2016-05-12 896 浏览
是晚要去買野,所以放工後去左荃灣廣場搵野食,最後我地都係去食返烏冬(我好似愛上了丸亀製麵的烏冬了)炸蝦&墨魚餅:墨魚餅之前食過,覺得好味;但個炸蝦就麻麻地炸半熟蛋,炸雞&炸蝦餅:粒炸半熟蛋唔會有下次,因為係熟曬的蛋蛋來,都唔係半熟蛋 ;炸雞肉質唔乾,有咬感及juice;炸蝦餅和上次食一樣,仍是好好味魷魚鬚:仍是好味道今次我叫左呢款烏冬,um~不過不失我的他仍是選擇溫泉蛋烏冬
炸蝦&墨魚餅:墨魚餅之前食過,覺得好味;但個炸蝦就麻麻地
魷魚鬚:仍是好味道
今次我叫左呢款烏冬,um~不過不失
我的他仍是選擇溫泉蛋烏冬

2016-02-29
2016-05-09 728 浏览
母親節的日子,我和媽媽到荃灣吃下午茶。記得早前很多人讚尖沙咀店「丸龜製麵」非常美味,故早就對之興趣萌生。店內是自助形式運行的,先跟職員點想要的烏冬款式,他們便即時製作並奉上。拿了烏冬後,依排隊的方式往前走,自行以夾子選取小吃,最後走到收銀處付款。店子的烏冬大概以三十多元左右。餐具、開水及醬料等均為自取的,取過所需的物品後,就可以開動。媽媽的溫泉蛋烏冬($38),樣子跟參考圖相比是差不多,這是半熟的蛋,尚金黃色,不過已經冷卻,有點失分,有些人愛將半熟蛋打散放落湯底。湯是濃味噌湯,只有微溫,不夠將蛋弄至熟透,怕肚子痛,所以直接呑下半熟蛋,口感順滑。烏冬較厚身,粉腍質感,軟腍腍,但用筷子一夾不易斷開,味道可口。額外追加的矮瓜天婦羅,由於屬預先炸好的關係,吃時只有微溫是可以理解的。幸而炸漿夠薄,惟內裡的矮瓜沒有味道,只餘下一團「無味」的物體。吃飽飽,再自行把盤子端到「收盤處」。我挺欣賞這種自助模式的食店,可惜的是,食物質素可以接受,媽媽說這個母親節十分愉快。

吃飽飽,再自行把盤子端到「收盤處」。

2016-05-08
庆祝纪念
母亲节
2016-04-19 411 浏览
基本上好多位唔洗等位試了,咖哩湯烏冬,豬軟骨豬骨湯烏冬,清湯烏冬咖哩湯烏冬,意外地淡口,味道咸帶辣不過味道一般,唔推介豬軟骨烏冬,用的係豬骨湯這間分店的豬骨湯,好淡豬軟骨一般,但講唔上好食不過整體上算正常最好食係清湯烏冬咸的說是清湯,不過其實一點都唔淡咸度,味道剛剛好最推介就是清湯烏冬另外我重試了將清湯的清湯,混合埋咖哩湯烏冬這味道馬上得到昇華其實他沒提供清湯和咖哩湯混合,只是我同時叫了兩碗烏冬剛好食完清湯當然混合的原因係咖哩湯烏冬唔好食....混合完,馬上變好食(當然吧因為清湯本身好味)試外重試了天婦羅不過忘了....試了哪種了只記得試了大炸雞(長方形果隻)味道還可以,可試可不試咸的,不過我就覺得唔太夠味,要點汁先得遲一點記起試左咩天婦羅再補返寫
基本上好多位
唔洗等位

試了,咖哩湯烏冬,豬軟骨豬骨湯烏冬,清湯烏冬

咖哩湯烏冬,意外地淡口,味道咸帶辣
不過味道一般,唔推介

豬軟骨烏冬,用的係豬骨湯
這間分店的豬骨湯,好淡
豬軟骨一般,但講唔上好食
不過整體上算正常

最好食係清湯烏冬
咸的
說是清湯,不過其實一點都唔淡
咸度,味道剛剛好
最推介就是清湯烏冬

另外我重試了將清湯的清湯,混合埋咖哩湯烏冬這
味道馬上得到昇華
其實他沒提供清湯和咖哩湯混合,只是我同時叫了兩碗烏冬
剛好食完清湯
當然混合的原因係咖哩湯烏冬唔好食....
混合完,馬上變好食
(當然吧因為清湯本身好味)

