2016-09-03 192 浏览
中村藤吉到咗香港之後,長期都係排長龍,我唔係好鍾意排隊,所以一直冇機會時。有次晨早經過尖沙咀,諗起呢間分店,就的起心肝過嚟試一試。鋪頭12點正式開門, 11點多啲已經好多人排隊。入到黎打開餐牌,原先想叫近日推出嘅特別甜品套餐,店員告知已經沒有了,唯有點餐牌上邊唯一的甜品套餐,內容有兩件綠茶雪芳蛋糕、兩件焙茶雪芳蛋糕、一球綠茶雪糕,拌上紅豆蓉、小丸子、栗子、鮮忌廉。老實說,賣相不是十分吸引,心想可能有內函不一定有好的外表吧!點知,叉子一叉入雪芳蛋糕,心裏已經一兩,因為不算鬆軟,感覺像隔夜的蛋糕。質感不好,那味道應該不差吧?怎料,茶味一點都不香濃,綠茶、焙茶都是這樣,只有談談的茶味,一點也不回甘。到了雪糕吧,總算可以,但比較起來尖沙咀令一間專賣綠茶雪糕的品牌查咩香濃得多。而且這球雪糕10分少,以整個甜品套餐$98的價格,真是十分孤寒。半點的黃色栗子倒是很香甜,個人喜歡栗子,自然有加分。紅豆蓉偏甜一些,但紅豆是大大粒的靚紅豆,不過不失。總括而言,非常失望。而且價錢10分貴。不會再試,原本對那個綠茶芭飛也有點興趣的。。。

甜品套餐
2016-08-30 173 浏览
中村藤吉成日經過見到好多人,今次終於的起心肝試下有幾好味先抹茶軟雪糕有白玉同紅豆,抹茶味唔算濃郁,好在紅豆唔太甜,唔知係咪我唔識欣賞,$53普通料咋噃都係like京林屋濃厚抹茶味大爆發嘅軟雪糕多d不過對中村嘅其他product好有興趣,下次一定會試下
中村藤吉成日經過見到好多人,今次終於的起心肝試下有幾好味先

都係like京林屋濃厚抹茶味大爆發嘅軟雪糕多d

不過對中村嘅其他product好有興趣,下次一定會試下
外卖自取
2016-08-28 157 浏览
閒時日的下午來這兒,根本沒有人排隊。門面闊落,磨沙玻璃,有如日式屏風。不知道抹茶蕎麥麵,是否該凍食才正宗?但一進店,冷氣的確冷得不可能再吃冷東西,於是便點了熱湯的抹茶腐皮蕎麥麵。腐皮很甜,像腐皮壽司的甜腐皮,浸了湯仍然有點嚼勁及甜味,令人喜出望外。其他的抹茶蕎麥麵,都沒有甚麼味道,即使近聞,好像也沒嗅到甚麼茶味。浸在湯中,也沒有嚼勁,一大箸一起吃,也不覺得有何特別。七八十元的一碗麵條,毫無過人之處,我想,即使點冷的也不會怎麼出色。麵條只放在碗子內,就像是food court 的湯麵;但碗子再放在拓盤上,就成為優雅日式餐的恩物,成本甚低的麵條也頓時變得高貴。軟雪糕附送迷你生茶啫喱(抹茶+焙茶)上下夾著的脆餅,脆得來不算熱氣,伴點紅豆及雪糕味道不錯。抹茶雪糕奶味較濃,抹茶味道仍然不如via tokyo 般強勁;這兒的焙茶味雪糕,好像有一點點的芝麻,也吃到少許芝麻香氣。丸子煙韌,配紅豆較甜,再加少許抹茶雪糕中和甜品較佳,這兒的雪糕還算細緻,至少近看沒發現冰粒在內。迷你生茶啫喱,啫喱味道較濃,一小壺的啫喱,茶味甚濃,溫度夠冷凍。玻璃窗都封起來了,看來應該是外邊有工程吧。店員之後又突然關了一排燈
不知道
抹茶蕎麥麵,是否該凍食才正宗
?但一進店,冷氣的確冷得不可能再吃冷東西
,於是便點了熱湯的
抹茶腐皮蕎麥麵。

