2023-04-13 249 浏览
屋企附近開咗依間新打邊爐,一直想來試下,終於搵到機會過來,本以為是高質素,但真的是中大伏花膠雞湯湯底顏色白白地,很淡水一滾服務員即刻落咗全部雞,食到口完全唔滑,硬硬地湯底咩味都冇,都要用調味丸類更加可怕,第一次試完全不彈牙的蝦丸,也冇乜調味本地牛牛味就ok,但價格就好進取都要298整餐食完都未飽,兩人就食咗1000文,真係中大伏質素差又咁貴,怪唔得成晚就兩檯裡面裝修也麻麻地,完全唔係依個價錢相配的,總之中大伏,再也不會去
花膠雞湯湯底顏色白白地,很淡
水一滾服務員即刻落咗全部雞,食到口完全唔滑,硬硬地
湯底咩味都冇,都要用調味
丸類更加可怕,第一次試完全不彈牙的蝦丸,也冇乜調味
本地牛牛味就ok,但價格就好進取都要298
整餐食完都未飽,兩人就食咗1000文,真係中大伏
質素差又咁貴,怪唔得成晚就兩檯
2023-04-09
2023-04-10 151 浏览
喜歡打邊爐嘅我最近愛上呢間火鍋店嘅湯底!☆-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-☆黃湯鴛鴦花膠雞鍋真材實料有好多大大隻既花膠😳而且夠哂淋仲好唸嘴🤫 仲有好厚身嘅魚肚(吸哂湯汁,有驚喜👍🏻)配埋個濃雞湯底落埋隻雞新鮮清遠雞 非常鮮味會忍唔住一啖一啖飲哂啲湯🙈我地叫咗同牛肉拼盤♥️好豐盛!有不同牛既部位滿足各人口味🥰其中我最愛係本地手切牛頸脊,油花分怖平均,油香充足,師傅仲要厚切,大滿足🤫海鮮拼盤,拼盤有鮑魚,聖子,扇貝,蝦,龍躉,生蠔🦪性價比非常高老闆娘推介小食黃金炸魚皮和紫菜炸墨魚好食😋 新鮮手打八寶丸,好彈牙,八款唔怕重複😂有朋友唔食牛肉,豚肉都係一個好選擇韭菜餃咬落多汁肉味重❤️仲有最愛嘅竹笙 (必點)同樣都係索晒啲雞湯汁,好正西洋菜好幼嫩,無渣,略嫌唔夠菜食🙈飲品有自家製檸檬薏米水和竹蔗茅根
喜歡打邊爐嘅我
最近愛上呢間火鍋店嘅湯底!

黃湯鴛鴦花膠雞鍋
真材實料有好多大大隻既花膠😳
而且夠哂淋仲好唸嘴🤫
仲有好厚身嘅魚肚(吸哂湯汁,有驚喜👍🏻)
配埋個濃雞湯底
落埋隻雞新鮮清遠雞 非常鮮味
會忍唔住一啖一啖飲哂啲湯🙈

老闆娘推介小食黃金炸魚皮和紫菜炸墨魚好食😋

新鮮手打八寶丸,好彈牙,八款唔怕重複😂

有朋友唔食牛肉,豚肉都係一個好選擇

韭菜餃咬落多汁肉味重❤️

仲有最愛嘅竹笙 (必點)同樣都係索晒啲雞湯汁,好正

西洋菜好幼嫩,無渣,略嫌唔夠菜食🙈

飲品有自家製檸檬薏米水和竹蔗茅根
2023-04-08 74 浏览
🌸. 「豐生水起」養生火鍋店*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧大埔店慶祝五週年豐生水起係灣仔開店😍 「豐生水起」靈魂由五色原湯養生火鍋組成,分別為黃色、白色、啡色、黑色及紅色。多款湯底更具備藥膳效能🫶🏻今日我同幾個朋友嚟試下佢地黃色 黃湯鴛鴦花膠雞湯為餐廳的招牌湯😍以老雞、三黃雞、豬骨、 金華火腿等煲 12 小時以上,加入花 膠、魚肚等,湯頭濃厚順滑😍勁養生打邊爐前緊係品嘗一下咁正嘅湯底先❤️再食雞!我地叫咗海鮮拼盤,拼盤有元貝,鮑魚,聖子,蝦,魚,蠔其中蠔係我最鍾意!勁大隻!🤭同牛肉拼盤🤤好新鮮!另外仲叫咗新鮮手打丸~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛)好彈牙豚肉都要讚下佢🤭好少食到好味嘅豚肉丫芫荽餃咬落汁鮮甜❤️西洋菜比班女士秒殺🤣唔記得講佢地個黃金炸魚皮真係勁好食🤤𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝#打邊爐 #養生鍋 #火鍋 #灣仔好西 #灣仔好去處 #灣仔打邊爐 #灣仔火鍋 #灣仔養生鍋༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 豐生水起≋ ≋ 灣仔灣仔道83號灣仔道83號3樓₊˚· ७── ⁼³₌₃ (⁎⚈᷀᷁ᴗ
🌸. 「豐生水起」養生火鍋店*𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊

