2017-06-11 106 浏览
係附近食完點心黎呢樹重溫日本抹茶甜品老豆老母一路都講緊舊年京都賞櫻之旅期間去過嘅茶寮都路里有幾掂咁今次帶佢地黎中村藤吉試下啦我地叫左抹茶芭菲、京之精選、抹+焙茶軟雪糕有個抺茶啫喱白玉紅豆跟收$10位茶錢 所以有個日本靚靚鐵壺+茶係枱上 講返D甜品D抹茶雪糕味算幾濃焙茶雪糕我就分吾清個味同抺茶有乜分別白玉同紅豆蓉口感幾好味香老豆話個蛋糕一陣風!口感麻麻佢吾like總括來講味道吾差 不過就欠缺左D層次 同京都嘅茶寮都路里有所比較 我問老豆邊間好食D啊佢話吾知係咪環境同氣氛有所影響肯定係京都果間茶寮好食D 個抹茶味清香D喎
係附近食完點心
我問老豆邊間好食D啊
佢話吾知係咪環境同氣氛有所影響
肯定係京都果間茶寮好食D 個抹茶味清香D喎
2017-06-11 88 浏览
睇完戲, 女友就話想食甜品先, 佢有預謀地帶左我去依家之前好出名, 風摩萬千港女的日本過江龍抹茶專門店食甜品!!! 中村仲喺the one o既時候已經被女友捉過黎食, 預左要排隊等好耐o既心情la!!! 好彩今次去到, 唔洗排隊, 入座時間90分鐘。入到去裝修日本feel, 以木為主, 都幾舒服o架。每枱一壺茶, 茶味入口唔錯, 唔會沖到淡哂。女友已經諗定叫咩甜品, 唔洗我諗, 多麽的好。軟雪糕加生茶啫喱, 簡左兩溝口味, 抹茶加焙茶, 茶味都幾突出, 唔會好甜。另外一個係京之精選, 賣相都吸引o既, 有兩款口味o既蛋糕: 抹茶同焙茶。兩款口味o既海棉蛋糕茶味只係淡淡地, 食落口都算ok, 鬆軟。抹茶雪糕唔錯, 茶味足。o的白玉團子都唔錯。整體上男人老狗就唔會自己一個黎, 食物同環境都好適合女仔黎食下甜品。
入到去裝修日本feel, 以木為主, 都幾舒服o架。

每枱一壺茶, 茶味入口唔錯, 唔會沖到淡哂。

下午茶
2017-06-11 85 浏览
好開心,之前去日本大阪旅行,同朋友專登去搵 Lee 間店食佢個抹茶雪糕,幾長龍都等,嗰陣食過一次已經愛上它,諗住下次去大阪一定再食,估唔到今日係尖沙咀比我再次遇上,唔理咁多,唔餓都要食。雖然係貴咗少少,但賣相同味道,都真係太吸引人啦!今次我食咗個"抹茶芭菲",一層一層,滋味無窮。最面層白色嘅cream係好滑好香,相信係日本牛乳嘅味道,無牛奶嘅膻味,好清新;再嚟有層抹茶蛋糕,加上最面層嘅cream一齊食,唔會漏,好食;再落一層係抹茶雪糕同脆米,我鐘意脆米,抹茶味又濃,加在一起,入口脆脆甜甜好好味,今日外面天氣咁熱,真係可以唔停咁食雪糕,係Lee個時候,我食咗一粒紅莓,好酸又好冰,整個人都醒一醒,雖然好格格不入,但又覺得嚟得啱啱好,唔係一味甜甜甜;落多一層有5粒湯丸,1粒日本栗子同紅豆蓉,Lee層鐘意食紅豆湯丸嘅朋友都一定讚,不過日本栗子我就一般啦,太甜,好甜,甜得太誇了;最低層應該係抹茶(蒟蒻/啫喱),再有D抹茶雪糕,尾聲了,唔會太甜,加一杯熱茶,感覺真好。我朋友就試咗另一款"京之精選",share咗D比我試,味道同我嗰款差唔多,不過佢多好多蛋糕,有兩款不同味道嘅蛋糕,我都係比較鐘意抹茶

雖然係貴咗少少,但賣相同味道,都真係太吸引人啦!

