心嘅我就想試晒唔同和牛既部位
燒牛舌丼$98

丸十牛肉三文治$158

丸十あぶり牧場 (旺角)
旺角太子道西192號旺角新世紀廣場3樓342D舖
2019-05-14 150 浏览
二人同行去Moko 行下,想食日本野,所以就揀左呢間。一坐低就比茶,但個綠茶太苦,我叫多左杯水。我地各自叫左個丼,一個係燒豬肉丼,一個係牛舌丼。個碗都幾細,份量不大。但牛舌份量放滿都足夠,燒豬肉丼就得三舊,比較少。我果個牛舌味道不錯,但敗筆之處在於個飯,連平時食開硬飯晚我地都覺得飯太硬。下載佢個app有免費雪糕,當然立即下載啦!綠茶味濃,咁既天氣食,正! 呢間餐廳格價比較貴,但坐得舒服,佢主打燒肉所以下次黎試下燒肉啦!
二人同行去Moko 行下,想食日本野,所以就揀左呢間。

一坐低就比茶,但個綠茶太苦,我叫多左杯水。

牛舌丼

牛奶綠茶雪糕

牛奶綠茶雪糕
2019-05-13 176 浏览
新世紀廣場大翻新成MOKO之後,加入了不少人氣、受歡迎又美味的食店,小弟今次就為大家介紹丸十牧場餐廳呢!這間餐廳最特別之處就有不同類型的日本菜式品嚐,可以吃烤肉,又可以吃壽司刺食,又可以吃各款熟食菜式呢!食物種類甚多,令人眼花撩亂,和女朋友點了極上二人套餐,既可以吃燒肉,又可以吃各款日本菜,雖然都要六百多元,但感覺較經濟抵吃!😛😛餐廳貼心的供應圍裙和濕紙巾,方便清潔和避免弄髒衣服,值得一讚!👍🏻👍🏻👍🏻頭盤,只知道其中一格是泡菜,另外兩款不知道是甚麼東東,酸酸辣辣的,味道一般⋯⋯😅😅刺身盛,有甜蝦、三文魚、油甘魚!甜蝦新鮮甜美,三文魚和油甘魚採用了近魚腩位置,厚切大件,魚香十足!刺身都很新鮮,但小弟覺得再多一兩片會更吸引!😝😝另外兩款頭盤小吃,自家製玉子燒和牛油果蟹子沙律就相當不錯👍🏻👍🏻玉子燒味道清淡,而且火喉控制得宜,一上枱又夠熱又傳來陣陣的蛋香,正!牛油果蟹子沙律也很吸引,蟹鉗大隻爽甜,配合清新蔬菜和脆卜卜的蟹子,令人回味👍🏻👍🏻雜錦天婦羅,天婦羅炸物呈金黃色,可見是新鮮即炸非「萬年油」出品!大蝦、南瓜片都炸得香脆而不油膩實屬難得!😄😄海鮮串燒拼盤,大致上也燒得香口惹人垂涎!大蝦

海鮮串燒拼盤,大致上也燒得香口惹人垂涎!大蝦新鮮肥美,吃入口肉質爽嫩!帆立貝和生蠔也燒得恰到好處,可能之後準備燒肉的關係,此盤串燒全屬海鮮類,感覺抵食😛😛

所謂燒肉,其實只有一盤和牛板腱,今個套餐主要也是熟食,只有一份燒肉可以燒燒過手癮吧!小弟也不知道是甚麼部位,當普通牛肉燒吧,牛肉味不算濃郁,而且可能燒得過火了略為韌身難咬😅😅
配上生菜和醬汁吃,減少油膩感之餘亦能增加味道👍🏻👍🏻