大埔店慶祝五週年豐生水起係灣仔開店😍

「豐生水起」靈魂由五色原湯養生火鍋組成,
分別為黃色、白色、啡色、黑色及紅色。
多款湯底更具備藥膳效能🫶🏻

今日我同幾個朋友嚟試下佢地黃色
黃湯鴛鴦花膠雞湯為餐廳的招牌湯😍
以老雞、三黃雞、豬骨、 金華火腿等煲 12 小時以上,
加入花 膠、魚肚等,湯頭濃厚順滑😍勁養生

打邊爐前緊係品嘗一下咁正嘅湯底先❤️再食雞!

我地叫咗海鮮拼盤,拼盤有元貝,鮑魚,聖子,蝦,魚,蠔
其中蠔係我最鍾意!勁大隻!🤭

同牛肉拼盤🤤好新鮮!

另外仲叫咗新鮮手打丸~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛)好彈牙

≋ ≋ 灣仔灣仔道83號灣仔道83號3樓
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
今晚同幾個朋友來到灣仔呢間開業幾個月嘅💁🏻‍♀️豐生水起打邊爐,朋友揀呢間火鍋店原來大有來頭🤩五年前已經喺大埔開業,由備受業界推崇嘅中菜名廚陳國強師父👨🏻‍🍳開架,佢曾任米芝蓮一星餐廳總廚,屢獲多項本地及國際大獎及多個榮譽金獎😍聽完都覺得啲野食一定好正🤤一進店門口嘅招牌銀色字霓虹燈底已經超有霸氣,店內光猛,我地四個人座卡位,張枱都好大,夠放晒啲配料有餘👍🏻來灣仔打邊爐吹水聚會又多一個好選擇啦🫰🏻湯底:黃湯鴛鴦花膠雞湯強烈推介大家一定要揀呢個湯底🤤湯底係用老雞,三黃雞,豬骨,金華火腿煲12個鐘以上而成,絕對唔係味精水🙅🏻‍♀️我地每人飲左兩碗,超黏口🤤記得食埋魚肚,入晒味勁淋❤️👍🏻之後就成隻雞加落去滾5分鐘,雞肉嫩滑,配埋啖湯一齊飲,即時覺得好滋補好養顏🧏🏻‍♀️小食:黃金炸魚皮 即叫即炸🤩唔會太咸,勁香口。紫菜墨片頭,呢個超有驚喜,超彈牙👍🏻餐前小食一流飲品:好大柸薏米檸檬水&好大柸竹蔗茅根水😄同個名一樣真係好大柸架,同埋全部自家制👍🏻甜度岩岩好,打邊爐必叫清熱之選極品海鮮盛:有大連鮑魚,廣島蠔,蟶子,海蝦,扇貝,龍躉片超豐富。4人份都係$888咋🤑超抵食,啲海鮮重要全部都好新鮮同大件養生牛