今次我食咗個"抹茶芭菲",一層一層,滋味無窮。

我朋友就試咗另一款"京之精選",

share咗D比我試,味道同我嗰款差唔多,不過佢多好多蛋糕,有兩款不同味道嘅蛋糕,我都係比較鐘意抹茶味,下次買返個返屋企同家人分享下先,因為門外見佢哋有手信包裝嘅蛋糕賣!

2017-06-10
2017-05-28 85 浏览
排隊:等位等左成半個鐘,唔算耐,等緊果陣,去左muji買野⋯ 先再返去排隊。人數:六點鐘二人食甜品下午茶,😂好耐晏左少少。食物:全部甜品都係以綠茶為主,我最愛啊! 食左兩個甜品,係好滿意⋯ 會再encore... 雖然主題同御前上茶,一樣以茶為主,但呢間有茶甜品之餘,仲加埋有純品茶。收費:入到去,每人都要叫一樣野食嫁。叫左兩樣野食⋯ 好正。每枱都有壺綠茶,要收茶錢$20。環境:都算舒服既,唔會太逼。坐左係窗邊,可以望下景。

人數:六點鐘二人食甜品下午茶,😂好耐晏左少少。

環境:都算舒服既,唔會太逼。坐左係窗邊,可以望下景。

軟雪糕付迷你生茶啫喱
白玉丸子綠茶牛奶甜湯  熱食
軟雪糕付迷你生茶啫喱
白玉丸子綠茶牛奶甜湯  熱食
2017-05-24 95 浏览
大概兩年前,首間日本京都老字號抹茶店 - 中村滕吉店於香港開幕,已潮聖過一次。當時光排隊也用上起碼一小時,而且用膳時間有限制。如今在香港已開設數間分店,分散人流,大大縮短了排隊時間。白玉丸子抹茶牛奶甜湯 (熱)抹茶ミルク白玉ぜんざい (熱)Matcha milk zenzai (Rice flour dumpling and sweet beans) (Hot served)一般Zenzai是指紅豆湯內的白玉,即是白色的糯米年糕小丸子,與綿密的紅豆是一對絕配。獨愛他倆的我,被糯米黏到牙軟,被紅豆綿到入心。而且湯底用上鎮店的抹茶牛奶甜湯,牛奶幼滑,滲出陣陣抹茶澀,熱騰騰的喝下去,滿滿是幸福感。事後做了一個小小的research:發明各式甜點的創辦人中村藤吉,如今主管全店的人仍叫中村藤吉。原來,中村藤吉家族有個奇怪的規矩,家業只傳長子。上一代的中村藤吉去世之後,下一代傳人必須改名為中村藤吉。(嗯~ 咁改名之前應該叫咩呢? )
當時光排隊也用上起碼一小時,而且用膳時間有限制。
如今在香港已開設數間分店,分散人流,大大縮短了排隊時間。
白玉丸子抹茶牛奶甜湯 (熱)
抹茶ミルク白玉ぜんざい (熱)