最後以一個和牛烏冬作結,和牛醃得入味,份量不少,溫泉蛋又夠流心,配上大大碗烏冬,完美飽肚謝幕!😆😆😆
2019-05-13 140 浏览
我曾先後兩次到這店吃東西,第一次是吃下午茶,第二次是吃午飯。兩次都是和朋友的聚會,不是店家提供的試食。第一次是朋友帶我來的,她說這店的牛肉質素高。我和朋友點了特上和牛三文治、水果乳酪飲品和咖啡。三文治令我一吃難忘,牛肉味濃,真的很好吃,雖然飲品水準只屬一般,但那時我已決定要再來此店吃牛肉。第二次是另一朋友約我吃午餐,地點是旺角。她說要帶我去吃美味牛肉丼,我一估便估中目的地。這次我們分別點了慢煮牛肉丼定食和燒和牛肉丼定食。定食包括味噌湯、前菜、沙拉、牛肉丼和飲品。這天的前菜是牛舌,好吃好吃,沙拉也清新可口。主角上場了,慢煮牛肉嫩,燒牛肉香,兩者都吃得出是高質牛肉。朋友說,要是晚上來吃燒牛肉的話,會有更大驚喜。順便一提,這店環境舒適,服務員溫柔細心,值得一讚。看來下次真的要來吃個晚餐。
順便一提,這店環境舒適,服務員溫柔細心,值得一讚。
看來下次真的要來吃個晚餐。
2019-05-12 205 浏览
近來,由日本吹來了一股和牛三文治的風潮,但原創者雖然也來港開業了,但價錢貴得嚇人,不是人人負擔得起,可是小弟又想吃,所以就尋尋覓覓替代品。 和牛三文治風摩了香港,可是卻因食材太過昂貴,不是有太多地方供應。當知道位於旺角Moko內的丸十あぶり牧場有售時,即急不及待地光顧了。這兒集合了燒肉、料理、壽司刺身及串燒於一身,食品十分多元化。先來一個和風柚子蝦沙律來打開食慾,酸溜溜的很開胃。 和牛三文治未來到,極上一頭純種和牛拼盤先來,所以就烤起肉來,由肉味濃厚的牛後腿肉吃起,拼盤共有九款肉,種類繁多,接著還有橫隔膜、牛腰脊肉、牛展、牛肩、牛舌、牛板腱、紐約客及牛三角等,有嚼口,有嫩滑,有肉香,有油香,總之就是各有特式。除了牛肉外,還有以和牛來做的丸十牧場和牛肉腸,濃香肉味濃,蘸上芥辣,絕對是一流的佐酒小食。之前說過還有串燒,是其中一大賣點,小弟就正正坐在烤爐不遠,可看著師傅不斷地燒製串燒,香氣一浪接一浪,也不禁來了一盤雞之盛宴,五串款式分別是雞翼、雞腿肉、雞胸肉、雞胸軟骨及雞皮,款款都燒得火喉剛好,特別是香脆可口的雞皮及有肉味又彈牙的雞腿肉,兩者都深得小弟歡心。終於等到期待已久的特上
終於等到期待已久的特上和牛三文治登場,占苗是有點點失望,賣相只是一般,幸好吃過後,味道不錯,醬汁用得恰到好處,只是和牛熟了一點點,以性價比來說是可接受的。
另一個相當吸睛的是慢煮和牛爆丼(伴溫泉玉子),賣相絕對一流,和牛煮至半熟,質感柔軟,肉味不俗,但相對較為淡口,多點醬汁會更為美味。
胃口差不多飽了,喝上餘下的飲品及甜品後,大家也滿足了。
2019-05-11 154 浏览
極上鮪魚(長畸產)丼🐠慢煮和牛爆丼伴溫泉玉子🐮.無意中光顧既一間日本餐廳😋原先係被慢煮和牛爆丼而吸引,之後睇menu發現有鮪魚丼,即刻決定要試了!🥳.極上鮪魚(長畸產)丼🐠 $268有赤身、中拖羅同埋大拖羅,仲有拖羅蓉添😍每款有兩片,好大塊同埋厚切,所以都物有所值👍🏻赤身本身較瘦但係魚味都好濃,最好味係中拖羅😍,真係好夠油香,魚味都最濃,係口腔可以停留好耐🤤反而大拖羅有少少失望....咬落竟然無乜味道,淡淡的質素唔太得😯飯係醋飯黎既,同刺身好夾😁.慢煮和牛爆丼伴溫泉玉子🐮和牛質素唔錯,慢煮的確做到綿綿的肉質,肥瘦適中所以油脂好香😋煎到六成熟倒有點微紅保留左,加埋隻溫泉蛋🥚,撈飯一流呀!🍚
極上鮪魚(長畸產)丼🐠
慢煮和牛爆丼伴溫泉玉子🐮
極上鮪魚(長畸產)丼🐠 $268
慢煮和牛爆丼伴溫泉玉子🐮
Recently I got addicted to the Wagyu sando so I decided to go and try everywhere that has it.Maruju Aburi Farm has it so decided to go there one evening.This branch specializes in Wagyu beef and they have two other branches in Kwaihing and Mongkok which serves a slightly similar menu.On every table, there is a classy little glass bottle of lemon juice which you can add to your food.I had in mind what to eat but the pandan coconut frappe came as a surprise, firstly I didn't expect to see this on

