餐厅: 丸作食茶 (禮頓道)
资讯:

2018-04-20 202 浏览
前排又係見報導呢間專做各款小丸子既丸作之店!係旁邊既落地玻璃房有一部整珍珠既機!可惜我唔記得影相☹️整珍珠既過程係咁搖搖搖,將大粉團變細粒,我覺得我可以好似痴漢咁企係到睇一日😂講返杯野飲先!貪心既菰涼嗌左兩隻味既珠珠焦糖珍珠其實焦糖味唔係好出,都係有啲似平時啲黑糖珍珠芋香珍珠有被驚喜到!佢好似粒細芋圓咁,仲有少少芋頭口感!係真材實料啊下!兩隻味既口感都唔係差太遠,一樣煙煙unun, 就算係芋頭味都唔會太粉,唔會一咬即散,讚~個茶底就不過不失啦,不過人地賣點係珠珠嘛😂
前排又係見報導呢間專做各款小丸子既丸作之店!
係旁邊既落地玻璃房有一部整珍珠既機!可惜我唔記得影相☹️
講返杯野飲先!
貪心既菰涼嗌左兩隻味既珠珠
焦糖珍珠其實焦糖味唔係好出,都係有啲似平時啲黑糖珍珠
個茶底就不過不失啦,不過人地賣點係珠珠嘛😂
2018-04-17 168 浏览
因為係附近返工,成日行過都見到好多學生過排哂隊咁⋯⋯ 所以就搵日黎試下佢!呢日星期六過黎都唔係返學時間,都不唔少人排隊等呀!來自台灣的手工茶店宜家都有唔少選擇,點左呢杯宇治抹茶白玉 HK$26 ,雖然叫左走冰,但係份量依然欺場呀,仲保持到是涼的不是熱,但就一定無有加冰的咁凍啦!好濃郁的抹茶香,我叫左微糖,所以甜度大減,飲到茶味的甘醇味,下面加左唔少嘅自家製嘅白玉,煙煙韌韌好有口感,比起一般黑色珍珠更加健康⋯⋯可以再encore

呢日星期六過黎都唔係返學時間,都不唔少人排隊等呀!

可以再encore

下午茶
2018-04-17 174 浏览
呢間珍珠奶茶舖之前日日都好多人今日行過見到得幾個人排隊就買左黎試同個friend一人一杯我叫左佢期間限定既芋頭珍珠芋頭奶綠個Friend就叫左焦糖琥珀拿鐵加芝麻珍珠芝麻珍珠應該係大熱之選因為佢到我地等緊野飲既時候聽到話已經賣曬我平時飲珍珠奶茶飲開半甜芋頭奶綠我叫左少甜但係一飲 覺得仲淡過平時既野飲而且奶味都唔係好香 只係飲到少少既綠茶味但佢d珍珠就好好味好煙un而且都幾重芋頭味焦糖果杯都係叫左少甜呢杯叫做甜少少但我覺得都係偏淡芝麻珍珠就係好好食 係超濃既芝麻味 你仲會要到d芝麻碎但口感就冇芋頭珍珠咁好啦總結就係覺得呢間舖頭d野飲唔好飲但珍珠好味
呢間珍珠奶茶舖之前日日都好多人

係超濃既芝麻味 你仲會要到d芝麻碎
但口感就冇芋頭珍珠咁好啦

總結就係覺得呢間舖頭d野飲唔好飲但珍珠好味
2018-04-10 163 浏览
食完飯想飲下甜野,加上網上睇到呢間丸作新開,就黎試下佢。可能宣傳過,午飯時間都幾多人,大概有10個人等緊,又有人排下隊咁樣,我排隊加等野飲用左20分鐘,下次都係人少先黎會好d。天氣熱最岩飲冬瓜茶,叫左個檸檬冬瓜仨丸。丸子味道可以自己揀,但有幾款味已經賣哂,唯有揀d同杯茶唔夾得香芋味,仙人掌味,仲有隻唔記得左啦。杯茶甜度適中,檸檬唔會太酸,清甜好味。最欣賞香芋丸,真係好香芋頭味,只係同杯飲唔唔夾,丸子質感無咩特別,仙人掌味應該係無味,下次人少會再幫襯。
食完飯想飲下甜野,加上網上睇到呢間丸作新開,就黎試下佢。
天氣熱最岩飲冬瓜茶,叫左個檸檬冬瓜仨丸。