其他的

軟雪糕附送迷你生茶啫喱(抹茶+焙茶)
上下夾著的
脆餅,脆得來不算熱氣,伴點紅豆及雪糕味道不錯。
;這兒的
焙茶味雪糕,好像有一點點的芝麻,也吃到少許芝麻香氣
,至少近看沒發現冰粒在內。
,過了一輪再關一排,之後又全然開燈,究竟是工程所致,還是員工自己認不得燈掣而已
不收加一,收$10茶芥。雖然一進店已一壺茶在枱面,但日式甜品店的茶包茶,也索價$10位茶芥,令人難堪。
  • 去Via  Tokyo
2016-08-27 180 浏览
我知佢地主要食甜品,但係我地個晚dinner time去 叫咗幾個 麵 ... 認真麻麻,咁既價錢唔需要食佢抹茶蕎麥湯麵 set, d麵食唔出抹茶味同好 "lum"(soft), 一 d都唔好食。個飯上面就放咗 d 紫蘇 反而幾清香 但要飲啖茶 再食先食到 d紫蘇味。matcha jelly就一般抹茶熱湯udon, 基本上同蕎麥一樣,食唔出 matcha味 同埋 "lum", 仲 "lum" 過蕎麥冷 udon, 麵比起 熱食 有 彈性,之前 d sauce甜咗 少少。已經係 3 個裏面比較好 所以 can't complain.

matcha jelly就一般
2016-08-18 185 浏览
美麗華店夜晚7點幾不用排長龍,但係好多都sold out,好彩仲有生茶啫喱,抹茶雪糕、紅豆、小丸子都配角,個啫喱好有茶味,清清的!盛戴食物的器皿都係冰凍的!京之精選就有朱古力和抹茶蛋糕,但係有D dry,栗子紅豆好味!
2016-08-16 169 浏览
百年歷史的中村藤吉是日本京都老字號抹茶店,因為係京都實在太多人排隊一直都無機會試,終於嚟到香港我可以試下。今次就同朋友試下依一間名店,今次我哋六點幾就過來排隊今次人唔算太多所以五分鐘左右就入到去,中村藤吉香港店裝修非常之有心機,環境非常之舒服。就算係台上擺設都好有心機,令到食嘢嘅心情都特別好。今次叫咗以一個京都抹茶焙茶海綿蛋糕及焙茶海綿蛋糕、白玉丸子,紅豆及 抹茶雪糕。咁多樣嘢加埋都係$98仲有煎茶可以任飲,食物嘅質素真係非常之高,蛋糕嘅味道都好香抹茶味道,另外我最欣賞就係個綠茶雪糕,綠茶味好濃而且唔會比太重嘅牛奶味蓋過,自家製嘅配料都係令我一試難忘。
2016-08-04
庆祝纪念
生日
  • 京菓子組合
2016-08-15 140 浏览
今日一心想去食蕨餅,去到出奇地無人排隊,但坐低咗侍應先同我講賣晒,好失望,最後選擇咗兩樣野。京之精選 $98Kyo no Fukiyose揀咗好耐,好似相對地呢個會多d野食。分別有兩款蛋糕(抹茶、焙茶)、抹茶雪糕、栗子、紅梅、小丸子、紅豆蓉、cream. 蛋糕好軟熟,加埋雪糕同cream一齊食都唔錯。紅梅口感幾特別,應該係喺冰箱拎出嚟,好冰凍、好酸。栗子表面好光滑,正常味道。賣相幾吸引,但無興趣下次再叫嚟食,吸引力唔太大。薄茶 $48Usucha (Sho no Mukashi)抹茶入口好甘,有少少苦。飲完茶再食返粒甜甜的和菓子(味道似紅豆),剛好中和抹茶的苦味。