獨愛他倆的我,被糯米黏到牙軟,被紅豆綿到入心。

事後做了一個小小的research:
(嗯~ 咁改名之前應該叫咩呢? )
2017-01-07
2017-05-13 100 浏览
We tried the parfait and the plate with various stuff (the two most recommended dishes) and it was really nice. I enjoyed the parfait a lot as it contained a great amount of various ingredients, like matcha ice cream, glutinous rice balls, fruits, jelly, cream, nuts, etc. Also, the served tea was really nice in flavour. The food had great aesthetics and we sat at the window with a view on Kowloon park which was really nice. It takes a while to wait till seats are free and the price definetly is not cheap. Though, the taste and athmosphere are quite nice.
2017-05-13 217 浏览
於工作期間一邊翻看自己享受過的食物後,發覺未有把這次於中村藤吉的用餐體驗與大家分享,現即刻補回~於京都宇治已營業超過160年的中村藤吉,所製作的抹茶製品絕對是質素的保證。 但由於排隊的人數實在太多,每次小弟都會於中午12時開門前就輪候取籌。今早小弟11:45到達的時候,前面已經有大約10組人在排隊了。(幸好店內的坐位都有不少)由於正值午餐時間,所以與朋友點了以下的正餐及甜品:1) 抹茶蕎麥麵定食2) 腐皮抹茶烏冬3) 丸十士多啤梨芭菲 (期間限定)4) 焙茶芭菲抹茶蕎麥麵定食 本身會附上味漬飯及迷你抹茶紅豆丸子。蕎麥麵本身也是自己喜愛的食物之一,利用抹茶製作令吃起來的時候有更香的味道,而且吃起來不會覺得苦,反而因為沾上醬油﹑蔥及山葵享用下令味蕾感覺更豐富。 腐皮抹茶烏冬 就附上兩大塊腐皮,須知道日本製的腐皮是以薄身及少油的方式製作,所以在吸收湯底上會比平時食豆卜更快更入味,吃起來的感覺更滿足。正餐吃了大約80%的份量後,店員就會為你呈上甜品了。 芭菲呈上的一刻,未試入口就已經被它們分別既外觀及設計而吸引了。 每層與每層間的配料清晰,而表層也塗上中村藤吉的標誌。先介紹期間限定的丸十士多啤

由於正值午餐時間,所以與朋友點了以下的正餐及甜品
1) 抹茶蕎麥麵定食
2) 腐皮抹茶烏冬
3) 丸十士多啤梨芭菲 (期間限定)
4) 焙茶芭菲
抹茶蕎麥麵定食
腐皮抹茶烏冬
丸十士多啤梨芭菲
先介紹期間限定的丸十士多啤梨芭菲 (先行抱歉由於此食評遲了報告,未知現時此菜式仍有沒有提供),面層的幼滑的忌廉﹑之後就是脆米﹑丸子﹑然後有1-2粒甜美的士多啤梨﹑繼續就是紅豆﹑抹茶忌廉,最後,精華所在就是士多啤梨磨成的蓉。雖然甜度未必可以與新鮮採摘的士多啤梨相比,但大家將上一兩層的抹茶與士多啤梨混合,入口就會好味得多吧﹗
焙茶芭菲
焙茶芭菲方面,就由面層的幼滑的忌廉說起﹑少量的焙茶蛋糕﹑之後就是脆米﹑丸子﹑然後有甜度十足的栗子﹑繼續就是紅豆﹑烙茶忌廉。香濃的焙茶(經炒過的煎茶)味一邊食就一邊可以聞到,而焙茶其實吃起來相對不會太苦,但當然怕苦既朋友還是點抹茶芭菲會較適合吧。

用餐時間90分鐘其實都足夠食到正餐及甜品的,不過,當大家想像到肚內可容納的份量與菜單內的甜品數量後,其實真的很難揀選的.....
2017-04-29
抹茶蕎麥麵定食
腐皮抹茶烏冬
丸十士多啤梨芭菲
焙茶芭菲
2017-05-09 118 浏览
與友人們經過,見只有5至6人排隊,於是跳過午餐,先吃甜點。因為小孩食唔晒其抹茶軟雪糕套餐,俾我食。自己個份我便決定試下焙茶。茶味淡淡的,而且生茶啫喱也配上焙茶味,還是我至愛的抹茶為首選。友人點了年糕紅豆湯,好正!紅豆甜美,年糕煎過才放入紅豆湯。
與友人們經過,見只有5至6人排隊,於是跳過午餐,先吃甜點。