湯底:黃湯鴛鴦花膠雞湯

養生牛肉盛:有手切本地牛頸脊,霜降肉眼條,雪花肥牛粒🤤呢個拼盤只係$488咋,牛頸脊鮮甜嫩滑,霜降肉眼條肉比較緊實重牛味,雪花肥牛粒脂肪分佈超均勻,肉香四溢👍🏻

澳洲和牛牛胸爽白肉:呢個位含有豐富嘅骨膠原😍係牛嘅胸腔肋骨中間嘅軟骨部分,十分爽口

八喜臨門鮮打丸盛:有鮮蝦丸,墨魚丸,鮮牛丸,豚肉丸,鮮雞丸,羊肉丸,潮州魚丸,鯪魚丸全部都係手打架🤤新鮮彈牙

韭菜餃:大大隻👍🏻皮薄餡料足

竹笙:呢個湯底,一定要配竹笙,索晒啲湯汁來食🤤👍🏻正

炸芋頭:$58有成12件🤩重要疊起一件件,擺盤用心
2023-04-06
$500 (宵夜)
  • 黃湯鴛鴦花膠雞湯
  • 好大柸竹蔗茅根水
火鍋應該是不少港人的至愛, 無論甚麼季節, 聚餐其中一個熱門之選必定是火鍋, 早前與好友去一灣仔豐生水起, 是名廚陳國強師傅主理的, 湯底養生、用料上乘, 一試難忘, 尤其鴛鴦花膠雞湯, 好足料.火鍋是上火食物, 總得喝些涼的來降火, 例如大大杯的竹蔗茅根水及檸檬薏米水, 各$28.在等候火鍋及配料時, 我們先吃點小食, 例如涼拌茄子, 醋酸清新, 很好的開胃菜.紫菜墨片頭$98, 香口惹味兼好彈牙; 而黃金炸魚皮$78, 每片都充滿著咸蛋黃, 好誘惑 !鴛鴦花膠雞湯$488(大), 以老雞、三黃雞、豬骨、金華火腿等煲12小時以上, 味道濃郁順滑, 每口都是骨膠源, 花膠都大件, 仲有魚肚, 建議先喝少少湯, 才放雞入煲內煮, 雞肉嫩滑.  不要擔心喝光湯, 因其後會加湯而不是加水, 保證不會越吃越淡味.另外四款皇牌湯底包括生磨杏汁白肺湯、藥膳滋補花雕雞湯、黑松露黑棗黑豆燉烏雞湯及天堂果辣番茄龍蝦大蜆湯, 款款都極吸引.  由於各人有不同的飲食喜好, 所以最後要了自選鴛鴦鍋$128- 芫茜皮蛋湯及番茄雜菌湯, 同樣鮮甜足料.記得! 飲食要有次序! 必先吃菜! 蔬菜組合盛有娃娃菜、油麥菜
記得! 飲食要有次序! 必先吃菜! 蔬菜組合盛有娃娃菜、油麥菜、小棠菜、菜心等, 放入這兩邊, 尤其是皮蛋湯那邊, 好香甜.
極品海鮮盛$1288/6 位用, 海中蝦、大蟶子、鮑魚、大扇貝、廣島蠔、龍躉片, 放雞湯那邊很提鮮~  這般高質的海鮮, 滾的時間也要好好看著, 不然就浪費了. 蟶子好爽口, 扇貝也大得誇張! 廣島蠔蠔味濃~
今次都算吃得多肉, 因為有極品騙牯牛組合盛$688 (共400g)包括挽手、 吊龍、腩頭、冧心及肉眼, 個人喜歡冧心、吊龍及肉眼, 肉質軟硬度及味道都合我心意.
豚肉盛$328: 西班牙伊比利黑毛豬肋條、黑毛豬梅頭肉片及日本鹿兒島豬腩片, 特別推介豬肋條, 肉汁肉質都極佳, 而鹿兒島豬腩片則爽口.
手打墨魚滑$118一上枱, 朋友幫忙放入不同的鍋內, 不需計時, 只要熟透就可夾來吃, 十分彈牙~
丸類是火鍋必備的, 在這裏當然不是吃那些一般的龍蝦丸、芝士丸, 而是八喜臨鮮打丸盛$128, 包括鮮蝦丸、墨魚丸、陳皮鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮洲魚丸及鯪魚丸.超有驚喜的鮮牛丸, 淡淡的陳皮香與牛肉很配.
豆品組合盛$88, 響鈴好大件好厚身, 又有生根、枝竹及豆卜, 識食的話, 響鈴不要滾超過3秒, 半脆半軟最好吃.  這個晚上真的吃得超級飽!
豐山水起另一吸引我之處是午市客飯套餐$55(上海菜飯或煨麵), 加$18就可享燉湯一壼, 下次我一定會選生磨杏汁白肺湯, 原鍋燉4小時, 補肺養氣~
2023-03-22
  • 鴛鴦花膠雞湯
  • 黃金炸魚皮
  • 涼拌茄子
2023-03-31 63 浏览
呢晚有得收早又可以同班friend去食好嘢,老友話灣仔有間好正嘅火鍋店有騸牯牛食一於就book呢間啦!呢間叫做豐生水起原來係成日上電視嘅名廚陳師傅開嘅。地方簡潔舒服我哋今日仲有房坐食得仲舒服。打邊爐要混醬是常識吧!款式多到任揀唔嬲隨便混喇喂。嘢飲我叫咗兩款嚟試第一樣係大杯檸檬薏米水,大大枝好足料去水腫一流!而另外一個係好大杯竹蔗茅根水,一樣咁足料仲好滋潤添啱晒打邊爐飲。打邊爐之前先嚟兩個小食嘆下,涼拌小茄子充滿蒜嘅香味加埋少少醋好開胃。跟住呢個係用鹹蛋黃整嘅黃金炸魚皮,又香又脆加埋鹹蛋黃嘅香味道超正斗。湯底我哋叫咗兩個第一個係佢哋五色湯底入面嘅招牌黃湯鴛鴦花膠雞鍋,又老雞又豬骨仲有金華火腿同埋花膠魚肚多料到呢!打邊爐之前記得飲咗啖湯先因為真係好鬼正。等個湯滾左落埋啲新鮮嘅清遠雞落去,雞肉唔會好肥而且仲好彈牙添,入面仲有女人最鍾意嘅花膠同埋魚肚,滋陰補腎老婆大人勁鍾意食。打邊爐快靚正梗係食丸啦!擺落去一陣等佢浮起就食得,呢個係八喜臨鮮打丸盛有成8粒唔同嘅手打丸,好似有鮮蝦、墨魚、豚肉、鮮雞、羊肉同埋潮州魚丸,我就食咗鯪魚丸同埋鮮牛丸,嗰粒牛丸入面有啲陳皮加埋濃郁嘅牛肉味呢個丸必食啊。仲有