檸檬冬瓜三丸

2018-04-06 160 浏览
呢間飲品店同另一間有個丸字嘅個名都好似,開頭都混淆了😱入正題😎同 @hungrykays 港島一天遊嘅最後一站嚟咗呢到,因為食得太多好口渴🤣呢度嘅珍珠有唔同嘅口味,例如白玉、竹炭同黑芝麻仲有,大家可以隔住塊玻璃望到店員係入邊整珍珠😚#仙人掌珍珠綠拿鐵 ($24)😋好味指數:(6.5/10)叫咗少糖,但我覺得都係好甜😭其實揀仙人掌珍珠都係貪佢靚,係粉紅色🤣其實真係好傻因為完全唔知仙人掌係咩味,有冇人可以話我知😭?珍珠咬落去都幾煙韌又有咬口,而仙人掌珍珠食落去就係甜甜地冇咩特別🤔後記💁🏻‍♀·珍珠做得幾好👍🏻·唔好試啲連食材本身嘅味都唔知嘅珍珠🌝·同行朋友試咗芝麻同花生味嘅珍珠,都食到果種食材嘅味道🤔.⭐溫馨小提示📌可以加珍珠,大概$5至$6😚📌2款珍珠加$8,3款珍珠加$10🤔
呢間飲品店同另一間有個丸字嘅個名都好似,開頭都混淆了😱
呢度嘅珍珠有唔同嘅口味,例如白玉、竹炭同黑芝麻
仲有,大家可以隔住塊玻璃望到店員係入邊整珍珠😚

#仙人掌珍珠綠拿鐵 ($24)
😋好味指數:(6.5/10)
叫咗少糖,但我覺得都係好甜😭
其實揀仙人掌珍珠都係貪佢靚,係粉紅色🤣
其實真係好傻因為完全唔知仙人掌係咩味,有冇人可以話我知😭?

後記💁🏻‍♀
·珍珠做得幾好👍🏻
·唔好試啲連食材本身嘅味都唔知嘅珍珠🌝
·同行朋友試咗芝麻同花生味嘅珍珠,都食到果種食材嘅味道🤔
⭐溫馨小提示
📌可以加珍珠,大概$5至$6😚
📌2款珍珠加$8,3款珍珠加$10🤔
2018-04-04 474 浏览
剩係杯茶有味已經唔夠滿足地球人對珍珠奶茶既慾望喇,宜家佢地連啲珠都要玩有唔同味,問你死味?.丸作食茶就係其中既表表者,佢出既有味珠口味有芝麻,仙人掌,白玉,焦糖,竹炭等,佢地既珍珠仲要係即場現製,佢仲有間玻璃房俾你望住佢整,其實都幾得意.最近佢可能聽到一班花生迷既呼喚,仲出埋花生味,作為花生友既我點可以唔試?!___________________🔹宇治抹茶拿鐵 $25🔹配仙人掌珍珠,花生珍珠 $8我去到既時候佢地就黎收工,但都仲有幾個排緊隊,部分既產品都已經售罄.抹茶係漸變色, 仙人掌珍珠係粉紅色, 再變埋金黃色既花生珍珠,即時攪到攝影師上身,瘋狂打卡!.珍珠好Q彈有咬感,仙人掌珍珠既味道就好似你食完櫻花味都未必知佢係咩味一樣,粒珍珠既味道你就當佢只係普通珍珠就可以了。相反,花生珍珠真係好重花生味,唔知係咪錯覺,好似咬到有花生顆粒添.飲之前記得搖一搖,令抹茶,奶同咖啡更好的融合,抹茶拿鐵無想像中既滑順,叫左半糖都略甜左少少,不過抹茶味,奶味都幾出.總結而言,珍珠做得不錯,拿鐵就還好喇,如果下次再去,一定是為了珍珠而來!