I had in mind what to eat but the pandan coconut frappe came as a surprise, firstly I didn't expect to see this on a Japanese menu and secondly it was so good.
There were so many items to choose from so ordered beef sausages, wagyu beef sando and eel Tamagoyaki egg rolls.
Tamagoyaki egg rolls:
These egg rolls were soft and delicate with sweet eel in the middle.
Maruju Farm Beef Sausage:
These beef sausages certainly gave me a surprise in the sense that they were softer than you would expect and they contains herbs in them which make them taste like English pork sausages.
Definitely the best beef sausages and they didn't contain any of gristle.
+++++++++++
As well as beef, I love chicken so we had the Chicken Feast where they use chickens from the South Iwate Prefecture.
On there platter, there was chicken wings, thigh, breast, breast cartilage and skin.
Four chickens are needed for the breast cartilage skewer as you only get one piece of breast cartilage per chicken.
My favourites were the thigh and wings.
Adding the fresh lemon and the lemon from the glass bottle made it more appetizing.
+++++++++++
Premium Whole Wagyu Beef Platter 2 Pcs ($580)
This was a really good way of sampling the Australian Wagyu Beef which is clearly labelled and for each different cut, you get 2 slices.
On the platter, there was Tri-tip, Sirloin, Oyster Blade, Tongue, Brisket, Shank, Rump, Top-round and Outside Skirt.
Evidently I liked the Top-Round and Outside Skirt which is meatier and tasty.
++++++
Now to the Wagyu toast:
The toast was extremely thin and crispy so when you eat it the beef is more prominent but saying that the sauce they used was sweet and spicy and tasted like concoction of spicy siracha + burger sauce.
The Wagyu in the middle was meaty and tender.

++++++
Overall, I was really impressed with everything especially the sausages.
2019-05-08 166 浏览
早幾日同媽媽預早慶祝母親節,今年得我同佢兩個撐枱腳,因為屋企人都去咗旅行,知道媽媽鍾意食和牛,所以預早訂定枱 母親節食好啲點左個究極燒肉二人餐$1080 前菜其實幾好食好開胃媽媽刺身唔多食,所以我食晒整體來講刺身都好厚肉好新鮮,油甘同埋吞拿魚都好清爽好好食,海鮮拼盤有蟹、多春魚、蜆同埋大蝦,大蝦啲肉爽口彈牙一食就知新鮮,我阿媽對海鮮都情有獨鍾,佢好滿意其他海鮮都OK 大蝦都真係幾大隻個套餐有個豬鞍扒,大大件其實兩個人都已經好滿足和牛佢有兩款一款澳洲另一款日本,我媽媽就最鍾意日本和牛,而我兩樣都鍾意因為兩個唔同感覺,澳洲和牛嘅牛味香啲,日本和牛就入口即溶佢仲有啲生菜可以包住啲豬鞍、和牛同之前嘅前菜一齊食、可以話有幾重不同嘅食法仲有一個和牛烏冬,其實個個烏冬我嫌佢清左啲冇乜味,要同和牛一齊食先得,呢餐真係大滿足,我媽媽都話好食,話下次叫我再同佢嚟食
點左個究極燒肉二人餐$1080

前菜其實幾好食好開胃
媽媽刺身唔多食,所以我食晒
整體來講刺身都好厚肉好新鮮,油甘同埋吞拿魚都好清爽
好好食,
其他海鮮都OK
大蝦都真係幾大隻
個套餐有個豬鞍扒,大大件其實兩個人都已經好滿足