呢間叫做豐生水起原來係成日上電視嘅名廚陳師傅開嘅。

地方簡潔舒服我哋今日仲有房坐食得仲舒服。

打邊爐要混醬是常識吧!款式多到任揀唔嬲隨便混喇喂。

仲有呢個人手打製勁蟹籽墨魚滑,都好鬼彈牙仲勁有鮮味添。

跟住有老婆大人鍾意食嘅海鮮,呢個極品海鮮盛有海中蝦、大蟶子、扇貝、廣島蠔、鮑魚同肉龍𧄌片,真係應有盡有個個都有啱心水嘅海鮮。

我就鍾意食煙韌彈牙嘅鮑魚,真係有鮮味唔會好似食橡筋咁㗎。

呢個豆品組合盛聽聞係大埔名店嘅出品,響鈴豆味好濃灼兩下就食得。

跟住有老婆大人最鍾意嘅餃子,全部係餐廳人手自己包㗎,我哋叫咗一份自選雙拼餃京葱牛肉餃搭韮菜餃,我就食咗京蔥牛肉餃入面嘅牛肉調味啱啱好,仲有啲京蔥嘅香味都幾好食喎!

我哋另外一個湯底係豐味原湯鴛鴦鍋嘅番茄濃湯拼芫茜皮蛋鍋,番茄鍋用嚟食牛肉芫荽皮蛋就要來食菜冇交嗌。

我哋叫咗個蔬菜組合盛貪佢乜都有啲呀嘛!生菜同油麥菜好香好嫩口個蔬菜只要夠新鮮加埋個靚湯就好食㗎啦。

老婆大人唔食得牛肉梗係要照顧佢嗌個豐盛豚肉盛,入面有三款唔同嘅豬肉左邊係日本鹿兒島豬腩肉片、中間係西班牙黑毛豬肋條同埋西班牙黑毛豬梅頭肉片,我都有試過黑毛豬肋條肉味香濃又有咬口冇得輸。

嚟到我最鍾意嘅牛肉呢度賣嘅係騸牯牛,即係俾人閹咗嘅牛牛仲有好多特別部位揀添!我哋今晚就有口福喇食到好多款唔同嘅位,例如挽手、冧心、肉眼、腩頭吊龍真係食得夠晒刁鑽。