___________________

🔹宇治抹茶拿鐵 $25
🔹配仙人掌珍珠,花生珍珠 $8

2018-03-23
  • 花生珍珠
2018-04-02 150 浏览
珍珠奶茶我不嬲都好喜歡飲,但由於怕肥近年都少飲。台式飲品香港周圍都有,而好多時經過St Paul附近見到呢間舖有人龍,在好奇心驅使下點都要試番杯。丸作食茶標榜新鮮,冇添加色素同防腐劑。珍珠新鮮製作,仲要公開比大家睇,乾淨衞生。我比較隠陣,叫左黑芝麻珍珠綠拿鐡。老實講,呢杯拿鐡偏甜而奶味蓋過拿鐵。唯獨是黑芝麻珍珠有驚喜,好香好軟有口感,食到芝麻幼粒,比起平時食嘅珍珠多左份層次感。價錢盛惠$24勉勉強強接受。
丸作食茶標榜新鮮,冇添加色素同防腐劑。
珍珠新鮮製作,仲要公開比大家睇,乾淨衞生。
最近小編出街,成日發現一個新嘅景象,就係每10個人就會有三至四個人呀幫襯茶店。唔知係唔係天氣最近開始熱,但呢個比例確實來講都未見過咁高!大家不妨留意下講返正題,小編制誥四五個人之中嘅一個,最近周圍試茶店,今日就嚟咗銅鑼灣嘅丸作!位置上其實唔難搵,不過就唔係銅鑼灣中心地帶,都要行10分鐘先去到。間舖好明顯啱啱開張因為見到仲有花籃喺度,成個感覺都好衛生好整潔,仲要見佢沖奶茶係用真奶已買到奶粉!今次試左杯蜂蜜檸檬加黑芝麻珍珠,個黑芝麻珍珠真係有驚喜,有口感得來個芝麻味好出!唔怪得知見佢排晒長龍啦
宵夜
附近食完晚飯黎買杯丸仨冬瓜檸檬(含焦糖,仙人掌,白玉珍珠),白玉賣哂可轉其他~我覺得杯野太甜,呢款無得選甜度,飲完有d喉"o郭",可少冰,珍珠幾有咬口,𡁻𡁻下幾好味,易咬既。試左啖友人買既普通奶茶加焦糖珍珠,茶味偏淡,得d珍珠出色。另外有朋友話試過芝麻珍珠好食喎。

試左啖友人買既普通奶茶加焦糖珍珠,茶味偏淡,得d珍珠出色。

另外有朋友話試過芝麻珍珠好食喎。
丸仨冬瓜檸檬(含焦糖,仙人掌,白玉珍珠)
2018-03-28
5 分钟 (外卖自取)
2018-03-26 139 浏览
手作冬瓜檸檬 $16 + 竹炭珍珠 $5點的時候店員説冬瓜茶不能調整甜度,因為冬瓜茶係一早煮好,糖已經一早落左😣。結果出到黎真係好甜,可能因為平時飲開無糖/微糖,我覺得佢今次係全糖😭,但好彩有檸檬既酸可以中和翻,冬瓜檸檬依個組合係幾夾既,如果有得揀甜度就滿分了。竹炭珍珠冇平時既珍珠咁甜,有啲淡味,但配合甜到爆既冬瓜茶就真係唔錯,口感都幾煙韌,我中意!!!沖野飲既速度好快,雖然店內都有人排隊,但落單之後等左3分鐘就有得拎~
手作冬瓜檸檬 $16 + 竹炭珍珠 $5

2018-03-21 145 浏览
一杯今既抹茶🍵白玉就收我成$24,但當中D冰佔左成杯野飲既80%,味道又唔係好飲好多。同普通珍珠奶茶都冇咩分別。今次光顧感受完全不理上,加上佢只係靠宣傳先會有今多人排隊買。