試外重試了天婦羅
不過忘了....試了哪種了
只記得試了大炸雞(長方形果隻)
味道還可以,可試可不試
咸的,不過我就覺得唔太夠味,要點汁先得

遲一點記起試左咩天婦羅再補返寫
2016-02-24 649 浏览
本人於昨天晚上九點左右光顧,店內只有幾個人,已經心知不妙,我點了溫泉蛋烏冬(熱的)及一件炸蝦餅,個烏冬49蚊!蝦餅15蚊!結果系烏冬超淋👎蝦餅系空心的👎👎價錢雖然一般!但食物質素系超差!各位粉絲們請不要再光顧這家不知所謂的丸龜製麵👎👎👎
2016-01-28 463 浏览
是晚放左工,去了荃灣廣場那頭,先去了12蚊店買了需要買的物品後,就搵野食喇,又係不知食乜之下,我的他終於肯陪我去試呢間丸亀製麵,之前成日只行過而矛入過去食;雖然只得烏冬,但其湯底及配菜,都算好多選擇,令我又出現選擇困難 最後我自己買左一碗中的溫泉蛋烏冬,烏冬口感好彈牙,而我初時以為d湯係凍的,點知原來係熱的,意外地好食及一個加追的炒豚肉,雖然肉質偏向乾左d,但混和落去碗烏冬一齊食,又出奇地好味而因為我眼大睇唔到,有水供應,買左罐汽水 而我的他就自己買了一碗大的溫泉蛋烏冬,佢後來見到我碗中的,有點後悔買左碗大的XD及一件炸蝦餅&一串炸雞,炸蝦餅出奇地好食,肉質彈牙,而外面的炸皮又唔油,炸雞肉質一d都唔係炸到乾爭爭,都幾好食睇來下次可以試下其他湯底

溫泉蛋烏冬(中)
炒豚肉
而因為我眼大睇唔到,有水供應,買左罐汽水
可樂
溫泉蛋烏冬(大)
(左)炸雞,(右)炸蝦餅
睇來下次可以試下其他湯底
2016-01-18
溫泉蛋烏冬(中)
溫泉蛋烏冬(大)
2K
2016-01-05 477 浏览
店名: 丸龜製麵地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場1樓128-130號舖好味指數:7.5/10價錢:$47明太子溫泉玉子伴烏冬麵條算是爽口彈牙,比咖喱的麵條好得多,是時間掌握的問題吧! 明太子帶有鮮味,將明太子和溫泉蛋匀混撈成後,再加入鰹魚醬油。雖吃不出明太子味道,但整個烏冬非常鮮味。加入了蔥花和天婦羅碎一同進食,味道更佳,不過吃到最後有點飽飽濟濟的感覺。店名: 丸龜製麵地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場1樓128-130號舖好味指數:7.2/10價錢:$43咖喱烏冬(大)烏冬不夠爽囗彈牙,咖喱味道就是普通的日本咖喱,有幾粒薯仔,紅蘿蔔,洋蔥和幾片切得跟一毛錢大的牛肉。店內可自助添加個人喜愛的配料,我加入了蔥花和天婦羅碎一同進食,味道更佳,不過吃到最後有點飽飽濟濟的感覺。店名: 丸龜製麵地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場1樓128-130號舖好味指數:8/10價錢:(上)胡麻雞柳 $14(下)竹輪 $12雞柳炸得夠脆,肉質嫩滑,有芝麻味道,非常香口。竹輪外層有一層薄薄炸粉,因為放涼了,所以不夠脆。味道是可以的,沾上鰹魚醬油味道更佳。
好味指數:7.5/10