咁多牛入面我最鍾意嘅係挽手,牛肉食落去好嫩口仲好香好夠肉味,第二樣就係吊龍肥美嘅感覺有啲似食和牛,不過唔會好似和牛咁入口溶咗會有咬口嘅。

鍾意食自家製火鍋料同騸牯牛嘅朋友我好推介大家去烚下烚下。

豐生水起
電話:25380668
地址:灣仔灣仔道83號灣仔道83號3樓
2023-03-28 215 浏览
「豐生水起」 2018年在大埔開業,主理人是曾任米芝蓮一星餐廳總廚的陳國強師傅,餐廳堅持採用優質食材及湯底以留住食客的胃,故深得食客喜愛;最近再下一城,在灣仔開設第一間分店,為香港區的食友提供一個美食及聚餐的好地方。餐廳裝修以簡約為主,重點放於食物質素上;店內有兩間VIP房,適合喜歡更多私人空間的朋友。人未到齊,先點些飲品及小吃;邊吃邊等;除了一般的啤酒汽水外,最喜歡便是食肆推介的檸檬薏米水和清熱解渴的竹蔗茅根水。小食就叫了香濃軟滑的涼拌小茄子、酥脆又邪惡的黃金炸魚皮及新鮮熱辣的紫菜墨片頭,味道比預期還要好,如不是要留肚,必定多叫幾樣。醬料有豉油、蒜蓉、芫茜、蔥花、辣椒及秘製辣油;喜吃辣的,定要試試這個秘製辣油,據友人說香辣兼備,極之對味。這裡主打五色原湯養生火鍋,分別為黃色(鴛鴦花膠雞湯)、白色(生磨杏汁白肺湯)、啡色(藥膳滋補花彫雞湯)、黑色(黑松露黑棗黑豆燉烏雞湯)及紅色(天堂果辣蕃茄龍蝦大蜆湯);而我們就選了當中的黃色,另加多一個鴛鴦鍋,分別是番茄濃湯和芫茜皮蛋。我們選的黃湯(鴛鴦花膠雞湯)據說是以老雞、豬骨、金華火腿等熬煮12小時以上,繼而加入新鮮清遠雞、花膠及魚肚等;打邊爐
我們選的黃湯(鴛鴦花膠雞湯)據說是以老雞、豬骨、金華火腿等熬煮12小時以上,繼而加入新鮮清遠雞、花膠及魚肚等;打邊爐之前,先喝一小碗,濃香鮮美、膠質豐富,順喉黏唇。
採用極品新鮮的騸牯牛,更有多款刁鑽的牛肉部位,牛魔王見到一定笑哈哈;如人多可選擇這個極品組合盛,可一次過試足5款精選的牛部位,吃得更加暢快。
不吃牛的可選豚肉,西班牙伊比利黑毛豬梅頭肉片、豬肋條及日本鹿兒島豬腩片,質素自然更有保證;個人最喜歡豬肋條,肥瘦均勻,肉味香濃,好吃。
喜歡海鮮的則可選這款「精選海鮮盛」,內有大連鮑魚、鮮蠔、蟶子、元貝、龍躉片及新鮮海蝦,用料新鮮優質,自然更值得一試。
喜歡豆製品,這件超級大件的自家製響鈴及來自樹記的豆品,也是必吃之一,酥脆又有豆香,無可抗拒!
自家製的肉丸及餃類每日新鮮製造,而京葱牛肉餃更是坊間少見。
最後加多個菜味十足的「蔬菜籃」,吃完便帶着滿足的心情回家了。
湯底出色、食材新鮮、價錢實惠、交通方便,適合喜歡打邊爐又有要求的你;據說午餐都好抵食,只要另加$18,便可配原盅靚燉湯一壺(原價$48),非常超值,不妨一試。
豐生水起
  • 豆品
  • 自家製肉丸
  • 蔬菜籃
2023-03-26 177 浏览
一年四季都是打邊爐的好日子,遇上滋補湯底及優質食材,連醬汁都可以直接略過啊﹗ 養生火鍋店豐生水起進註灣仔,區內寫字樓客人、居民又多個聚餐好去處啦﹗這晚我就跟朋友來個火鍋聚會﹗ 點菜期間,先來樽清熱飲品,有薏米水、竹蔗茅根水等等,再來2碟小食,黃金炸魚皮好鬆脆惹味,那咸蛋黃香令人垂涎欲滴;紫菜墨片頭即叫即炸,好香口爽彈。 眾多火鍋湯底中,我們點了最受歡迎的豐生水起鍋–黃湯鴛鴦花膠雞湯HK$488,以老黃雞、三黃雞、豬骨、金華火腿等煲12小時以上,加入花膠、魚肚等熬煮,湯頭濃厚順滑黏唇,金華火腿味突出,味道豐富有層次,建議在火鍋前先喝2碗滋補一下。 若然錯過了也不緊要,因為途中也會加原湯底去打邊爐,保証湯底保持濃郁味道,原汁原味。 另外,也點了個鴛鴦鍋,分別是蕃茄湯及皮蛋芫茜湯。 火鍋食材選擇多,新鮮又高質,必點優質騸牯牛,這晚有牛冧心、牛肉眼、牛挽手、牛腩頭,還有極品騙牯牛吊龍,每個部位口感各有不同,但同樣肉味香濃鮮甜又鮮嫩,肉眼及腩頭啖啖肉,口感適中;吊龍略灼一下,入口細緻嫩滑。  不吃牛的朋友,來個豐生豚肉盛HK$328也是相當不錯的選擇,有肉質甜美的日本鹿兒島豬腩肉片、爽嫩的西班牙

黃金炸魚皮
紫菜墨片頭

豐生水起鍋–黃湯鴛鴦花膠雞湯

另外,也點了個鴛鴦鍋,分別是蕃茄湯及皮蛋芫茜湯。

騸牯牛

不吃牛的朋友,來個豐生豚肉盛HK$328也是相當不錯的選擇,有肉質甜美的日本鹿兒島豬腩肉片、爽嫩的西班牙黑毛豬梅頭肉、濃香多汁的西班牙黑毛豬肋條。
豐生豚肉盛

極品海鮮盛(時令海鮮六款)HK$1288/6人份,這晚有蟶子皇、龍躉片、海蝦、大連鮑魚、元貝、廣島蠔。蟶子皇爽甜鮮美,大連鮑魚肉質爽嫩,勁大粒元貝,放在花膠雞湯中灼熟後,吸滿雞湯特別鮮甜。
極品海鮮盛(時令海鮮六款)

八喜臨門鮮打丸盛HK$128,有鮮蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮州魚丸、鯪魚丸,每款1粒,當中,鮮牛丸有陣陣陳皮香,原本怕羊肉丸會有羶味,但細嚼下是那惹味的孜然味道,不錯啊﹗
八喜臨門鮮打丸盛