京之精選 $98
Kyo no Fukiyose

薄茶 $48
Usucha (Sho no Mukashi)
2016-08-15
2016-08-11 137 浏览
尋日收工突然想食塊腐皮,即刻坐車過尖沙咀。係the one 舊舖果時都去過幾次,跟住結業同裝修期間都摸過兩次門釘,好失望又掛住塊腐皮。去到約6:30,晤洗等位,限時用餐90分鐘。入到去感覺比以前細左好多,坐位好迫,景觀又以前咁好。另外好欣賞佢地舊舖學茶道個位都去左門口。由於仲要食晚餐,所以只點了兩樣野。腐皮烏冬定食($118)之前試過蕎麥麵,但比較硬,所以都係揀番口感較滑的烏冬。鰹魚湯底清香,每次都會飲埋去。腐皮甜甜地,吸左湯汁後咬落去好正。碗飯我就認為可有可無,食完勁飽,無位食多個甜品。凍甜抹茶雪糕浮冰($68)味道好濃郁,但又不會苦澀,配上香滑軟雪糕,可中和雪糕甜味。唯一不足係咁細杯飲品入面有四粒超大冰塊。起碼有3x3cm. 所以份量其實係非常小,飲完杯野d冰都仲係度。呢個價錢配此份量就不太值了。
去到約6:30,晤洗等位,限時用餐90分鐘。
由於仲要食晚餐,所以只點了兩樣野。
腐皮烏冬定食($118)
腐皮甜甜地,吸左湯汁後咬落去好正。
碗飯我就認為可有可無,食完勁飽,無位食多個甜品
凍甜抹茶雪糕浮冰($68)
味道好濃郁,但又不會苦澀,配上香滑軟雪糕,可中和雪糕甜味。
2016-08-10
2016-08-05 1934 浏览
想食呢間抹茶甜品好耐~之前去宇治因為太晏去到所以食唔倒😭 今日終於有機會啦~星期五七點半左右到,等左三四個字倒入得,入面環境都幾迫,坐對面講野都唔係好聽倒😂每人需要叫一樣野食/飲擺設好別緻👍🏼要嗌既野食既menu😝叫左呢兩樣等左唔係好耐就黎啦~黎左個麵先,有麵有飯有甜點,個荀普普通通,綠茶蕎麥麵好淋、冇乜綠茶味,但連埋d蔥食幾好味,哈哈~但食完d蔥會幾大陣味😝腐皮好甜呀~算係呢set野入面我最鐘意既,而個飯上面d綠茶粉係鹹鹹地既,好神奇,又係冇乜綠茶味😂但幾特別,多d綠茶粉會更好呢個都係普通😅但紅豆特別好味叫左set甜品🙈個cream好肥呀~但係幾滑,兩款海綿蛋糕都冇乜味,撈埋d料都ok既~最好食當然係綠茶雪糕啦😍特別一題,右面橙橙黃黃既係栗子,我鐘意食~呢度既綠茶幾濃,但要收茶錢$10,所以飲左好多杯☺️唔洗加一,限時90分鐘,都夠時間既冇想像中咁神,綠茶甜品都冇驚人既感覺,價錢亦較貴,單單一個芭菲都要成百元,性價比低,如果想試下綠茶蕎麥麵/烏冬麵可以一試既,因為比較少見再出去尋找下其他綠茶甜品先💪🏼評分 ❤️ 6.5 / 10
每人需要叫一樣野食/飲
擺設好別緻👍🏼
要嗌既野食既menu😝
叫左呢兩樣

等左唔係好耐就黎啦~
哈哈~但食完d蔥會幾大陣味😝
但幾特別,多d綠茶粉會更好
呢個都係普通😅但紅豆特別好味
特別一題,右面橙橙黃黃既係栗子,我鐘意食~

呢度既綠茶幾濃,但要收茶錢$10,所以飲左好多杯☺️
唔洗加一,限時90分鐘,都夠時間既
如果想試下綠茶蕎麥麵/烏冬麵可以一試既,因為比較少見
再出去尋找下其他綠茶甜品先💪🏼