好味指數:8/10
價錢:
(上)胡麻雞柳 $14
(下)竹輪 $12
雞柳炸得夠脆,肉質嫩滑,有芝麻味道,非常香口。

2014-03-25
  • 烏冬
2015-12-29 378 浏览
第二次光顧,二次食全部天婦羅也是凍的!冇改過!今次仲凍過上次,吃了一半也吃不下!天婦羅選擇也夠多!但最大問題是天婦羅連暖也稱不上!烏東就 ok.每款也好吃。地方很熱,不好坐,不夠冷氣!地方有点細,又迫。今次用團購$50 coupon, 但星期一至五,午餐$20二件天婦羅,原來用 coupon沒此優惠。比$先知,又冇寫清楚,吾抵!
天婦羅選擇也夠多!但最大問題是天婦羅連暖也稱不上!
烏東就 ok.每款也好吃。
地方很熱,不好坐,不夠冷氣!地方有点細,又迫。

2015-12-24
2015-12-04 543 浏览
今晚有飲宴在荃灣廣場,但早到左,覺得有d肚餓想食d熱辣辣既野,點知就見到烏冬專門店, 一於食番碗先!烏冬係即場製既, 自助形式排隊買食物。烏冬有分大細碗,有拌面也有熱食。途中可以即場加自選炸物, 非常方便。首先來一碗牛腩湯烏冬, 牛腩好淋,湯底夠味,烏冬彈牙,的確唔錯另外叫一個牛肉麻醬拌烏冬, 牛肉味道唔錯但有點鞋口,麻酱味道未見突出,對比起湯烏冬,湯烏冬就勝出了!另加了一件炸魚, 夠熱夠香脆,味道不過不失吧!整體來說味道可以, 忽然想吃烏冬的話,這是一個不錯的選擇!
烏冬係即場製既, 自助形式排隊買食物。
烏冬有分大細碗,有拌面也有熱食。
途中可以即場加自選炸物, 非常方便。
另加了一件炸魚, 夠熱夠香脆,味道不過不失吧!
整體來說味道可以, 忽然想吃烏冬的話,這是一個不錯的選擇!

2015-11-28
$130 (其他)
2015-12-04 464 浏览
唔想食飯 搵搵下有間食鳥冬既店 咁就試下啦 入去要等位(等位過程好有麥當勞feel)呢間鳥冬其實好日式 你叫餐過程係同煮麵師父講你想要咩餐 佢煮完比你 你可以要加其他炸物 之後一次過比錢 所有都係自助既咖哩牛肉鳥冬 (冇加其他炸物)加左咖哩汁既鳥冬係好味 呢一隻咖哩汁唔辣 食落甜甜地同埋裹面會有少量紅蘿蔔 好有日式風味 仲有牛肉就同吉野家火鍋果隻相似 鳥冬一般般啦 同行朋友叫左個清湯鳥冬 佢就麻麻地啦 大家會識簡既
2015-12-04 391 浏览
星期四晚的飯市也滿了七成, 不難找位, 每人也食完坐一回就走了, 包括我好啦, 講番正題:先點餐後找數, 整齊有次序,但已炸的食物做咁放係度比人夾, 不太受歡迎的食物就變得凍了更沒人吃尼度盛惠$59, 我只記得中拌面$39-野菜魚餅好味, 但如果可以熱D就更好啦-天婦羅野菜, 油炸食物如凍了,你會覺得好味嗎?今日主食試了這個: 牛肉麻醬拌面師傅即席撈,熱度夠, 烏冬好煙靭伴住麻醬汁, 牛肉是簿簿的,好快就吃完啦!好味, 作為女仔都飽肚,但應該味素都不少, 食完好口喝…總括來說, 我全程由點到食完抬盤出去都不過三十分鐘 這是荃灣廣場不錯的快餐選擇

好啦, 講番正題:
先點餐後找數, 整齊有次序
尼度盛惠$59, 我只記得中拌面$39
-野菜魚餅好味, 但如果可以熱D就更好啦
-天婦羅野菜, 油炸食物如凍了,你會覺得好味嗎?
牛肉麻醬伴烏冬
今日主食試了這個: 牛肉麻醬拌面
好味, 作為女仔都飽肚,但應該味素都不少, 食完好口喝…