因為小孩食唔晒其抹茶軟雪糕套餐,俾我食

自己個份我便決定試下焙茶
。茶味淡淡的,而且生茶啫喱也配上焙茶味
,還是我至愛的抹茶為首選

友人點了年糕紅豆湯,好正
!紅豆甜美,年糕煎過
才放入紅豆湯。

2017-05-07 136 浏览
This place is great for people that love matcha like me! There are wide range of selection on anything matcha. This price I found it's a bit high but with quality food. The service need improvement. I enjoyed it anyway coz of the food. Will surely come again!
2017-05-02 122 浏览
有個朋友好鍾意抹茶,係一個抹茶控,約佢出尖沙咀佢已經係咁話要食中村咩吉 (仲要記錯人地個名)我本身就冇話特別鍾意,不過朋友開到聲就陪佢食啦~佢仲要指定要有得坐o係度食~ 所以就去miramall 3/F 搵食喇~雖然係公眾假期,但冇乜人排隊,一入就有位,都唔錯~日式裝潢好舒服~有最低消費同用餐時間限制,但如果凈係食甜品,時間好夠用~原本以為凈係得甜品食~原來仲有冷麵! 不過食飽左,如果唔係可以試下本身想食蕨餅... 但已經售罄... 下次請早好有質感嘅茶具~朋友叫嘅宇治金時,一放低嘅時候“嘩”左一聲~d冰份量都幾多~疊得高~~ 朋友勁滿意咁話價錢好抵,哈哈倒落綠茶落去喇~~~  個感覺好治癒偷食左幾啖,好清新嘅抹茶味!甜甜地又唔太苦,好正~綠茶味搶晒d 黑糖蜜! 如果夏天再熱d,消暑一流!自己叫嘅抹茶啫喱~嗯,我覺得普普通通,哈哈,可能個宇治金時冰太出色店嘅環境好舒服~咁啱安排對住出面個景並排坐~好適合傾計可以再黎一試~

雖然係公眾假期,但冇乜人排隊,一入就有位,都唔錯~
日式裝潢好舒服~
有最低消費同用餐時間限制,但如果凈係食甜品,時間好夠用~
本身想食蕨餅... 但已經售罄... 下次請早
好有質感嘅茶具~
宇治金時冰(抹茶&黑糖蜜)
朋友叫嘅宇治金時,一放低嘅時候“嘩”左一聲~
d冰份量都幾多~疊得高~~ 朋友勁滿意咁話價錢好抵,哈哈
倒落綠茶落去喇~~~  個感覺好治癒

偷食左幾啖,好清新嘅抹茶味!甜甜地又唔太苦,好正~
綠茶味搶晒d 黑糖蜜! 如果夏天再熱d,消暑一流!
生茶啫喱
自己叫嘅抹茶啫喱~
嗯,我覺得普普通通,哈哈,可能個宇治金時冰太出色

店嘅環境好舒服~咁啱安排對住出面個景並排坐~好適合傾計
可以再黎一試~
2017-04-14 277 浏览
中午因為車停在美麗華商場,聽説是近期港女必到的餐廳,走進店內環境不錯,打開餐牌才知道差不多全是素食,只有三兩款有熟三文魚之類,什麼肉類都欠奉,我們分別點了三個綠茶烏冬套餐,除了烏冬外配有一杯綠茶甜品,最離譜還配一碗白米飯,上面灑了幾粒芝麻,我要求店員給我少許醬油,但回答店內不會供應醬油,那又收我們每位10元茶介錢?另外一個套餐配一塊腐皮,卻是燶得不能進口。到最後埋單三個人共470多,但又沒有任何泊車優惠。只能說一句又中伏了
另外一個套餐配一塊腐皮,卻是燶得不能進口。
到最後埋單三個人共470多,但又沒有任何泊車優惠。
只能說一句又中伏了
2017-04-10 293 浏览
同媽咪針炙前去 tea ha,朋友說中村藤吉搬左,見咁近咪去食,冧住都系睇下食不食到,因為之前去過見到超多人排隊所以冇得食。今天一上去,居然冇人排隊。2個人 tea 叫左三款食品。抹茶冷麵,麵質彈牙,加埋個汁,同d介抹,超好味,難得媽咪讚個介抹🉐️,媽咪喜歡食麵,平常對冷麵麻麻,今次食左三份二碟😂。京之精選,抹茶海綿蛋糕,好軟又不會太鬆發,抹茶冰淇淋和紅豆超甲,再加個好好味的鮮忌廉。丸子好欶熟,點抹茶冰淇淋和紅豆吃。抹茶巴非,wow,層層疊疊,每層不同,但又好甲,抹茶粉,忌廉,抹茶蛋糕,丸子,紅豆,脆米抹茶冰淇淋,暈了。再加上杯抹茶。如果不是大胃女王,最好和朋友仔 share 食品,吾系叫一杯巴非已經飽了。當然價格vs 食品,可以說ok,不是低食。
2個人 tea 叫左三款食品。
,媽咪喜歡食麵,平常對冷麵麻麻,今次食左三份二碟😂。
京之精選,抹茶海綿蛋糕
。丸子好欶熟,點抹茶冰淇淋和紅豆吃