評分 ❤️ 6.5 / 10
2016-08-05
2016-07-30 367 浏览
自從The One 間中村藤吉搬遷之後,一直都好掛住佢既冷蕎麥麵。知道佢係美麗華重新開返,我又點可以錯過呢本身以為又要等成個鐘先食得,點知等左唔夠5分鐘就入得!!平日過左lunch time 去會少啲人,唔想等又想食既就記住啦細妹同我一樣,都對中村既食物情有獨鍾。每次黎到,我地都一定會叫-抹茶蕎麥麵定食(冷)($118)雖然有啲貴,但係我係其他地方食唔返同一個味道除左冷蕎麥麵,仲有飯同一個細甜品(入面有丸子、紅豆蓉同抹茶啫喱)。如果自己食哂一個都幾飽。至於甜品方面,太多款好難揀,樣樣都好吸引,好想試。本身想試佢每日限定既蕨餅,但未入黎之前已經話賣哂最後,我地叫左期間限定丸十士多啤梨芭菲 ($108)除左抺茶之外,士多啤梨都係我既至愛佢既獨特之處係以士多啤梨x櫻花蓉取代抺茶,比另外兩款芭菲更清新。士多啤梨蓉酸酸甜甜得黎帶點冰涼。我覺得呢個仲好味過抹茶個個!!另外,仲叫左個養身葛切($88)根據佢menu所講,葛切係由葛粉製作而成,暖身又暖胃。食落煙煙韌韌,碗入面仲有兩粒冰,越食越冰涼再配搭埋自家製抹茶黑糖漿,一個字,正
知道佢係美麗華重新開返,我又點可以錯過呢

本身以為又要等成個鐘先食得,點知等左唔夠5分鐘就入得!!
細妹同我一樣,都對中村既食物情有獨鍾。
每次黎到,我地都一定會叫-抹茶蕎麥麵定食(冷)($118)
抹茶蕎麥麵定食(冷)
雖然有啲貴,但係我係其他地方食唔返同一個味道

如果自己食哂一個都幾飽。

至於甜品方面,太多款好難揀,樣樣都好吸引,好想試。
本身想試佢每日限定既蕨餅,但未入黎之前已經話賣哂

最後,我地叫左期間限定丸十士多啤梨芭菲 ($108)
士多啤梨芭菲
除左抺茶之外,士多啤梨都係我既至愛

士多啤梨蓉酸酸甜甜得黎帶點冰涼。
我覺得呢個仲好味過抹茶個個!!

另外,仲叫左個養身葛切($88)
葛切
根據佢menu所講,葛切係由葛粉製作而成,暖身又暖胃。
食落煙煙韌韌,碗入面仲有兩粒冰,越食越冰涼

再配搭埋自家製抹茶黑糖漿,一個字,正

2016-07-26
抹茶蕎麥麵定食(冷)
士多啤梨芭菲
2016-07-24 895 浏览
來自京都宇治的中村藤吉茶室,到港超過一年了! 去年在尖沙咀The ONE頂層時,雖然景觀優美,但該地點要搭Lift上落,實在不太方便。幸好,最近終於搬到較低層的商場舖,就是附近的美麗華商場,跟「無印良品」做鄰居,這樣,至少在輪候時可以去隔離逛逛看看東西!新店的售賣部就在門外,如果只是想買一些抹茶產品,就不用排隊進場。全新的茶室多了些一人及兩人座位,似乎座位多過舊舖,但空間感好像細了些。晚上來到,無可能只吃甜點,於是先點了些麵食。腐皮抹茶蕎麥麵定食(熱)$118除了冷麵外,還有熱食。抹茶蕎麥麵放湯後,吃落較為軟身,但不失滑溜度,腐皮則是令其有多些清甜的感覺。旁邊的米飯也不要錯過,既是用日本米,又淋上了抹茶,清香又有煙韌的口感。蕨餅 (抹茶粉 / 黃豆粉)每款$88煙韌而像啫喱的蕨餅,可謂是中村藤吉其中一款招牌菜,抹茶粉做的相信應該吃過吧! 據講,新店的供應量會大增,晚上來都可吃到。黃豆粉是新加的,感覺較重豆奶和芝麻味,個人仍然偏愛抹茶味的蕨餅。丸十士多啤梨芭菲 $108另一招牌菜是「丸十抹茶芭菲」,夏季有限定版款式,加入士多啤梨和櫻花蓉,配上原有的抹茶雪芳蛋糕、軟雪糕、白玉丸子、脆脆玄米