再來多蟹籽墨魚滑HK$118,彈口又鮮甜。
蟹籽墨魚滑

最後,當然有蔬菜組合盛HK88及 豆品組合盛$88(鮮腐竹、自家製響鈴、炸麵筋),自家製響鈴比外出的厚實,又沒有那油膩的感覺,灼3秒後吸滿湯汁最好味。
自家製響鈴

另外,午市有燉湯套餐,幾十元已經可以飲到燉湯,非常抵﹗
黃金炸魚皮
豐生水起鍋–黃湯鴛鴦花膠雞湯
騸牯牛
豐生豚肉盛
極品海鮮盛(時令海鮮六款)
  • 自家製響鈴
  • 八喜臨門鮮打丸盛
  • 極品海鮮盛
  • 黃湯鴛鴦花膠雞湯
2023-03-21 81 浏览
打邊爐最重要嘅當然係湯底啦!所以有正野點可以唔同大家分享吓!呢個湯底認真不得了!🍲豐生水起鍋 - 鴛鴦花膠雞湯 ($488大)作為呢度嘅招牌湯底,果然唔惹少,用老雞、三黃雞、豬骨、金華火腿煲足12小時,再加入花膠、魚肚,每一啖都係精華,入口濃厚順滑,再帶點金華火腿嘅鹹香。花膠湯底仲可以補充骨膠原,飲完皮膚都靚啲!🐮 極品騸牯牛組合盛 ($688)騸牯牛,姐係1歲前已閹割嘅牛,脂肪比例分佈比未閹割嘅生牯細膩,牛味比較濃郁。呢個set裏面包含腩頭、吊龍、挽手、冧心、肉眼,每個部位都有唔同嘅口感,一次過試晒咁多款就知有咩分別!🦑手打墨魚丸($98)呢度嘅自家製手打肉丸都係出色嘅!有好多唔同嘅肉選擇,包括陳皮牛肉、蝦丸、雞肉丸、鯪魚丸等等。每次見到手打丸,我都會試吓佢嘅墨魚丸,睇佢嘅起膠程度,就知落咗幾多功夫,要做到彈牙又香口,真係要人手撻到起膠先有呢個口感!🥟小籠包($78)蒸小籠包就食得多,用嚟打邊爐都真係第一次,比平時嘅小籠包更加濕潤,但係都不失裏面嘅肉汁味。仲有好多唔同自家製嘅餃子,都係出面比較少見嘅,下次要試埋其他餃子先!

🍲豐生水起鍋 - 鴛鴦花膠雞湯 ($488大)

🐮 極品騸牯牛組合盛 ($688)

🦑手打墨魚丸($98)

🥟小籠包($78)

2023-03-21 230 浏览
很久沒有去滾了既然心思思不如行動吧!約齊好友一起去打個邊爐聚一聚。早已聽聞這間大埔本店的出品不錯,剛於今年頭於灣仔開設分店便利我多了,說的正是由名廚陳國強師傅開設的豐生水起。位於灣仔的分店是樓上鋪裝潢以簡約舒適為主,不大灑金錢在花巧的裝修上,將彈藥放在出品之中我最Buy這種餐廳。說它不花巧但又不是沒花心思像飲品就頗有趣味!車爸爸跟好友們點了名叫好大杯檸檬薏米水和好大杯竹蔗茅根水各$28,前者去濕後者清熱但同樣地足料夠味,而且大大枝很適合打邊爐時享用。先來數款鍋前小食率先是涼拌小茄子,香滑的茄子弄得入味不過鹹,配襯酸香味濃的味道吃下清新可人。然後是邪惡軸心黃金炸魚皮$78,即叫即煮出來的魚皮薄脆香口,每個角落也被甘香不油的鹹蛋黃擁抱著,真的超好吃尤其是喜歡飲酒的朋友必定要點來試試呀。接著這件紫菜墨片頭$98又是一傑作,墨片頭炸至外表金黃入口煙靭充滿鮮味,溫馨提示吃時小心燙嘴喔!吃過精彩的小食後到湯底上檯了,我們點了兩個共三款口味的鍋,先有豐味原湯鴛鴦鍋$128我們衆裡尋它選上番茄濃湯X芫茜皮蛋鍋,貪其清香味爽最適合用作烚菜,加上有不吃牛的好友要分鍋這個太合適了吧!芫荽皮蛋鍋未被肉類侵略過

芫荽皮蛋鍋未被肉類侵略過用來灼蔬菜組合盛$88就最適合不過,用來先打好底子吃火鍋也能食得健康,蔬菜組合盛內有齊娃娃菜、生菜、油麥菜和小棠菜,任君選擇總有合您胃口的正菜。