再加上杯抹茶

當然價格vs 食品,可以說ok,不是低食。
2017-04-10
  • 冷素麵
  • 京之精選
2017-04-04 400 浏览
約咗朋友八點鐘喺美麗華廣場食飯估唔到美麗華廣場裏便啲餐廳分開咗兩個位搵嚟搵去搵左十五分鐘先搵到呢間鋪頭呢間鋪頭食嘢有限時有一個鐘頭九個字入到去食飯時間都唔係太多人坐窗口位景色唔錯坐低嘅時候侍應話有幾款甜品已經賣晒間舖頭唧茶好似幾出名坐低每人要收十蚊茶錢蕎麥冷麵朋友話想食蕎麥冷麵所以先來呢間野不過最尾佢都係揀咗其他嘢食唔明點解呢間野買個齋面都可以買八十蚊配料老老實實冇乜特別唔係差但係又唔係特別好食茶泡飯鰆魚鰆魚口感結實但有少少腥味用黎泡飯嘅茶有幾種可以揀今次試咗玄米茶其實呢度係咪食甜品比較出名主食感覺伏伏地
約咗朋友八點鐘喺美麗華廣場食飯
其實呢度係咪食甜品比較出名
主食感覺伏伏地
2017-03-26
2017-04-03 296 浏览
呢間 遠赴其名的中村藤吉黎左香港都 有一段時間 la 難得平日就試下坐底食呢間la 幾好wor 唔便等宜接坐底左不過唔好就係一人要order一份野食 , d野食到左la真係好好味... d 雪糕好smooth...不過就貴左少少lor , 最唔好就係好曬, 無野隔住塊玻璃ge...好彩d雪糕無溶ja... 下次再食其他。

d 雪糕好smooth...不過就貴左少少lor ,

下次再食其他。
green tea ice-cream
2017-03-20
green tea ice-cream
2017-03-28 382 浏览
今日氣溫驟降,加上天色灰灰暗暗,心情的確有些低落,決定去食久違了的甜品boost up一下。上次很晚上才到達,試不到想食的甜品。今日時間尚算早,再去試試。門口少過10人等候,就決定等一陣。點知接待員一開口就已經不停道歉,原來假日的話更早已經有多款食物賣完了,睇埋下次要平日係度食晏先得😅最後還是選擇了綠茶芭菲,因為一次過可以滿足晒三個願望,有喜愛的綠茶蛋糕、雪糕和啫喱👍🏻可能無食晏關係,一口氣KO左,大滿足😬!至於友人的暖暖蕎麥麵套餐,個sauce黏過芡汁,幸好味道尚可。套餐甜品無哂啫喱,變左雙茶雪糕加脆米墊底,仲正👍🏻

套餐甜品無哂啫喱,變左雙茶雪糕加脆米墊底,仲正👍🏻