晚上來到,無可能只吃甜點,於是先點了些麵食。
腐皮抹茶蕎麥麵定食(熱)$118

蕨餅 (抹茶粉 / 黃豆粉)每款$88

丸十士多啤梨芭菲 $108

另一招牌菜是「丸十抹茶芭菲」,夏季有限定版款式,加入士多啤梨和櫻花蓉,配上原有的抹茶雪芳蛋糕、軟雪糕、白玉丸子、脆脆玄米、抹茶啫喱及抹茶粉等,層次感極之豐富,而且士多啤梨令整件事增加了鮮甜。當然,相對上,抹茶味被削弱了不少,我就比較喜歡原味的。
葛切 $88

首次引入的葛切,也是京都名物,是從葛根萃取葛粉而製成的,有點像在中國內地著名的陳村粉,同樣柔軟而晶瑩剔透,凍食時,有種冰涼感覺,又卻帶一點嚼勁,有趣。
(全文在網誌)

2016-07-07
2016-07-18 363 浏览
葛切 Kuzukiri配抹茶 黑糖漿明明12點先開鋪12點半去到已經冇哂抹茶蕨餅😢坐低咗 冇理由走咁_坐自修室位 嘆住茶 望下窗外景色奈何坐入面d人傾計好大聲 以為自己去咗茶樓😒葛切齋食係冇味 要蘸糖漿食落煙韌 凍凍地咁抹茶 黑糖漿 好濃 好香甜可能前一日食咗冷烏冬 相比下同冷烏冬差唔多😕唔識欣賞不過葛粉 葛根 對身體有益早知食其他 aiii........$88 +$10茗茶限時90分鐘每人最少點一樣食/飲品
葛切 Kuzukiri

抹茶 黑糖漿 好濃 好香甜

可能前一日食咗冷烏冬 相比下
同冷烏冬差唔多😕唔識欣賞
不過葛粉 葛根 對身體有益

早知食其他 aiii........