總括來說, 我全程由點到食完抬盤出去都不過三十分鐘
這是荃灣廣場不錯的快餐選擇
2015-12-03
牛肉麻醬伴烏冬
  • 掛烏冬
2015-11-19 443 浏览
睇戲前有一個鐘時間,近近地想吃個快餐,就選了丸亀製麵。原本不抱期望,結果有驚喜!餐廳採取半自助式點餐,先從點餐處選取主食,我們點了蕃茄牛牛肉烏冬(中) 及 豚軟骨高湯烏冬~加$5追加了一份腐皮待師傅煮好烏冬後,就可自己夾喜歡的炸物,當然要付款的啊,平均十多元一件。但當時可能未到晚餐時間,盒子都空空的。師傅告訴我們盒子沒有的可到前面收銀處order~我的蕃茄牛肉牛蒡烏冬,濃濃既蕃茄牛肉湯底,味道不錯!天婦羅脆吸了湯後很可口,就像打邊爐的響鈴,不能浸太久啊~腍了就不好吃~牛蒡稍為咸了些,手打烏冬是最驚喜的,非常煙un 彈牙!有些人喜歡吃腍身軟滑的烏冬,有些人喜歡比較有咬口的,而我就是後者,所以很喜歡這裡的烏冬! 炸雞塊,冷冰冰的,看似是在盒子中待了很久碗子裡是追加的腐皮,也就是腐皮壽司外那層腐皮啊,甜甜的 我喜歡!男友喜歡吃豬軟骨,到那吃飯,看到餐牌有豬軟骨都必點,今次也不例外。這個豬軟骨高湯烏冬,他形容為味道跟罐頭回鍋肉很像。我打趣說:咁就抵食囉!而家罐頭肉好貴架!炸鱈魚排和炸蝦餅,兩者都是剛剛炸起,外層非常香脆,換句話說也就是很熱氣。 前者意外地有魚味,略嫌有點"鞋"口。後者本來以
加$5追加了一份腐皮
就像打邊爐的響鈴,不能浸太久啊~腍了就不好吃~
炸雞塊,冷冰冰的,看似是在盒子中待了很久

前者意外地有魚味,略嫌有點"鞋"口。後者本來以為似泰國蝦餅那種(蝦肉跟豬肉一起打成膠),原來是有原隻蝦仁的,吃下有點似中或炸海鮮卷,不錯吃!
胡麻炸雞柳,是嫩滑有肉汁的雞脾肉,麵糊混合了黑白芝麻,炸起來特別香口。
2015-11-14 489 浏览
入到去排隊拎餐具,揀烏冬,跟住就開始夾你自己想食嘅天婦羅再比錢 然後拎調味料*記住食幾多夾幾多 唔好浪費冷烏冬$29/茄子天婦羅$7 /蕃薯天婦羅$7/炸蝦餅$15個冷烏冬 好彈牙,好煙韌我最鍾意加超多wasabi 同蔥落個醬汁到再放烏冬落去浸個茄子 同蕃薯 天婦羅 都好厚身,足料但個茄子天婦羅 放得太耐 唔香脆了不過個蕃薯天婦羅 就好好食 咬落好粉炸蝦餅 係佢一炸起就比我拎左 入面真係食蝦粒 而且因為岩岩炸起 好香脆