另一款湯是五色養生湯中黃色的餐廳招牌黃湯鴛鴦花膠雞鍋$298/小、$488/大,這個鴛鴦花膠雞湯用上老雞、三黃雞、豬骨、金華火腿等淆足12小時以上,還加入了花膠和魚肚來加添矜貴,色澤金黃相當誘人每口也充斥濃厚滋味。

打邊爐前先將新鮮的清遠雞放入鍋內,靜待太約5分鐘便可品嚐這層次豐富的滋補湯底。

花膠口感滑溜不過淋魚肚厚身索盡了湯頭精華,至於湯底則滿載雲腿鮮雞的濃香味道,足料夠火喉記得多喝兩碗啊!最喜歡這兒添加的並非水而是雞湯,所以吃到尾也能保持濃郁味道這點超讚。

我們選上極品海鮮盛$1288/6人份內裡有6款時令的海鮮,這夜我們得到有生猛爽彈的海中蝦、鮮爽的蘇格蘭大蟶子、肥美肉厚的大扇貝、蠔味濃郁的廣島蠔、煙靱可口的鮑魚及肉質紮實的龍𧄌片,全部也是我最鍾意的海產今次發達了。

我們還點了這兒全手工打製的蟹籽墨魚滑$118,灼熟後口感彈牙帶有鮮味質素不俗。

然後這個八喜臨鮮打丸盛$128可以一次過滿足8個口味勁過出奇蛋呢!8款分別是鮮蝦丸、墨魚丸、鮮牛丸、豚肉丸、鮮雞丸、羊肉丸、潮州魚丸及鯪魚丸,我試了肉味香濃的豚肉丸和彈牙不腥的鯪魚丸真的好吃,車爸爸吃完帶有陳皮香氣鮮牛丸後更心心眼呢。

餐廳近來入手了牛迷吹捧的騸牯牛更精選多個特別部位,如這夜他們品嚐到挽手、吊龍、冧心及肉眼等,絕對滿足到一衆牛魔王好友的牛胃,沒有那麼多人吃不到那麼多欹不打緊!餐廳剛推出了極品騸牯牛組合盛$688,一次過便可品嚐到5款是日精選的靚部位。

牛肉我無緣享用了但我可以嘆這份豐盛豚肉盛$328,內裡分別有日本鹿兒島豬腩肉片、西班牙黑毛豬肋條及西班牙黑毛豬梅頭肉片,三款也各有特色但我偏愛那有口感的西班牙黑毛豬肋條,嚼勁十足的咬口及越趙越有香肉香的味道實在太正了。

吃過靚肉肉後再嘆這個豆品組合盛$88,有大埔名物炸響鈴,生根、鮮枝竹及豆卜等,索味的東東放任何湯底也只能說句好吃。

餐廳中的餃子全部也是自家包製當然要吃啦!我們選上一份自選雙拼餃$88,在衆多口味中選上了京葱牛肉餃拼韮菜餃,皮薄餡靚的韮菜餃挺合我口味,牛肉餃就交給好友品嚐了!

晚市火鍋還有很多優惠大家可以到豐生水起的專頁查看,除了晚市火鍋外原來這兒的午市套餐配足料燉湯也很吸引,$55已包括有自選主菜、地道上海菜飯或煨麵,另加$18更可配原盎靚燉湯一壺(原價$48),真的超抵食灣仔區的打工仔和街坊真的有口褔了。
2023-03-18 102 浏览
呢個星期,氣溫徘徊在二十多度左右,短袖衫可以出動,不過仍無損大家打邊邊既興緻,都話吃火鍋是無分時節的喇~有人相約去豐生水起滾一滾,筆者首個印象以為是入大埔,孤漏寡聞既我真不知道原來在灣仔開設了分店。呢度既店主,係鼎鼎大名既陳國強師傅,好早時期在酒店工作已成名,摘下米芝蓮星星,所以佢主理既食店,絕對穩陣。等湯底滾起需要時間,最好吃住些小食慢慢等。炸魚皮香脆,還要是加入了咸蛋黃,邪惡度倍升,美味度亦然。避風塘鮮魷,爽彈唔韌,相當惹味,但就是不辣的,怕辣的朋友也可放心品嚐。湯底揀左黃湯鴛鴦花膠雞,問過店員,係老雞和三黃雞,結合豬骨、金華火腿、花膠及魚肚等打造而成的出品。入口的確是十分濃郁,仲有唔少花膠在內,男女都會喜歡,但其實魚肚這索味的東西,亦不能小覷。忘了多少年沒嚐過象拔蚌刺身,能在這裡回味真好。加拿大象拔蚌,爽脆鮮甜,輕輕沾上日本芥末及豉油,爽皮。有人偏好放入湯內淥一淥,我就覺得直接放入口,原汁原味最精彩。接住嚟份海鮮拼盤,用料全部係新鮮靚貨。大連鮑唔會韌,蟶子爽脆,扇貝鮮嫩,蠔夠鮑滿,海蝦爽脆,仲有口感尚佳的龍躉片,一個海鮮拼盤滿足多個願望。幾個都是食肉獸,當然會有多碟牛肉出現,否則