$88 +$10茗茶
限時90分鐘
每人最少點一樣食/飲品
题外话/补充资料: 限時90分鐘 每人最少點一樣食/飲品
2016-07-17 347 浏览
食完晚餐經過呢度見唔多人就衝左入去買黎食,第二次幫趁,新店就初次報到,心大心細浮冰定佢好,最好都係簡左53個大洋既綠茶雪糕筒食。個筒好脆卜卜兼帶香口曲奇,少少蜜糖味而且好鬼死大個,雖然雪糕唔係唧到滿滿的,加賣一pat豆蓉同丸子幾煙un亦唔錯,雪糕幼滑好冰凍,茶味幾香濃。本想一路行一路食但天氣太熱好驚溶,都係選擇站食,價錢比舊店的堂食要平得多喇,店員做得幾快手,其他旦糕朱古力同茶都幾吸引,下次會想買黎試,加上價格定位亦合理呀。
$53 (宵夜)
2016-07-16 329 浏览
雪糕份量極少刨冰大大碗,排隊等候一個小時,進餐時間90分鐘,不過沒有其他選擇,烏冬湯不夠熱,味道帶甜,煎茶就夠熱夠香。雪糕刨冰抹茶黑糖醬,無特別,俾佢外觀騙了。啲醬太甜,所以沒有食哂。價錢貴,食物種類少,真係此一不可再
近日中村藤吉在尖沙嘴美麗華連開2間新店啦~ 美麗華酒店入口旁的地舖店以賣茶、蛋糕和外賣飲品和甜品,而美麗華商場3樓(無印良品店旁)的茶室就以堂食為主(亦有少量款式茶葉,朱古力和蛋糕等)。這晚就與朋友約好放工後去中村藤吉。可能店才剛新開,這夜所見,等位人龍不太長,只需稍等一會已經有位,實在太開心。中村藤吉的裝修走一貫簡約優雅日式茶居風格,用餐環境舒適。我們吃甜品前先吃些鹹點,一口氣點了3款麵食。就由味道最清淡清新的冷素麵 ($78)吃起。接著就是腐皮抹茶熱蕎麥麵定食 ($118)。熱抹茶蕎麥麵的質感很滑溜,配上香甜豆香的腐皮和熱木魚湯,美味。而當中我最喜歡的,就是抹茶凍烏冬定食 ($118)。翠綠色偏幼身的烏冬麵條,質感爽彈,大推介!各款麵食都可以選擇單點或定食。定食的話,每份都包括一碗灑上了茶粉的軟糯白飯,以及一小杯生茶啫喱甜品。啫喱極水感滑溜,配上香甜綿綿紅豆蓉和白玉丸子。大家打好鹹點底後,就開動甜胃了。今期期間限定的丸十士多啤梨芭菲 (108),杯內有層層士多啤梨忌廉,士多啤梨蓉,新鮮士多啤梨,櫻花蓉及抹茶雪芳蛋糕,抹茶雪糕,軟雪糕,玄米,白玉丸子等。無論賣相色彩與味道都相當層次豐
近日中村藤吉在尖沙嘴美麗華連開2間新店啦~
中村藤吉的裝修走一貫簡約優雅日式茶居風格,用餐環境舒適。
冷素麵
腐皮抹茶熱蕎麥麵定食
抹茶凍烏冬定食
啫喱極水感滑溜,配上香甜綿綿紅豆蓉和白玉丸子。
大家打好鹹點底後,就開動甜胃了。今期期間限定的丸十士多啤梨芭菲 (108),杯內有層層士多啤梨忌廉,士多啤梨蓉,新鮮士多啤梨,櫻花蓉及抹茶雪芳蛋糕,抹茶雪糕,軟雪糕,玄米,白玉丸子等。無論賣相色彩與味道都相當層次豐富,看得開心又食得開心。
丸十士多啤梨芭菲
以往超限量供應的蕨餅,現在供應量穩定得多,就算夜晚都有機會食到啦!
抹茶粉蕨餅
我們除了抹茶粉蕨餅 ($88),亦點了一客新推出的黃豆粉蕨餅 ($88)。蕨餅質感超軟又煙韌,吃之前蘸些沖繩黑糖漿或抹茶漿。其實2款都好吃,但如果下次再來人數不多只能選一款的話,我會推介黃豆粉蕨餅,配沖繩黑糖漿
黃豆粉蕨餅
新店menu還有新推出的葛切 ($88)。由葛粉製成的葛切看來像透明的河粉般,入口爽滑,蘸上甜甜的沖繩黑糖漿或抹茶漿。這款日式傳統甜品在香港真的不是太多地方吃得到呢。
葛切
大家意猶未盡,臨走前再多點一客宇治金時冰 ($98)。
宇治金時冰
在雪白刨冰上淋上抹茶及焙茶糖漿,再配著紅豆蓉,白玉丸子和抹茶加焙茶軟雪糕一起吃,食完透心涼。又一次開心滿足的中村藤吉聚!
宇治金時冰
腐皮抹茶熱蕎麥麵定食