*記住食幾多夾幾多 唔好浪費

個冷烏冬 好彈牙,好煙韌
我最鍾意加超多wasabi 同蔥落個醬汁到再放烏冬落去浸

個茄子 同蕃薯 天婦羅 都好厚身,足料
但個茄子天婦羅 放得太耐 唔香脆了
不過個蕃薯天婦羅 就好好食 咬落好粉
2015-09-13 825 浏览
要去銀行辦手續,自然要犧牲午飯時間。只有不足25分鐘的時間,最後醒起了丸龜的存在。來到店前,一陣陣的熱氣從商場入口吹來,而店內的食客卻一邊吃一邊撥扇子。在時間緊迫之下,向來怕熱的我決定抵住熱,快快吃個冷烏冬便回公司。看著由開店到現在都沒改過的餐牌,還是先在點餐處叫了客冷烏冬。取過烏冬,看見十室九空的食物盤,很有中伏的感覺。最後還是勉強選了三款炸物。冷烏冬(大) $35記得約半年前在尖沙咀也是吃冷烏冬,今回麵條雖然同樣彈牙嫩滑,但質感偏實一點,看來師傅未熟透麵條便過冷河。南瓜天婦羅 $7也是上一次在尖沙咀有點的一款,這次卻好吃多了。炸粉拍得夠薄之餘,南瓜仍見濕潤,不錯吃!番薯天婦羅 $7相對之下,番薯天婦羅又乾又硬,硬的程度有如生炸沒兩樣。鱈魚排 $15吃完番薯,對這鱈魚排本來沒太大信心的說。炸粉雖硬,但雪藏魚排卻吃出魚味,也算值得!用餐期間也聽到其食客說很熱,而我一邊吃,一邊汗流浹背,最後15分鐘內吃光光便離開。對正商場入口固然是元凶,店舖沒開風閘阻止熱氣湧入也是問題所在,實在有必要改善一下。
冷烏冬(大)
冷烏冬(大)
冷烏冬(大) $35
南瓜天婦羅
南瓜天婦羅 $7
也是上一次在尖沙咀有點的一款,這次卻好吃多了。
南瓜天婦羅
炸粉拍得夠薄之餘,南瓜仍見濕潤,不錯吃!
番薯天婦羅
番薯天婦羅
番薯天婦羅 $7
相對之下,番薯天婦羅又乾又硬,硬的程度有如生炸沒兩樣。
鱈魚排
鱈魚排 $15
吃完番薯,對這鱈魚排本來沒太大信心的說。
鱈魚排
炸粉雖硬,但雪藏魚排卻吃出魚味,也算值得!

题外话/补充资料: 天婦羅優惠 $20/2件,但…店家將鱈魚排也視作天婦羅嗎?
2015-08-21
2015-09-06 524 浏览
之前係日本試過第一次自助烏冬,今次經過丸龜,見唔係好多人,就入去試下先揀麵底,普遍價錢around 30 蚊,我揀左溫泉蛋烏冬,之後就再移過少少,有好多款天婦羅同炸物選擇,每一樣都有唔同價錢,不過日本果次就有埋唔係炸的食物揀,岩返唔食熱氣的朋友,之後就俾錢,再移過少少就有醬料自由選揀,仲有冰水可以斟呢份就係我的炸雪魚,温泉蛋烏冬,加左天婦羅碎碎温泉蛋夠凍,但無咩味,唔係好夠甜, 之後烏冬個湯底好咸,但好彩個烏冬都口感還算彈牙,最最好食係個炸雪魚,用燈照到暖暖地,仲有juice 多汁,食到軟軟的魚肉,唔會炸到dry 哂,外層又夠香口,唔錯,拉返d 分,下次可以試炸蝦餅,最後飲個冰水解一解熱氣,飽飽

炸雪魚温泉蛋烏冬

呢份就係我的炸雪魚,温泉蛋烏冬,加左天婦羅碎碎
2015-09-06
炸雪魚温泉蛋烏冬
2015-08-31 437 浏览
因為就趕睇戲, 諗住搵間快手食完既餐廳啦諗住間野D 烏DON 都叫聽過下個名, 都試試啦一黎就點餐, 揀好咩餐就比錢, 所有野自助, 無人會SERVE 你 44蚊, 大牛肉烏DON, 無野飲, 你可以飲水, 不過都係要自己拎杯(針)味道其實OK, 牛肉食得出唔係CHEAP 野, 好香牛味, 又幾林, 同唔肥, 個汁都幾夾烏DON 爽, 少少彈牙, 唔似自己屋企煮個D, 唔錯, 不過我諗起呢度都應該食冷烏DON 岩D但呢間野個位好有問題, 起正商場門口位, D 人門口出入, 度門開開關關, 商場冷氣已經唔夠佢仲要整個開放式設計, 間鋪D 冷氣好似冇咁, 仲熱過商場係咁飲冰水都唔掂難怪佢咁多款都係冷烏DON 有D 設計失敗
因為就趕睇戲, 諗住搵間快手食完既餐廳啦

諗住間野D 烏DON 都叫聽過下個名, 都試試啦

烏DON 爽, 少少彈牙, 唔似自己屋企煮個D, 唔錯,
不過我諗起呢度都應該食冷烏DON 岩D

但呢間野個位好有問題, 起正商場門口位,
D 人門口出入, 度門開開關關, 商場冷氣已經唔夠

佢仲要整個開放式設計, 間鋪D 冷氣好似冇咁, 仲熱過商場
係咁飲冰水都唔掂

難怪佢咁多款都係冷烏DON