幾個都是食肉獸,當然會有多碟牛肉出現,否則會對唔住個湯底 (藉口!!!)。
今次放棄了常吃的牛頸脊,皆因發現呢度有多款勾鑽部位,腩頭腩邊、挽手、冚心等,該帶肥脂的有肥脂,該嫩的嫩滑,大家悉隨尊便。
個人而言,最愛要數到吊龍,其實即係牛腰脊肉既側邊,細緻嫩滑,輕輕淥一淥已經無得彈。
丸子當然是手打了罷,八款口味任君選擇。
一直有種偏見,就係打邊邊嗰啲小籠包係唔慌會好食。不過呢度既出品,皮唔韌,豬肉餡香嫩,好有驚喜!
又大又多層既炸嚮鈴,在湯內快拖一拖,嫩腍中保持小小脆口,就是好。
火鍋店的甜品竟然有蛋白杏仁茶,仲要係頂級水準,真的無話可說。
2023-02-23 344 浏览
終於唔使山長水遠入到大埔食佢嗰個黃湯花膠雞啦,因為佢地終於喺港島開咗分店,嗰日去到仲見到陳師傅添!咁多間花膠雞湯,豐生水起嘅花膠湯係最好食的,佢嘅湯真係會令人追住飲,濃厚黏咀,真係久唔久都會掛住。店員會簡單介紹食法,湯滾起後放入雞件煮5分鐘就可以飲湯啦,個湯係已煲足12小時原汁原味嘅濃湯,每一口都係精華,簡直係精彩!飲晒啲湯後,店員會加湯給我們打邊爐,佢話個加湯都係煲出來,係攞完個濃湯後再加水煲出來,仲有陣陣肉香味,百份百無添加,無味精,感覺好健康,真材實料。火鍋必食牛頸脊,勁推,牛肉味濃,雪花紋靚,淋滑,好靚嘅牛肉,無欺場!手打丸全自家製作,鮮丸,好味彈牙,特別有出面少有的羊肉丸及雞肉丸。蝦丸、牛丸、墨丸更想encore!西班牙黑毛豬梅頭片,樣子靚到以為係靚牛,超好味,必點!餃子一貫的爆汁有水準,好有滿足感。小食嘅鬼馬油條、黃金魚皮,讚!自認係火鍋控嘅港島區朋友,真係一定要試,呢度會成為你食火鍋打邊爐嘅必食之選!

西班牙黑毛豬梅頭片,樣子靚到以為係靚牛,超好味,必點!

餃子一貫的爆汁有水準,好有滿足感。

小食嘅鬼馬油條、黃金魚皮,讚!

2023-02-22
  • 黃金魚皮
  • 鬼馬油條
  • 西班牙黑毛豬梅頭片
  • 花膠雞湯
2023-02-14 444 浏览
Lunch hour 經過見到話有燉湯飲咁啱天氣有D涼一於試吓試左佢個午市套餐叫獅子頭煨翅姬松茸花膠燉湯湯正😋 味道吾錯一舊花膠 未算好膠嘅另外幾條姬松茸煨麵底好ok加埋樱花蝦,正💖獅子頭係幾好個汁都好濃如果撈飯仲正環境一般,地方吾大冷氣好凍 坐邊都吹到風佢哋又較吾到😅😅但係明明吾多客 都係得4-5枱就係好慢叫個客飯都等20分鐘😅如果呢啲位 可以改善就更好感覺係佢地食物吾錯但係營運吾熟練有D浪費左食物上嘅心機
Lunch hour 經過見到

如果呢啲位 可以改善就更好
感覺係佢地食物吾錯
但係營運吾熟練
有D浪費左食物上嘅心機
趁今日立春年初十四, 相約歐洲回港的老朋友美食相聚👩👨👦👨。今次揀左灣仔店, 因朋友住在港島西, 坐MTR好快就到, 而我地坐東鐵15分鐘抵達灣仔站,朋友都話交通比以前方便多了。 言歸正傳😜 #🍲☕選此店ㄧ次滿足兩種舌尖的需要*打邊爐十港式飲茶新鮮點心😍🐰。 好滿足呀。 有幸見到陳師傳, 他親手炮製#黃湯鴛鴦雙膠雞湯#, 太好味啦, 抵曬! 😋😋 值得推薦!❤ 這裏不算太大,但環境裝修設計新, 坐位寬敞, 仲有2間VIP獨立房間添 🌇,我地傾談到不知不覺已坐左3小時😜🌞。

2023-02-04
  • 海鮮