因為工作關係每個星期都會有一日經過銅鑼灣這間時常都大排長龍的小店,每次都有光顧的衝動卻被那人龍嚇退了,可能次次都係放學時間吧。今日兩點經過見到冇乜人排隊,仲有機會試吓丸作主打台式飲品我就上網睇吓佢最出名係乜嘢,都幾多人推薦丸仨檸檬冬瓜茶,後來先知丸仨嘅意思係有三隻顏色的丸子,分別係紅白黃三色,全部一樣味,雖然我唔係煙韌控,但是都覺得佢的丸子做得唔錯,唔會太軟身,幾好咬口幾好𡁻✌️又ok 喎,果然係做丸子出身。檸檬冬瓜茶方面較淡,味道就幾一般,而且$25杯有啲貴,唔算大杯又多冰又有丸子所以啜多幾啖就飲晒。不過下次都有興趣試佢的珍珠奶茶,想試吓佢嘅珍珠同人哋有咩分別。環境:5/10 (唔近地鐵站,要行5-10分鐘,近聖保祿學校)服務:5/10 (落單嘅伙計有啲hea, 一開始仲落錯我單)價錢:4/10 (有丸子的普遍要$25以上, 而且唔算大杯)飲品質素: 5/10 都幾一般,係啲丸子幾好咬口整體:5/10 物非所值

飲品質素: 5/10 都幾一般,係啲丸子幾好咬口

整體:5/10 物非所值
丸仨檸檬冬瓜茶
2018-03-13
2018-03-18 116 浏览
My friend and I passed by this milk tea store and saw many people queuing up, so we decided to give it a try.It is self-branded as the only/first one to make bubbles on the spot. The waiter recommended the 乳茶 Series cuz they are made from fresh milk rather than milk powder. The milk tea isn't worth such a long queue tbh... The Black sesame bubble is a nice try. I ordered the hot Green Tea Latte with bubbles ;)

外卖自取
  • 黑芝麻珍珠
2018-03-07 227 浏览
台式飲料在香港開到成行成市,有時候真是難以取捨,要突圍而出,一定要花花心思!「丸作食茶」堅持即場用人手製作珍珠,與坊間的大量買入現成材料,堪為不同。其店標榜不含防腐劑及任何添加色素,只用食物原材料做天然色素,令手作珍珠的顏色更多層次,多變之餘亦非常健康!單是珍珠口味已有白玉、焦糖、黑芝麻、仙人掌等多款選擇,對於一眾珍珠奶茶迷來說,的確是新鮮的衝擊!黑芝麻珍珠綠茶拿鐵珍珠呈現黑芝麻原色,口感Q彈有嚼勁,咀嚼起來那芝麻味道更醇香,清爽自然,沒有嚼橡膠紮實的感覺!芝麻跟抹茶很是疋配,香氣四溢,而且甜度得宜,大愛也!

黑芝麻珍珠綠茶拿鐵

2018-02-28
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2018-03-04 192 浏览
近來掀起一股手作珍珠熱潮,有好幾間珍珠茶店進駐,各店均有不同的口味作招萊。新年的飲料也改了個應節的名字💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️花生好事 & 百花齊放主角當然是花生珍珠而茶底是奶茶(花生好事)/奶綠(百花齊放)很感動,終於能吃到有味的珍珠。珍珠是滿滿的花生味,茶是混合了花生碎粒,每一口都可嚐到淡淡的花生口味。珍珠不會黏在一塊,份量足夠一直喫茶也可吸著喝。不會喝幾口便沒珍珠,或珍珠沉底成了硬塊,喝完茶也吸不到。其他珍珠也很獨特,竹炭、仙人掌、黑芝麻。之前有嚐過的,口味偏淡,不太能吃到什麼味道。說真的,奶茶奶綠很普通,絕對不是會回頭的原因。茶味淡,奶味重,故這兩杯的顏色只是很輕微的不同深淺度,味道沒有很太有分別。不過,珍珠吸引。若不用排長龍,值得一喝。

新年的飲料也改了個應節的名字
💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️花生好事 & 百花齊放
花生好事

百花齊放
主角當然是花生珍珠
而茶底是奶茶(花生好事)/奶綠(百花齊放)

很感動,終於能吃到有味的珍珠。
珍珠不會黏在一塊,份量足夠一直喫茶也可吸著喝。
不會喝幾口便沒珍珠,或珍珠沉底成了硬塊,喝完茶也吸不到。

不過,珍珠吸引。若不用排長龍,值得一喝。
2018-03-03
花生好事